Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Parujące szyby

Featured Replies

Napisano

> Jakie macie sposoby na parujące szyby w aucie?

23 lata i ponad milion km. jeżdżę rożnymi autami. Od malucha do Speedster-a przez wszystkie rodzaje aut nowych i używanych, z klimą i bez i w żadnym, nigdy nie miałem problemu z parującymi szybami.

Może dlatego, że staram się nie wnosić wilgoci do wnętrza a przed wsiadaniem z mokrej nawierzchni zawsze strzepuję śnieg i błoto z butów?

Pozdrawiam.

Napisano

> Może dlatego, że staram się nie wnosić wilgoci do wnętrza a przed wsiadaniem z mokrej nawierzchni

> zawsze strzepuję śnieg i błoto z butów?

Ja stosuję podobne zalecenia, do tego regularnie (raz na tydzień/dwa tygodnie) odkurzam wnętrze i problemów z parowaniem nie mam.

Napisano

sprawdzic czy obieg zamkniety nie jest wlaczony na stale. Moze sie cos zdupczylo i zostal w takim polozeniu.

Mialem rozne auta i parowalo lekko tylko w lanosie ale tam pomagalo wlaczenie nawiewu na 1ke i skierowanie powietrza na szyby

BTW jesli auto ma automatyczna klime to jej nie wylaczaj. Ustaw komfortowa dla siebie temperature i tak jezdzij.

Napisano

> Może dlatego, że staram się nie wnosić wilgoci do wnętrza a przed wsiadaniem z mokrej nawierzchni

> Pozdrawiam.

Dokładnie, mnie ojciec od dzieciaka uczył że przed wejściem do samochodu otrzepać buty.

Napisano
  • Autor

> 23 lata i ponad milion km. jeżdżę rożnymi autami. Od malucha do Speedster-a przez wszystkie rodzaje

> aut nowych i używanych, z klimą i bez i w żadnym, nigdy nie miałem problemu z parującymi

> szybami.

Robie tak samo. Sprzątam odkurzam, ale jak jade w 4 osoby to nawiew musze mieć na 3 (4 maks). Obieg jest otwarty. W pojedynke nie jest źle ale kilka osób do środka i mam saune.

Napisano

w takiej octavii np jest patent tego typu, że jak nastawiam nawiew tylko na szybę to włącza się klimatyzacja i tym sposobem szyby nie parują nawet 10 s po odpaleniu ok.gif

Napisano

> 23 lata i ponad milion km. jeżdżę rożnymi autami. Od malucha do Speedster-a przez wszystkie rodzaje

> aut nowych i używanych, z klimą i bez i w żadnym, nigdy nie miałem problemu z parującymi

> szybami.

jeżdżę co prawda o rok mniej ale bez klimy to ciężko w zimę utrzymać zero wilgoci w aucie, jak to robisz ???

Napisano

Silikonowy żwirek dla kota - w zimie wysypuję na wycieraczkę pod nogami kierowcy.

Doskonale wchłania wilgoć z butów i z powietrza, nie niszczy butów.

Paczka 3-4 kg kosztowała mnie ok. 15 zł, przez dwie zimy nie zużyłem nawet 1/4 paczki.

Napisano

> Jakie macie sposoby na parujące szyby w aucie? Filterek nowy oczywiscie to samo, szyby wyczyszczone

> a i tak parują cały czas. Znalazłem na allegro jakieś kulki ale nie wiem czy to coś warte.

> http://allegro.pl/samochodowy-pochlaniacz-wilgoci-dumpoff-2sz-1grat-i2698973091.html

Zobacz czy "wywiew" nie jest zatkany. Nie wiem jak to wygląda u Ciebie ale coś takiego raczej na pewno jest(prawdopodobnie okolica tylnego zderzaka).

Napisano

> Jakie macie sposoby na parujące szyby w aucie? Filterek nowy oczywiscie to samo, szyby wyczyszczone

> a i tak parują cały czas. Znalazłem na allegro jakieś kulki ale nie wiem czy to coś warte.

> http://allegro.pl/samochodowy-pochlaniacz-wilgoci-dumpoff-2sz-1grat-i2698973091.html

klima.

A na poważnie to sprawdź, drożność tylnych otworów wentylacyjnych.

Napisano

wlaczyc klime? zlosnik.gif jesli nie ma to otworzyc okno lub grzac w srodku ok.gif

Napisano

Klima.

Jak nie ma - to trochę pomaga lekkie uchylenie okien (owiewki niezbędne, żeby nie napadało a uchylenie na tyle małe, żeby nie ułatwiło kradzieży) przy wysiadaniu.

Napisano

> jeżdżę co prawda o rok mniej ale bez klimy to ciężko w zimę utrzymać zero wilgoci w aucie, jak to

> robisz ???

Normalnie, but o but aż wszystko odpadnie. "Kilka płatków" śniegu, który zostanie wysycha nie parując szyb.

Ostatni raz woziłem gąbkę w schowku chyba gdzieś około 1997r. mimo, że i tak jej nie używałem. Miałem bo została mi jeszcze z pierwszego malucha, kiedy to kupiłem sądząc, że będzie potrzebna. W końcu się rozpadła ze starości.

Pozdrawiam.

Sebastian

Napisano

Poczytaj sobie to http://www.astra.auto.pl/dzial-techniczny/napraw-to-sam/188-parowanie-szyb-opel-astra

Jest to bolączka większości aut a wśród Opel Astra to zjawisko dotyczy ok 80% modeli frown.gif,bardzo ładnie opisane i udokumentowane (wykonałem u siebie) waytogo.gif i nawet jak 4osoby jadą to pary naprawdę minimalnie

Napisano

Ja też kiedyś walczyłem, chyba w Omedze. Okazało się że mam wrzucone jakieś szmaty tam gdzie jest wywietrznik z tyły samochodu. Po odetkaniu przeszło jak ręką odjął.

Natomiast w Megane II miałem nieszczelność obudowy skraplacza klimatyzacji, lało się na gąbki i stamtąd parowało. Wyszło dopiero po dłuższym czasie jak wody było tyle że przesiąkło przez welurowe dywaniki...

A kilka miesięcy później gaziarze nie założyli gumowej uszczelki na ścianie grodziowej i podczas deszczu lało się też do środka i oczywiście zaparowane szyby... sciana.gif

Ogólnie - też zalecam poszukać źródła wilgoci niż leczyć objawy.

Napisano

> Normalnie, but o but aż wszystko odpadnie. "Kilka płatków" śniegu, który zostanie wysycha nie

> parując szyb.

Oczywiscie w zadnym wypadku nigdy nie wpuszczasz do samochodu ludzi w mokrych kurtkach?

grinser006.gif

Napisano

Zawsze można jeszcze (oprócz wszystkich zamieszczonych tu sposobów) zapodać jakiś dobry środek przeciwko roszeniu szyb. Tylko musi być dobry, bo te tańsze niestety zostawiają smugi...używałem i sobie chwaliłem. Jesienią jak znalazł...

Napisano

Zrzuć filtr przeciwpyłkowy. Zajrzyj do środka na klapę od obiegu wewnętrznego. Poproś drugą osobę aby pobawiła się guzikiem od obiegu wewnętrznego na odpalonym silniku i obserwuj klapę czy pracuje.

Jeśli nie pomoże, klapa działa to wywal na dzień - dwa filtr przeciwpyłkowy i obserwuj czy parowanie ustało. Jak ustanie to winowajca będzie woda dostająca się na filtr.

Napisano

nauczyć się dobrze obsługiwać nawiew oslabiony.gif

Napisano

> Pozdrawiam.

To już macie śnieg w Białymstoku?

Napisano

posmaruj szyby antifogiem shella albo czymś podobnym. Przyczyny nie usunie ale skutek tak.

Napisano

> Robie tak samo. Sprzątam odkurzam, ale jak jade w 4 osoby to nawiew musze mieć na 3 (4 maks). Obieg

> jest otwarty.

obieg jest rzeczywiscie jest otwarty czy jest tylko włączony, żeby był otwarty? Kolega w A4 miał zacięte klapy sterujące powietrzem z zewnątrz w wyniku czego przy włączonym obiegu otwartym powietrze z zewnątrz nie napływało. Szyby w deszczu parowały koszmarnie.

W pojedynke nie jest źle ale kilka osób do środka i mam saune.

jeśli masz dywaniki welurowe to jesienią a na pewno już na zime warto zmienić na gumy, guma na pochłania wody tak jak dywanik. No i oczywiscie dokładnie otrzebać buty ze śniegu

Napisano

> To już macie śnieg w Białymstoku?

Przez ostatnie 23 lata raz czy dwa padał.

Dzisiaj za to o 4:00 trzeba było skrobać szron...

Pozdrawiam.

Napisano

> Oczywiscie w zadnym wypadku nigdy nie wpuszczasz do samochodu ludzi w mokrych kurtkach?

Jakoś się nie zdarzyło. Tyle co wyjście z budynku do samochodu to nigdy nie zmokną.

Pozdrawiam.

Napisano

> kup silica gel

Miałem to, ale nic nie pomagało.

Napisano

> aut nowych i używanych, z klimą i bez i w żadnym, nigdy nie miałem problemu z parującymi szybami.

W malucha nie uwierzę - szczególnie wersje przed FL bez nawiewu. hehe.gif

Heh, gdyby to było takie proste z dwójką małolatów na pokładzie... grinser006.gif

Napisano

> Silikonowy żwirek dla kota - w zimie wysypuję na wycieraczkę pod nogami kierowcy.

Jeździsz ze żwirkiem pod stopami? icon_eek.gif

Napisano

> szybami.

> Pozdrawiam.

Też mam dużo przejechane i też różnymi pojazdami.

Najgorsze parowanie było w Pandzie z 2005 roku - nówka salon sztuka, wszystko działało jak należy, a parowała jak cholera (gorzej od malucha)

Zresztą na AK w kąciku Pandowatych było o tym dosyć głośno.

Od momentu sprzedaży Pandusi problem z parującymi szybami znikł!

Po prostu TTTM

aha nie miała climy grinser006.gif

Napisano

u mnie problem z parowaniem zaczął sie w sumie w c-max'ie

auto z klimą i jak klima nie działa to jest dramat, a auto wietrzone, garażowane, sprzątane

vitara w takich samych warunkach prawie nie paruje

astra f, trochę parowała, ale nawiew załatwiał sprawę ew lekko uchylona szyba

matiz też sobie dość dobrze radził z parowaniem

Napisano

> Przez ostatnie 23 lata raz czy dwa padał.

LOL grinser006.gif

Z tymi luźmi w mokrych kurtkach też.

Poprawiasz ludiom humor z rana, dzięki grinser006.gif

Napisano

> Silikonowy żwirek dla kota

> Paczka 3-4 kg kosztowała mnie ok. 15 zł, przez dwie zimy nie zużyłem nawet 1/4 paczki.

Możesz podać sprawdzonego producenta i nazwę handlową tego "żwirku". Po pracy przejdę się do sklepu to zobaczę może będzie dokładnie ten sam co u Ciebie sprawdzony.

Napisano

Z tym śniegiem to jakie pytanie taka odpowiedź ;-)

Pozdrawiam.

Napisano

też mam żwirek, w woreczkach z pieluchy tetrowej, jeden z przodu a drugi z tyłu i parowanie praktycznie zniknęło... auto Punto mk1

Napisano

> też mam żwirek, w woreczkach z pieluchy tetrowej, jeden z przodu a drugi z tyłu i parowanie

> praktycznie zniknęło...

Mam taki sam patent. Działa. A jak przestaje to zmieniam żwirek.

Napisano

> a i tak parują cały czas.

w nowym aucie podkreślam, pomaga tylko jeden sposób, odpalić, ogrzewanie na full, iść na fajka 5 min, a wsiadasz do odparowanego auta ok.gif

Napisano

W Felicii walczyłem z tym problemem dość długo. Sprawdź czy wygłuszenie pod deską i tapicerka pod wszystkimi dywanikami jest sucha. Jeśli nie to zlokalizuj źródło przecieków. Inaczej to walka z wiatrakami. Po uszczelnieniu. Pokojowy pochłaniacz wilgoci ze zbiorniczkiem przeznaczony na 10 m2 wraz z uchylonymi szybami latem wyciągnął całą wilgoć. Konieczne było dość częste wylewanie zebranej wody z pochłaniacza.

Napisano

> Dokładnie, mnie ojciec od dzieciaka uczył że przed wejściem do samochodu otrzepać buty.

Klepiecie bzdury panowie. Zapraszam kolegę, który przejechał milion kilometrów do mojego mondeo. Jeśli wsiądziesz w zimie w 3 lub więcej osób tylne szyby parują i można przejechać nawet 300 km i dalej będą zaparowane. Filtry wymieniane, nic nie pomaga...

Napisano

> Klepiecie bzdury panowie. Zapraszam kolegę, który przejechał milion kilometrów do mojego mondeo.

> Jeśli wsiądziesz w zimie w 3 lub więcej osób tylne szyby parują i można przejechać nawet 300

> km i dalej będą zaparowane. Filtry wymieniane, nic nie pomaga...

Ja przecieram szyby/od wewnątrz/ zwykłym szamponem i pomaga.

Napisano

> Zawsze można jeszcze (oprócz wszystkich zamieszczonych tu sposobów) zapodać jakiś dobry środek

> przeciwko roszeniu szyb. Tylko musi być dobry, bo te tańsze niestety zostawiają

> smugi...używałem i sobie chwaliłem. Jesienią jak znalazł...

Na bocznych spoko ale na czołowej masakra, nie dość że w nocy efekt pomazanych szyb, to pioruńsko szybko szyba się brudzi.

Używałem różnych racze z górnej półki i każdy działał antyfogowo ale każdy też miał wspomniane skutki uboczne. no.gif

Napisano

> Klepiecie bzdury panowie. Zapraszam kolegę, który przejechał milion kilometrów do mojego mondeo.

> Jeśli wsiądziesz w zimie w 3 lub więcej osób tylne szyby parują i można przejechać nawet 300

> km i dalej będą zaparowane. Filtry wymieniane, nic nie pomaga...

Nie musisz wierzyć w to, że nigdy nie wytarłem szyby ani nie mam w ogóle gąbki itp. Nie musisz wierzyć, że to tylko kwestia samodyscypliny. Mi to lotto.

Pozdrawiam.

Napisano

> Nie musisz wierzyć w to, że nigdy nie wytarłem szyby ani nie mam w ogóle gąbki itp. Nie musisz

> wierzyć, że to tylko kwestia samodyscypliny. Mi to lotto.

> Pozdrawiam.

Tłumaczę Ci, że się mylisz.

Napisano

zobacz czy na filtr kabinowy nie kapie ci woda z odplywow np.

u mnietak bylo filtr nowy a od gory lala sie woda na niego grinser006.gif

Napisano

TTTM

do jakiego Opla bym nie wsiadł to zawsze szyby zaparowane.

Ja nie wiem o co z tym chodzi, ale poszukaj na forach Opla pod hasłem: usterki upierdliwe i często spotykane. ok.gif

Napisano

Odkurzone wnętrze, czyste szyby od środka i pod siedzeniem coś takiego

122306.jpg

Napisano

> TTTM

> do jakiego Opla bym nie wsiadł to zawsze szyby zaparowane.

> Ja nie wiem o co z tym chodzi, ale poszukaj na forach Opla pod hasłem: usterki upierdliwe i często

> spotykane.

Gdzie tam. To kwestia braku samodyscypliny. Wytrzyj buty, otrzep kurtkę i nie będą parować...

Napisano

> Gdzie tam. To kwestia braku samodyscypliny. Wytrzyj buty, otrzep kurtkę i nie będą parować...

Guzik tam, parują w F,G,H.

Jak popada porządnie, to jest masakra.

Napisano

> Odkurzone wnętrze, czyste szyby od środka i pod siedzeniem coś takiego

Bez usunięcia przyczyny, czyli nieszczelności kabiny, taki worerczek nie działa. Miałem kilka takich pochałaniaczy i nic nie dawały.

Napisano

Na przykładzie Mercedesów: modele 124 nie miały żadnego problemu z parowaniem szyb a nawiew na pozycję 2 w zupełności wystarczał przy 2 osobach aby zachować przejrzystość szyb w całym aucie w każdych warunkach. Tylko że ten i wcześniejsze modele miały wentylator nagrzewnicy na środku podszybia w miejscu gdzie nie było wilgoci. Po lifcie w roku 1993 nawet dołożenie w tym miejscu filtrów przeciwpyłkowych nie pogorszyło wiele sytuacji.

Kolejne modele np. C-klasa w202 miały już wentylator w kabinie nad nogami pasażera i filtr montowany zaraz obok. Było już gorzej ponieważ miejsce poboru powietrza sprawia że jest ono bardziej wilgotne, szczególnie jeśli są przytkane odpływy w podszybiu i zalega tym syf w postaci liści, ziemi itd. Jednak umiejscowienie filtra sprawiało że był on zawsze suchy a nawet jeśli zawilgotniał od długiego stania to mógł szybko wyschnąć.

Modele po roku 2000 np. E-klasa w211 mają wentylator nadal nad nogami pasażera ale filtr mają umiejscowiony w komorze silnika (w kabinie koło wentylatora w niektórych wersjach są montowane dodatkowe filtry węglowe). I niestety często zdarza się że są problemy z utrzymaniem go w stanie suchym. Zazwyczaj te samochody mają już poważne problemy z parowaniem szyb i bez działającej klimy w stanie osuszania jest dramat.

Aktualnie jeżdżę Hondą Civic VII 2003 i w porównaniu do poprzedniego 124 Kombi 1992 jest po prostu tragedia jeśli chodzi o parowanie szyb więc nie jest to na pewno problem otrzepywania butów ze śniegu i suszenia mokrych ubrań.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.