Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

SUV do 45 tys

Featured Replies

Napisano

Zobacz Suzuki Grand Vitara albo Toyotę Rav4, co do Dustera to ;polecam poczytać forum dacii o problemach z załamaniami samoistnym na dachu , niektórzy już mieli cale auta malowane na gwarancji. Sam miałem MCV i Rumuni bardzo słabo przykładają się do montażu i lakierowania. U mnie w 1,5 rocznym garażowanym aucie już rdza wychodziła na drzwiach z tyłu, przy uszczelkach okien, i na masce od wewnątrz. Cieszę się ze sprzedałem to za dobrą cenę aczkolwiek mnie to nie przeszkadzało bo woziłem tym ludzi w swojej firmie taxi-transferów. Więcej francuza ani rumuna nie kupię. hehe.gif Cena tych aut z czegoś wynika niestety.

Napisano

> Przecież to jest Samsung.

A ten Samsung to nie ma wspólnych z Nissanem bebechów? Byłem przekonany, że różni się tylko obudową i że serwis Nissana w razie czego z uśmiechem to ogarnie.

Napisano

> Trafiłeś w sedno-koszty utrzymania są kluczowe dla kogoś kto uzbierał 45 tys zł i nie ma na więcej.

> A tutaj nowe vs 9-cio letnie są jednoznaczne.

pomijasz jednak kwestię W ILE uzbierał te 45 tys zł zlosnik.gif

poza tym jestem ciekaw ilu ludzi z tych którzy idą kupować do salonu nowe auto zostawia tam te uzbierane, SWOJE choćby 45 tys zł. Bo taki wkład własny to w PL się wpłaca średnio raczej przy zakupie mieszkania (no chyba że wesele było dobre i rodzinka sypnęła hehe.gif) zlosnik.gif

Napisano

> Ale wchodzimy na kwestie "podejścia do życia" a nie czysto samochodowe. Jeśli dla kogoś ważniejszy

> jest ogólnie pojęty "komfort" i stać go aby utrzymać takie auto choćby z tego prozaicznego

> powodu to IMO również dokonuje właściwego wyboru i tyle. Bo chyba kwestia że takim Tuaregiem

> po prostu, zwyczajnie WYGODNIEJ SIĘ JEDZIE nie podlega dyskusji

No właśnie w tym rzecz, że takimi samochodami WYGODNIE SIĘ STOI, bo akurat coś padło, a właściciel nie ma kasy na naprawę. Albo kupuje używane opony niewiadomego pochodzenia, wtedy bardzo WYGODNIE JEDZIE SIĘ NA DRZEWO wink.gif

Napisano

> pomijasz jednak kwestię W ILE uzbierał te 45 tys zł

> poza tym jestem ciekaw ilu ludzi z tych którzy idą kupować do salonu nowe auto zostawia tam te

> uzbierane, SWOJE choćby 45 tys zł. Bo taki wkład własny to w PL się wpłaca średnio raczej przy

> zakupie mieszkania (no chyba że wesele było dobre i rodzinka sypnęła )

A 45k spłacone w kredycie to nie swoje? I nie uzbierane? Różni się tylko kolejnością zbierania i zakupu. Wchodzisz tu w demagogię.

Napisano

> Co polecicie do kwoty 45 tys typu SUV dla rodziny 2+2 ??

> W benzynie ktora mozna bedzie zagazowac pożniej

SantaFe CM - kawał porządnego auta za dobre pieniądze ok.gif

Napisano

> poza tym jestem ciekaw ilu ludzi z tych którzy idą kupować do salonu nowe auto zostawia tam te

> uzbierane, SWOJE choćby 45 tys zł.

Kwestie swoje czy za kredyt można pominać bo wszystko jedno nowe czy stare-w naszym przypadku wydać trzeba tyle samo (45 tys zł).

Napisano

Jeżeli na kredyt, to w 5 lat i to razem z odsetkami.

> uzbierane, SWOJE choćby 45 tys zł. Bo taki wkład własny to w PL się wpłaca średnio raczej przy

> zakupie mieszkania (no chyba że wesele było dobre i rodzinka sypnęła )

W porównaniu do krajów bogatych, u nas i tak sporo ludzi kupuje nowe samochody za gotówkę. W Niemczech chyba ponad 90% aut kupowanych prywatnie jest na kredyt, czytałem kiedyś statystyki.

Napisano

> A ten Samsung to nie ma wspólnych z Nissanem bebechów? Byłem przekonany, że różni się tylko obudową

> i że serwis Nissana w razie czego z uśmiechem to ogarnie.

Szczerze wątpię - to nie jest takie coś, jak różnica między Renault Master a Opel Movano (inny VIN i atrapa chłodnicy).

Napisano

> no i jaki będzie łączny koszt używania tego auta przez te 4 lata z utratą wartości i kosztem

> kredytu? obawiam się że wyższy (przy przeciętnych przebiegach, nie mówimy o sytuacji gdzie

> ktoś robi 70kkm rocznie)

uprałeś się na ten kredyt grinser006.gif

mamy założenia - 45kzł na auto, plus 5kzł na pakiet startowy - tyle bym liczył dla takiego touraga wink.gif

w/s do auta nowego za 50kzł

owszem utrata wartości nowego będzie większa, ale koszty sporo niższe

samo OC na na 1.6L będzie 20% ceny OC na 4L VW grinser006.gif

tak naprawdę ciężko jest przewidzieć koszty używki, widzisz ja np do vitary z 94 roku nie dołożyłem wiele

opony na dzień dobry - 1.6kzł, potem jakiś aku za 150zł, 1x klocki 60zł, tłumik 120zł, teraz rozrząd i uszczelniacz na reduktorze za 400zł

plus oczywiście olej+filtry co rok, za ok 100zł

i to są wszystkie wydatki przez 5lat

aha, robiłem jeszcze sam konserwację, materiały jakieś 200-300zł

dla porównania 5letni ford kosztuje mnie więcej rocznie (ok 4tyś/rok z ubezp AC) spineyes.gif

tyle że vitara to proste auto, tam się nie ma co psuć grinser006.gif

koszty nowego łatwo policzyć, ok 600-800zł przegląd, plus z 2kzł na ubezpieczenie

Napisano

> Jeżeli na kredyt, to w 5 lat i to razem z odsetkami.

> W porównaniu do krajów bogatych, u nas i tak sporo ludzi kupuje nowe samochody za gotówkę. W

> Niemczech chyba ponad 90% aut kupowanych prywatnie jest na kredyt, czytałem kiedyś statystyki.

Jeśli koszt leasingu to 10-20% w kilka lat (a można i mniej) to musiałbym na głowę upaść żeby za gotówkę kupować.

cool.gif

Napisano

> Jeśli koszt leasingu to 10-20% w kilka lat (a można i mniej) to musiałbym na głowę upaść żeby za

> gotówkę kupować.

Oczywiście. Leasing to w ogóle inna bajka, jak i samochody flotowe. Chodzi mi o przeciętnego Bauera (tego bogatszego, z klasy średniej oczywiście, większość w Niemczech jeździ używanymi i kupuje używane). On kupuje nowy samochód i bierze na to KREDYT. Po 5 latach kredyt jest spłacony, samochód idzie do Turka (potem kolejny właściciel po 5 latach oddaje do tego samego Turka, a Turek sprzedaje handlarzowi z Polski, bo Niemiec już takiego auta nie chce), mając w łapie 50% wartości nowego (ze sprzedaży starego) Bauer bierze kredyt na te pozostałe 50% i wyjeżdża nowym. To jest bardzo rozsądna strategia i Polacy też się do niej zaczynają przekonywać. Plusy - praktycznie zawsze jeździsz nowym autem, BARDZO PRZEWIDYWALNE koszty utrzymania samochodu. Po prostu wyliczasz ratę kredytu, do tego dodajesz przeglądy i ubezpieczenie. I tyle cię miesięcznie kosztuje samochód ok.gif W przypadku kupna używki masz loterię...

Po prostu kupujesz SPOKÓJ, a to rzecz bezcenna.

Napisano

> Jeśli koszt leasingu to 10-20% w kilka lat (a można i mniej) to musiałbym na głowę upaść żeby za

> gotówkę kupować.

jeśli tylko jesteś pewien że wszystko będzie OK i ten leasing spłacisz... i jak to się ma do poczucia bezpieczeństwa które zapewnia nowe auto? Ja tam nigdy takich cyrografów podpisywać nie lubiłem ale jak kto uważa zlosnik.gif

w dodatku ze świadomością że za te 10-20% ktoś tam gdzies leży i się opala hehe.gif

i żeby było jasne - TAK - o wiele bardziej szanuję jak ktoś kupuje Tuarega za uzbieraną kasę (choćby po dzwonie) niż Dacię na krechę. Tak już mam zlosnik.gif

Napisano

> i żeby było jasne - TAK - o wiele bardziej szanuję jak ktoś kupuje Tuarega za uzbieraną kasę

> (choćby po dzwonie) niż Dacię na krechę. Tak już mam

A jeżeli ktoś kupuje Dacię za gotówkę? grinser006.gif Albo i na jedno i drugie bierze kredyt?

Napisano

> Oczywiście. Leasing to w ogóle inna bajka, jak i samochody flotowe. Chodzi mi o przeciętnego Bauera

> (tego bogatszego, z klasy średniej oczywiście, większość w Niemczech jeździ używanymi i kupuje

> używane). On kupuje nowy samochód i bierze na to KREDYT. Po 5 latach kredyt jest spłacony,

> samochód idzie do Turka (potem kolejny właściciel po 5 latach oddaje do tego samego Turka, a

> Turek sprzedaje handlarzowi z Polski, bo Niemiec już takiego auta nie chce), mając w łapie 50%

> wartości nowego (ze sprzedaży starego) Bauer bierze kredyt na te pozostałe 50% i wyjeżdża

> nowym. To jest bardzo rozsądna strategia i Polacy też się do niej zaczynają przekonywać. Plusy

> - praktycznie zawsze jeździsz nowym autem, BARDZO PRZEWIDYWALNE koszty utrzymania samochodu.

> Po prostu wyliczasz ratę kredytu, do tego dodajesz przeglądy i ubezpieczenie. I tyle cię

> miesięcznie kosztuje samochód W przypadku kupna używki masz loterię...

No, to jest proste i logiczne. Ale jeśli kredyt/leasing jest tani to nie opłaca się nawet tych 50% zamrażać. Lepiej wziąć finansowanie na 100% wartości auta (a i ubezpieczenie można wrzucić), a pozostałą na rachunku kasę z uśmiechem sobie oglądać gdy znów ktoś na AK z lekceważeniem napisze o kredytobiorcach.

hehe.gif

Napisano

> No, to jest proste i logiczne. Ale jeśli kredyt/leasing jest tani to nie opłaca się nawet tych 50%

> zamrażać. Lepiej wziąć finansowanie na 100% wartości auta (a i ubezpieczenie można wrzucić), a

> pozostałą na rachunku kasę z uśmiechem sobie oglądać gdy znów ktoś na AK z lekceważeniem

> napisze o kredytobiorcach.

Można i tak ok.gif Ale dominującym systemem jest 50/50, czasy tanich kredytów w Europie się skończyły (a u nas nigdy się nawet nie zaczęły).

Napisano

> jeśli tylko jesteś pewien że wszystko będzie OK i ten leasing spłacisz...

So far so good... cool.gif

> i jak to się ma do

> poczucia bezpieczeństwa które zapewnia nowe auto? Ja tam nigdy takich cyrografów podpisywać

> nie lubiłem ale jak kto uważa

Bezpiecznie i wygodnie. Jak się coś w życiu posypie to przecież:

- masz na rachunku kasę której nie wydałeś na auto - dostępną natychmiast, nie musisz auta wystawiać na Allegro i czekać aż się znajdzie kupiec

- jeśli ją wydałeś to najwyżej zabiorą Ci auto - trudno, skoro się posypało to i tak nie miałbyś za co jeździć

> w dodatku ze świadomością że za te 10-20% ktoś tam gdzies leży i się opala

Masz 50k. Masz dwie opcje:

1. Kupujesz auto za 50k.

2. Bierzesz auto w leasing, który kosztuje Cię 5-10k. Ale w międzyczasie robisz coś z tymi 50k. Przy oprocentowaniu 5% rocznie po pięciu latach masz jakieś 60-65k. Jesteś więc co najmniej 5k do przodu.

> i żeby było jasne - TAK - o wiele bardziej szanuję jak ktoś kupuje Tuarega za uzbieraną kasę

> (choćby po dzwonie) niż Dacię na krechę. Tak już mam

Ok, ale nie ma to nic wspólnego z matematyką. smile.gif

Napisano

> Można i tak Ale dominującym systemem jest 50/50, czasy tanich kredytów w Europie się skończyły (a

> u nas nigdy się nawet nie zaczęły).

Za to leasingi wciąż są tanie. grinser006.gif

Napisano

> No, to jest proste i logiczne. Ale jeśli kredyt/leasing jest tani to nie opłaca się nawet tych 50%

> zamrażać. Lepiej wziąć finansowanie na 100% wartości auta (a i ubezpieczenie można wrzucić), a

> pozostałą na rachunku kasę z uśmiechem sobie oglądać gdy znów ktoś na AK z lekceważeniem

> napisze o kredytobiorcach.

no tak, już rozumiem - wszyscy ludzie co kupują nowe auta to bogacze co mają tak dużo kasy że koszty kredytu są dla nich pomijalne - obrócą na giełdzie, albo nieruchomościami ta kasą co zostanie i sobie odbiją z nawiązką, na wakacje jeszcze zostanie! Życie jest piekne! Niech żyje Dacia Odkurzacz! rotfl.gif

Napisano

> no tak, już rozumiem - wszyscy ludzie co kupują nowe auta to bogacze co mają tak dużo kasy że

> koszty kredytu są dla nich pomijalne

Nie są pomijalne, ale gdy są niskie to może warto taką opcję rozpatrzyć.

Matematyka jest taka sama dla bogatych i biednych.

> obrócą na giełdzie, albo nieruchomościami ta kasą co

> zostanie i sobie odbiją z nawiązką, na wakacje jeszcze zostanie!

Nie. Ale jeśli mieliby na wakacje nie pojechać, lub wziąć na nie drakońsko oprocentowany kredyt gotówkowy to może lepiej nie pakować kasy w auto, bo inne przyjemności można mieć wtedy taniej.

> Życie jest piekne! Niech żyje

> Dacia Odkurzacz!

Nie ma znaczenia czy bierzesz kredyt na nową Dacię czy stare Porsche. Łączenie tego jest również demagogią. Mało to kredytów na stare auta?

Napisano

> no tak, już rozumiem - wszyscy ludzie co kupują nowe auta to bogacze co mają tak dużo kasy że

> koszty kredytu są dla nich pomijalne - obrócą na giełdzie, albo nieruchomościami ta kasą co

> zostanie i sobie odbiją z nawiązką, na wakacje jeszcze zostanie! Życie jest piekne! Niech żyje

> Dacia Odkurzacz!

Zacietrzewiliscie sie obaj, ze hej.

Sam lubie kupowac za gotowke, niecierpie wszelkiego typu krech itd., ale rozwazam ostatnio zakup auta, na ktory kase mam i na utrzymanie tez, zobaczylem jednak ze jest opcja leasingu 3-letniego na 108%.

Kase wolalbym wsadzic w dom. W razie gdy sie noga powinie $ jest, wiec moge splacac leasing dalej (jako tradycjonalista w skarpecie zawsze cos miec musze).

Obawiam sie w tym rozumowaniu tylko jednego - pecha, calki w koncowym okresie leasingu.

Napisano

> Zacietrzewiliscie sie obaj, ze hej.

> Sam lubie kupowac za gotowke, niecierpie wszelkiego typu krech itd., ale rozwazam ostatnio zakup

> auta, na ktory kase mam i na utrzymanie tez, zobaczylem jednak ze jest opcja leasingu

> 3-letniego na 108%.

> Kase wolalbym wsadzic w dom. W razie gdy sie noga powinie $ jest, wiec moge splacac leasing dalej

> (jako tradycjonalista w skarpecie zawsze cos miec musze).

> Obawiam sie w tym rozumowaniu tylko jednego - pecha, calki w koncowym okresie leasingu.

jeżeli w życiu zawsze będziesz przewidywał pecha, to żadnej decyzji nie podejmiesz. Ja tam się przekonałem, że kredyt na samochód to nic złego. Po prostu traktuję go jako taki abonament za jazdę. Rata jest taka, żeby mnie było na nią stać: dla mnie stać oznacza, że z powodu tego kredytu nie muszę zmieniać ani rezygnować z żadnych innych planów finansowych. A jak coś pójdzie nie tak i będę miał problem, to wtedy zastanowię się jak go rozwiązać. Życie mnie już nauczyło, że nie ma sensu przewidywać nic na zapas ok.gif

Napisano

> nie zakłam, tylko ostrzegam ... nawet nie wiedziałem że jest taka różnica w cenie, dopóki szef nie

> zamawiał 19" do lancera ... jedna tyle co kpl do mojej foki

a kto mu kazał 19" zakladać bo to seria to seria nie była , max 18" wychodziły.

> i może nie każdy ma świadomość że za kpl opon trza 4kzł wyłożyć lekko

> kupujesz auto na cienkich letnich i 20% wartości auta na pakiet "opony" - kpl na zimę i lato

> dacia będzie miała nówki sztuki ze salonu i to całoroczne

> i stoi na 16" ? ... to niech kpl będzie kosztował połowę tego co do dużego SUVa

bez przesady Continental 4x4 Contact

Tuareg 235/65/17 - 520 zł

Duster 215/65/16 - 375 zł

Napisano

> a kto mu kazał 19" zakladać bo to seria to seria nie była , max 18" wychodziły.

dostał pakiet art rally czy jakoś tak grinser006.gif

> bez przesady Continental 4x4 Contact

> Tuareg 235/65/17 - 520 zł

> Duster 215/65/16 - 375 zł

hehe.gif no tak, może się i tak trafić ... ale może i na 20" za 1500zł/szt

grunt to być optymistą grinser006.gif

Napisano

> Przecież to jest Samsung.

samsung ale zbudowany na płycie X-traila, a fabryka to dawne DU kupione przez samsunga.

Napisano

> Obawiam sie w tym rozumowaniu tylko jednego - pecha, calki w koncowym okresie leasingu.

TO wykup ubezpieczenie GAP fakturowy i po problemie. Jak auto do wartości 100 kpln to sen spokojny, jak drożej to zawsze 60-80 KPLN skapnie na konto a to pewnie starczy na zamknięcie leasingu.

Napisano

> dostał pakiet art rally czy jakoś tak

biglaugh.gif taka trochę niedźwiedzia przysługa , płacisz za - dostajesz w pakiecie coś "kultowego" z pakietu Rally Art tj. pasek na szybę duze koła do których kiedyś będziesz musiał kupować opony i penie końcówkę wydechu i czujesz sie lepiej prawie EVO , a w rzeczywistości EVO z fabryki na 17" wyjeżdżało biglaugh.gif

> no tak, może się i tak trafić ... ale może i na 20" za 1500zł/szt

> grunt to być optymistą

ba tuareg na 20" po tjuningu to większy kochones smile.gif

Napisano

> a CRV, a RAV4, kaszkaj, outlander ?

np Outlander 2,0 z turbinka :-)

LPG zalezy od rodzaju silnika, 2 litrowe turbo lub N/A znoszą gaz bez problemu. Jest tez Mivec 2,4L, w tym silniku gaz jest niepolecany, aczkolwiek sa tacy co zakladaja i nie przypinam sobie, zeby ktoś miał z tego powodu problem.

> pytanie co jest priorytetem ?

> jeśli nie zależy Ci na 4x4 to nissan jest IMO fajnym wyborem (tyle że to nie SUV )

> widzisz ja w tych pieniądzach wiedział bym co wybrać ... bo z założenia auto ma mieć możliwość

> pobawić sie w terenie

> była by więc GV Igen, auto na ramie, z reduktorem (prawdziwym 4x4)

> więc napisz coś więcej niż 2+2 i LPG

Napisano

> dżihad anty-vw przybiera już chyba trochę śmieszną formę. Tak tak, Duster jest ładniejszy,

A nie moze byc? smirk.gif

Czy mi nie moze podobac sie co innego?

Ja mam inny gust i twierdze, ze VW jest brzydki. Moge tak twierdzic?

Tobie sie podoba 9 letni Touareg a ja wole jezdzic nowa Dacia i miec spokoj..

> wygodniejszy i ogólnie lepszy od wyjściowo 5x droższego VW

> Nie lubie SUVów ogólnie, dla mnie to auta totalnie "bez sensu", "bez smaku" i generalnie mam

> wrażenie że ludzie kupują je w większości z takich samych powodów z jakich oglądają "taniec z

> gwiazdami" (nie mówię o tych którzy faktycznie potrzebują zwiększonego prześwitu - ale to

> promil)

> Ale jeśli ktoś nie widzi różnicy w jeździe, bezpieczeństwie, wykonaniu, komforcie miedzy takim

> Tuaregiem a Dusterem, to nie wiem kogo oszukuje

A widziales w ogole Dustera na oczy, jechales nim? Czy teoretyzujesz? smirk.gif

Napisano

Nic .....

Poszukaj kombi lub Vana

Napisano

> A nie moze byc?

> Czy mi nie moze podobac sie co innego?

Powiedz mi dlaczego kupiłeś Dacie? Bo tak Ci się podobała czy dlaczego?

Napisano

okresl ktory rocznik Cie interesuje

Napisano

> A nie moze byc?

> Ja mam inny gust i twierdze, ze VW jest brzydki. Moge tak twierdzic?

może ok.gif

mnie się też VW nie podobają

> Tobie sie podoba 9 letni Touareg a ja wole jezdzic nowa Dacia i miec spokoj..

i znowu wracasz do wieku, zapomnij o latach, o znaczku i siądź w daci i touraegu

nie widzisz różnicy ? ... choćby w materiałach ?

> A widziales w ogole Dustera na oczy, jechales nim? Czy teoretyzujesz?

widziałem, tanie wersje są paskudne, droższe ... może być ok.gif

Napisano

> Powiedz mi dlaczego kupiłeś Dacie? Bo tak Ci się podobała czy dlaczego?

Bo podoba mi sie i dlatego, ze moim zdaniem ma najlepszy stosunek jakosci do ceny. ok.gif

Miało być inne nowe auto ale wlasnie wyborl padl na Dustera jak zobaczylem go na zywo i się nim przejechalem ok.gif

Napisano

> może

> mnie się też VW nie podobają

> i znowu wracasz do wieku, zapomnij o latach, o znaczku i siądź w daci i touraegu

> nie widzisz różnicy ? ... choćby w materiałach ?

Nie wsiadalem do VW i nie zamierzam. Co do materialow we wnetrzu to na pewno nie to samo. Ale dalej podkreslam dla mnie Duster jest OK, moze mam mniejsze wymagania...

> widziałem, tanie wersje są paskudne, droższe ... może być

Napisano
  • Autor

> Nie wsiadalem do VW i nie zamierzam. Co do materialow we wnetrzu to na pewno nie to samo. Ale dalej

> podkreslam dla mnie Duster jest OK, moze mam mniejsze wymagania...

> > widziałem, tanie wersje są paskudne, droższe ... może być

ja tez tak ma dlamnie era VW skonczyla sie na Golfie 3 i koniec VW reszta to dziwne twory i do tego drogie frown.gif

Napisano

> A nie moze byc?

> Ja mam inny gust i twierdze, ze VW jest brzydki. Moge tak twierdzic?

> Tobie sie podoba 9 letni Touareg a ja wole jezdzic nowa Dacia i miec spokoj..

Mi się nie podoba ani Dacia ani Tuareg, ale patrząc obiektywnie z boku stylistyka VW jest napewno bardziej dojrzała i elegancka, oczywiście des gustibus ALE komfort, wyciszenie, osiągi itd. to już raczej nie kwestia gustu zlosnik.gif

> A widziales w ogole Dustera na oczy, jechales nim? Czy teoretyzujesz?

napisałem wyzej - nie lubię SUVów i nie mam ciśnienia, podejrzewam jednak że Tuaregiem jeździ się wygodniej, szybciej, ciszej z większa ilością "wypasu" i w lepszej jakości materiałach zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

> okresl ktory rocznik Cie interesuje

auto max 5 letnie smile.gif

Napisano

> samsung ale zbudowany na płycie X-traila, a fabryka to dawne DU kupione przez samsunga.

... co nie czyni zeń ekstrejla z inną metką, tylko - niestety - nietypową furę i mało jej na drogach.

Napisano
  • Autor

> Nic .....

> Poszukaj kombi lub Vana

aktualne auto ktore mam mi wystarcza pojemnosciowo ino tam gdzie bede chcial mieszkac musze miec cos co ma przeswit smile.gif

Napisano

> Mi się nie podoba ani Dacia ani Tuareg, ale patrząc obiektywnie z boku stylistyka VW jest napewno

> bardziej dojrzała i elegancka, oczywiście des gustibus ALE komfort, wyciszenie, osiągi itd. to

> już raczej nie kwestia gustu

> napisałem wyzej - nie lubię SUVów i nie mam ciśnienia, podejrzewam jednak że Tuaregiem jeździ się

> wygodniej, szybciej, ciszej z większa ilością "wypasu" i w lepszej jakości materiałach

No ale Duster to nie jest prawdziwy SUV zlosnik.gif to pseudo SUV a w sumie modna ostatnio nazwa crossover grinser006.gif

Napisano

Jeżeli na kredyt, to w 5 lat i to razem z odsetkami.

Jezeli na 5 lat i razem z odsetkami, to bedzie pewnie okolo 60 tys

:D

Napisano

> aktualne auto ktore mam mi wystarcza pojemnosciowo ino tam gdzie bede chcial mieszkac musze miec

> cos co ma przeswit

Więc C-5 z podnoszonym zawieszeniem w kombi

Napisano

> Poleciliscie tyle aut ze glowa mala

> VW, Subarke i Dacie wiecej aut na swiecie nie ma ???

Masz wsponmniana juz Captive, w podobnej cenie bedzie Antara, moze Kuga - popatrz tez na SantaFe w drugim wydaniu.

ok.gif

Napisano

> ... co nie czyni zeń ekstrejla z inną metką, tylko - niestety - nietypową furę i mało jej na

> drogach.

to prawda, ale układ napęd napędowy jest popularny - z tego co wiem całe 4x4 przeniesione wprost z x-traila, silniki dci to też żadna egzotyka.

trzeba jeszcze sprawdzić zawieszenie/hamulce, ale coś czuję że nietypowe mogą się okazać tylko blachy i środek.

Napisano

> to prawda, ale układ napęd napędowy jest popularny - z tego co wiem całe 4x4 przeniesione wprost z

> x-traila, silniki dci to też żadna egzotyka.

> trzeba jeszcze sprawdzić zawieszenie/hamulce, ale coś czuję że nietypowe mogą się okazać tylko

> blachy i środek.

Może tak, może nie.

Wiesz - czasem jest tak, że różni się o 0,5 mm i co zrobisz?...

Napisano

> a co jest takiego porywającego w tym forku , 3 lata starszy od tuarega konstrukcyjnie 10 lat

> starszy a kosztuje w używce cyle co ten VW.

Ale co Ty bredzisz? Zaprezentowany Forek 3 lata starszy od zaprezentowanego VW? Aby na pewno?

Napisano

> auto max 5 letnie

To nie mozna bylo tak od razu? Ja szukalem dla Ciebie BMW X5 ale uznalem ze chcesz cos mlodego wiec wybralem Touarega.. A Ty chcesz prawie nówke, tak to bym zaproponowal Dacie ok.gif

Napisano

> Zaznaczyłem najważniejszy błąd w rozumowaniu. Touareg za 50kPLN jest już daaaaaaleeeeeeko od stanu

> "wyjściowego".

> Różnica na korzyśc Touarega byłaby pewnie miażdżąca, gdyby nie taki drobiazg, że ów Touareg za 50K

> zanim trafił na Allegro prawdopodobnie wyglądał tak:

Czyli wniosek jest prosty. Ci ktorzy polecaja Dacie, nie znaja sie na samochodach i gdyby mieli kupowac Touarega to by kupil wlasnie jakiegos powypadkowego. I slusznie, tacy niech biorą Dacie. A jak ktos sie zna i potrafi kupic dobre uzywane auto to niech bierze Touarega ok.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.