Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

tarcze przód - przetaczac czy wymieniac ?

Featured Replies

Napisano

Forester 2.5 2008r 55kmil

Podczas hamowania z duzej predkosci wyczuwalne jest bicie na kierownicy

pomierzylem fabryczne tarcze i wyszlo:

lewa ma odchylke 0,02mm

prawa ma odchylke 0,03mm

285851737-20120325497.jpg

piasty pomierzone i nie maja bicia

285851743-20120325492.jpg

tarcze maja grubosc 23,75mm i 23,65mm

nowe maja 24mm a dopuszczalne min to 22mm

co robic - przetaczac te tarcze czy kupowac nowe (pewnie gorsze bo nie oryginalne)

przy okazji zauwazylem ze klocki wymagaja wymiany i chce dac nowe - czy Ferodo DS Performance beda OK?

post-8406-14352515940324_thumb.jpg

Napisano

> ile moze kosztowac taka przyjemnosc?

nie wiem - zawsze mi za darmo dziadek serce.gif toczył smile.gif pewnie z 50zł

Napisano

> nie wiem - zawsze mi za darmo dziadek toczył pewnie z 50zł

80 zl z tego co pamietam... za sztuke - przetaczanie na samochodzie co sie zowie panda

jako ciekawostke dodam ze koszt kompletu nowych tarcz i klockow bosha`a do tego samochodu to ... 160 zl

Napisano

> co robic - przetaczac te tarcze czy kupowac nowe (pewnie gorsze bo nie oryginalne)

Ja bym toczyl, droga zabawa to nie jest a tarcze jeszcze sporo miesa maja.

> przy okazji zauwazylem ze klocki wymagaja wymiany i chce dac nowe - czy Ferodo DS Performance beda

> OK?

Jak najbardziej, bardzo przyjemny klocek na ulice.

Napisano

Ta piasta wygląda na zabrudzona i skorodowaną. Może zacznij od porządnego wyczyszczenia tego?

Czy przetaczać? Pewnie, że można, tylko zależy ile kosztuje nowa tarcza do tego forestera. Zapewne nie mało. Wszystko zależy czy będzie się kalkulować.

Ale pamietaj piastę porządnie wypoleruj.

Napisano

> jako ciekawostke dodam ze koszt kompletu nowych tarcz i klockow bosha`a do tego samochodu to ...

> 160 zl

zlosnik.gifzlosnik.gif i nad czym tu sie zastanawiać.... NOWE !!!!

Napisano

> Forester 2.5 2008r 55kmil

> Podczas hamowania z duzej predkosci wyczuwalne jest bicie na kierownicy

> pomierzylem fabryczne tarcze i wyszlo:

> lewa ma odchylke 0,02mm

> prawa ma odchylke 0,03mm

I myślisz, że te 3 setne są powodem bicia yikes.gif

Jeżeli dobrze zmierzyłeś to problem jest gdzie indziej...

Napisano
  • Autor

> I myślisz, że te 3 setne są powodem bicia

> Jeżeli dobrze zmierzyłeś to problem jest gdzie indziej...

to mnie wlasnie zastanawia

ale jesli nie tarcze, nie piasty to gdzie jest problem?

bicie jest tylko podczas mocnego hamowania

Napisano
  • Autor

> I myślisz, że te 3 setne są powodem bicia

> Jeżeli dobrze zmierzyłeś to problem jest gdzie indziej...

takiej cos znlazlem:

"...Podsumowanie:

1. Tarcze muszą być montowane z zachowaniem limitu bicia 0.005 mm

2. Wszystkie dodatkowe części takie jak: zaciski, tłoki, suwaki jak i wyważanie kół muszą być dokładnie sprawdzone

3. Problem braku symetrii nie jest objęty gwarancją

4. ścieranie się nadmierne tarcz jest najczęstszym powodem tzw. warkotania hamulców

5. Błędne montowanie klocków powoduje szybsze ścieranie się tarcz

6. Punkt 4 i 5 mogą być powodowane także poprzez nadmierne brudzenie się powierzchni tarcz i klocków jak i kiepskiej jakości materiał cierny klocka.

..."

http://tuning.pl/_tuning_Montaz_tarcz_8211_czyli_jak_uniknac_problemow-gid_45_aid_835_.html

Napisano

> to mnie wlasnie zastanawia

> ale jesli nie tarcze, nie piasty to gdzie jest problem?

> bicie jest tylko podczas mocnego hamowania

Czasem tarcze bija tylko po rozgrzaniu.

Napisano

mialem tak samo i powiem Ci ze po wymianie klockow i tarcz bez zmian tongue.gif.

Na szczescie problem istnieje, jedynie przy mocnym hamowaniu na autostradach z wiekszych predksoci, a ze takimi nie jezdza to uwazam ten problem za malo wazny wink.gif

W sumie tez kiedys chcialem drazyc temat, wszyscy mi pisali krzywe tarcze, no ale jak od nowego ? dinalnie nie wiem gdzie jest wina.. moze piasty hmm.gif

Napisano

A z tyłu też są tarcze, może tam jest problem i mam na myśli nie tylko tarcze a i prowadnice zacisków (może zapieczone hmm.gif).

Chyba, że pod wpływem temperatury (przy mocnym hamowaniu) coś się faktycznie dzieje z tymi tarczami, ale przetoczenie ich raczej wówczas nie pomoże...

Napisano

swego czasu przy gwałtownym hamowaniu "wyrywało" kierownicę

problemem był źle "wypróbkowany" abs oslabiony.gif

Napisano

> A z tyłu też są tarcze, może tam jest problem i mam na myśli nie tylko tarcze a i prowadnice

> zacisków (może zapieczone ).

> Chyba, że pod wpływem temperatury (przy mocnym hamowaniu) coś się faktycznie dzieje z tymi

> tarczami, ale przetoczenie ich raczej wówczas nie pomoże...

tak BTW, ale tam sa chyba tarczo-bebny grinser006.gif, tak przynajmniej jest u mnie w wersji EU.

Napisano

> i nad czym tu sie zastanawiać.... NOWE !!!!

to jako ciekawostke podalem a oczywiscie ze sie nie zastanawialem bo nie bylo nad czym smile.gif

Napisano

> 1. Tarcze muszą być montowane z zachowaniem limitu bicia 0.005 mm

ktos sie zagalopowal, wszyscy producenci podaja graniczne bicie rzedu 7-15 setek (0.07-0.15). Moje doswiadczenia pokazuja ze do 0.07-0.1 bicia sie nie wyczuwa, powyzej owszem

Jesli dobrze zmierzyles ze masz bicie 0.02 i 0.03 to problem jest gdzie indziej. Co wiecej, dosc trudno jest uzyskac tak niskie bicie montujac nowe tarcze.

Napisano

> Forester 2.5 2008r 55kmil

> Podczas hamowania z duzej predkosci wyczuwalne jest bicie na kierownicy

ja nauczylem sie jednego ze na czym jak na czym ale na hamulcach nie ma co oszczedzac

czy podczas mocniejszego uzywania hamulcow (gdy tarcze maja szanse naprawde zlapac temperature wieksza) tarcze maja sklonnosci do zwiekszania bicia?

bo jezeli tak to nawet nie masz co przetaczac bo to niczego nie zalatwi

Napisano

> Czasem tarcze bija tylko po rozgrzaniu.

i wtedy jest to ewidentna wina tarcz

Napisano

> i wtedy jest to ewidentna wina tarcz

Problem jedynie w tym, ze jak je mierzysz na zimno to czujnik nie wykaze bicia.

Napisano

Prawda. Mam tak w moich obu samochodach. Tarcze biją i to mocno, ale dopiero gdy zrobią się ciepłe.

Nie jest to pierwszy raz i jak do tej pory pomagała na to jedynie wymiana tarcz na nowe.

Napisano

> Problem jedynie w tym, ze jak je mierzysz na zimno to czujnik nie wykaze bicia.

dlatego tym bardziej w takiej sutuacji gdy tarcza bije jedynie "na cieplo" szkoda czasu na mierzenie bicia itp czynnosci i trzeba kupic nowe dobre jakosciowo tarcze

Napisano

opony, luzy w zawieszeniu (nawet bardzo drobne), mysle ze bardziej na tym powinienes sie skupic

Napisano

to by bardzo pasowalo do objawy przegrzanych tarcz - zaczynaja mocniej bic lub wrecz tylko w chwili gdy zlapia wysoka temperature - taki objaw mialem w KJ-cie

Napisano
  • Autor

u mnie ma wiekszy wplyw to czy auto jest zaladowane czy puste

przy zaladowanym, nawet lekkie hamowanie powoduje bicie

jak jade sam to trzeba zdecydowanie mocniej hamowac zeby wyczuc bicie

Napisano
  • Autor

> A z tyłu też są tarcze, może tam jest problem i mam na myśli nie tylko tarcze a i prowadnice

> zacisków (może zapieczone ).

> Chyba, że pod wpływem temperatury (przy mocnym hamowaniu) coś się faktycznie dzieje z tymi

> tarczami, ale przetoczenie ich raczej wówczas nie pomoże...

z tyl sa bebny

poza tym jakby to byl problemz tylem to czuc byloby na pedale hamulca a nie kierownicy

Napisano
  • Autor

> swego czasu przy gwałtownym hamowaniu "wyrywało" kierownicę

> problemem był źle "wypróbkowany" abs

to na 100% nie ABS

Napisano
  • Autor

> ja nauczylem sie jednego ze na czym jak na czym ale na hamulcach nie ma co oszczedzac

> czy podczas mocniejszego uzywania hamulcow (gdy tarcze maja szanse naprawde zlapac temperature

> wieksza) tarcze maja sklonnosci do zwiekszania bicia?

> bo jezeli tak to nawet nie masz co przetaczac bo to niczego nie zalatwi

przetoczenie mam juz umówione na jutro za 50zł wiec nie majtek

robota to moj czas + pub2.gif

jesli to nie pomoze to kupuje nowe tarcze

Napisano

> przetoczenie mam juz umówione na jutro za 50zł wiec nie majtek

> robota to moj czas +

> jesli to nie pomoze to kupuje nowe tarcze

Szkoda kasy i twojego czasu.

Po przetoczeniu jedno mocniejsze hamowanie i efekt będzie taki sam z tą różnicą, że wielokrotnie większy.

Przegrzanej tarczy nic już nie uratuje, a jej toczenie zmniejszy tylko jej szerokość przez co będzie jeszcze bardziej podatna na odkształcenia temperaturowe...

Napisano

> u mnie ma wiekszy wplyw to czy auto jest zaladowane czy puste

> przy zaladowanym, nawet lekkie hamowanie powoduje bicie

> jak jade sam to trzeba zdecydowanie mocniej hamowac zeby wyczuc bicie

to w sumie zgodne ze wszelkimi zasadami i prawami

wieksza masa trzeba wiecej energii przemienic w cieplo czyli by osiagnac taki sam efekt hamowania wiecej tarcze musza sie rozgrzac

Napisano

Ja kupuję od pewnego czasu nowe tarcze przy każdej zmianie klocków. Tarcze są tanie (znacznie tańsze niż klocki) a przetaczanie wymaga wycieczek do warsztatu.

Napisano

> Szkoda kasy i twojego czasu.

> Po przetoczeniu jedno mocniejsze hamowanie i efekt będzie taki sam z tą różnicą, że wielokrotnie

> większy.

> Przegrzanej tarczy nic już nie uratuje, a jej toczenie zmniejszy tylko jej szerokość przez co

> będzie jeszcze bardziej podatna na odkształcenia temperaturowe...

Swieta racja ok.gif niestety jezeli biciu winne sa tarcze to szkoda czasu i pieniedzy na ich toczenie. Problem wroci bardzo szybko niestety.

Sam przerabialem, ostatnio znajomy sie uparl ze przetoczy. Przetoczyl a pozniej przyznal mi racje i jak znowu zaczelo bic poszedl do sklepu.

Napisano

> Swieta racja niestety jezeli biciu winne sa tarcze to szkoda czasu i pieniedzy na ich toczenie.

> Problem wroci bardzo szybko niestety.

> Sam przerabialem, ostatnio znajomy sie uparl ze przetoczy. Przetoczyl a pozniej przyznal mi racje i

> jak znowu zaczelo bic poszedl do sklepu.

A mi kiedyś w Hondzie przetoczyli jak biły i potem ponad 30 tysięcy km zrobiłem i bicie nie wróciło.

Napisano

> A mi kiedyś w Hondzie przetoczyli jak biły i potem ponad 30 tysięcy km zrobiłem i bicie nie

> wróciło.

No to moge Ci pogratulowac. Ja mam inne doswiadczenia.

Napisano

> No to moge Ci pogratulowac. Ja mam inne doswiadczenia.

Nie mam złych doświadczeń z przetaczaniem tarcz - jak jest to porządnie zrobione z zachowaniem parametrów, to są one równie dobre jak nowe (poza tym że cieńsze, ale nadal w granicach bezpieczeństwa). Jedyny powód dla którego nie przetaczam, ale zakładam nowe to lenistwo.

Napisano

> Po przetoczeniu jedno mocniejsze hamowanie i efekt będzie taki sam z tą różnicą, że wielokrotnie

> większy.

> Przegrzanej tarczy nic już nie uratuje, a jej toczenie zmniejszy tylko jej szerokość przez co

Nie zgodze sie z toba waytogo.gif

dziesiątki razy przetaczałem i nie było problemów potem ,w sporej części nie były to auta małe lecz limuzyny itd bo w takich najczęście sie to robi z racji ceny nowej tarczy zlosnik.gif

Napisano

małe to bicie i takie napewno nie powoduje drżenia kiery , to są wentyle? mierzyłes też od wewnątrz ?

Napisano

> większy.

troche radykalna teoria.

przetaczanie wlasnie czesto pomaga - przerabiane wielokrotnie. typowa usterka m.in peugeota 307 - auto z fabryki wyjezdzalo na tarczach ktore sie nagminnie gięły. ale to pierwsze nazwijmy to "przegrzanie" i po przetoczeniu problem nie wracał, bo materiał był już "zahartowany".

i tak to w większości wypadków działa. ojciec ma w warsztacie maszynę do toczenia na piastach, zwróciła się wielokrotnie. owszem zdarza się, że jest wada materiału i nie będą trzymać formy tarcze nie ważne ile się przetacza. z trzeciej strony przetaczanie kosztuje ok 2 osobogodzin + amortyzacja maszyny, a czasem tarcze kupuje się po 50 zeta sztuka. kwestia kalkulacji.

ale gdyby przetaczanie było tak bez sensu jak piszesz i zwielokrotniało efekt gięcia (troche bzdura), to nikt by się nie bawił w przetaczanie.

to co piszesz pasuje do prostowania felg alu bardziej - przetaczanie to nie "prostowanie" tarczy, ktora się spowrotem odkształca do poprzedniego stanu (jak w alu), a zbieranie minimalnego odchylenia od osi już po pogięciu.

Napisano

> ale gdyby przetaczanie było tak bez sensu jak piszesz i zwielokrotniało efekt gięcia (troche

> bzdura), to nikt by się nie bawił w przetaczanie.

Ale ja tę (trochę bzdurę) przerabiałem u siebie.

O ile przed przetoczeniem było źle, to po przetoczeniu do pierwszego porządnego hamowania było OK. Po tym manewrze tarcze nadawały się tylko do wyrzucenia bo było coraz gorzej aż do bardzo źle.

>to co piszesz pasuje do prostowania felg alu bardziej - przetaczanie to nie "prostowanie" tarczy, ktora się spowrotem odkształca do poprzedniego stanu (jak w alu), a zbieranie minimalnego odchylenia od osi już po pogięciu.

Ale struktura odlewu już jest zupełnie inna, obawiam się, że wyważenie tarczy również...

Napisano
  • Autor

> małe to bicie i takie napewno nie powoduje drżenia kiery , to są wentyle? mierzyłes też od wewnątrz

> ?

tak wentylowane.

niestety pomiar tylko zew.

Napisano

> Ale ja tę (trochę bzdurę) przerabiałem u siebie.

> O ile przed przetoczeniem było źle, to po przetoczeniu do pierwszego porządnego hamowania było OK.

> Po tym manewrze tarcze nadawały się tylko do wyrzucenia bo było coraz gorzej aż do bardzo źle.

no to miałeś pecha. uwierz - na kilkudziesiętnej próbie zadowolonych klientów - przetaczanie ma sens.

> Ale struktura odlewu już jest zupełnie inna, obawiam się, że wyważenie tarczy również...

nieistotne.

Napisano
  • Autor

> tak wentylowane.

> niestety pomiar tylko zew.

i juz jest wszystko jasne

od wew. strony tarcze mialy 0,15mm i 0,25mm yikes.gif

czemu od wew. strony miala takie bicie?

robota za 2szt 50zł ok.gif

dziś montarz i zdam relacje

Napisano

> Możesz spróbować przetoczyć - ale tylko na samochodzie.

> pozdr

troche to zmieni ale... niewiele bo tarcza jak sie nagrzeje to wraz bedzie bila - jak nie od razu to po kilku rozgrzaniach

a i toczenie na samochodzie do tanich nie nalezy

Napisano

Ja kilka lat temu też toczyłem (na samochodzie), koszt to był wówczas jak pamiętam 1/3 ceny nowych tarcz. Poszło idealnie, tarcze przelatały jeszcze jeden komplet klocków.

Ryzyko (finansowe) niewielkie, a tarcze masz w sumie nie zjechane, ja bym spróbował. Nowe możesz kupić zawsze, a może (raczej na pewno) operacja się uda i parę groszy zostanie na...

... 20.GIF posprzątanie samochodu i jakąś choinkę zapachową palacz.gif

• 3 tygodnie później...
Napisano
  • Autor

moge sie juz zaliczyc do przeciwnikow przetaczania tarcz.

po 4 dniach od przetoczeniu i 3-4 ostrych hamowaniach tarcze znowu zaczely bic. na poczatku bylo dobrze ale nie idealnie byly wyczuwalne min bicie przy bardzo ostrym hamowaniu.

zalozylem nowe tracze OYODO i na radzie jest idealnie absolutnie zero bicia na kierownicy i pedale

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.