Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

[Mini Test] - Chevy Impala 2012

Featured Replies

Napisano

Taki mini test raczej dla zaspokojenia ciekawości autokącikowych bywalców, bo samochód nie jest sprzedawany w EU i raczej nie będzie. I bardzo dobrze, bo nie jest to szczyt amerykańskiej techniki.

1. Wygląd zewnętrzny. Hmm, nie wiem czy istnieją jeszcze osoby którym mógłby się ten samochód podobać - sylwetka jest raczej początek 21 wieku - tak nie do końca wiadomo czy ma on być klasyczny czy nowoczesny i w sumie nie jest ani taki ani taki

impala001.jpg

impala002x.jpg

(w Atlancie mieli straszne szaleństwa z kwitnącymi drzewami i wszystko natychmiast robiło się żółte)

Wersja którą dostałem toczyła się dostojnie na baloniastych oponach 225/55R17 - GoodYear Eagle LS-2. Jak widać na zdjęciach wyglądało to z lekka komicznie, trochę jak wieśniak w gumiakach. Urody dodawał spoiler, który trząsł się w czasie jazdy (dosłownie - widać to było w lusterku!). Dwie rury wydechowe wskazywały na sportowy charakter samochodu wink.gif

2. Wnętrze - w nowych modelach GM poprawił znacząco jakość wnętrza, ale Impala nie jest nowym modelem (nowy model Impali pojawi się w tym roku). W związku z czym mamy trochę "nowego" plastiku GM (góra deski), który jest całkiem przyzwoity, trochę "drewna" GM (które raczej nieudolnie naśladuje okładzinę drewnianą niż samo drewno) oraz resztę "klasycznego" plastiku GM (dół deski - zmielone butelki z Coca Coli wymieszane ze zmielonymi oponami).

impala003.jpg

impala004.jpg

impala006.jpg

impala007.jpg

impala005.jpg

Jeździłem wersją "rental special" = nawet najuboższa wersja cywilna jest lepiej wyposażona, ale sprawdzenie jak bardzo można usunąć wszelkie bajery z samochodu było naprawdę interesujące. Np. radio było radiem i nic więcej. Żadnych satelitarnych, żadnych bluetooth itp. Fotel kierowcy wykonywał kilka ruchów elektrycznie, ale pozostałe były mechanicznie. Fotel pasażera nie miał żadnej elektryki. Za to samochód miał komputer pokładowy pozwalający na np. zmianę języka na francuski wink.gif Pewnych drobiazgów chyba jednak nie dało się usunąć dla ograniczenia ceny i np. skrzynia biegów miała tryb "ręcznego" zmieniania z guzikami na kierownicy - ciekawe kto z czytających to pierwszy powie mi które z guziczków na zdjęciach służą do "zmiany" biegów (piszę "zmiana" w cudzysłowie, bo skrzynia działała trochę inaczej niż jesteśmy przyzwyczajeni, ale o tym później).

3. Jazda. Pierwsze zdumienie do przyspieszenie tego samochodu - zrywał się bardzo przyzwoicie. Dopiero potem sprawdziłem że to dzięki temu że wsadzono mu pod maskę 300 KM 3.6L V6 wraz z przyzwoitym, sześciobiegowym automatem. Co ciekawe pomimo sporej mocy na przednich kołach torque steer nie był uciążliwy (tzn. pojawiał się, ale na gorszej nawierzchni). Poza tym cały pojazd był raczej dość cichy - silnika przy prędkościach autostradowych nie było słychać wcale, przeszkadzał tylko szum powietrza i opon. Zachowanie w zakrętach - lepiej nie pisać, bo było źle albo nawet bardzo źle - samochód nurkował, koła nawet przy małym zakręcie dawały znać że nie są zaprojektowane do takich wyczynów, kierownica była jakby jej ktoś wstrzelił pół litra lidokainy. Mówiąc inaczej - samochód jest zaprojektowany do jazdy prosto. I do tego się świetnie nadawał. Zjazd z autostrady i związany z tym skręt przy większej prędkości dawał wiele emocji, niestety mało przyjemnych.

4. Bezpieczeństwo - Impala ma bardzo dobre oceny bezpieczeństwa biernego i czynnego - nawet bez bocznych poduszek miała pięć gwiazdek w zderzeniach bocznych. Ale poduszki boczne były, był też ESP, ABS, EBD i wszelkie inne systemy które mają ratować kierowcę z opresji.

Podsumowując - europejczycy powinni się cieszyć że GM nie planuje sprzedaży tej szafy na kółkach w Europie.

Napisano

> Podsumowując - europejczycy powinni się cieszyć że GM nie planuje sprzedaży tej szafy na kółkach w

> Europie.

W Europie jest dokładnie odwrotnie. Pakuje sie małe silniczki, za to wielkie koła z cienkimi oponami i sztywne zawieszenie, nawet do aut rodzinnych.

Ja tam bym chciał, żeby na naszym rynku była też jakaś alternatywa, chociażby w postaci takiego tapczanu z mocnym silnikiem

Napisano
  • Autor

> W Europie jest dokładnie odwrotnie. Pakuje sie małe silniczki, za to wielkie koła z cienkimi

> oponami i sztywne zawieszenie, nawet do aut rodzinnych.

> Ja tam bym chciał, żeby na naszym rynku była też jakaś alternatywa, chociażby w postaci takiego

> tapczanu z mocnym silnikiem

Jedno co można o tym samochodzie powiedzieć dobrego, to to że jest DUŻY. Sporo miejsca w środku, wielki bagażnik. Do tego silnik, który pozwala na rozpędzenie się do setki poniżej 7 sekund a jednocześnie pali na autostradzie mniej niż 8 litrów na setkę.

Napisano

> Jedno co można o tym samochodzie powiedzieć dobrego, to to że jest DUŻY. Sporo miejsca w środku,

> wielki bagażnik. Do tego silnik, który pozwala na rozpędzenie się do setki poniżej 7 sekund a

> jednocześnie pali na autostradzie mniej niż 8 litrów na setkę.

Miałem takiego z wypożyczalni ale w wersji SS. Bardzo przyjemnie go wspominam. Gdyby go oferowali w Polsce to pewnie bym się skusil na zakup.

Moze nowe Malibu będzie jakąś alternatywą jeśli wsadza tam mocny silnik.

Napisano

> 2. Wnętrze - w nowych modelach GM poprawił znacząco jakość wnętrza, ale Impala nie jest nowym

> modelem (nowy model Impali pojawi się w tym roku). W związku z czym mamy trochę "nowego"

> plastiku GM (góra deski), który jest całkiem przyzwoity, trochę "drewna" GM (które raczej

> nieudolnie naśladuje okładzinę drewnianą niż samo drewno) oraz resztę "klasycznego" plastiku

> GM (dół deski - zmielone butelki z Coca Coli wymieszane ze zmielonymi oponami).

> Jeździłem wersją "rental special" = nawet najuboższa wersja cywilna jest lepiej wyposażona, ale

A z tyłu to co to jest ? Zagłówki? Przedłużone oparcie grinser006.giffacepalm%5B1%5D.gif czy jak?

Napisano

Środek mi się podoba smile.gif A tylna kanapa to porażka, wygląda na niewygodną. Poza tym sylwetka, tak jak napisałeś, z początku XXI wieku smile.gif Szału ni ma skromny.gif

Napisano

Totalne bezguście no.gif Impala jest tylko jedna. '67 zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

> Totalne bezguście Impala jest tylko jedna. '67

Mi się zawsze ta Impala podobała:

800px-ChevyImpalaSS.jpg

Napisano

Mi się Impala z ostatnich lat kojarzy tylko z tym filmem:

Nawet nie wiem czy najnowsza to inna czy ta sama...

A sam test ciekawy. Auto zwyczajne, amerykańskie, użytkowe.

Napisano

> Mi się zawsze ta Impala podobała:

Ta jest najpiekniejsza serce.gifclaps.gif

Napisano

> Ta jest najpiekniejsza

Fakt, ma coś w sobie ok.gif

Ta "nowa" Impala ma być raczej takim autem do jeżdżenia, a nie do podobania, tym niemniej ja bym taką się nie pokazał na ulicy, nawet żonie bym nie pozwolił crazy.gif

Napisano
  • Autor

> W Stanach w samochodach nie wolno palić?

W wynajmowanych nie.

Napisano
  • Autor

> a w pimpali radio daewoo

No nie do końca - to jest tzw. modułowe radio GM, które występuje praktycznie w każdym ich pojeździe. Wersja którą widzisz to chyba najbardziej uboga reinkarnacja tego wynalazku; najbogatsze wersje mają satelitarne, nawigację (sam głos, bez mapy) i wiele innych bajerów.

Malibu:

http://www.chevrolet.com/assets/en/image..._gal_int_01.jpg

Napisano

> W Stanach w samochodach nie wolno palić?

I to jak widać zarówno kierowcy, jak też pasażerowi icon_eek.gif. Podoba mi się to podwójne oznakowanie, takie "amerykańskie" hehe.gifgrinser006.gif

Napisano
Gowno z gowna. Z ktorej strony nie spojrzec.
Napisano

> No nie do końca

do końca - po wyciągnięciu oczom ukazuje się napis Daewoo Electronics. Co nie zmienia faktu, że samo radio daje radę

Napisano
  • Autor

> Co nie zmienia faktu, że

> samo radio daje radę

W jakim sensie daje radę? Wrogowi bym tego złomu nie dał bo byłoby to zbyt okrutne. Wersja "najlepsza" z nawigacją też jest idiotyczna - kto to widział żeby zrobić nawigację na ekraniku z dwoma wierszami tekstu...

Napisano

> W jakim sensie daje radę?

w sensie jakości dźwięku. wiem, ze ty tylko Mark Levinson z Lexusa uznajesz, ale plebs musi sie zadowolić czymś pośledniejszym hehe.gif

Napisano
  • Autor

> w sensie jakości dźwięku. wiem, ze ty tylko Mark Levinson z Lexusa uznajesz, ale plebs musi sie

> zadowolić czymś pośledniejszym

Coś tam brzęczało i charczało, ale raczej to z Hi-Fi wiele wspólnego nie miało. Może masz u siebie lepszą wersję tego radia, bo ta najprostsza naprawdę jest kiepska...

Napisano
  • Autor

> Mi się Impala z ostatnich lat kojarzy tylko z tym filmem:

> Nawet nie wiem czy najnowsza to inna czy ta sama...

To ten sam samochód. Tyle że ja miałem ją z 300 KM V6, a w tym filmie najprawdopodobniej występuje "podrasowana" wersja SS z 5.3L V8 (niepodrasowana też miała 300KM).

2009.chevrolet.impala.20254800-E.jpg

Napisano

> Coś tam brzęczało i charczało, ale raczej to z Hi-Fi wiele wspólnego nie miało. Może masz u siebie

> lepszą wersję tego radia, bo ta najprostsza naprawdę jest kiepska...

nie wiem co ty masz u siebie, ale mark levinson w takim IS to koło HiFi to nawet nie stał ok.gif to już zestaw Blaupunkta montowany w Citroenach brzmi lepiej.

Napisano

> 2 Wnętrze....W związku z czym mamy trochę "nowego"

> plastiku GM (góra deski), który jest całkiem przyzwoity, trochę "drewna" GM (które raczej

> nieudolnie naśladuje okładzinę drewnianą niż samo drewno) oraz resztę "klasycznego" plastiku

> GM (dół deski - zmielone butelki z Coca Coli wymieszane ze zmielonymi oponami).

To zupełnie jak w Passacie nad którym większość się zachwyca :-)

Napisano

Tę szafę miałem ponad rok. Silnik 3.5 211 amerykańskich kucyków.

Miałem pińcset razy biedniejszego - miał 2 poduszki pow. I to koniec "systemów bezpieczeństwa". Pozbyłem się po dwóch podróżach "w krzaki". Ale mało palił i był cichy do 50Mph. Potem, jak piszesz, szum wiatru i opon.

Generalnie, jak na początek - nie narzekałem. Ale przyszedł czas wziąć coś nowocześniejszego. Najpierw Malibu, potem Equinox.

BTW: Masz fajne dżiny shhh.gifzlosnik.gif

Napisano
  • Autor

> Tę szafę miałem ponad rok. Silnik 3.5 211 amerykańskich kucyków.

Ten nowy 3.6L jest naprawdę zgrabnym silniczkiem. Do tego sześciobiegowy automat i samochód nie jest zawalidrogą.

Napisano

> Ten nowy 3.6L jest naprawdę zgrabnym silniczkiem. Do tego sześciobiegowy automat i samochód nie

> jest zawalidrogą.

No ale co po takim silniku, skoro, jak napisałeś nie chce skręcać?

Napisano

> Ten nowy 3.6L jest naprawdę zgrabnym silniczkiem. Do tego sześciobiegowy automat i samochód nie

> jest zawalidrogą.

hmm... to ja miałem chyba zepsuty shocked.gif

muł no.gif reakcja na gaz z dużym opóźnieniem sick.gif

hamulec twardy jak w polonezie no.gifsick.gif

HanYs

Napisano
  • Autor

> hmm... to ja miałem chyba zepsuty

> muł reakcja na gaz z dużym opóźnieniem

> hamulec twardy jak w polonezie

> HanYs

Model 2011 miał jeszcze 3.5L 200 KM = był jak krowa. Hamowanie - jedyne na co mogę narzekać to przeraźliwe nurkowanie przodu przy ostrzejszym hamowaniu. Ale same hamulce były bardzo precyzyjne. Natomiast zakręty to hardcore - wjechałem trochę prędzej na jeden ze zjazdów i trochę się spociłem bo samochód w najróżniejsze sposoby dawał mi znać że przesadziłem - koła piszczały, lampki migały a pojazd przechylał się jak statek na fali. Bardzo szybko mnie to nauczyło że tym samochodem należy dostojnie.

Napisano

> Taki mini test raczej dla zaspokojenia ciekawości autokącikowych bywalców, bo samochód nie jest

> sprzedawany w EU i raczej nie będzie. I bardzo dobrze, bo nie jest to szczyt amerykańskiej

> techniki.

Bardzo lubie czytać twoje testy , większość aut do mnie nie trafia (nie jest mi pomocna) co nie zmienia postaci rzeczy claps.gif

Napisano
  • Autor

> Fakt, ma coś w sobie

> Ta "nowa" Impala ma być raczej takim autem do jeżdżenia, a nie do podobania, tym niemniej ja bym

> taką się nie pokazał na ulicy, nawet żonie bym nie pozwolił

Przede wszystkim to ta nowa Impala jest przednionapędowa, nawet jak V8 do niej wciskali, to w poprzek. W porównaniu ze starymi, tylnonapędowymi wersjami to niestety popłuczyny frown.gif

Napisano
  • Autor

> Bardzo lubie czytać twoje testy , większość aut do mnie nie trafia (nie jest mi pomocna) co nie

> zmienia postaci rzeczy

Bardzo mi miło że komuś podobają się moje wypocin wink.gif Miałem nadzieję trafić na jakiś ciekawszy samochód, ale w Atlancie do wyboru były tylko Malibu (mam w domu i nie chce mi się tym jeździć), Chryslery 200 (po tym jak go wynająłem w zeszłym roku i zaczął mi się rozpadać w czasie jazdy jakoś wyroby Chryslera mnie nie interesują) i właśnie Impale. Większość Impal była z 2011 ale wypatrzyłem tą - z innym grillem i większym/mocniejszym silnikiem. O złej godzinie wynajmowałem - jak się wynajmuje późnym wieczorem to można zawsze coś ciekawego znaleźć, bo brakuje im standardowych i dostawiają z lepszych. A w południe to sam złom stoi.

Napisano

Jeździłem takim samym przez kilka tygodni (firma płaciła). Poniżej fotka zrobiona telefonem zlosnik.gif

Mam podobną opinię.

Wygląd zewnętrzny jest raczej nijaki i nudny.

Zaletą jest to, że jest to dosyć duży samochód. Dużo miejsca w środku (woziłem kilka razy znajomych z pracy i byli zaskoczeni, że tyle miejsca w środku) no i wielki bagażnik. Kiedy pierwszy raz do niego wsiadlem (do samochodu a nie do bagaznika) trochę się bałem, że będzie mało poręczny ze względu na swój rozmiar.

Lekcja jakiej się nauczyłem w USA jest taka, że duży rozmiar samochodu nie jest żadnym problemem zlosnik.gif Szersze ulice i szersze miejsca parkingowe sprawiają, że manewrowanie Impalą w Kalifornii jest łatwiejsze niż w Polsce kompaktem smile.gif

Jakoś materiałów użytych wewnątrz rzeczywiście razi. Plastyk w dotyku i wyglądzie jest tani, brzydki i śmierdzący.

Nawiasem mówiąc zgadzam się, że w nowych Chevroletach sytuacja się poprawiła. Czasami zdarza mi się przejechać (w roli pasażera) Equinoxem 2010 (którego ma też chyba forumowy kolega Pickwick). W tym samochodzie deska wygląda całkiem ładnie smile.gif

Wracając do Impali - jest bardzo cicha, co ma też wadę bo nie miałem okazji nacieszyć się brzmieniem silnika V6.

Generalnie jazdą Impalą nie wyzwala jakiś emocji.

Przez kilka tygodni jazdy tym samochodem nie zżyłem się z nim ani trochę i oddawałem bez odrobiny żalu. Już więcej pozytywnych emocji wyzwolił u mnie HHR ze względu na fajny wygląd (wiem że Markowi się nie podoba grinser006.gif ).

Jedna rzecz, która mnie zaskoczyła na plus - rzeczywiście mało pali ok.gif Zważywszy, że to V6 z automatem... nie wiem jak oni to robią. Przy okazji pokazuje to, że tendencja do zmniejszania pojemności w europejskich silnikach to chyba ślepa uliczka hmm.gif

jeKyY.jpg

Napisano

> do końca - po wyciągnięciu oczom ukazuje się napis Daewoo Electronics. Co nie zmienia faktu, że

> samo radio daje radę

szczerze mówiąc radio jest takie sobie

Napisano

> Jedna rzecz, która mnie zaskoczyła na plus - rzeczywiście mało pali Zważywszy, że to V6 z

> automatem... nie wiem jak oni to robią. Przy okazji pokazuje to, że tendencja do zmniejszania

> pojemności w europejskich silnikach to chyba ślepa uliczka

To raczej specyfika ruchu u Was powoduje, ze duze silniki pala niewiele...

Jak jezdzilem po Stanach, to 3,5 V6 w Pontiacu palilo mi srednio 8,5/100.

W Polsce taki wynik dla 1.6 nie jest niczym dziwnym wink.gif

A dla porownania 2,5 V6 z Forda, po Warszawie wciagalo 13-14 grinser006.gif

Napisano

> To ten sam samochód. Tyle że ja miałem ją z 300 KM V6, a w tym filmie najprawdopodobniej występuje

> "podrasowana" wersja SS z 5.3L V8 (niepodrasowana też miała 300KM).

A po co są te łączniki takie czarne z blachy profilowanej? Nie widziałem

jeszcze czegoś takiego... Wzmocnienie sztywności komory silnika?

Napisano

> GM zaprezentował pierwsze zdjęcia następcy obecnej Impali.

W poniedziałek po Wielkanocy wybieram się na salon nowojorski, gdzie Impala ma mieć premierę.

Mam już na tę okazję Tamronika 10-24, muszę jeszcze filtr polar. kupić. Szkoda, że to min. f3.5, ale przy 10mm to i tak nie najgorzej, co nie chłopcy-obiektywowcy? clown.gif

Napisano

> E tam. Mocny, amerykański sedan. Macie sporo prostych - nadaje sie.

Prostych, jak prostych. Ale na pewno - SZERSZYCH !!! Ulica osiedlowa przy której mieszkam jest szersza, niż wojewódzkie w Polsce skromny.gif

Możliwe ale NIEDOPUSZCZALNE jest krótkie, awaryjne, podwójne parkowanie - obok aut już zaparkowanych przy krawężniku mogę na chwilę zaparkować i załatwić krótką sprawę. Obok mnie jeszcze jest miejsce na ominięcie, więc jest naprawdę luzik. Ryzykuję mandaciorem, ale policja mnie parę razy omijała i było spoko. Choć zawsze jest ryzyko, że tym razem oberwę po kieszeni...

No i te autostrady - taki NJ Turnpike - biegnie od Fort Lee, NJ:

285851475-NJTPK01.jpg

Potem dwie nitki w odległości kilku mil od siebie. Taki przykład:

285851475-NJTPK02.jpg

Potem się łączą i powstaje odcinek kilkudziesięciu mil czegoś takiego:

285851475-NJTPK03.jpg

Sześć pasów w obie strony, przy czym trzy oddzielne skrajne są dla osobowych/autobusów/ciężarowych a trzy wewnętrzne tylko dla osobowych.

Oczywiście i tak najszersza (łącznie z pasami lokalnymi) jest "Katy Freeway" w Houston, TX (26 pasów):

285851475-KATYFRWY.jpg

A tu najszersza w USA - 22-pasmowa (w obie strony licząc) międzystanowa 5tka w San Diego, CA:

285851475-i-5.jpg

System autostrad w Ameryce to 6430366 km dróg. Od zwykłych dwukierunkowych do 22-pasmówek. W NJ najpopularniejsze są 3- i 4-pasmowe.

Napisano

> No nie do końca - to jest tzw. modułowe radio GM, które występuje praktycznie w każdym ich

> pojeździe.

Mi te radio przypomina sprzęt montowany w Saab-ach.

Saab-9-3-interior.jpg

Napisano
  • Autor

> Mi te radio przypomina sprzęt montowany w Saab-ach.

Bo to jest to samo radio wink.gif "Standardowe radio GM" które przez pewien czas próbowali wpychać do każdego modelu aż w końcu klienci im powiedzieli że nie wygląda to dobrze. Więc w nowych modelach już są inne radia (przynajmniej z zewnątrz)

Napisano
  • Autor

> A tu najszersza w USA - 22-pasmowa (w obie strony licząc) międzystanowa 5tka w San Diego, CA:

Widest highway (maximum number of lanes): The Katy Freeway (part of Interstate 10) in Houston, Texas, has a total of 26 lanes in some sections as of 2007.[citation needed] However, they are divided up into general use/ frontage roads/ HOV lanes, restricting the traverse traffic flow.

Napisano

albo w Aveło

Napisano

Nieźle.

Mój ojciec ma takie radio w Chevy Aveo, wersja raczej golas zlosnik.gif

Napisano

> Bo to jest to samo radio "Standardowe radio GM" które przez pewien czas próbowali wpychać do

> każdego modelu aż w końcu klienci im powiedzieli że nie wygląda to dobrze. Więc w nowych

> modelach już są inne radia (przynajmniej z zewnątrz)

Najlepsze, ze sa tacy co pluja na to radio w Aveo i jednoczesnie tez tacy, co uwazaja je za calkiem fajny sprzet w Saabach. Efekt placebo wywolany znaczkiem dziala.

hehe.gif

A GM dalej tak robi. Radio z nawigacja w Cruze jest takie samo jak w Insigni.

Napisano

> Widest highway (maximum number of lanes): The Katy Freeway (part of Interstate 10) in Houston,

> Texas, has a total of 26 lanes in some sections as of 2007.[citation needed] However, they are

> divided up into general use/ frontage roads/ HOV lanes, restricting the traverse traffic flow.

Quote:

Oczywiście i tak najszersza (łącznie z pasami lokalnymi) jest "Katy Freeway" w Houston, TX (26 pasów):

swiety.gif

Napisano
  • Autor

> Najlepsze, ze sa tacy co pluja na to radio w Aveo i jednoczesnie tez tacy, co uwazaja je za calkiem

> fajny sprzet w Saabach.

Przede wszystkim to w Saabach była instalowana najbardziej zaawansowana wersja tego radia - z jedenastoma głośnikami, wzmacniaczem Bose, nawigacją itp. W Aveo montowana jest znacznie prostsza wersja z sześcioma głośnikami (a i to w opcji...). Więc jak już twierdzimy że jest to to samo radio, to może warto iść za ciosem i powiedzieć że Saab 9-3 to tak na prawdę Aveo bo w końcu i radio i ilość kół się zgadza. No i producent...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.