Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Kobieta potrzebuje męskiej pomocy - kupno auta

Featured Replies

Napisano

Drodzy Mężczyźni,

Potrzebuję Waszej porady. Chcę kupić auto - parametry jak poniżej, nie wiem czy realne:)

Budżet: max 25000 zł, a najlepiej max 20000zł

Nadwozie: Hatchback (który zmieści rower po rozłożeniu foteli, niekoniecznie odkręcając przednie koło)

Paliwo: Benzyna (+gaz), diesel - w drugiej kolejności

Silnik: moc i pojemność taka, żeby ewentualnie dało się przerobić na gaz; generalnie powyżej 100KM, a pojemność pewnie min. 1.6 

Rocznik: >=2009

Przebieg: max 150000

Ile jeżdzę: max 500 km miesięcznie, 2/3 w trasie, reszta po mieście

Kolor: byle nie różowy i turkusowy :D

Moje typy - nie znam się za bardzo, ale to co mi się podoba/dowiedziałam się co warto to:

1. Ford Focus mk2/mk3- podoba mi się, dobrze mi się jeździ wersją kombi, odpowiada mi wielkość bagażnika, ale podobno nie nadaje się do gazu

2. Renault Laguna II albo III - podoba mi się, nie wiem jak się jeździ

3. Renault Megane III - średnio mi się podoba, jeżdziłam wersja kombi - dla mnie za 'lekki', mówią, że dobry do gazu

4. Ford Fiesta mk7- podoba mi się, nie wiem jak się jeździ

dla porównania jeżdżę też Toyotą Yaris dość młodą, benzyna - dla mnie zbyt czułe i za lekkie auto.

Co jest z tego najlepsze do jazdy/do założenia gazu? 

Czy jesteście w stanie polecić inne auta wielkością podobne do powyższych (najlepiej z możliwością przerobienia na gaz)?

Help Me :)

Napisano

Ile jeżdzę: max 500 km miesięcznie

Czyli 6000km rocznie. Na pewno potrzebujesz tego gazu?

Napisano

Ford Focus mk2/mk3

Zapomnij o LPG, tzn. jeśli dobrze wyregulowane i użytkownik świadomy to nie będzie problemu, tylko oszczędności na LPG pomniejszą się ze względu na konieczność częstej regulacji luzów zaworowych (nie wdaję się w szczegóły techniczne, jak będziesz chciała to wytłumaczę).

Renault Laguna II albo III

Zależy jaki silnik. Większość benzyniaków to silniki Nissana, najgorsza możliwa opcja do LPG, gorsza niż np. Toyota.

Renault Megane III

1.6 benzyna można gazować, tubo TCe teoretycznie też ale... niestety nie tylko o turbo tu chodzi i nie polecam. Niestety ten 1.6 jest słaby i bardzo głośny przy prędkościach od 100km/h wzwyż. 

Jeśli Renault to może rozejrzyj się za tym co ja mam - Fluence. Sedan, ale po złożeniu foteli rower się mieści. Jest dłuższy od Megane III i przez to stabilniejszy - jeździłem sporo i Fluence i Megane III i Fluence nie jeździ może jak Laguna III w której 150km/h to jak innymi samochodami 90km/h, ale w klasie kompaktów jest chyba pod tym względem i tak najlepszy.

Ford Fiesta mk7

Tak jak Focus, gazowanie tego to nie jest najmądrzejszy pomysł.

I proszę, nie słuchaj jak Ci ktoś powie "że nie prawda bo musi być tylko dobra instalacja i dobry gazownik". Założyłem instalację na najlepszych częściach w najlepszym i najbardziej polecanym warsztacie do Toyoty Corolli. Wszystko super, fakt że bezproblemowa, instalacja wyregulowana idealnie w profesjonalny sposób w trakcie jazdy z użyciem wskaźnika AFR i co? Luzy zaworowe trzeba regulować co 30kkm, koszt jest srogi: jest tam 16 popychaczy zaworowych które nie mają regulacji, wymienia się całe, a jeden kosztuje ponad 100zł - na szczęście nie trzeba za każdym razem wymieniać wszystkich. Na szczęście mam blisko firmę która zajmuje się tuningiem silników i bez problemu zrobili mi szlif za 1/4 tej ceny, ale to można zrobić raz i nie każdemu bym to powierzył. Jak widzisz - sprawa bardzo upierdliwa. 

Niestety ale silników po 2009 nadających się do bezproblemowego założenia gazu, w klasie samochodów którą chcesz, jest bardzo mało albo użytkowanie jest upierdliwe. Jeśli jeździsz 2/3 trasy to zastanów się nad dieslem, nie będzie problemu z DPFem, a przed 2009 DPFa zwykle nawet nie mają. Ale z drugiej strony, kupowanie diesla z przebiegiem 150kkm.... to wydaj 20 tys. na samochód a te 5 zostaw na poczet wymiany koła dwumasowego, wtryskiwaczy i innych dieslowych ustrojstw. Zauważ, że 90% ogłoszeń to diesle po firmach, które przy takim przebiegu się ich pozbywają, zanim zaczną się wydatki. 

Napisano

Czyli 6000km rocznie. Na pewno potrzebujesz tego gazu?

Dokładnie, z powodów które opisałem wyżej - kup po prostu z silnikiem benzynowym. LPG Ci się zwróci w tym tempie po 3-4 latach, to nie ma sensu, biorąc pod uwagę problemowość kombinacji: nowe silniki + LPG. Są jeszcze silniki które się dobrze gazuje, np. poczciwy 1.6 w Octavii, ale przy tym przebiegu to po prostu nie ma ekonomicznego sensu :) Natomiast nie jest głupim pomysłem kupno diesla z 2009 roku, bez DPF. Może Fiat Bravo II? Obejrzyj sobie takiego, zobacz w środku, porównaj jakość wykonania do np. Focusa II/III. Bardzo dobre diesle. Z minusów: nie tak dużo tego na rynku, niski prześwit - osłona silnika siedzi nisko nad ziemią, słabe światła mijania. Z plusów ogólne wrażenia z jazdy, chyba to o czym piszesz. 

Lagunę III w dobrym stanie (czytaj: nie patrz na ceny z Allegro...) za 20-25 tys. odpuść. 

Ja na Twoim miejscu szukał bym zwykłej albo turbobenzyny i tego nie gazował. Za mało jeździsz żeby diesel albo LPG się opłacało. Kiedyś się LPG opłacało nawet małych silnikach na krótkie odcinki, ale teraz już prawie nie ma takich silników. 

Również kupno używanego z LPG to loteria. Nie wiadomo, na jakich częściach, jak serwisowane, w jakim stanie głowica silnika... 

O ile wiem, to gazować można Peugeoty 308 z podstawowym silnikiem 1.6. Bardzo fajne autko, to już nie jest tak awaryjny samochód jak poprzednik - 307. Obejrzyj sobie taki, jest ładny i dobrze wykonany w środku. Z minusów: nisko zawieszony i długi przód (krawężniki w mieście...) zwłaszcza wersja przed 2010 rokiem, w której tablica rejestracyjna jest montowana bardzo nisko. I dość daleko trzeba sięgać do panelu środkowego, sam jestem niski to wiem ;) 

Edytowane przez teg

Napisano

Ford Focus mk2/mk3

Zapomnij o LPG, tzn. jeśli dobrze wyregulowane i użytkownik świadomy to nie będzie problemu, tylko oszczędności na LPG pomniejszą się ze względu na konieczność częstej regulacji luzów zaworowych (nie wdaję się w szczegóły techniczne, jak będziesz chciała to wytłumaczę).

co ty piszesz? Miałeś kiedyś styczność z tymi silnikami?

jak często trzeba tam regulować luz zaworowy szklankami?

Napisano

Hatchback (który zmieści rower po rozłożeniu foteli, niekoniecznie odkręcając przednie koło)

Ale wiesz, ze tak nie wolno?

Ogolnie bedzie ciezko. Do octavii kombi wchodzi na styk, ze skreconym kołem do góry. A w takiej fiescie, czy megance , na dodatek hb, to zupełnie tego nie widzę

Napisano

co ty piszesz? Miałeś kiedyś styczność z tymi silnikami?

Jakbym nie miał, to bym nie pisał. A Ty? Masz LPG w takim? Co ile kontrolujesz luzy? 

Napisano

LPG Ci się zwróci w tym tempie po 3-4 latach, to nie ma sensu,

Takie pisanie nie ma sensu.

W małym aucie z malym silnikiem, przy obecnych cenach benzyny, instalacja zwróciła mi sie po 15 tys i 1.5 roku.

Skoro autorka wątku szuka min 100KM to zwroci sie szybciej, bo taki silnik wciąga min 8l benzyny, a czesto więcej

Napisano

Jakbym nie miał, to bym nie pisał. A Ty? Masz LPG w takim? Co ile kontrolujesz luzy? 

mam, zgodnie z instrukcją po 160kkm skontroluję ;)

Napisano

Szwagier jezdzi takim focusem flotowym na lpg. Zrobil juz 220 tys bez ani jednej regulacji i nic mu nie dolega. Cud jakiś?

Napisano

@@teg

trochę pomieszałeś w lagunach II były silniki francuskie :skromny: w meganie III są benzynowe, wolnossące 1.6 z serii K4 - głosno się robi w okolicach 130 km/h i nie jest to jeszcze jakiś dramat porównując do skody :skromny:

Napisano

Ostatnio sprawdzałem i do Vengi mieści się rower bez odkręcania koła ;)

1.6 z pierwszego roku produkcji może się udać za 25000 znaleźć.

Napisano

Szwagier jezdzi takim focusem flotowym na lpg. Zrobil juz 220 tys bez ani jednej regulacji i nic mu nie dolega. Cud jakiś?

może teg robi przebiegi po pól miliona kilometrów, wtedy to może mieć znaczenie. Przy przebiegach jakie podaje autorka to prędzej auto zje rdza niż się coś stanie z silnikiem z powodu LPG ;)

Napisano

Zależy jaki silnik. Większość benzyniaków to silniki Nissana, najgorsza możliwa opcja do LPG, gorsza niż np. Toyota.

Większość benzyn w LII i LIII nadaje się wręcz idealnie do gazu. Tylko silnik o poj. 3.5 był od Nissana, reszta to francuskie motory.

Napisano

Ale wiesz, ze tak nie wolno?

Nie wolno wozić roweru w bagażniku? Niby dlaczego?
Napisano

W małym aucie z malym silnikiem, przy obecnych cenach benzyny, instalacja zwróciła mi sie po 15 tys i 1.5 roku.

To u niej zwróci się po 3 latach.... Jazda głównie w trasie. 

mam, zgodnie z instrukcją po 160kkm skontroluję

Kolega z pracy (Focus II 1.6) też tak myślał, nie wiedział że na LPG trzeba kontrolować 3 razy częściej. Niestety, dowiedział się dość boleśnie: do połowy okresu "zgodnie z instrukcją" nie dojeździł, musiał wymieniać głowicę. Instalacja LPG na dobrych częściach, strojona w bardzo dobrym i polecanym zakładzie, chwalącym się na forum o LPG, mającym same pozytywne opinie. 

trochę pomieszałeś w lagunach II były silniki francuskie  

Racja, no tak :)

łosno się robi w okolicach 130 km/h i nie jest to jeszcze jakiś dramat porównując do skody

W moim odczuciu w Octavii II jest ciszej, tzn. od kół znacznie głośniej, od silnika znacznie ciszej

Ostatnio sprawdzałem i do Vengi mieści się rower bez odkręcania koła

1.6 z pierwszego roku produkcji może się udać za 25000 znaleźć.

Bardzo fajna opcja, Venga albo Hyundai ix20 (prawie to samo auto)

może teg robi przebiegi po pól miliona kilometrów, wtedy to może mieć znaczenie.

Miałem już 2 auta na LPG, będzie mi ;) Trzeciej szansy chyba LPG nie dam. No chyba że np. w takiej Octavii II, w takich silnikach to ma sens.

Przy przebiegach jakie podaje autorka to prędzej auto zje rdza niż się coś stanie z silnikiem z powodu LPG

100% prawdy, ale też dobra instalacja za 3,3 tys. zł się jej nie zwróci zanim rdza tego auta nie zje. To jak brać kredyt na mieszkanie na 35 lat, "bo mnie stać na 60m^2 w nowym budownictwie i co za różnica, czy będę płacił 20 czy 35 lat, przecież mam zdolność kredytową": ekonomicznie głupie. Niby fajnie bo na stacji się mniej zostawia, ale po podliczeniu kosztów całości, to nie ma sensu. Autorka wątku chce tym robić max 6000km rocznie...

Większość benzyn w LII i LIII nadaje się wręcz idealnie do gazu. Tylko silnik o poj. 3.5 był od Nissana, reszta to francuskie motory.

Nie prawda, 2.0 jest od Nissana, o oznaczeniu - o ile pamiętam - M4R. Poza tym LIII świetne auto, ale nie wiem czy za 20-25 tys znajdzie się coś w dobrym stanie.   :nie_wiem:  (tylko proszę bez: "ktośtam kupił taką już za...": potem oglądam te auta i mi jest szkoda nabywcy ;) ). Serio nie wiem ile trzeba dać za taką zadbaną, z potwierdzoną historią i bezwypadkową. 

Edytowane przez teg

Napisano

Będzie ciężko z rowerem. Do bravo wchodzi ale ledwo i dużo się nameczyc trzeba. Dodatkowo na 90% uwalisz podsufitke oponą. Także lepiej kombi. Największy hb będzie z opla czyli Signum. Silnik 1.8 120KM nadaje się super do gazu. I to auto najlepiej spełnia twoje założenia.

Napisano

jak rower w bagażniku to berlingo/kangoo/doblo ;]

zmiesci sie jeszcze wózek, fotelik i jakiś facet ;l

Napisano

Drodzy Mężczyźni,

Potrzebuję Waszej porady. Chcę kupić auto - parametry jak poniżej, nie wiem czy realne:)

Budżet: max 25000 zł, a najlepiej max 20000zł

Nadwozie: Hatchback (który zmieści rower po rozłożeniu foteli, niekoniecznie odkręcając przednie koło)

Paliwo: Benzyna (+gaz), diesel - w drugiej kolejności

Silnik: moc i pojemność taka, żeby ewentualnie dało się przerobić na gaz; generalnie powyżej 100KM, a pojemność pewnie min. 1.6 

Rocznik: >=2009

Przebieg: max 150000

Ile jeżdzę: max 500 km miesięcznie, 2/3 w trasie, reszta po mieście

Kolor: byle nie różowy i turkusowy :D

Moje typy - nie znam się za bardzo, ale to co mi się podoba/dowiedziałam się co warto to:

1. Ford Focus mk2/mk3- podoba mi się, dobrze mi się jeździ wersją kombi, odpowiada mi wielkość bagażnika, ale podobno nie nadaje się do gazu

2. Renault Laguna II albo III - podoba mi się, nie wiem jak się jeździ

3. Renault Megane III - średnio mi się podoba, jeżdziłam wersja kombi - dla mnie za 'lekki', mówią, że dobry do gazu

4. Ford Fiesta mk7- podoba mi się, nie wiem jak się jeździ

dla porównania jeżdżę też Toyotą Yaris dość młodą, benzyna - dla mnie zbyt czułe i za lekkie auto.

Co jest z tego najlepsze do jazdy/do założenia gazu? 

Czy jesteście w stanie polecić inne auta wielkością podobne do powyższych (najlepiej z możliwością przerobienia na gaz)?

Help Me :)

2009 lub młodszy z przebiegiem do 150kkm za max 25 klocków a najlepiej 20... takie rzeczy tylko w erze i rajdomiu ewentualnie gniezno.

Napisano

2,0 noPB w Lagunie 3 to silnik Nissana.

2,0T to silnik Renault.

Napisano

Nie wolno wozić roweru w bagażniku? Niby dlaczego?

kiedyś, dawno temu wiozłem tak rower i akurat zatrzymała mnie policja. powiedzieli, ze albo wyciągam ten rower, albo przyjmuje mandat. nie chciało mi się wtedy z nim kłócic, bo nie miałem czasu. i do dziś nie wiem, czy jest jakaś podstawa prawna.

jedno jest pewne, że wolałbym nie miec jakiegoś zderzenia, wioząc ten rower tuż za siedzeniem

Napisano

2009 lub młodszy z przebiegiem do 150kkm za max 25 klocków a najlepiej 20... takie rzeczy tylko w erze i rajdomiu ewentualnie gniezno.

3 lata temu kupiłem pewną octavie 1.6 z lpg z 2009 z przebiegiem 160kkm za 21 tys. teraz takie będą tańsze. a do takich założeń jak ma autorka, to idealny wybór. więc nie pisz, że się nie da.

i napewno będzie to lepszy wybór niż wspomniana fiesta, czy venga, bo auto śmiesznie tanie w naprawach i utrzymaniu

Napisano

Niby taniej, ale kolejna rzecz do serwisowania, a to już częściowo zjada zyski z tańszego paliwa.

mam 5 auto z lpg i w każdym serwisowanie polega na wymianie filtrów gazu, raz na 15 tys. koszt to 50 zł. wystarczy założyc dobre graty i wtedy użytkowanie to czysty zysk

Napisano

Może i wystarczy, ale autorka tematu zamierza kupić auto wyposażone na dzień dobry w instalację LPG. Osobiście odradzam taki wariant. Jestem zdania, że bezawaryjnego auta z gazem się nie sprzedaje, a jeśli już, to idzie ono po rodzinie i znajomych. Poza tym, często zakładający instalację LPG robią to po kosztach (graty z dolnej półki) i przez pierwsze lata od założenia trzaskają autem bardzo duże przebiegi, co może niekorzystnie odbić się na kondycji silnika. 

Napisano

Może i wystarczy, ale autorka tematu zamierza kupić auto wyposażone na dzień dobry w instalację LPG. Osobiście odradzam taki wariant. Jestem zdania, że bezawaryjnego auta z gazem się nie sprzedaje, a jeśli już, to idzie ono po rodzinie i znajomych. 

A niby czemu sie nie sprzedaje sprawnego auta z LPG?  8]

I czym to by sie niby mialo roznic od sprzedawania auta bez LPG?  :hehe:

Napisano

Ad 1. Bo sprawne auto w LPG to spore oszczędności. Wiem w jakim kraju żyję żeby podejrzewać rodaków o nadmierną rozrzutność. Auta z gazem w większości przypadków idą pod młotek kiedy kończy się homologacja na zbiornik, są problemy z regulacją, a nawet grubszy temat z silnikiem. 100% sprawne auto z LPG na rynku wtórnym to jaki 10 letni Passat z Niemiec z pewnym przebiegiem 150 tys. km.

Ad 2. Różni się znacząco, ponieważ z racji dodatkowego zasilania gazem zwiększa się prawdopodobieństwo trafienia na minę. Koszty znalezienia usterki też mogą być spore ponieważ wymagają zaangażowania zarówno gaziarza jak i mechanika.

Napisano

Na UFO za kruchy budzet ale Jazz powinien sie zmiescic 

Napisano

Może i wystarczy, ale autorka tematu zamierza kupić auto wyposażone na dzień dobry w instalację LPG.

A gdzie to wyczytałeś, że na dzień dobry z LPG?

Ja widzę dwukrotnie wspomnianą chęć założenia:

Napisano

A niby czemu sie nie sprzedaje sprawnego auta z LPG? 

No bo przecież w ogóle się nie sprzedaje sprawnych samochodów, jakichkolwiek!

Napisano

A gdzie to wyczytałeś, że na dzień dobry z LPG?

Ja widzę dwukrotnie wspomnianą chęć założenia:

Bo to już tak jest  że jeden widzi w połowie pełne, a drugi w połowie puste. Ja np w opisie wymagań dotyczących rodzaju paliwa widzę benzyna + gaz. Oczywiście w dalszej części opisu wspomina się o ewentualnym przerobieniu na gaz, ale nie wyklucza to w żaden sposób zakupu auta z instalacją LPG.

No bo przecież w ogóle się nie sprzedaje sprawnych samochodów, jakichkolwiek!

Wyczuwam ironię :)

Napisano

Auta z gazem w większości przypadków idą pod młotek kiedy kończy się homologacja na zbiornik, są problemy z regulacją, a nawet grubszy temat z silnikiem.

może nie doszukuj sie dziury w całym i nie siej fermentu.

wszystkie z moich aut miały już gaz założony i miały spore przebiegi, ale mimo to, z żadnym nie miałem problemów. w jednym to nawet była najgorsza instalacja z możliwych, ale mimo to przez kilka lat nie przydarzyła się zadna usterka związana z lpg. a żeby było śmieszniej, to butlę wymieniłem pół roku przed sprzedażą, bo żeby zrobic przegląd to musiałem wymienic, choc wiedziałem, że niebawem bedę sprzedawał

tak czy siak Ciebie nie będę przekonywał do gazu. ja tam wiem, ile zaoszczędziłem przez kilka lat, i jak przyjemne jest posiadanie auta z taką instalacją

Napisano

Nie musisz mnie przekonywać do gazu, bo ja do gazu przekonany jestem. Ale nie do gazu w aucie od przypadkowego byłego właściciela, montowanego niekoniecznie przez fachowca i niekoniecznie na fajnych gratach. Nie doszukuję się też dziury w całym i nie sieję fermentu. Wyciągam wnioski z doświadczeń własnych, moich znajomych jak i przypadków opisywanych na popularnym forum poświęconych instalacjom LPG. To że Ty problemów nie miałeś, nie oznacza wcale, że nie ma ich w innych autach. Jeśli autorka tematu rzeczywiście chce kupić samochód w benzynie, a następnie założyć w nim gaz, to ok, nic się nie stało. Co najwyżej znalazła z moim wpisie potwierdzenie słuszności takiej decyzji.

Napisano

Po co w takim razie składane oparcia z tyłu: 

pewnie po to, żeby przewieżc coś większego? ale niekoniecznie rowery. zauważ, że w autach typu van, albo kombiakach zarejestrowanych na firmę jako ciężarowe, masz kratke z tyłu. w zwykłej osobówce nie ma. podejrzewam, ze w PL są niesprecyzowane te przepisy, tak jak było jeszcze do niedawna z platformami na hak. jednak w niektórych krajach może byc problem. w Austrii to nawet nart w środku nie można przewozic, a co dopiero rowerów?

Napisano

pewnie po to, żeby przewieżc coś większego? ale niekoniecznie rowery. zauważ, że w autach typu van, albo kombiakach zarejestrowanych na firmę jako ciężarowe, masz kratke z tyłu. w zwykłej osobówce nie ma. podejrzewam, ze w PL są niesprecyzowane te przepisy, tak jak było jeszcze do niedawna z platformami na hak. jednak w niektórych krajach może byc problem. w Austrii to nawet nart w środku nie można przewozic, a co dopiero rowerów?

A dlaczego roweru nie możesz?

Odkręcisz pedały i nie będzie już rower

Napisano

A dlaczego roweru nie możesz?

nie wiem, czy nie można. tak sobie tylko gdybam, bo nie moge znalezc żadnego zapisu w tej sprawie. jedni piszą, że można, inni, że nie. jutro zadzwonie do kumpla z Policji

Napisano

Pewnie chodzi o sposób (a raczej jego brak) zabezpieczenia przewożonego ładunku - zagraża bezpieczeństwu pasażerów w razie kolizji?

Napisano

znalazłem jakiś artykuł, który mówi, że jak się wiezie rower w środku auta, to tym autem może jechac tylko kierowca (bez pasażerów)

to by miało sens, kiedy miałem dostac mandat- bo jechała ze mną żona z boku. tylko czemu mi o tym nie powiedział jeśli jest taki zapis?

Napisano

Ja górskiego 17" rama i 26" koła wsadziłem bez problemów do grande punto. I gazować też go można. Może poszukaj Grande Punto (czy punto evo)?

Napisano

Na forum ocp ktoś sprzedaje OI z 2009r z fabryczna LPG za dobre pieniądze w nadwoziu kombi może warto pomyśleć a resztę kasy zostawić na inne potrzeby.

Napisano

Artykuł PoRD, czy prasowy?

wyjaśniło się wszystko. dwoniłem dzisiaj do kumpla. jedak nie ma jak narazie żadnego przepisu regulującego tą sprawę. więc wszystkie sytuacje, w tym taka jak moja, że miałem dostac mandat, to tylko i wyłącznie widzimisię policjanta. kumpel dodał, ze doczepił by się tylko wtedy, jakby rower nie był niczym przypięty.

więc te artykuły w necie i na forach, to po prostu pic na wodę

Napisano

wyjaśniło się wszystko. dwoniłem dzisiaj do kumpla. jedak nie ma jak narazie żadnego przepisu regulującego tą sprawę. więc wszystkie sytuacje, w tym taka jak moja, że miałem dostac mandat, to tylko i wyłącznie widzimisię policjanta. kumpel dodał, ze doczepił by się tylko wtedy, jakby rower nie był niczym przypięty.

więc te artykuły w necie i na forach, to po prostu pic na wodę

Tak samo jak plotka, ze w Austrii nie mozna nart wewnatrz auta przewozić. 

Napisano

kiedyś, dawno temu wiozłem tak rower i akurat zatrzymała mnie policja. powiedzieli, ze albo wyciągam ten rower, albo przyjmuje mandat. nie chciało mi się wtedy z nim kłócic, bo nie miałem czasu. i do dziś nie wiem, czy jest jakaś podstawa prawna.

jedno jest pewne, że wolałbym nie miec jakiegoś zderzenia, wioząc ten rower tuż za siedzeniem

Nie przyjąłbym mandatu. Jeżeli rower jest zabezpieczony, np. przypięty pasem, to o co chodzi? Przecież waży kilka razy mniej niż przeciętny pasażer.

Napisano

ja w końcu tego mandatu nie przyjąłem, tylko wyjąłem rower z auta i pojechałem na rowerze do domu. a zabezpieczony nie był w żaden sposób. spieszyło mi się i nawet mi do głowy nie przyszło, żeby go oplatac pasami

Napisano

Miało być o aucie, a skończyło się na rowerze  :hehe: 

Napisano

To ja Ci napiszę dlaczego Fiesty mk7 przy tych kryteriach nie polecam. Generalnie w tym budżecie w takim wieki i przebiegu znajdziesz taką, tyle że kilku Twoich kryteriów ten samochód nie spełni. Miałem 1.6 benzynową i sprzedałem w wieku 7 lat z przebiegiem 120 000 km. Jakkolwiek to dobry samochód, to uważam, że przy Twoich kryteriach się nie sprawdzi. Do tego będzie wymagał już nieco inwestycji.

- rower jaki by on nie był trzeba rozbierać, by wszedł do bagażnika. Bez przedniego koła na styk wejdzie o ile to jest góral/ szosa/ składak (to woziłem), a nie żaden rower miejski, który jest większy, ma bagażnik, błotniki itp (nie tesowałem, ale czuję że jest większy i mógłby nie wejść)

- silnik wg wielu nie nadaje się do gazu (uważam, że przy założonych rzez Ciebie przebiegach gaz w ogóle nie ma sensu),

- przy 160 000 km lub 8 latach w tym samochodzie pora na wymianę rozrządu i regulację luzów zaworowych (to słychać, bo wtedy klepie jak diesel),

- przy założonym przebiegu prawdopodobnie czeka Cię wymiana amortyzatorów.

- w tym wieku Fiesta nawet bezwypadkowa będzie już rdzewieć (standardowo dla Forda - krawędzie błotników i styk błotników ze zderzakami).

Napisano
  • Autor

@@damianb @Buchomil gaz na dzien dobry nie jest mi potrzebny, ale chodzi o to aby z czasem była możliwość założenia instalacji LPG

@@teg Fluence - nie mieści się w moich ramach $$ z tego co widzę

@ póki co tylko rower, a jak facet to w foteliku?:P

@ mógłbyś podesłać mi link do tego ogłoszenia?

@@romano11 fakt, dla frajdy po godzinach pracy - rower jest najlepszy!:)

@@Manx przednie koło roweru i tak zawsze odkręcam

Dziękuję Wam serdecznie za odzew! Kilka ciekawych informacji wychwyciłam. Samochodu nadal nie mam, poszerzyłam zakres szukania jeszcze o Toyota Auris i Opel Astra. Nie upieram się przy gazie. Chciałabym kupić na benzynie, ale taki, żeby z czasem przerobić go. Co do rocznego przebiegu - jak będę mieć własne auto to rocznie w bonusie dojedzie mi pewnie kilka tysi na dłuższe wyjazdy (raczej po PL), więc liczę że do 10tys rocznie dociągnę. 

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.