Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

jak szybko odkuć lód z samochodu i nic nie uszkodzić?

Featured Replies

Napisano

Witam, jak w temacie, jaki macie sposób na usuniecie lodu z szyb jesli jest go około 0,5cm na całym samochodzie?

-Polać wodą? Jesli tak to o jakiej temperaturze?

- skrobać wytrwale skrobaczką?

czy inne?

Napisano

Ja dzis rano polalem ciepla woda przednia szybe.

Zeszlo ok 1,5l, bo duzo lodu bylo.

Nie roztopilo go calkowicie, ale wystarczylo lekko zepchnac skrobaczka i platy lodu splywaly wink.gif

Napisano

> Witam, jak w temacie, jaki macie sposób na usuniecie lodu z szyb jesli jest go około 0,5cm na całym

> samochodzie?

> -Polać wodą? Jesli tak to o jakiej temperaturze?

> - skrobać wytrwale skrobaczką?

> czy inne?

Miałem to samo przed chwilą ok.gifhehe.gif

Odpaliłem auto ,włączyłem nawiew na maxa i poczekałem 10 min ,szybki dało sie fajnie zeskrobać ok.gif

Napisano

> Preparaty

Odmrazacz nie daje rady warstawa lodu za gruba no.gif

Napisano
  • Autor

> Preparaty

jest coś sprawdzonego i nie za majątek? trzeba sie wyposazyć na przyszłość..

Napisano

> Preparaty

Mam jakis tam odmrazacz, ale daje rade tylko przy niewielkiej grubosci lodu.

Mozesz cos polecic do kilku mm na szybie?

Napisano
  • Autor

> Ja dzis rano polalem ciepla woda przednia szybe.

ciepłą to znaczy tak około 35 stopni? bo gorącą to nie wiem czy nie ma ryzyka ze szyba pęknie?

Napisano

Ja sobie robię rogiem zdrapki taki X na szybie i później drapię dociskając drugą ręką i jakoś to idzie.

Używam murski, bo tymi plastikowymi nigdy bym tego nie zeskrobał.

Napisano

> Witam, jak w temacie, jaki macie sposób na usuniecie lodu z szyb jesli jest go około 0,5cm na całym

> samochodzie?

> czy inne?

Duża ilość wody, ale dość chłodnej.

Nagłe zmiany temperatury niczemu dobrze nie służą...

Napisano

> ciepłą to znaczy tak około 35 stopni? bo gorącą to nie wiem czy nie ma ryzyka ze szyba pęknie?

Dokladna temperature ciezko podac, ale w takiej, moze troche cieplejszej, zazwyczaj myje rece hehe.gif

Napisano

odpalic auto, ogrzewanie na maxa i iść na kawę do domu zlosnik.gif

potem zwykla skrobaczka juz da rade

Napisano

> odpalic auto, ogrzewanie na maxa i iść na kawę do domu

> potem zwykla skrobaczka juz da rade

I ew. załapac się na mandat hehe.gif

Napisano

> odpalic auto, ogrzewanie na maxa i iść na kawę do domu

> potem zwykla skrobaczka juz da rade

No to mamy te same metody ok.gif

Napisano

> I ew. załapac się na mandat

Zycie to nie teatr no.gifalien.gif

Napisano

> Ja dzis rano polalem ciepla woda przednia szybe.

> Zeszlo ok 1,5l, bo duzo lodu bylo.

> Nie roztopilo go calkowicie, ale wystarczylo lekko zepchnac skrobaczka i platy lodu splywaly

Ciekawe za którym razem Ci szyba pęknie.

Napisano
  • Autor

tak wiec każdy chwali swoja metode, cudów nie ma, trzeba sie umęczyć jakoś, a tu widze ze znowu to samo bo pada marznacy deszcz i minus 4stopnie u mnie, takze trzeba uwazac...

Napisano

> Kupić forda.

I ogladać potem włoski łonowe na szybie w słoneczną pogodę hehe.gif Zresztą rozwiązuje to problem tylko przedniej szyby. Czasami lodu jest tyle, że nie da się drzwi otworzyć.

Napisano

> I ogladać potem włoski łonowe na szybie w słoneczną pogodę Zresztą rozwiązuje to problem tylko

> przedniej szyby. Czasami lodu jest tyle, że nie da się drzwi otworzyć.

Z tymi włosami to przesada, na początku czasem gdy zwróciłem na to uwagę było je widać, teraz nawet ich nie zauważam.

Napisano
  • Autor

hehe odpada.. nie mam kasy na focusa rs a reszta niezbyt mi podchodzi... swoją droga czemu inni producenci nie stosują ogrzewanej przedniej szyby? sprawdza sie użytkowanie takiej w 100%?

Napisano

> Z tymi włosami to przesada, na początku czasem gdy zwróciłem na to uwagę było je widać, teraz nawet

> ich nie zauważam.

Te druciki mają jeszcze jeden bardzo ważny minus. Znacznie osłabiają wykrywanie radarów przez antyradar shhh.gif

Napisano

> hehe odpada.. nie mam kasy na focusa rs a reszta niezbyt mi podchodzi... swoją droga czemu inni

> producenci nie stosują ogrzewanej przedniej szyby? sprawdza sie użytkowanie takiej w 100%?

To jest genialny wynalazek. Od paru lat szyb nie skrobałem ok.gif

Napisano

> hehe odpada.. nie mam kasy na focusa rs a reszta niezbyt mi podchodzi... swoją droga czemu inni

> producenci nie stosują ogrzewanej przedniej szyby? sprawdza sie użytkowanie takiej w 100%?

To pewnie zależy od oczekiwań, ale moim zdaniem się sprawdza. Pewnie do czasu aż sie nie popsuje zlosnik.gif

Napisano

> Te druciki mają jeszcze jeden bardzo ważny minus. Znacznie osłabiają wykrywanie radarów przez

> antyradar

Nie wiem, nie używam.

Napisano

> producenci nie stosują ogrzewanej przedniej szyby?

też się dziwię hmm.gif

>sprawdza sie użytkowanie takiej w 100%?

jeżdżę fordami od kilku lat , jak dla mnie super rozwiązanie, szczególnie jak sią parkuje na dworze ( dla KR " na polu" zlosnik.gif )

Napisano

> swoją droga czemu inni

Stosuja stosują. Wynalazek fajny ale boczne i tak trzeba skrobać.

Krawiec

Napisano

> samochodzie?

> czy inne?

Mam skrobaczkoszczotkę z orlenu. Na drugiej stronie skrobaczki są ząbki. Przejechałem ząbkami, lód się pokruszył, potem dwa ruchy skrobaczką i po kłopocie. Jak mam czas to ogrzewanie szyby na maksa a w tym czasie skrobanie boków. W tym czasie przód odmarza sam.

Napisano

> Kupić forda.

Albo nową Pandę wink.gif

Napisano

> Kupić forda.

albo mieć PTC = nagrzewnicę elektryczną , ale to chyba raczej opcja spotykana w dieslach grinser006.gif

Napisano

> Mam skrobaczkoszczotkę z orlenu. Na drugiej stronie skrobaczki są ząbki. Przejechałem ząbkami, lód

> się pokruszył, potem dwa ruchy skrobaczką i po kłopocie. Jak mam czas to ogrzewanie szyby na

> maksa a w tym czasie skrobanie boków. W tym czasie przód odmarza sam.

Skrobanie z włączonym silnikiem jest zabronione, możesz dostać mandat 033102bebe_1_prv.gif

Napisano

> Skrobanie z włączonym silnikiem jest zabronione, możesz dostać mandat

Pod blokiem owszem, ale u siebie na placu to już wolnoć Tomku...

Napisano

passat ma, ale nie wiem czy ci to pisać zebyś alegrii nie dostał zlosnik.gif

Napisano

> Kupić forda.

ok.gif ewentualnie Renaulta zlosnik.gif i wcisnąć guzik ogrzewanej przedniej szyby

Napisano

> samochodzie?

> czy inne?

Ja chlustam wodą o temperaturze 50 -60 stopni - bo taką mam w kranie.

Stosowane zimą na kilku brykach prawie codziennie i nigdy nic nie pękło.

Napisano

> Z tymi włosami to przesada, na początku czasem gdy zwróciłem na to uwagę było je widać, teraz nawet

> ich nie zauważam.

W pewnych sytuacjach mi trochę przeszkadzają, ale wygoda niesamowita, jak parkowałem auto pod chmurką. ok.gif

Napisano

A moze posolić ?

Napisano
  • Autor

heh zawsze to wiedza wkońcu ale tez odpada..:)

a swoją drogą z tymi mandatami za zapalony silnik to tez przesada, jak słyszałem tego łysego policjanta w tv, jego przekonanie o słuszności takich mandatów, ekologii itp to odrazu ciśnienie mi skoczyło...

Napisano

> heh zawsze to wiedza wkońcu ale tez odpada..:)

> a swoją drogą z tymi mandatami za zapalony silnik to tez przesada, jak słyszałem tego łysego

> policjanta w tv, jego przekonanie o słuszności takich mandatów, ekologii itp to odrazu

> ciśnienie mi skoczyło...

Gada co mu szefowie karzą.

Napisano

> Ciekawe za którym razem Ci szyba pęknie.

Od paru lat zamiast skrobać szyby polewam je ciepłą wodą i jakoś nic mi jeszcze nie pękło.

Napisano

Kupić Forda to może być dobry pomysł - dawno temu kolega miał starą Sierrę i mimo, ze nie miała podgrzewanej szyby, to wytrzymywała polewanie gorącą wodą, bo praktykował i szyby nie zepsuł grinser006.gif

Na YT był ostatnio film prezentujący działanie odmrażacza Nielsen Power De-Icer, niestety chyba już go nie ma ale środek radził sobie całkiem dobrze.

Kilka fotek jest tutaj:

http://www.facebook.com/media/set/?set=a.440662812663166.101882.341623019233813&type=1

Napisano

No chyba, że skrobiesz mniej niż minutę. zlosnik.gif

Napisano

> No chyba, że skrobiesz mniej niż minutę.

no to skrobiesz 59 sekund , gasisz go i za chwilę znów odpalasz na 59 sek. hehe.gif

Napisano

> no to skrobiesz 59 sekund , gasisz go i za chwilę znów odpalasz na 59 sek.

No własnie jak oni to maja udowodnic, że ponad minutę. Maja jakies stopery z homologacja czy jak. Przecierz nie robia tego prywatnym zegarkiem grinser006.gif

Napisano

> Od paru lat zamiast skrobać szyby polewam je ciepłą wodą i jakoś nic mi jeszcze nie pękło.

dziwne by było jakby pękło. Chyba żeby naprawdę polwać wrzątkiem. Przecież normalnie jak się jedzie w zimie i włączy nawiew prosto na szybę, to jaka jest temp. gorącego powietrza wylatującego z nawiewów prosto na szybę? Podejrzewam że spora. Żeby nagrzać wnętrze np. do +20 st. to przy zaraz za nawiewem pewnie jest z + 40 stopni? hmm.gif A na zewnątrz np. -20. I nic nie pęka To od ciepłej wody by miało popękać? hmm.gif

Napisano

> dziwne by było jakby pękło. Chyba żeby naprawdę polwać wrzątkiem. Przecież normalnie jak się jedzie

> w zimie i włączy nawiew prosto na szybę, to jaka jest temp. gorącego powietrza wylatującego z

> nawiewów prosto na szybę? Podejrzewam że spora. Żeby nagrzać wnętrze np. do +20 st. to przy

> zaraz za nawiewem pewnie jest z + 40 stopni? A na zewnątrz np. -20. I nic nie pęka To od

> ciepłej wody by miało popękać?

Od zimna mi raz pękła skromny.gif W Fabii w Chorwacji. Samochód stał na słońcu (czarny), wlazłem, w środku pewnie +70, odpaliłem, dałem nawiew na przednią szybę i wyszedłem palacz.gif Po paru minutach icon_eek.gif szyba poszła sciana.gif

Napisano

jesli robie to na swojej posesji to moga sobie jedynie popatrzeć ok.gif