Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Który diesel splami max 6,5 litra On w miescie ??

Featured Replies

Napisano

> chyba ci sie cos pomylilo

> kolega ma taka fure i srednia z kilkunastu tysiecy km[w tym trasy do polski] to 6 z groszami.

Nie pomylilo mi sie, pytanie tylko jaki Twoj kumpel ma styl jazdy.

Zapomnialem jeszcze dodac MB 190 D w 2 l - 6,4 / 100 km

wink.gif

Napisano

> W korkach w mieście (Warszawa, Kraków) ?

Kwestia tego ile w tych korkach bedziesz tez stal ? Bo czasami i 15 / 100 km Ci moze wyjsc biglaugh.gif

wink.gif

Napisano

> Twinsen - przeczytaj uważnie to, co napisałem.

> 6,5 da sie zrobić praktycznie każdym dieslem.

> Nawet wysokoakcyzowym, chociaż to już nie będzie takie proste.

To już pokazał J. Clarkson, który Audi A8 zdaje się z dieslem V8 4,2 litra biturbo uzyskał spalanie rzędu 7 litrów na trasie Londyn-Edynburg-Londyn.

Napisano

> Nie pomylilo mi sie, pytanie tylko jaki Twoj kumpel ma styl jazdy.

> Zapomnialem jeszcze dodac MB 190 D w 2 l - 6,4 / 100 km

Nie tylko styl jazdy, a to do czego danego diesle używa.

Na ten przykład 1.4tdci w nowej fieście pali sobie poniżej 5tki spokojnie. Tymczasem jak bierzesz to autko na autostrade i trzymasz ciągle 150-160 (czyli w przypadku tego auta blisko prędkości max), a potem bardzo dynamicznie sobie jeździsz krajówkami to spali 6.5.

Przy takiej samej autostradowej jeździe passat 2.0TDI 140KM spali 6.2 - ot przełożenia skrzyni, moment obrotowy etc, sprawia że ten silnik sie mniej męczy przy takiej jeździe. Z kolei ten sam passat przy kulaniu sie po miećie będzie jadł 6.5-7, a fieste będzie palić koło 5

Napisano

> 4,2 TDI 7 jest do zyskania co pokazał Clarkson w TopGear jadąc A8.

Ale 7 to nadal wiecej niz 6,5 grinser006.gif

Inna sprawa, ze to bylo na trasie... wink.gif

Napisano

IMHo to proste, do miasta jak najmniejszy silnik bo tam się kulamy, na trasie wiekszy jest lepszy, ale też bez przesady.

Mi na autostradzie 1.8 wciąga 5.5-6, koledze 3.0 TDI 6-8 zlosnik.gif

Napisano

> To już pokazał J. Clarkson, który Audi A8 zdaje się z dieslem V8 4,2 litra biturbo uzyskał spalanie

> rzędu 7 litrów na trasie Londyn-Edynburg-Londyn.

a co to ma do tematu-krotkie trasy miejskie w korkach?

Napisano

> Nie pomylilo mi sie, pytanie tylko jaki Twoj kumpel ma styl jazdy.

> Zapomnialem jeszcze dodac MB 190 D w 2 l - 6,4 / 100 km

akurat w to uwierze ok.gif

natomiast co do accorda-te 5,5 litra to w korkach na krotkich dystansach?

Napisano

> Temat zboczył na możliwe do uzyskania niskie spalanie dużym silnikiem.

nie,odpowiedziales kol.Sibui ktory stwierdzil ze kazdym autem da sie osiagnac 6,5 l/100km w korkach na krotkim dystansie.

Napisano

> Że Ty nie potrafisz, to nie znaczy, że jest to nie do zrobienia.

Jak Ci się uda uzyskać spalanie 6,5/100 w miejskich korkach Kią Carnival 2,9 CRDI AT to pogratuluje. Ten samochód w trasie pali 8-10l/100.

Napisano
  • Autor

z podanych modeli podobają mi się najbardziej 206 oraz yariska ok.gif

Napisano

> Każdy mówi o sobie. Spal takim Q7 4.2TDI 6.5l/100km w dowolnym mieście to pójdę pieszo do

> Częstochowy.

Obawiam się, że możesz szykować kapcie - mam "pod obserwacją" tuarega z takim silnikiem i spala BARDZO mało jak na taki samochód.

6,5 po mieście jest do zrobienia praktycznie każdym silnikiem niskoakcyzowym, pod warunkiem chcenia i umienia.

Napisano

> a co to ma do tematu-krotkie trasy miejskie w korkach?

Wlad - ale pojęcie "miasto" jest bardzo szerokie.

MIASTO to pierdziszew dolny z jednymi światłami i "megakorkiem - 3 samochody", a miasto to i to co uprawia moja małż, która ma średnią prędkość przejazdu z ostatniego pół roku na poziomie 18 km/h...

Napisano

> nie,odpowiedziales kol.Sibui ktory stwierdzil ze kazdym autem da sie osiagnac 6,5 l/100km w korkach

> na krotkim dystansie.

Nie dalej jak wczoraj zdałem fli-ąs 1,5 dCi 110KM, którym bujając się dom-robota-dom z codziennym 2x postojem ok 0,5 godziny pod Cierlicką (wykopki) wykręciłem spalanie 5,7.

Bez nadmiaru spinania się.

Samochód ważący chyba z 1600 kilo.

Napisano

> z podanych modeli podobają mi się najbardziej 206 oraz yariska

Zobacz, jaka jest dopłata do dizla w jarisie.

Wszelkie znane mi floty jeżdżące jarkiem poszły w 1,0 benzyna - różnica w kosztach paliwa biorąc pod uwagę spalanie zwróciłaby się przy 7 cyfrowych przebiegach...

Napisano

> Zobacz, jaka jest dopłata do dizla w jarisie.

> Wszelkie znane mi floty jeżdżące jarkiem poszły w 1,0 benzyna - różnica w kosztach paliwa biorąc

> pod uwagę spalanie zwróciłaby się przy 7 cyfrowych przebiegach...

A jakieś floty jeździły do tej pory Yarisami z dieslem ?

Napisano

U mnie są Yaris, Reno, Skoda wsio w dizlu i nie wiem dlaczego.

Napisano

> Nie dalej jak wczoraj zdałem fli-ąs 1,5 dCi 110KM, którym bujając się dom-robota-dom z codziennym

> 2x postojem ok 0,5 godziny pod Cierlicką (wykopki) wykręciłem spalanie 5,7.

> Bez nadmiaru spinania się.

> Samochód ważący chyba z 1600 kilo.

ale ja nie kwestionuje malych diesli.ale predzej uwierze ze accord spali 3 l/100km w trasie niz 5,5l/100km w korkach.dla mnie wazne sa 2 slowa-krotkie dystanse.tu spory procent zajmuje jazda na zimnym silniku a co za tym idzie ogromne spalanie.

Napisano

VW Bora TDI silnik ATD po wirusie na 133 KM spalanie:

- Maksymalna średnia z kilkudziesięciu tankowań 6,3 l ( w zasadzie samo miasto, Katowice, Piekary Śląskie, Bytom, T.Góry i okolice.

- Maksymalne średnie spalanie przy spokojnej jeździe (do 3 tys obr/min) - 5,5 litra warunki te same, tylko lżejsza prawa noga.

- Minimalne spalanie w trasie (szybkiej trasie 110-140, chwilowo 200 KM/h - 4,9 litra.

Nigdy więcej jak 6,3 nie wyszło, jeżdżę szybko, często za szybko, ale bez katowania.

Silnik rewelacja, spalanie super.

Pamiętać jednak trzeba iż miasto miastu nierówne.

Kolejna propozycja - silniki 1,5 DCi - mam akurat w Twingo II , spalanie po mieście to rząd wielkości 4,5-4,9 litra, na trasie nie byłem, ale spodziewam się wyniku poniżej 4 litrów.

> Wpisywać modele

> - moje stilo 80 i 150 jtd spalało w mieście 6,5 ale wtedy robiłem trasy północ - południe . Chodzi

> mi model diesla który w miejskich korkach spali max 6,5 litra i to nie katalogowo tylko info

> do użytkownika

> 1..strzelam A klasa ??

Napisano

> Obawiam się, że możesz szykować kapcie - mam "pod obserwacją" tuarega z takim silnikiem i spala

> BARDZO mało jak na taki samochód.

> 6,5 po mieście jest do zrobienia praktycznie każdym silnikiem niskoakcyzowym, pod warunkiem chcenia

> i umienia.

Już pędzę rotfl.gif Panowie z Wolfsburga też będą ciekawi, jak to się stało, że bydlę, które ma problem zbliżyć się do 7l w trasie w mieście spali mniej hehe.gif

Napisano

> A jakieś floty jeździły do tej pory Yarisami z dieslem ?

Widywałem D4-D w Solidzie.

Napisano

> tu spory procent zajmuje jazda

> na zimnym silniku a co za tym idzie ogromne spalanie.

Akurat diesel nie benzyna - tu nie trzeba wzbogacać mieszanki, aby w ogóle pojechał.

Napisano

Octavia 1,9TDI 90KM swiety.gif

Napisano

> Akurat diesel nie benzyna - tu nie trzeba wzbogacać mieszanki, aby w ogóle pojechał.

czyli co-zimny diesel nie pali jak smok?

Napisano

> Widywałem D4-D w Solidzie.

Obawiam się, że to może być mniej niż procent.

Napisano

Bank któryś ma flote yarisów w dieslu ale nie pamietam gdzie kuzyn pracuje,

Napisano

> Nie tylko styl jazdy, a to do czego danego diesle używa.

> Na ten przykład 1.4tdci w nowej fieście pali sobie poniżej 5tki spokojnie. Tymczasem jak bierzesz

> to autko na autostrade i trzymasz ciągle 150-160 (czyli w przypadku tego auta blisko prędkości

> max), a potem bardzo dynamicznie sobie jeździsz krajówkami to spali 6.5.

> Przy takiej samej autostradowej jeździe passat 2.0TDI 140KM spali 6.2 - ot przełożenia skrzyni,

> moment obrotowy etc, sprawia że ten silnik sie mniej męczy przy takiej jeździe. Z kolei ten

> sam passat przy kulaniu sie po miećie będzie jadł 6.5-7, a fieste będzie palić koło 5

Raz, ze ten kto kupuje furke pod autostrady nigdy nie wezmie niczego ponizej 2 l, to raz: Spalanie autostradowe mierzone jest przy dokladnei 130 km/h wiec jezeli podwyzszysz do 150 - 160 pojdzie juz o 25 - 30 % wyzej.

wink.gif

Napisano

> akurat w to uwierze

> natomiast co do accorda-te 5,5 litra to w korkach na krotkich dystansach?

Spalanie sprawdza sie na jakims tam dystansie.

Generalnie gdybym wiedzial, ze bede stal wiecej w korkach niz jezdzil to wogole nie kupil bym fury tylko skooter.

wink.gif

Napisano

> Bank któryś ma flote yarisów w dieslu ale nie pamietam gdzie kuzyn pracuje,

TPSA ma wsio w dizlach. Przynajmniej te, które mamy u siebie.

Napisano

Provident

Napisano

> TPSA ma wsio w dizlach. Przynajmniej te, które mamy u siebie.

To chyba po doświadczeniach z Corsą 1.0 3 cyl. sick.gif

Napisano

> Spalanie sprawdza sie na jakims tam dystansie.

> Generalnie gdybym wiedzial, ze bede stal wiecej w korkach niz jezdzil to wogole nie kupil bym fury

> tylko skooter.

nie wiem czy rozumiesz o co mi chodzi.przykladowo ja mam do pracy 5km,zona jeszcze blizej.zdarza sie ze caly bak wyjezdzimy NIE wyjezdzajac z miasta na dluzsza trase.wiec tankujac do pelna moge wiarygodnie powiedziec ile auto spala na KROTKICH dystansach.i co ciekawe kazde auto ktorym tak jezdzilem[benzyna czy ropa] spala w takich warunkach ok. 60% wiecej niz w trasie .wiec dlatego nie rozumiem twego 5,5 w accordzie...

a skuter mam ok.gif

Napisano

Punto II 1.9JTD w mieście 5.5-6l smile.gif

Napisano

> corolla 1,4 d4d. nawet w zimę w największych warszawskich korkach nie przekroczyla 6,5. normalnie

> ok litra mniej.

a to ja chyba w Aurisie mam cos popsute clown.gif fakt faktem, ze w Aurisie ten silnik ma zupelnie inna charakterystyke niz w E12 no.gif

Napisano

> Punto II 1.9JTD w mieście 5.5-6l

Białystok to nie miasto, wiec sie nie liczy zlosnik.gifzlosnik.gifzlosnik.gif

Napisano

> Białystok to nie miasto, wiec sie nie liczy facepalm%5B1%5D.gif

Jesteś niestety w błędzie, za to wszyscy wiemy jak w całej Polsce określana jest "stolYca" hehe.gifhehe.gifhehe.gif.

Co do spalania to i w Białymstoku i w Trójmieście Punto II 1.9JTD osiąga 5.5-6l

Napisano

Np. Foka II 1.6tdci 90/109 hp-jak nie zapchasz dpf-u w drugim przypadku.

Napisano

a powiedzcie ile pali O2 1.9tdi z 2007, 100% jazdy w duzym miescie typu Warszawa/Poznań /Trójmiasto itp?

żeby nie było OT to brackiego Toyota corolla 2.0 D4d w 3city pali 6,5

Napisano

Renault Megane II phase I Grandtour (kombi) 1.5 dci 100km. Maksymalne średnie spalanie jakie udało mi się osiągnąć to 6,2 L/100 (staram sie jeździć normalnie, bez niepotrzebnego gazowania) teraz kiedy paliwo skoczyło do góry spalanie zredukowałem do 5l/100km (jazda oszczędna)

potwierdzenie tego co napisałem

Napisano

corolla e12 d4d z silnikiem 1,4. ok.gif

Gwarantowana wartosc ponizej oczekiwanej przez Ciebie.

Napisano

Moja Croma daje rade w trybie Eco .. ( 150 km 1,9 MJTD ) hehe.gif 5,2 litra średnia.... ale sie strasznie przy tym męczyłem hehe.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.