Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Idealy sie sprzedaly. BMW.

Featured Replies

Napisano

> A robisz takie manewry jak opisałem ? Owszem przy jeździe na wprost nic sie nie dzieje, ale w

> sytuacji awaryjnej różnice są. W sytuacji gdy Ty kontrolujesz sytuacje i znasz auto pewnie do

> tej granicy sie nie zbliżasz.

Zdarza się - tyle że sytuację gdy przy 220+ muszę awaryjnie hamować mam rzadko. I nie wynika to z tego, że trzymam się daleko od tej prędkości. Tyle że to już temat na inną debatę wink.gif

> Problem polega na tym, ze jak masz na przedniej osi 65 procent masy i naciskasz hamulec, to na

> przednia oś docisk jest bardzo mocny, a tylna niemal sie unosi do góry i traci przyczepność.

Problem z tym, że większość RWD współczesnych mojemu autu ma podobny rozkład masy...

Napisano

> A robisz takie manewry jak opisałem ? Owszem przy jeździe na wprost nic sie nie dzieje, ale w

> sytuacji awaryjnej różnice są. W sytuacji gdy Ty kontrolujesz sytuacje i znasz auto pewnie do

> tej granicy sie nie zbliżasz.

> Problem polega na tym, ze jak masz na przedniej osi 65 procent masy i naciskasz hamulec, to na

> przednia oś docisk jest bardzo mocny, a tylna niemal sie unosi do góry i traci przyczepność.

nie no totalna abstrakcja facepalm%5B1%5D.gif

rozumiem, że jazdę normalną do pracy RWD Ty widzisz tak...

a biedne ludzie jadące do pracy z lewej, z prawej i z przodu, hamują na światłach tak:

Napisano

Nikt nie twierdzi ze rwd jest dla każdego. A stosując twoja filozofię za poduszki i strefy zgniotu tez nie powinnismy płacić. W końcu prawie nigdy z nich nie korzystamy.

Wyważone Rwd pozwala zapewnić jednocześnie komfort i wzorowe prowadzenie. Ja mam akurat taka konfiguracje. zrozumiał to nawet Hyundai i w najdroższych autach stosuje rwd.

Napisano

> Problem z tym, że większość RWD współczesnych mojemu autu ma podobny rozkład masy...

gewichtsverteilung-c.jpg

270751858-jezyk.gif

Napisano

> nie no totalna abstrakcja

Jeśli sie nie rozumie pojęcia "sytuacja awaryjna"to sie potem tworzy takie bzdurne posty. hehe.gif

Napisano

Kolego, konkurencyjne dla mojego to np e36 323ti i od biedy 325. 5er to nie ta liga jeśli chodzi o cenę i klasę auta, że o 7er nie wspominając...

Napisano

> Zdarza się - tyle że sytuację gdy przy 220+ muszę awaryjnie hamować mam rzadko. I nie wynika to z

> tego, że trzymam się daleko od tej prędkości. Tyle że to już temat na inną debatę

> Problem z tym, że większość RWD współczesnych mojemu autu ma podobny rozkład masy...

Dlatego napisałem, ze samo rwd nic nie daje. Ważna jest implementacja.

Napisano

To i tak jest lekka lipa. Zobacz jakie on ma ogromne nawisy z przodu i z tylu.

Napisano

> Nikt nie twierdzi ze rwd jest dla każdego.

oczywiście. nie robmy z RWD jakiejs wyzszej szkoły. chodzi o 100% pragmatyzm użytkowy, nie dorabiajmy do tego klasy kierownika...

> A stosując twoja filozofię za poduszki i strefy zgniotu

> tez nie powinnismy płacić. W końcu prawie nigdy z nich nie korzystamy.

co innego wybór opcji napędu, a co innego WYMOGI bezpieczeństwa... za chwilę mi przypiszesz stwierdzenie, że dla bezpieczeństwa wszyscy powinni mieć >150 KM, bo poniżej to strach. a z FWD to prosto na powązki tylko jechać.

> Wyważone Rwd pozwala zapewnić jednocześnie komfort i wzorowe prowadzenie. Ja mam akurat taka

> konfiguracje. zrozumiał to nawet Hyundai i w najdroższych autach stosuje rwd.

1. 1er i komfort... taaaaa.

2. 1er a "najdroższe" auto to trochę rozbieżne tematy

Napisano

Czy jeśli wjadę na wagę przednimi kołami a później tyłem to wynik będzie prawdziwy?

Napisano

> Jeśli sie nie rozumie pojęcia "sytuacja awaryjna"to sie potem tworzy takie bzdurne posty.

zwykła hiperbola... Ty nie rozumiesz ze nie jest sytuacją awaryjną włączenie się do ruchu. a przy normalnych prędkosciach i na normalnej drodze, w normalnym ruchu, FWD sobie też poradzi z testem łosia i różnice będą pomijalne...

Napisano

> To i tak jest lekka lipa. Zobacz jakie on ma ogromne nawisy z przodu i z tylu.

wiem wiem, zresztą ja nie lubię sposobu w jaki to auto się prowadzi, jest zbyt mało nadsterowne, a w razie poślizgu długie i ciężkie z tyłu = trudne do opanowania. Co nie zmienia faktu że na autostradzie jest bardzo stabilne przy wyższych prędkościach ale to raczej kwestia masy i rozstawu kół.

Napisano

> oczywiście. nie robmy z RWD jakiejs wyzszej szkoły. chodzi o 100% pragmatyzm użytkowy, nie

> dorabiajmy do tego klasy kierownika...

A gdzie ktoś wspominał o klasie kierownika?

> co innego wybór opcji napędu, a co innego WYMOGI bezpieczeństwa... za chwilę mi przypiszesz

> stwierdzenie, że dla bezpieczeństwa wszyscy powinni mieć

Kto powiedział ze wszyscy?

Dlaczego Ty odpowiadasz nie na moje posty?

> 1. 1er i komfort... taaaaa.

Ja jestem zadowolony jak nigdy dotąd. Kierownicy mi silnik z rak nie wyrywa, wybieranie nierówności uważam za wzorowe mimo kol 17 cali.

> 2. 1er a "najdroższe" auto to trochę rozbieżne tematy

Tak sie składa ze z owym Hyundaiem ceny idą łeb w łeb. W Polsce genesis zaczynał sie od stówy.

Napisano

> zwykła hiperbola... Ty nie rozumiesz ze nie jest sytuacją awaryjną włączenie się do ruchu. a przy

> normalnych prędkosciach i na normalnej drodze, w normalnym ruchu, FWD sobie też poradzi z

> testem łosia i różnice będą pomijalne...

Włączanie sie do ruchu to nie sytuacja awaryjna. Można stać i czekać aż sznurek aut sie skończy albo ktoś sie zlituje, a można płynnie włączyć sie do ruchu.

Napisano

> Wiec chyba jednak. Przednionapedowa katastrofa.

> Moze to bujda, ale chyba za duzo sie o tym mowi od dluzszego czasu.

Ale co za problem, przeciez to ze zdjecia to jakis okrutny kanapowoz w stylu Opla Zafiry albo czegos rownie strasznego. Takie auta moga sobie byc FWD, nie widze w tym nic zlego. Co innego jesliby zrobili FWD w serii 3, wtedy faktycznie mozemy mowic o katastrofie.

Napisano

> Kolego, konkurencyjne dla mojego to np e36 323ti i od biedy 325. 5er to nie ta liga jeśli chodzi o

> cenę i klasę auta, że o 7er nie wspominając...

ale seryjna moc Twojej lanci to chyba bardziej jak E36 iS a tu już z wyważaniem nie jest aż tak źle grinser006.gif

Napisano

> wiem wiem, zresztą ja nie lubię sposobu w jaki to auto się prowadzi, jest zbyt mało nadsterowne, a

> w razie poślizgu długie i ciężkie z tyłu = trudne do opanowania. Co nie zmienia faktu że na

> autostradzie jest bardzo stabilne przy wyższych prędkościach ale to raczej kwestia masy i

> rozstawu kół.

Nie tylko. Bardzo dużo aut z kategorii supercars ma statystyczny rozkład masy w którym więcej masy jest z tyłu. Generalnie im wyższe prędkości się rozwija tym bardziej się tego wymaga.

Inna sprawa, że statystyczny rozkład masy ma często niewiele wspólnego z tym jaki występuje w czasie jazdy - np tylny spoiler w 911t generuje kilkaset kg docisku który diametralnie zmienia rozkład masy przy wysokiej prędkości.

Napisano

> ale seryjna moc Twojej lanci to chyba bardziej jak E36 iS a tu już z wyważaniem nie jest aż tak źle

Seryjna moc mojej Lancii to co najmniej 325/328.

Napisano

> Seryjna moc mojej Lancii to co najmniej 325/328.

nie wiem dlaczego myślałem że miałeś bez świstaka zlosnik.gif

Napisano

> wyrywanie to mit. jesli ktos nie ma siły utrzymac kierownicy podczas ruszania powinien miec zabrane

> PJ albo klasę inwalidztwa

Generalnie pewnie tak ale chyba nie jezdziles mocnym FWD z mocna szpera. Na przyczepnej oponie i nawierzchni potrafi solidnie targac kierownica.

Napisano

> nie wiem dlaczego myślałem że miałeś bez świstaka

Bo byłem. Zmieniłem 16v '96 na 16vT '99.

Napisano

> Nie tylko. Bardzo dużo aut z kategorii supercars ma statystyczny rozkład masy w którym więcej masy

> jest z tyłu. Generalnie im wyższe prędkości się rozwija tym bardziej się tego wymaga.

> Inna sprawa, że statystyczny rozkład masy ma często niewiele wspólnego z tym jaki występuje w

> czasie jazdy - np tylny spoiler w 911t generuje kilkaset kg docisku który diametralnie zmienia

> rozkład masy przy wysokiej prędkości.

To prawda. Tyle ze w cywilnym aucie stateczne 50:50 daje ogromna łatwość prowadzenia w łuku. Oczywiscie samo w sobie jest niewystarczające.

Napisano

> A gdzie ktoś wspominał o klasie kierownika?

nigdzie. uprzedzama fakty

> Kto powiedział ze wszyscy?

> Dlaczego Ty odpowiadasz nie na moje posty?

a dlaczego Ty dorabiasz do moich?

> Ja jestem zadowolony jak nigdy dotąd. Kierownicy mi silnik z rak nie wyrywa, wybieranie nierówności

> uważam za wzorowe mimo kol 17 cali.

niektórzy są zadowoleni z FWD.

> Tak sie składa ze z owym Hyundaiem ceny idą łeb w łeb. W Polsce genesis zaczynał sie od stówy.

buahahah. no tak genezis vs 1er. taa sama klasa auta. budzetowe BMW z segmentu C vs coupe. no tak, porównywanie cen jest uzasadnione.

Napisano

> Generalnie pewnie tak

o tym dyskutujemy

> ale chyba nie jezdziles mocnym FWD z mocna szpera. Na przyczepnej oponie i

> nawierzchni potrafi solidnie targac kierownica.

jezdzilem, ale nie rozmawiamay o sporcie a o codziennym używaniu.

Napisano

> o tym dyskutujemy

> jezdzilem, ale nie rozmawiamay o sporcie a o codziennym używaniu.

To w codziennym tez czyms takim bywa zabawnie, jak sie w koleine jednym kolem wpadnie np. smile.gif

Ale oczywiscie inna kwestia, ze cywilne FWD raczej szper nie maja, a jesli juz to lagodne. I wowczas takie problemy nijak nie wystepuja.

Napisano

> nigdzie. uprzedzama fakty

Nievwiem po co.

> a dlaczego Ty dorabiasz do moich?

Co konkretnie?

> niektórzy są zadowoleni z FWD.

Nigdy tego nie kwestionowalem.

> buahahah. no tak genezis vs 1er. taa sama klasa auta. budzetowe BMW z segmentu C vs coupe. no tak,

> porównywanie cen jest uzasadnione.

Pisałem prosty tekst o Hyundaiach z rwd, a ty coś na sile próbujesz mi importować. Po co? Mogę równie dobrze porównać cenę M135i z paroma opcjami z cena Equus i co? Będziesz miał kolejny punkt do odpowiadania na tezę któraś nie padła, a którą sam wymyśliles ( np ze dla mnie to są auta tego samego segmentu) naprawdę nie potrafisz sie odnieść do tego co jest napisane w moich postach, a nie tego co sobie sam wyobrażasz?

Napisano

> a dlaczego Ty dorabiasz do moich?

> Co konkretnie?

tekst o podłużnicach i poduszkach. naciągane to było.

> Pisałem prosty tekst o Hyundaiach z rwd, a ty coś na sile próbujesz mi importować. Po co?

na sile? pisałeś, że hundai doznał oswiecenia i w drogich modelach uzwa RWD. ok. ale zwroc uwage ze to jest model sportowy... w tanich - czyli segmencie 1er - nie robi tego. zatem kto tu cos na sile importuje?

slaby przyklad. genesis vs 1er w dieslu? seriously?

> Mogę

> równie dobrze porównać cenę M135i z paroma opcjami z cena Equus i co? Będziesz miał kolejny

> punkt do odpowiadania na tezę któraś nie padła, a którą sam wymyśliles ( np ze dla mnie to są

> auta tego samego segmentu) naprawdę nie potrafisz sie odnieść do tego co jest napisane w moich

> postach, a nie tego co sobie sam wyobrażasz?

facepalm%5B1%5D.giffacepalm%5B1%5D.giffacepalm%5B1%5D.gif rozkręcasz się.

Napisano

> tekst o podłużnicach i poduszkach. naciągane to było.

Skoro ignorujesz aspekt bezpieczeństwa czynnego, to logiczne jest ze i bierne nie ma znacznia, prawda?

> na sile? pisałeś, że hundai doznał oswiecenia i w drogich modelach uzwa RWD. ok. ale zwroc uwage ze

> to jest model sportowy... w tanich - czyli segmencie 1er - nie robi tego. zatem kto tu cos na

> sile importuje?

Kolego mocno słabo sie orientujesz w trmacie. genesis to najpierw limuzyna. Wersja Coupe powstała na jej bazie. Jest jeszcze bardziej prestiżowy i większy Equus. Auto klasy S. Tez z RWD.

napisałem wyraźnie, ze w drogich Hyundaiach jest RWD. Chyba jasno z tego wynika, ze w tanich nie ma. Po co o tym piszesz z nutą jakbyś zrobił odkrycie?

Napisano

Tak sobie czytam te labidzenie i jojczenie nad "upadkiem LEGENDY" (już sama ta nazwa "legenda"... Może nie będę kończył... :-> ) i tak sobie myślę.

90+% jojczących nie jest i nie będzie stać na zakup pojazdu tej marki młodszego niż dekada. Znaczy się złomka, ale "panie, LEGĘDA, rozumiszpan"...

To ja się Was pytam - po co rwać szaty?

Co Wy, chłopcy z podwórka, co to zmazy nocne pod plakatem wyrwanym z ałtoświata macie?

Fabryki produkują TO NA CO JEST ZBYT.

Kropka.

Jak jest zbyt na taki wynalazek, to go produkują.

Jak nie będzie zbytu - przestaną.

Jak nie będzie zbytu na "zibenera w eksdrajwie" to PRZESTANĄ TO PRODUKOWAĆ, choćby "fani" (zwykle posiadający przechodzony złom) mieli się oflagować i strajk głodowy zrobić.

Przypomnę, jakie były szlochy i jojczenie, jak Porsche przyczepiło swój znaczek na fajansiarskiego folcwagena tułarega.

"Panie, taczka z metką PORSZE?! Kto to kupi?! Świat się kończy! Łopanie!!!"

I co?

I gdyby nie rebrendowany tułareg, to porsze DAWNO POSZŁOBY Z TORBAMI.

To najlepiej sprzedający się model w historii marki - ups, łoda suprajzzzzzz!

NIKT by cudaka 911 nie kupił, bo pierwszym wyborem u osoby posiadającej dziś nadprzeciętne zdolności nabywcze jest "panie, TERENOWY musi być! I najlepiej na felunku 20-tce".

Dlatego "kajen" jest u Porsche modelem wolumenowym, a reszta to tło, które gdyby nie onże kajen - rozmyłoby się w niebycie.

Bo "beemka w ef-wudzie"?

No i w czym problem, się ja pytam?

Przecież i tak nie jesteście na to auto klientami...

I jeszcze przez dłuuuugie lata nie będziecie...

Echhh...

Napisano

> Włączanie sie do ruchu to nie sytuacja awaryjna. Można stać i czekać aż sznurek aut sie skończy

> albo ktoś sie zlituje, a można płynnie włączyć sie do ruchu.

no wlasnie tu jest problem. do jazdy po miescie podchodzisz ze stoperem i licznikiem przeciążeń.

Napisano

> no wlasnie tu jest problem. do jazdy po miescie podchodzisz ze stoperem i licznikiem przeciążeń.

Zwyczajnie lubię skuteczność. Skoro mam 200+ koni to chce mieć możliwość ich wykorzystania nie tylko w trasie.

Napisano

> Skoro ignorujesz aspekt bezpieczeństwa czynnego, to logiczne jest ze i bierne nie ma znacznia,

> prawda?

nie. nie dorabiaj.

nie ignoruje aspektu, poprostu uważam że rodzaj napędu ma znaczenie marginalne.

> Kolego mocno słabo sie orientujesz w trmacie.

i po co te wycieczki? sam poza fanatyzmem, też nie brylujesz jakoś. tylko po co to rozdmuchiwać?

>genesis to najpierw limuzyna. Wersja Coupe powstała

> na jej bazie. Jest jeszcze bardziej prestiżowy i większy Equus. Auto klasy S. Tez z RWD.

> napisałem wyraźnie, ze w drogich Hyundaiach jest RWD.

ja tego nie neguje. ja odnoszę się cały czas do tematu wątku - rodzinny dupowóz, tudzież kompakty. co tu equus czy genesis mają do roboty?

>Chyba jasno z tego wynika, ze w tanich nie

> ma. Po co o tym piszesz z nutą jakbyś zrobił odkrycie?

facepalm%5B1%5D.gif no ta zaczyna się. już pamiętam dlaczego miałeś zaszczytny status ustawiony jeszcze niedawno u mnie.

Napisano

olaboga ależ Ty jesteś wspaniały, rozumiem że za gotówkę samochodziki kupujesz wypłacając $ z konta i jesteś supertargetem? A może jednak lizindżek albo kreska?

dlaczego odbierasz ludziom prawo do oceniania tego czym będą kiedyś jeździć, choćby za 20 lat?

Napisano

> olaboga ależ Ty jesteś wspaniały, rozumiem że za gotówkę samochodziki kupujesz wypłacając $ z konta

> i jesteś supertargetem? A może jednak lizindżek albo kreska?

> dlaczego odbierasz ludziom prawo do oceniania tego czym będą kiedyś jeździć, choćby za 20 lat?

W Twoim przypadku za 40 lat wink.gif

A swoją drogą to BMW od dobrych kilku lat produkuje samochody z napędem na przednie koła i nikt się nie wkurza.

Napisano

> W Twoim przypadku za 40 lat

> A swoją drogą to BMW od dobrych kilku lat produkuje samochody z napędem na przednie koła i nikt się

> nie wkurza.

Nawet wiecej, niektorzy bardzo owe BMW z FWD i francuskim silnikiem lubia grinser006.gif

Napisano

> Nawet wiecej, niektorzy bardzo owe BMW z FWD i francuskim silnikiem lubia

Bo to bardzo fajny samochód.

Napisano

> olaboga ależ Ty jesteś wspaniały, rozumiem że za gotówkę samochodziki kupujesz wypłacając $ z konta

> i jesteś supertargetem? A może jednak lizindżek albo kreska?

Nie, nie jestem targetem.

I - między innymi dlatego - się NIE JARAM.

> dlaczego odbierasz ludziom prawo do oceniania tego czym będą kiedyś jeździć, choćby za 20 lat?

Za dwadzieścia lat dalej kultowy będzie derrpastuch w tidiaju...

Napisano

> I do tego całkiem szybki.

Calkiem to pojecie wzgledne, szybko to sie w miare robi po remapie grinser006.gif Natomiast prowadzenie, balans i uklad kierowniczy (chyba najlepszy elektryk w mainstreamowym aucie) miodzio.

Napisano

a Yarek sie wzial i na forum wypial buu.gif

kolega Mar00cha proszony jest o podlinkowanie zakładu kolegi Yarek i kolegi KvM zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

> Ale co za problem, przeciez to ze zdjecia to jakis okrutny kanapowoz w stylu Opla Zafiry albo

> czegos rownie strasznego. Takie auta moga sobie byc FWD, nie widze w tym nic zlego. Co innego

> jesliby zrobili FWD w serii 3, wtedy faktycznie mozemy mowic o katastrofie.

Koncept pokazany na zdjeciach ma byc identyczny z BMW 1 GT.

A to najprawdopodobniej oznacza, ze cala seria 1 straci swoj najwiekszy atut.

W najlepszym wypadku beda dostepne 4x4, jak w nowym Mercedesie A klasa lub Audi A3.

Napisano
  • Autor

> Bo "beemka w ef-wudzie"?

> No i w czym problem, się ja pytam?

> Przecież i tak nie jesteście na to auto klientami...

> I jeszcze przez dłuuuugie lata nie będziecie...

> Echhh...

Chocbys mogl zajrzec wszystkim do portfela i tak bedziesz ich ocenial swoja miara, marny filozofie. zlosnik.gif

Napisano

> A to najprawdopodobniej oznacza, ze cala seria 1 straci swoj najwiekszy atut.

Jaki? wink.gif

2/3 właścicieli obecnych 1-dynek zapytanych o to na którą oś maja napęd odpowiedzą na przód... zlosnik.gif tyle wiedzą hehe.gif

Napisano
  • Autor

> Jaki?

> 2/3 właścicieli obecnych 1-dynek zapytanych o to na którą oś maja napęd odpowiedzą na przód...

> tyle wiedzą

A co to zmienia w kwestii atutow auta?

Nawet jesli nie wiedza jaki jest naped, to przeciez kupili BMW nie z racji tego, ze jest tanie czy ladne.

Napisano

> Chocbys mogl zajrzec wszystkim do portfela i tak bedziesz ich ocenial swoja miara, marny filozofie.

To dziwne, że z tej wypowiedzi wyciągacie jedynie kwestię kasy ... icon_eek.gif

Napisano

> Przy 150 koniach problemu nie było - przy 200 jest ale bardziej w formie

> ciekawostki niż problemu który by mnie miał wyrzucić z drogi.

> > nie wiem do czego zmierzasz pojęciem antyrodzinności.

To zależy jak się producent postarał.

W Daerwoo Lanosie przy 106KM kierownicę wyrywało. Jak przyśpieszyłeś na pierwszym biegu to samochód ostro skręcał kiedy nie trzymałeś kierownicy. O ile pamiętam, skręcał w prawo. A jak trzymałeś, a koła napędzające straciły przyczepność, to było wrażenie ujeżdżania byka zlosnik.gif

W nieco mocniejszym Punto ten efekt jest mniejszy, a w Alfie 2x mocniejszej skręcania nie zauważyłem wcale, a wyrywanie kierownicy jest minimalne (ale jest!).

O ile się orientuję, to efekt można niwelować, odpowiednio dobierając długość i chyba grubość tych "prętów" (nie znam fachowej nazwy hehe.gif) wychodzących ze skrzyni biegów i napędzających koła zlosnik.gif Nie każdemu producentowi chce się nad tym dłużej posiedzieć wink.gif

Napisano

> Nie każdemu producentowi chce się nad tym dłużej posiedzieć

Kia Optima - tam wyraźnie nie chciało im się.

Saab 9-3 - w tym pracowali długo i dokładnie bo było bardzo dobrze

Napisano

> Chocbys mogl zajrzec wszystkim do portfela i tak bedziesz ich ocenial swoja miara, marny filozofie.

Ty, no ale ja Cię przepraszam, ile Ty masz lat, żeby używać określenia "ideały".

Ideały to są w bravo girl i czytankach dla dzieci.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.