Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Złodzieje i magnesy

Featured Replies

Napisano

Od znajomego, ktoremu rąbneli auto, słyszałem taka historyjkę. Był na Policji w sprawie kradzieży i jakis policjant opowiadał mu, że podobno teraz złodzieje samochodów maja wielkie magnesy, z którymi obchodzą potencjalny łup i w ten sposób neutralizują alarmy i inne zabezpieczenia. IMO to jakas ściema zlosnik.gif A co kacikowi specjaliści od elektroniki na to? smile.gif

Napisano

> Od znajomego, ktoremu rąbneli auto, słyszałem taka historyjkę. Był na Policji w sprawie kradzieży i

> jakis policjant opowiadał mu, że podobno teraz załodzieje samochodów maja wielkie magnesy, z

> którymi obchodzą potencjalny łup i w ten sposób neutralizują alarmy i inne zabezpieczenia. IMO

> to jakas ściema A co kacikowi specjaliści od elektroniki na to?

To u mnie mogą obchodzić. A jak już obejdą to wystarczy że znajdą prosty włącznik pompy paliwa i mogą jechać wink.gif

Napisano
  • Autor

> To u mnie mogą obchodzić. A jak już obejdą to wystarczy że znajdą prosty włącznik pompy paliwa i

> mogą jechać

u tego faceta akurat było coś takiego, niestety wygadał się przed kimś i auto odjechało. Oczywiście dowodów nie ma, ale podejrzewa kto nadał temat złodziejom. Auto (Octavia TDI) podobno próbowali kraśc przedtem 2 razy - raz przed marketem wyłamali zamek, a raz pod blokiem rozwalili stacyjkę. No ale jak mówi porzekadło "do 3 razy sztuka" zlosnik.gif

Napisano

> To u mnie mogą obchodzić. A jak już obejdą to wystarczy że znajdą prosty włącznik pompy paliwa i

> mogą jechać

Może być i kosmiczny ten wyłącznik. Ważniejszy jest sposób montażu. Nie zgałębiając sie w detale takie wyłączniki złodzieje obchodza minutę jeśli montaż byl "bez głowy"

Napisano

> Może być i kosmiczny ten wyłącznik. Ważniejszy jest sposób montażu. Nie zgałębiając sie w detale

> takie wyłączniki złodzieje obchodza minutę jeśli montaż byl "bez głowy"

obejść mozna w minute, ale trzeba go najpierw znaleźć.

Ja tam wolę dobre ubezpieczenie - jak mi mają zniszczyć auto, rowalic zamki, deskę rozdzielczą to juz niech sobie to auto wezmą i żeby go przypadkiem nikt nie znalazł...

Napisano

> obejść mozna w minute, ale trzeba go najpierw znaleźć.

Nie trzeba jeśli nie jest "założony z głową" a złodziej ma ciut pojęcia o elektryce. Nie wiem jak to działa w nowoczesnych instalacjach z szyną CAN ale Corsę starszej konstrukcji dla draki tak kumplowi przestawiłem biglaugh.gif

Napisano

> Nie trzeba jeśli nie jest "założony z głową" a złodziej ma ciut pojęcia o elektryce. Nie wiem jak

> to działa w nowoczesnych instalacjach z szyną CAN ale Corsę starszej konstrukcji dla draki tak

> kumplowi przestawiłem

te "nowoczesne" instalacje z CAN mają już średnio po 10 lat... Latka lecą kolego... zlosnik.gif

Napisano

> Nie trzeba jeśli nie jest "założony z głową" a złodziej ma ciut pojęcia o elektryce.

Nawet geniusz nic nie zrobi, jak w każdym punkcie instalacji będzie miał masę zlosnik.gifbiglaugh.gif

Napisano

> te "nowoczesne" instalacje z CAN mają już średnio po 10 lat... Latka lecą kolego...

Wiem ale "kradłem" wink.gif Corsę ciut starszą bez CAN a nie mam za bardzo wiedzy czy obejście zasilania pompy paliwa czegoś tam nie wywali.

Napisano

> Nawet geniusz nic nie zrobi, jak w każdym punkcie instalacji będzie miał masę

Pisze o prostych patentach typu upitolę plusowy kabelek i wstawię w to miejsce przelącznik. Tak w wiekszości działaja samoróbki antyzłodziejskie. Ludzie myślą że złodziej nic nie zrobi jak nie znajdzie skitranego przełącznika a tu zonk i auto odjeżdza.

Napisano

...

> jakis policjant opowiadał mu, że podobno teraz złodzieje samochodów maja wielkie magnesy, z

> którymi obchodzą potencjalny łup...

...ale to chyba tylko te auta z karoserią z tworzywa? Albo ten wielki magnes jak się już przyklei to zaczepiają za niego linkę i odholowują? Ewentualnie magnes na dach i dźwigiem...

;-)

Pozdrawiam.

Napisano

Policjanci niezwłocznie sprawdzili auto za pomocą systemu informatycznego i szybko ustalili, że auto zostało skradzione kilka godzin wcześniej w Berlinie

to mamy już w policial.gif tak szybką bazę danych?

Napisano

> Od znajomego, ktoremu rąbneli auto, słyszałem taka historyjkę. Był na Policji w sprawie kradzieży i

> jakis policjant opowiadał mu, że podobno teraz złodzieje samochodów maja wielkie magnesy, z

> którymi obchodzą potencjalny łup i w ten sposób neutralizują alarmy i inne zabezpieczenia. IMO

Mają też flux capacitory i generatory pola neutrinowego.

Napisano

nie bedac specjalista od elektroniki, to mysle, ze neutralizowanie zabezpieczen mialoby sie odbywac przez ich usmazenie poprzez indukcje. Ale magnes musi byc cholernie magiczny zeby smazyc tylko zabezpieczenia a pozostala elektornike pozostawiac nienaruszona.

Napisano

bzdura

Napisano

> A co kacikowi specjaliści od elektroniki na to?

Moim zdaniem bzdura zlosnik2.gif

Dzisiaj za to w 4 władzy mówili, że najnowszym sposobem jest zagłuszanie sygnału pilotów blush.gif właściciel odchodzi od auta, klika na pilocie, a auto się nie zamyka blush.gif jak właściciel nie zwróci uwagi to złodziejaszek już jest w połowie drogi shocked.gif

Napisano

> Moim zdaniem bzdura

> Dzisiaj za to w 4 władzy mówili, że najnowszym sposobem jest zagłuszanie sygnału pilotów

> właściciel odchodzi od auta, klika na pilocie, a auto się nie zamyka jak właściciel nie

> zwróci uwagi to złodziejaszek już jest w połowie drogi

dzisiaj to mówili? nie wierzę!

przecież ten sposób jest znany z 10 lat!

Napisano

A ja widziałem że Mercedesy otwiera się rozciętą piłeczką to tenisa... hmm.gif

Napisano

> A ja widziałem że Mercedesy otwiera się rozciętą piłeczką to tenisa...

Nie mercedesy, tylko audi.

Ale tylko pod warunkiem, że po drodze wpadniesz po wurst :-)

Napisano

> Nie mercedesy, tylko audi.

> Ale tylko pod warunkiem, że po drodze wpadniesz po wurst :-)

Wiem co mowie, mercedesy mialy pneumatycznie sterowane cetralne zamki. Pileczka dzialala - wlasnemi oczami na Mlodych Wilkach widzialem.

A wurst sie wozi szejseta grinser006.gif

Napisano

> Pisze o prostych patentach typu upitolę plusowy kabelek i wstawię w to miejsce przelącznik. Tak w

> wiekszości działaja samoróbki antyzłodziejskie. Ludzie myślą że złodziej nic nie zrobi jak nie

> znajdzie skitranego przełącznika a tu zonk i auto odjeżdza.

Wiesz, wbrew pozorom Nie każdy złodziej ma czas i ochotę, żeby rozmontować sporą część samochodu i dostać się do pompy paliwa. Taki prosty wyłącznik potrafi skutecznie utrudnić odprowadzenie samochodu spod sklepu do którego wchodzimy na kilka minut.

Z drugiej strony trzeba sobie zdawać sprawę, że jak będą chcieli to ukradną wszystko - na to pomaga jedynie dobre ubezpieczenie, zdrowy rozsądek i...szczęście :0

Napisano

> obejść mozna w minute, ale trzeba go najpierw znaleźć.

nie trzeba. Gość przychodzi ze swoim akumulatorem i przygotowaną wtyczką do pompy paliwa. Odpina Twoją - cokowiek byś tam nie miał - i podłącza swoją...

Napisano

> nie trzeba. Gość przychodzi ze swoim akumulatorem i przygotowaną wtyczką do pompy paliwa. Odpina

> Twoją - cokowiek byś tam nie miał - i podłącza swoją...

facepalm%5B1%5D.gif

Napisano

> Pisze o prostych patentach typu upitolę plusowy kabelek i wstawię w to miejsce przelącznik. Tak w

> wiekszości działaja samoróbki antyzłodziejskie. Ludzie myślą że złodziej nic nie zrobi jak nie

> znajdzie skitranego przełącznika a tu zonk i auto odjeżdza.

I masz rację. Złodziej wie więcej o budowie kradzionego samochodu, niż właściciel. Pompa paliwa nie działa? Słyszę, że nie działa - solution: Daję jej napięcie z aku prosto na silniczek.

Napisano

> I masz rację. Złodziej wie więcej o budowie kradzionego samochodu, niż właściciel. Pompa paliwa

> nie działa? Słyszę, że nie działa - solution: Daję jej napięcie z aku prosto na silniczek....

...wyjmując uprzednio tapicerkę, często tylną kanapę lub fotele, kładąc się pod samochodem i ciągnąć kable przez całą długość samochodu. A to wszystko na parkingu pod sklepem w kilka minut.

Napisano

> I masz rację. Złodziej wie więcej o budowie kradzionego samochodu, niż właściciel. Pompa paliwa

> nie działa? Słyszę, że nie działa - solution: Daję jej napięcie z aku prosto na silniczek.

I to wszystko w 15 sekund ?

Juz predzej wroci z laweta niz bedzie sie bawic w rozbieranie polowy samochodu....

Napisano

> ...wyjmując uprzednio tapicerkę, często tylną kanapę lub fotele, kładąc się pod samochodem i

> ciągnąć kable przez całą długość samochodu. A to wszystko na parkingu pod sklepem w kilka

> minut.

Wystarczy podnieść tylne siedzisko i masz kable na wierzchu, a plus masz z zapalniczki między siedzeniami.

Napisano

> nie działa? Słyszę, że nie działa - solution: Daję jej napięcie z aku prosto na silniczek.

Wygląda to troche inaczej. Nie moge odjechac autem bo ma jakies niestandardowe zabezpieczenie - odpuszczam i próbuję z innym.

Znajomy ma w aucie immobilizer na pastylkę. Paliwo odcina po 30s.

Złodziej faktycznie odjechał ale auto zgasło mu po chwili i koniec. Myślisz że kombinował i podłączał akumulator pod pompę ? rotfl.gif

Otóż nie. zostawił auto z całą zawartością, a kumpel w środku miał CB i dość drogie narty...

Napisano

> Wystarczy podnieść tylne siedzisko i masz kable na wierzchu, a plus masz z zapalniczki między

> siedzeniami.

spróbuj podnieśc tylne siedzisko w seacie altea np... zlosnik.gif

Napisano

> Wystarczy podnieść tylne siedzisko i masz kable na wierzchu, a plus masz z zapalniczki między

> siedzeniami.

Tylko co z tego, jak mądrze zrobiony wyłącznik zwiera cały plus po stacyjce do masy samochodu? biglaugh.gif Proste i głupie, a do zabrania samochodu zostaje jedynie laweta, bo nawet trudno jest taki nieoświetlony holować grinser006.gif.

Napisano

> Tylko co z tego, jak mądrze zrobiony wyłącznik zwiera cały plus po stacyjce do masy samochodu?

> Proste i głupie, a do zabrania samochodu zostaje jedynie laweta, bo nawet trudno jest taki

> nieoświetlony holować .

kiedys mialem poloneza a w nim poprzedni wlasciciel zrobil ukryty hebel hehe.gif i wcale plusa nie bylo

Napisano

> siedzeniami.

Tylko powiedz po jaka cholere tak sie meczyc, jesli znalezienie takiego samego auta ale bez kombinowanych zabezpieczen zajmie zlodziejowi niewiele wiecej czasu ...

No chyba, ze mowimy o kradziezy daimlera nalezacego do krolowej brytyjskiej...

Fakty sa jednak takie, ze "wziecie" maja najpopularniejsze auta, a znalezienie drugiego takiego passata, czy a4, to czasami odleglosc kilkudziesieci metrow smile.gif

Napisano

> siedzeniami.

Np. W Pandzie (II) musisz odkręcić siedzenie, a jak trafi ci się jeszcze egzemplarz z LPG to robota zajmie Ci jakieś 15 minut (zbiornik skutecznie utrudnia dostęp do śruby - podejście tylko płaskim kluczem, a miejsca tyle, że co 1/8 obrotu musisz go przekładać) sciana.gif. Żaden z złodziej na ulicy nie będzie się w to bawił.

A z plusem "z zapalniczki" nie jest tak łatwo - wiele egzemplarzy nie ma gniazda zapalniczki. hahaha.gif

Napisano

> Tylko co z tego, jak mądrze zrobiony wyłącznik zwiera cały plus po stacyjce do masy samochodu?

> Proste i głupie, a do zabrania samochodu zostaje jedynie laweta, bo nawet trudno jest taki

Ryzykowne, przekręcić kluczyk zapominając o przełączniku i sam też nie pojedziesz.

Napisano

> Ryzykowne, przekręcić kluczyk zapominając o przełączniku i sam też nie pojedziesz.

Ja stosuje przekaźnik przełączny sterowany w zależności od życzenia właściciela samochodu - ukryty prosty przełącznik z brzęczykiem piezo (że auto nie pojedzie zlosnik.gif), po bardzo popularną blokadę KD 2006 ok.gif.

Napisano

Tylko ilu domorosłych fachowców od zabezpieczeń tak robi? Znam kilku osobników z takimi patentami i każdy ciął plusa zasilania pompy gdzieś na wysokości fotela kierowcy i wstawiał przełącznik. Proste i na ogół skuteczne. Jednak jeśli złodziej zna instalację auta to nie musi sie kłaść pod samochód a cała impreza zajmuje minutę. Plusa bierze najczęściej z lampki sufitowej.

Ale to nie temat na takie dywagacje.

Wracając do meritum te magnesy to jakaś wydumka policajów.

Napisano

Dawno temu, z matiza dwa razy kradli mi radio wybijajac szybę kierowcy, nie otwierając przy tym drzwi i dwa razy musiałem wymienić czujniki ruchu zamontowane przy słupkach bo były popsute po takim włamie.

Napisano
  • Autor

> Nie mercedesy, tylko audi.

> Ale tylko pod warunkiem, że po drodze wpadniesz po wurst :-)

Racja

PS nie śmiać mi się z rejestracji zlosnik.gif

Napisano

> Mają też flux capacitory i generatory pola neutrinowego.

te magnesy to odpady z akceleratora cząstek biglaugh.gif

Napisano

> Wygląda to troche inaczej. Nie moge odjechac autem bo ma jakies niestandardowe zabezpieczenie -

> odpuszczam i próbuję z innym.

Dokładnie! Tym bardziej, że aby dostać sie do pompy, często trzeba zdjąć kanapę odkręcić klapkę itd... Prościej byłoby od razu z lawetą podjechać.

Napisano

> kiedys mialem poloneza a w nim poprzedni wlasciciel zrobil ukryty hebel i wcale plusa nie bylo

wystarczy wyłącznik prądu taki jak w np. w Lublinach był, tylko go lekko zmodyfikować, żeby po przełączeniu zabierać tą wajchę (kluczyk) i po sprawie, na bank szybko się tego nie załączy. ok.gif

Napisano

> dzisiaj to mówili? nie wierzę!

> przecież ten sposób jest znany z 10 lat!

I 10 lat temu miał sens.

Co z tego, że dostaniesz się do środka Stilo czy Krowy? Masz do pokonania immo, które jest zaszyte w BC, więc musiałbyś podmienić BC+ECU silnika+własny kluczyk, żeby odjechać.

Gdybyś chciał ukraść BBM'a to musisz przyjść z własnym ECU silnika z wyczyszczonym immo, odciąć kable do immo i wtedy odpalisz, ale w nowszych, o których pisałem, ten numer nie przejdzie a wyprucie BC nie trwa 30sekund.

Pozdrawiam BAS

Napisano

> wyprucie BC nie trwa 30sekund.

> Pozdrawiam BAS

To akurat nie jest kłopot bo na takim np parkingu pod marketem pies z kulawą nogą sie nie zainteresuje autem z podniesioną maską. Złodziej ma duuuużo czasu . W niektórych autach jak np Astra III czy Vectra ECU silnika jest w lewym nadkolu , dostępny z zewnątrz wiec wystarczy tylko odpiąć wtyczkę i podpiąć swoje ECU. Słyszałem też opinię alarmowca że najlepsi nawet nie muszą nic podpinać bo mają swój sprzęt którym włamują sie przez złącze diagnozy do ECU, zczytują PIN i dokladają swój kluczyk. W takim przypadku dobrze ukryty przelącznik złącza diagnozy może być pomocny

Napisano

> I 10 lat temu miał sens.

> Co z tego, że dostaniesz się do środka Stilo czy Krowy? Masz do pokonania immo, które jest zaszyte

> w BC, więc musiałbyś podmienić BC+ECU silnika+własny kluczyk, żeby odjechać.

> Gdybyś chciał ukraść BBM'a to musisz przyjść z własnym ECU silnika z wyczyszczonym immo, odciąć

> kable do immo i wtedy odpalisz, ale w nowszych, o których pisałem, ten numer nie przejdzie a

> wyprucie BC nie trwa 30sekund.

> Pozdrawiam BAS

zgadza sie .jak programowalem kluczyk do primery,to gosciu majac juz gotowy kluczyk,stary kluczyk do zeskanowania sygnalu immo, otwarte auto i komputer przy sobie stracil jakies 30 minut na zaprogramowanie[nie znalem kodu PIN].

Napisano
  • Autor

> To akurat nie jest kłopot bo na takim np parkingu pod marketem pies z kulawą nogą sie nie

> zainteresuje autem z podniesioną maską. Złodziej ma duuuużo czasu .

Niekoniecznie. Czasem jakiś emeryt z nudów może sie zainteresować albo ochrona. No i właściciel auta może nagle się pojawić

>W niektórych autach jak np

> Astra III czy Vectra ECU silnika jest w lewym nadkolu , dostępny z zewnątrz wiec wystarczy

> tylko odpiąć wtyczkę i podpiąć swoje ECU.

Szkoda że nie jest np. obok wlewu paliwa zlosnik.gif

Słyszałem też opinię alarmowca że najlepsi nawet

> nie muszą nic podpinać bo mają swój sprzęt którym włamują sie przez złącze diagnozy do ECU,

> zczytują PIN i dokladają swój kluczyk. W takim przypadku dobrze ukryty przelącznik złącza

> diagnozy może być pomocny

Albo zamienione przewody złącza diagnostycznego czy ECU. W kilka minut się tego nie znajdzie zlosnik.gif

Widziałem na TVN Turbo jak policja podstawiła na ulicy czy parkingu jakieś atrakcyjne auto i czekałą na złodziei. I rzeczywiście się pojawili. Słyszałem też opiwieści jak to w tzw. dawnych czasach ludzie robili na parkingach zasadzki na złodziei i jak złapali takiego to lądował w szpitalu,a ówczesna milicja potrafiła mu jeszcze dołozyć pałą. I nikomu do głowy nie przyszło się skarżyć. Ale teraz mamy tzw. demokrację i byle pijaczek się może poskarzyć na policjanta albo innego obywatela, że ten obił mu mordę. Inna sprawa że ma raczej niewielkie szanse, bo środowisko jest solidarne a po nagłośnionych przez media aferach z przekroczeniem obrony koniecznej wymiar sprawiedliwości nie jest już podobno taki skory to robienia z ofiar przestępców - np. sprawa boksera który zatłukł pięściami na ulicy świra z pistoletem gazowym albo właściciela domu w Poznaniu, który zastrzelił włamywacza zlosnik.gif

Napisano

Złodzieje kupuja NOWE auta i sami sie ucza na nich . Wtedy maja przyklaodowo jedna specjalizacje w marce i jada z koksem .

Napisano

> W niektórych autach jak np

> Astra III czy Vectra ECU silnika jest w lewym nadkolu , dostępny z zewnątrz wiec wystarczy

> tylko odpiąć wtyczkę i podpiąć swoje ECU.

W Krowie MJTD siedzi pod zderzakiem, wbrew pozorom dostęp nie jest łatwy.

Zakładając, że złodziej podłożyłby własne ECU silnika to musiałoby być to ECU mocno zmodyfikowane, żeby całkowicie ignorowało immo. Jest to jak najbardziej do zrobienia, ale jakoś nie wydaje mi się, żeby złodzieje bawili się w takie modyfikacje, no może w filmach.

> Słyszałem też opinię alarmowca że najlepsi nawet

> nie muszą nic podpinać bo mają swój sprzęt którym włamują sie przez złącze diagnozy do ECU,

> zczytują PIN i dokladają swój kluczyk. W takim przypadku dobrze ukryty przelącznik złącza

> diagnozy może być pomocny

Widziałem swego czasu na alledrogo czy ebay urządzenia pozwalające uruchomić samochód bez kluczyka, ale to było chyba głównie do VAG'a, gdzie producent pewnie zostawił jakąś furtkę w jakimś celu i zostało to wykorzystane.

Pozdrawiam BAS

Napisano

Powiedziałbym, ze z samochodu zostają po prostu zgliszcza.

Zwarcie plusa do masy powoduje albo przepalenie bezpiecznika(, czyli już nie ma zwarcia plusa do masy), albo pożar.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.