Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

superb kombi 3.6 czy outback 3.6 ?

Featured Replies

Napisano

znajomemu z wielu aut te dwa zostaly na placu boju:

superb 3.6 4x4 DSG

skoda-superb-combi.jpg

lub

outback 3.6 5AT

Subaru-Outback-36R-Premium7.jpg

oba w najwyzszym pakiecie wyposazenia

po doposazeniu wyszlo:

skoda 204 kPLN

subaru 54 kEuro

kwestie wizualne pozostawiamy - oba mu sie podobaja

za skoda przmawiaja lepsze przyspieszenie 6.5s i wyzszy v-max 250km/h (subaru 7.5s 230km/h)

za subaru przemawia lepszy naped staly 4x4 50:50 i przeswit 20cm (skoda naped dolaczany haldex4 i przeswit 15cm)

spalanie nie ma znaczenia - firma placi smile.gif

auto z przeznaczeniem na czeste dlugie szybkie podroze autostardami i weekendowe wypady z rodzina (4os) - (windsurfing, rowery, narty, ryby)

Napisano

superb ma mieć w 2012 roku facelift. Jak nie może czekać, i chce mieć nowe, to niech bierze subaryne.

Napisano

> (...) auto z przeznaczeniem na czeste dlugie szybkie podroze autostardami (...)

IMO w Skodzie są trochę lepsze fotele.

> (...) i weekendowe wypady z rodzina

> (4os) - (windsurfing, rowery, narty, ryby)

Tutaj Subaru zajedzie dalej.

IMO tylko porządna przejażdżka obydwoma może pomóc.

Napisano

> auto z przeznaczeniem na czeste dlugie szybkie podroze autostardami i weekendowe wypady z rodzina

Ze względu na to wziąłbym Skodę - Forester jako prawie SUV będzie niestety mniej komfortowy na autostradzie i pewnie głośniejszy.

Napisano

> Ze względu na to wziąłbym Skodę - Forester jako prawie SUV będzie niestety mniej komfortowy na

> autostradzie i pewnie głośniejszy.

To nie Forester smile.gif

Napisano
  • Autor

> Ze względu na to wziąłbym Skodę - Forester jako prawie SUV będzie niestety mniej komfortowy na

> autostradzie i pewnie głośniejszy.

haloooooooooooooooo mowa jest o outback a nie o forester!

Napisano

> haloooooooooooooooo mowa jest o outback a nie o forester!

no dobra faktycznie - ale jak spojrzałem na zdjęcie to byłem pewien, że to jakaś nowa generacja Forestera... Czemu ten Outback tak wysoko siedzi icon_eek.gif

Napisano
  • Autor

> IMO w Skodzie są trochę lepsze fotele.

sidziales czy wizualnie wygladaja lepij?

powaznie pytam

> Tutaj Subaru zajedzie dalej.

> IMO tylko porządna przejażdżka obydwoma może pomóc.

jazda testowa byla ale skoda 1.8 TSI DSG i outbackiem 2.5 CVT wiec malo to miarodajne....

jedno co mowi to irytuje go praca DSG (cale zycie jedzil klasycznymi automatami i ten za duzo w/g mniego "miesza")

Napisano
  • Autor

> Czemu ten Outback tak wysoko siedzi

bo to outback a nie legacy?

Napisano

> IMO dla prestiżu

dla prestiżu to się bierze inne marki, myślę że tutaj bardziej chodzi o stosunek możliwości/cena a nie prestiż zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

> IMO dla prestiżu powinno się wziąć Subaru.

wlasnie dla prestizu nie bierze pod uwage matek typu MB, BMW AUDI itp....

> Aspekty praktyczne np. związane z dostępem do sieci serwisowej mogą przemawiać za Skodą, choć dla

> tej wersji niekoniecznie

wiekszosc km bedzie poza granicami PL

Napisano

> bo to outback a nie legacy?

No to podtrzymuję moją uwagę nt jazdy po autostradzie (wyżej środek ciężkości)... Chyba, że ten Superb też jest w jakiejś podniesionej wersji, bo coś inaczej nie widzę tych 15cm prześwitu w Skodzie...

Napisano
  • Autor

> No to podtrzymuję moją uwagę nt jazdy po autostradzie (wyżej środek ciężkości)...

boxser, stale 4x4

to obniza srofdek ciezkosci

> Chyba, że ten

> Superb też jest w jakiejś podniesionej wersji, bo coś inaczej nie widzę tych 15cm prześwitu w

> Skodzie...

15cm napisalem z glowy, nie znalazlem konkretnych danych

Napisano

> sidziales czy wizualnie wygladaja lepij?

> powaznie pytam

Skodą jechałem w Subaru siedziałem tylko w salonie. Skoda w wersji Platinum, skóra + alkantara. Fotele bardzo fajne - wygodne i miłe w dotyku. W Subaru siedziałem w jakiejś zwykłej wersji z dieslem, fotele obite były tkaniną (chyba welur). Nie wiem jak wyglądają w wersji silnikowej z wątku - jeśli takie jak w tamtym dieslu to te ze Skody były fajniejsze. Ale każdy ma swoje plecy (i tę część pod nimi) więc ten argument jest mocno subiektywny.

> jazda testowa byla ale skoda 1.8 TSI DSG i outbackiem 2.5 CVT wiec malo to miarodajne....

Zakładam że w ogóle niemiarodajne. Znam takiego ze służbową Skodą 3.6. Mówi że układ napędowy nieporównywalny z innymi wersjami. Może ktoś kto sam jechał tutaj to potwierdzi.

> jedno co mowi to irytuje go praca DSG (cale zycie jedzil klasycznymi automatami i ten za duzo w/g

> mniego "miesza")

Jeździłem Superbem diesel 170KM DSG. Przy szybkiej jeździe rewelacja. Przy wolnej trochę czułem zmiany biegów.

IMO dla kapelusza hydraulik, dla sportowca DSG.

Znowu - jak jest okaże się w tym konretnym zestawie z wątku. Z silnikiem 3.6 skrzynia może być inaczej zaprogramowana.

Ja bym nalegał na jazdy dokładnie takim modelem, nie podobnym.

Napisano

> boxser, stale 4x4

zgoda to obniża ok.gif Ale i tak nie sądzę, żeby obniżyło go do poziomu środka ciężkości w Skodzie - zobacz ile niżej ona siedzi. Przy przejażdżkach z prędkościami "polskimi" - czyli do jakich 120km/h nie ma może wielkiego znaczenia, ale przy wyższych różnica będzie rosła.

> to obniza srofdek ciezkosci

> 15cm napisalem z glowy, nie znalazlem konkretnych danych

oj wg mnie będzie zdecydowanie bliżej 10, o ile nawet nie mniej... Więc jeśli prześwit ma znaczenie (na zasadzie zawisnąć albo nie na polnej drodze) to wtedy Subaru.

Napisano

> boxser, stale 4x4

> to obniza srofdek ciezkosci

> 15cm napisalem z glowy, nie znalazlem konkretnych danych

Chocbys zrobil najnizszego boxera swiata i zamocowal go najnizej w nadwoziu jak tylko sie da to gdy cale nadwozie jest o tyle wyzej od "zwyklego" to i tak srodek ciezkosci bedzie wyzej. grinser006.gif

Poza tym jestem wiecej jak pewien, ze po asfalcie zdecydowanie lepiej prowadzila sie bedzie Skoda.

Napisano

> oj wg mnie będzie zdecydowanie bliżej 10, o ile nawet nie mniej...

Jeśli to na podwoziu Passata to bodajże 9.5. Ciężko zjechać poza asfalt za to na autostradach wyśmienicie.

Napisano

Śmieszne to trochę, gość chce kupić samochód za 2 paczki i radzi się na AK? Gdzie jeden znawca pisze o wyższości jednych foteli nad drugimi (jak by to była jakaś wyrocznia) a drugi nie odróżnia forestera od outbaacka.

Kolega nie ma własnego zdania? Nie wie co mu sie bardziej podoba czy czego bardziej potrzebuje?

Napisano
  • Autor

> IMO dla kapelusza hydraulik, dla sportowca DSG.

kolega ma ciekawy styl jazdy w miescie i poza miastem turla sie jak reszta - przecietnie, tylko na autostradach jezdzi duuuuuuuzo poza ograniczenia

> Ja bym nalegał na jazdy dokładnie takim modelem, nie podobnym.

taki jest plan, ale trudny do wykonania....

Napisano
  • Autor

> Śmieszne to trochę, gość chce kupić samochód za 2 paczki i radzi się na AK? Gdzie jeden znawca

> pisze o wyższości jednych foteli nad drugimi (jak by to była jakaś wyrocznia) a drugi nie

> odróżnia forestera od outbaacka.

> Kolega nie ma własnego zdania? Nie wie co mu sie bardziej podoba czy czego bardziej potrzebuje?

radzi sie mnie a ja pytam na AK bo czasami pojawiaja sie posty ktore duza wnosza do tematu

Napisano

> Chocbys zrobil najnizszego boxera swiata i zamocowal go najnizej w nadwoziu jak tylko sie da to gdy

> cale nadwozie jest wyzej od "zwyklego" to i tak srodek ciezkosci bedzie wyzej.

No ale to chyba nie zależy od tego jak niskie jest nadwozie tylko jak wysoko jest silnik. A on niekoniecznie musi być niżej. Mimo niższego nadwozia. Poza tym boxer jest bliżej środka, a za nim jest skrzynia biegów. A w Skodzie jest wszystko bardziej z przodu. Więc rozłożenie masy też jest lepsze. Co nie zmienia oczywiście faktu że Skoda może się lepiej prowadzić - tego nie wiem.

Napisano

> kolega ma ciekawy styl jazdy w miescie i poza miastem turla sie jak reszta - przecietnie, tylko na

> autostradach jezdzi duuuuuuuzo poza ograniczenia

To raczej Outbacka mu do tego "duuuuzo poza ograniczenia" nie polecaj.

Napisano

> Śmieszne to trochę, gość chce kupić samochód za 2 paczki i radzi się na AK?

A co za różnica za ile?

> Gdzie jeden znawca

> pisze o wyższości jednych foteli nad drugimi (jak by to była jakaś wyrocznia)

Pojeździj trochę w długie trasy po autostradach. Jedyne co Cię będzie interesowało, to fotele.

> a drugi nie

> Kolega nie ma własnego zdania? Nie wie co mu sie bardziej podoba czy czego bardziej potrzebuje?

Nie wszystko sprawdzisz na jeździe próbnej. O niektórych wadach/zaletach auta dowiesz się dopiero po dłuższym użytkowaniu. Jeśli to wady - to lepiej po cudzym niż swoim.

Napisano

> kolega ma ciekawy styl jazdy w miescie i poza miastem turla sie jak reszta - przecietnie, tylko na

> taki jest plan, ale trudny do wykonania....

jak konfiguracja za 200 klocków to diler przyciągnie od SAP takiego Superba. Chyba że po koledze od razu widać że będzie chodził od salonu do salonu i targował każdą złotówkę, wtedy nie zaryzykują dodatkowych kosztów.

Jeśli jest "wiarygodny" nie powinno być problemu ze sprowadzeniem takiego auta od importera.

Pewnie w Subaru jest podobnie

Napisano

> Poza tym boxer jest bliżej środka

Niestety absolutnie nie. Dlatego, ze masz tez naped na przod to boxery w Subaru wcale nie sa zamontowane mocno ku tylowi. Jest to tez jeden z powodow, dla ktorych STI prowadzi sie gorzej od Evo (choc teoretycznie wcale nie powinno).

Napisano

No to może go DSG trochę wkurzać. Na autostradach i tak pojedzie na najwyższych biegach więc wszystko jedno.

> taki jest plan, ale trudny do wykonania....

A to na pewno. Ale IMO warto walczyć niż kupić za dużą kasę i się zorientować, że nie pasuje.

Może jakiś diler za granicą ma takie auto i warto sobie zrobić wycieczkę przy okazji jakiejś trasy w jego okolice?

Napisano

> jak konfiguracja za 200 klocków to diler przyciągnie od SAP takiego Superba. Chyba że po koledze od

> razu widać że będzie chodził od salonu do salonu i targował każdą złotówkę, wtedy nie

> zaryzykują dodatkowych kosztów.

> Jeśli jest "wiarygodny" nie powinno być problemu ze sprowadzeniem takiego auta od importera.

> Pewnie w Subaru jest podobnie

ITD ma takie Superby na wyposażeniu. Może się dadzą przejechać? wink.gif

Napisano

> Śmieszne to trochę, gość chce kupić samochód za 2 paczki i radzi się na AK? Gdzie jeden znawca

> pisze o wyższości jednych foteli nad drugimi (jak by to była jakaś wyrocznia) a drugi nie

Ok, może i pomyliłem Outbacka z Foresterem - ale meritum mojego postu pozostało bez zmian - oba mają taki sam prześwit (200mm) - i obu tak samo dotyczą uwagi nt szybkiego poruszania się po autostradzie... Zauważ, że nie wypowiadałem się nt spalania, wygody jazdy, itp. a na temat wysokości środka ciężkości, który jest związany ściśle z fizyką.

Napisano
  • Autor

> Niestety absolutnie nie. Dlatego, ze masz tez naped na przod to boxery w Subaru wcale nie sa

> zamontowane mocno ku tylowi.

to audi quattro ma problem z pluciem przodem wlasnie przed silniak mocno przed przednia osia

> Jest to tez jeden z powodow, dla ktorych STI prowadzi sie gorzej

> od Evo (choc teoretycznie wcale nie powinno).

gorzej na czarnym ale lepiej na luznym 270751858-jezyk.gif

Napisano

> to audi quattro ma problem z pluciem przodem wlasnie przed silniak mocno przed przednia osia

W Subaru tez nie jest on jakos wybitnie polozony. A ze lepiej niz w Audi to wiadomo, w koncu jest jednak 2x krotszy smile.gif

> gorzej na czarnym ale lepiej na luznym

True, true smile.gif

Napisano
  • Autor

> To raczej Outbacka mu do tego "duuuuzo poza ograniczenia" nie polecaj.

czemu

pozawanie pytam

swoim foresterm latam w niemczech nie raz 200km/h i prowadzi sie jak po sznurku

Napisano

> czemu

> pozawanie pytam

> swoim foresterm latam w niemczech nie raz 200km/h i prowadzi sie jak po sznurku

200 jak 200...ale przypuszczam, ze przy 230+ zacznie masakrycznie wychodzic ta roznica w przeswicie.

Napisano
  • Autor

> 200 jak 200...ale przypuszczam, ze przy 230+ zacznie masakrycznie wychodzic ta roznica w

> przeswicie.

pewnie tak

ale ja tego nie spawdze .

1. za mala moc buu.gif

2. ograniczenie do 125mil clown.gif

Napisano

> czemu

> pozawanie pytam

> swoim foresterm latam w niemczech nie raz 200km/h i prowadzi sie jak po sznurku

No tak ale w uszy trzeba stopery wtykać 270751858-jezyk.gif

A nie lepiej jak na autostrady to kupić zwykłe legacy ?

Napisano
  • Autor

> No tak ale w uszy trzeba stopery wtykać

fakt cicho nie jest

> A nie lepiej jak na autostrady to kupić zwykłe legacy ?

kombi?

poza tym pozostaja narty, ryby, windsurfing, rowery....

Napisano

> kombi?

No kombi. Niedaleko mnie parkuje takie ładne w kolorze jakieś białęj perły czy coś i chyba jakieś ładniejsze zderzaki ma (moze jakis pakiet sport czy coś takiego) i wygląda rewelacyjnie

Napisano
  • Autor

> No kombi. Niedaleko mnie parkuje takie ładne w kolorze jakieś białęj perły czy coś i chyba jakieś

> ładniejsze zderzaki ma (moze jakis pakiet sport czy coś takiego) i wygląda rewelacyjnie

nie ma 3.6...

Napisano

> nie ma 3.6...

No o tym nie pomyslalem, ten u mnie na wiosce ma diesla 150KM :D :D

Ale wygląda ładnie smile.gif

Napisano

Oba strasznie nijakie sick.gif a przy tych pieniadzach wypadaloby by wygladac, osobiscie nie kupilbym zadnego z nich. Subaru ma plusik za przeswit i prowadzenie, ale Skoda za takie pieniedzy to IMO nieporozumienie tongue.gif.

Poradz znajomemu niech sobie pojezdzi jednym i drugim przez kilka dniok.gif

Napisano

z tych 2 to superb grinser006.gif

mozesz mu doradzic taka sama opcje wyposazenia z silnikiem 2.0 TSI - zrobic program na 250ps i ma takie same osiagi co 3,6 i z 50kpln w kieszeni i mniej spali

inna opcja nowe a6 kombi np 2.0tfsi ... lub jak jest $$ 3.0 tfsi

Napisano

> z tych 2 to superb

> mozesz mu doradzic taka sama opcje wyposazenia z silnikiem 2.0 TSI - zrobic program na 250ps i ma

> takie same osiagi co 3,6 i z 50kpln w kieszeni i mniej spali

> inna opcja nowe a6 kombi np 2.0tfsi ... lub jak jest $$ 3.0 tfsi

Imho z podobnym wypasem audi będzie sporo droższe.

Po drugie nawet doładowane cztery cylindry to nie to samo co wolnossak w Vce. Trochę inna charakterystyka jazdy silnikiem w układzie V.

Napisano
  • Autor

> z tych 2 to superb

> mozesz mu doradzic taka sama opcje wyposazenia z silnikiem 2.0 TSI - zrobic program na 250ps i ma

> inna opcja nowe a6 kombi np 2.0tfsi ... lub jak jest $$ 3.0 tfsi

audi odpada bo to audi

auto ma sie nie rzucac w oczy "mam kase"

spalanie nie ma znczenia - firma placi

a jesli rechor bociana R4 porownujesz z V6 czy H6 to moge tylko wspolczuc

P.S. w pewnym wieku wyrasta sie z "programow"

Napisano
  • Autor

> Oba strasznie nijakie

to jest wlasnie najwieksza zaleta

autualnie jedzi XC70 i mowi ze za bardzo sie rzuca w oczy....

> a przy tych pieniadzach wypadaloby by wygladac, osobiscie nie kupilbym

> zadnego z nich. Subaru ma plusik za przeswit i prowadzenie, ale Skoda za takie pieniedzy to

> IMO nieporozumienie .

> Poradz znajomemu niech sobie pojezdzi jednym i drugim przez kilka dni

subaru 3.6 juz znlazlem na jazde probna ok.gif

Napisano

> auto ma sie nie rzucac w oczy "mam kase"

To chyba rozwiązuje dylemat - Skoda.

Do tego zdjąć oznaczenia z klapy, ewentualnie dać srebrne TDI/TSI, żeby wyglądało na całe 105 KM.

Napisano

> znajomemu z wielu aut te dwa zostaly na placu boju:

> superb 3.6 4x4 DSG

> lub

> outback 3.6 5AT

> oba w najwyzszym pakiecie wyposazenia

> po doposazeniu wyszlo:

> skoda 204 kPLN

> subaru 54 kEuro

> kwestie wizualne pozostawiamy - oba mu sie podobaja

> za skoda przmawiaja lepsze przyspieszenie 6.5s i wyzszy v-max 250km/h (subaru 7.5s 230km/h)

> za subaru przemawia lepszy naped staly 4x4 50:50 i przeswit 20cm (skoda naped dolaczany haldex4 i

> przeswit 15cm)

> spalanie nie ma znaczenia - firma placi

> auto z przeznaczeniem na czeste dlugie szybkie podroze autostardami i weekendowe wypady z rodzina

http://www.autogaleria.pl/auto_test/subaru-outback-3.6r-exclusive-navi,537.html

tu masz test "testowki" by Subaru Import PL ... wiec auto takie do wyprobowania jest ....

IMO Subaru, ze wzgledu na to, iz wg mnie nawet mniej sie rzuca w oczy niz SUPERB "na 4 gwizdkach" zlosnik.gif

Opcja moze byc jeszcze passat 3,2 V6 4Motion ... w poprzedniej budzie chodzi rewelacyjnie .... serduszka.gifok.gif

EDIT: widze ze nie ma juz w ofercie tego silnika yikes.gif

Napisano

> z tych 2 to superb

znam auto po takich modach .... FWD przy 260 ps ma problem z przeniesieniem napedu nawet z DSG zlosnik.gif

Napisano

Odkąd wiem, że superb jest na płycie golfa, stracił dużo w moich oczach... zdecydowanie wybrałbym subaru.

Napisano

> Odkąd wiem, że superb jest na płycie golfa, stracił dużo w moich oczach... zdecydowanie wybrałbym

> subaru.

Superb to Passat. Octavia to Golf.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.