Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Kiedy FIAT upadnie

Featured Replies

Napisano

> No właśnie co robi konkurencja z autami pokroju up? Up jest konkurencją dla trojaczków z Kolina a

> nie dla pandy. Goła blacha w środku jak w starym cinquecento jest teraz przełomem we

> wzornictwie? Zamiast tylnej klapy wielka szyba? Czytam zachwyty nad tym samochodem i mam

> wrażenie, że chyba nikt go nie widział.

powyżej opisałem swoje wrażenia - są identyczne do Twoich waytogo.gif

Napisano

Fiat się nadaje do klepania aut typu 500, panda. Punto grande to totalna porażka jesli idzie o jakość i awaryjność.

A wyższe klasy od compacta w górę to juz w ogóle tragedia, bo się wcale nie sprzedają (oczywiście złe klienty kupujo Vw, a nie chco fajnego fiata... - ja tam wierzę, że rynek ma swój rozum i sam odsiewa ziarna od plew) - więc przestali duże auta robić i sprzedają to na czym im jakoś idzie.

Napisano

> Fiat się nadaje do klepania aut typu 500, panda. Punto grande to totalna porażka jesli idzie o

> jakość i awaryjność.

> A wyższe klasy od compacta w górę to juz w ogóle tragedia, bo się wcale nie sprzedają (oczywiście

> złe klienty kupujo Vw, a nie chco fajnego fiata... - ja tam wierzę, że rynek ma swój rozum i

> sam odsiewa ziarna od plew) - więc przestali duże auta robić i sprzedają to na czym im jakoś

> idzie.

rynek ma taki rozum jak widzimy na ulicach- łyka stare paździerze i wierzy że 10 -15 letnie strucle w tedeiku mają po 150 tkm hehe.gifz_lol1.gif

co do GP - już Ci parę osób pisało- nie jesteś reprezentatywną jednostką grinser006.gif

Napisano

> rynek ma taki rozum jak widzimy na ulicach- łyka stare paździerze i wierzy że 10 -15 letnie strucle

> w tedeiku mają po 150 tkm

> co do GP - już Ci parę osób pisało- nie jesteś reprezentatywną jednostką

no piszę przecież że gópie ludzie, nie wiedzo co dobre

Napisano

> no piszę przecież że gópie ludzie, nie wiedzo co dobre

Dobrze, że Tyś taki mundry hehe.gif

Napisano

> Tak obserwuję poczynania Fiata i jestem pełen obaw o dalsze losy tej marki...

> - Niema już od kilku lat w ofercie auta z gamy ( Ford Mondeo, Opel Insygnia.... ) Cromę przestali

> produkować w 2010 roku ...

dawno nie było cromka to wytwór taki że z góry wiadomo że będzie na straconej pozycji

> - Niema kombi ani sedana z gamy ( Forda fokusa, Opla Astry ..... ) jest Bravo ale od 2007 roku bez

> zmian i jego sprzedaż jest obecnie ponad 10 razy mniejsza niż Golfa

ale jest np. linea, całkiem ładny sedan jak na B klase

> Za to sa jakieś przeszczepy myśli z za oceanu na rynek europejski.... w mojej ocenie bardzo

> niszowy produkt.

zależy wszystko od $, wiadomo amerykańce robią spore auta, fiat poprawi plastiki, doda diesla i jeśli będzie dobra cena to czemu ma być nisza?

> Są co prawda przebłyski aut małych - Panda/Punto ale i tu nie wesoło jak sie popatrzy co robi

> konkurencja z autami pokroju UP...

jakoś 107/c1/aygo nie zagroziło pandzie, nie widzę czemu miałby to up zrobić?

> Nie sprzedając nie ma pieniędzy więc trudno o rozwój Stukanie Alfy 159 od tylu lat również jest

> skandalem w dzisiejszym świecie

dla mnie by tylko środek mogli zmienić i dalej ją stukać, włosi robią super piękne auta, a wymuszone liftingi tylko je mogą zepsuć (np. lifting punto na evo)

> Coś czuje że to skończy się tragicznie dla FIATA i taka polityka zaowocuje niebawem tym samym co

> stało się u Saaba, Rovera....

e tam, będzie źle to wypuszczą tanie wozidło w stylu seicento którego im teraz brakuje za 25tys zł od ręki i przeżyją zlosnik.gif

Napisano

> - Niema już od kilku lat w ofercie auta z gamy ( Ford Mondeo, Opel Insygnia.... ) Cromę przestali

> produkować w 2010 roku ...

> - Niema kombi ani sedana z gamy ( Forda fokusa, Opla Astry ..... ) jest Bravo ale od 2007 roku bez

> zmian i jego sprzedaż jest obecnie ponad 10 razy mniejsza niż Golfa

> Za to sa jakieś przeszczepy myśli z za oceanu na rynek europejski.... w mojej ocenie bardzo

> niszowy produkt.

> Są co prawda przebłyski aut małych - Panda/Punto ale i tu nie wesoło jak sie popatrzy co robi

> konkurencja z autami pokroju UP...

> Nie sprzedając nie ma pieniędzy więc trudno o rozwój Stukanie Alfy 159 od tylu lat również jest

> skandalem w dzisiejszym świecie gdzie co chwile nowe FL wychodzą a auta maja średnio 2 lata

> między zmianami FL

> Coś czuje że to skończy się tragicznie dla FIATA i taka polityka zaowocuje niebawem tym samym co

> stało się u Saaba, Rovera....

Po czesci sam sobie odp na pytanie, kiedy to Fiat konkurował w klasie sredniej ? Czym ? Croma ?

IMO to fajne auto ale jedynie wsrod aut uzywanych, dzieki tak duzemu spadku wartosci.

Fiat zawsze byl mistrzem wsrod aut malych i niech tak pozostanie.

Osobiscie bardzo mi sie podobaja 500-ka, GP a nawet Bravo i nie ma co tu modzic tylko nastawic sie na te auta, nawet bez kombi w klasie C

Odnosnie kombinowania to Fiat ma do tego mi.in Lancie i Alfe biglaugh.gif

Napisano

> Fiat się nadaje do klepania aut typu 500, panda. Punto grande to totalna porażka jesli idzie o

> jakość i awaryjność.

> A wyższe klasy od compacta w górę to juz w ogóle tragedia, bo się wcale nie sprzedają (oczywiście

> złe klienty kupujo Vw, a nie chco fajnego fiata... - ja tam wierzę, że rynek ma swój rozum i

> sam odsiewa ziarna od plew) - więc przestali duże auta robić i sprzedają to na czym im jakoś

> idzie.

no ok, to czym wg Ciebie powinien zajac sie VW hehe.gif?

Napisano

> no ok, to czym wg Ciebie powinien zajac sie VW ?

a co z nim nie tak? Wszystkie modele VW sprzedają się w całej Europie jak należy niewiem.gif

Napisano

> ...a konkurencja bardzo silna i uznana. Do tego konkurencja ma w tej klasie modele dopracowane od

> lat.

> Ciężko mi uwierzyć, że któryś producent jest w stanie wejść w towarzystwo debiutującym modelem.

Jest, pytanie ile wyłoży na R&D.

I pytanie nr 2 - najważniejsze - CZY TO SIĘ OPŁACI.

Napisano

> Jest, pytanie ile wyłoży na R&D.

> I pytanie nr 2 - najważniejsze - CZY TO SIĘ OPŁACI.

Zapewne nie. Zresztą nie chce mi się wierzyć, że ktoś kto rozważa zakup klasy C, 3er czy A4 pójdzie do salonu Fiata.

Napisano

> Zapewne nie. Zresztą nie chce mi się wierzyć, że ktoś kto rozważa zakup klasy C, 3er czy A4 pójdzie

> do salonu Fiata.

Dlatego Fiat sprowadza amerykańskie wynalazki - w końcu mając do wyboru Lancie - Chryslera 300 z 5.7l HEMI albo BMW 1 z dychawicznym trzycylindrowcem może się zdarzyć ze ktoś wybierze przyzwoity silnik i rozmiar samochodu rezygnując z "znaczka" na masce.

Napisano

> Dlatego Fiat sprowadza amerykańskie wynalazki - w końcu mając do wyboru Lancie - Chryslera 300 z

> 5.7l HEMI albo BMW 1 z dychawicznym trzycylindrowcem może się zdarzyć ze ktoś wybierze

> przyzwoity silnik i rozmiar samochodu rezygnując z "znaczka" na masce.

Sprawdź ceny nowej "Lancii" Themy i zobacz z jakimi autami ma konkurować.

Z ciekawości, czym jeździłeś gdy mieszkałeś w Europie? Jakieś męskie V8 RWD? smirk.gif

Napisano

> jakość i awaryjność.

> idzie.

Masz złe doświadczenia z GP, na dodatek jeżdżącym na nauce jazdy

Napisano
  • Autor

> e tam, będzie źle to wypuszczą tanie wozidło w stylu seicento którego im teraz brakuje za 25tys zł

> od ręki i przeżyją

Sam widzisz że ich oferta w autach średnich i kompaktowych jest kompletną porażką a w autach małych, miejskich i tanich również nie mają co poza Pandą pokazać.... ( pomijam 500 i Lancię bo to nie są auta tanie i adresowane do innego klienta )

Napisano
  • Autor

> Fiat zawsze byl mistrzem wsrod aut malych i niech tak pozostanie.

OK... to bym rozumiał.... FIAT nie produkuje klasy średniej bo ma "luksusową" Lancię i sportową Alfę a koncentruję się na autach małych .... ale co poza Pandą i Punto ma do zaoferowania..... 500 jest droga i adresowana do klient z $$$$ gdzie auta pokroju seicento

> Osobiscie bardzo mi sie podobaja 500-ka, GP a nawet Bravo i nie ma co tu modzic tylko nastawic sie

> na te auta, nawet bez kombi w klasie C

Fajnie ale oferta auta w tej klasie tylko z nadwoziem 5 drzwiowym w kompakcie bardzo zawęża odbiorcę.... ( jak masz rodzinę to potrzebujesz kombi jak jesteś singlem to ładne 3-drzwoiwe auto by się przydało.... a jak masz +60 to sedan wink.gif ) są rynki na których sprzedają się tylko sedany i nawet Toyota to zrozumiała i produkuje Yarisa / Sedan.... da się .... pewnie, że da a ci co nie mają aut wypadają z rynku i tyle. Spadek sprzedaży aut jest .... w zeszłym roku ponad 13% mniej Fiat sprzedał..... kiedyś był liderem na Polskim rynku i śmiał się z Skody ... a teraz gdzie mu do oferty Skody frown.gif

> Odnosnie kombinowania to Fiat ma do tego mi.in Lancie i Alfe

To niech zacznie kombinować.... bo kilka kwiatków ( Julka ) wiosny nie czyni

Napisano
  • Autor

> Dlatego Fiat sprowadza amerykańskie wynalazki - w końcu mając do wyboru Lancie - Chryslera 300 z

> 5.7l HEMI albo BMW 1 z dychawicznym trzycylindrowcem może się zdarzyć ze ktoś wybierze

> przyzwoity silnik i rozmiar samochodu rezygnując z "znaczka" na masce.

Oj nie w Europie ... tu gdzie paliwo jest 2 x droższe i kosztuje ponad 2 dolary / litr czyli jakieś 8 za galon jak u włochów to nie przejdzie... a podatek jest od emisji CO i pojemności auta .... szkoda $$$$ na takie auta i ich adaptację do warunków europejskich... to produkt bardzo niszowy, z naciskiem na słowo BARDZO i widać to po "gigantycznej" sprzedaży tych aut w europie smile.gif sam Fiat się już zawiódł

Napisano

> 500 jest droga i adresowana do klient z $$$$

przy zarobkach w PL jest droga, ale przejedz sie gdzies zagramanice, w wiekszych miastach 500-tek jezdzi na prawde duzo

Napisano

> przy zarobkach w PL jest droga, ale przejedz sie gdzies zagramanice, w wiekszych miastach 500-tek

> jezdzi na prawde duzo

To prawda, ale juz Nowe Bravo praktycznie tam nie widac...

Tego chyba wiecej jezdzi w PL, niz w samych Wloszech wink.gif

Napisano

> To prawda, ale juz Nowe Bravo praktycznie tam nie widac...

> Tego chyba wiecej jezdzi w PL, niz w samych Wloszech

to prawda, bylem tym zaskoczony - ale obecnie i tak Bravo sprzedaje sie ponad 2x wiecej niz Lancer'a. Bravo jest juz nieco na rynku i sie po prostu konsumentom opatrzylo .. do tego jest Giulietta. o ile w 2008 gdy kupowalem samochod Bravo byl najladniejszym kompaktem, tak teraz zdecydowanie wybral bym Alfe ... i tak zapewne robia pozostali klienci rozwazajacy Fiata, bo Alfy sprzedaje sie 60tys rocznie gdy Bravo tylko 30tys (w 2010 bylo ponad 40tys sztuk). ale mnie to boli, u mnie minie niedlugo 3.5 roku odkad mam Fiata i wciaz jezdzi bez awaryjnie (tfu tfu) ... wink.gif ale nie kupil bym go ponownie tylko dlatego ze jest Julka ...

Napisano

> spojrzałeś na wyposażenie Pandy i UP'a?

poprzednie ogloszenie zniklo ale znalazlem podobne

prosze bardzo ten nie ma centralnego zamka smirk.gif

ale cene prawie identyczna

apropo pandy jeszcze

doczytales do tego ?

Quote:

CENA PREZENTOWANEGO MODELU Z WYPOSAŻENIEM OPCJONALNYM: 42.240zł brutto

hahaha.gif

Napisano

Oj trochę marudzisz grinser006.gif

Wszyscy się zachwycają up!em ... mnie najbardziej bawi to, że dziennikarze przyczepią się, że plastik pod kierownicą nie jest miękki a o vw piszą, że jest świetnie wykonany ... faktycznie świetnie ... plastik gorszy niż w c1 i pandzie classic ... gola blacha na drzwiach ... na fotach dobrze to wygląda bo zdjęcia pokazują np białą deskę z białym nadwoziem i wtedy wydaje się, że na drzwiach jest wykończenie ... up! szalu wielkiego nie robi ... jest poprawne, jezdzi i prowadzi siępoprawnie, silnik jest slaby ... dolne obroty nie istnieją więc żeby szybko wjechać np na rondo trzeba konkretnie depnąć żeby go nie zdusiło ... czy up! w polsce zaskoczy? się okaże ... pojawią się dane sprzedaży w połowie roku będzie widać czy up będzie liderem segmentu.

Poza tym ... pamiętajcie, że obecnie Nowa Panda nie zastąpiłą Pandy Classic ... wiec trudno, żeby była w cenie classica skoro jest uzupełnieniem gamy a nie zastąpieniem modelu.

Dla branzy moto są ciezkie czasy więc okaze się ktore firmy przetrwają. Np Citroen i Peugeot łączą się w polsce aby obnizyc koszty (info w samarze). Fiat ma jeszcze rynek USA gdzie Jeepy po zmianach robią furorę i tam nie ma problemu sprzedaży. Więc zaplecze aby przetrwać wg mnie ma.

Czego nie mogę pojąć to wg mnie "czepialstwo" względem produktow marki ...

Napisano

> To prawda, ale juz Nowe Bravo praktycznie tam nie widac...

> Tego chyba wiecej jezdzi w PL, niz w samych Wloszech

Nie zgodzę się smile.gif w Turynie, Rzymie masa Bravo jezdzi ...

Napisano

> Nie zgodzę się w Turynie, Rzymie masa Bravo jezdzi ...

w Paryżu widzialem jednego lub dwa ... wink.gif

Napisano

> Masz złe doświadczenia z GP, na dodatek jeżdżącym na nauce jazdy

Moje GP jest tutaj osobną sprawą, a nauka jazdy już całkiem osobną.

Chodzi o to, że Croma, Stilo, Bravo sprzedają się Fiatowi tak jak wcale. Czyli w ofercie ma teraz auta małe i tutaj głównie rozwija się i wg mnie to jest mądre posunięcie - bo te małe autka były zawsze siłą fiata.

Napisano

> Moje GP jest tutaj osobną sprawą, a nauka jazdy już całkiem osobną.

> Chodzi o to, że Croma, Stilo, Bravo sprzedają się Fiatowi tak jak wcale. Czyli w ofercie ma teraz

> auta małe i tutaj głównie rozwija się i wg mnie to jest mądre posunięcie - bo te małe autka

> były zawsze siłą fiata.

croma byla niedoceniona i znaczek przeszkadzal najbardziej.

stilo bylo za dobrze wyposazone na tamte czasy i segment ... przez co cena byla zza wysoka.

bravo na poczatku chyba nie powiesz ze nie robilo wrazenia? IMO model powinien być odswieżony wcześniej ... teraz bedzie nowy i30, ceed jako zupelnie nowe samochody w oczach klienta ... wiec to na pewno nie pomoze

Napisano

> sedan - linea

> kombi - freemont, ostatecznie doblo, qubo.

doblo sie nie zgodze.

qubo jako alternatywa do kombi seg B ale tez nie do konca ...

Napisano

> doblo sie nie zgodze.

Fiat sie zgodził

> qubo jako alternatywa do kombi seg B ale tez nie do konca ...

dlatego napisałem 'ostatecznie'.

pozdrawiam

Napisano

> croma byla niedoceniona i znaczek przeszkadzal najbardziej.

Gdyby była dobrym autem to by była doceniona - rynek się sam reguluje i dobre auta łyka. Kupa pieniędzy za auto, które za 2 lata jest warte 40% ceny zakupu - kto logicznie myslący na to pójdzie.

> stilo bylo za dobrze wyposazone na tamte czasy i segment ... przez co cena byla zza wysoka.

Gdyby było takie dobre, to by trzymało wartość.

> bravo na poczatku chyba nie powiesz ze nie robilo wrazenia?

Wizualnie Fiaty i owszem wrażenie robią, ale tylko wizualnie.

IMO model powinien być odswieżony

A jak był świeży to sprzedawał się dobrze?

Napisano

> Gdyby była dobrym autem to by była doceniona - rynek się sam reguluje i dobre auta łyka. Kupa

> pieniędzy za auto, które za 2 lata jest warte 40% ceny zakupu - kto logicznie myslący na to

> pójdzie.

> Gdyby było takie dobre, to by trzymało wartość.

> Wizualnie Fiaty i owszem wrażenie robią, ale tylko wizualnie.

> IMO model powinien być odswieżony

> A jak był świeży to sprzedawał się dobrze?

zgodzę się że rynek sam się reguluje jednak wpływają na niego opinie np dziennikarzy a ich testy nie zawsze są obiektywne.

Czy właściciele Crom narzekają na nie? BYło ich mało bo małe było też zaufanie do produktu na co wpłynęło wiele czynników. nie upraszczałbym wyłącznie do poziomu, że samochód był zły dlatego mało osób nim jeździło. Utraty wartości pojazdów są wyliczane w jakiś sposób ... jaki dokładnie? Wiedzą to pewnie tak na prawde tylko osoby wyliczające ...

Jak bravo było nowością to sporo było widać tych samochodów na ulicach.

Napisano

> Fiat sie zgodził

zauważ, że przy dostawczakach samochody z homologacją osobową są nazywane kombi. np caddy także jest kombi. ALe do kombi w rozumieniu samochodów typu kombi nie jest zbyt podobne.

Napisano

> To co powiesz o I30 i Ceedzie? Dobry produkt, po części, sprzedaje się sam.

w skali euro jakoś rynku nie zawojowały

Napisano

> Czy właściciele Crom narzekają na nie?

Po roku czasu użytkowania Cromy, nie miałem żadnej usterki z nią, jedynie co wymieniłem to drążki kierownicze bo stukały,co zaliczam do eksploatacji auta.A Crome kupiłem, bo znam silnik diesla, bo miałem młode auto z małym przebiegiem.Ale pukali się ludzie w głowe ze tyle za używanego fiata dać, nie lepiej było kupić sobie 6 letnie Audi lub VW.A ja chcialem jak najmlodsze auto i Croma to spełniała i gdyby miał ponownie stanąć przed wyborem 3 letnia Croma z 6 letnim Audi,VW, wziął Fiata.

Napisano

> Moje GP jest tutaj osobną sprawą, a nauka jazdy już całkiem osobną.

jasnne hahaha.gif- a świstak siedzi i zawija sreberka. facepalm%5B1%5D.gif

gadasz od rzeczy- każdy wie jak wygląda eksploatacja "elek"

Napisano

> Gdyby była dobrym autem to by była doceniona - rynek się sam reguluje i dobre auta łyka. Kupa

> pieniędzy za auto, które za 2 lata jest warte 40% ceny zakupu - kto logicznie myslący na to

> pójdzie.

znów powielasz stereotypy- obecnie procentowa utrata wartości między modelami jest praktycznie identyczna.

> Gdyby było takie dobre, to by trzymało wartość.

> Wizualnie Fiaty i owszem wrażenie robią, ale tylko wizualnie.

jakoś GP nadal się dobrze sprzedaje. Podobnie jest z Pandą II.

Co jeszcze zauważyłem. przez kilka lat Panda była w testach uznawana jako bezawaryjna -liczne testy i opinie użytkowników to potwierdzały. Naglę pod koniec i na początku tego roku we wszystkich statystykach grzeje miejsca w ogonie- normalnie cud facepalm%5B1%5D.gif

jak dla mnie ewidentna manipulacja!!

Podobnie statystki usterkowości wyglądają następująco-np 4 przepalone żarówki i Fiata to tragedia ale zapchana odma i zatarty silnik u VW to pikuś - wszak statystycznie VW zepsuł się raz a Fiat aż 4 hahaha.gifz_lol1.giffacepalm%5B1%5D.gif

Napisano

> a co z nim nie tak? Wszystkie modele VW sprzedają się w całej Europie jak należy

podobnie jak Fiat i to przy mniejszej ilosci wpadek wink.gif

Napisano

> znów powielasz stereotypy- obecnie procentowa utrata wartości między modelami jest praktycznie

> identyczna.

> jakoś GP nadal się dobrze sprzedaje. Podobnie jest z Pandą II.

Panda już nie sprzedaje się tak dobrze

Napisano

> Co jeszcze zauważyłem. przez kilka lat Panda była w testach uznawana jako bezawaryjna -liczne

> testy i opinie użytkowników to potwierdzały. Naglę pod koniec i na początku tego roku we

> wszystkich statystykach grzeje miejsca w ogonie- normalnie cud

> jak dla mnie ewidentna manipulacja!!

Też mi się to ostatnio w oczy rzuciło hehe.gif

Napisano

wydaje mi się, że nie masz co się martwić i jest właśnie wręcz przeciwnie dla Fiata, czyli coraz lepiej.

Jak na początku lat 2000 byli w kryzysie i miało ich kupić GM, to wtedy było źle, ale widać że od tego czasu zaczęli prowadzić bardzo przemyślaną i rozsądną politykę. W efekcie teraz to Fiat przejmuje innych.

Zobacz ile kiedyś było modeli: palio/siena/albea/bravo/brava/marea, stilo w każdej odmianie nadwozia itd. I to ich wpędziło w kryzys. Teraz każdy model jest wypuszczany bardzo ostrożnie. Przede wszystkim skupiają się na tym, w czym są najlepsi, czyli autach małych. Nowa Panda, kolejne wersje Punto, czy 500. I te auta sprzedają się bardzo dobrze i w nie inwestują. W większe, typu Bravo, które sprzedawało się poniżej oczekiwań, już nie inwestują. I dlatego chodzą plotki, że nie będzie następcy - kompakta, a jakiś cross-over typu kaszkaj. Bo skoro ze stilo nie wyszło, z bravo nie wyszło, to z następnym kompaktem też nie wyjdzie, choćby był najlepszym kompaktem, bo nadal będzie to tylko Fiat. A z kaszkajem może wyjdzie, może nie, na pewno warto spróbować. Od zawsze było tak, że Fiat czym większy, tym gorzej się sprzedawał. Więc skupiają się głównie na autach małych, będą wypuszczać kolejne "limitowane" wersje 500, bo widocznie na tym najlepiej zarabiają. Więc moim zdaniem widać, że ostatnio właśnie ktoś w tej marce myśli i nie ma co się o nią martwić.

Do tego ostatnio mocno rośnie sprzedaż Alfy. Ostatnie modele, czyli Gulietta i MiTo sprzedają się dobrze. Moim zdaniem to są naprawdę fajne samochody, zwłaszcza Julka, ze świetnymi, udanymi silnikami T-Jet i MultiAir i mają szanse naprawdę zmieniać wizerunek marki. Bo to co było wcześniej, modele 147, 156 to były imho zwykłe, niewyróżniające się auta, z silnikami mającymi kiepskie opinie (t.spark) i zawieszeniem mającym opinie awaryjnego. Jak jeszcze do kompletu wypuszczą fajną Gulię, to już w ogóle nie ma co się martwić o markę ok.gif

Napisano
  • Autor

> wydaje mi się, że nie masz co się martwić

Faktycznie Julka jest udana - ale tak jak pisałem jeden kwiatek wiosny nie czyni... faktem jest spadek sprzedaży aut u Fiata .. Boję się również o Pandę... z jednej strony jakość z 2-giej silne związki zawodowe i możliwość strajków w Włoszech... zresztą kradzieże w tym zakładzie sa czymś normalnym.. a południowa mentalność włochów i ich pracowitość hehe.gif to inna bajka....

Ja myślę że Fiat przekombinował z tym "wstrzeliwaniem" się w konkretny typ klienta... Co do kompaktów to miał swego czasu udane TIPO które bardzo dobrze "goniło" Golfa ale dzisiaj jesli nawet chcą produkować małe auta ze względu na kryzys paliwowy to niech wypuszczą coś pokroju Smarta... nawet Seicento nie było by złe... tanie małe wozidełko 3 drzwiowe ... dlaczego nie zrobią Pandy 3 drzwiowej? jaki to by był problem obciąć drzwi i sprzedać je o kilka tyś zł taniej...

Myślałem, ze jakieś nowości pokażą się na wystawie w Genewie ale poza 500-tką 5 drzwiową która osobiście mnie urzekła nic nie widziałem... Coraz mniej czasu ma FIAT i powinien sie pospieszyć.... Bravo stworzyli w 9 miesięcy więc może już czas zabrac się do roboty tuk.gif

Napisano

2013 to ma być rok premier Fiata na rynek europejski, czyli coś robią zlosnik.gif

Napisano

> ... dlaczego nie

> zrobią Pandy 3 drzwiowej? jaki to by był problem obciąć drzwi i sprzedać je o kilka tyś zł

> taniej...

ma być chyba coś takiego, topolino jakieś ok.gif

I raczej powinni się imho skupić na małych auta. Ty masz Cromę i wiesz, że jest to dobry samochód, który w niczym nie ustępuje konkurencji. Ja mam Bravo. I po ponad 4 latach od zakupu mogę szczerze powiedzieć, że jest porządny, bezawaryjny samochód. Na pewno nie najlepszy w segmencie, bo jak każdy ma swoje wady, ale na pewno lepszy od kilku, które znacznie lepiej się sprzedają. Np od Koreańczyków i30/ceed. I30 ma mój tata, z tego samego roku produkcji. Samochód jest bardziej usterkowy, gorzej wykonany, gorzej złożony w fabryce, gorzej się prowadzi, a mimo to sprzedaje się lepiej. Gdyby było tak, jak ktoś w tym wątku napisał, że rynek weryfikuje faktyczną jakość aut, to by było odwrotnie. A ludzie chyba jednak kierują się stereotypami i Fiat co by nie zrobił, to będzie w tym segmencie skazany na porażkę. Więc niech robią to na czym mają szansę zarobić

Napisano

Co do I30/Ceeda - ciekawe porównanie. A ile kosztuje takie bravo 1.4 90KM, w porównaniu do Ceeda 1.4 109KM?

Bravo znam słabo, a Ceedem trochę jeździłem - i o ile w klasie kompakt to jest mocno średnie auto, to kosztuje on tyle co porównywalnie wyposażone i o podobnej mocy... Grande punto. A od aut klasy B jest juz dużo lepszy, no i wielkościowo jest duży nawet jak na kompakta (mowa o bagolu i miejscu z tyłu). Dołóż do tego dobrą ofertę gwarancyjną i otrzymujesz hit rynkowy.

(to co piszę to stan cen na 2010)

Napisano

> Co do I30/Ceeda - ciekawe porównanie. A ile kosztuje takie bravo 1.4 90KM, w porównaniu do Ceeda

> 1.4 109KM?

dzisiaj, nie wiem. Możesz zajrzeć do cennika. W 2008 roku cennikowo podobnie wyposażone Bravo było droższe od i30 o kilka tys.

> Bravo znam słabo, a Ceedem trochę jeździłem - i o ile w klasie kompakt to jest mocno średnie auto,

> to kosztuje on tyle co porównywalnie wyposażone i o podobnej mocy... Grande punto.

może dziś schodzący i30/ceed model tyle kosztuje. W 2008 tak nie było, bo sam się interesowałem także GP. Owszem, był to samochód dosyć tani jak na kompakt, ale nie w cenie klasy B.

>A od aut

> klasy B jest juz dużo lepszy, no i wielkościowo jest duży nawet jak na kompakta (mowa o bagolu

> i miejscu z tyłu).

zgadza się. Dla tych którzy przeliczają kasę głównie na wielkość i miejsce w środku, to jest dobry wybór (mylisz się imho tylko z bagażnikiem, który w I30 jest mały)

> Dołóż do tego dobrą ofertę gwarancyjną i otrzymujesz hit rynkowy.

No co Ty? Przecież na AK panuje opinia, że gwarancja to taka kula u nogi wink.gif

Napisano

> ... dlaczego nie

> zrobią Pandy 3 drzwiowej? jaki to by był problem obciąć drzwi i sprzedać je o kilka tyś zł

> taniej...

Myślę, że obcięcie dwóch drzwi nie sprawi że produkcja auta w cudowny sposób zacznie kosztować kilka tysięcy mniej.

A na produkcji małych aut pewnie i tak zarabia się znacznie mniej niż na większych.

Więc produkowanie 3-drzwiowej Pandy nie ma zbyt dużego uzasadnienia. Pewnie zresztą popyt też byłby sporo mniejszy niż na 5-drzwiową.

Fiat chcąc zarabiać na niedużym samochodzie 3-drzwiowym zaprojektował Toppolino, które jest znacznie mniejsze niż Panda. W takim przypadku realne jest zmniejszenie kosztów produkcji o taką kwotę, żeby przy sprzedaży po cenie niższej o kilka tysięcy od Pandy (nie wiem jeszcze ile będzie tańszy) dało się jeszcze zarobić.

Napisano

> Możesz zajrzeć do cennika. W 2008 roku cennikowo podobnie wyposażone Bravo było

> droższe od i30 o kilka tys.

Dzisiaj najtańsze Bravo można realnie kupić za 39,9 tys. złotych. Jest to wersja w zasadzie "tylko" bez klimy i karbonu na desce zlosnik.gif. Najtańszy wypas kosztuje 46 tys. Kia czy Hyundai musi za tyle dać przynajmniej zauważalnie mocniejszy silnik, żebym chociaż spojrzał na ich ofertę, a właśnie szukam godnego następcy Lanosa za dziesięć średnich grinser006.gif na kolejne 10 lat zlosnik.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.