Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

światła przeciwmgłowe przednie

Featured Replies

Napisano

Witam. Pytam z ciekawości. Ile razy w ciągu roku zdarzy się wam używać świateł przeciwmgłowych przednich?

Mnie chyba raz

Napisano

> Witam. Pytam z ciekawości. Ile razy w ciągu roku zdarzy się wam używać świateł przeciwmgłowych

> przednich?

> Mnie chyba raz

kilkanaście na pewno. Zależy gdzie się jeździ.

Napisano

> Witam. Pytam z ciekawości. Ile razy w ciągu roku zdarzy się wam używać świateł przeciwmgłowych

> przednich?

> Mnie chyba raz

ZA każdym razem gdy w nocy jadę jakąś krętą drogą i nic nie jedzie z przeciwka.

Napisano

> przednich?

Tyle razy, ile jest mgła w nocy. Wyłączam mijania i jadę na przeciwmgłowych ok.gifzlosnik.gif.

Napisano

> przednich?

> Mnie chyba raz

Dobre pytanie hmm.gif

Niedawno sobie uświadomiłem, że nie jestem w stanie sobie przypomnieć kiedy to było. Coś kojarzę, że ostatnio w Polonezie, a to było min 23 lata temu zlosnik.gif

W związku z tym rozważam wywalenie przeciwmgłowych i zamontowanie w ich miejsce świateł do jazdy dziennej waytogo.gif

Napisano
  • Autor

> Tyle razy, ile jest mgła w nocy. Wyłączam mijania i jadę na przeciwmgłowych .

ale to często jest? Gdzie mieszkasz ?

Napisano
  • Autor

> Dobre pytanie

> Niedawno sobie uświadomiłem, że nie jestem w stanie sobie przypomnieć kiedy to było. Coś kojarzę,

> że ostatnio w Polonezie, a to było min 23 lata temu

> W związku z tym rozważam wywalenie przeciwmgłowych i zamontowanie w ich miejsce świateł do jazdy

> dziennej

też ten pomysł chodzi mi po głowie dlatego pytam zlosnik.gif

Napisano

> przednich?

> Mnie chyba raz

w seicento często - miałem spięte haluxy z długimi biglaugh.gif - jak włączałem długie razemm się paliły halucxy

Napisano

> przednich?

> Mnie chyba raz

Codziennie. Mam je umieszczone w reflektorze głównym i pełnią one u mnie rolę dziennych zlosnik.gif

Napisano

Wracając w nocy z działki np. Idealnie wtedy widać dziury w drodze.

Napisano

> ale to często jest? Gdzie mieszkasz ?

Południowa Polska zlosnik.gif. Bywa, że wracam do któregoś domu po nocy grinser006.gif i sezonowo jest "mleko" przed szybą. Wyłączam mijania i na przeciwmgłowych da się jakoś jechać, bo widać drogę kilka metrów przed maską. Po to one są! Pomijam wygląd samochodu na co dzień z halogenami w chromowanych obwódkach i bez biglaugh.gifgrinser006.gif.

Napisano

> przednich?

> Mnie chyba raz

Jakies 150-200 razy w roku. Czyli w każdy deszczowy dzień.

Napisano

> Dobre pytanie

> Niedawno sobie uświadomiłem, że nie jestem w stanie sobie przypomnieć kiedy to było. Coś kojarzę,

> że ostatnio w Polonezie, a to było min 23 lata temu

> W związku z tym rozważam wywalenie przeciwmgłowych i zamontowanie w ich miejsce świateł do jazdy

> dziennej

Ja wymieniłem na dzienne przynajmniej sie przydają

.

Napisano

> Wyłączam mijania i na przeciwmgłowych da się jakoś jechać, bo widać drogę kilka metrów przed maską.

Wyłączasz mijania i jedziesz tylko na przeciwmgłowych czy na pozycyjnych i przeciwmgłowych?

Napisano

> przednich?

> Mnie chyba raz

Gdy ich nie miałem - narzekałem zlosnik.gif

Teraz gdy mam - przydają się rzadko, ale jednak odczuwam ich dobrodziejstwo, bo do pracy mam drogę nad jeziorem, a do domu przez las, więc korzystam we mgle i po ciemku ok.gif

Napisano

> Wyłączasz mijania i jedziesz tylko na przeciwmgłowych czy na pozycyjnych i przeciwmgłowych?

a jest możliwość jazdy na przeciwmgłowych przednich bez włączonych pozycyjnych?

pytam, bo ja nie spotkałem takiego pojazdu

Napisano

> Wyłączasz mijania i jedziesz tylko na przeciwmgłowych czy na pozycyjnych i przeciwmgłowych?

Na pozycyjnych i przeciwmgłowych, bo inaczej się nie da! chaja.gifzlosnik.gif

Intensywnie pracuję nad tym, żeby w Clio migać długimi razem z przeciwmgłowymi biglaugh.gif i jak w we wszystkich poprzednich samochodach dojdę do tego zlosnik.gif, mimo że jest coraz trudniej.

Napisano

> Na pozycyjnych i przeciwmgłowych, bo inaczej się nie da!

U mnie przy automatycznych światłach, gdy jadę na dziennych i chcę włączyć przeciwmgłowe to włączają się światła mijania i nie mam możliwości zmiany.

Napisano

> U mnie przy automatycznych światłach, gdy jadę na dziennych i chcę włączyć przeciwmgłowe to

> włączają się światła mijania i nie mam możliwości zmiany.

Musi się dać! Inaczej nie miało by to sensu facepalm%5B1%5D.gif. Przejdź na manual, włącz postojówki i na manetce czy gdzie to tam masz wrzuć przeciwmgielne.

Napisano

> Musi się dać! Inaczej nie miało by to sensu . Przejdź na manual, włącz postojówki i na manetce czy gdzie to tam masz wrzuć przeciwmgielne.

Jutro sprawdzę, bo zawsze jeździłem na auto i nie kombinowałem ok.gif.

Napisano

> a jest możliwość jazdy na przeciwmgłowych przednich bez włączonych pozycyjnych? pytam, bo ja nie spotkałem takiego pojazdu

Myślę, że po przerobieniu instalacji nie byłoby z tym problemu grinser006.gif.

Napisano

> przednich?

> Mnie chyba raz

srednio raz na dwa lata wink.gif, tylnie moze raz na 3 hmm.gif

Napisano

> Myślę, że po przerobieniu instalacji nie byłoby z tym problemu .

czyli rzeźba no.gif

Napisano

> przednich?

> Mnie chyba raz

Kilka razy/rok.W poprzednim aucie wywaliłem i wstawiłem dzienne,których używałem codzień.

Napisano

> Jakies 150-200 razy w roku. Czyli w każdy deszczowy dzień.

Chyba żartujesz shocked.gif

Przeciwmgielne są do używania podczas mgły i na krętych drogach. nono.gif

Napisano

> Chyba żartujesz

> Przeciwmgielne są do używania podczas mgły i na krętych drogach.

A już byłem dobrej myśli, że wszyscy zgodnie olali prowokację facepalm%5B1%5D.gif

W temacie: 1-2 razy w roku.

Napisano

są do używania w warunkach ograniczonej przejrzystości powietrza. Deszcz też jest ograniczeniem przejrzystości

Napisano

> są do używania w warunkach ograniczonej przejrzystości powietrza. Deszcz też jest ograniczeniem

> przejrzystości

Tak. 200 razy w roku. beksa.gif

Napisano

> Tak. 200 razy w roku.

mało mnie interesuje ile, do tego się nie odnosiłem.

Wyprostowałem tylko myślenie kolegi, który sądził że tylko podczas mgły i na krętych drogach można używać przednich pmgielnych.

Napisano

> przednich?

> Mnie chyba raz

Nawet tyle nie. Włączają mi się w nocy, gdy wrzucę wsteczny, ale od sierpnia 2013 jeszcze ich ręcznie nie włączałem.

Napisano

> Jakies 150-200 razy w roku. Czyli w każdy deszczowy dzień.

Lepiej widać dziury ok.gif

Napisano

> są do używania w warunkach ograniczonej przejrzystości powietrza. Deszcz też jest ograniczeniem

> przejrzystości

Chyba oberwanie chmury...

Napisano

> przednich?

> Mnie chyba raz

codziennie (funkcja doświetlania zakrętów)

Napisano

> skoro jesteś mądrzejszy niż PoRD to niech Ci będzie

Pokaż mi tą zmniejszoną przejrzystość w czasie deszczu.

Napisano

> Pokaż mi tą zmniejszoną przejrzystość w czasie deszczu.

widoczność w czasie opadów jest mniejsza czy Ci się to podoba czy nie.

Ja Ci nic udowadniać, czy pokazywać, nie muszę. Każda woda, niezależnie czy jest to deszcz, mgła czy śnieg, w powietrzu ogranicza przejrzystość i widoczność. Jeżeli twierdzisz inaczej to chyba Ty musisz tu coś udowodnić i obalić trochę fizyki na dowód grinser006.gif

Quote:

Art. 30.

1. Kierujący pojazdem jest obowiązany zachować szczególną ostrożność w czasie jazdy w warunkach zmniejszonej przejrzystości powietrza, spowodowanej mgłą,
opadami atmosferycznymi lub innymi przyczynami
, a ponadto:

Napisano

> Chyba żartujesz

doczytaj biglaugh.gif

Napisano

> przednich?

> Mnie chyba raz

Parę razy mi się zdarzyło, kiedy h7 od mijania się przepaliła - do czasu wymiany żarówki.

Przeciwmgielne przednie mam w lampach, w dzień wyglądają niemal jak dzienne/mijania.

Napisano

> przednich?

> Mnie chyba raz

W obecnym samochodzie nie mam, w poprzednich używałem najczęściej przy jeździe po parszywych drogach - lepiej dziury i doły widać. W trakcie mgły, to może kilka razy w życiu mi się przydały.

Napisano

> przednich?

> Mnie chyba raz

Ze dwadzieścia razy.

Napisano

> srednio raz na dwa lata , tylnie moze raz na 3

TYLNE!!! wink.gif