Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Styl jazdy a klasa samochodu

Featured Replies

Napisano

Zauważyłem, że im większym samochodem jadę, to jadę wolniej i bardziej ostrożnie.

Doświadczenie mam "szerokie". Jeżdziłem Manem skrzyniowym z przyczepą, jeździłem "paszowozem", czyli ciągnikiem siodłowym z naczepą. Jeździłem małymi samochodami (matiz, uno) i to były rekordy moich prędkości maksymalnych. Kompaktami jeździłem tak do 130km/h, a ostatnio jazda vanem kończy się na 120km/h. Więcej nie czuję potrzeby, po prostu sama jazda sprawia mi przyjemność. Dużych samochodów się nie boję, przeciwnie, lubię nimi jeździć, ale jeżdżę nimi zdecydowanie wolniej niż mniejszymi. Ciężarowe, wiadomo, mają odcięcie przy 90 km/h, ale przykładowo taki Master z silnikiem 2,8 dti nie ma odcięcia i ma potencjał. Mimo wszystko jeżdżę nim do 100km/h. Czy też tak macie, że im większy samochochód, tym wolniej jeździcie? Jeżeli tak jest, może warto inwestować w duże samochody dla "młodych" kierowców?

Napisano

Tak właśnie zrobiłem - córce jako pierwszy samochód kupiłem Malibu a ze jeździła niedostatecznie ostrożnie to zmieniłem na Camaro ktore jest większe i szersze. I jeździ ostrożnie.

Napisano

> Tak właśnie zrobiłem - córce jako pierwszy samochód kupiłem Malibu a ze jeździła niedostatecznie

> ostrożnie to zmieniłem na Camaro ktore jest większe i szersze. I jeździ ostrożnie.

Trzeba było kupić od razu tira,albo dostawczaka.

Napisano
  • Autor

> Tak właśnie zrobiłem - córce jako pierwszy samochód kupiłem Malibu a ze jeździła niedostatecznie

> ostrożnie to zmieniłem na Camaro ktore jest większe i szersze. I jeździ ostrożnie.

Moje obserwacje są takie, że jako pierwszy samochód młodzi kupują (albo im się kupuje) samochód mały, często z mocniejszym silnikiem. Moje dzieci jeszcze trochę muszą poczekać na swój pierwszy samochód, ale moi znajomi kupując samochód dla swoich pociech uważają, że własnie mniejszy samochód jest bezpieczniejszy, bo wolniej nim się jeździ. Mój tok myślenia uważają za błędny hmm.gif i mówią, że jeżdżę wolniej, bo się starzeję zlosnik.gif

Napisano

Malibu sprzedałeś? Kto to kupił? zlosnik.gif

EDIT: Czyli naraziłeś ją na jeszcze większy stres, bo duże i jeździ ostrożnie,

ale ciekawe co będzie następnego? crazy.gif

Napisano

Duzym sie jezdzi dostojnie, powoli. A malym sie zapier.... wink.gif Sam to widze po sobie , zdecydowanie wole druga opcje ok.gif

Napisano

U mnie im mocniejszy tym jadę wolniej. Może dlatego, że nie muszę nic wtedy nikomu udowadniać ? niewiem.gif

Przyspieszam jednak dynamicznie, ale później 6-tka i max 110km/h na normalnych drogach zlosnik.gif

Napisano

> Trzeba było kupić od razu tira,albo dostawczaka.

Aż taka szalona nie była wink.gif

Napisano

> Malibu sprzedałeś? Kto to kupił?

Dealer.

> ale ciekawe co będzie następnego?

Następny to sama sobie kupi.

Napisano

> Zauważyłem, że im większym samochodem jadę, to jadę wolniej i bardziej ostrożnie.

Ja im mocniejszym (albo wyglądającym na mocny), tym bardziej się wlokę zlosnik.gif. Gdybym miał Ferrari albo Lambo, ciągnął bym za sobą ogon wkurzonych kierowców z przepisową prędkością na danym odcinku biglaugh.gif. I zimnym łokciem zlosnik.gif.

Napisano

> U mnie im mocniejszy tym jadę wolniej. Może dlatego, że nie muszę nic wtedy nikomu udowadniać ?

> Przyspieszam jednak dynamicznie, ale później 6-tka i max 110km/h na normalnych drogach

Jeżdżę identycznie i mam podobne doświadczenia. W mieście Max plus 10 km/h bardzo rzadko wiecej bardzo często przepisowo.

Napisano
  • Autor

> Jeżdżę identycznie i mam podobne doświadczenia. W mieście Max plus 10 km/h bardzo rzadko wiecej

> bardzo często przepisowo.

W temacie przestrzegania przepisów, powinni wprowadzić obowiązkowe tempomaty zlosnik.gif

W ciężarowym miałem ogranicznik prędkości i z tego praktycznie nie korzystałem. Przy tempomacie praktykuję nastawienie określonej prędkości i wtedy raczej jest to zogdne z obowiązującymi przepisami ok.gif

Napisano

> Czy też tak macie, że im większy samochochód, tym wolniej jeździcie?

Tak, tak i TAK!

Jak jeździłem zagazowaną Felką 1.3 to cisnąłem ją dość mocno. Jak się przesiadałem do kolegowego e34 525tds (czarny sedan :D) z automatem, to już nigdzie mi się nie spieszyło. Dostojnie, wolno, acz bez bycia zawalidrogą. Normalna jazda, która jednak wkurzała wszelkich PecHowców i nabuzowanych testosteronem gówniarzy.

Napisano

> W temacie przestrzegania przepisów, powinni wprowadzić obowiązkowe tempomaty

> W ciężarowym miałem ogranicznik prędkości i z tego praktycznie nie korzystałem. Przy tempomacie

> praktykuję nastawienie określonej prędkości i wtedy raczej jest to zogdne z obowiązującymi

> przepisami

Potwierdzam. Bardzo dużo to daje. W trasie zwykle ustawiam plus 19 km/h w wiosce plus 9. Jak są warunki rzecz jasna.

Napisano

A nie jest to tak, że dużymi jeździ się wolno, bo dużo palą? Dla oszczędności? zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

> A nie jest to tak, że dużymi jeździ się wolno, bo dużo palą? Dla oszczędności?

Nie. To przy wyborze małego samochodu patrzy się na spalanie. Wybierając samochód duży przeważnie ma się już pewne doświadczenia motoryzacyjne i z góry zakłada, że samochód będzie więcej palił.

Napisano

U mnie styl jazdy zależy bardziej od liczebności oraz rodzaju pasażerów. Od kiedy jeżdżę z full rodzinką (czwórka młodzieży), mój styl uległ znacznemu stonowaniu. Ale gdy jadę sobie sam, i do tego jeszcze za kółkiem capri, przychodza mi do głowy zupełne głupoty. Po prostu, jedne samochody sprzyjają szaleństwu, inne zaś je z zasady tłumią.

Pozdro

Bartek

Napisano

Krową(segment D) jeżdżę szybko głównie na autostradzie, ale raczej nie jeżdżę dynamicznie po mieście bo masa i gabaryty skutecznie zniechęcają do szybkiego szatkowania pasów.

Stilo 3d(segment C) fajnie się tym szaleje po mieście, niestety odbija się to na spalaniu. smile.gif

Na autostradzie oba autka zachowują się podobnie, czyli rozpędzam się do prędkości przelotowej, włączam tempomat i jadę, Krowa jest trochę stabilniejsza.

Pozdrawiam BAS

Napisano

A ja GSem potrafię ruszać z piskiem i ciąć zakręty z tyłkiem dyndajacym jak w Top Gear wink.gif Samochód ma sporo mocy i momentu i super się nim szaleje. Tylko wyglada to głupio...

Napisano
  • Autor

> A tak OT jak sie spisuje ten 1.6 ?

Bardzo fajnie. Nawet nie czujesz, że to tylko 1.6, jest cichutki i dynamiczny. Spalanie ma bardzo rozsądne, czyli pomiędzy 8 a 9l, tj. poniżej moich założeń ok.gif Na razie mam przejechane tylko niecałe 700km.

Napisano

- po mieście - im mniejszy tym szybciej, absolutne rekordy biłem kiedyś sc 1,1 zlosnik.gif - po prostu, tym się można wszędzie wcisnąć zlosnik.gif

- na trasie - im większy tym szybciej - auto zachowuje się stabilniej i mniej czuć prędkość - ponadto jest po prostu wygodniej smile.gif

Napisano

> - po mieście - im mniejszy tym szybciej, absolutne rekordy biłem kiedyś sc 1,1 - po prostu, tym

> się można wszędzie wcisnąć

> - na trasie - im większy tym szybciej - auto zachowuje się stabilniej i mniej czuć prędkość -

> ponadto jest po prostu wygodniej

Zgadzam się w 100%

Napisano

> Jeżeli tak jest, może warto inwestować w duże samochody dla "młodych" kierowców?

Mlodzi musza sie wyszalec.

Warto inwestowac w ogolnodostepne imprezy sportowe, zeby robili to pod kontrola.

Napisano

Dotąd jeździłem autami typu VW Polo/Opel Corsa/Opel Astra - zwłaszcza na początku chciałem być "najszybszy w mieście". zlosnik.gif

Ostatnio powożę Peugeot'em 5008 z 1.6 HDi 110-konnym i tym autem nie przekraczam 120km/h

nawet tam, gdzie dozwolone jest więcej - po prostu tym autem jedzie się dostojniej.

Napisano

> Mlodzi musza sie wyszalec.

> Warto inwestowac w ogolnodostepne imprezy sportowe, zeby robili to pod kontrola.

starsi też chętnie by poszaleli na takich imprezach - niestety, u nas raczej ubija się takie inicjatywy niż wspiera sick.gif

Napisano

> starsi też chętnie by poszaleli na takich imprezach - niestety, u nas raczej ubija się takie

> inicjatywy niż wspiera

Starsi, jak my zlosnik.gif tez przy okazji mogliby sie pobawic. ok.gif

Ale nikt sie tym nie zainteresuje. Natomiast zagrozenie jakie powoduja mlodzi - to co innego.

Napisano

ale jakbys jej kupil tundra albo duzego F to myslisz ze jezdzila by jeszcze ostrozniej ?

Napisano

> A nie jest to tak, że dużymi jeździ się wolno, bo dużo palą? Dla oszczędności?

lanos 1.5 100kM pali 10l

maxima 3.0 A/T 193kM pali 10l

trasa mniej wiecej ta sama predkosc ta sama skromny.gif

Napisano

> Ostatnio powożę Peugeot'em 5008 z 1.6 HDi 110-konnym i tym autem nie przekraczam 120km/h

> nawet tam, gdzie dozwolone jest więcej - po prostu tym autem jedzie się dostojniej.

półtora tony , 110KM i duża bryła , inaczej niż dostojnie chyba się nie da hehe.gif

Napisano

> Jeżdżę identycznie i mam podobne doświadczenia. W mieście Max plus 10 km/h bardzo rzadko wiecej

> bardzo często przepisowo.

po ostatnim mandacie tez stosuję tę technikę.

Napisano

> starsi też chętnie by poszaleli na takich imprezach - niestety, u nas raczej ubija się takie

> inicjatywy niż wspiera

nie marudź. W okolicach Krakowa sporo się dzieje w motorsporcie amatorskim.

Napisano

> po ostatnim mandacie tez stosuję tę technikę.

Ja mandaty dostaje tylko jeśli jej nie stosuje, a podczas stosowania wielokrotnie do mnie strzelano i nawet nikt mnie nie zatrzymał nawet celem pouczenia.

Napisano
  • Autor

> półtora tony , 110KM i duża bryła , inaczej niż dostojnie chyba się nie da

Daj ten samochód przedstawicielowi handlowemu wink.gif

Napisano
  • Autor

> po ostatnim mandacie tez stosuję tę technikę.

Nie chwaląc się ostatni mandat za wykroczenie drogowe płaciłem w 2001r. Nie oznacza to, że zawsze jeździłem przepisowo, tylko szczęście sprzyjało zlosnik.gif

Napisano

> Zauważyłem, że im większym samochodem jadę, to jadę wolniej i bardziej ostrożnie.

> Doświadczenie mam "szerokie". Jeżdziłem Manem skrzyniowym z przyczepą, jeździłem "paszowozem",

> czyli ciągnikiem siodłowym z naczepą. Jeździłem małymi samochodami (matiz, uno) i to były

> rekordy moich prędkości maksymalnych. Kompaktami jeździłem tak do 130km/h, a ostatnio jazda

> vanem kończy się na 120km/h. Więcej nie czuję potrzeby, po prostu sama jazda sprawia mi

> przyjemność. Dużych samochodów się nie boję, przeciwnie, lubię nimi jeździć, ale jeżdżę nimi

> zdecydowanie wolniej niż mniejszymi. Ciężarowe, wiadomo, mają odcięcie przy 90 km/h, ale

> przykładowo taki Master z silnikiem 2,8 dti nie ma odcięcia i ma potencjał. Mimo wszystko

> jeżdżę nim do 100km/h. Czy też tak macie, że im większy samochochód, tym wolniej jeździcie?

> Jeżeli tak jest, może warto inwestować w duże samochody dla "młodych" kierowców?

imho wiek i doświadczenie... Po zrobieniu prawka miałem punciaka i raczej wolno nie jeździłem... Tak samo było jak brałem od ojca samochód (kappa 2.4) lubiłem nią za...ć wink.gif A potem minęło trochę czasu, trochę sytuacji na drodze się naobserwowało... I tak jakoś samo przyszło spowolnienie. Teraz na autostradzie lubię przycisnąć... Na zwykłej drodze po prostu mi się nie chce nawet wink.gif

Napisano
  • Autor

> imho wiek i doświadczenie...

Przed małymi samochodami jeździłem też polonezem dieslem, ale tym ciężko było pocisnąć zlosnik.gif ale również oplem omegą A. W przypadku opla dało się nim pojechać, ale był to benzyniak i wtedy patrzyłem na spalanie. Samochód nie ukrywam dostałem od ojca i po ojcu. Nie jestem w stanie powiedzieć, czy wolna jazda omegą wynikała z mniejszego spalania, czy z rozmiaru samochodu. Fakt, że też jeździłem nim wolno hmm.gif

Napisano

Małe lekkie prowokuje do szybkości, tu chyba chodzi o taką "zwinność".

A wiek kierowcy też nie jest bez wpływu, więc podwójna dodatnia korelacja 270751858-jezyk.gif

Napisano

> Nie chwaląc się ostatni mandat za wykroczenie drogowe płaciłem w 2001r. Nie oznacza to, że zawsze

> jeździłem przepisowo, tylko szczęście sprzyjało

ja ostatnio nie mam szczęścia.

Nie zmieniając stylu jazdy nagle zacząłem przyciągać kontrole.

Znaczy że czas zmienić styl jazdy... Albo samochód.

Napisano

Coś w tym jest. Uniaka ganiałem non stop but.gif . Focusa raz na jakiś czas przegonię mocniej tylko.

Napisano

U mnie zawsze było wszystko jedno. W każdym aucie, czy to Nyska czy Nissan chciałem sprawdzać gdzie ma odcięcie i czy ryje nosem czy du.. zarzuca?

Z wiekiem tylko przestało mi się spieszyć. Tylko na zakrętach nie zwalniam. Coś z tego sprawdzania sterowności zostało.

Najgorsze to były takie samochodowe rękawiczki z dziurami na kostki.

Jak je wkładałem to od razu duch rajdowca wstępował. Na szczęście gdzieś zgubiłem ;-)

Pozdrawiam.

Napisano

> Nie chwaląc się ostatni mandat za wykroczenie drogowe płaciłem w 2001r. Nie oznacza to, że zawsze

> jeździłem przepisowo, tylko szczęście sprzyjało

W ciagu ostatnich 15 lat zapłaciłem jeden mandat.

Napisano

No nie wiem, ja VC jeżdżę zupełnie kapeluszowo w porównaniu ze starymi czasami w seicento...

Przy czym sej łykał 10 litrów wachy i jakieś 12 gazu, VC je połowę z tego, tyle że gnojówki.

Napisano

> W ciagu ostatnich 15 lat zapłaciłem jeden mandat.

Przez takich jak ty minister finansów ma dziurę budżetową wink.gif popraw sie ;i zacznij płacić.... z samych fotoradarow miało być 1,3 miliarda zł skoro jest w Polsce 20 milionów aut to daje prawie 100 zł/1 auto mandatu rocznie a skoro ty nie płacisz od 15 lat to znaczy że inni muszą 1500 zł zapłacić hehe.gif

Napisano

> półtora tony , 110KM i duża bryła , inaczej niż dostojnie chyba się nie da

Wbrew pozorom trochę pod butem mocy ma, wczoraj nadział się na mnie młodzieniec w Mondeo I z 1.8 i dostał baty. zlosnik.gif

Napisano

> Bardzo fajnie. Nawet nie czujesz, że to tylko 1.6, jest cichutki i dynamiczny. Spalanie ma bardzo

> rozsądne, czyli pomiędzy 8 a 9l, tj. poniżej moich założeń Na razie mam przejechane tylko

> niecałe 700km.

150KM? Jak tak to spalanie okej. zlosnik.gif Ja mam w Astrze 180KM i pali więcej, ale odpycha się faktycznie fachowo. ok.gif

Napisano
  • Autor

> 150KM? Jak tak to spalanie okej. Ja mam w Astrze 180KM i pali więcej, ale odpycha się faktycznie

> fachowo.

160KM ok.gif Dzisiaj jadąc na autostradzie 145km/h wyświetliłem spalanie chwilowe i wolałem na nie już dłużej nie patrzeć, wróciłem do temperatury zlosnik.gif Na razie w auto wlałem 70l benzyny, przejechałem trochę ponad 800km i jeszcze rezerwa się nie świeci.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.