Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

cos taniego na 3km...

Featured Replies

Napisano

> załóżmy, że znajoma kupiła SC do wożenia dzieciaków do szkoły - rano 4km do szkoły ,samochód pod

> szkołą, po południu dzieciaki spowrotem do domu , wieczorem 4 km do kolejki po córkę

> po roku silnik zaczął chlać litr oleju na 200 km i chyba ze dwa akumulatory zamęczyli

> a to przy przejeżdzaniu 12 km dziennie i czterech rozruchach

Na razie mam dziesięcioletni samochód francuskiej marki, z czego moja żone jeździ na tak krótkich odcinkach już 3,5 roku. I głupi nie chce oleju brać icon_rolleyes.gif A do tego używam rzadkiego oleju 5W30.

Więc nie jest prawdą, że szybko zarżnie się silnik icon_eek.gif

Napisano

> niestety ale chyba masz racje i bede lazil piechota moze troszke brzuszka zgubie, albo i zaczne

> biegac to moze byc nawet dobre.

Zaraz jak tylko zacznie się jesień, szarugi, deszcze to zmienisz zadnie hehe.gif

Napisano

auto z webasto wink.gif + obierz drogę zeby wyszło 6 km :D

Napisano

> Seicento z pierwszych roczników, najlepiej 2-osobowy van, bo są najtańsze. Będzie o wiele lepiej

> niż w CC jeśli chodzi o korozję.

> Zdaje się że SC Van w okolicach 2k można już kupić.

Nie kumam. Mam CC z 1993 i nie mam praktycznie korozji a mój brat ma seja z 98 i klapa pokorodowana, nadkola, dziura w bagażniku. Bierz Cienkiego :-)

Napisano

> Nie kumam. Mam CC z 1993 i nie mam praktycznie korozji a mój brat ma seja z 98 i klapa

> pokorodowana, nadkola, dziura w bagażniku. Bierz Cienkiego :-)

rozumiem że po 1 egzemplarzu oceniasz całość

chyba każdy kto ma oczy widzi ile jest skorodowanych CC a ile SC

oczywiście CC są starsze, ale mimo wszystko uważam że w SC jest postęp

Napisano

> rozumiem że po 1 egzemplarzu oceniasz całość

> chyba każdy kto ma oczy widzi ile jest skorodowanych CC a ile SC

> oczywiście CC są starsze, ale mimo wszystko uważam że w SC jest postęp

Byłem przy eksploatacji cc do czasu sprzedaży czyli gdy miało 8 lat.

Pomimo braku dbałości o ten samochód, cc nie chciało zardzewieć. Więc uważam, że głównym czynnikiem korozji i różnic pomiędzy cc a sc jest tylko wiek

Napisano

> zmieniam miejsce pracy i bede mial teraz tylko 3km do roboty, kom miejsca raczej odpada bo 3 razy

> bym sie musial przesiadac.

skuter ?

Napisano

> skuter ?

Zimą? a jak do pracy w garniturze, to co podczas deszczu?

Napisano

> Zaraz jak tylko zacznie się jesień, szarugi, deszcze to zmienisz zadnie

Jak nie jest mięczakiem, to nawet na to nie zwróci uwagi.

Napisano

> Zimą? a jak do pracy w garniturze, to co podczas deszczu?

Jak już to taki zlosnik.gif ale i tak najlepszą opcja bedzie seicento ok.gif

Napisano

> Diesel nie dość, że będzie droższy w zakupie i w

> eksploatacji na krótkich odcinkach to jeszcze dłużej się nagrzewa, więc nawet temperatura

> silnika nie drgnie w mrozy. Lepiej benzynę małą, jak najtańszą.

Kupując samochód kilkunastoletni, różnicy w zakupie wielkiej nie będzie. A po co rozgrzewać samochód na takim dystansie? Jedziesz zimą w kurtce jak na rowerze.

A można jakieś wozidło tanio kupić, np takie: Seat zlosnik.gifzlosnik.gifzlosnik.gif

Napisano
  • Autor

> Zimą? a jak do pracy w garniturze, to co podczas deszczu?

mialem od marca jezdzilem do polowy sierpnia, fajnie ale wyciaganie go z boxu (przy bloku) bylo na tyle wpieniajace ze sobie odpuscilem. ale za to zarazilem sie 2 oo i w przyszlosci bede chcial robic A i kupic cos malego i zwinnego.

Napisano

> Każde miejskie auto benzynowe, np: różnej maści Fiaty 1.1, stare Polo 1.0, Corsa 1.2, Swift 1.0,

> Fiesta 1.1, Felicia 1.3

> Takie auta nie wymagają dużych inwestycji, a na tak krótkich odcinkach spalanie nie przekroczy

> 8/100.

Moja Felicia 1,3 MPi w wersji kombi spalała średnio 6,5l/ 100km gdy mialem 18km w jedną stronę do pracy. Teraz mam 2km i średnia wyszła 10l/100km. Zakupiłem skuter by dojeżdżać do pracy. Auto biorę jadąc dalej, bądź z rodziną i spalanie wychodzi obecnie w granicach 7l/100km.

Napisano

Z własnego doświadczenia polecam cytrynę AX, obecnie tanie i proste w naprawie auto. Polecam również Micrę K11 (kupiłem taką za śmieszne 400 euro i jakoś rozstać się nie możemy od ponad roku ok.gif )

Napisano

polecam golfa 2.

pancerne i nie do zajechania

Napisano

> o ile przeżyje - jakiś czas temu pod Łodzią był wypadek, jakis samochód stuknął w Tico stojące

> przed szlabanem kolejowym; ten samochhód był tylko lekko uszkodzony, natomiast kierowca Tico

> zginał

przesada...wczoraj widziałem, jak na siódemce koleś tico przyłożył w tył ciężarówki...tico się zgięło w pół, kierowca miał tylko coś z palcem

Napisano

> przesada...wczoraj widziałem, jak na siódemce koleś tico przyłożył w tył ciężarówki...tico się

> zgięło w pół, kierowca miał tylko coś z palcem

No to z farciorem - jechał "Dzidą" i przeżył zderzenie ok.gif

Napisano

> polecam cytrynę AX,

bardzo fajne i wdzięczne autko - szkoda, że takie zapomniane w kategorii małe i tanie

Napisano

> przesada...wczoraj widziałem, jak na siódemce koleś tico przyłożył w tył ciężarówki...tico się

Pewnie że przesada. Już raz tu pisałem że miałem kilka stłuczek w Tico (zarówno lekkich jak i takich że samochód był do skasowania - strzał w bok) i kilkanaście w maluchu (łącznie z dachowaniem) i ze wszystkich zarówno ja jak też pasażerowie wychodzili bez szwanku (na marginesie - uprasza się o niekomentowanie mojego stylu jazdy, bo to nie ma nic wspólnego z tematem wątku). Moim zdaniem przy miejskich prędkościach nie ma co tragizować nad poziomem bezpieczeństwa w tych samochodach.

Myślę, że Tico jest dobrym wyborem. Tanie w zakupie i naprawie, spala niewiele nawet na takich trasach (dojeżdżałem do pracy 4 km, sporadycznie dalsze dystanse, spalanie w mieście lato/zima - poniżej 6.5 l/100 km). Silnik nie do zajechania. Akumulator w razie czego tani, ale nówka bez doładowywania w takich warunkach parę lat pociągnie spokojnie. Uważaj tylko na rudą przy zakupie.

Napisano

Mój sąsiad wyskoczył 3 razy z czwartego piętra. Dwa pierwsze upadki przeżył. Czy to znaczy, że skok z czwartego piętra jest bezpieczny? A może gość miał potwornie dużo szczęścia?

Napisano

> niestety ale chyba masz racje i bede lazil piechota moze troszke brzuszka zgubie, albo i zaczne

> biegac to moze byc nawet dobre.

Tylko uważaj bo bieganie cholernie wciąga, jak się przyzwyczaisz do endorfin to będziesz sobie drogę do pracy wydłużał, żeby ich trochę wyprodukować.

Żebyś zgubił troszkę sadełka to trzeba biegać przynajmniej godzinę, dopiero wtedy organizm zaczyna brać z zapasów .

Napisano

> i tego sie boje ze do auta zaczne dokladac niewyobrazalne sumy chyba jednak zostanie chodzenie z

Mogę polecić autko, którego dość długo używałem na podobnym dystansie - citroen zx 1.4. Plusy: wygodne, dość duże jak na tą cenę, o dziwo nie rdzewiał mimo że poobijany ze wszystkich stron, zwykłe zawieszenie bez żadnych wynalazków, tanie części. Minusy: na krótkich dystansach, zwłaszcza zimą dość spore spalanie, nawet do 10l/100km.

Napisano

> Mogę polecić autko, którego dość długo używałem na podobnym dystansie - citroen zx 1.4. Plusy:

> wygodne, dość duże jak na tą cenę, o dziwo nie rdzewiał mimo że poobijany ze wszystkich stron,

> zwykłe zawieszenie bez żadnych wynalazków, tanie części. Minusy: na krótkich dystansach,

> zwłaszcza zimą dość spore spalanie, nawet do 10l/100km.

Powinien to być mały tani w zakupie i eksploatacji samochód (taka taczka smile.gif ). Przerabiałem ten temat 4 lata temu biglaugh.gif

W zależności od zasobności portfela:

sc

cc

clio, Twingo

panda, punto, (uno?)

106, 206

ax, saxo

Wszystkie te autka, będą najtańsze z danego roku i tanie w eksploatacji. Lepszych na takie przebiegi nie trzeba. Wybór zależy od upodobań i od trafienia fajnego egzemplarza, który nie będzie od razu skarbonką icon_rolleyes.gif

Napisano

daewoo tico + LPG

niestety kupić bez rudej trochę dzisiaj trudno

druga opcja to Seicento 900, ale palić będzie więcej.

Napisano

> daewoo tico + LPG

> niestety kupić bez rudej trochę dzisiaj trudno

> druga opcja to Seicento 900, ale palić będzie więcej.

Ale ja się spytam kolejny raz, po co zastanawiać się nad spalaniem takiego samochodu, jeśli zrobi rocznie 2000km?

gdyby auto spaliło 2l/100km więcej to przy tym przebiegu rocznie daje około 200zł różnicy hehe.gif

To samo lpg - po co? silnik i tak odpalać będzie na benzynie, a rocznie trzeba będzie robić droższy przegląd rejestracyjny i są dodatkowe elementy możliwe do zepsucia.

Przy takich przebiegach to tylko benzyna ok.gif

Napisano

Do pracy mam niecałe 4 kilometry, jak jest lato to korzystam z roweru, na wiosnę,zimę i jesień mam SC 900. Jak jest w miarę ciepło to spalanie oscyluje w granicach 7-7,5l , w zimie dochodzi do 10, ale nigdy więcej (często jak jest mróz to wychodzę i odpalam go niech sobie pochodzi z 5-10 minutek i trochę rozgrzeje). Przeważnie 1,2 razy na tydzień przejadę sie na jakimś dłuższym dystansie co by się dogrzał. żadnych usterek z powodu niskich nalotów od 2 lat nie zauważyłem:)

Napisano

Koledzy widzac niektóre posty to wydaje mi się ze 70% z naszego społeczeństwa nie powinno miec aut boje_sie.gif

Napisano

> Koledzy widzac niektóre posty to wydaje mi się ze 70% z naszego społeczeństwa nie powinno miec aut

Dokladnie, przeciez same oplaty za przeglad + OC beda wieksze niz oszczednosci na paliwie hehe.gif

Napisano

> W zależności od zasobności portfela:

> sc

> cc

> clio, Twingo

> panda, punto, (uno?)

> 106, 206

> ax, saxo

> Wszystkie te autka, będą najtańsze z danego roku i tanie w eksploatacji.

206 nie jest tanie w użytkowaniu , plus do tego paliwożerne silniki 1100 , wiem bo mam to badziewie , o wiele tańsza w użytkowaniu była brava 1,2 l

Napisano

> 206 nie jest tanie w użytkowaniu , plus do tego paliwożerne silniki 1100 , wiem bo mam to

> badziewie , o wiele tańsza w użytkowaniu była brava 1,2 l

A ile napraw będziesz mieć rocznie przy przebiegu 2000km/rok? Nawet jakby raz do roku...

Wcale nie mówię, że 206 jest super (bo chyba nie jest), ale akurat mam przykład takiego samochodu służbowego z silnikiem 1,1, który ze względu na niesprzedawalność (van bez tylnych okien) dostał dożywocie w jednej firmie.

Robi bardzo krótkie przebiegi (na pocztę, do sklepu itp) i pomimo kompletnego braku zainteresowania nim rzez kogokolwiek ciągle jeździ biglaugh.gif (na przeglądach jest siłą jakoś przepychany icon_rolleyes.gif)

Napisano

> zmieniam miejsce pracy i bede mial teraz tylko 3km do roboty, kom miejsca raczej odpada bo 3 razy

> bym sie musial przesiadac. wiec albo kupie jakiegos bzyka taniego i ekonomicznego albo bede z

> buta lazil, chociaz przy zblizajacej zimie srednio mi sie to widzi. tylko co wytrzyma takie

> dystanse.

Proponuję rower, a na zimę ciepłą czapkę i rękawiczki

Napisano

> A ile napraw będziesz mieć rocznie przy przebiegu 2000km/rok? Nawet jakby raz do roku...

są mniej awaryjne auta , to stwierdzam , czyli możesz mieć mało napraw w aucie lub jeszcze mniej , co wybierasz ?

czyli lepiej kupić prostsze auto , np wspomniane 106

Napisano

Tico wytrzyma zlosnik.gif Kumpel dojeżdżał kilka lat po 1,5 km

Napisano

> Proponuję rower, a na zimę ciepłą czapkę i rękawiczki

Tak, codziennie 25-30 minut pieszo w jedną stronę nie jest dla każdego

Ale ja nie rozumiem takiego podejścia. Jak ktoś chce kupić auto, żeby tylko stało, to jego sprawa.

A doczepianie ideologi, że samochód zarzyna się na krótkich odcinkach, albo że się nie opłaca...

Można ruszać z piskiem na każdym skrzyżowaniu i tak psuć samochód.

A tak ogólnie to samochód nigdy się nie opłaca biglaugh.gif pieszo zawsze taniej yay.gif

Napisano

SC będzie dobre.

Rdza tego nie je tak chętnie jak Polo, czy Tico/Matiza.

Ciotka dojeżdżała przez ponad trzy lata do pracy, nie wiem czy 2km by się uzbierały "na stronę" zlosnik.gif

Kupili SC z 98, klepane z trzech przystanków, licznik pokazywał 110kkm, rzeczywiście, wyglądało jak SC po 300kkm od znajomego.

Za ponad trzy lata pokonała nieco ponad 2500 kilometrów.

Wymienili amory (180zł), akumulator ( 99zł), wentylator chłodnicy( 78zł), regeneracja alternatora i rozrusznika ( 200zł).

Auto za 3 lata było 7 razy tankowane, średnie spalanie w okolicach 8-9l z tego co pamiętam rotfl.gif

Napisano

> drogo jak cholera, chce cos malego taniego zero komfortu zero czegokolwiek byle by sie toczylo moze

> sie nawet toczyc nie za szybko.

skuter? ;D

Napisano

> chyba tylko rower na takim dystansie zakatujesz każdy samochód

To mówisz że moja Alfa długo nie pozyję? dzień w dzień rano jezdze jakies 2km do pracy...

Napisano

> To mówisz że moja Alfa długo nie pozyję? dzień w dzień rano jezdze jakies 2km do pracy...

Ale cicho nie mów swojej alfie o tym, bo jak się dowie, że takie podoróże muszą ją szybko zniszczyć, to się gotowa popsuć hehe.gif

Napisano

> Do tego w zimie można raz w tygodniu aku do prostownika podpiąć na kilka godzin i tak traktowany

> przeżyje samochód.

Jak są małe dystanse dać większy akumulator, dłużej pożyje.

A jak raz na jakiś czas są trasy to zupełnie będzie OK.

Napisano

> bym sie musial przesiadac. wiec albo kupie jakiegos bzyka taniego i ekonomicznego albo bede z

> buta lazil, chociaz przy zblizajacej zimie srednio mi sie to widzi. tylko co wytrzyma takie

> dystanse.

ja mam pół kilometra mniej, 307 2.0 LPG daje radę jak się nie zespuje wink.gif

Napisano

Mam już rok czasu na takie dojazdy+czasami do sklepu Daewoo Tico -auto jeździ bezawaryjnie ma 170 tys.przebiegu ,przegląd przeszedł bez problemu,mało pali w mieście ok.6,5l.Jedynie co kupiłem to nowe opony za 90 zł sztuka wielosezonowe.Oleju bierze ok.0,2ml na 1000km.Mało tego w tym roku wyjechałem nim na wakacje nad morze 500 km w jedną stronę .

Napisano

> To mówisz że moja Alfa długo nie pozyję? dzień w dzień rano jezdze jakies 2km do pracy...

nie ma smiechu zlosnik.gif w słuzbowej po takim traktowaniu 2.5V6 szybko świece żywot zakończyły, pomijam fakt, że nigdy sie nie zdążyła nagrzać, a o wyniku spalania 16 l mozna pomarzyć zlosnik.gifzlosnik.gifzlosnik.gif

Drobny szczegół trzeba było nowy katalizator kupić bo w tym tyle wody było, że moment zgnił.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.