Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Ty śpisz a UE robi ci dobrze.. AEB od 2013r

Featured Replies

Napisano

A srał na nich pies, ja nawet ABSu nie mam hehe.gif

Napisano

> A srał na nich pies, ja nawet ABSu nie mam

Ja nie mam ABS ani nawet poduszek biglaugh.gif, poza tym bryka ogarnia wszystko co jest w najnowszej s-klasie grinser006.gif, no może kilka układów do spółki ze mną za kierownicą zlosnik.gif. I wszystko jest w porządku, dopóki ktoś nie wpadnie na pomysł "zmuszania" kierowców do zmiany samochodu, albo prób dowartościowania ich stosownym podatkiem od używania potencjalnie niebezpiecznych samochodów. Dla mnie marzeniem jest system, w którym kierowcy na egzaminach otrzymują konkretne oceny i stosowne do nich prawo jazdy i naklejkę na szybę. Najgorsi mają ograniczenia zgodnie ze znakami, mogą jeździć tylko samochodami z ABS/AEB/i tak dalej. Najlepsi są wyjęci spod prawa i mogą jeździć nawet nawaleni, oczywiście do jakiejś granicy którą też określił egzaminator w czasie egzaminu palacz.gif Tak by było sprawiedliwie zlosnik.gif

Napisano

To akurat jest bardzo dobry pomysł ok.gif

Napisano

Nie mam nic przeciw wszelkiej maści systemom w samochodach, oponom zimowym i innym ksenonom, ale straszni wkurza mnie "obowiązkowość" ich posiadania...toż to gorzej niż w socjalizmie... crazy.gif

Napisano

> ciekawe czy bedzie mozna to wyłaczyc?

Aby mocniej przy.... uderzyć? wink.gif

Napisano

> Aby mocniej przy.... uderzyć?

nie lubie, jak maszyna za bardzo mysli za mnie nono.gif

Napisano

> Aby mocniej przy.... uderzyć?

nie, ze maszyna zahamuje Twoje auto bo ktos mocno przyhamowal, ale nie zahamował do zera, a ktoś Tobie wpakuje sie w tyłek hehe.gif

Napisano

> nie, ze maszyna zahamuje Twoje auto bo ktos mocno przyhamowal, ale nie zahamował do zera, a ktoś

> Tobie wpakuje sie w tyłek

Dokladnie hehe.gif Bo ktos za Toba bedzie mial auto z rocznika 2012 bez tego systemu i zwyczajnie nie bedzie sie spodziewal ostrego hamowania , bo wcale nie bylo takie potrzebne.. no ale maszyna tak zareagowala hehe.gif

Napisano

> Dokladnie Bo ktos za Toba bedzie mial auto z rocznika 2012 bez tego systemu i zwyczajnie nie

> bedzie sie spodziewal ostrego hamowania , bo wcale nie bylo takie potrzebne.. no ale maszyna

> tak zareagowala

albo ktoś zmieni pas i wpakuje sie przy tej samej predkosci przed Ciebie albo delikatnie wolniej

system to wyłapie, Twoje auto w hebel i ten z tyłu nie ma szans na reakcję oslabiony.gif

Napisano

> tysiące biurw siedzi i udowadnia ,że są potrzebni...

durnota zlosnik.gif

Napisano

> albo ktoś zmieni pas i wpakuje sie przy tej samej predkosci przed Ciebie albo delikatnie wolniej

> system to wyłapie, Twoje auto w hebel i ten z tyłu nie ma szans na reakcję

Ty, Cinos, ile tysięcy kilometrów przejechałeś autem z tym wynalazkiem? hmm.gif

mar00ha

Napisano

Ale w czym jest problem ja się pytm?

Napisano

> nie, ze maszyna zahamuje Twoje auto bo ktos mocno przyhamowal, ale nie zahamował do zera, a ktoś

> Tobie wpakuje sie w tyłek

Się nie bój - w punto tatusia tego systemu nie będzie...

Napisano

I bardzo fajnie. Normalnie nowe auto kupie po pazdzierniku 2013.

Napisano

> albo ktoś zmieni pas i wpakuje sie przy tej samej predkosci przed Ciebie albo delikatnie wolniej

Marcinku, widzę, że system ten widziałeś tylko w swej wyobraźni, bo nawet nie w broszurkach reklamowych.

Bo o takiej oczywistej oczywistości jak to, że nie widziałeś tego systemu "temyoczemy" w akcji to nawet nie wspomnę...

Napisano

> Ty, Cinos, ile tysięcy kilometrów przejechałeś autem z tym wynalazkiem?

Mareczku, nie kop pana w tatusiowym punto, bo się spocisz...

Napisano

> Dokladnie Bo ktos za Toba bedzie mial auto z rocznika 2012 bez tego systemu i zwyczajnie nie

> bedzie sie spodziewal ostrego hamowania , bo wcale nie bylo takie potrzebne.. no ale maszyna

> tak zareagowala

Wiesz co to niezachowanie bezpiecznej odległości?

Napisano

> Wiesz co to niezachowanie bezpiecznej odległości?

Chcesz powiedziec, ze jak ktos przede mna zahamuje i w niego wjade, to zawsze bedzie moja wina bo nie zachowalem bezpiecznej odleglosci? hehe.gif

Napisano

Jesli systemy beda niezawodne i da sie to wylaczyc - trudno - niech beda obowiazkowe.

Nie ma sensu wpadac w swiety gniew. Takie czasy, wszystko musi byc bezpieczne i eko.

Napisano

> Wiesz co to niezachowanie bezpiecznej odległości?

Ja wiem. Codzienna sytuacja na drodze.

Bardzo prawdopodobne, ze przy braku szczescia rowniez ty zalapalbys sie na to wykroczenie.

Napisano

> Chcesz powiedziec, ze jak ktos przede mna zahamuje i w niego wjade, to zawsze bedzie moja wina bo

> nie zachowalem bezpiecznej odleglosci?

Chcesz się przekonać, spróbuj.

Napisano

Kilka lat temu, gdy zakładałem tu konto w modzie były podpisy "na światłach cały rok club" itp. Toczono święte wojny o to aby było to obowiązkowe bo bezpieczeństwo ponad wszystko. Naturalnie gdy już trzeba było jeździć na światłach trochę się to odwróciło. Okazało się, że to spisek koncernów naftowych, polityków i firmy OSRAM. W prasie motoryzacyjnej opisywano ludzi którzy jeździli mając na światła naklejone zdjęcia włączonych świateł.

I tak będzie zawsze. Nie bardzo rozumiem dlaczego inteligentni ludzie nie potrafią zrozumieć, że jeden ABS drugiemu nierówny. ESP w jednym aucie może interweniować zbyt wcześnie podczas gdy w innym będzie pracować idealnie. Naturalnie na AK już teraz wiadomo, że w każdym aucie wspomniany układ będzie tragiczny... tongue.gif

Napisano

> Ja wiem. Codzienna sytuacja na drodze.

> Bardzo prawdopodobne, ze przy braku szczescia rowniez ty zalapalbys sie na to wykroczenie.

Oczywiście, jak wielu.

Nie sądzę że może się to zwiększyć po wprowadzeniu tych systemów.

Napisano

> Chcesz się przekonać, spróbuj.

Widze ze masz malo doswiadczenia na drodze... Polecam kurs doszkalajacy ok.gif

Napisano

> tak zareagowala

W analogicznej sytuacji malo by mi jeden koles w bagazniku nie zaparkowal dzieki cholernemu asystentowi hamowania. Za szybko dotknalem hamulca i glupi system włączył pelne hamowanie siejac postrach na drodze.

screwy.gif

Napisano

> W analogicznej sytuacji malo by mi jeden koles w bagazniku nie zaparkowal dzieki cholernemu

> asystentowi hamowania. Za szybko dotknalem hamulca i glupi system włączył pelne hamowanie

> siejac postrach na drodze.

Tak i była to wina asystenta hamowania, a nie tego idioty co siedział ci na tyłku... smirk.gif

Napisano

> Tak i była to wina asystenta hamowania, a nie tego idioty co siedział ci na tyłku...

Oczywiscie ze wina idioty. Problem w tym, ze drogi sa pelne idiotow a ja nie moge tego systemu wylaczyc. Wracajac bez auta do domu marna pociecha bylaby swiadomosc ze kolizje spowodował kto inny.

BTW, w miescie NIKT nie zachowuje takiego odstepu zeby sie przed taka sytuacja uratowac.

Napisano

> Tak i była to wina asystenta hamowania, a nie tego idioty co siedział ci na tyłku...

Naturalnie! Bądź co bądź jadący z tyłu z góry wiedział, że to nie jest hamowanie awaryjne a jedynie fałszywy alarm. Gdyby to była groźna sytuacja to oczywiście byłby skupiony i trzymał właściwy odstęp ok.gif

Napisano

> Naturalnie! Bądź co bądź jadący z tyłu z góry wiedział, że to nie jest hamowanie awaryjne a jedynie

> fałszywy alarm. Gdyby to była groźna sytuacja to oczywiście byłby skupiony i trzymał właściwy

> odstęp

Dwa samochody przede mna droge przebiegł pieszy. Spodziewając sie gwałtownego hamowania aut przede mna dotknalem gwaltownie hamulca. Auta przede mna nie zahamowaly, moje - tak. Ten za mna nawet nie mial pojęcia dlaczego.

Napisano

> Dwa samochody przede mna droge przebiegł pieszy. Spodziewając sie gwałtownego hamowania aut przede

> mna dotknalem gwaltownie hamulca. Auta przede mna nie zahamowaly, moje - tak. Ten za mna nawet

> nie mial pojęcia dlaczego.

To nie wiń auta, po prostu przewrażliwiony jesteś... zlosnik.gif

Napisano

> To nie wiń auta, po prostu przewrażliwiony jesteś...

Mozliwe...

hehe.gifwink.gif

Napisano

> Ale w czym jest problem ja się pytm?

W pinondzach:-)

Napisano

> Ty, Cinos, ile tysięcy kilometrów przejechałeś autem z tym wynalazkiem?

> mar00ha

ani jednego , ale wiem ze to moze być zawodne, patrząc po teraźniejszej elektronice

co będzie jak się radar "pomyli" i zahamuje sam z siebie?

Napisano

> ani jednego , ale wiem ze to moze być zawodne, patrząc po teraźniejszej elektronice

> co będzie jak się radar "pomyli" i zahamuje sam z siebie?

Jeżeli w aucie z tyłu bedzie taki sam system to teoretycznie nic....

Napisano

> Marcinku, widzę, że system ten widziałeś tylko w swej wyobraźni, bo nawet nie w broszurkach

> reklamowych.

> Bo o takiej oczywistej oczywistości jak to, że nie widziałeś tego systemu "temyoczemy" w akcji to

> nawet nie wspomnę...

jeśli ma podciągać pasy bezpieczeństwa, wspomagac siłę hamowania i inne elementy to ok, ale nie powinien hamowac za mnie

Napisano

> jeśli ma podciągać pasy bezpieczeństwa, wspomagac siłę hamowania i inne elementy to ok, ale nie

> powinien hamowac za mnie

Czemu nie? ESP czasami potrafi dosyć mocno hamować (i to poszczególnymi kołami), pretensje wtedy można mieć do siebie, że się doprowadziło do podbramkowej sytuacji. Elektronika naprawdę ratuje dupę ok.gif

Napisano

> Czemu nie? ESP czasami potrafi dosyć mocno hamować (i to poszczególnymi kołami), pretensje wtedy

> można mieć do siebie, że się doprowadziło do podbramkowej sytuacji. Elektronika naprawdę

> ratuje dupę

ESP oczywiscie powinien być w każdym aucie obowiązkowo, ale tez odłączany.

ESP jest bardzo ok ok.gifok.gifok.gif

Napisano

> Oczywiscie ze wina idioty. Problem w tym, ze drogi sa pelne idiotow a ...

...dodatkowy system Cię przed nimi nie uchroni

Napisano

zacznijmy od tego ze ten z tylu ma jechac tak zeby sie nie wpakowac i zeby zdazyc z reakcją skromny.gif

Napisano

Kiedyś na autach przyklejali " Uwaga hamulce tarczowe" teraz bedzie "Uwaga AEB".

Napisano

> Kiedyś na autach przyklejali " Uwaga hamulce tarczowe" teraz bedzie "Uwaga AEB".

Oraz naklejki w stylu: ABS .... uważaj smile.gif

Napisano

> Oraz naklejki w stylu: ABS .... uważaj

tej naklejki akurat nie rozumiem zlosnik.gif

Napisano

czyli że co? radar w każdym aucie?

pewnie dodadzą do tego jeszcze zdalne sterowanie i busted.gif będą mogli Cię shamować kiedy będą chcieli zlosnik.gif

Napisano

> W pinondzach:-)

W masowej produkcji dołożenie tego typu systemu jest naprawdę niedrogie. Zwłaszcza w samochodzie mającym i tak ESP.

Zobacz takiego blagam.gif KULTOWEGO blagam.gif VW blagam.gif UP! blagam.gif

Auto brake (powiedziałbym, że żałośnie słabo działający, ale nie wolno mi, bo - wiadomo...) w opcji stoi koło tysiaka.

W produkcji będzie to koszt na poziomie 100 PLN.

Napisano

> jeśli ma podciągać pasy bezpieczeństwa, wspomagac siłę hamowania i inne elementy to ok, ale nie

> powinien hamowac za mnie

Podpowiem Ci.

Ten system zaczyna hamować dobrych parę metrów ZA punktem, w którym z gaciami wypełnionymi wczorajszym obiadem wbiłbyś środkowy pedał w podłogę.

Nie widziałeś, nie rozumiesz - nie wypowiadaj się, bo wychodzisz na człowieka, który jeździ puntem tatusia a współczesny samochód to widział jak mu pozwolili potrąbić w salonie, albo sobie w kolorowej gazetce poczytał.

Napisano

> czyli że co? radar w każdym aucie?

> pewnie dodadzą do tego jeszcze zdalne sterowanie i będą mogli Cię shamować kiedy będą chcieli

Ten system NIE działa w oparciu o radar.

Radaru używają systemy ACC, ale nie auto brake.

Napisano

Że powodem wprowadzenia tego rozwiązania nie jest bezpieczeństwo tylko ochrona rodzimego (Europejskiego) przemysłu motoryzacyjnego. Taki chłyt zamiast cła

Napisano

> Że powodem wprowadzenia tego rozwiązania nie jest bezpieczeństwo tylko ochrona rodzimego

> (Europejskiego) przemysłu motoryzacyjnego. Taki chłyt zamiast cła

w sensie że my to będziemy produkować? ja myślę że chińczycy zrobią to lepiej i taniej dla wszystkich zlosnik.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.