Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Porównanie 12 kompaktów w MOTORze

Featured Replies

Napisano

> Te testy trzeba z przymrużeniem oka traktować.

To fakt. Nic nie zastąpi macania w salonach i kilku jazd próbnych. No i oczywiście policzenia ile tak naprawdę się "chce" wydać.

Napisano

> Nie.

> Mój samochód ma prawie 1,5 roku i póki co miałem akcji serwisowych nawet mniej niż mar00ha, czyli

> zero.

Dziwne, jak pamiętam Mar00ha sam pisał, że inny soft wgrywali. hmm.gif

Napisano

> Dojazdówka jest węższa, czyli jak leży jest bardziej płaska -> podłoga przestrzeni ładunkowej może

> być dzięki temu wyraźnie niżej. To jest hmm bezpłatna opcja

Dobra, ale czy cała podłoga jest niżej? Ja w Lanosie nie miałem koła zapasowego, kupiłem sobie dojazdówkę chyba właśnie z jakiegoś VW i faktycznie mogę we wnęce na koło zmieścić jakieś szmaty, klucze, spraye, zmiotki do sniegu, rękawice i inne takie, ale chyba nie o to chodzi mówiąc o "przestrzeni bagażowej" facepalm%5B1%5D.gifhehe.gif

Napisano

> Dziwne, jak pamiętam Mar00ha sam pisał, że inny soft wgrywali.

AFAIR po prostu przy okazji przeglądu lub na (uzasadnione?) życzenie usera.

Napisano

> Dobra, ale czy cała podłoga jest niżej?

Tak ok.gif

klik

klik2

Napisano

> To fakt. Nic nie zastąpi macania w salonach i kilku jazd próbnych. No i oczywiście policzenia ile

> tak naprawdę się "chce" wydać.

Otóż to, wszystko kwestia kasy i niuansów typu wygląd czy ilość miękkich plastików. Osobiście do tej pory kupowałem tak, aby mieć jak najwięcej w założonym budżecie i w miarę możliwie niskie koszty utrzymania, czy tez spokojniejszy sen. Na razie Fiat spełnia założone kryteria. Jak przestanie, poszukam czegoś innego.

Napisano

> Tak

Czyli VW Golf w wersji z normalnym kołem i z dojazdówką ma inną budowę tylnej części nadwozia? Bo jak to jest kwestia jakichś tam styropianów czy plastików, ale żeby podłoga bagażnika była inaczej zbudowana? facepalm%5B1%5D.gif. Przepraszam, że drążę temat, ale jest na tyle osobliwy i ciekawy, ze nie mogę wytrzymać zlosnik.gif.

Napisano

> AFAIR po prostu przy okazji przeglądu lub na (uzasadnione?) życzenie usera.

Aaa czyli podobnie jak we Fiacie, jak sam się nie upomnisz to mają w d..? A co jak komuś popłynął po gwarancji, udają, że o niczym nie słyszeli? Nie wiem co ile przeglądy są w VW, ale ja mam co 30 kkm, więc mam już po gwarancji, a na przeglądzie jeszcze nie byłem.

Napisano

> Czyli VW Golf w wersji z normalnym kołem i z dojazdówką ma inną budowę tylnej części nadwozia?

Mi to wygląda na dodatkową wkładkę z pianki?

Napisano

> Czyli VW Golf w wersji z normalnym kołem i z dojazdówką ma inną budowę tylnej części nadwozia?

Hmm, IMO są inne "styropiany" + oczywiście sama podłoga, czyli "dykta z filcem", jak widać na fotach. Ale powiem szczerze, że egzemplarz z pełnym kołem macałem tylko raz, bardzo pobieżnie prawie 2 lata temu i uciekłem z krzykiem. A nie mam dostępu do katalogu VW w domu i nie potrafię zbyt precyzyjnie Ci odpowiedzieć na pytanie... blush.gif

Napisano

> Te testy trzeba z przymrużeniem oka traktować. Błędów tam jest masa.

Napisali, że w Lancerze nie ma wskaźnika temperatury. G... prawda, bo jest smirk.gif Na wyświetlaczu komputera na środku.

Napisano

> A z płynącym tłokiem to nie było?

A! Masz rację. Zmieniali soft w kompie sterującym. ok.gif

No to dwie akcje. ok.gif

Wykonane przy okazji serwisów - nie było wezwań specjalnie na akcje.

mar00ha

Napisano

> Nie.

> Mój samochód ma prawie 1,5 roku i póki co miałem akcji serwisowych nawet mniej niż mar00ha, czyli zero.

On ma rację. W 2009, przy pierwszym serwisie, zmieniali mi soft w kompie silnika.

mar00ha

Napisano

> AFAIR po prostu przy okazji przeglądu lub na (uzasadnione?) życzenie usera.

Tak właśnie było - przy okazji przeglądu. Nigdy nie byłem zapraszany specjalnie na akcję serwisową.

mar00ha

Napisano

> A! Masz rację. Zmieniali soft w kompie sterującym.

> No to dwie akcje.

> Wykonane przy okazji serwisów - nie było wezwań specjalnie na akcje.

> mar00ha

Rozumiem, ze ten problem występował sporadycznie? Z czego to wynika, że w jednym wystąpi, a w drugim już nie? Przecież to masówka z taśmy produkcyjnej niewiem.gif

Napisano

> Rozumiem, ze ten problem występował sporadycznie? Z czego to wynika, że w jednym wystąpi, a w

> drugim już nie? Przecież to masówka z taśmy produkcyjnej

Z tego co pamiętam, soft zmieniali wszystkim, którzy tylko pojawili się w serwisie (nawet na wymianę hamulców). I była to akcja prewencyjna po paru przypadkach plucia tłokami w wydech, jak sądzę. zlosnik.gif

mar00ha

Napisano

> Ani słowa o "komforcie akustycznym" w całym teście, który akurat w Golfie jest IMO mistrzowski na

> na kompakta niepremium.

masz rację. Coś takiego jak poziom hałasu przy różnych prędkościach powinien być brany pod uwagę w teście. Tym bardziej, że można to łatwo obiektywnie zmierzyć.

Napisano

> masz rację. Coś takiego jak poziom hałasu przy różnych prędkościach powinien być brany pod uwagę w

> teście. Tym bardziej, że można to łatwo obiektywnie zmierzyć.

Zmierzyc tak, ale zinterpretowac juz nie. Przecietnemu czytelnikowi nic nie powie roznica 2 dB.

Napisano

> Tak właśnie było - przy okazji przeglądu. Nigdy nie byłem zapraszany specjalnie na akcję serwisową.

> mar00ha

Bo to była usterka niekrytyczna.

A zapewne zdziwiłbyś się, ile już akcji o których nie wiesz wykonano Ci podczas std przeglądów/wizyt w serwisie.

Napisano

> Zmierzyc tak, ale zinterpretowac juz nie. Przecietnemu czytelnikowi nic nie powie roznica 2 dB.

Przyjmuje się że róznica 3 dB oznacza podwojenie hałasu.

Napisano

> Bo to była usterka niekrytyczna.

> A zapewne zdziwiłbyś się, ile już akcji o których nie wiesz wykonano Ci podczas std

> przeglądów/wizyt w serwisie.

Pewnie by się nie zdziwił, bo na stronie VW w Reichu mozna wpisać sobie numer VIN i sprawdzic wszystkie smile.gif

Napisano

> To prawda - tak w zakresie paranoi, jak i tego, że się nie różni

Siedziałeś w tych autach? Jeździłeś nimi? Czy patrzysz sobie tylko na zdjęcia tudzież jesteś jedynie hejterem VW?

Napisano

> Bo to była usterka niekrytyczna.

> A zapewne zdziwiłbyś się, ile już akcji o których nie wiesz wykonano Ci podczas std

> przeglądów/wizyt w serwisie.

dobrze pomyślane. jeździ się tylko na przeglądy i myślisz jakim to niezawodnym i dopracowanym autem jeździsz...

Napisano

> dobrze pomyślane. jeździ się tylko na przeglądy i myślisz jakim to niezawodnym i dopracowanym autem

> jeździsz...

Ale tak jest raczej w każdej marce. Oczywiście serwis może na przeglądzie to zlać i nic nie zrobić, ale szanujący sie imho powinien właśnie tak działać.

Napisano

> Ja bym z nich i tak wybrał Cruze - nie jest jakoś szczególnie gorszy od reszty a jest znacząco

> tańszy.

Wszystkie auta w zestawieniu to zwykle, przednionapedowe banany.

Do Chevy'ego mialbym najwiecej zaufania, szukajac bezproblemowego auta,

ktorego nie neka korozja, wady fabryczne silnika albo elektroniki.

Napisano

> A zapewne zdziwiłbyś się, ile już akcji o których nie wiesz wykonano Ci podczas std przeglądów/wizyt w serwisie.

W VW zawsze tłuką na zleceniu pieczątkę z zaznaczeniem czy wykonywana jest akcja serwisowa.

mar00ha

Napisano

> W VW zawsze tłuką na zleceniu pieczątkę z zaznaczeniem czy wykonywana jest akcja serwisowa.

Mareczku, już kiedyś rozmawialiśmy i jak dziecku lizaka odebrałem Ci złudzenie co do faktu "mój jest 100% oryginalny bo ma naklepkę"...

Jeśli mówię Ci, że robi się "akcje serwisowe" (cudzysłów celowy - nazywa sie to kampaniami) o których nie musisz wiedzieć, to...

Rozumiemy się? ;-)

Napisano

> Mareczku, już kiedyś rozmawialiśmy i jak dziecku lizaka odebrałem Ci złudzenie co do faktu "mój

> jest 100% oryginalny bo ma naklepkę"...

> Jeśli mówię Ci, że robi się "akcje serwisowe" (cudzysłów celowy - nazywa sie to kampaniami) o

> których nie musisz wiedzieć, to...

> Rozumiemy się? ;-)

Tzw. "ciche akcje serwisowe" robione przy okazji zwyczajnych przeglądów lub gdy wystąpi dana usterka w konkretnym egz. smile.gif

Napisano

> Mareczku, już kiedyś rozmawialiśmy i jak dziecku lizaka odebrałem Ci złudzenie co do faktu "mój

> jest 100% oryginalny bo ma naklepkę"...

> Jeśli mówię Ci, że robi się "akcje serwisowe" (cudzysłów celowy - nazywa sie to kampaniami) o

> których nie musisz wiedzieć, to...

> Rozumiemy się? ;-)

Ale mnie nie interere jakie standardy oszukiwania klienta ma Volvo. VW robi tak, jak robi. I tak, jak napisałem.

mar00ha

Napisano

> Tzw. "ciche akcje serwisowe" robione przy okazji zwyczajnych przeglądów lub gdy wystąpi dana usterka w konkretnym egz.

Tylko że każdy posiadacz VW ma możliwość sprawdzenia wszystkiego co dostępne jest na ten temat ASO: https://erwin.volkswagen.de/

mar00ha

Napisano

> Siedziałeś w tych autach? Jeździłeś nimi? Czy patrzysz sobie tylko na zdjęcia tudzież jesteś

> jedynie hejterem VW?

Tak, tylko sobie patrzę po zdjęciach i jestem "hejterem" VW yay.gif

BTW - kto to jest "hejter" niewiem.gif

Napisano

> Tylko że każdy posiadacz VW ma możliwość sprawdzenia wszystkiego co dostępne jest na ten temat ASO:

> https://erwin.volkswagen.de/

Nie wiem jak u VW, ale u Chevroleta były tzw. ciche akcje - znaczy naprawiali bez kwękania, jak tylko klient się zgłosił. ASO miało zarobek przy okazji ok.gifzlosnik.gif

Napisano

> Przyjmuje się że róznica 3 dB oznacza podwojenie hałasu.

Mimo to ludzki sluch tez nie jest na tyle dokladny aby subiektywne odczucie halasu uznac za wielkosc skalarna. Prawde powiedziawszy rozumiem czemu nie wykonano takiego testu z sonometrem. To sztuka dla sztuki. Dla koncowego odbiorcy bardziej przydatne byloby samo stwierdzenie faktu czy dzwiek w kabinie jest glosny i meczacy, czy ton jest uciazliwy czy tez mily dla ucha. To znacznie cenniejsza informacja niz same cyfry.

Napisano

> Haha, powiem tylko. W mojej skali punktacji jakości wnętrza, następne, po Golfie, w zbliżonej

> klasie, jest A4. A3 jest słabsze...

> mar00ha

No nie żadne haha, bo chyba się nie zrozumieliśmy. Chodzi o to, że w tej klasie aut i w tym segmencie rynku to, który plastik jest miękkszy nie ma absolutnie znaczenia.

Dalej jest to plastik, dalej wygląda mniej lub bardziej smutno, dalej wiemy, że producent przy projektowaniu tego konsultował się głównie z księgowymi.

A nabywcy i tak od wnętrza oczekują że połknie rodzinę i zakupy z marketu, nie zaś że będzie równie wysublimowane stylistycznie i materiałowo jak ich jachty i samoloty.

Dlatego parametr: "twardość tworzywa w miejscu, którego nigdy nie dotykasz" nie jest czynnikiem istotnym przy wyborze popularnego kompaktu, więc słusznie że go pominięto, skupiając się na ważniejszych sprawach.

Napisano

> Nic lepszego nie przeczytałem nawet u Clarcsona.

> Niestety nie można tu kliknąć "lubię to"

wink.gif

> Ale tu już pojechałeś. Skoczę do bankomatu i kup mi Golfa za 50 tysi.

> Nawet normalnie wyposażonej Skody za tyle nie kupisz niestety.

Strzeliłem z tą kwotą zupełnie od czapy. Nie ma znaczenia 50, 70 czy ile tam jeszcze. Grunt, że testujemy popularne kompakty, nie reprezentacyjne wózki dla bogatych dziwaków.

ok.gif

Napisano

> Dlatego parametr: "twardość tworzywa w miejscu, którego nigdy nie dotykasz" nie jest czynnikiem

> istotnym przy wyborze popularnego kompaktu, więc słusznie że go pominięto, skupiając się na

> ważniejszych sprawach.

Tez mnie zawsze zastanawia parametr "miekkosci deski" i co ciekawe wszystkim lubiacym miekki kokpit polecam lancetnika bo jego gora jest mieciutka ,ze o welurowych boczkach nie wspomne zlosnik.gif

Napisano

> Tez mnie zawsze zastanawia parametr "miekkosci deski" i co ciekawe wszystkim lubiacym miekki kokpit

> polecam lancetnika bo jego gora jest mieciutka ,ze o welurowych boczkach nie wspomne

No co Ty? Lacetti ma najgorszą możliwą tapicerkę i basta. Powie Ci to każdy kto z bliska tego auta nie widział. hehe.gif

A u mojej żony boczki są ze skóry. smile.gif

EDIT: Założę się, że tej wersji to ci wszyscy krytycy na oczy nie widzieli. hehe.gif

vehicleModelsGalleryInterior_image_32.jpg

vehicleModelsGalleryInterior_image_30.jpg

vehicleModelsGalleryInterior_image_28.jpg

vehicleModelsGalleryInterior_image_26.jpg

Napisano

> Ja cenię sobie welurową tapicerkę

I szczerze mówiąc - ja też uważam ten materiał za najlepszy. Skóra fajnie wygląda ale nie jest tak miła w dotyku i praktyczna.

Napisano

> Dalej jest to plastik, dalej wygląda mniej lub bardziej smutno, dalej wiemy, że producent przy

> projektowaniu tego konsultował się głównie z księgowymi.

Dokładnie. Przyznaję się, że jak wsiadam do jakiegoś nowego modelu to macam plastiki, żeby ocenić zawartość księgowych w środku, ale na tym się praktycznie kończy. Jak nic nie trzeszczy to plastik może i być nawet twardy jak kamień, co to za różnica?

Napisano

> Nie kupiłem Lacetii właśnie dlatego, że do niego wsiadłem.

A do jakiej wersji wsiadłeś?

Bo ja na przykład mogę tak powiedzieć o BMW:

C21827277_5.jpg

A ktoś inny może to wyśmiać:

2008+BMW+116i+3d+interior.jpg

Napisano

> Ale mnie nie interere jakie standardy oszukiwania klienta ma Volvo. VW robi tak, jak robi. I tak,

> jak napisałem.

> mar00ha

Marek.

Mylisz się.

Napisano

> Tzw. "ciche akcje serwisowe" robione przy okazji zwyczajnych przeglądów lub gdy wystąpi dana

> usterka w konkretnym egz.

No dokładnie o tym piszę.

To nie są sytuacje traktowane jako akcja serwisowa przywoławcza (bo to zupełnie inny typ serwisu), tylko jako goodwill ze strony producenta.

Taki cichy bonus dla frajerów jeżdżących do ASO.

Napisano

> Tylko że każdy posiadacz VW ma możliwość sprawdzenia wszystkiego co dostępne jest na ten temat ASO:

> https://erwin.volkswagen.de/

> mar00ha

Mareczku.

Znów.

Mylisz się.

Pewne rzeczy są i będą dostępne tylko w ASO.

Nie dlatego, że jest to wiedza tajemna, tylko dlatego, że "tak chce producent i koniec".

Napisano

> Mareczku.

> Znów.

> Mylisz się.

Załóżmy, że tak.

> Pewne rzeczy są i będą dostępne tylko w ASO.

> Nie dlatego, że jest to wiedza tajemna, tylko dlatego, że "tak chce producent i koniec".

Ale tu Twoje twierdzenie jest bezwartościowe, bez podania przykładu. Zatem proszę o przykład informacji, którą VW zarezerwowało tylko dla ASO, a jest niedostępna przez Erwin.

mar00ha

Napisano

> Nie kupiłem Lacetii właśnie dlatego, że do niego wsiadłem.

Nie mówiąc już o jeździe tym autem...

Napisano

> A do jakiej wersji wsiadłeś?

> Bo ja na przykład mogę tak powiedzieć o BMW:

Nawet w podstawowej wersji ma bardzo fajnie wykonane wnętrze przymykając oko na kierownicę.

Napisano

> Czytał ktoś?

> Link

> Trochę zaskakująca jest niska pozycja golfa, znając życie jak by test robił auto świat to golf

> byłby najlepszy

Majac okazje jezdzic polowa samochodow z tego zestawienia przez ostatnie 3 miesiace niestety musze powiedziec, porownaniem tym mozna sobie dupe podetrzec. Kompletnie nie obrazuje rzeczywistosci!!!

Napisano

> Majac okazje jezdzic polowa samochodow z tego zestawienia przez ostatnie 3 miesiace niestety musze

> powiedziec, porownaniem tym mozna sobie dupe podetrzec. Kompletnie nie obrazuje

> zeczywistosci!!!

a możesz nas oświecić jaka jest ta rzeczywistość?

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.