Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Co tam sie sprzedalo - Feb 2013 - GM zdycha...

Featured Replies

Napisano

Inna filozofia zycia i tyle, Ty teraz wmawiasz im swoje, a oni Ci swoje.

Podejrzewam, ze pod wzgledem wygody moze byc ich na wierzchu, ale to nie ma znaczenia bo u nas taka (ich) wygoda kosztowalaby wiele (i nie tylko o pieniadze chodzi).

Napisano

> Inna filozofia zycia i tyle, Ty teraz wmawiasz im swoje, a oni Ci swoje.

O przepraszam. Ja nic nie wmawiam. Pytam, bo jestem ciekawy świata. I tyle ok.gif

> Podejrzewam, ze pod wzgledem wygody moze byc ich na wierzchu, ale to nie ma znaczenia bo u nas taka

> (ich) wygoda kosztowalaby wiele (i nie tylko o pieniadze chodzi).

Z pewnością ich jest na wierzchu. Przecież wygodniej jeździć dużym pickup-em z V8 niż Punto zlosnik.gif

Ciekawi mnie, czy są jakieś granice? smile.gif Czy jakbym żył w USA i kupił skuter wodny, to już jest powód do kupowania pickupa? zlosnik.gif

Napisano

Jeszcze wracajac do skuterow... Tutaj kupuje sie taki sprzet parami albo nawet czworkami...zalezy od wielkosci rodziny. I potem takie stadko trzeba zaciagnac do jeziora Tahoe ktore jest oddalone raptem o 20 mil ale za to lezy 700 metrow wyzej. Jazda po gorskich serpentynach sedanem z takim ladunkiem na holu byla by srednio przyjemna.

Tak jak pisalem wczesniej cos co jest normalnym autem w jednej okolicy moze byc czyms dziwnym w innej wiec nie dziwia mnie wasze watpliwosci.

Napisano

> Czy jakbym żył w USA i kupił skuter wodny, to już jest powód

> do kupowania pickupa?

Bedac w takim dylemacie bym se kupil, a co mi tam grinser006.gif

Stawiajac sprawe inaczej, zyjac w EU, uscislajac w PL, powodem kupienia sobie pickupa jest mozliwosc odliczenia VAT od paliwa.

Dodam, ze spalanie takiego pickupa czesto jest duzo wieksze od przytaczanego sedana o wiele wiecej niz ow "zaoszczedzony" VAT.

Napisano

> A co do dyskusji dlaczego wozic dzieciaki pickupem...a niby dlczego nie? Ja poza solidnoscia auta

> zwracam uwage na wyglad...Pickupy zawsze mi sie podobaly i w danym przedziale cenowym swoj

> wybor uwazam za bardzo dobry.

mnie też się podobają pick-up'y, ale niestety kwestia ceny skutecznie mnie wyleczyła

na razie nie mam szans żeby kupić sobie coś sensownego w granicach powiedzmy 40k pln

Napisano

> Dodam, ze spalanie takiego pickupa czesto jest duzo wieksze od przytaczanego sedana o wiele wiecej

> niz ow "zaoszczedzony" VAT.

Wydaje mi się, że jest tutaj ten przepis łamany. Stąd opłacalność kupienia pickupa.

Masz pickupa i jeszcze dwa inne auta.

Pickupa używasz tylko jak potrzebujesz. Taki mebel zlosnik.gif A przy tankowaniu pozostałych aut, oczywiście fakturę bierzesz na... wink.gif

Napisano

> Zadałem sobie trudu

> Taką przyczepę, to chyba bym dał radę Punto pociągnąć. Właściwie to by nie było dawanie rady, ale

> bezproblemowa jazda

Chciałbym zobaczyć jak opuszczasz ją na wodę i jak wyciągasz. icon_eek.gifzlosnik2.gif

HanYs

Napisano

> Chciałbym zobaczyć jak opuszczasz ją na wodę i jak wyciągasz.

> HanYs

Mówisz że byłby problem?

Coś takiego? grinser006.gif

Napisano

> Wynajmujesz terenówkę za 1000 i możesz sobie spróbować

> To jest zdecydowanie tańsze podejście

> Zobacz ile kosztują opony do takiej terenówki, a ile do Passata. Zobaczysz że opłaca się wydać 1000

> na wynajem

> Zobacz średnie spalanie Passata, nawet niech będzie 2.0TFSI z DSG i 4x4 (nie wiem czy taka wersja

> istnieje) i takiej Toyoty

> Pomnóż x cenę benzyny i Twoje przebiegi

mają tanie paliwo i stać ich na takie auta, sam bym kupił coś większego do ciągania grinser006.gif

w PL kupujesz vitarę z 1.6 pod maską i też możesz jeździć w terenie

DSC02119.JPG

i holować przyczepkę

Obraz%2520009.jpg

łódkę tez pociągnie, oczywiście mniejszą, bo u nas jeziora też mniejsze wink.gif

grinser006.gif

Napisano
  • Autor

> Tak, każdy ma inne hobby, ale jakoś tak wychodzi że w USA i Australii wszyscy mają to samo: duże

> SUV i pickup

Downsizingzlosnik.gif - my jestesmy rozmiar nizej niz US. Navara/Hilux/Ranger to F150. Heavy Duty - dawniej F250 roili w RHD jest sprowadzane indywidualnie. Np Tundra po konwersji kosztuje u mnie ok $100,000 i .. kolejki sie ustawiaja zeby to kupic.

Ergo zapotrzebowanie jest...hmm.gif[...] ale ja koni nie mamzlosnik.gif[..]

> Pamiętaj, że większe i mocniejsze auto, to nie tylko koszty paliwa.

> To ma jakąś przyczynę I ja bym stawiał na: bo sąsiad ma

Raczej niehmm.gif - nie trafileshmm.gif. U mnie na wsi census z 2011 roku mowi, ze jest 540 domow. Srednia tygodniowe zarobki na osobe to $1,750. Pick up powiedzmy kosztuje $40-50k w wersji dual cab (masz rodzine, psa, lodke etc). to jest 25 tygodni pracy.

Czym ma ci sasaiad zaimponowaczlosnik.gif??? Autem za 1/2 zarobkow. niewiem.gif?

> Tak samo jak u nas kilkanaście lat temu ludzie kupowali małe sedany, bo teoretycznie raz na 5 lat

> można tam przewieźć świniaka i worek kartofli

Widze, ze dyskusja sie rozwinela na dobrezlosnik.gif. Dam ci przyklad z wczorajhmm.gif. Potrzebuje drewna do fireplace - jesien przyszla, moge Aircon wlaczyc, ale nie po to jest kominek...

Do Big Axe mam jakies 30min - 35km jazdy od siebie. mulher.gif zdolala wsadzic dwa worki do BMWzlosnik.gif - za $12 kazdy, my tak ich potrzebujemy z 40zlosnik.gif[...]

3bf5f1a9-26e0-4098-8ba7-a2a6a8feae1e.jpg

Masz Ute, po drodze z pracy ladujesz na tyl i tyle.

2079399137_cfc9f84474.jpg

Po EU - dostawazlosnik.gif - $50, wybacz, ale jak tam przejezdza 2x dziennie to to nie ma sensulizak.gif

Opcja dwa - FJ + przyczepa = moja ma 2 osie, 3 tonne,

5470fj2_20.jpeg

Owszem zalatwi sprawe, aleold.gif musze sie z tym bawic, pad.gif - ergo pick up/ute znow oszczedza czas i $$$.

Czyli auta sa bardziej praktyczne - co wynika ze stylu zycia...

O koniach nie wspomne, bo u mnie w okolicy to praktycznie kazdy ma jak nie konia to lamezlosnik.gif[...]

Nastepna rzecz - baseny, znow u mnie na wsi to jest wiekszosc. Jesli masz Salt pool chce zobaczysz jak 300kg soli wozaisz w VeeDub Passatzlosnik.gif.

main.jpg

Nie ze nie wejdzie, pyttanie co ci z bagaznika zostanie bo jeszcze nie widzialem worka zeby sie nie sypalzlosnik.gif

I jak Stebel mowi - metro sexual w North Sydney ute/pick up nie jezdza ... tam zobaczysz Mini, Ferrari, Porsze, BMW, Mazda 3 ...

Czyli to raczej wynika z potrzeby a nie z "sasaid ma"

Typowy wiekszy dom u mnie na wsi wyglada tak...

http://www.realestate.com.au/property-house-nsw-grose+vale-112631675

Musisz to jakos utrzymywac.hmm.gif.

Napisano

A ja nadal twierdze ze da sie żyć bez Trucka. Jak muszę coś przewieźć, to wynajmuje albo F350 w Home Depot albo Silverado HD w Lowe's. Nawet kiedyś dla Was nagralem moja drogę z Lowe's do domu:

(Uwaga nudne!)

Napisano
  • Autor

[...]

> No i zejdźmy na ziemię

> Pomijam tych średnio zarabiających, weżmy tych z nieco lepszą pensją. Ilu (nawet w USA, czy

> Australii) stać na taką łódkę z Twojego zdjęcia?

Wbrew pozorom lodki sa popularne, ba bardzo popularne.

To tak jak z kupowaniem auta...zlosnik.gif - rynek jest ogromny. Kupisz cos od powiedzmy $20,000 do powiedzmy $80,000

Zauwaz, ze to tyle co kosztuje auto.hmm.gif. OCenia sie , ze co 4 facet w NSW ma przynajmniej jedna lodke w ciagu zycia.

Oczywiscie, ze to nie kazdy - ale popatrz tak. Zamiast kupic sobie nowe auto po 3 latach kupujesz lodke - auto zmieniasz po 6-8 latach.

>>>Ile ona kosztuje? 0.5mln PLN? 1mln? Więcej?

Sea Ray 240- uzywana kupisz za $20-30k, nowa ok $80k -dosyc popularna lajba ...

sea_ray_240.jpg

2007_sea_ray_240_sundancer_26012937.jpg

Passat-em chcesz to ciagnaczlosnik.gif?

Z reszta wybierz sobie cos=NSW]www.boatsonline.com.au

> Na każdym podjeździe stoi taka?

Sa dzielnice, ze takzlosnik.gif. U mnie na wsi ludzie sa bardziej nastawieniena konie czy stare auta, lub motor cross. Ale lodek znajde ci przynajmniej 5 na mojej ulicyhmm.gif[...]

> Już pisałem. Moim zdaniem nie jesteś zwyczajnym użytkownikiem samochodów

IMVHO wrecz przeciwnie, to co w PL jest uwazana za hobby bogatych, raczej jest hobby dla mas u nas.hmm.gif.Te zabawki naprawde nie sa drogie. hmm.gif[...]

> Ciekawi mnie czy OZI transportuje taką łódź, czy może coś innego bardzo dużego Toyotą? Przedstawił

> zdjęcie takiej Toyoty w terenie. OK, teren dla auta terenowego.

Wrzucilem FJ - inaczej, kupilem FJ bo raz:

-wyglad,

dwa wyglad,

trzy - potrzebuje auta do pracy 4x4 - nie zabawki AWDhmm.gif.

Funkcjonalnosc wziela w leb,hmm.gif, ale plan mam taki, ze jak juz nie ma zadnej wartosci podatkowej w FJ - co zazwyczaj jest po 3-4 latach, to zamiast go sprzedawac zostawie go. Tak chce, zeby umarl u mnie (oczywscie to sie moze zmienic), ale takie mam plany.

Nastepne auto - coz - przyczepka30.GIF - i napewno pick up. Jesli wejdzie nowy HiLux to raczej tak, na dzien dzisiejszy jestem zdecydowany na Mazda BT-50 - 3.5t payload.... do pracy od pon do piatku i do zabawy na weekend...

Z innych przyczyn ($$$) biore pod uwage Holden Colorado

ge4800966332944712355.jpg

Mnie w takim razie interesuje,

> czy nie myli (OZI) przyczyny ze skutkiem?

> Czy to nie jest tak, że jak kupię sobie auto terenowe, to poszukam terenu do jazdy?

[...]

Przyczyna jest taka, ze inna jest wartosc pieniedzy. Te Dodatkowe $5-10 na 100km vs np transport czy jak cos nie potrafisz samemu zrobic, vs koszt tego. Np. Na starych smieciach ok 2005 podlaczalem kanalizacje. Czesci kosztowaly mnie ok $800. Bez ute, rur nie dam rady przetransportowac. 1 dzien hydraulika, zeby zrobil to co ja z sasaidem to ok $4,000.

$3,200 roznicy, pardon, zaplacilismy obaj za podlaczenie - 1h jego pracy $125. To bylo ... hmm.gif - 7-8 lat temulizak.gif ... dzisaj ceny sa inne. 001.gif[...]

Inna wartosc $$$ = inny styl zycia. Dlatego np rynek taki o jakim czytam w PL, stare auta nie ma u mnie szans- bo owszem auto kupisz za $1k... ale koszt pracy, zeby auto postawic na nogi kosztuje. Przyklad - za lakierowanie mojej E9 najtansza wycena jaka dostalem to cos ok $10,000zlosnik.gif. (rozebranie + lakierowanie + zlozenie).

Czemu, bo kazdy facet ktory zgodzi sie ja zrobic - w tym czasie moze zrobic 10 nowych aut ... po $1,000 kazde...

Praca kosztuje, nowy ute to centy ...

Napisano
  • Autor

> A ja nadal twierdze ze da sie żyć bez Trucka.[...]

Zyc sie da ...ok.gif - ale co to za zyciezlosnik.gif? Truck nie jest napewno dla kazdego. Jakbym mial prace w biurze od 9-5 to pewnie tez mi nie potrzebny,hmm.gif.

Motorow nie lubie i nie mam - mlody jestscrewy.gif na ich punkcie wiec pewnie dad bedzie musial i sie isc i dolozyc (ergo kupic)...

Basen - dopiero sie buduje, spa jest pierwsze w kolejce, ale jednak co tygodnia przylapuje sie, ze musze jechac do domu i ciagnac przyczepkepad.giffacepalm%5B1%5D.gif[...]

Denerwuje mnie 1h w ta, 1 h w druga...pad.gif - wole w domu posiedziec na verandah lub przy kominku i poczytac ksiazke przez 2h, pobawic sie z piaskownica.gif - priorities ....

Wiec jak mowisz, zyc sie da- pytanie tylko czy wygodnieniewiem.gif[...]

I rzecz najwazniejsza - jak tu lodu przywiesc bez utepanic.gifniewiem.gif???????

670x377Image.jpg

zlosnik.gif

Ile masz do najblizszego sklepu? (milk+ bread)

Ile masz do najblizszego hardware?

Kominek maszzlosnik.gif? Drzewa do lexus nie wrzucisz (chociaz do BMW wchodzihahaha.gif - malo bo malo ale wchodzi)wink.gif

Napisano

> Ile masz do najblizszego sklepu? (milk+ bread)

Od niedawna blisko - tylko 8 km. Dawniej było 12 km.

> Ile masz do najblizszego hardware?

16 km.

> Kominek masz? Drzewa do lexus nie wrzucisz (chociaz do BMW wchodzi - malo bo malo ale wchodzi)

Kominek na Florydzie??? smile.gif Zreszta nawet jakbym miał, to na pewno byłby gazowy smile.gif

Napisano

Tyle że w EU takim pickupem legalnie nie pociągniesz 3t przyczepy o 6t nie mówiąc.

Krawiec

Napisano

> (...)

> Widze, ze dyskusja sie rozwinela na dobre. Dam ci przyklad z wczoraj.

To dla porównania - jak to wygląda u mnie. Ja zbudowałem dom dysponując zwykłym sedanem. Potem kupiłem następnego sedana. I być może następnego też kupię.

wink.gif

> Potrzebuje drewna do

> fireplace - jesien przyszla, moge Aircon wlaczyc, ale nie po to jest kominek...

W kominku paliłem przez pierwszy rok. Potem jakoś mi się znudziło. W tym sezonie zużyłem jedną paczkę brykietu kominkowego 10kg (niecałą). Żeby napalić w kominku musiałbym najpierw sterownik pieca przeprogramować, bo inaczej zrobiłoby się za ciepło. Sterownik - automat trzyma stałą temperaturę cały rok. Nawet nie wiem jak zimno jest na zewnątrz dopóki nie sprawdzę.

Gdybym jednak potrzebował więcej brykietu - zamawiając tonę przywieźliby mi gratis i miałbym cenę niższą niż w markecie.

> Do Big Axe mam jakies 30min - 35km jazdy od siebie. zdolala wsadzic dwa worki do BMW - za $12

> kazdy, my tak ich potrzebujemy z 40[...]

> Masz Ute, po drodze z pracy ladujesz na tyl i tyle.

> Po EU - dostawa - $50, wybacz, ale jak tam przejezdza 2x dziennie to to nie ma sensu

Wszystkie większe rzeczy, na budowę, z wyposażenia i do eksploatacji domu zawsze brałem z dostawą. Większość z nich dostarczają gratis. Za płatną dostawę nie płaciłem więcej niż 50zł, z wyjątkiem rzeczy, które mi wieźli na zamówienie z drugiego końca Polski.

Pickup nigdy by się nie zwrócił.

> Opcja dwa - FJ + przyczepa = moja ma 2 osie, 3 tonne,

> Owszem zalatwi sprawe, ale musze sie z tym bawic, - ergo pick up/ute znow oszczedza czas i $$$.

> Czyli auta sa bardziej praktyczne - co wynika ze stylu zycia...

Nie wątpię, tylko u nas jest inny styl życia.

> O koniach nie wspomne, bo u mnie w okolicy to praktycznie kazdy ma jak nie konia to lame[...]

U nas konie mają na wsiach (nieliczni) - i mają też traktory. Lamy są tylko w zoo.

wink.gif

> Nastepna rzecz - baseny, znow u mnie na wsi to jest wiekszosc. Jesli masz Salt pool chce zobaczysz

> jak 300kg soli wozaisz w VeeDub Passat.

> Nie ze nie wejdzie, pyttanie co ci z bagaznika zostanie bo jeszcze nie widzialem worka zeby sie nie

> sypal

Nie mam basenu. Ale gdybym miał, to najprawdopodobniej jego utrzymaniem zajmowałaby się specjalistyczna firma i to byłby ich problem.

> I jak Stebel mowi - metro sexual w North Sydney ute/pick up nie jezdza ... tam zobaczysz Mini,

> Ferrari, Porsze, BMW, Mazda 3 ...

> Czyli to raczej wynika z potrzeby a nie z "sasaid ma"

> Typowy wiekszy dom u mnie na wsi wyglada tak...

> http://www.realestate.com.au/property-house-nsw-grose+vale-112631675

> Musisz to jakos utrzymywac..

My do takich rzeczy mamy outsourcing. Wynika to też z czegoś innego: żeby sobie pozwolić na taki dom w Polsce to musisz bardzo dużo zarabiać. Czyli to już jest liga osób, które nic potem nie robią własnoręcznie, bo są zajęte zarabianiem pieniędzy i nic więcej. A małe domki nie mają rzeczy, których zwykłym kombi nie obsłużysz.

A teraz ciekawostka: pickupy jednak się w Polsce sprzedają. I to nie najgorzej. Sam się zastanawiałem czy sobie Navary nie kupić. A po co, skoro są niepotrzebne?

Podatki. hehe.gif

Jeśli masz firmę, to od zakupu pickupa możesz odliczyć cały podatek VAT (od pozostałych aut tylko 6000zł). Możesz również odliczyć cały VAT od zakupionego paliwa do takiego auta.

W moim wypadku zredukowałbym koszty eksploatacji auta o ogromną kwotę. Kupienie więc Navary z zabudową i użytkowanie jak zwykłego SUVa nie jest takie głupie.

zlosnik.gif

Napisano

Duży kraj, duże odległości, dużo bezdroży więc i duże auta wink.gif

Europa wyasfaltowana jest więc i potrzeb nie ma takich.... Dla mnie osobiście takie auta sa bardzo niepraktyczne ale sąsiad ( w sumie to sąsiadka jeździ na zakupy hehe.gif - do centrum handlowego ma 500 metrów a do kolejnego Hipermarketu 2 km ) który parkuje w tym samym garażu podziemnym nie narzeka i użytkuje Nissana Pathfindera ale on to przynajmniej mieści się na miejscu parkingowym w przeciwieństwie do nowej A8 innego "sąsiada" bo ta to wystaje zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

> Tyle że w EU takim pickupem legalnie nie pociągniesz 3t przyczepy o 6t nie mówiąc.

Dlaczegoconfused.gif? Jest jakis limit w zaleznosci od nadwozianiewiem.gif???

Napisano

> Tyle że w EU takim pickupem legalnie nie pociągniesz 3t przyczepy o 6t nie mówiąc.

> Krawiec

dlaczego nie ? F250 ma DMC coś koło 4T, to akurat 3T cepkę może ciągnąć grinser006.gif

fakt że będziesz musiał zrobić b+e, zapłacisz viatoll'a, ale chyba się da ?

ale to jest kolejny przykład że w PL jest "pod górkę" zakup pickupa nawet małego oznacza z automatu konieczność zrobienia B+E i płacenia viatoll'a sick.gif

Napisano

> Dlaczego? Jest jakis limit w zaleznosci od nadwozia???

to jest dość skomplikowana sprawa grinser006.gif

276604543-przyczepya.jpg

limity zależą od masy auta i przyczepy

na kategorię B (osobowe) możesz jechać zestawem do 3.5T, czyli do toyki wiele być nie podpiął spineyes.gif

Napisano
  • Autor

> to jest dość skomplikowana sprawa

> limity zależą od masy auta i przyczepy

> na kategorię B (osobowe) możesz jechać zestawem do 3.5T, czyli do toyki wiele być nie podpiął

bede szczery, przeczytalem to 3 x i dalej probuje to zrozumiec.. czyli z tego wynika, ze wszystko ponad 750kg to potrzebuje b+econfused.gif... Tylko 750kg, czego? Masa?

Napisano

> bede szczery, przeczytalem to 3 x i dalej probuje to zrozumiec..

nie przejmuj się, nawet w PL mało kto to rozumie, ba nawet policja ma problem z interpretacją tych zapisów screwy.gif

> czyli z tego wynika, ze wszystko

> ponad 750kg to potrzebuje b+e... Tylko 750kg, czego? Masa?

na samo B możesz jechać autem z przyczepą którego masy (dopuszczalne czyli masa własna plus ładowność) mają max 3.5T

FJ ma niecałe 2.5T, czyli max przyczepa jaką można ciągnąć będzie miała ok 1000kg no.gif

na B+E będzie można pociągnąć przyczepę max 1800kg, czyli też bez szału (masa przyczepy musi być mniejsza od 1.33 masa auta)

750kg to masa przyczepy bez hamulca, tzw przyczepa lekka i jest to jedyny warunek gdzie można przekroczyć 3.5T zestawu

z taką przyczepą możesz jechać autem które ma masę 3.5T i podpiąć przyczepkę 750kg, co daje zestaw 4250kg

Napisano
  • Autor

[...](masa przyczepy musi być

> mniejsza od 1.33 masa auta)

THXwaytogo.gif - teraz to rozumiemmlot.gif[...]

to wymysl lokalnych kretynow, czy rozpowszechnione w EU?niewiem.gif?? Jakie jest tego uzasadnienie 1.33 - z palcazlosnik.gif - czy ktos gdzies, cos obliczyl....admin.gif[...]

Napisano

> [...](masa przyczepy musi być

> THX - teraz to rozumiem[...]

> to wymysl lokalnych kretynow, czy rozpowszechnione w EU??? Jakie jest tego uzasadnienie 1.33 - z

> palca - czy ktos gdzies, cos obliczyl....[...]

hmm.gif

część tych zapisów jest podobna w EU, z tym że w PL jakiś idiota wymślił że odnosi to sie do zapisu w dowodzie auta - masa dopuszczalna, a nie rzeczywista

czyli np nie możesz jechać nawet z pustą przyczepą podłodziową, bo busted.gif patrzy w dowód a nie na pustą przyczepką, która pewnie waży z 300kg

Napisano
  • Autor

> Duży kraj, duże odległości, dużo bezdroży więc i duże auta

> Europa wyasfaltowana jest więc i potrzeb nie ma takich....

No chyba najlepiej to podsumowanezlosnik.gif[...]

Dla mnie osobiście takie auta sa bardzo

> niepraktyczne ale sąsiad [...]

A piaskownica.gif? - Przeciez to jak zwierzaki miec na pokladziezlosnik.gif - im dalej siedza tym lepiejzlosnik.gif[...]

Tu wlasnie wychodzi praktycznosc SUV - miejsce - i nie mowie o takich malych jak VW Tiguan tylko rozmiaru EU BMW X5/Chevy Captiva...hmm.gif[...]

A8 innego "sąsiada" bo ta to wystaje

Napisano
  • Autor

> To dla porównania - jak to wygląda u mnie. Ja zbudowałem dom dysponując zwykłym sedanem. Potem

> kupiłem następnego sedana. I być może następnego też kupię.

Idealnie to jeden szybki sedan jest w rodzinie okayzlosnik.gif[...]

> W kominku paliłem przez pierwszy rok. Potem jakoś mi się znudziło. [...]

Coz EU ma prasowane okna, podwojne szyby, hmm.gif my mamy pojedyncze + w wiekszosci pokoi mam okna 2,000-2,500mm x 1,800 lizak.gif[...]

Ergo ja nie mam innej opcji AC lub kominek. Wole kominek, szybciej, i romantycznie... zlosnik.gif[...]

> Gdybym jednak potrzebował więcej brykietu - zamawiając tonę przywieźliby mi gratis i miałbym cenę

> niższą niż w markecie.

Inne podejscie - dam ci przyklad z weekend-u. Kupilismy nowa kanape - koszt pare $k. Normalnie sie w kazdym sklepie targujesz, wiec z ceny zjechalismy ok 1/3 - wychodzilismy z tego sklepu dwa razyhahaha.gif[...] No "delivery" jest $130zlosnik.gif. Czyli z ceny wyjsciowej $ paru tysiecy, dalej place $ pare tysiecy - wytargowalismy $950 mniej ale jeszcze musze $130 za dowiezenie doplacichahaha.gif

A takto wkladasz na Ute i 30.GIF[...] W moim przypadku - jazda do domu 45km, przyczepkafacepalm%5B1%5D.gif[...] jazda z powrotem 45km i znow 45km - dobre 2h z zaladunkiem. Dlatego, ze pracuje z domu przez ostatnie pare tygodni, masa papierow - to praktycznie od pon do piatku nosa nie wychylam. Kanapa dalej w sklepiezlosnik.gif[...] bo nie mam 2h czasu zeby stracic (na AK potrzeba mniej siedziechahaha.gif)... ale logistycznie ... koszmarpad.gif[...]

> Wszystkie większe rzeczy, na budowę, z wyposażenia i do eksploatacji domu zawsze brałem z dostawą.

Znow +$50-100 u mnie min.

> Większość z nich dostarczają gratis. [...]

> Pickup nigdy by się nie zwrócił.

Dlatego, ze auta osobowe sa tanszehmm.gif?niewiem.gif?

> Nie wątpię, tylko u nas jest inny styl życia.

> U nas konie mają na wsiach (nieliczni) - i mają też traktory.

Traktorow brakzlosnik.gif - ludzie pracuja pon-piatek, kon dla dzieci lub na weekend. U mnie na wsi sob/niedziela to cala masa.... Jezdza rano, wieczorem...ziew.gif... mnie kon walihahaha.gif[...]

> Lamy są tylko w zoo.

Alpaca dokladnie

Bo lud sie nie znazlosnik.gif - najlepsza kosiarkawaytogo.gif. Ja akurat mam za maly blok ziemi - ale takto lama to swietne rozwiazanie, trawy nie musisz kosiczlosnik.gif

alpacas1w.jpg

Do VEeDub ci sie nie zmiesci...zlosnik.gif

mobilestud_pic2.jpg

...hmm.gifhahaha.gifpanic.gif - chociaz google twierdzi inaczejhahaha.gif[...]

GetAttachment.jpg

Ale tablice z Canberra - tam wszystko mozliwezlosnik.gif

> Nie mam basenu. Ale gdybym miał, to najprawdopodobniej jego utrzymaniem zajmowałaby się

> specjalistyczna firma i to byłby ich problem.

Znow po cholere masz komus placic $500 za to co mozesz zrobic sam w ciagu 1/2hhmm.gif[...]

> My do takich rzeczy mamy outsourcing. Wynika to też z czegoś innego: żeby sobie pozwolić na taki

> dom w Polsce to musisz bardzo dużo zarabiać. Czyli to już jest liga osób, które nic potem nie

> robią własnoręcznie, bo są zajęte zarabianiem pieniędzy i nic więcej.

No wlasniewaytogo.gif - i tu wlasnie jest inny styl zycia. Mnie basen nie bawi, lubie plywac.... ale nie na tyle zeby go czyscic. Wole spaskromny.gif[...] ale piaskownica.gif .... basen w zasadzie to podstawa w lecie... Wiec chce nie chce, plan juz jest. Z budowa zwlekam jak najdluzej moge...

A małe domki nie mają

> rzeczy, których zwykłym kombi nie obsłużysz.

> A teraz ciekawostka: pickupy jednak się w Polsce sprzedają. I to nie najgorzej. Sam się

> zastanawiałem czy sobie Navary nie kupić. A po co, skoro są niepotrzebne?

> Podatki.

[...]

Kupienie więc Navary z

> zabudową i użytkowanie jak zwykłego SUVa nie jest takie głupie.

Wez kup Amarok -zlosnik.gif - bedziesz moim krolikiem doswiadczalnymwink.gif[...]

Napisano

ja do sedana dolozylem na czas budowy hak

kilka razy przydal sie

przewidujac wieksze zakupy, bralem przyczepke z wypozyczalni

teraz mam nowe auto i brakuje mi haka, by na wies cos zawiesc

co do okien- w nasym kli.acie standrdem sa okna 2 lub 3 szybowe z gazem pomiedzy szybami

ja w kominku czesto pale, bo to u mnie na wsi jedyne xrodlo ciepla smile.gif

Napisano

> No "delivery" jest $130. Czyli z ceny wyjsciowej $ paru tysiecy, dalej place $ pare

> tysiecy - wytargowalismy $950 mniej ale jeszcze musze $130 za dowiezenie doplacic

> A takto wkladasz na Ute i [...]

w PL bardzo ciężko jest ugrać rabat w $$$ za transport, większość sklepów daje transport gratis (choć wiadomo że jest to wliczonę w cenę)

w sumie tylko duże markety mają cennik za dostawę i tam faktycznie opłaca się jechać swoim transportem

na budowę domu zrobiłem kilka kursów z przyczepką hmm.gif

np woziłem 5-6m rury, a tego pickupem i tak bym chyba nie przewiózł ?

dość często jeździło się po "paczkę gwoździ" i tu wystarczał zupełnie zwykły sedan grinser006.gif

Napisano

> A ja nadal twierdze ze da sie żyć bez Trucka.

Tak jak pisalem wczesniej...inny rejon, inny styl zycia/spedzania wolnego czasu wiec inne wymagania odnosnie samochodu.

Napisano

> dość często jeździło się po "paczkę gwoździ" i tu wystarczał zupełnie zwykły sedan

W sumie po paczke gwozdzi to rowerem mozna jechac wiec po co kupowac sedana? grinser006.gif

Napisano

> Krawiec

Na szczescie tu nie musze sie borykac z debilnymi przepisami ok.gif

Napisano

> Idealnie to jeden szybki sedan jest w rodzinie okay[...]

My mamy dużego sedana i kompaktowego hatchbacka. Wystarczy aż nadto. W PL kompaktowe hatchbacki są często samochodami rodzinnymi.

> Coz EU ma prasowane okna, podwojne szyby, my mamy pojedyncze + w wiekszosci pokoi mam okna

> 2,000-2,500mm x 1,800 [...]

A to prawda. Sposób zabezpieczenia domów przed zimnem mamy zupełnie inny. Ale amplitudę temperatur też.

wink.gif

> Ergo ja nie mam innej opcji AC lub kominek. Wole kominek, szybciej, i romantycznie... [...]

Ja mam piec gazowy, który ogrzewa dom i daje ciepłą wodę. Fire and forget - ustawiłem jaką chcę temperaturę w domu i zapomniałem że go mam. cool.gif

Kominek tylko żeby było romantycznie - jak widać w tym sezonie nie było zbyt wielu okazji do romantyzmu.

hehe.gif

> Inne podejscie - dam ci przyklad z weekend-u. Kupilismy nowa kanape - koszt pare $k. Normalnie sie

> w kazdym sklepie targujesz, wiec z ceny zjechalismy ok 1/3 - wychodzilismy z tego sklepu dwa

> razy[...] No "delivery" jest $130. Czyli z ceny wyjsciowej $ paru tysiecy, dalej place $ pare

> tysiecy - wytargowalismy $950 mniej ale jeszcze musze $130 za dowiezenie doplacic

> A takto wkladasz na Ute i [...] W moim przypadku - jazda do domu 45km, przyczepka[...] jazda z

> powrotem 45km i znow 45km - dobre 2h z zaladunkiem. Dlatego, ze pracuje z domu przez ostatnie

> pare tygodni, masa papierow - to praktycznie od pon do piatku nosa nie wychylam. Kanapa dalej

> w sklepie[...] bo nie mam 2h czasu zeby stracic (na AK potrzeba mniej siedziec)... ale

> logistycznie ... koszmar[...]

U mnie za to tak jest wygodniej. Ustawiam dostawę na czas gdy jestem w domu i pracuję sobie. Jak towar przyjedzie to robię przerwę na 30min. i gotowe.

smile.gif

> Znow +$50-100 u mnie min.

Ja mieszkam blisko miasta (właściwie to takie przedmieścia są) więc koszty dostawy są niskie i wybór wielki.

> Dlatego, ze auta osobowe sa tansze??

Tańsze w zakupie (pickup kosztuje tyle co SUV) i mniej palą. Są też niższe podatki (obliczane od wielkości silnika). Oczywiście od pickupa odliczas VAT, więc i tak jesteś do przodu (23%). Dlatego SUVy wychodzą najdrożej bo nic nie odliczysz a koszty takie jak przy pickupach. Pickup to alternatywa dla SUVa.

> Traktorow brak - ludzie pracuja pon-piatek, kon dla dzieci lub na weekend. U mnie na wsi

> sob/niedziela to cala masa.... Jezdza rano, wieczorem...... mnie kon wali[...]

Znowu. Gdybym miał konia to bym go trzymał w stadninie. Płaciłbym za jego utrzymanie i przyjeżdżał tylko od czasu do czasu pojeździć. Koń w EU to też rozrywka dla bardzo bogatych.

> Alpaca dokladnie

> Bo lud sie nie zna - najlepsza kosiarka. Ja akurat mam za maly blok ziemi - ale takto lama to

> swietne rozwiazanie, trawy nie musisz kosic

Ale moja kosiarka kup nie robi w zamian. wink.gifhehe.gif

> Do VEeDub ci sie nie zmiesci...

> ... - chociaz google twierdzi inaczej[...]

> Ale tablice z Canberra - tam wszystko mozliwe

ok.gif

> Znow po cholere masz komus placic $500 za to co mozesz zrobic sam w ciagu 1/2h[...]

I właśnie o to chodzi. Jeśli w PL masz dom z basenem to znaczy, że w godzinę zarabiasz tyle co ta firma bierze. Nie chce Ci się więc tego robić - ani nie opłaci.

> No wlasnie - i tu wlasnie jest inny styl zycia. Mnie basen nie bawi, lubie plywac.... ale nie na

> tyle zeby go czyscic. Wole spa[...] ale .... basen w zasadzie to podstawa w lecie... Wiec

> chce nie chce, plan juz jest. Z budowa zwlekam jak najdluzej moge...

Ja mam w zasięgu 30min jazdy samochodem kilka aquaparków i jeszcze więcej różnych spa oraz hoteli ze spa/basenem. W pobliżu domu mam np. taki hotel:

1162291477.jpg

i taki aquapark:

79a4b7594d66358348fd355c3865859c.jpeg

Budowa basenu nie miałaby sensu.

> Wez kup Amarok - - bedziesz moim krolikiem doswiadczalnym[...]

Amarok jest gorzej wyposażony i nie widziałem do niego fajnej zabudowy. A pickup bez zabudowy u nas nie ma sensu. Wolałbym Navarę.

THUMB_WIDE_nissan_navara_1.jpg

Napisano

> W sumie po paczke gwozdzi to rowerem mozna jechac wiec po co kupowac sedana?

szybciej autem, ale czasem faktycznie jakiś moto by wystarczył grinser006.gif

a tak poważnie, paczka to powiedzmy 10-20kg, przewiezienie tego rowerem było by już problematyczne

często jeździła na skład vitara 3d i zupełnie wystarczało hmm.gif

zauważ że w PL pickup ma przeważnie zabudowę paki, więc użytkowo nie różni się wiele od kombi/vana hmm.gif

Napisano

> Na szczescie tu nie musze sie borykac z debilnymi przepisami

Załamujecie mnie chłopaki oslabiony.gif

Napisano
  • Autor

> My mamy dużego sedana i kompaktowego hatchbacka. Wystarczy aż nadto. W PL kompaktowe hatchbacki są

> często samochodami rodzinnymi.

Pisalem kiedys jak wozek do BMW kupowalismyzlosnik.gif - wprost, podziwiam ludzi, 2 tygodniowe zakupy ledwo sie w FJ zmiescily.... hmm.gif - jak ludzie maja po 2 piaskownica.gif i to do hatch laduja to ja niewiem.gif[...]

Motoryzacyjnie jeszcze jeden atut zeby ute kupiczlosnik.gif[...]

> A to prawda. Sposób zabezpieczenia domów przed zimnem mamy zupełnie inny. Ale amplitudę temperatur

> też.

Dzis bylo 23Czlosnik.gif - teraz jakies 18C. U mnie bedac w gorach jest zawsze jakis 3-4C nizej. Dobre w lecie, nie za dobre w zimiezlosnik.gif[...]

> Ja mam piec gazowy, który ogrzewa dom i daje ciepłą wodę.

H20 - water heater - na "prund", gotowanie na :"prund" - najblizszy gaz jakies 40km zlosnik.gif[...] Nie wiele jest dzielnic z "gazem"hmm.gif[...]

[...] Jak

> towar przyjedzie to robię przerwę na 30min. i gotowe.

Kurierow nie lubiezlosnik.gif - generalnie wole zeby dostarczyli do pracy i jak ide na kawe z big boss to kolekcjahmm.gif[..]

> Ja mieszkam blisko miasta (właściwie to takie przedmieścia są) więc koszty dostawy są niskie i

> wybór wielki.

Ja tezzlosnik.gif, ale miasto troche wiekszehahaha.gif[...]

> Tańsze w zakupie (pickup kosztuje tyle co SUV) i mniej palą. [...]> Ale moja kosiarka kup nie robi w zamian.

[...]

[...]W pobliżu domu mam np. taki hotel:

> i taki aquapark:

Podoba mi sie, kiedys bede musial odwiedziczlosnik.gif[...]

> Budowa basenu nie miałaby sensu.

> Amarok jest gorzej wyposażony i nie widziałem do niego fajnej zabudowy. A pickup bez zabudowy u nas

> nie ma sensu. Wolałbym Navarę.

Ale wtedy bedziesz beta testerem - znaczy jak ci sie nie zepsuje, to bede mogl kupiczlosnik.gif

Napisano
  • Autor

[...]

> teraz mam nowe auto i brakuje mi haka, [...]

> co do okien- w nasym kli.acie standrdem sa okna 2 lub 3 szybowe z gazem pomiedzy szybami

Widzialem ze sa dwa, ale 3 to dla mnie nowoschmm.gif[...]

> ja w kominku czesto pale, bo to u mnie na wsi jedyne xrodlo ciepla

Czyli co, dowoz, a nie przyczepka, tak?

Napisano

> Tak jak pisalem wczesniej...inny rejon, inny styl zycia/spedzania wolnego czasu wiec inne wymagania

> odnosnie samochodu.

To prawda, w Twoim przypadku rozumiem potrzebę posiadania trucka. Zreszta ja tez zaczynam sie zastanawiać czy nie chciałbym mieć airboat i polować na aligatory na wsi, kupiłbym sobie porządna strzelbę i jeździł po bagnach w nocy i strzelał do bydlakow. Ale żeby mieć airboat, to trzeba mieć trucka...

Napisano

> [...]

> Widzialem ze sa dwa, ale 3 to dla mnie nowosc[...]

U mnie są pojedyncze smile.gif Niestety z uwagi na huragany musi byc jedna, gruba szyba żeby wytrzymać wiatr.

Napisano

A to u was można strzelać do tych przemiłych mieszkańców bagien?

Krawiec

Napisano

> [...]

> Widzialem ze sa dwa, ale 3 to dla mnie nowosc[...]

sciany i dach obecnie ociepla sie 10-30cm warsrtwa welny mineralnej lub styropianu

wiec aby przez okna nie uciekalo cieplo, musi byc 2-3 szyby

> Czyli co, dowoz, a nie przyczepka, tak?

drewno z dowozem

zreszta wielszosc materialow dowoza jesli w wiekszej ilosci

przyczepka sluzy do mniej stadardowych transportow, gdy latwiej/szybciej samemu

Napisano

> A to u was można strzelać do tych przemiłych mieszkańców bagien?

> Krawiec

Raz w roku przez dwa tygodnie.

Napisano

> bede szczery, przeczytalem to 3 x i dalej probuje to zrozumiec.. czyli z tego wynika, ze wszystko

> ponad 750kg to potrzebuje b+e... Tylko 750kg, czego? Masa?

Nie musisz B+E. Nie rozumiales zlosnik.gif

Napisano

Widzisz, Ty mieszkasz w Stanach i wydaje się Tobie, że u nas się

robi takie rzeczy, ba że nawet ktoś może mieć tyle kasy żeby móc

to robić. Zobacz na statystyki sprzedaży w Polsce. Jest tam jakieś

auto tego rodzaju? Nie. Wydaje mi się także, że moja mentalność

pozostałaby w mocy, gdybym znalazł się w Australii czy w Stanach.

A za mną na pewno wielu pomyślałoby tak samo. Nie można narzucić

Polakom emigrującym do innych krajów takiego sposobu myślenia.

Przeprowadzka to coś, co zdarza się 1-2 razy w życiu. Tego rodzaju

aktywności też są rzadkością. Po co mi i wielu innym takie auto? Po nic. crazy.gif

Napisano

> Np. na piaskownicę dla bachora?

Wydaje mi się, że są od tego odpowiednie firmy, zamawiasz piasek,

przyjeżdżają i wrzucają gdzie tam chcesz... Wydaje mi się, że także

i w USA są takie firmy smile.gif

Napisano

> Wydaje mi się, że są od tego odpowiednie firmy, zamawiasz piasek,

> przyjeżdżają i wrzucają gdzie tam chcesz... Wydaje mi się, że także

> i w USA są takie firmy

A Batman to zamawiał jakaś firmę jak chciał wykończyć Jokera, czy sam to robił? Oczywiście ze mozna wszystko innym zlecić, ale najwieksza przyjemność jest z robienia tego samemu. Ja tez mógłbym pewnie wynając faceta ktory by za mnie jeździł po nocy po bagnach i strzelał do aligatorow, ale ja bym chciał samemu!

Napisano

Ustalmy: może w Australii i w Stanach UTE mają wzięcie z powodu lokalnych

warunków i sposobu myślenia miejscowych. Które jak widać Ty czy

OZI przyjęliście za jedynie słuszne. OK.

W Polsce natomiast, oraz emigracja polska w 99% założę się nie będzie

kupować auta, które w naszych warunkach nie ma sensu, a tam u Was,

ci ludzie poradzą sobie bez tego.

Tyle mam do zakomunikowania smile.gif

Napisano

> Ustalmy: może w Australii i w Stanach UTE mają wzięcie z powodu lokalnych

> warunków i sposobu myślenia miejscowych. Które jak widać Ty czy

> OZI przyjęliście za jedynie słuszne. OK.

> W Polsce natomiast, oraz emigracja polska w 99% założę się nie będzie

> kupować auta, które w naszych warunkach nie ma sensu, a tam u Was,

> ci ludzie poradzą sobie bez tego.

> Tyle mam do zakomunikowania

Zauważ ze ja nie mam takiego samochodu, bo pewnie w głębi duszy nadal jestem Polakiem ktory uważa ze ciężarówka to jest dla robotnika, a człowiek zarabiający umysłowo jeździ sedanem. Sedanem a nie hatchbackiem!

Napisano

> Zauważ ze ja nie mam takiego samochodu, bo pewnie w głębi duszy nadal jestem Polakiem ktory uważa

> ze ciężarówka to jest dla robotnika, a człowiek zarabiający umysłowo jeździ sedanem. Sedanem a

> nie hatchbackiem!

Ta dyskusja powoli powinna przenieść się na HP.

Hatchback mam historycznie jeśli do tego pijesz. Takim autem po prostu

łatwiej się manewruje, bo wiesz gdzie jest tył zlosnik.gif