Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Masa i zawieszenie

Featured Replies

Napisano

> Subaru wg Hołka.

> 1. jak najniższa masa

> 2. dobrze zestrojone zawieszenie

> 3. silnik

> 4. skrzynia biegów

> To na pocieszenie tym, co się męczą z silnikiem 1.6 w kompakcie

Przecież to dość oczywiste chyba, prawda? Jakoś nie chcę mi się wierzyć, że ktoś kogo choć trochę interesuje temat szybkiej jazdy widzi to inaczej.

Napisano

> Przecież to dość oczywiste chyba, prawda?

Ale lepiej mieć tonę i 100 koni, czy dwie tony i 200 koni? Zawieszenie pomińmy jako dostrojone odpowiednio do mas.

Napisano

> Ale lepiej mieć tonę i 100 koni, czy dwie tony i 200 koni? Zawieszenie pomińmy jako dostrojone

> odpowiednio do mas.

50 KM i pół tony 270751858-jezyk.gif

Napisano

> Ale lepiej mieć tonę i 100 koni, czy dwie tony i 200 koni? Zawieszenie pomińmy jako dostrojone

> odpowiednio do mas.

Jak samochód jest bardzo lekki, to to czy zrobiłeś siusiu przed jazdą ma duży wpływ na rozkład masy i zachowanie na jezdni. Jak samochód jest bardzo ciężki to pomimo nie wiem jakich szerokich opon trudno mu utrzymać się w zakręcie.

Ale generalnie im lżejszy tym lepiej - zauważ że np. taki Ariel Atom ma tylko 600 kg a bije rekordy na torach.

Napisano

> odpowiednio do mas.

Zdecydowanie lepiej tona i 100 koni. Mówimy oczywiście o prawdziwej jeździe sportowej, a nie paleniu gum na osiedlu czy wyścigach ze świateł.

Napisano

właściwie co tu komentować. sama prawda.

nawet przygotowując autko do KJS najtańsze i najbardziej wymierne korzyści osiąga się redukując masę, czyli wywalasz ze środka wszystko co zbędne, i nagle zwykły dupowóż dostaje skrzydeł!

potem robisz zawias i już jeździ się fajnie, nawet na serii silniku.

Napisano

> Przecież to dość oczywiste chyba, prawda? Jakoś nie chcę mi się wierzyć, że ktoś kogo choć trochę

> interesuje temat szybkiej jazdy widzi to inaczej.

To uwierz. Ja tu wyczytałem że Q7 z dieslem V12, w którym silnik waży chyba z tonę objeżdża wszystko smile.gif

Napisano

> To uwierz. Ja tu wyczytałem że Q7 z dieslem V12, w którym silnik waży chyba z tonę objeżdża

> wszystko

Na prostej "od świateł do remizy" pewnie tak wink.gif Ale w prawdziwym sporcie wywali się na pierwszym zakręcie.

Napisano

> 50 KM i pół tony

Jak jechałem w tym roku Mistrzostwa Polski na Slowacji startował koleś steyerem puchem. mniej niż 500 kilo, a mocy 60 koni ponad. czasy krecilo niesamowite

Napisano

> To uwierz. Ja tu wyczytałem że Q7 z dieslem V12, w którym silnik waży chyba z tonę objeżdża

> wszystko

Kiedyś miałem starcie z Q7 3.0 TDI, ja jechałem seryjnym 1,4T w Punto MK1 133PS. Q7 dostało manto chociaż kierownik wyciskał z niego każdego Nm.

Napisano

Witam serdecznie.

> Zdecydowanie lepiej tona i 100 koni. Mówimy oczywiście o prawdziwej jeździe sportowej, a nie

> paleniu gum na osiedlu czy wyścigach ze świateł.

Pod warunkiem: "ciasnego" toru i prędkości poniżej 100km/h.

Później opór powietrza preferuje te mocniejsze, choć cięższe auta.

Bez mocy nie ma prędkości. I niska masa nie pomoże. Chyba, że zmniejszymy rozmiary auta?

Pozdrawiam.

Napisano

> Witam serdecznie.

> Pod warunkiem: "ciasnego" toru i prędkości poniżej 100km/h.

> Później opór powietrza preferuje te mocniejsze, choć cięższe auta.

> Bez mocy nie ma prędkości. I niska masa nie pomoże. Chyba, że zmniejszymy rozmiary auta?

> Pozdrawiam.

Mylisz się. Taki civic niziutki malutki 160 koni do tych 180 km/h objedzie 2 tonowego suva o mocy 300 koni

Napisano

> Bez mocy nie ma prędkości. I niska masa nie pomoże. Chyba, że zmniejszymy rozmiary auta?

A motocykle? cfaniaczek.gif

Napisano

> Witam serdecznie.

Wszystko zależy cy jest ciasno i małe prędkości czy szybko.

Np. na jakims kręciołku nie będzie ciężko objechać cieniasem dwutonowego klocka 200KM, ale na takich trasach jak rajd Finlandii wyglądałoby to zgoła inaczej... hmm.gif

Napisano

> Kiedyś miałem starcie z Q7 3.0 TDI, ja jechałem seryjnym 1,4T w Punto MK1 133PS. Q7 dostało manto

> chociaż kierownik wyciskał z niego każdego Nm.

Jak mogłeś tak skłamać - toż to KULTOWY ężin!

Napisano

> A motocykle?

Ta sama analogia - lżejszy = szybciej przyspieszający

Mocniejszy = szybszy

Oczywiście jest też kwestia przełożeń (której nikt wcześniej nie wspomniał)

Napisano

> 50 KM i pół tony

hau ebaut 100KM i pół tony zlosnik.gif

Napisano

> wszystko

w kategorii samochodów do ciągnięcia przyczep z koniem nic mu nie podskoczy zlosnik.gif

swoją drogą robi wrażenie:

Napisano

> Kiedyś miałem starcie z Q7 3.0 TDI, ja jechałem seryjnym 1,4T w Punto MK1 133PS. Q7 dostało manto

> chociaż kierownik wyciskał z niego każdego Nm.

to nie dziwne jak na papierze ma 1,5 więcej do setki niż punciak wink.gif

Napisano

> odpowiednio do mas.

Lżejszy = mniejsza bezwładność.

dranio

Napisano

> swoją drogą robi wrażenie:

To na hamowni? grinser006.gif

Napisano

> Ta sama analogia - lżejszy = szybciej przyspieszający

> Mocniejszy = szybszy

> Oczywiście jest też kwestia przełożeń (której nikt wcześniej nie wspomniał)

I rozkładu masy smile.gif w zależności o jaki sport chodzi, ma to większe lub mniejsze znaczenie.

Napisano

> Mylisz się. Taki civic niziutki malutki 160 koni do tych 180 km/h objedzie 2 tonowego suva o mocy

> 300 koni

SUVa moze i tak ale juz 300-konnej limuzyny (nawet jesli ta wazy z 1700-1800kg) nigdy w zyciu.

Napisano

> odpowiednio do mas.

Naturalnie, że to pierwsze. Moc to osiągi na prostej. Niska masa to osiągi w zakręcie. Fizyki nie da się oszukać.

Napisano

> wszystko

Wiem wiem. A 750 to auto sportowe bo ma duży silnik.

Napisano

> Witam serdecznie.

Nie do końca. Przy dużej prędkości lżejsze auto też prowadzi się lepiej - oczywiście pod warunkiem, że ktoś kto je projektował to przewidział i

pomyślał o aerodynamice.

To też prawda, ale nie da się tego tak uprościć. Poza tym co to jest mała moc i mała masa?

> Pozdrawiam.

Lub zmniejszymy opory powietrza.

Napisano

> Mylisz się. Taki civic niziutki malutki 160 koni do tych 180 km/h objedzie 2 tonowego suva o mocy

> 300 koni

Ja to wiem z doświadczenia.

Na torze kartingowym w Suwałkach czy Lublinie moje 150KM i 850kg. objeżdża (a właściwie objeżdżało) niemal każde, nawet 400 konne, ciężkie auto.

Za to już w Kielcach czy Poznaniu nie ma szans.

Powyżej setki nawet 200 konna, cywilna, ciężka limuzyna przyspiesza lepiej.

Jeśli więc tylko zakręty są na trójkę/czwórkę...

Pozdrawiam.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.