Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Ty śpisz a UE robi ci dobrze.. AEB od 2013r

Featured Replies

Napisano

> Podpowiem Ci.

> Ten system zaczyna hamować dobrych parę metrów ZA punktem, w którym z gaciami wypełnionymi

> wczorajszym obiadem wbiłbyś środkowy pedał w podłogę.

Już tu kiedyś pisałem, że potrafię sobie wyobrazić sytuację w której CHCĘ staranować przeszkodę, a system mi na to nie pozwoli.

To jest argument przeciw systemowi.

> (...)

Napisano

> Ano nie zachowuje - sam kiedyś próbowałem zachować odstęp, co chwilę w lukę przede mną pakowały sie

> auta z innego pasa, ja znowu zwalniałem i tak w kółko - tak sie nie dało jeździć - od tej pory

> utrzymuje odstęp taki, żeby mi się nikt nie wpitolił i nie zmuszał do hamowania.

No i teraz wyobraźmy sobie sytuację: Ślisko, zakręt, auto z asystentem hamowania i ESP. Dzieje się na drodze coś, co powoduje Twoją gwałtowną reakcję (może nawet niepotrzebną). Jeśli za Tobą jedzie auto bez powyższych systemów nic nie uratuje Twojego tyłu przed blacharzem.

Napisano

> Ano nie zachowuje - sam kiedyś próbowałem zachować odstęp, co chwilę w lukę przede mną pakowały sie

> auta z innego pasa, ja znowu zwalniałem i tak w kółko - tak sie nie dało jeździć - od tej pory

> utrzymuje odstęp taki, żeby mi się nikt nie wpitolił i nie zmuszał do hamowania.

Dziwne, ja zawsze staram się utrzymywać bezpieczne odstępy i nie mam takich problemów hmm.gif

Owszem, czasem ktoś zmieni pas i wjedzie przede mnie, ale nie nazwałbym tego wpychaniem się. Sam też często zmieniam pasy

Napisano

> No i teraz wyobraźmy sobie sytuację: Ślisko, zakręt, auto z asystentem hamowania i ESP. Dzieje się

> na drodze coś, co powoduje Twoją gwałtowną reakcję (może nawet niepotrzebną). Jeśli za Tobą

> jedzie auto bez powyższych systemów nic nie uratuje Twojego tyłu przed blacharzem.

naprawdę jesteście mistrzami teoretyzowania. Przynać się kto jeździł samochodem z takim systemem. A z tych co jeździli, kto miał (nie)przyjemność doznać działania tego systemu?

Założę się, że jego włączenie w 99% przypadków posłuży jedynie do zmniejszenia skutków wypadku/kolizji bo pozwoli wytracić trochę prędkość przed zderzeniem w sytuacji gdy już i tak nic nie pomoże. Gdy kierowca z lepszym refleksem już i tak dawno trzyma pedał hamulca w podłodze, a temu z gorszym może pomoże zmniejszyć urazy.

A w pozostałych przypadkach może czasem uda się zatrzymać samochód bez szkód przy naprawdę minimalnych prędkościach

Napisano

> Trudno, przeboleję - naprawi się i będzie jeździć dalej, koszt naprawy na szczęście nie mój

Ale stracony czas będzie Twój.

crazy.gif

Napisano

> naprawdę jesteście mistrzami teoretyzowania. Przynać się kto jeździł samochodem z takim systemem. A

> z tych co jeździli, kto miał (nie)przyjemność doznać działania tego systemu?

> Założę się, że jego włączenie w 99% przypadków posłuży jedynie do zmniejszenia skutków

> wypadku/kolizji bo pozwoli wytracić trochę prędkość przed zderzeniem w sytuacji gdy już i tak

> nic nie pomoże. Gdy kierowca z lepszym refleksem już i tak dawno trzyma pedał hamulca w

> podłodze, a temu z gorszym może pomoże zmniejszyć urazy.

> A w pozostałych przypadkach może czasem uda się zatrzymać samochód bez szkód przy naprawdę

> minimalnych prędkościach

Ale my tu o asystencie hamowania sobie dygresję zrobiliśmy.

wink.gif

Napisano

> Hmm, na Alejach w godzinach szczytu? I co uważasz za bezpieczna odległość? Ja sie staram min. 7-10

> m zostawić ale czasami trudno.

na alejach w godzinach szczytu bezpieczna odległość to może być i pół metra, bo się stoi hehe.gif

A poważnie, staram się tak jeździć i utrzymywać taką odległość żebym nie musiał gwałtownie hamować. I nie blokuję innym możliwości zmiany pasa, tylko wręcz przeciwnie: staram się zrobić miejsce jak chcą go zmienić ok.gif

Napisano

> tej naklejki akurat nie rozumiem

Nie ważne smile.gif ale w różnych markach i różnych modelach w tym w autobusach i naczepach aut dostawczych była eksponowana ...

Napisano

> Nie ważne ale w różnych markach i różnych modelach w tym w autobusach i naczepach aut dostawczych

> była eksponowana ...

Miałem kiedyś Lanosa z nalepką na tylnej szybie informującą o obecności ABSu i dwóch poduszek powietrznych. Ot, producent chciał się pochwalić.

wink.gif

Napisano

> Miałem kiedyś Lanosa z nalepką na tylnej szybie informującą o obecności ABSu i dwóch poduszek

> powietrznych. Ot, producent chciał się pochwalić.

też miałem takiego. Pamiętam, że dumny napis brzmiał: "ABS DUAL AIRBAG" zlosnik.gif

Napisano

Dobry pomysł moim zdaniem, jak ktoś zaśnie czy coś mu się stanie pozwoli to być może przeżyć wypadek albo zmniejszyć skutki.

Napisano

> Już tu kiedyś pisałem, że potrafię sobie wyobrazić sytuację w której CHCĘ staranować przeszkodę, a

> system mi na to nie pozwoli.

> To jest argument przeciw systemowi.

> > (...)

I tak i nie.

Np blagam.gif kultowy blagam.gif producent blagam.gif "odłącza" system, jeżeli masz nogę na hamulcu.

Takie "hamował, hamował, aż przy...łożył" jest 100% możliwe - system nie "dociśnie" za Ciebie h-ca.

Dla mnie jest to poważny błąd, zaprzeczający idei całej tej zabawy. Oczywiście jest to jakoś-tam mętnie tłumaczone.

Produkt konkurencji potrafi dohamować, przy czym - jak wspomniałem - robi to w takim momencie, gdzie "normalny" kierowca już dawno ufajdany po pachy deptałby na max. Dlatego skuteczny jest przede wszystkim na nawierzchni o bdb przyczepności - na mokrym/śniegu/lodzie oczywiście przyłożysz z hukiem.

Jedyny "błąd" jaki ma system, to to, że nie wjedziesz zbyt szybko pod szlaban - dohamuje, uznając szlaban za przeszkodę stałą.

Napisano

> I tak i nie.

> Np kultowy producent "odłącza" system, jeżeli masz nogę na hamulcu.

O tym nie wiedziałem. ok.gif

> Takie "hamował, hamował, aż przy...łożył" jest 100% możliwe - system nie "dociśnie" za Ciebie h-ca.

> Dla mnie jest to poważny błąd, zaprzeczający idei całej tej zabawy. Oczywiście jest to jakoś-tam

> mętnie tłumaczone.

Właściwie to nie potrafię wymyślić do czego mogłoby to służyć. I tak pewnie asystent hamowania hamuje w takiej sytuacji pełną siłą więc nie ma znaczenia kto zainicjował proces, kierowca czy system.

> Produkt konkurencji potrafi dohamować,

Masz na myśli Volvo?

> przy czym - jak wspomniałem - robi to w takim momencie,

> gdzie "normalny" kierowca już dawno ufajdany po pachy deptałby na max. Dlatego skuteczny jest

> przede wszystkim na nawierzchni o bdb przyczepności - na mokrym/śniegu/lodzie oczywiście

> przyłożysz z hukiem.

> Jedyny "błąd" jaki ma system, to to, że nie wjedziesz zbyt szybko pod szlaban - dohamuje, uznając

> szlaban za przeszkodę stałą.

Ciekawe jak to będzie działać w US. Już wyobrażam sobie te karambole gdy się pod auto tumbleweed wtoczy.

hehe.gif

tumbleweed.jpg

Napisano

> O tym nie wiedziałem.

> Właściwie to nie potrafię wymyślić do czego mogłoby to służyć. I tak pewnie asystent hamowania

> hamuje w takiej sytuacji pełną siłą więc nie ma znaczenia kto zainicjował proces, kierowca czy

> system.

Jeżeli naciśniesz hamulec - system przestaje "po swojemu" hamować/nie uwzględnia wskazań.

Jeżeli zatem ktoś po prostu zgapi się, ale będzie hamował, to system blagam.gifnajbardziejblagam.gifkultowegoblagam.gifproducentablagam.gif tak jakby nie istniał. Nie "dociśnie" h-ca i nie zapobiegnie kolizji.

> Ciekawe jak to będzie działać w US. Już wyobrażam sobie te karambole gdy się pod auto tumbleweed

> wtoczy.

Obstawiam, że taki cudak nie zostałby zauważony.

System działa na zasadzie odbitej wiązki laserowej - jeżeli dany

Napisano

> też miałem takiego. Pamiętam, że dumny napis brzmiał: "ABS DUAL AIRBAG"

Moja ciotka miała Citroena ZX z dumnym napisem na szybie Mit Katalisator rotfl.gif

Napisano

> Moja ciotka miała Citroena ZX z dumnym napisem na szybie Mit Katalisator

generalnie każdy znaczek jest śmieszny - dlatego marki premium oferują wersje bez oznaczeń zlosnik.gif

Napisano

> generalnie każdy znaczek jest śmieszny - dlatego marki premium oferują wersje bez oznaczeń

ciekawe kiedy zrezygnuja ze swego logo premium hehe.gif

Napisano

> Podpowiem Ci.

> Ten system zaczyna hamować dobrych parę metrów ZA punktem, w którym z gaciami wypełnionymi

> wczorajszym obiadem wbiłbyś środkowy pedał w podłogę.

rozumeim ze jechałeś wielokrotnie i wiesz jak to wygląda

> Nie widziałeś, nie rozumiesz - nie wypowiadaj się, bo wychodzisz na człowieka, który jeździ puntem

> tatusia a współczesny samochód to widział jak mu pozwolili potrąbić w salonie, albo sobie w

> kolorowej gazetce poczytał.

ja to jestem ciekawy jaki ubaw maja ludzie co mnie znaja i wiedza wiecej, bo ja to mam ubaw cały czas zlosnik.gif

Napisano

> ciekawe kiedy zrezygnuja ze swego logo premium

to by już pewnie nie przeszło grinser006.gif

Napisano

Jesli tak rzeczywiscie bedzie to wypada tylko sie cieszyc.

Niezmiennie martwi mnie jedynie, ze Niunia Europejska coraz bardziej stara sie myslec za nas :-).

Napisano

> Niezmiennie martwi mnie jedynie, ze Niunia Europejska coraz bardziej stara sie myslec za nas :-).

Po prostu jak dobry pasterz, dba o swoje stadko owieczek żeby było mu lepiej ok.gif

Napisano

> Jeżeli naciśniesz hamulec - system przestaje "po swojemu" hamować/nie uwzględnia wskazań.

> Jeżeli zatem ktoś po prostu zgapi się, ale będzie hamował, to system najbardziejkultowegoproducenta

> tak jakby nie istniał. Nie "dociśnie" h-ca i nie zapobiegnie kolizji.

Zakładam że w miażdżącej większości przypadków kierowca w podbramkowej sytuacji naciśnie hamulec na tyle gwałtownie żeby aktywować wspomniany też wyżej brake assist. Więc i tak będzie miał pełne hamowanie.

> Obstawiam, że taki cudak nie zostałby zauważony.

> System działa na zasadzie odbitej wiązki laserowej (...)

Czujniki parkowania go widzą - ale one są chyba na mikrofale czy ultradźwięki.

Napisano

> a współczesny samochód to widział jak mu pozwolili potrąbić w salonie

W salonach samochody nie trąbią! foch.gif

Wiem, bo zawsze sprawdzam. zlosnik.gif

mar00ha

Napisano

> W salonach samochody nie trąbią!

> Wiem, bo zawsze sprawdzam.

> mar00ha

U Opla trąbią!

zlosnik.gif

Napisano

> U Opla trąbią!

Dokładnie - DU także, Fiaty z czasów pierwszego Bravo także wink.gif

Napisano

> tysiące biurw siedzi i udowadnia ,że są potrzebni...

Ogólnie to popieram montowanie systemów bezpieczeństwa do aut, ale w tym przypadku mam wątpliwości. Jeśli system będzie działał rzeczywiście tak, że dohamuje wtedy, gdy jest już właściwie za późno na normalne hamowanie zmniejszając skutki wypadku czy unikając go "o włos" - to jestem na tak. Boję się tylko fałszywie pozytywnych wzbudzeń systemu... Jak będzie to okaże się już niedługo, gdy auta z tym systemem rozpowszechnią się.

Napisano

> Ten system NIE działa w oparciu o radar.

> Radaru używają systemy ACC, ale nie auto brake.

Żaden system nie działa na zasadzie radaru? Niektórzy producenci oferują system hamowania, tylko z ACC, więc chyba korzystają ze wspólnego radaru wtedy.

Napisano

> (...) Boję się tylko fałszywie pozytywnych wzbudzeń systemu...

Tego też się obawiam. Niefajnie byłoby, gdyby system zadziałał w trakcie wyprzedzania, bo coś się zepsuło, albo szerszeń uszkodził jakiś czujnik. Ale z drugiej strony - ESP też ma możliwość zablokowania kół (a nawet jednego), a nigdy nie słyszałem o awarii ESP, blokującej koła.

Napisano

> Tego też się obawiam. Niefajnie byłoby, gdyby system za claps.gifdziałał w trakcie wyprzedzania, bo coś się

> zepsuło, albo szerszeń uszkodził jakiś czujnik. Ale z drugiej strony - ESP też ma możliwość

> zablokowania kół (a nawet jednego), a nigdy nie słyszałem o awarii ESP, blokującej koła.

ABS jest na rynku od lat a przypadku żeby w wyniku awarii zablokował pojedyncze koło też nie było...

Napisano

> ABS jest na rynku od lat a przypadku żeby w wyniku awarii zablokował pojedyncze koło też nie

> było...

ABS nie jest w stanie zablokować koła. ESP tak.

Napisano

> Tego też się obawiam. Niefajnie byłoby, gdyby system zadziałał w trakcie wyprzedzania, bo coś się

> zepsuło, albo szerszeń uszkodził jakiś czujnik. Ale z drugiej strony - ESP też ma możliwość

> zablokowania kół (a nawet jednego), a nigdy nie słyszałem o awarii ESP, blokującej koła.

Mnie zastanawia jak ten system reaguje w przypadku dość agresywnego wyprzedzania, gdy samochód po wyprzedzeniu wciska się na metry w wolną lukę.... mamy nagle przed sobą auto w odległości max kilku metrów i w podobnej z tyłu. Jeśli system by się włączył to biada temu z tyłu (choć w sumie niczym nie zawinił...)

Ktoś mógłby wrzucić trochę teorii jakie warunki muszą zaistnieć, żeby hamowanie się włączyło.

pozdrawiam,

bromsky

Napisano

> Mnie zastanawia jak ten system reaguje w przypadku dość agresywnego wyprzedzania, gdy samochód po

> wyprzedzeniu wciska się na metry w wolną lukę.... mamy nagle przed sobą auto w odległości max

> kilku metrów i w podobnej z tyłu. Jeśli system by się włączył to biada temu z tyłu (choć w

> sumie niczym nie zawinił...)

Dokladnie. O tym wlasnie nizej Cinos pisal, to go Sibuj wysmial jak zawsze. A to dobre pytanie niewiem.gif

Napisano

> Dokladnie. O tym wlasnie nizej Cinos pisal, to go Sibuj wysmial jak zawsze. A to dobre pytanie

nie wysmial tylko pokazał wszystkim jak mało jest w stanie przewidziec na drodze

Napisano

> Dokladnie. O tym wlasnie nizej Cinos pisal, to go Sibuj wysmial jak zawsze. A to dobre pytanie

Padła odpowiedz. System nie działa jak kierowca sam hamuje.

Napisano

> Padła odpowiedz. System nie działa jak kierowca sam hamuje.

a po co ma hamowac jak wlatuje w lukę na chwile, aby przepusic kogos z naprzeciwka i potem z nadmiarem predkosci wyprzedza kolejne auto? sick.gif

Napisano

> a po co ma hamowac jak wlatuje w lukę na chwile, aby przepusic kogos z naprzeciwka i potem z

> nadmiarem predkosci wyprzedza kolejne auto?

Mysle ze mamy problem z zrozumieniem ze to co sie dziej na drogach w PL to absolutny margines zachowania w UE.

I nikt nie bedzie patrzec na ten cyrk przy ustanawianiu nowych wymogow! Wszedzie jakos da sie jezdzic normalnie tylko nie u nas...

Napisano

> a po co ma hamowac jak wlatuje w lukę na chwile, aby przepusic kogos z naprzeciwka i potem z

> nadmiarem predkosci wyprzedza kolejne auto?

A w jaki sposób zredukuje prędkość ?

Napisano

> A w jaki sposób zredukuje prędkość ?

Silnikiem.

Napisano

> Mysle ze mamy problem z zrozumieniem ze to co sie dziej na drogach w PL to absolutny margines

> zachowania w UE.

> I nikt nie bedzie patrzec na ten cyrk przy ustanawianiu nowych wymogow! Wszedzie jakos da sie

> jezdzic normalnie tylko nie u nas...

Tak, jasne, to tylko u nas tak sie jezdzi ? hehe.gif Zobacz jak w innych krajach sie szaleje.. Nie gorzej niz u nas...

Napisano

> Silnikiem.

No to sory przy tak małej różnicy prędkości ten system nie zadziała. W każdym razie tak nie działał w aucie którym jeździłem.

Napisano

> Tak, jasne, to tylko u nas tak sie jezdzi ? Zobacz jak w innych krajach sie szaleje.. Nie gorzej

> niz u nas...

Jakos nie widac tego na drogach...

Napisano

> No to sory przy tak małej różnicy prędkości ten system nie zadziała. W każdym razie tak nie

> działał w aucie którym jeździłem.

A jakim jezdziles? Z ciekawosci pytam - w jakich autach ten system jest obecnie montowany oprocz tych "najdrozszych" typu Mercedesy, BMW..

Napisano

> Jakos nie widac tego na drogach...

Ooo spojrzalem na Twoj profil - w Czechach tak grzecznie jezdza? smile.gif

Napisano

Och, jak ciężko czytać, zwłaszcza ze zrozumieniem...

W ulotkach masz nawet napisane.

Raz, że system działa max do 30 kmph (a skuteczny jest do 15 kmph)

Dwa - system wykrywa sprzęt HAMUJĄCY przed tobą. I to BARDZO mocno hamujący.

Trzy - system reaguje tak późno, że już dawno po pachy we własnym gównie byś siedział.

Widzisz - dosrać komuś to trzeba umieć. Ty nie masz tej umiejętności, za to bardzo chcesz - wychodzi... Żal.pl mówi młodzież.

Prędzej nerwową reakcję uzyskasz w przypadku systemów ACC, ale tu już sza, prawda?

Napisano

> nie wysmial tylko pokazał wszystkim jak mało jest w stanie przewidziec na drodze

Mój Ty przewidywaczu w tatusiowym Punto...

Napisano

> A jakim jezdziles? Z ciekawosci pytam - w jakich autach ten system jest obecnie montowany oprocz

> tych "najdrozszych" typu Mercedesy, BMW..

Fokus.

Napisano

> Kazda wersja? Bida tez?

Zadałeś pytanie - dostałeś odpowiedź.

Aaaa, megan chyba też już ma.

A może to jest jakiś LDW...

Napisano

> Och, jak ciężko czytać, zwłaszcza ze zrozumieniem...

> W ulotkach masz nawet napisane.

> Raz, że system działa max do 30 kmph (a skuteczny jest do 15 kmph)

> Dwa - system wykrywa sprzęt HAMUJĄCY przed tobą. I to BARDZO mocno hamujący.

> Trzy - system reaguje tak późno, że już dawno po pachy we własnym gównie byś siedział.

> Widzisz - dosrać komuś to trzeba umieć. Ty nie masz tej umiejętności, za to bardzo chcesz -

> wychodzi... Żal.pl mówi młodzież.

Widzisz - a Ty zawsze najpierw wysmiejesz, posmiejesz sie nie wiadomo z czego, a dopiero potem napiszesz cos z sensem - tak jak teraz. Pisz tak od razu to rozmowa bedzie inna. Dzieki za informacje, nie wiedzialem tego ok.gif

Napisano

> Zadałeś pytanie - dostałeś odpowiedź.

Pytam po prostu, czy kazda wersja, czy tylko te najbogatsze niewiem.gif

> Aaaa, megan chyba też już ma.

> A może to jest jakiś LDW...

ok.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.