Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

sprzedaż aut

Featured Replies

Napisano

w 2014 zanotowano spory wzrost sprzedaży nowych samochodów w Polsce: 372 tys. sztuk

Wobec 331 tys w 2013 roku.

SZCZEGÓŁY

ładnie imho, oby tak dalej ok.gif

Napisano

> w 2014 zanotowano spory wzrost sprzedaży nowych samochodów w Polsce: 372 tys. sztuk

> Wobec 331 tys w 2013 roku.

> SZCZEGÓŁY

> ładnie imho, oby tak dalej

Skoda i VW bezkonkurencyjni.

Gdyby zsumować Kia i Hyundai, to wygryźliby Opla z 4 pozycji i dołączyli do skośnookich z Toyoty.

Podobnie Citroen + Peugeot i Renault + Dacia byłyby na poziomie Forda.

Napisano

Octavia 13990

Golf 9929

Focus 9322

Astra 8802

Auris 8678

Cee'd 5015

i30 4465

Megane 4063

Mazda 3 2924

Leon 2653

Civic 2554

308 2160

C4 1368

A3 1223

Gulietta 665

1er 528

co jest takiego fajnego w Octavii czy Golfie confused.gifniewiem.gif

Indywidualni

Golf 3624

Auris 3338

Astra 2970

Octavia 2867

Cee'd 1852

Mazda 3 1839

Civic 1627

Focus 1502

i30 1501

Megane 1201

Leon 1073

C4 715

308 674

A3 470

Gulietta 300

1er 76

Napisano

> Octavia 13990

> Golf 9929

> Focus 9322

> Astra 8802

> Auris 8678

> Cee'd 5015

> i30 4465

> Megane 4063

> Mazda 3 2924

> Leon 2653

> Civic 2554

> 308 2160

> C4 1368

> A3 1223

> Gulietta 665

> 1er 528

> co jest takiego fajnego w Octavii czy Golfie

Pewnie dobre warunki sprzedazy flotowej ok.gif

Pewnie z 80% tych aut kupily firmy.

Napisano

> Zastanawiam sie czy 372 tys. sztuk to dużo czy mało?

Jak na liczbę mieszkańców - mało, bardzo mało. Zobacz ile samochodów sprzedaje się w Australii, która ma 22 milionów mieszkańców.

Napisano

> Popatrz na dochody mieszkańców

Pytanie było nie o dochody, tylko o liczbę sprzedanych aut - dużo czy mało. Otóż mało. A przyczyny są różne, w tym bieda.

Napisano

> Jak na liczbę mieszkańców - mało, bardzo mało. Zobacz ile samochodów sprzedaje się w Australii,

> która ma 22 milionów mieszkańców.

W PL nie masz praktycznie zadnych profitow z kupna nowego auta...

Ubezpieczenie nie jest tansze, od podatku nic sie nie da odpisac, jezeli nie kupujesz na firme, itp sick.gif

Napisano

> Pewnie dobre warunki sprzedazy flotowej

> Pewnie z 80% tych aut kupily firmy.

zrobiłem edycję o indywidualnych, spadek Octavii jest masakryczny icon_eek.gif

Napisano

Stosunek cena-jakość. Z naciskiem na cenę. To podobnie jak z jedzeniem - większość ludzi kupuje to, co jest tanie, nie czytając nawet składu.

Napisano

> Pytanie było nie o dochody, tylko o liczbę sprzedanych aut - dużo czy mało. Otóż mało. A przyczyny

> są różne, w tym bieda.

Niestety bieda i chęć posiadania auta używanego w cenie nowego ale z większymi bajerami

Napisano

> zrobiłem edycję o indywidualnych, spadek Octavii jest masakryczny

Bo Octavia jest droga, leon jest drogi. Golf ma najlepsze materialy a wypada przy nich znosnie cenowo. Dodatkowo Octavia to prawie passat wiec jest prestiz za 60k 1.2TSi. zlosnik.gif

Napisano

> Pytanie było nie o dochody, tylko o liczbę sprzedanych aut - dużo czy mało. Otóż mało. A przyczyny

> są różne, w tym bieda.

Oraz to, ze Australijczycy raczej nie kupuja perełek od emerytów, księży i lekarzy z sąsiednich krajów smile.gif

Napisano

Myślisz, że "fajność" decyduje o tym co się najlepiej sprzedaje? cfaniaczek.gif

Napisano

> Niestety bieda i chęć posiadania auta używanego w cenie nowego ale z większymi bajerami

IMHO lepiej kupić 2-3 letnie auto za powiedzmy 10-20 tys mniej (zależnie od modelu) niż ten sam nowy model, który juz po wyjeździe z salonu traci na wartości. A ten dwulatek niewiele straci ze swej nowości, a nawet moze być lepszy niż nowy bo może miec usunięte jakies usterki, które mogą wyjść po jakimś czasie po wyjeździe z salonu

Napisano

> IMHO lepiej kupić 2-3 letnie auto za powiedzmy 10-20 tys mniej (zależnie od modelu) niż ten sam

> nowy model, który juz po wyjeździe z salonu traci na wartości. A ten dwulatek niewiele straci

> ze swej nowości, a nawet moze być lepszy niż nowy bo może miec usunięte jakies usterki, które

> mogą wyjść po jakimś czasie po wyjeździe z salonu

Pewnie, ze lepiej, tylko jak zaczniesz szukac to sie okazuje, ze takich 2-3 latkow wcale nie ma duzo...

A jak sa to czesto po roznych przygodach, bo malo kto sprzedaje takie auto bez powodu.

Napisano

> w 2014 zanotowano spory wzrost sprzedaży nowych samochodów w Polsce: 372 tys. sztuk

> Wobec 331 tys w 2013 roku.

> SZCZEGÓŁY

> ładnie imho, oby tak dalej

Łaaał, mniej wiecej tyle samo co w liczącej 4 razy mniej ludności Szwecji zlosnik.gif (346 tys)

Która też akurat zanotowała identyczny wzrost 13%

Napisano

> Łaaał, mniej wiecej tyle samo co w liczącej 4 razy mniej ludności Szwecji (346 tys)

> Która też akurat zanotowała identyczny wzrost 13%

Polak zamiast nowej pandy z LPG woli Paska w Tedeiku od lekarza (rocznik 1928) jezdzonego tylko w niedziele.

Miesiecznie trafia do PL miedzy 60 a 70 tysiecy uzywanych aut.

A tak bardziej serio, to relacja zarobkow do cen aut nie jest korzystna to i popyt na uzywki jest

Napisano

> A tak bardziej serio, to relacja zarobkow do cen aut nie jest korzystna to i popyt na uzywki jest

Ta relacja jest abstrakcyjna. Nie wiem ile musiałbym zarabiać żeby z czystym sumieniem pójść i kupić sobie np. Giuliettę w fajnej wersji i żeby potem mnie nie bolało że wydałem oszczędności połowy życia. Założę się że nie jest to 2 czy 3k miesięcznie na rękę. Patrząc po tym kto rejestruje nowe auta w urzędzie to są to firmy leasingowe, przedsiębiorstwa i ciutkę indywidualnych z czego większość na krechę.

Napisano

> Ta relacja jest abstrakcyjna. Nie wiem ile musiałbym zarabiać żeby z czystym sumieniem pójść i

> kupić sobie np. Giuliettę w fajnej wersji i żeby potem mnie nie bolało że wydałem oszczędności

> połowy życia. Założę się że nie jest to 2 czy 3k miesięcznie na rękę.

Proste, ta relacja musi być taka jak jest w krajach o wysokiej sprzedaży, tzn. auto kompaktowe 4-5 średnich pensji, małe 3-4.

Napisano

> Indywidualni

> Golf 3624

> Auris 3338

> Astra 2970

> Octavia 2867

> Cee'd 1852

> Mazda 3 1839

> Civic 1627

> Focus 1502

> i30 1501

> Megane 1201

> Leon 1073

> C4 715

> 308 674

> A3 470

> Gulietta 300

> 1er 76

Zakupy Kowalkiego w 2014 r.

1. Corsa

2. Yaris

3. Golf

4. Auris

5. Fabia

6. Duster

7. Rapid

8. Clio

9. Astra

10. Sportage

11. Octavia yikes.gifspineyes.gifuzbroj_zlo.gif

Napisano
  • Autor

> Zakupy Kowalkiego w 2014 r.

> 1. Corsa

> 2. Yaris

> 3. Golf

> 4. Yaris

czyli kowalski kupił dwa Yarisy zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

> Ta relacja jest abstrakcyjna. Nie wiem ile musiałbym zarabiać żeby z czystym sumieniem pójść i

> kupić sobie np. Giuliettę w fajnej wersji i żeby potem mnie nie bolało że wydałem oszczędności

> połowy życia. Założę się że nie jest to 2 czy 3k miesięcznie na rękę. Patrząc po tym kto

> rejestruje nowe auta w urzędzie to są to firmy leasingowe, przedsiębiorstwa i ciutkę

> indywidualnych z czego większość na krechę.

oczywiście, za to za granicą wszyscy kupują za gotówkę i to jest dla nich nic, jak dla nas kupić chleb zlosnik.gif

Napisano

> Zastanawiam sie czy 372 tys. sztuk to dużo czy mało?

W rekordowym 1996 albo 1997 (nie pamiętam) Polacy kupili około 650 tys. nowych aut. Jak widać mało.

Napisano

> oczywiście, za to za granicą wszyscy kupują za gotówkę i to jest dla nich nic, jak dla nas kupić

> chleb

Za granicą teraz nie kupuje się nowych aut, kupuje się tylko czas i km ich użytkowania.

Tylko wyjątkowo zatwardziali tradycjonaliści oraz imigranci, m.in. z PL kupują.

Napisano

> Za granicą teraz nie kupuje się nowych aut, kupuje się tylko czas i km ich użytkowania.

> Tylko wyjątkowo zatwardziali tradycjonaliści oraz imigranci, m.in. z PL kupują.

I te wszystkie uzywki co trafiaja do PL to niby skad sie biora?

Napisano
  • Autor

potrzebujesz kupić kompakta i nagle okazuje się, że:

- część marek jedynie ma silniczki w zakresie 90-120KM

- część to marki japońskie, gdzie nie dobierzesz wyposażenia, tylko kupujesz wersje i jak np. bardzo pragniesz xenony, to musisz kupić najdroższą wersję ze wszystkim automatycznym, podgrzewaną kierownicą i fotelami (mimo że parkujesz w garażu), nawigacją z panelem na pół deski i kilkoma rzeczami, których nie potrzebujesz za 20 tys. więcej niż cena wyjściowa.

- kilka marek ma jakieś przestarzałe, ciasne i mocno "wczorajsze" modele.

- opel ma ładną modelkę w reklamie, a astra jest ociężała, paliwożerna i odrobinę festyniarska w środku

- peugeot próbuje Ci wmówić, że silniczek 1.2 R3 w 308 to jest wszystko czego potrzebujesz, najlepszy możliwy i kosztuje od 75 tys.pln

I tak dalej.

I nagle dochodzisz do grupy VW, gdzie okazuje się, że 130KM, to nie jest max co można mieć w kompakcie. Chcesz 1.4 150KM? 1.8 180KM? Nie ma problemu. Że ksenony możesz zamówić do najniższej wersji, gdzie nie musisz mieć automatycznej klimy, bo wolisz manual. Gdzie nawet w Fabii, aucie segmentu B, można zamówić skrzynię automatyczną DSG z najniższą wersją wyposażenia. Gdzie jak masz ochotę, to zamawiasz do każdej wersji sportowe, obniżone zawieszenie. Albo, jak do domu masz nieutwardzoną, dziurawą drogę, to do tej samej konfiguracji zamawiasz podniesione zawieszenie z dodatkowymi osłonami. Masz problemy z kręgosłupem, to możesz wziąć sportowe, twardsze i dosyć wygodne fotele do każdej wersji.

Po prostu, jako nieliczni na rynku, dają Ci możliwość kupna auta, takiego jakie naprawdę chcesz i potrzebujesz

Napisano
  • Autor

> W rekordowym 1996 albo 1997 (nie pamiętam) Polacy kupili około 650 tys. nowych aut. Jak widać mało.

co to wtedy było na topie? Seicento? Tico? Wchodziły Lanosy i Sieny. Pamiętam te testy porównawcze, co lepsze, Siena czy Lanos wink.gif

Mój wujek jakoś właśnie koło roku 96-97 kupił Daewoo Espero. Ależ to wtedy była limuzyna. Mój tata jeździł Polonezem, to był całkiem inny świat

Napisano

> A ten dwulatek niewiele straci

> ze swej nowości, a nawet moze być lepszy niż nowy bo może miec usunięte jakies usterki, które

> mogą wyjść po jakimś czasie po wyjeździe z salonu

Trochę fantazja cię poniosła. W żaden sposób używany kilkulatek nie będzie lepszy od nowego wozu na gwarancji. Jakieś usterki w nowym samochodzie od których wolna jest kilkuletnia używka? Dobry żart.

Napisano

> I te wszystkie uzywki co trafiaja do PL to niby skad sie biora?

99% aut do 3 lat pochodzi z licytacji lub bezpośrednio z punktów sprzedaży danej marki, jeśli były finansowane przez instytucje finansowe należące do danej marki.

Następnie, poprzez handlarzy (salony rocznych, dwuletnich albo trzyletnich albo salony firmowe) trafiają na lokalny rynek wtórny, gdzie również w dużym stopniu istnieje finansowanie. A jak się zużyją to... sam wiesz.

Dotyczy to aut całych, bez przygód

Napisano

> I nagle dochodzisz do grupy VW, gdzie okazuje się, że 130KM, to nie jest max co można mieć w

> kompakcie. Chcesz 1.4 150KM? 1.8 180KM? Nie ma problemu. Że ksenony możesz zamówić do

> najniższej wersji, gdzie nie musisz mieć automatycznej klimy, bo wolisz manual. Gdzie nawet w

> Fabii, aucie segmentu B, można zamówić skrzynię automatyczną DSG z najniższą wersją

> wyposażenia. Gdzie jak masz ochotę, to zamawiasz do każdej wersji sportowe, obniżone

> zawieszenie. Albo, jak do domu masz nieutwardzoną, dziurawą drogę, to do tej samej

> konfiguracji zamawiasz podniesione zawieszenie z dodatkowymi osłonami. Masz problemy z

> kręgosłupem, to możesz wziąć sportowe, twardsze i dosyć wygodne fotele do każdej wersji.

> Po prostu, jako nieliczni na rynku, dają Ci możliwość kupna auta, takiego jakie naprawdę chcesz i

> potrzebujesz

Gdyby tak było inne samochody by się wcale nie sprzedawały.

Informacje oparte na przypuszczeniach, ale jako sprzedawca się nadajesz.

Napisano

> - kilka marek ma jakieś przestarzałe, ciasne i mocno "wczorajsze" modele.

> - opel ma ładną modelkę w reklamie, a astra jest ociężała, paliwożerna i odrobinę festyniarska w

> środku

> - peugeot próbuje Ci wmówić, że silniczek 1.2 R3 w 308 to jest wszystko czego potrzebujesz,

> najlepszy możliwy i kosztuje od 75 tys.pln

> I tak dalej.

> I nagle dochodzisz do grupy VW, gdzie okazuje się, że 130KM, to nie jest max co można mieć w

> kompakcie. Chcesz 1.4 150KM? 1.8 180KM? Nie ma problemu. Że ksenony możesz zamówić do

> najniższej wersji

Popraw mnie, bo nie mogę znaleźć ksenonów w najniższej wersji.

http://www.skoda-auto.pl/documents/models/nowa-octavia/cenniki/o3xst15151501a.pdf

> Po prostu, jako nieliczni na rynku, dają Ci możliwość kupna auta, takiego jakie naprawdę chcesz i potrzebujesz

Bzdura. Wystarczy przeanalizować cennik z oficjalnej strony, żeby sprawdzić, że tak nie jest.

Napisano

> Popraw mnie, bo nie mogę znaleźć ksenonów w najniższej wersji.

> http://www.skoda-auto.pl/documents/models/nowa-octavia/cenniki/o3xst15151501a.pdf

> Bzdura. Wystarczy przeanalizować cennik z oficjalnej strony, żeby sprawdzić, że tak nie jest.

Czepiasz się szczegółów. A Maro dość dobrze podsumował konfigurator Skody i VW. Oczywiście nieco przerysował niektóre rzeczy, ale porównawczo, z innymi popularnymi markami, Skoda i VW wypadają w tym zakresie najlepiej. Chyba nigdzie nie masz takich możliwości kombinacji z wyposażeniem i mnogością silników.

mar00ha

Napisano

> IMHO lepiej kupić 2-3 letnie auto za powiedzmy 10-20 tys mniej (zależnie od modelu) niż ten sam

> nowy model, który juz po wyjeździe z salonu traci na wartości.

Taaaaa jasne.... W teorii to się wszystko zgadza i tylko przyklasnąć.

Tylko powiedz, skąd takie brać?

Bo kto sprzedaje 2-3 letnie auto? A jeżeli sprzedaje to z jakiego powodu niby wziął na klatę tę - faktycznie ogromną - utratę wartości? Żeby Ci zrobić taki prezent?

Napisano
  • Autor

> Gdyby tak było inne samochody by się wcale nie sprzedawały.

Bo ludzie mają różne wymagania. Też kilka dni temu kupiłem samochód innej marki niż VW, bo spełnił wymagania. Co nie zmienia faktu, że w grupie VW człowiek ma największą możliwość dopasowania auta przeciętnej klasy B,C czy D pod swoje potrzeby.

> Informacje oparte na przypuszczeniach, ale jako sprzedawca się nadajesz.

Oczywiście, opieram się na tym co wyczytałem w Auto Świecie hehe.gif

Napisano

> Czepiasz się szczegółów. A Maro dość dobrze podsumował konfigurator Skody i VW. Oczywiście nieco

> przerysował niektóre rzeczy, ale porównawczo, z innymi popularnymi markami, Skoda i VW

> wypadają w tym zakresie najlepiej. Chyba nigdzie nie masz takich możliwości kombinacji z

> wyposażeniem i mnogością silników.

> mar00ha

Zgadza sie, ale to niej glowny motor sprzedazy w przypadku koncernu VW wink.gif

W przypadku Skody zdecydowana wiekszosc to wersje zaslepka dla flot grinser006.gif

Napisano

> Też kilka dni temu kupiłem samochód innej marki niż VW, bo spełnił

> wymagania.

No i nic nie napisałeś, mów co kupiłeś nono.gif

Napisano
  • Autor

> No i nic nie napisałeś, mów co kupiłeś

nie czytasz uważnie MK, w jednym wątku już napisałem. zlosnik.gif

Napisano

> co to wtedy było na topie? Seicento? Tico? Wchodziły Lanosy i Sieny. Pamiętam te testy porównawcze,

> co lepsze, Siena czy Lanos

> Mój wujek jakoś właśnie koło roku 96-97 kupił Daewoo Espero. Ależ to wtedy była limuzyna. Mój tata

> jeździł Polonezem, to był całkiem inny świat

Tak, to była epoka Lanosów i Sien smile.gif Jak dobrze pamiętam jeden sąsiad kupił za podobną kasę Kia Shuma, to autko podobało mi się najbardziej smile.gif

Napisano
  • Autor

> Tak, to była epoka Lanosów i Sien Jak dobrze pamiętam jeden sąsiad kupił za podobną kasę Kia

> Shuma, to autko podobało mi się najbardziej

Kia to była wtedy straszna egzotyka. Pamiętam opowieści o znajomych znajomych, co kupili taką Kię, mieli stłuczkę, a potem czekali pół roku na części z Korei. Chociaż pewnie prawdy w tym za dużo nie było hehe.gif

Napisano

> nie czytasz uważnie MK, w jednym wątku już napisałem.

kto by to wszystko chciał czytać, ale juz doczytałem, że dla zony, wiec nie ma tematu zlosnik.gif

Napisano

> Czepiasz się szczegółów. A Maro dość dobrze podsumował konfigurator Skody i VW. Oczywiście nieco

> przerysował niektóre rzeczy, ale porównawczo, z innymi popularnymi markami, Skoda i VW

> wypadają w tym zakresie najlepiej. Chyba nigdzie nie masz takich możliwości kombinacji z

> wyposażeniem i mnogością silników.

> mar00ha

Ale moment - u Opla jest dokładnie tak samo! Wiadomo w najniższej wersji nie kupisz Astry 1.6T 180KM, ale chyba i VW nie stosuje takiej polityki?

Napisano

> Taaaaa jasne.... W teorii to się wszystko zgadza i tylko przyklasnąć.

> Tylko powiedz, skąd takie brać?

> Bo kto sprzedaje 2-3 letnie auto? A jeżeli sprzedaje to z jakiego powodu niby wziął na klatę tę -

> faktycznie ogromną - utratę wartości? Żeby Ci zrobić taki prezent?

Ot niektórzy sr..ą pieniędzmi i maja gdzies utratę wartości. Po prostu chca nowy model by być na topie. Fakt pewnie to tylko odsetek ale daje głowę ze niektórzy tak mysla. A Ty z tego możesz skorzystac i znaleźć sobie perelke smile.gif Ale nawet jesli tych 2-3 latków jest malo to na pewno więcej jest 5 latków które jeszcze za stare auto raczej nie uchodzi. Przynajmniej nie w moich oczach. Zaraz się doczepi ktos że 5 latek moze miec przebieg 200tys. i byc mocno zuzyte. Owszem może. Ale to wtedy szukasz innego

Napisano

> Ot niektórzy sr..ą pieniędzmi i maja gdzies utratę wartości. Po prostu chca nowy model by być na

> topie.

Nie znam takich osób, co sprzedaja po 2-3 latach, nawet nie słyszałem od znajomych, aby kogos takiego znali. Moze cos tam słyszałem, ale przeważnie to leasing i fura jakaś droga premium.

Z reszta z moich bliższych znajomych tylko jedna osoba kupiła nowe auto.

Jakos nie bardzo wiem, gdzie miałby szukać takiej perełki icon_rolleyes.gif

Napisano
  • Autor

> Owszem może. Ale to wtedy szukasz innego

I ile trwa takie szukanie? I co jeśli ktoś po prostu potrzebuje samochodu i nie ma czasu na szukanie i szukanie?

Napisano

> I ile trwa takie szukanie? I co jeśli ktoś po prostu potrzebuje samochodu i nie ma czasu na

> szukanie i szukanie?

Nie wiem ile trwa bo w sumie nigdy nie szukałem. Domyślam sie że jak się szuka pozadnego to to moze trwać sporo czasu. Ale sam sobie musisz odpowiedzieć czy szukasz na szybko szrota w którego będziesz co chwile wkladal czy poświęcisz czas i kupisz cos porządnego. Moze i stracisz czas ale możesz zyskac pieniadze. Cos za cos. Nie ma idealnego wyjscia

Napisano

> Nie wiem ile trwa bo w sumie nigdy nie szukałem. Domyślam sie że jak się szuka pozadnego to to moze

> trwać sporo czasu. Ale sam sobie musisz odpowiedzieć czy szukasz na szybko szrota w którego

> będziesz co chwile wkladal czy poświęcisz czas i kupisz cos porządnego. Moze i stracisz czas

> ale możesz zyskac pieniadze. Cos za cos. Nie ma idealnego wyjscia

Nie no sorry.... Podaż jakichkolwiek aut 2-3 letnich jest mała.

Spośród nich obstawiam duży odsetek aut po dzwonie (bo kraksa to już jest dobry bodzieć do pogonienia auta - niesmak posiadania auta powypadkowego) lub innych szrotów.

Aut o jakich piszesz - realnych igiełek 2-3 letnich - będzie tyle, co kot napłakał.

Zweryfikować to niełatwo. Jeździć trzebaby po całym kraju dużo.

I jeszcze trafić mniej więcej w oczekiwania (model, rodzaj auta, zasilanie, wielkość, wyposażenie itp)

Szukając starszych aut trzeba się nieźle naszukać żeby znaleźć cokolwiek sensownego do niedużych poprawek.

Sorry - ten poświęcony czas to długie miesiące poszukiwań bez gwarancji sukcesu.

To już lepiej w lotto zagrać