Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Czas już na letnie opony?

Featured Replies

Napisano

> Z powyższej argumentacji wynika, że jedynym powodem stosowania opon zimowych jest to, że zimą pada

> śnieg.

A jest jakiś inny !?

> Ale chcesz koniecznie ustalić cezurę? Po co?

Po to żeby Ci uświadomić że niektórzy zmieniają opony jak się robi ciepło. I niewiele wskazuje na to że jeszcze będzie śnieg. I nie jest to ani złe ani głupie.

Napisano

> W weekend prawie 20 stopni w cieniu.

Według mnie tak, dlatego w poniedziałek zmieniłem na letnie. Na tyle co jeżdżę to żeby nawet śnieg miał jeszcze spaść to sobie piechotą pójdę gdzie mi trzeba

Napisano

A gdzie tyle ma być bo w 3-mieście max 10 ?

Napisano

> Dlatego w naszym klimacie tylko wielosezonowe

Jak cos jest do wszystkiego to jest do niczego tongue.gif.

Nie ma opon, ktore beda dobrze zachowywaly sie przy temperaturze asfaltu -30 *C jak i + 50*C.

Napisano

mnie to wisi i tak kupuje nowe na przyszły sezon, stare już są 3 sezon i mają nalot ze 40 kkm i bieżnik 5 mm nic z tego nie bedzie zlosnik.gif

Napisano

> Jak cos jest do wszystkiego to jest do niczego .

Oleje też stosujesz zimowe i letnie? Parę lat temu trzeba było hehe.gif, ale technologia idzie do przodu. Są NIECO gorsze na śniegu niż typowe zimówki i NIECO gorsze na suchym gorącym asfalcie niż typowe letnie. Ale w sytuacji (a nas tak jest przez większość roku) gdy rano jest -1 i śnieg na jezdni, w południe +10 i suchy asfalt, a wieczorem +1 i woda - tylko wielosezonówki mają sens. Na bezpieczeństwie się nie oszczędza.

> Nie ma opon, ktore beda dobrze zachowywaly sie przy temperaturze asfaltu -30 *C jak i + 50*C.

Są. Dobre wielosezonowe. Dobrze jeżdżą po śniegu i dobrze po suchym asfalcie.

Napisano

Dziś zmieniłem yay.gif Zdecydowanie lepsza jazda jak na zimówkach. Śniegu sie nie spodziewam a jak nawet spadnie to będę zaskoczony podobnie jak drogowcy hahaha.gif i przez chwile sie przemęczę zółwim tempem.

Napisano

> Opona zimowa jest lepsza tylko i wyłącznie na śniegu.

Odważę się (modne ostatnio na AK określenie) nie zgodzić, na oblodzonym asfalcie, gołoledzi też lepsza jest zimówka. Jeździłem na jednych i drugich, letnia robi się twarda jak plastik w ujemnych temperaturach. Tajemnicą sukcesu jest inny skład mieszanki i rodzaj bieżnika.

No i kolejny pokaz mojej "odwagi", uważam, że żadna (nawet najlepsza) uniwersalna, nie zastąpi letniej latem i zimowej zimą. Takie jest moje zdanie i już. Życzę tyko sobie żeby np. zimą, wszyscy miłośnicy uniwersalnych opon, jak i ci, którym lepiej się hamuje przy -20 na letnich oponach, żeby Opatrzność trzymała ich z daleka ode mnie!

Napisano

> Zrób tak - kup sobie dwa samochody. Jeden niech ma letnie opony, a drugi zimowe.

Nooo, na takie coś to ja już dawno wpadłem yay.gif

Właśnie dzisiaj w jednym samochodzie zmieniłem na letnie, a drugi stoi na zimowych. Jak spadnie śnieg, to pojadę do pracy tym drugim, jak nie spadnie to pierwszym... 033102bebe_1_prv.gif

Napisano

> Dlatego w naszym klimacie tylko wielosezonowe

Ktore niezapewniaja dobrej drogi hamowania ani w zimie ani w lecie rotfl.gif

wink.gif

Napisano

> Ktore niezapewniaja dobrej drogi hamowania ani w zimie ani w lecie

poczytaj

Napisano

Też zmieniłem na nówki firestone, wygladają w porządku i podobno nieźle jeżdżą oraz maja rant ochronny dla felg.

Napisano

ja juz ponad tydzień na letnich i w końcu sie jezdzi.. cool.gif zdecydowanie czuje się bezpieczniej w takich warunkach jak obecnie na letnich niż zimowych oponach, w dzień jest znaczny plus, a jakby nawet jeszcze jakimś cudem snieg spadł to nie przypuszczam ze bedzie go duzo i na długo także objezdzi sie..

wg mnie przewazają ( i będa coraz bardziej) warunki dla opon letnich wiec nie widze sensu jezdzic teraz na zimowkach

Napisano

> Oleje też stosujesz zimowe i letnie? Parę lat temu trzeba było , ale technologia idzie do przodu.

> Są NIECO gorsze na śniegu niż typowe zimówki i NIECO gorsze na suchym gorącym asfalcie niż

> typowe letnie. Ale w sytuacji (a nas tak jest przez większość roku) gdy rano jest -1 i śnieg

> na jezdni, w południe +10 i suchy asfalt, a wieczorem +1 i woda - tylko wielosezonówki mają

> sens. Na bezpieczeństwie się nie oszczędza.

W zimie, fakt sa niewiele gorsze od niektorych zimowek, ale w upalne dni jest lipa.

> Są. Dobre wielosezonowe. Dobrze jeżdżą po śniegu i dobrze po suchym asfalcie.

Nie sa dobre. Mialem okazje dwa lata temu jezdzic w lecie Oplem Combo z calymi 70KM pod maska i wielosezonowkami GoodYear, w cieple dni byl obiach i tragedia tym jezdzic. Samochod plywal po drodze, a kazde skrzyzowanie, rondo bylo pokonywane z piskiem. Ludzie patrzyli sie jak na wariata i zeby nie bylo - zbieznosc byla ok.

Napisano

> poczytaj

Czytam ADAC a tam sa podane nieco inne wartosci.

wink.gif

Napisano

> Czytam ADAC a tam sa podane nieco inne wartosci.

Dawaj link, zobaczymy wink.gif

Napisano

> poczytaj

Już wiem, dlaczego nie czytam AŚ grinser006.gif

Cyt: "Przed zakupem opon całorocznych nie pytajcie o zdanie sprzedawców ogumienia.

Na pewno powiedzą, że to fatalny paomysł i że takie gumy do niczego się nie nadają.

No cóż, gdyby ktoś chciał zmniejszyć nasze dochody co najmniej o połowę, też byśmy robili wszystko, żeby zmienił zdanie!"

Kupuje jeden z drugim całoroczne (lipa zimą, lipa latem) i wymienia je co 2 lata. Ja kupuję zimowe na zimę oraz letnie na lato, dzięki temu kupuję opony co 4 lata. W ciągu 4 lat z grubsza licząc wydamy te same pieniądze, tylko, że ja mam letnie latem, zimowe zimą smile.gif a ten drugi lipę latem, lipę zimą.

Zimą mam jedne alusy 16", a latem 17" smile.gif Praktyczne zimą, praktyczniejsze latem smile.gif

A ten drugi??

Pewno stalówki cały rok i w rozmiarze małopraktycznym.

Nie ma sensu kupowania całorocznych, no chyba że (znam takich ludzi), którzy mają całoroczne i robią 5kkm na rok, i jeżdżą tylko wtedy kiedy mają na to ochotę (znajomy emeryt - w deszczu nie jeździ, bo szkoda auta) grinser006.gif

Ale są to WYJĄTKI od normy.

Pozdrawiam jeżdżących na zimówkach/letnich drive.gif

Napisano

dzisiaj jechałem po śniegu, i nie zapowiada się coby do weekendu stopniał...

Napisano

Dzisiaj zmieniłem... a zimowe z 2006r poszły na szrot ok.gif

Napisano

> Dzisiaj zmieniłem... a zimowe z 2006r poszły na szrot

Trzeba było je dać w prezencie koledze który założył wątek o używanych oponach, na pewno by je jeszcze wykorzystał.

Napisano

> Trzeba było je dać w prezencie koledze który założył wątek o używanych oponach, na pewno by je

> jeszcze wykorzystał.

claps.gifrotfl.gif Łyse pewno też by przyjął, bo przecież nalewkę całoroczną też się zrobi spineyes.gif

Napisano

> Dawaj link, zobaczymy

Nie wszystko stoi w necie. jest jeszcze cos co nazywa sie prasa ktora ADAC nie rozdaje w tunelu na dworcu tylko wysyla jako prenumerate dla swoich czlonkow.

Tak wiec mimo najszczerszych checi linka nie wstawie - sorry.

Proponuje Ci jednak wziasc na logike

1. jaki szpagat musi zrobic opona caloroczna aby nadawala sie i na lao i na zime.

2. jaka musiala byc cena takiej calorocznej ktora dorownywala by w lecie letniej a w zimie zimowej - najprawdopodobniej tyle ile kosztowaly by zimowa i letnie czyli 2 x tyle

3. wlasnie dlatego jest specjalistyka aby byly przystosowane do warunkow pracy - tak samo jak olej o roznorodnej specyfikacji. POrownaj sobie cene W15/40 ( letnie i zimowa ) í W 05/60 ( caloroczna )

wink.gif

Napisano

> Nie wszystko stoi w necie. jest jeszcze cos co nazywa sie prasa ktora ADAC nie rozdaje w tunelu na

> dworcu tylko wysyla jako prenumerate dla swoich czlonkow.

> Tak wiec mimo najszczerszych checi linka nie wstawie - sorry.

Czyli mam uwierzyć na słowo? OK hehe.gifwink.gif

Napisano

Według mnie można spokojnie zmieniać. Chętnie bym to zrobił, ale akurat jestem w Azji wink.gif Niemniej jednak w jednym aucie mam uniwersalne, więc tu problemu nie ma, w drugim (miejskim) jeszcze zimówki - ale żona i tak woli jeździć dużym, więc to też żaden problem. W dostawczakach przerzucę pewnie w kwietniu (w razie jazdy po błocie spisują się lepiej, niż letnie - co dość oczywiste), wiertnice mają uniwersalne.

Napisano

dziś rano -1 i do tego lód na drodze...ja wiem, że i zimowe na lodzie lecą, ale jednak komfort na pewno większy... chyba się jeszcze wstrzymam...

Napisano

> Czyli mam uwierzyć na słowo? OK

Ależ skąd. biglaugh.gif ADAC zrobił test opon całotrocznych 175/65R14 gdzie zostały moim zdaniem zmieszane z tym do czego sie nadają czyli z błotem. Podsumowanie jest takie że opona całoroczna dalej pozostaje marzeniem a kto chce bezpiecznej jazdy ten ma 2 komplety opon. Oto Lekturka smile.gif

Napisano

> Ależ skąd. ADAC zrobił test opon całotrocznych 175/65R14 gdzie zostały moim zdaniem zmieszane z

> tym do czego sie nadają czyli z błotem. Podsumowanie jest takie że opona całoroczna dalej

> pozostaje marzeniem a kto chce bezpiecznej jazdy ten ma 2 komplety opon. Oto Lekturka

ale z tego wiele nie wynika, fajnie było by to porównać do opon sezonowych

tak jak tu

http://www.auto-swiat.pl/1-na-kazda-okazje-test-opon-calorocznych-w-rozmiarze-19565-r-15

np hamowanie na suchym

hamowanie%20na%20suchej%20nawierzchni.jpg

i mokrym

hamowanie%20na%20mokrej%20nawierzchni.jpg

jak widać dobrze nie jest, ale lepiej jak na zimowych, a przecież mokra nawierzchnia zimą to prawie normalka

teraz jeszcze pytanie jaka oponę letnią i zimową wzięto do porównania i jakie były warunki (temp)

wychodzi że w sumie najlepszym rozwiązaniem jest jednak opona letnia na lato i całoroczna na jesień/zimę/wiosnę grinser006.gif

Napisano

> Już wiem, dlaczego nie czytam AŚ

> Cyt: "Przed zakupem opon całorocznych nie pytajcie o zdanie sprzedawców ogumienia.

> Na pewno powiedzą, że to fatalny paomysł i że takie gumy do niczego się nie nadają.

> No cóż, gdyby ktoś chciał zmniejszyć nasze dochody co najmniej o połowę, też byśmy robili wszystko,

> żeby zmienił zdanie!"

> Kupuje jeden z drugim całoroczne (lipa zimą, lipa latem) i wymienia je co 2 lata. Ja kupuję zimowe

> na zimę oraz letnie na lato, dzięki temu kupuję opony co 4 lata. W ciągu 4 lat z grubsza

> licząc wydamy te same pieniądze, tylko, że ja mam letnie latem, zimowe zimą a ten drugi lipę

> latem, lipę zimą.

Zle kombinujesz, oj jak zle.... Na czym zarabiaja oponiarze? Nie na sprzedazy, tylko na zmianach opon. I to te przychody sie im ogranicza stosujac caloroczne. Za kazdym razem jak zmieniam opony w samochodach (jezdze na calorocznych od 5 lat, a ostatnia stluczke mialem 6 lat temu jadac na sezonowkach hmm.gif) slysze syk zlosci u panow gumiarzy i musze im na rece patrzec, bo proboja zle wywazyc, zebym przyjechal znowu screwy.gif

Napisano

> Zle kombinujesz, oj jak zle.... Na czym zarabiaja oponiarze? Nie na sprzedazy, tylko na zmianach

> opon. I to te przychody sie im ogranicza stosujac caloroczne. Za kazdym razem jak zmieniam

> opony w samochodach (jezdze na calorocznych od 5 lat, a ostatnia stluczke mialem 6 lat temu

> jadac na sezonowkach ) slysze syk zlosci u panow gumiarzy i musze im na rece patrzec, bo

> proboja zle wywazyc, zebym przyjechal znowu

Przeciez caloroczne rowniez musisz (powinienes) wywazac raz na jakis czas.

Zmieniajac opony u gumiarza nic nie place, mam gratis, bo kupuje u niego taniej niz na necie smile.gif

Przemiana kola kosztuje 2 zl to bez przesady, przy okazji sprawdza cisnienie opon gazem smile.gif i nic nie place.

Jestem ich stalym klientem od wielu lat smile.gif

jezdze dopiero 20 lat i nie mialem zadnej stluczki (kiedys nie bylo zimowek/letnich).

Moj tata tez twierdzi, ze lepsze sa wielosezonowe, bo keidys takie byly i sie jezdzilo grinser006.gif

Zgadza sie, kiedys nie bylo letnie/zimowe, kiedys nie bylo ABS, ASR, itd itp i sie jezdzilo zlosnik.gif

Ja nikomu na rece nie patrzem, bo wiem ze dobrze robia smile.gif Jesli zle ci wywaza to jedz z reklamacja !!

Napisano

rano jak jechalem do pracy to bylo -4 i niektore drogi oszronione. Wstrzymam sie ze zmiana do konca miesiaca bo do roboty jezdze o swicie zlosnik.gif

Napisano

Będę trzymał się tego samego zdania co Ty smile.gif

Ale ja dodatkowo podtrzymam je z powodu nadchodzącego swapu i chęci nie uszkodzenia letnich felg wink.gif

Napisano

> Przeciez caloroczne rowniez musisz (powinienes) wywazac raz na jakis czas.

Wywazanie jest "nieco" tansze od wymiany opon. I do tego jade je zrobic (nie czesciej niz raz na rok) w srodku "martwego sezonu" - bez kolejek.

> Zmieniajac opony u gumiarza nic nie place, mam gratis, bo kupuje u niego taniej niz na necie

Co sezon nowe opony? - niezle jezdzisz smile.gif

Napisano

> A jeżdżę dużo i tez po różnych

> dziwnych miejscach, dlatego tylko i wyłącznie wielosezonowe.

Tak z ciekawości to co to za opony i jak długo na nich jeździsz?

Napisano

> Tak z ciekawości to co to za opony i jak długo na nich jeździsz?

Goodyear Vector 4Seasons, tym autem 1.5 roku, wcześniej w innym aucie Goodyear Vector 5+ przez 4 lata.

Napisano

a na wielkanoc sypnie sniegiem smile.gif

Napisano

> Wywazanie jest "nieco" tansze od wymiany opon. I do tego jade je zrobic (nie czesciej niz raz na

> rok) w srodku "martwego sezonu" - bez kolejek.

Ja opony wymieniam tylko jak sie skoncza. Wymiana opon ze starych na nowe kosztuje mnie NIC smile.gif

Poniewaz kupuje u gumiarza nowe opony, to wymiane, wywazanie, pompowanie gazem, nowe kapturki, wentylki itp mam za darmo (w cenie opony).

Sprawdzanie i wyrownanie cisnienia w ciagu roku rowniez za free.

Za tydzien jade na zimowkach (alusy 16") do gumiarza po nowe letnie opony (alusy 17"). Zimowki wywazy mi na nowy sezon juz i wrzucam do bagaznika.

Nowe letnie zaklada na alusy 17" i place za nowe opony. Za wywazenie zimowek tez nic nie zaplace, bo jestem jego klientem stalym.

On sie cieszy, ze ma stalego klienta, a ja ze mam w dobrej cenie fachowa usluge.

Napisano

> Ja opony wymieniam tylko jak sie skoncza. Wymiana opon ze starych na nowe kosztuje mnie NIC

> Poniewaz kupuje u gumiarza nowe opony, to wymiane, wywazanie, pompowanie gazem, nowe kapturki,

> wentylki itp mam za darmo (w cenie opony).

> Sprawdzanie i wyrownanie cisnienia w ciagu roku rowniez za free.

> Za tydzien jade na zimowkach (alusy 16") do gumiarza po nowe letnie opony (alusy 17"). Zimowki

> wywazy mi na nowy sezon juz i wrzucam do bagaznika.

> Nowe letnie zaklada na alusy 17" i place za nowe opony. Za wywazenie zimowek tez nic nie zaplace,

> bo jestem jego klientem stalym.

> On sie cieszy, ze ma stalego klienta, a ja ze mam w dobrej cenie fachowa usluge.

żyć nie umierać zlosnik2.gif

mnie tam za założenie skasował 50zł, opony też w cenie allegro buu.gif

ale przekładki już robię sam, trochę ruchu dla zdrowia

a przy okazji klocki pooglądam, zawieszenie, itp

pompowanie to teraz jest gratis na każdej stacji, to by mi się nie chciało do gumiarza jeździć biglaugh.gif

od wczoraj śmigam na letnich cool.gif

Napisano

> Poniewaz kupuje u gumiarza nowe opony, to wymiane, wywazanie, pompowanie gazem, nowe kapturki,

Czyli nie za darmo, bo za darmo już dawno umarło. Taki "chłyt maketingowy". Opony w jakiej cenie? Tańsze czy droższe niż przeciętna rynkowa? (internet, allegro)

A jaki problem samemu sobie podjechać na stacje i kontrolować ciśnienie? no chyba, ze szkoda rączek ubrudzić...

Napisano

> Czyli nie za darmo, bo za darmo już dawno umarło. Taki "chłyt maketingowy". Opony w jakiej cenie?

> Tańsze czy droższe niż przeciętna rynkowa? (internet, allegro)

Opony taniej niz na allegro, baloon, oponeo itp itd

Wiele flotowych samochodw u niego robi. Jedyny minus to kolejki. W szczycie sezonu trzeba sie umawiac z 2 tygodniowym wyprzedzeniem smile.gif

> A jaki problem samemu sobie podjechać na stacje i kontrolować ciśnienie? no chyba, ze szkoda rączek

> ubrudzić...

No chyba, ze na zadnej stacji nie ma gazu do opon (a tylko takim pompuje opony) zlosnik.gif

Napisano

> No chyba, ze na zadnej stacji nie ma gazu do opon (a tylko takim pompuje opony)

Kolejna ściema 270635636-JUMP2.gif A powietrze to nie gaz? azotu masz prawie 80% w nim. No ale zawsze można powiedzieć że sie jeżdzi na gazie hehe.gif

Napisano

> Kolejna ściema A powietrze to nie gaz? azotu masz prawie 80% w nim. No ale zawsze można powiedzieć

> że sie jeżdzi na gazie

Jak mam go za darmo to czemu nie korzystac zlosnik.gif

Napisano

> ziemia już jest nagrzana na tyle że marznąć nie będzie

Aby się przekonać jak bardzo sie mylisz proponuje Ci wykopać choćby niewielki dołek... 893goodvibes.gif

Napisano

> Aby się przekonać jak bardzo sie mylisz proponuje Ci wykopać choćby niewielki dołek...

po co mam kopać ? co dzień mijam tablice z temp

dziś było -2' na 2m, a 0'C pod ziemią ok.gif

po słonecznym weekendzie z temp rzędu kilkunastu stopni będzie jeszcze lepiej ok.gif

co innego jakby ziemia miała po -10'C, to wtedy faktycznie mały śnieg i jest kłopot

edit: jeszcze taka ciekawostka, w tej chwili przy temp powietrza rzędu 12'C, najwyższa temp nawierzchni to 23'C palacz.gif

Napisano

> Ja opony wymieniam tylko jak sie skoncza. Wymiana opon ze starych na nowe kosztuje mnie NIC

> Za tydzien jade na zimowkach (alusy 16") do gumiarza po nowe letnie opony (alusy 17"). Zimowki

> wywazy mi na nowy sezon juz i wrzucam do bagaznika.

> Nowe letnie zaklada na alusy 17" i place za nowe opony. Za wywazenie zimowek tez nic nie zaplace,

> bo jestem jego klientem stalym.

> On sie cieszy, ze ma stalego klienta, a ja ze mam w dobrej cenie fachowa usluge.

Ale Ty to piszesz, zeby sie pchwalic? Bo od tematu dyskusji to odszedles dosyc daleko hahaha.gif

Napisano

ja zostawiam juz skonczone zimowki na stali do czasu az drogi polataja :/ bo dziura goni dziure. jakas masakra. crazy.gifcrazy.gif

Napisano

Jak od dzisiaj na letnich. Byłem pierwszym klientem "przekładkowym" mojego warsztatu. smile.gif

Pozdrawiam

Bartek

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.