Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

szerokie czy waskie - opony

Featured Replies

Napisano

do corsy B 1.4i 8V automat

do wyboru 155/80/13 lub 175/70/13

zadnych innych nie biore pod uwage

co wybrac?

autem jezdzi powoli pani w srednim wieku.

Napisano

> do corsy B 1.4i 8V automat

> do wyboru 155/80/13 lub 175/70/13

> zadnych innych nie biore pod uwage

> co wybrac?

> autem jezdzi powoli pani w srednim wieku.

IMO dać 175 - ciut lepsza przyczepność i stabilność.

BTW, co zaleca fabryka - pewnie 175.

... no chyba, że autko bez wspomagania, wtedy może i lepiej 155 - choć i tak bym takich nie założył

Napisano
  • Autor

> Bierz tańsze.

nie dodalem, oba rozmiary w tej samej cenie (+/- 10zł szt)

Napisano
  • Autor

> IMO dać 175 - ciut lepsza przyczepność i stabilność.

a zima? to sa opony caloroczne

> BTW, co zaleca fabryka - pewnie 175.

165

> ... no chyba, że autko bez wspomagania, wtedy może i lepiej 155 - choć i tak bym takich nie założył

auto ma wspomaganie

Napisano

Tylko 155! W razie jakichkolwiek wątpliwości pożycz od kogoś koła z takimi oponami (to jest bardzo popularna felga) i zrób próbę. Do tej Corsy max. na jakim można komfortowo jeździć to 165. Przy 185 jest dramat! i chociaż nie wiem jak 175, ale to prawie to samo.

Napisano

na lato zdecydowanie 175 a na zimę... na zaśnieżone drogi 155 a na odśnieżone 175 biglaugh.gif Wszytko zależy od stanu dróg w zimie ale jeśli były by przeważnie zasypane to raczej kupił byś zimówki i wtedy 155/80)

więc jeśli mieszkasz w centrum miasta to bierz 175/70 i powinno być dobrze zlosnik.gif

Napisano

> a zima? to sa opony caloroczne

Wg mnie na jak całoroczne to ze względu na zimę lepsze szersze.

Napisano

> a zima? to sa opony caloroczne

> 165

> auto ma wspomaganie

Jeżeli "fabryka" montowała 165, to sensowniejsze wydaje się włożyć o cm węższe tj 155.

A tak na marginesie, jeżeli chodzi o całoroczne, to Dębica ma Navigatora w rozmiarze 165/70/13. Jeździłem na Navigarotach w uno i nie miałem problemów do całkowitego ich zużycia. Teraz we Fiacie mam zimowe Dębica Frigo i po 4 latach też nie ma z nimi żadnych problemów wink.gif

Napisano

> Wg mnie na jak całoroczne to ze względu na zimę lepsze szersze.

No raczej odwrotnie.

Napisano

Jeśli ma wspomaganie to 175, a jesli nie to 155 wink.gif

Corsą sie ładnie śmiga nawet na 195/50/15 jesli ma min 90KM smile.gif

Napisano

Nie wiem czy na szerszych kapciach nie straci samochód na dynamice.

Napisano

> No raczej odwrotnie.

Kiedyś na zimę lepsze były cienkie opony, dzisiaj zimówki i całoroczne M+S lepsze są szersze, bo im więcej bieżnika wgryza się w śnieg, tym lepiej. Jak gąsienice w ratraku grinser006.gifzlosnik.gif. Jest to oczywiste i proszę już o tym tutaj nie dyskutować biglaugh.gif.

Napisano

> Nie wiem czy na szerszych kapciach nie straci samochód na dynamice.

Corsą B 1,4 na oponach 185 nie dało się jeździć, chociaż właściciel przekonał się o tym dopiero po zmianie opon na 165. Znam to auto i wiem jaka była różnica. Mam jeszcze kilka przykładów kolosalnej różnicy, chociaz wydawało by się że to niewiele - Lanos 185/195, Stilo 215/195.

Napisano

> Nie wiem czy na szerszych kapciach nie straci samochód na dynamice.

przy silniku 1.0 można by się wahać ale przy 1.4 niewiem.gif

Autem ma jeździć "powoli pani w średnim wieku" Więc tu nie chodzi o rozpędzanie a raczej o przyczepność przy hamowaniu. Dawaj 175/70 Będzie dobrze zlosnik.gif

Napisano

> przy silniku 1.0 można by się wahać ale przy 1.4 Dawaj 175/70 Będzie dobrze

Prowadziłeś kiedyś taką Corsę 1,4? Ten silnik ma 60 koni! Szkoda litra paliwa /100km.

Napisano

> Prowadziłeś kiedyś taką Corsę 1,4? Ten silnik ma 60 koni! Szkoda litra paliwa /100km.

Kiedyś jechałem corsą 1.2 i nie narzekałem 270751858-jezyk.gif a codziennie jeżdżę sejem co ma 54 koniki i też jest wystarczająco.

Napisano

Oryginalnie pewnie 165/70/13 i te będą najtańsze

Napisano

> Kiedyś jechałem corsą 1.2 i nie narzekałem a codziennie jeżdżę sejem co ma 54 koniki i też jest

> wystarczająco.

To sobie zamontuj opony 175 i zobaczysz jak się będzie jeździło. Nawet sporting miał chyba fabrycznie 155 hehe.gif.

Napisano

obecnie mam 155 i jest mi za wąska (na wiosnę zmieniam na szersze) ...

sporting miał 165/55 a zakładają i 175/50 i różnicy sporej nie ma zlosnik.gif

Wszystko zależy czego oczekujesz ...

Ale jak pisałem wyżej, w pierwszym poście jest napisane że autem ma jeździć powoli pani w średnim wieku i że mamy do wyboru tylko 2 rozmiary i żadne inne. Ja osobiście bym założył te szersze.

Napisano

> obecnie mam 155 i jest mi za wąska (na wiosnę zmieniam na szersze) ...

> sporting miał 165/55 a zakładają i 175/50 i różnicy sporej nie ma

No nie przesadzaj, jest różnica.

Napisano

> Wszystko zależy czego oczekujesz ...

Ja w tym przypadku niczego nie oczekuje zlosnik.gif

> Ale jak pisałem wyżej, w pierwszym poście jest napisane że autem ma jeździć powoli pani w średnim

> wieku i że mamy do wyboru tylko 2 rozmiary i żadne inne.

Jedno jest pewne - pani która będzie jeździłą tą Corsą na pewno nie oczekuje gorszego prowadzenia w koleinach, dziurach, torowiskach, dużo większego zużycia paliwa i zawieszenia, cięższej pracy układu kierowniczego, droższych opon.

> Ja osobiście bym założył te szersze.

A ja dalej węższe zlosnik.gif.

Napisano

> co wybrac?

Clio I 1.4 na oponach 155 po prostu nie hamowało.

Napisano

> Clio I 1.4 na oponach 155 po prostu nie hamowało.

Bo Clio I zasadniczo nie miało hamulców, poza tym co do tego mają opony? facepalm%5B1%5D.gif Przy szerszych i cięższych hamowało by tylko gorzej.

Napisano

> Kiedyś na zimę lepsze były cienkie opony, dzisiaj zimówki i całoroczne M+S lepsze są szersze, bo im

> więcej bieżnika wgryza się w śnieg, tym lepiej. Jak gąsienice w ratraku . Jest to oczywiste

> i proszę już o tym tutaj nie dyskutować .

W takim razie wytłumacz czemu producenci zalecają na zimę węższe opony?

Napisano

> Bo Clio I zasadniczo nie miało hamulców, poza tym co do tego mają opony? Przy szerszych i

> cięższych hamowało by tylko gorzej.

Eee tam, na 185 jeździło i hamowało dobrze.

Napisano

> co wybrac?

155, bo:

1. Mniejsze opory toczenia - sensowniejsze spalanie, sensowniejsze osiągi - ten silnik nie będzie asfaltu zawijał nawet na tym, a co dopiero na 175

2. Mniejsze problemy ze skręcaniem (lżej się kręci - nawet mimo wspomagania).

3. Lepszy, bo wyższy profil - mniejsza podatność na uszkodzenia, chociaż przy profilu 70 to jest to zaniedbywalny "ficzer". Ale komfort też będzie lepszy, a to już plus.

Tłumaczenia nawiedzonych młodych-gniewnych, co to "najlepiej 350/10R30 załóż" to... wiadomo :-)

Napisano

> Corsą B 1,4 na oponach 185 nie dało się jeździć, chociaż właściciel przekonał się o tym dopiero po

> zmianie opon na 165. Znam to auto i wiem jaka była różnica. Mam jeszcze kilka przykładów

> kolosalnej różnicy, chociaz wydawało by się że to niewiele - Lanos 185/195, Stilo 215/195.

a tam sie znasz mi sie corsa fajnie jezdzilo na 215 zlosnik.gif

38688048dg8.jpg

Napisano

> 3. Lepszy, bo wyższy profil - mniejsza podatność na uszkodzenia, chociaż przy profilu 70 to jest to

> zaniedbywalny "ficzer". Ale komfort też będzie lepszy, a to już plus.

> Tłumaczenia nawiedzonych młodych-gniewnych, co to "najlepiej 350/10R30 załóż" to... wiadomo :-)

tak jakby te 1,5mm robiło roznice w profilu... ?!

jezeli rozpatrujesz opony tej samej firmy i o tym samym biezniku wez tansze. osobiscie wziałbym to co poleca producent do danej wielkosci felgi.

Napisano

> osobiscie wziałbym to

> co poleca producent do danej wielkosci felgi.

I takoż zrobiłbym też ja :-)

Napisano

> W takim razie wytłumacz czemu producenci zalecają na zimę węższe opony?

Proste - nacisk na cm2. Im węższa opona tym nacisk większy i lepsze wgryzanie w śnieg. Za to maleje powierzchnia tarcia. Tak więc na suche nawierzchnie szerokie opony bo tarcie jest większe podczas poślizgu, a na śnieg węższe bo.nacisk jest ważniejszy.

Do mojej omegi założyłem zimowki 235 i zero jazdy było, nawet nie chciała ruszyć na śniegu z TC w automacie. Za to zimowka 185 świetnie dawała radę.

Napisano

> przy silniku 1.0 można by się wahać ale przy 1.4

> Autem ma jeździć "powoli pani w średnim wieku" Więc tu nie chodzi o rozpędzanie a raczej o

> przyczepność przy hamowaniu. Dawaj 175/70 Będzie dobrze

A co ci zrobi za roznice przy hamowaniu szerokosc opon?

Tarcie bez wzgledu na szerokosc bedzie praktycznie takie samo.

Na zakretach - owszem. Lepiej sie bedzie sprawowac nizsza, szersza opona.

Ale na prostej podczas hamowania - to samo.

Dlatego jak pani ma jezdzic spokojnie, to zdecydowanie opony wezsze i o wiekszym profilu.

Napisano

> Za to maleje

> powierzchnia tarcia. Tak więc na suche nawierzchnie szerokie opony bo tarcie jest większe

> podczas poślizgu,

Bzdury piszesz.

To ze powierzchnia tarcia maleje - wcale nie znaczy ze maleje tarcie.

Tarcie zalezy od nacisku na opone a nie od powierzchni styku. A nacisk jest taki sam bez wzgledu czy opona jest szeroka czy waska.

Napisano

> Bzdury piszesz.

> To ze powierzchnia tarcia maleje - wcale nie znaczy ze maleje tarcie.

> Tarcie zalezy od nacisku na opone a nie od powierzchni styku. A nacisk jest taki sam bez wzgledu

> czy opona jest szeroka czy waska.

Pomyśl trochę, stan na jednej nodze na wadze, stan na dwóch nogach na wadze i policz sobie rozkład kilograma na cm2 w obydwu przypadkach. Bo ty stwierdzisz że na jednej nodze wazysz 45 kg a na dwóch nogach 90kg. A na końcu puknij się w główkę zanim napiszesz bzdury.

Edyta

Twoim hobby jest fizyka? hehe.gifrotfl.gif

Napisano

> Pomyśl trochę, stan na jednej nodze na wadze, stan na dwóch nogach na wadze i policz sobie rozkład

> kilograma na cm2 w obydwu przypadkach.

No chyba oczywiste, ze na jednej nodze bedzie wiecej kg na cm^2.

> Bo ty stwierdzisz że na jednej nodze wazysz 45 kg a na

> dwóch nogach 90kg.

Nic podobnego. Moze zle zrozumiales to co napisalem.

>A na końcu puknij się w główkę zanim napiszesz bzdury.

To ja proponuje inny eksperyment.

Znajdz sobie gorke pokrytą lodem, i zjedz na dwoch nogach.

Potem z tej samej gorki zjedz na jednej nodze.

I nie dziw sie, ze predkosc bedzie taka sama (o ile sie oczywiscie nie wywrocisz).

Tarcie w obu przypadkach bedzie takie samo.

Albo inaczej.

Wez pudelko o ksztalcie pudelka zapalek, tylko ze duze.

Wladuj do srodka z 50kg i sprobuj to pudelko pchac po podlodze.

Za pierwszym razem nich pudelko lezy na plasko (na najwiekszym boku).

A za drugim razem poloz je na najmniejszym boku.

Tez sie pewnie zdziwisz, ze zarowno za pierwszym, jak i za drugim sila potrzebna do pchania pudelka jest taka sama. Mimo, ze powierzchnia styku za pierwszym razem jest kilkakrotnie razy wieksza niz za drugim.

Nacisk na jednostke powierzchni za pierwszym razem jest duzo mniejszy niz za drugim.

Ale calkowity nacisk jest w obu przypadkach taki sam, bo on zalezy od tego ile wazy to pudelko.

I to wlasnie od calkowitego nacisku zalezy tarcie.

Napisano

nie sprowadzaj kontaktu opony z nawierzchnią do czystego prostego tarcia, bo zachodzi tam znacznie więcej zjawisk.

Guma się poddaje, zahacza o pory w asfalcie,

dalej - przy poślizgu na suchym wsytepuje silne wydzielanie ciepła co skutkuje zmianą współczynnika tarcia (ten dym z opon to znikąd się nie bierze)

przy lodzie w momencie poślizgu najczęściej następuje powierzchniowe topnienie lodu co skutkuje pojawieniem się "smarnej" warstwy wody (im węższa opona , tym szybsze topnienie ).

Napisano

obalę twoją teorię jednym słowem: łyżwy palacz.gif

Napisano

> 3. Lepszy, bo wyższy profil - mniejsza podatność na uszkodzenia, chociaż przy profilu 70 to jest to

> zaniedbywalny "ficzer". Ale komfort też będzie lepszy, a to już plus.

Policz. to jest właściwie taka sama wysokość opony. Przy czym rozmiar 175/70 musisz mniej pompować, bo mieści się w takiej oponie objętościowo więcej powietrza (a to właśnie to jest ważne przy tej samej masie auta).

Napisano

> Kiedyś na zimę lepsze były cienkie opony, dzisiaj zimówki i całoroczne M+S lepsze są szersze, bo im

> więcej bieżnika wgryza się w śnieg, tym lepiej. Jak gąsienice w ratraku . Jest to oczywiste

> i proszę już o tym tutaj nie dyskutować .

Wlasnie, ze nie jest w kazdym przypadku i trzeba dyskutowac.

Posadz to samo auto (najlepiej cos malego i lekkiego) na 2 sporo rozniacych sie szerokoscia oponach, nr 155 i 195 (oczywiscie utrzymujac odpowiedni profil do oryginalnej srednicy) i wjedz na nich w kopny snieg (np 10-15cm sniegu na parkingu albo wiejskiej drodze), potem pogadamy czy warto dyskutowac.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.