Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

nowa choroba koNik-a...

Featured Replies

Napisano
  • Autor

BBS Mahle 6,5x14 + Toyo 195/75 balony z rantem ochronnym cool.gif

ale ale w garażu mam jeszcze takie same felgi tylko 14x7 z większym rantem. Na tych wygląda klasycznie zlosnik.gif

00000034.jpg

• 3 tygodnie później...
Napisano
  • Autor

BMW - 76

Wołga - 79

wygląda za to jakby było co najmniej odwrotnie zlosnik.gif

269393_3749513508636_2129020555_n.jpg

522192_3749513748642_1244396852_n.jpg

553596_3749513948647_796136482_n.jpg

sorki za jakość ale to telefon i ciemno było 270751858-jezyk.gif

Napisano

> BMW - 76

> Wołga - 79

> wygląda za to jakby było co najmniej odwrotnie

Fakt ok.gif

Dziwne masz to BMW, przód po lifcie, tył jeszcze przed... hmm.gifspineyes.gif

Napisano
  • Autor

> Fakt

> Dziwne masz to BMW, przód po lifcie, tył jeszcze przed...

na forum BMW była o nim spora dyskusja... BYŁY takie fabryczne połączenia właśnie w tym, przejściowym roku...

wg. jednych źródeł niby wychodzi że powinienem mieć starą maskę, wg innych że nową ze starym mocowaniem - jest to raczej nie do ustalenia, w każdym razie taka konfiguracja była fabryczna, więc mam to gdzieś. Jedyne czego nie powinienem mieć to chromowana ramka wokół grila (bo ona była po lifcie tylko od 528i wzwyż) - za to powinienem mieć chromowane listwy na progu których nie mam spineyes.gif

Napisano

> Jedyne czego nie powinienem mieć to chromowana ramka wokół grila (bo ona

> była po lifcie tylko od 528i wzwyż)

Ale przeciez to jest "528i wzwyz" grinser006.gif.

Napisano
  • Autor

> Ale przeciez to jest "528i wzwyz" .

oryginalnie to było 528 na dwóch gaźniorach i ramka mu sie nie nalezy zlosnik.gif

Napisano

Wybierz dowolne porównanie aut demoludów i aut z "wrogiego obozu" z lat 80'. A najlepiej z początku lat '90 hehe.gif

Niestety, w takich czasach żyliśmy wink.gif

Napisano
  • Autor

> Wybierz dowolne porównanie aut demoludów i aut z "wrogiego obozu" z lat 80'. A najlepiej z początku

> lat '90

> Niestety, w takich czasach żyliśmy

ale widzisz

- BMW E12 zaczęto produkowac w 72 roku!

- Wołgę GAZ-24 zaczęto produkować w 68 roku i jak na swoje czasy wcale nie była konstrukcja przestarzałą smile.gif - wstydu nie było i całkiem nieźle sprzedawała się też na zachodzie ok.gif

to BMW po prostu baaardzo wyprzedziło swoje czasy, wystarczy porównać je choćby z konkurencyjnym Mercedesem W115

WD8604d.jpg

Napisano

> BMW po prostu baaardzo wyprzedziło swoje czasy, wystarczy porównać je choćby z konkurencyjnym

> Mercedesem W115

Przy W115 to wszystko wyglada nowoczesnie, nawet Skoda S100 rotfl.gif.

Napisano

Ja myślę że szczytem stylistyki niemieckiej w końcówce lat 60 był NSU Ro80.

Napisano
  • Autor

> Ja myślę że szczytem stylistyki niemieckiej w końcówce lat 60 był NSU Ro80.

ja myślę że ten "szczyt" zależy od tego do czego chcemy równać i co przyjmiemy za wzorzec zlosnik.gif

Jeśli za wzór przyjmiemy dzisiejsze obłości to może i NSU jest szczytem zlosnik.gif

jeśli zaś przyjmiemy za wzór klasyczne proporcje, piękną i rasową linię nadwozia oraz mnogość detali i smaczków to już tak dobrze nie wypadnie wink.gif

Napisano

ok. 85-86 roku byłem w Pradze 2 tygodnie na jakiejś koloni czy coś, motoryzacja tamtych lat podobna jak u nas , tyle że oparta w dużo większym stopniu na radzieckich samochodach. Wszystkie taksówki praskie to wołgi kombi z podwójnymi reflektorami, nigdy później nie widziałem wołgi z takim przodem, nawet jak byłem w pradze ok 92 roku przejazdem. W necie jedno zdjęcie znalazłem - zał., to jakaś rzadka wersja? jak bym nie widział takiej na żywo w "poprzedniej epoce" to bym pomyślał że przeróbka jakaś

286056622-7061442f.JPG

post-902-14352516659248_thumb.jpg

Napisano

> ok. 85-86 roku byłem w Pradze 2 tygodnie na jakiejś koloni czy coś, motoryzacja tamtych lat podobna

> jak u nas , tyle że oparta w dużo większym stopniu na radzieckich samochodach. Wszystkie

> taksówki praskie to wołgi kombi z podwójnymi reflektorami, nigdy później nie widziałem wołgi z

> takim przodem, nawet jak byłem w pradze ok 92 roku przejazdem. W necie jedno zdjęcie znalazłem

> - zał., to jakaś rzadka wersja? jak bym nie widział takiej na żywo w "poprzedniej epoce" to

> bym pomyślał że przeróbka jakaś

bo Czechosłowacja za czasów RWPG była buforem między Wschodem i Zachodem , głównie dzięki granicy z Austrią , i bardzo spolegliwym (w porównaniu z Polską) charakterze ok.gif

Napisano
  • Autor

moim skromnym zdaniem to przeróbka. Prototypowo/pilotażowa seria GAZ-24 miała podwójne lampy, ale trochę inne:

gaz-24-1967-prototype.jpg

swoją drogą nie wiem na cholerę dwie takie wielkie lampy, Wołga ma dobre światła mimo braku halogenowych żarówek zlosnik.gif

swoją drogą - była to chyba dośc popularna przeróbka:

i341198.jpg

68450183.jpg

68450337.jpg

5ebaef5e36f5.jpg

aczkolwiek zbyt pięknie to nie wygląda zlosnik.gif

Napisano

> moim skromnym zdaniem to przeróbka. Prototypowo/pilotażowa seria GAZ-24 miała podwójne lampy, ale

> trochę inne:

> swoją drogą nie wiem na cholerę dwie takie wielkie lampy, Wołga ma dobre światła mimo braku

> halogenowych żarówek

> swoją drogą - była to chyba dośc popularna przeróbka:

> aczkolwiek zbyt pięknie to nie wygląda

Z tego co pamiętam to taki układ świateł miało dużo taksówek (wołgi kombi) które jeździły wtedy po Pradze, atrapa była taka jak na zdjęciu które wstawiłem, nie taka jak w prototypie, może to były wszystkie auta jednego przedsiębiorstwa ( takie ich MPT , w jednym kolorze , z poziomym pasem szachownicy przez cały bok) czy poprostu jakaś seria wołg sprowadzona do Czechosłowacji , było to ok. 25 lat temu zlosnik.gif ale napewno tych wołg widziałem kilkanaście. Utkwiło mi to w pamięci, bo później już nigdzie takiej wołgi nie widziałem.

Napisano

> bo Czechosłowacja za czasów RWPG była buforem między Wschodem i Zachodem , głównie dzięki granicy z

> Austrią , i bardzo spolegliwym (w porównaniu z Polską) charakterze

poza tym nie mieli własnego auta nadającego się na taksówkę, skoda z bagażnikiem z przodu, tatra za droga i za duża. W PL był duży fiat który był eksploatowany wszędzie, od taksówek po pogotowie i milicję, w CS, DDR i na Węgrzech w tej "wadze" robiły łady.

Napisano
  • Autor

przemyślcie temat 2x zlosnik.gif

mały przykładzik ile kosztują PIERDOŁY do tego auta w ASO, a niestety zamienników nie ma 270751858-jezyk.gif

stuff_e12.jpg

- zawór ogrzewania (kawałek plastiku co się kręci w koło)

- kawałek rury między termostatem a pompą wody

- 2 oringi (nietypowy wymiar)

- sitko do baku

- nakładka na pedał

- 3 centymetrowy kawałeczek listwy bocznej

uwaaaga - 636zł (i to wysyłkowo, na miejscu w ASO - 800zł) boje_sie.gifhehe.gif

Napisano

> przemyślcie temat 2x

> mały przykładzik ile kosztują PIERDOŁY do tego auta w ASO, a niestety zamienników nie ma

> - zawór ogrzewania (kawałek plastiku co się kręci w koło)

> - kawałek rury między termostatem a pompą wody

> - 2 oringi (nietypowy wymiar)

> - sitko do baku

> - nakładka na pedał

> - 3 centymetrowy kawałeczek listwy bocznej

> uwaaaga - 636zł (i to wysyłkowo, na miejscu w ASO - 800zł)

powinienes sie cieszyc ze w ogole mozna dostac czesci do starego bmw grinser006.gif

Napisano

> przemyślcie temat 2x

> mały przykładzik ile kosztują PIERDOŁY do tego auta w ASO, a niestety zamienników nie ma

> - sitko do baku

> - nakładka na pedał

Jutro jadę po uno. Całe i to nawet nie ma dużo rdzy - za 450zł hehe.gif

Zachciało Ci się wynalazków to płać 270751858-jezyk.gif

Napisano
  • Autor

najpierw Wołgą ale przelotem

559965_3791631641563_290164132_n.jpg

nie chcieli mnie wpuścić bo nie zarezerwowałem miejsca więc pojechałem po grubszą artylerię i wpuścili hehe.gifzlosnik.gif

DSC00528.jpg

DSC00547.jpg

DSC00542.jpg

Napisano

No!

Hobby kosztuje!

Ale warto ok.gif

Za rok - wiesz że to to nie potanieje ok.gif

Tak trzymać i nie pękać ok.gifpalacz.gif

Napisano
  • Autor

> No!

> Hobby kosztuje!

> Ale warto

> Za rok - wiesz że to to nie potanieje

> Tak trzymać i nie pękać

ja nie pękam, tylko ostrzegam zlosnik.gif

Napisano

> przemyślcie temat 2x

> - sitko do baku

> - nakładka na pedał

sciana.gif to nie chodzi o to że stare tylko że BMW.

byłem ostatnio w ASO na zwiadzie.

będę potrzebował wszystkie listwy na drzwi i błotniki - 8 sztuk - pęknie 600 brutto (przy czym 2 są 4 centymetrowe, a kosztują po 80 wink.gif

wiesz ile kosztuje zatrzask pokrywy silnika do mnie? głupi kawałek pinezki plastikowej - nr 2 z rysunku...

23.png

80 zeta sztuka! potrzeba 4.

zamowilem uzywaną pokrywę całą z zatrzaskami za tyle wink.gif

tego dnia kupiłem uszczelkę zbiorniczka płynu do wspomagania - za 6 zeta (cud jakiś) i oznaczenie modelu na klape z tylu (2 czesci 740 i "i" osobno). "I" kosztowało 40 PLN smile.gif cyferki 90 smile.gif

Napisano

> to nie chodzi o to że stare tylko że BMW.

> byłem ostatnio w ASO na zwiadzie.

> będę potrzebował wszystkie listwy na drzwi i błotniki - 8 sztuk - pęknie 600 brutto (przy czym 2 są

> 4 centymetrowe, a kosztują po 80

ZTCP 2 listwy boczne do zwykłego Avensisa (jedna strona) to prawie 500 zł.

Napisano

> ZTCP 2 listwy boczne do zwykłego Avensisa (jedna strona) to prawie 500 zł.

ok, listwa listwie nie równa. mi chodzi o uszczelki na dole drzwi - nie te ozdobne smile.gif

Napisano
  • Autor

> to nie chodzi o to że stare tylko że BMW.

wiem że nowsze BMW mają też drogie takie pierdołki ALE o ile do E32 można dostać zamienniki (choćby do zawieszenia, nie mówimy o badziewiu tylko np LMI) albo używki własnie takich pierdoł to do E12 niestety ani jednego ani drugiego - w związku z czym zostaje nam OE...

nie będę mówił z przyzwoitości ile poszło $ na wymianę całego zawiasu i hamulców (a trzeba było wymienić dosłownie wszystko) zlosnik.gif

Napisano

559965_3791631641563_290164132_n.jpg

tego fiaciora to często widuję przed Akademikiem Piast hmm.gifbiglaugh.gif

niebawem zawitam do Krk , więc zapraszam na spota ok.gif

Napisano
  • Autor

wymieniłem dziś w tym megaupale zawór nagrzewnicy i założyłem wykładzinę którą trochę udało mi się odratować..

post-14970-14352516737992_thumb.jpg

• 2 tygodnie później...
Napisano
  • Autor

no i w końcu poskładałem do kupy E12

288489_3879716283624_2052285729_o.jpg

178091_3879716523630_1972365353_o.jpg

278132_3879717603657_2016710816_o.jpg

548502_3879717843663_1497743828_o.jpg

wnętrze w zasadzie skończone (dam foty jak odzyskam radio z naprawy i poodkurzam) - wykładzina jest czarna a fotele po wymianie wewnętrzych gąbek i siana odzyskały należny kształt i zapach, z nowego zaworu nagrzewnicy się nie leje (uff), zostały dwie rzeczy, obydwie powinny być do końca tygodnia tj.:

- naprawienie odpowietrznika baku (u mechanika - ma poprawić)

- założenie sprężynek w zaciski hamulcowe bo teraz jest bez i jak się jedzie to obcierają i brzmi jak złom zlosnik.gif

Napisano

> no i w końcu poskładałem do kupy E12

O panie, pierwsza klasa ok.gif.

Napisano

> na allegro:

> http://allegro.pl/bmw-528i-e12-78r-1-wlasciciel-i2458272873.html?source=oo

> tylko niestety - kielichy przedniego zawieszenia wyglądają mocno średnio, to straszny problem w

> tych autach - ja na szczęście mam już odbudowane

Quote:

kolektor ssący "barany", skrzynia 4 biegowa, kultowy silnik 2.8 "big block"

sie rozpedzil z tym opisem hahaha.gifhahaha.gifhahaha.gifhahaha.gifhahaha.gifhahaha.gifhahaha.gifhahaha.gifhahaha.gifhahaha.gifhahaha.gifhahaha.gifhahaha.gifhahaha.gifhahaha.gifhahaha.gifhahaha.gifhahaha.gifhahaha.gifhahaha.gifhahaha.gifhahaha.gifhahaha.gifhahaha.gifhahaha.gifhahaha.gifhahaha.gifhahaha.gifhahaha.gifhahaha.gifhahaha.gifhahaha.gifhahaha.gifhahaha.gifhahaha.gif

Napisano
  • Autor

> Quote:

> kolektor ssący "barany", skrzynia 4 biegowa, kultowy silnik 2.8 "big block"

> sie rozpedzil z tym opisem

oj tam, sprowadził od dziadka z niemiec zamiast focusa i chce zrobić interes - wybaczmy hehe.gifzlosnik.gif

Napisano

> no i w końcu poskładałem do kupy E12

Sssooo toooo za emblemat na klapie? boje_sie.gif

Napisano
  • Autor

> Sssooo toooo za emblemat na klapie?

taki był jak kupiłem 270751858-jezyk.gif

• 2 tygodnie później...
Napisano
  • Autor

266064_3954296468082_1048413877_o.jpg

382537_3954297188100_1111289908_n.jpg

fajera nie będzie ta docelowo zlosnik.gif

Napisano

Jak ja bym obrobił fotki wnętrza mojego Borka, to też by tak ładnie było palacz.gif

Napisano
  • Autor

> Jak ja bym obrobił fotki wnętrza mojego Borka, to też by tak ładnie było

oj tam oj tam, nie poodkurzałem dokładnie wiec musiałem podkoloryzować hehe.gifzlosnik.gif

Napisano

> fajera nie będzie ta docelowo

ale żeś przegiął z tym pseudo HDR smile.gif

• 2 tygodnie później...
Napisano
  • Autor

z beczką, która była konkurentem E12 (poniekąd) choć ta ze zdjęcia to akurat bardziej konkurent E28. Produkcja E12 pierwszej serii rozpoczęła się w latach panowania W115 zlosnik.gif

Zresztą auta te tan naprawdę były tak różne od siebie że chyba nie do końca ze sobą konkurowały - raczej miały inną grupę docelową hmm.gif Ówczesne BMW nie miało ułamka ówczesnego prestiżu Mercedesa zlosnik.gif

208883_4008142814207_1900731196_o.jpg

483153_4008143494224_247849366_o.jpg

557253_4008144174241_837042329_o.jpg

• 3 miesiące później...
Napisano
  • Autor

czyli ciąg dalszy nastąpi - wczorajszy dzień był piękny, w sam raz aby pożegnać stare wydanie mojej E12

680537_4463887647543_728967869_o.jpg

po południu została odwieziona do Pana który kilka lat temu odnawiał blachę pomarańczowego stwora - pozwolę sobie od czasu do czasu wkleić jakieś zdjęcia z remontu budy zlosnik.gif

trzymajcie kciuki żeby mnie baba z domu nie wymeldowała rotfl.gif

Napisano

jesteś pozytywnie walnięty zlosnik.gif powodzenia w odbudowie i zazdroszczę możliwości realizowania pasji ok.gif20.GIF

Napisano

> czyli ciąg dalszy nastąpi - wczorajszy dzień był piękny, w sam raz aby pożegnać stare wydanie mojej

> E12

> po południu została odwieziona do Pana który kilka lat temu odnawiał blachę pomarańczowego stwora -

> pozwolę sobie od czasu do czasu wkleić jakieś zdjęcia z remontu budy

> trzymajcie kciuki żeby mnie baba z domu nie wymeldowała

pelny podziwu jestem dla twojej kobiety smile.gif i powodzenia w projekcie. wrzuc foty z prac smile.gif