Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Trwałość Toyoty- czasami jestem pod wrażeniem.

Featured Replies

Napisano

Dzisiaj wyjęli mi skrzynie z Avensis (2006r) bo synchronizator już słaby. Myślałem że sprzęgło bankowo do wymiany będzie bo przebieg na nim 367tyś a tam po prostu igiełka, nie ma sie do czego przyczepić. Także jestem impressed yikes.gif

Silnik 1.6, auto nigdy nie oszczędzane.

Napisano

> Dzisiaj wyjęli mi skrzynie z Avensis (2006r) bo synchronizator już słaby. Myślałem że sprzęgło

> bankowo do wymiany będzie bo przebieg na nim 367tyś a tam po prostu igiełka, nie ma sie do

> czego przyczepić. Także jestem impressed

> Silnik 1.6, auto nigdy nie oszczędzane.

To że sprzęgło w dobrym stanie to raczej wynik umiejętności kierowcy oraz trybu w jakim samochód jest eksploatowany niż trwałości podzespołu.

Napisano

> Dzisiaj wyjęli mi skrzynie z Avensis (2006r) bo synchronizator już słaby. Myślałem że sprzęgło

> bankowo do wymiany będzie bo przebieg na nim 367tyś a tam po prostu igiełka, nie ma sie do

> czego przyczepić. Także jestem impressed

> Silnik 1.6, auto nigdy nie oszczędzane.

a jak tam odbłyśniki ksenonów i maglownica?

Napisano
  • Autor

> To że sprzęgło w dobrym stanie to raczej wynik umiejętności kierowcy

tylko że kierowców co najmniej czterech.

>a jak tam odbłyśniki ksenonów

brak

>i maglownica?

nie uświadczyłem nigdy żadnych problemów.

Napisano

> To że sprzęgło w dobrym stanie to raczej wynik umiejętności kierowcy oraz trybu w jakim samochód

> jest eksploatowany niż trwałości podzespołu.

Zwłaszcza że sprzęgła w zasadzie robi jedna firma i w Toyocie jest identyczne, jak w Fiacie czy Dacii wink.gif

Napisano

> tylko że kierowców co najmniej czterech

Znaczy po prostu mocne sprzeglo w stosunku do mozliwosci silnika.

Napisano

> Znaczy po prostu mocne sprzeglo w stosunku do mozliwosci silnika.

za to chyba słaba skrzynia skoro synchronizatory poszły zlosnik.gif

Napisano

> za to chyba słaba skrzynia skoro synchronizatory poszły

Toyota słynie ze słabych skrzyń zlosnik.gif

Napisano

> To że sprzęgło w dobrym stanie to raczej wynik umiejętności kierowcy oraz trybu w jakim samochód

> jest eksploatowany niż trwałości podzespołu.

No nie wiem - mamy Yarisy na L-ce, wcześniej punta. O ile fiatowskie sprzęgła ciężko miały wytrzymać 50kkm na L, to toyotowskie sprzęgła dobrze ponad 130kkm wytrzymują, a i tak przy demontażu okazuje się że jest jeszcze trochę rezerwy i pewnie do 150 by wytrzymały.

Napisano

> Zwłaszcza że sprzęgła w zasadzie robi jedna firma i w Toyocie jest identyczne, jak w Fiacie czy

> Dacii

nie wiesz o czym piszesz...

Napisano

primerą po Warszawie i jej korkach 250 tyś. Wymiana z powodu cienkiej tarczy. Ale wystarczyłoby nabić nową okładzinę.

Wydech do dziś oryginalny (17 lat..)

Górne wahacze do dziś oryginalne... bez luzu i stukania.

Ale dziś już takich aut nowych - nie ma confused.gif

Napisano

> Zwłaszcza że sprzęgła w zasadzie robi jedna firma i w Toyocie jest identyczne, jak w Fiacie czy

> Dacii

W żadnym wypadku. Toyotą zajmuje się Aisin, z którym europejscy producenci nie mają styczności.

Napisano
  • Autor

> Toyota słynie ze słabych skrzyń

No niby te skrzynie mają złą sławę, ale uważam że 367tyś to niezły wynik. Skrzynia jeszcze chodziła ale z dwójką trzeba było się bawić.

Napisano

> W żadnym wypadku. Toyotą zajmuje się Aisin, z którym europejscy producenci nie mają styczności.

chyba mają ale nie w sprzęgłach, automatyczne skrzynie biegów

Napisano

> No nie wiem - mamy Yarisy na L-ce, wcześniej punta. O ile fiatowskie sprzęgła ciężko miały

> wytrzymać 50kkm na L, to toyotowskie sprzęgła dobrze ponad 130kkm wytrzymują, a i tak przy

> demontażu okazuje się że jest jeszcze trochę rezerwy i pewnie do 150 by wytrzymały.

to po co zmieniać sprzegło w toyocie przy 130tkm, jak jest dobre??

Napisano

> to po co zmieniać sprzegło w toyocie przy 130tkm, jak jest dobre??

jakieśtam objawy zużycia dawało i w ASO zalecili wymianę. Wolę wymienić przegląd wcześniej w czasie zaplanowanym na przegląd auta, niż potem musieć auto na lawecie do ASO dostarczać, przeplanowywać rozkład jazd kursantów etc.

Napisano

> Dacii

Klimatyzację tak samo ale Marek F twierdzi ze tylko Fiat nie umie zrobić szczelnego układu hehe.gifhehe.gif

Napisano

> primerą po Warszawie i jej korkach 250 tyś. Wymiana z powodu cienkiej tarczy. Ale wystarczyłoby

> nabić nową okładzinę.

> Wydech do dziś oryginalny (17 lat..)

> Górne wahacze do dziś oryginalne... bez luzu i stukania.

> Ale dziś już takich aut nowych - nie ma

No nie wiem... hmm.gif , moja Primera miała 6 lat gdy się jej pozbywałem , ale w ostatnim roku eksploatacji dała mi się mocno we znaki .Zepsuło się dosłownie wszystko co miało cokolwiek wspólnego z elektryką , skrzynia biegów domagała się interwencji (ponownej -piąty bieg), wydech już dwa razy był spawany , a jak się dowiedziałem ile kosztują tylne amortyzatory(w tamtych czasach ,czyli 98 r. ,było ciężko o tanie zamienniki) to ją niezwłocznie sprzedałem.Generalnie, mojej Primery P10 92r 2,0 SLX zbyt mile nie wspominam sick.gif.

Napisano

> W żadnym wypadku. Toyotą zajmuje się Aisin, z którym europejscy producenci nie mają styczności.

Wystarczy do pierwszego lepszego żabojada zaglądnąć smile.gif

Napisano

> Dacii

i dlatego te same sprzegla w jednym aucie padaja do 100tys a drugie sa pancerne hehe.gifok.gif

Napisano

> i dlatego te same sprzegla w jednym aucie padaja do 100tys a drugie sa pancerne

A to już zależy od wymogów jakościowych producenta i od jakości montażu nono.gif

Napisano

No to przy okazji jak o Toyocie...

Pewnie pamiętacie jak co jakiś czas wklejałem licznik z Corolli E11 '99.

Toyota osiągnęła swój kres. Jest styczeń 2013r. Auto nagle rano nie pali. Chociaż bardziej gaśnie po odpaleniu. Licznik pokazuje 449.700 km. Zabawy w przedmuchanie świec zlosnik.gif nic nie dają. Auto jedzie do szpeca od skośnej techniki. Robi próbę olejową. Diagnozuje, że silnik chce na aleję zasłużonych na Powązkach. Kupuję używany silnik, który teoretycznie ma 200 tys. mniej. Nowy silnik zamontowany i...to samo. Nic się nie zmienia! shocked.gif

Historia nie ma końca. Jest sierpień (prawie), a znalazł się ambitny mechanik, który nie chce wypuścić niesprawnego auta. Podejrzana jest wiązka elektryczna, ale to się okaże...może...