Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Kiedy FIAT upadnie

Featured Replies

Napisano

Tak obserwuję poczynania Fiata i jestem pełen obaw o dalsze losy tej marki...

- Niema już od kilku lat w ofercie auta z gamy ( Ford Mondeo, Opel Insygnia.... ) Cromę przestali produkować w 2010 roku ...

- Niema kombi ani sedana z gamy ( Forda fokusa, Opla Astry ..... ) jest Bravo ale od 2007 roku bez zmian i jego sprzedaż jest obecnie ponad 10 razy mniejsza niż Golfa

Za to sa jakieś przeszczepy myśli z za oceanu na rynek europejski.... w mojej ocenie bardzo niszowy produkt.

Są co prawda przebłyski aut małych - Panda/Punto ale i tu nie wesoło jak sie popatrzy co robi konkurencja z autami pokroju UP...

Nie sprzedając nie ma pieniędzy więc trudno o rozwój Stukanie Alfy 159 od tylu lat również jest skandalem w dzisiejszym świecie gdzie co chwile nowe FL wychodzą a auta maja średnio 2 lata między zmianami FL

Coś czuje że to skończy się tragicznie dla FIATA i taka polityka zaowocuje niebawem tym samym co stało się u Saaba, Rovera....

Napisano

> Tak obserwuję poczynania Fiata i jestem pełen obaw o dalsze losy tej marki...

> - Niema już od kilku lat w ofercie auta z gamy ( Ford Mondeo, Opel Insygnia.... ) Cromę przestali

> produkować w 2010 roku ...

A poprzednika przestali produkować w roku 1996 - i w latach 1996-2005 nie mieli samochodu w tym segmencie. Croma 2005-2010 też nie sprzedawała się za dobrze - więc może auto tej marki w tym segmencie po prostu nie ma racji bytu. hmm.gif

> Nie sprzedając nie ma pieniędzy

Jeśli próbuje się na siłę produkować i sprzedawać coś, czego ludzie nie chcą kupić, to jest jeszcze gorzej, bo pieniądze się traci. biglaugh.gif

Napisano

Sprzedaż Fiata od lat ciągną auta małe i bardzo małe + w małych ilościach marki 'premium' (Lancia, Alfa). Nigdy nie było dobrze sprzedającego się w EU kompaktu albo średniaka pod marką Fiat.

Co z tego, że klepią od lat Alfę 159? Jeśli się sprzedaje to niech klepią. Pomimo tylu lat na rynku nadal jest to najładniejszy samochód w tej klasie... 270751858-jezyk.gif

A rynki Fiata są na południu EU a nie na zimnej północy + Turcja i Ameryka Południowa.

Napisano

> Coś czuje że to skończy się tragicznie dla FIATA i taka polityka zaowocuje niebawem tym samym co

> stało się u Saaba, Rovera....

pominales chyba dosyc znaczny rynek co sie zwie usa

czyli chrysler

plus kilka innych marek fiata

Napisano

FIAT ma się świetnie, sporo nadrobił restrukturyzacją przed kryzysem w 2008roku

Nowe modele będą wychodzić "lada dzień" (np następca bravo).

Osobiście mierzi mnie że Fiat z Bravo nie zrobił kombi i strzelił sobie tym samym "z łuku w plecy"... no ale kto bogatemu zabroni wink.gif

Napisano

>Stukanie Alfy 159 od tylu lat również jest

> skandalem w dzisiejszym świecie gdzie co chwile nowe FL wychodzą a auta maja średnio 2 lata

> między zmianami FL

Alfy 159 już nie produkują od zeszłego roku ...

Napisano
  • Autor

> Alfy 159 już nie produkują od zeszłego roku ...

Tak ale nic w zamian nie ma.... są jakieś info że ma być ale konkurencja kończy produkcję jednego modelu i wprowadza nowy a tu nic... pewnie za kilka lat

Napisano
  • Autor

> FIAT ma się świetnie, sporo nadrobił restrukturyzacją przed kryzysem w 2008roku

Zwłaszcza przeniesienie produkcji Pandy do Włoch było świetnym posunięciem...

Sami to przyznają ( i to kto wink.gif )że to ich pogrąży

> Nowe modele będą wychodzić "lada dzień" (np następca bravo).

> Osobiście mierzi mnie że Fiat z Bravo nie zrobił kombi i strzelił sobie tym samym "z łuku w

> plecy"... no ale kto bogatemu zabroni

Zgadzam się to i to, ze nie było 3 drzwiowej wersji Bravo .... Kijanka jakoś to potrafi

Napisano

> Zwłaszcza przeniesienie produkcji Pandy do Włoch było świetnym posunięciem...

10 tys sztuk w ciągu tygodnia to chyba dobry wynik sprzedaży wink.gif

Napisano
  • Autor

> A co jest złego w braku FL przez lata? Jak produkt jest klasyczny,

> to po co mu FL?

smile.gif zapomniałem o tym, ze to klasyki smile.gif przepraszam facepalm%5B1%5D.gif

Morgan faktycznie też produkuje od lat to samo to ciekawy trop wink.gif

Napisano

> Tak ale nic w zamian nie ma.... są jakieś info że ma być ale konkurencja kończy produkcję jednego

> modelu i wprowadza nowy a tu nic... pewnie za kilka lat

Gulia ma być w 2014. Zgadzam się z tobą, że obecna oferta Fiata czyni go marginalną marką ale sprzedaż w USA idzie świetnie. W ciągu dwóch lat pojawi się nowe Punto, Bravo, kila modeli Alf, oferta Lanci już jest stosunkowo bogata. Jest szansa, że się odbiją ale obecnie to zgadzam się, ich oferta jest mizerna.

Napisano
  • Autor

> 10 tys sztuk w ciągu tygodnia to chyba dobry wynik sprzedaży

No właśnie .... wystarczy wprowadzić zmiany lub FL i jest sprzedaż.... a jak sie tłucze to samo przez 5 lat to niema sprzedaży - czyli brak zysków - czyli ..... no właśnie

Co do przeniesienia Pandy to mam nadzieje że jakość jej nie będzie gorsza niż tej z Polski

Napisano
  • Autor

> Gulia ma być w 2014. Zgadzam się z tobą, że obecna oferta Fiata czyni go marginalną marką ale

> sprzedaż w USA idzie świetnie.

Fiat dużo zainwestował tam środków .... i musi się to zwrócić... czy ta sprzedaż idzie aż tak dobże aby to sie opłaciło tego ja nie wiem confused.gif

> W ciągu dwóch lat pojawi się nowe Punto, Bravo, kila modeli

> Alf, oferta Lanci już jest stosunkowo bogata. Jest szansa, że się odbiją ale obecnie to

> zgadzam się, ich oferta jest mizerna.

Właśnie o te stracone już lata tu chodzi .... już jest długo a kolejne lata to przepaść .... frown.gif Moim zdaniem zbyt się skoncentrowali na USA i zapomnieli o rynku europejskim .... a to z niego wychodziły nowości które po latach wchodziły na takie rynki jak Brazylia ( przykład Uno .... Tipo .... Tempry czy nawet Stilo... ) to tu zawsze przenoszą linie po tym jak w europie już przestają produkować...

Widzę, że faktycznie fiat stanie się marginalną firmą motoryzacyjną w Europie ....

Napisano
  • Autor

> Kiedy koncern Fiat zanotował ostatnio straty?

Ale Koncern produkuje wszystko o ile pamiętam to nawet pociągi wink.gif Chodzi mi o markę FIAT w motoryzacji a nie o produkcję Chemii

Może się kiedyś odrodzi jak feniks smile.gif

Napisano

> Ale Koncern produkuje wszystko o ile pamiętam to nawet pociągi Chodzi mi o markę FIAT w

> motoryzacji a nie o produkcję Chemii

> Może się kiedyś odrodzi jak feniks

A kiedy marka notowała straty?

Napisano

> Gulia ma być w 2014. Zgadzam się z tobą, że obecna oferta Fiata czyni go marginalną marką ale

> sprzedaż w USA idzie świetnie. W ciągu dwóch lat pojawi się nowe Punto, Bravo, kila modeli

> Alf, oferta Lanci już jest stosunkowo bogata. Jest szansa, że się odbiją ale obecnie to

> zgadzam się, ich oferta jest mizerna.

W 2013 nowy model będzie, jakiś city car produkowany w Tychach

Napisano

> - Niema już od kilku lat w ofercie auta z gamy ( Ford Mondeo, Opel Insygnia.... ) Cromę przestali

> - Niema kombi ani sedana z gamy ( Forda fokusa, Opla Astry ..... ) jest Bravo ale od 2007 roku bez

> zmian i jego sprzedaż jest obecnie ponad 10 razy mniejsza niż Golfa

> Za to sa jakieś przeszczepy myśli z za oceanu na rynek europejski.... w mojej ocenie bardzo

> niszowy produkt.

> Są co prawda przebłyski aut małych - Panda/Punto ale i tu nie wesoło jak sie popatrzy co robi

> konkurencja z autami pokroju UP...

> Nie sprzedając nie ma pieniędzy więc trudno o rozwój Stukanie Alfy 159 od tylu lat również jest

> skandalem w dzisiejszym świecie gdzie co chwile nowe FL wychodzą a auta maja średnio 2 lata

> między zmianami FL

> Coś czuje że to skończy się tragicznie dla FIATA i taka polityka zaowocuje niebawem tym samym co

Po co Fiatowi auta, których uruchomienie produkcji i one same są drogie.

Lepiej sprzedać kilka milionów tańszych aut niż połowę mniej drogich

Napisano

Dla mnie działanie Fiata jest też zagadkowe.

Jednak widać zarabiają ok.gif

Do Ferrari chyba nie dokładają grinser006.gif

Napisano

> Dla mnie działanie Fiata jest też zagadkowe.

> Jednak widać zarabiają

Uważasz że naprawdę chcą walczyć o tanim D? Czym?

A może w D premium?

> Do Ferrari chyba nie dokładają

Napisano
  • Autor

> Dla mnie działanie Fiata jest też zagadkowe.

> Jednak widać zarabiają

Nie wiem czy zarabiają... wysprzedając jedne aktywa a kupując inne można robić niezłe przekręty w bilansach... I nie tylko Fiat tak robi/ł zlosnik.gif a ksiegowi są teraz baaardzo zdolni i potrafią to i owo zlosnik.gif

> Do Ferrari chyba nie dokładają

Tam Fiat już nie ma znaczącego udziału .. sprzedał aby pozyskać środki

Napisano

bardziej bym sie martwił o Seata niz o grupę Fiata wink.gif

Fiat na tych modelach nie zarabiał, dlatego skupił się na tych na których zarabia

jakiś tekst

Quote:

Zysk netto (po opodatkowaniu) wyniósł odpowiednio: Fiat-Chrysler-Group - 1,651 mld euro (danych za 2010 r. brak ze względu na to, że grupa powstała w połowie roku), FGA - 1,006 mld euro (w 2010 r.: 222 mln euro).

Quote:

Według ogłoszonych w omawianym raporcie planów, Fiat-Chrysler Group chce w 2012 r. uzyskać przychody przekraczające kwotę 77 mld euro i wypracować zysk netto w wysokości 1,2 - 1,5 mld euro.

Napisano

Jeśli dalej będą mieli taką "ofertę" jak teraz to jak dla mnie mogą upadać. zlosnik.gif

Choć nie sądzę żeby ktoś na to pozwolił, najwyżej podatnik dopłaci. grinser006.gif

Napisano

> Tam Fiat już nie ma znaczącego udziału .. sprzedał aby pozyskać środki

ma większość udziałów i pakiet kontrolny skromny.gif

Napisano

fiat słynął ZAWSZE z produkcji małych samochodów- tak się przyjęło na rynku i dlatego nie szla sprzedaż aut klasy kompaktowej i ponad tą klasę ( np Bravo, Croma) czy też Suv-opodobne np Sedici- błąd- brak wersji przednionapedowej spowodował że SX4 dużo lepiej się sprzedawało

Prosty przykład- GP produkowane od 2005 r. w praktycznie niezmienionej postaci i wciąż się dobrze sprzedaje , podobnie Panda II.

Kolejna sprawa kwestia prestiżu marki i modelu- mało kto zwracał uwagę na NB bo np gulf jest "trendi" i żaden fachowiec nie da kasy za kompakta Fiata bo one są warte 20 % tego co w cenniku.

Podobnie z Cromą- świetnie autko powiem że w mojej ocenie lepsze niż np Passat czy OII ale to ..Fiat niestety.

Zgadzam się z tym że jest też chora polityka modelowa- podejrzewam że gdyby w NB zrobiono kombi sprzedaż byłaby wielokrotnie wyższa.

no i na koniec - nie mogę się nadziwić "zachwytom" nad VW Up-em !!

niektórym to za chwile zwieracze popuszczą- no bo przecie prawie pasat.

Polecam wycieczkę do salonu i obejrzenie tego wynalazku oraz jazdę próbna. Ja po wizycie miałem nieodparte wrażenie że gdzieś to widziałem no właśnie gdziehmm..- trojaczki z ..Kolna

Połacie gołej blachy we wnętrzu, brak normalnej klapy z tyłu - tylko sama szyba (bagażnik wielkości Tico/Matiza), brak pamięci ustawienia foteli, brak nawiewów środkowych no i w podstawowej wersji nie ma nawet centralnego o elektryce szyb czy klimie i nawet radiu nie wspominając.

Jeśli zamówisz el. szyby to i tak nie otworzysz szyby od strony pasażera z miejsca kierowcy - brak przycisku.

No i na koniec warcząca 3-cylindrowa kosiarka - dynamika na poziomie cc700 - ot niemiecka technologia.

No ale jest zaleta- logo z przodu i z tyłu wielkości patelni no i wstydu przed sąsiadami nie będzie w sumie prawie jak passat!!

Napisano

> Zwłaszcza przeniesienie produkcji Pandy do Włoch było świetnym posunięciem...

> Sami to przyznają ( i to kto )że to ich pogrąży

ale smuty klepiesz Lisek, stac ich widocznie bylo wydac 800mln euro na uruchomienie produkcji new pangi we wloszech grinser006.gif

Napisano

> Nie wiem czy zarabiają... wysprzedając jedne aktywa a kupując inne można robić niezłe przekręty w

> bilansach... I nie tylko Fiat tak robi/ł a ksiegowi są teraz baaardzo zdolni i potrafią to

> i owo

Fiat ma chyba ambitne plany i może mu się udać współpracują już z Suzuki co se chwali Sergio Marchionne ok.gif

druga sprawa jest taka że Sergio Marchionne bardzo chce kupić OPLA ok.gif

W jednym z ostatnich wywiadów Sergio Marchionne powiedział że nadejdzie taki czas że zostanie tylko 5 koncernów na rynku i Fiatowi niestety tez jest potrzebna fuzja.

Napisano

> Nie wiem czy zarabiają... wysprzedając jedne aktywa a kupując inne można robić niezłe przekręty w

> bilansach... I nie tylko Fiat tak robi/ł a ksiegowi są teraz baaardzo zdolni i potrafią to

> i owo

chyba sie mylisz

Quote:

We wrześniu 2006 roku Fiat odkupił 29% akcji i obecnie posiada 85% udziałów. 10% należy do syna Enzo Ferrariego, a pozostałe 5% w 2005 roku odkupił Mubadala Development od banku Mediobanza.

> Tam Fiat już nie ma znaczącego udziału .. sprzedał aby pozyskać środki

Napisano

> no i na koniec - nie mogę się nadziwić "zachwytom" nad VW Up-em !!

> niektórym to za chwile zwieracze popuszczą- no bo przecie prawie pasat.

> Polecam wycieczkę do salonu i obejrzenie tego wynalazku oraz jazdę próbna. Ja po wizycie miałem

> nieodparte wrażenie że gdzieś to widziałem no właśnie gdziehmm..- trojaczki z ..Kolna

> Połacie gołej blachy we wnętrzu, brak normalnej klapy z tyłu - tylko sama szyba (bagażnik wielkości

> Tico/Matiza), brak pamięci ustawienia foteli, brak nawiewów środkowych no i w podstawowej

> wersji nie ma nawet centralnego o elektryce szyb czy klimie i nawet radiu nie wspominając.

> Jeśli zamówisz el. szyby to i tak nie otworzysz szyby od strony pasażera z miejsca kierowcy - brak

> przycisku.

> No i na koniec warcząca 3-cylindrowa kosiarka - dynamika na poziomie cc700 - ot niemiecka

> technologia.

> No ale jest zaleta- logo z przodu i z tyłu wielkości patelni no i wstydu przed sąsiadami nie będzie

> w sumie prawie jak passat!!

Ja też. Prawie 40k za takie małe i paskudne coś? To chyba jakaś kpina sprzedawcy spineyes.gif

Sukces to to osiągnie zabójczy hehe.gif Niczym Toyota iQ.

Napisano

> 10 tys sztuk w ciągu tygodnia to chyba dobry wynik sprzedaży

Z pewnością.

Rzecz w tym, że była to decyzja stricte polityczna. Kiedyś czytałem reportaż o miejscu, gdzie obecnie produkują nową Pandę. Południe Włoch, czyli miejsce, gdzie się trochę gorzej, niż na północy przykładają do roboty. Były wywiady z mieszkańcami, również pracownikami fabryki... moim zdaniem decyzję o zlokalizowaniu tam produkcji Pandy można podsumować jednym sformułowaniem: strzał w stopę. Ale czas pokaże, czy to był dobry pomysł.

Napisano

> fiat słynął ZAWSZE z produkcji małych samochodów-

> Prosty przykład- GP produkowane od 2005 r. w praktycznie niezmienionej postaci i wciąż się dobrze

> sprzedaje , podobnie Panda II.

a sprzedaja sie dobeze bo sa tanie

> Kolejna sprawa kwestia prestiżu marki i modelu- mało kto zwracał uwagę na NB bo np gulf jest

> "trendi" i żaden fachowiec nie da kasy za kompakta Fiata bo one są warte 20 % tego co w

> cenniku.

tak samo jak i pozostale (warte sa 20/30% tego co w cenniku)

> Podobnie z Cromą- świetnie autko powiem że w mojej ocenie lepsze niż np Passat czy OII ale to

> ..Fiat niestety.

fiat jest tani a croma aspirowala 2 klasy wyzej imo, i zemscilo soe to ze fiat jest tani ot taka petelka zlosnik.gif

> Zgadzam się z tym że jest też chora polityka modelowa- podejrzewam że gdyby w NB zrobiono kombi

> sprzedaż byłaby wielokrotnie wyższa.

prawdopodobnie choc niekoniecznie ( fiat=tani hahaha.gif )

> no i na koniec - "zachwytom" nad VW Up-em !!

> w sumie prawie jak passat!!

\

o taaaakkkkkk zlosnik.gif

Napisano

> Ja też. Prawie 40k za takie małe i paskudne coś? To chyba jakaś kpina sprzedawcy

> Sukces to to osiągnie zabójczy Niczym Toyota iQ.

no tak masz troche taniej tu grinser006.gif

Napisano

> no tak masz troche taniej tu

spojrzałeś na wyposażenie Pandy i UP'a?

Napisano

A widziales jakis egzemplarz na ulicy? zlosnik.gif

> - Niema kombi ani sedana z gamy ( Forda fokusa, Opla Astry ..... )

Brak kombi jest dziwny, ale brak sedana jest szczesciem w nieszczesciu. hehe.gif

jest Bravo ale od 2007 roku bez

> zmian i jego sprzedaż jest obecnie ponad 10 razy mniejsza niż Golfa

Tylko jedna wersja nadwozia. Nie ma 3D, kombi, SUV.. bieda. oslabiony.gif

> Za to sa jakieś przeszczepy myśli z za oceanu na rynek europejski.... w mojej ocenie bardzo

> niszowy produkt.

Na PL rynku - tak. 270751858-jezyk.gif

> Są co prawda przebłyski aut małych - Panda/Punto ale i tu nie wesoło jak sie popatrzy co robi

> konkurencja z autami pokroju UP..

Czasami mam wrazenie, ze Fiat musi wypuscic kilka kiepskich modeli, no.gif

zeby stworzyc udana replike tego, co oferowal juz wczesniej. zlosnik.gif

> Nie sprzedając nie ma pieniędzy więc trudno o rozwój Stukanie Alfy 159 od tylu lat również jest

Lifting co 3 lata to dobrze? To gowno z gowna. sick.gif

Dobre auto trzyma sie na rynku bez zmian wiele lat. ok.gif

> między zmianami FL

Kup Pande, to pomozesz. zlosnik.gif

Napisano

> Uważasz że naprawdę chcą walczyć o tanim D? Czym?

> A może w D premium?

Nie mam zielonego pojęcia czy chcą walczyć w D

Oni są raczej skupieni na A i B i tutaj zarabiają.

Swego czasu robili 3 modele w A: 600 (Seicento), Panda, 500.

W B robią równolegle Grande Punto i Punto Evo. Nie wiem czy też nie robią gdzieś Punto 2FL na dziwnej licencji smile.gif

W C mają Bravo, ale o ile się nie mylę dalej w Ameryce Płd trzepią Stilo smile.gif

Ameryka Płn to chyba duża szansa na rozwój takich marek jak Alfa i Lancia. Do tej pory nie było silników które można w nich zamontować, a teraz jakieś większe się znajdą ok.gif

Napisano

> W B robią równolegle Grande Punto i Punto Evo.

Teraz już tylko "Punto" po prostu.

Nie wiem czy też nie robią gdzieś Punto 2FL na

> dziwnej licencji

W Europie już niedostępny w salonach Fiata.

Napisano

Fiat żył i żyje z segmentów A i B - nic dziwnego, że nie próbuje swoich sił z segmentami, w których nie ma czego szukać.

Póki co - nie upadli i raczej nie upadną.

Zauważ, że firmy które wymieniłeś celowały w segment premium. Tu - wbrew pozorom - trudno jest sensownie zarobić. Ten segment jest wrażliwy na koniunkturę, wymaga dużych nakładów, wolumeny są względnie małe...

Napisano
  • Autor

> A widziales jakis egzemplarz na ulicy?

Mam w garażu zlosnik.gif Jak kupowałem Cromę dwa lata temu to potrafiłem całą Polskę przejechać i żadnej nie spotkałem a teraz codziennie z dwie widzę i często przy marketach parkuję obok

> Brak kombi jest dziwny, ale brak sedana jest szczesciem w nieszczesciu.

> jest Bravo ale od 2007 roku bez

> Tylko jedna wersja nadwozia. Nie ma 3D, kombi, SUV.. bieda.

No właśnie bida... a ile się Skody Octavi w samej tylko Polsce sprzedaje... i ile z tego jest kombi

> Na PL rynku - tak.

> Czasami mam wrazenie, ze Fiat musi wypuscic kilka kiepskich modeli,

> zeby stworzyc udana replike tego, co oferowal juz wczesniej.

Coś w tym jest zlosnik.gif

> Lifting co 3 lata to dobrze? To gowno z gowna.

> Dobre auto trzyma sie na rynku bez zmian wiele lat.

Kiedyś tak było ... ale teraz w świecie "plastykowych" aut zmiana formy wtryskarki jest znacznie szybsza... pewnie dochodzą do wniosku, że zamiast płacić za nowa formę bo stara się już zużyła to lepiej dodać 10% i kupić nową inną

> Kup Pande, to pomozesz.

Kto wie... zlosnik.gif

Napisano

> Fiat żył i żyje z segmentów A i B - nic dziwnego, że nie próbuje swoich sił z segmentami, w których

> nie ma czego szukać.

> Póki co - nie upadli i raczej nie upadną.

> Zauważ, że firmy które wymieniłeś celowały w segment premium. Tu - wbrew pozorom - trudno jest

> sensownie zarobić. Ten segment jest wrażliwy na koniunkturę, wymaga dużych nakładów, wolumeny

> są względnie małe...

...a konkurencja bardzo silna i uznana. Do tego konkurencja ma w tej klasie modele dopracowane od lat.

Ciężko mi uwierzyć, że któryś producent jest w stanie wejść w towarzystwo debiutującym modelem.

Napisano
  • Autor

> ma większość udziałów i pakiet kontrolny

Faktycznie nie wiedziałem, że odkupił od banku ale chyba nie na długo:

Quote:

Fiat prowadzi z bankami inwestycyjnymi rozmowy dotyczące emisji akcji Ferrari na giełdzie w Hongkongu - podają źródła agencji Reuters.

Analitycy wyceniają Ferrari nawet na 6,3 mld dol. Pozyskanie takiej kwota pomogłoby Fiatowi, który ma około 5 mld euro długu. Zapewne pozytywnie wpłynęłaby też na notowania akcji włoskiej spółki.

Spekulacje dotyczące oferty publicznej Ferrari pojawiły się w zeszłym roku, kiedy to Fiat oświadczył, że rozważa ją jako opcję strategiczną. Teraz rzecznik Fiata pytany, czy odbywają się spotkania w tej sprawie, odmówił komentarza. Podkreślił, że szef Fiata Sergio Marchionne kilkakrotnie powtarzał, że firma obecnie nie bierze pod uwagę emisji akcji Ferrari.

Skoro jest tak dobrze to dlaczego jest tak źle.... confused.gif

Quote:

Moody's wskazał na ryzyko finansowe, jakim Fiat obciążył się, przejmując Chryslera. W 2009 r. włoski koncern uzgodnił z administracją prezydenta USA Baracka Obamy, że zostanie strategicznym partnerem upadającego Chryslera. A latem tego roku Fiat zwiększył udziały w Chryslerze do 53,5 proc. i zdaniem Moody's teraz firmy będą musiały sobie pomagać, jeśli któraś wpadnie w tarapaty finansowe. Na dodatek Włosi muszą zdecydować, co zrobić z 41,5 proc. akcji Chryslera, które mają związkowcy tej firmy. Związkowcy chcieli je sprzedać, by sfinansować swój fundusz emerytalny i do transakcji miało dojść podczas planowanej na przyszły rok oferty publicznej Chryslera. Ale latem z powodu zawirowań w światowych finansach szef Fiat Sergio Marchionne powiedział, że w 2012 r. Chrysler nie wróci na giełdę . Analityków niepokoi też, że do końca roku dług netto Fiata może wzrosnąć do 5-5,5 mld euro z 3,4 mld euro na koniec czerwca. Jednocześnie Moody's wskazuje na spadek konkurencyjności koncernu w Europie, gdzie w tym roku sprzedaż aut koncernu z Turynu jest o 13 proc. mniejsza niż przed rokiem.

Analitycy Moody's będą zapewne przyglądać się także skutkom decyzji o produkcji kosztem 700 mln euro nowej wersji modelu Fiat Panda we Włoszech. Dotychczasowa wersja Pandy jest produkowana w polskich zakładach w Tychach, największej i słynącej z wysokiej rentowności i jakości fabryce koncernu w Europie.

Napisano

> Nigdy nie było dobrze sprzedającego się w EU kompaktu

A o Tipo zapomniałeś ? (wiem, że to było dawno temu)

Napisano
  • Autor

> Nie bój nic, Elkannowie czuwają, by to był dobry biznes

Oj juz nie.... wygrywa Toyota.... i E-lki na Toyocie pojada w 3-miescie Yaris w 3-miescie

Napisano

> Po co Fiatowi auta, których uruchomienie produkcji i one same są drogie.

> Lepiej sprzedać kilka milionów tańszych aut niż połowę mniej drogich

Parę lat temu podczas restrukturyzacji fiata we Włoszech jeden ze związkowców mówił, żeby zlikwidować linię punto, bo firma zarabia na jednym ferrari tyle co na setce punciawek.

Napisano

> Parę lat temu podczas restrukturyzacji fiata we Włoszech jeden ze związkowców mówił, żeby

> zlikwidować linię punto, bo firma zarabia na jednym ferrari tyle co na setce punciawek.

I pewnie już tam nie pracuje hehe.gif. Teraz odpowiedz na pytanie co lepiej - wyprodukować trzy Pandy po 30 tysięcy, czy jednego Passata za 90? I jeszcze sprzedać old.gif

Napisano

> konkurencja z autami pokroju UP...

No właśnie co robi konkurencja z autami pokroju up? Up jest konkurencją dla trojaczków z Kolina a nie dla pandy. Goła blacha w środku jak w starym cinquecento jest teraz przełomem we wzornictwie? Zamiast tylnej klapy wielka szyba? Czytam zachwyty nad tym samochodem i mam wrażenie, że chyba nikt go nie widział.

Napisano

> I pewnie już tam nie pracuje . Teraz odpowiedz na pytanie co lepiej - wyprodukować trzy Pandy po

> 30 tysięcy, czy jednego Passata za 90? I jeszcze sprzedać

To zależy stricte od założeń biznesowych i budowy odpowiedniej taśmy, co nie? Ktoś się nastawia na tanią masówkę i wali niską marżę a inny na droższą limuzyną z odpowiednio większym narzutem. Wcale się nie zdziwię, że fabryka zarabia na jednym paździerzu więcej niż fiat na trzech pandach.

Napisano

> Wcale się nie zdziwię, że fabryka zarabia na jednym paździerzu więcej niż fiat na trzech pandach.

I to jest sztuka marketing'u, dla mocniej myślących zaślepienia i ciemniogrodu pad.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.