Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Z czego robia dzis filtr paliwa?

Featured Replies

Napisano

..no wlasnie, cos sie zmieniloconfused.gif?

Jak jako nastolatek rozbieram filt-y to byly zrobione z papieruold.gif... Okay, technika poszla do przodu - wyobrazam sobie ze moze dzis doszedl jakis sensor i tyleidea.gif...

cimg4025u.jpg

Wiec WTF - co takiego tam jest cennego ze filter kosztuje $165niewiem.gifconfused.gifconfused.gif?

Napisano

> ..no wlasnie, cos sie zmienilo?

> Jak jako nastolatek rozbieram filt-y to byly zrobione z papieru... Okay, technika poszla do przodu

> - wyobrazam sobie ze moze dzis doszedl jakis sensor i tyle...

> Wiec WTF - co takiego tam jest cennego ze filter kosztuje $165?

To z czego dany produkt jest zrobiony nie ma większego znaczenia. Znaczenie ma marka i zamożność klienteli, dla której produkt jest przeznaczony zlosnik.gif

Napisano

dziś filtry są lepsze, skuteczniejsze, nowocześniejsze i w ogóle... z papieru zlosnik2.gif

zaraz wyskoczy ktoś z gwardii nowoczesno-napalonych i powie CI że dzis filtry tak na prawdę są tańsze biglaugh.gif

Napisano
  • Autor

> dziś filtry są lepsze, skuteczniejsze, nowocześniejsze i w ogóle... z papieru

moze opakowanie papieru sie zmienilozlosnik.gifniewiem.gif

> zaraz wyskoczy ktoś z gwardii nowoczesno-napalonych i powie CI że dzis filtry tak na prawdę są

> tańsze

... bo sa z papieru?zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

> To z czego dany produkt jest zrobiony nie ma większego znaczenia. Znaczenie ma marka i zamożność

> klienteli, dla której produkt jest przeznaczony

Marka pospolita - wrecz bardzo - Toyotalizak.gif

Zasobnosc - az sie sam service zdziwil - confused.gif - dla praktycznie tego samego silnika ale pojemnosci 4.0l a nie 3.5l ten filtr kosztuje - $58, teraz dla tego samego silnika w wersji osobowej kosztuje $64... wiec dlategoconfused.gif.

Okay, pojemnosc baku wieksza niz wersja osobowa wiec moga byc roznice w konstrukcji ale za ... klnie.gif nie moge wymyslic czemu jest taka roznica w cenie i co w nich innegoniewiem.gif...

A ze to standardowa cena -zadzwonilem w pare miejsc i ... wszyscy mowili to samo - ten model ma klnie.gif drogi filtr paliwa...

Moze zloto w srodku zamiast papieruzlosnik.gif!

Napisano

> moze opakowanie papieru sie zmienilo

> ... bo sa z papieru?

Bo to specjalny paier.

Kosmiczna technologia, czerpany przez najlepszych fachowców a tak wogóle to płacisz nie za papier tylko za know-how wink.gif

Napisano

Odpowiem Ci za niektórych userów AK:

Się jeździ, się płaci. Stać Cię na auto, to filtr musi być drogi. Jak Ci nie pasuje, jeździj autobusem

Napisano

> Marka pospolita - wrecz bardzo - Toyota

luxusowa ta Toyota smile.gif premium hyper class 270751858-jezyk.gif

Napisano

> moze opakowanie papieru sie zmienilo

> ... bo sa z papieru?

Może ekologiczny? smile.gif

Napisano

Do Stilo JTD filtr kosztuje około 70 zł czyli około 21$, ale już do Multijeta

(w zasadzie ten sam silnik), 53$ - z Allegro, zaś w ASO - 94$. Wkład

jest identyczny, ale są... szybkozłączki do węży paliwowych (ten

najtańszy się nakręca), oraz czujnik wody + odpowietrzacz.

Napisano

> Jak jako nastolatek rozbieram filt-y to byly zrobione z papieru... Okay, technika poszla do przodu

Od dawna firmy moto żyją głównie z części, a nie ze sprzedaży aut.

Napisano

jest tak samo papierowy jak każdy inny-do mojego A8 kosztował 8 funtów zlosnik.gif

a może ta cena, co cena z robocizną-może jest w jakimś dziwnym miejscu i muszą sporo rozebrać, żeby go wymienić hmm.gif

Napisano

w Maluchu byl papierowy taki jakis. Od czasu wymiany na prawdziwy samochod w sumie nie wiem co to jest filtr paliwa, zreszta chyba nawet w autach ktorymi jezdze/jezdzilem jest on nie wymienny ..

Wymieniam za to filterki LPG .. grinser006.gif

Napisano

> Do Stilo JTD filtr kosztuje około 70 zł czyli około 21$, ale już do Multijeta

> (w zasadzie ten sam silnik), 53$ - z Allegro, zaś w ASO - 94$. Wkład

> jest identyczny, ale są... szybkozłączki do węży paliwowych (ten

> najtańszy się nakręca), oraz czujnik wody + odpowietrzacz.

a czy jtd ma zwykly wklad papierowy? bo jesli tak to nie sa identyczne jak filtry mj, mj ma wklad weglowy, zadnego papieru tam nie uswiadczy zlosnik.gif

Napisano

ostatnio kupowałem filtr oleju do skrzyni ZF (pręt z kawałkiem blachy dziurkowanej na końcu) - 200 euro facepalm%5B1%5D.gif

Napisano

Filtr filtrowi nie równy ....

Kiedyś były bibuły papierowe .. ale wtedy Diesle pracowały na ciśnieniu 120 - 140 Bar ... i wszystko co wpadło do takiego Mercedesa sie spaliło..... Dzisiaj już tak nie jest... i czy to Toyota / Fiat czy Mercedes to masz szynę CR i tam ciśnienie dochodzi do 1300....1600.... a nawet 2000 Bar

Obecnie po przecięciu filtra widzę kilka cm ... tak cm włukniny i jakiegoś weglo podobnego materiału a nie 1 mm barierę papierową

Napisano

> Odpowiem Ci za niektórych userów AK:

> Się jeździ, się płaci. Stać Cię na auto, to filtr musi być drogi. Jak Ci nie pasuje, jeździj

> autobusem

..powiedział właściciel auta o wartości telefonu komórkowego.. grinser006.gif

Napisano

> ..powiedział właściciel auta o wartości telefonu komórkowego..

A nie wyczułeś ironii w mojej wypowiedzi ?

Napisano

> Obecnie po przecięciu filtra widzę kilka cm ... tak cm włukniny i jakiegoś weglo podobnego

> materiału a nie 1 mm barierę papierową

no to już tłumaczy 100x wyższą cenę zlosnik2.gif

Napisano

> ..powiedział właściciel auta o wartości telefonu komórkowego..

nie każdy podnieca się jak nastolatek komórkami zlosnik.gif

Napisano

> no to już tłumaczy 100x wyższą cenę

Bez przesady za filtr papierowy ( puszka metalowa ) Boscha do JTD płaciłem około 50 zł za filtr do MJTD firmy UFI płace obecnie około 170 zł Ale taki fitr wymieniam co 50 tyś km...

Napisano

Filtr do Lancera kosztuje o ile dobrze pamiętam kilkaset złotych, ale wymiana co 200 tys. km. Też się zastanawiam co to za technologia...

Napisano
  • Autor

> Filtr do Lancera kosztuje o ile dobrze pamiętam kilkaset złotych, ale wymiana co 200 tys. km. Też

> się zastanawiam co to za technologia...

Az napisalem email do TMC. hmm.gif. Jedno wiem - tam jest cos wiecej niz papierzlosnik.gif. Patrzylem po sklepach i ... nikt tego filtra nie oferujehmm.gif...

Wymiana co 80 k km ale pomyslunek do d..pad.gif 1/2 baku trzba sciagac - robota na 2h

Napisano
  • Autor

> Filtr filtrowi nie równy ....

> Kiedyś były bibuły papierowe .. ale wtedy Diesle pracowały na ciśnieniu 120 - 140 Bar ... i [...]

Tylko to jest benzynahmm.gif...

Napisano
  • Autor

> ostatnio kupowałem filtr oleju do skrzyni ZF (pręt z kawałkiem blachy dziurkowanej na końcu) - 200

> euro

hmm.gif Ale to VeeDubzlosnik.gif - to wszystko wyjasnia...

A powaznie - do ZF wiem ze takie sa ceny no i co ile to wymieniaszhmm.gif???

ale ..filt paliwaconfused.gif?

Wymiana co 80 k km .... wiec dlatego calkiemm powaznie pytam - cos sie zmienilo (Lisek dal odpowiedz) czy jestem niedouczonyzlosnik.gif

Napisano
  • Autor

[...]filtr paliwa, zreszta chyba nawet w autach ktorymi jezdze/jezdzilem jest on nie wymienny

> ..

> Wymieniam za to filterki LPG ..

okay - pytanie - LPG nie ma/ma filtra?

confused.gif? Jak jest syf czysczony - zawsze jakies zanieczysczenia saidea.gif

Napisano

> [...]filtr paliwa, zreszta chyba nawet w autach ktorymi jezdze/jezdzilem jest on nie wymienny

> okay - pytanie - LPG nie ma/ma filtra?

> ? Jak jest syf czysczony - zawsze jakies zanieczysczenia sa

LPG oczywiście ma filtr. Filtrowany jest gaz w postaci płynnej. Filtr wymienia się co 30-40 tyś. km

Napisano
  • Autor

> LPG oczywiście ma filtr. Filtrowany jest gaz w postaci płynnej. Filtr wymienia się co 30-40 tyś. km

Gdzie to siedzi? Rozumiem ze poza bakiemidea.gif

Napisano
  • Autor

> jest tak samo papierowy jak każdy inny-do mojego A8 kosztował 8 funtów

Super Cheap Auto bodz inne markety z autami nie maja zamiennikowidea.gif - moga dostac oryginalny Toyota... w takiej samej ceniezlosnik.gif

> a może ta cena, co cena z robocizną-może jest w jakimś dziwnym miejscu i muszą sporo rozebrać, żeby

> go wymienić

Robocizna platna osobno - a dostep tak naprawde kiepski ze ... to musial jakis inzyier wymysliczlosnik.gif bo ksiegowy by sie na to nie zgodzilwink.gif

Napisano
  • Autor

> Od dawna firmy moto żyją głównie z części, a nie ze sprzedaży aut.

Nie - alez ja sie z tym zgadzam (nie do koncawink.gif) ale jednak. Po prostu jestem ciekawy czy technologia sie zmienila czy zwykle zdzierstwolizak.gif...

Napisano

> Ale to VeeDub - to wszystko wyjasnia...

> A powaznie - do ZF wiem ze takie sa ceny no i co ile to wymieniasz???

na ten filtr ZF ma wyłączność i nigdzie nie znajdziesz zamiennika oslabiony.gif Co ile wymieniać ciężko powiedzieć bo po raz pierwszy się z tym spotkałem w CASE do którego nie było żadnej dokumentacji - filtr sie pokazał po wyciągnięciu i rozebraniu skrzyni crazy.gif

Normalnie w maszynach budowlanych wymienia się filtry/płyny/oleje co ok. 400 MTH

Napisano

> Gdzie to siedzi? Rozumiem ze poza bakiem

w starszych generacjach przed reduktorem w najnowszych nie wiem..

Napisano

OZI dobre pytanie za co te filtry tyle kosztuja. OK do benzyny sa tanie kosztuja pare groszy do diesla juz jest gorzej ale zeby wybulic prawie $170. icon_eek.gif

Napisano

Zasadniczo robią tak jak zawsze.

Zapewne jest dodany jakiś specjalny składnik, najczęściej jest to "zrobimy_cię_w_bambuko" lub odmiany tego materiału wink.gif

Jeśli tylko jest jakakolwiek część która może wyróżnić dany model, to już jest to produkt wysokomarżowy.

Nawet jeśli sprzedaje się tego dziesiątki tysięcy

Napisano

> [...]filtr paliwa, zreszta chyba nawet w autach ktorymi jezdze/jezdzilem jest on nie wymienny

auta z NL często nie mają filtrów LPG ... bo siteczko metalowe ciężko nazwać filtrem wink.gif

u nas stosuje się filtr fazy ciekłej - koszt kilka 3-12zł

a w nowszych instalacjach również filtr fazy lotnej - koszt od kilku do kilkudziesięciu złotych 12-50zł ?

oprócz tego trzeba wymieniać filtr paliwa (benzyny), bo paliwo normalnie krąży w układzie

Napisano

Ma, od IVgen sa dwa filterki: fazy cieklej i fazy lotnej. Fazy cieklej wymienia sie jeden co przeglad (10-15kkm), drugi co drugi przeglad. U mnie zazwyczaj jak widzialrm przy wymianie to jest taki zapierdzialy rdzawym nalotem grinser006.gif. Koszt (u mnie) ten mniejszy ok 10zl, drugi cos kolo 50zl. Zrobione sa z papieru lub jakiegos materialu.

Oczywiscie nie zmienia to faktu, ze filtr paliwa tez raczej byc musi, ale tak jak pisalem w wielu autach sie go nie wymienia.

Napisano

> Tylko to jest benzyna...

Większość aut na PB nie ma już filtrów...

Od jakiegoś czasu producenci jedynie montują w baku siteczko przed pompą i to wszystko..... Pewnie liczą że sie rozpadną szybciej zlosnik.gif Co ty tam masz to nie wiem.... niewiem.gif

Napisano

Może ten filtr jest zintegrowany razem z zaworem regulacji ciśnienia w listwie wtryskowej jak np. w Mercedesach A-klasa W168 z silnikami benzynowymi? Zamiennik filtra do takiej A-klasy to wydatek około 300pln a i tak lepiej kupić oryginał bo z zamiennikami są często problemy.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.