Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Najtańszy sensowny samochód na "pierwsze auto".

Featured Replies

Napisano

Ceny specjalnie nie podaję - jeżeli będzie to 3k zł ok, jeżeli 10k też ok.

Chodzi o pierwszy - jak najprostszy i najtańszy w eksploatacji - samochód dla kogoś kto właśnie zrobił prawo jazdy.

Wymagań brak, ale raczej coś nie za małego i nie za szybkiego wink.gif SC odpada (za małe)

Auto dla kobiety.

Napisano

> Ceny specjalnie nie podaję - jeżeli będzie to 3k zł ok, jeżeli 10k też ok.

> Chodzi o pierwszy - jak najprostszy i najtańszy w eksploatacji - samochód dla kogoś kto właśnie

> zrobił prawo jazdy.

> Wymagań brak, ale raczej coś nie za małego i nie za szybkiego SC odpada (za małe)

> Auto dla kobiety.

Lanosok.gif

Huyndai Getzok.gif

Napisano

Fiat Panda smile.gif 5 drzwi, wszędzie się wciśnie i super widoczność zza kierownicy smile.gif

Napisano

> Fiat Panda 5 drzwi, wszędzie się wciśnie i super widoczność zza kierownicy

Jak SC za mały, to Panda pewnie też.

Może Corsa C albo Astra G?

Napisano

> Chodzi o pierwszy - jak najprostszy i najtańszy w eksploatacji - samochód dla kogoś kto właśnie

> zrobił prawo jazdy.

> Wymagań brak, ale raczej coś nie za małego i nie za szybkiego SC odpada (za małe)

> Auto dla kobiety.

polecam 206 ok.gif

Napisano

Podałeś za duże widełki cenowe zlosnik.gif.Ostatnio mieliśmy z serce.gif podobny dylemat,z tym,że budżet mocno ograniczony(do 2,5kplnów).Wybór padł na Renault Clio I gen.,jak narazie dziewcze jest zadowolone. ok.gif W tych pieniądzach brałbym najmłodsze i najmniej skomplikowane konstrukcyjnie,a wg. tych kryteriów bezapelacyjnie-Panda. ok.gif

Napisano
  • Autor

> Jak SC za mały, to Panda pewnie też.

> Może Corsa C albo Astra G?

Nie, Panda w sumie nie jest zła. Nie naciska się jedną nogą dwóch pedałów na raz.

Tylko strasznie kiepsko się prowadzi i na zakrętach ma tendencje do bujania.

No i po ostatnim Fiacie powiedziałem sobie, że już więcej żadnego nie kupię zlosnik.gif

Przez głowę przeszedł mi nawet kiedyś Mercedes 190 albo (tak dla fantazji) 106 gti

Ale pierwszy będzie trupem, a drugiego nie znajdę.

Corsa, Astra, wspomniany wyżej Lanos - spełniają wymagania, ale są przeraźliwie nijakie - co teoretycznie jest plusem przy postawionych założeniach, ale jednak... wink.gif

Napisano

> zrobił prawo jazdy.

> Auto dla kobiety.

Wybrał bym coś pomiędzy Punto, Clio, 206, Corsa.

Napisano
  • Autor

> Podałeś za duże widełki cenowe .Ostatnio mieliśmy z podobny dylemat,z tym,że budżet mocno

> ograniczony(do 2,5kplnów).Wybór padł na Renault Clio I gen.,jak narazie dziewcze jest

> zadowolone. W tych pieniądzach brałbym najmłodsze i najmniej skomplikowane konstrukcyjnie,a

> wg. tych kryteriów bezapelacyjnie-Panda.

Budżet nie ma -aż takiego- znaczenia. Najwyżej się dozbiera. Jasne, że fajniej wydać 2.5k niż 10k.

Priorytetem są najniższe koszty eksploatacji, święty spokój na co dzień i brak stresu przy ew. "ocierkach".

Na cuda nie liczę, samochód nie będzie ani nowy ani całkowicie bezawaryjny - chodzi o zminimalizowanie zjawiska wink.gif

Napisano

> Nie, Panda w sumie nie jest zła. Nie naciska się jedną nogą dwóch pedałów na raz.

> Tylko strasznie kiepsko się prowadzi i na zakrętach ma tendencje do bujania.

koła z oponami 165/65/14 (są homologowane więc luzik) załatwiają temat. Seria o profilu 80 to dramat.

> No i po ostatnim Fiacie powiedziałem sobie, że już więcej żadnego nie kupię

Panda skutecznie walczy ze stereotypami. Miałem, jeździłem, polecam.

> Przez głowę przeszedł mi nawet kiedyś Mercedes 190 albo (tak dal fantazji) 106 gti

> Ale pierwszy będzie trupem, a drugiego nie znajdę.

> Corsa, Astra, wspomniany wyżej Lanos - spełniają wymagania, ale są przeraźliwie nijakie - co

> teoretycznie jest plusem przy postawionych założeniach, ale jednak...

renault clio II 1,6 16v.

hamuje, skręca, przyspiesza, jest niewielkie i w miarę bezpieczne, poza tym nie ma jakichś mocnych problemów z awaryjnością.

Napisano

> Nie, Panda w sumie nie jest zła. Nie naciska się jedną nogą dwóch pedałów na raz.

to fakt - jest zdecydowanie lepiej niż w SC i (o zgrozo) Punto II.

> Tylko strasznie kiepsko się prowadzi i na zakrętach ma tendencje do bujania.

nie zaobserwowałem... No ale ja na co dzień Matizem jeżdżę smile.gif

> No i po ostatnim Fiacie powiedziałem sobie, że już więcej żadnego nie kupię

> Przez głowę przeszedł mi nawet kiedyś Mercedes 190 albo (tak dal fantazji) 106 gti

> Ale pierwszy będzie trupem, a drugiego nie znajdę.

o to to... Fanów czterech kółek za dużo się naoglądałeś 270751858-jezyk.gif

> Corsa, Astra, wspomniany wyżej Lanos - spełniają wymagania, ale są przeraźliwie nijakie - co

No to fakt - są dość nijakie. Chociaż koleżanka na pierwsze auto kupiła sobie właśnie Astrę G (głównie ze względu na wygląd - jak to kobieta - "ma być srebrna Astra II") - srebrną, trzydrzwiową. Dołożyłem jej identyczny jak fabryczny spojler z OPC (chciała taki) i autko nawet wygląda - choć pewnie jestem nieobiektywny, bo Astra G podoba mi się nawet w standardzie 270751858-jezyk.gif

Napisano

> Auto dla kobiety.

Brałbym Clio. Bo kobietom się podobno podoba zlosnik.gif

Większość kobiet teraz do Lanosa nie wsiądzie, więc tego auta nie polecam. Chociaż to chyba najlepszy wybór zlosnik.gif

O zgrozo, mogę polecić w tym przypadku Punto 2 (najlepiej przed FL, bo ładniejsze). Polecam, bo jak w każdym Fiacie, siedzi się wysoko, co może być pomocne początkującej kierowniczce ok.gif Punto 2 ma tryb wspomagania "city". Super sprawa dla kobitki. Sam tez używam i sobie chwalę ok.gif

Napisano
  • Autor

> Nissan almera n15 lub honda civic V

No właśnie ... "japończyki" hmm.gif jest jeszcze Corolla E11

Napisano

> Budżet nie ma -aż takiego- znaczenia. Najwyżej się dozbiera. Jasne, że fajniej wydać 2.5k niż 10k.

> Priorytetem są najniższe koszty eksploatacji, święty spokój na co dzień i brak stresu przy ew.

> "ocierkach".

> Na cuda nie liczę, samochód nie będzie ani nowy ani całkowicie bezawaryjny - chodzi o

> zminimalizowanie zjawiska

Wiadomo im więcej wyda tym auto będzie lepsze. Można kupic auto za 3000zl ale zapewne bedzie bardziej awaryjne niż to za 9000zł. Pomijam że komfort i bezpieczeństwo też będzie wyższe.

Napisano

jesli budżet do 10 k to polecił bym focusa I z silnikiem benzynowym i to najlepiej 2,0 ( dlatego ze mniej awaryjny a nie ze mocniejszy niz 1,6)

Napisano

> Nissan almera n15 lub honda civic V

W tym wypadku będą skorodowane, a EG dodatkowo zmęczone życiem. Na sensowną Hondę Vgen trzeba mieć 7-10k, wiem bo miałem to auto.

Ja bym rozważał Peugeota 206/306, Clio II, Toyotę Yaris mkI.

Napisano

Chrysler Neon - nie jest nijaki przynajmniej II generacji, koszt eksploatacji i części nie miażdży, koszt zakupu atrakcyjny, wyposażenie lepiej niż dobre....

Napisano

> W tym wypadku będą skorodowane, a EG dodatkowo zmęczone życiem. Na sensowną Hondę Vgen trzeba mieć

> 7-10k, wiem bo miałem to auto.

> Ja bym rozważał Peugeota 206/306, Clio II, Toyotę Yaris mkI.

Oooo właśnie zapomniałem o Yarisie - bardzo przyjemne auto, nawet z silnikiem 1.0 (jeździłem takim z tydzień, ale tylko po mieście - z tym, ze poliftem, ale to chyba nie ma większego znaczenia). Inna koleżanka też takiego kupiła i również jest zadowolona. Niskie ceny Yarisów wynikają z tego, że Coca Cola pozbywała się całej ich floty - i od tego czasu ceny używek poleciały na łeb, na szyję.

Napisano

> zrobił prawo jazdy.

> Auto dla kobiety.

Punto II 3D - ładne, tanie i jest duża szansa na znalezienie z auta z Polski. Oczywiście tylko silnik 1.2 benzynowy który jest bezkolizyjny.

Napisano

Sądzę, że Yaris byłby dobrym rozwiązaniem, trzeba tylko uważać, żeby nie kupić po nauce jazdy albo po flocie. No i auto podoba się mulher.gif

Napisano

> zrobił prawo jazdy.

Ford Fiesta - różne modele.

Volkswagen Polo - także na przestrzeni lat było dużo modeli Polo, podobnie jak Fiest. ok.gif

Napisano

> . Na sensowną Hondę Vgen trzeba mieć

> 7-10k, wiem bo miałem to auto.

Też miałem i twierdzę że wcale nie trzeba.

Napisano

> Też miałem i twierdzę że wcale nie trzeba.

Możliwe, ale popatrz na ceny aut z dobrze zrobioną blachą i nie zajechanym silnikiem, pomijając D13B2. smile.gif

Napisano

> Punto II 3D - ładne, tanie i jest duża szansa na znalezienie z auta z Polski. Oczywiście tylko

> silnik 1.2 benzynowy który jest bezkolizyjny.

Ale niekolizyjne tylko 1.2 8V i to tez do ktoregos tam roku, pozniej kolizyjne. Wersja 16V kolizyjna od samego poczatku.

Napisano

> Możliwe, ale popatrz na ceny aut z dobrze zrobioną blachą i nie zajechanym silnikiem, pomijając

> D13B2.

A co jest złego w d13.....

Napisano

> Corsa, Astra, wspomniany wyżej Lanos - spełniają wymagania, ale są przeraźliwie nijakie -

zawsze kilkma prostymi zabiegami można im dodać oryginalności wink.gif

Napisano

Punto II 3D 1.2 60KM

Zaraz przyjdzie MF i wyskoczy z jakimś Lexem... zlosnik.gif

Napisano

Ja bym polecił:

- ma być tanio Lanos\Nubira hb

- średnio BMW e36 316\8 compact (wiem rwd ale nie taki napę straszny jak go malują wink.gif)

- 12\13 tys renault clio II fl.

Z obserwacji koleżanek które zrobiły prawko im mniejszy samochód tym "agresywniej" jeżdżą i czym tańszy tym bardziej nie uważają na obcierki "bo tani nie szkoda"

Napisano

Trzeba się zdecydować, czy priorytetem jest wyróżnianie się, czy też niskie koszty eksploatacji, a inaczej mówiąc, czy samochód ma być używany "od święta", czy też traktowany jako środek transportu.

dranio

Napisano

> Punto II 3D 1.2 60KM

> Zaraz przyjdzie MF i wyskoczy z jakimś Lexem...

Przeciez on córce na 18stke kupowal Nissana 370Z , a nie Lexa spy.gif

Napisano

> Przeciez on córce na 18stke kupowal Nissana 370Z , a nie Lexa

Może jakąś ibize przysponsoruje wink.gif

Napisano

Micra

Napisano

> Ja bym polecił:

> - ma być tanio Lanos\Nubira hb

> - średnio BMW e36 316\8 compact (wiem rwd ale nie taki napę straszny jak go malują )

compact jest w serii bardzo podsterowny. To nie jest typowe RWD.

Jednak zapotrzebowanie na paliwo zabija ten pomysł. Poza tym hamulce, są kiepskie w serii. Jedyny słuszny silnik w tym samochodzie to M42/M44. Jest drogi i słabo z dostępnością.

> - 12\13 tys renault clio II fl.

można taniej przed fl. To jest dobry samochód za rozsądne pieniądze.

Napisano

> zrobił prawo jazdy.

> Auto dla kobiety.

Przy takich wymaganiach nie patrz na model tylko na stan auta.

Napisano

> zrobił prawo jazdy.

> Auto dla kobiety.

Favorit albo Felicja.

Jak się rozbije nie szkoda. Ceny części śmieszne wręcz. ok.gif

Napisano

> Favorit albo Felicja.

> Jak się rozbije nie szkoda. Ceny części śmieszne wręcz.

Jak sie rozbije takim starym padlem, to ja bym sie bardziej martwil o cos innego, niz to czy szkoda czy nie....

Napisano

Moim zdaniem to musisz sobie ustalić co chcesz biorąc pod uwagę:

- ilośc pieniędzy jakie chcesz wydać

- jak bardzo zależy Ci na bezpieczeństwie

- jak bardzo zależy Ci na ekonomiczności

- jak bardzo zależy Ci na niezawodności

Jak już znasz preferencje w tych czterech podstawowych kategoriach (np. do 20 tysięcy, conajmniej 1300 kg i 5* w EuroNCAP, w pierwszej dziesiątce ADAC i nie więcej niż 9 l w mieście) to ilość pojazdów spełniających wymagania będzie bardzo mała.

Napisano

> zrobił prawo jazdy.

> Auto dla kobiety.

Jakiś czas temu szukałem samochodu dla qmpeli z pracy - założenia podobne, bo też "na pierwszy samochód". Chodziło też o to, aby nie przepłacać za markę i nie wrobić się w jakieś idiotyczne koszty eksploatacji. Bądź w coś, co potwornie rdzewieje. Do półfinałów przeszły: Clio II, Corsa, Panda oraz Starlet (moja faworytka). Gdy istotnym zrobił się warunek posiadania klimy, na arenę wszedł.... Ford Focus MkI i pozamiatał. Szczególnie polecam silnik 1.8 - choć może deczko więcej palić, to dobrze się gazuje i nie jest specjalnie awaryjny.

Sztuką będzie znalezienie zdrowej sztuki, nie ważne jakiego modelu/marki.

Aha, sztuka będzie tez znalezienie modelu, który się kobitce spodoba. Ja bym zaczął od tego a dopiero potem skupił się na wersjach silnikowych czy na konkretnych egzemplarzach.

Pozdrawiam

Bartek

Napisano

> Przeciez on córce na 18stke kupowal Nissana 370Z , a nie Lexa

Nie nadążasz... Camaro! zlosnik.gif

Napisano

Auto i tak jest na stracenie (blacharsko i mechanicznie), więc raczej coś taniego, niezbyt szybkiego (żeby losu nie kusić), niezbyt duże (żeby się nauczyć parkować i żeby nie dawało wrażenia nieśmiertelności) i niezbyt małe (żeby nie zginąć przy kolizji ze słupkiem na parkingu).

IMHO coś wielkości Pandy, Matiza, ewentualnie Lanos, Getz jest optymalne.

Napisano

> Auto i tak jest na stracenie (blacharsko i mechanicznie).

Dlaczego na stracenie?

Napisano

> Dlaczego na stracenie?

Bo widziałem wiele "pierwszych aut" - po kobietach ale i po mężczyznach i każde z nich po roku znacząco różniło się od stanu, w którym było zakupione.

Blacharsko - bo auto jest "za długie" i "za szerokie" - albo w fazie pierwszej (tuż po zrobieniu prawka), albo w fazie drugiej (gdy świeżo upieczony kierowca stwierdza - jestem mistrzem kierownicy). Mechanicznie - sprzęgło, skrzynia biegów (z przyczyn oczywistych), w drugiej kolejności zawieszenie (brak odruchu omijania dziur - po części wynikający z niewyrobionej podzielności uwagi, po części z braku doświadczenia w ocenie - dziura jest groźna, czy nie).

Napisano

> Bo widziałem wiele "pierwszych aut" - po kobietach ale i po mężczyznach i każde z nich po roku

> znacząco różniło się od stanu, w którym było zakupione.

> Blacharsko - bo auto jest "za długie" i "za szerokie" - albo w fazie pierwszej (tuż po zrobieniu

> prawka), albo w fazie drugiej (gdy świeżo upieczony kierowca stwierdza - jestem mistrzem

> kierownicy). Mechanicznie - sprzęgło, skrzynia biegów (z przyczyn oczywistych), w drugiej

> kolejności zawieszenie (brak odruchu omijania dziur - po części wynikający z niewyrobionej

> podzielności uwagi, po części z braku doświadczenia w ocenie - dziura jest groźna, czy nie).

Właśnie dlatego że początkujący mają większą szanse uczestniczenia w wypadku, lepiej im kupić duży i bezpieczny samochód. No chyba że to teściowa.

Poza tym nie wszyscy początkujący nie umieją jeździć - są ludzie którzy mają naturalne umiejętności kierowania samochodem i błyskawicznie dochodzą do przyzwoitych umiejętności, więc lepiej zapytać się najpierw kolegę-założyciela wątku jak ocenia umiejętności osoby dla której ten samochód jest planowany.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.