Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Rozmiar opon a ewentualne problemy przy wypłacie AC

Featured Replies

Napisano

Pytanie czysto teoretyczne :)

Mam auto - Fiat Croma. W instrukcji rozmiar opony na felgi 18 jest tylko jeden polecany 225/45/18. Mam okazje zakupić opony Barum całoroczne, nowe, za 1200zł - ale w rozmiare 225/40/18

Niby różnica niewielka - ale pytanie czy ubezpieczyciel może robić problem w razie czego skoro w homologacji nie są dopuszczone?

Edytowane przez cesarz

Napisano

Jeżeli ubezpieczyciel dojdzie do tego że na samochodzie opony nie zgodne z homologacją auta (zawsze jest kilka rozmiarów podanych) możne odmówić wypłaty odszkodowania nie pamiętam który to punkt ale masz to w szczegółowych warunkach ubezpieczenia pod coś to tam podchodzi. 

Napisano

W praktyce nie. Nikt tego nie bedzie sprawdzal przy stluczkach, obtarciach itp. Ale jak zgarniesz czlowieka na pasach w wyniku poslizgu to jestes na lasce bieglych i wtedy nie chcialbym zeby mi ktos odmowil wyplaty np za rehabilitacje z mojej polisy na rzecz poszkodowanego.

Napisano

Ale gdzie to jest napisane?

Napisano

Ale gdzie to jest napisane?

W OWU.

Napisano

Ale jak zgarniesz czlowieka na pasach w wyniku poslizgu to jestes na lasce bieglych i wtedy nie chcialbym zeby mi ktos odmowil wyplaty np za rehabilitacje z mojej polisy na rzecz poszkodowanego.

Za rehabilitację wypłata jest z OC, a tam niesprawny pojazd nie może być powodem odmowy wypłaty ani regresu.

Napisano

W praktyce nie. Nikt tego nie bedzie sprawdzal przy stluczkach, obtarciach itp. Ale jak zgarniesz czlowieka na pasach w wyniku poslizgu to jestes na lasce bieglych i wtedy nie chcialbym zeby mi ktos odmowil wyplaty np za rehabilitacje z mojej polisy na rzecz poszkodowanego.

OC to nie AC.

W OWU.

OWU dla policy OC?!

Edytowane przez grogi

Napisano

Porównujesz jabłka z gruszkami.

Ubezpieczeń OC jest na rynku zatrzęsienie, dotyczą wielu branż i aspektów życia i większość faktycznie posiada OWU. Ale do obowiązkowego OC komunikacyjnego OWU nie znajdziesz bo warunki są regulowane tylko ustawą.

Napisano

Mam auto - Fiat Croma. W instrukcji rozmiar opony na felgi 18 jest tylko jeden polecany 225/45/18. Mam okazje zakupić opony Barum całoroczne, nowe, za 1200zł - ale w rozmiare 225/40/18

Niby różnica niewielka - ale pytanie czy ubezpieczyciel może robić problem w razie czego skoro w homologacji nie są dopuszczone?

Będzie robić problem jeśli będzie upierdliwy. Wtedy sprawa skończy się w sądzie w którym go poprosisz o udowodnienie że rozmiar opon miał wpływ na zaistnienie lub przebieg wypadku.

Jeśli nie miał to wiadomo jak się skończy.

Napisano

też mam takie opony, które niby nie są w homologacji.

pytałem o to samo swego czasu gościa, u którego ubezpieczam auto.

spojrzał na mnie dziwnie i powiedział, że nie ma takiej możliwości, żeby TU się doczepiło do takich opon.

Napisano
  • Autor

DZieki za odpowiedzi :) 

Zdecydowałem sie kupić te opony bo jednak różnica spora -> na 225/45 najtańsze porządne opony to wydatek 2300zł.

Napisano

Jeżeli ubezpieczyciel dojdzie do tego że na samochodzie opony nie zgodne z homologacją auta (zawsze jest kilka rozmiarów podanych) możne odmówić wypłaty odszkodowania nie pamiętam który to punkt ale masz to w szczegółowych warunkach ubezpieczenia pod coś to tam podchodzi. 

Nie zawsze jest kilka rozmiarów do wyboru - czasami jest homologowany jedynie jeden rozmiar opon z odpowiednim indeksem prędkości.

Napisano

Udowodnic musie ten co wywodzi skutek prawny.

Rozumiem ze zalozysz np. Opone o mniejszej nosnosci i peka albo o mniejszym dopuszczalnym indeksie predkosci i strzeli.

Napisano

Rok temu pytałem znajomą dwa biurka obok, która jest szefową działu likwidacji szkód komunikacyjnych w firmie leasingowej, czy kiedykolwiek ubezpieczyciele odmówili odszkodowania z powodu opon. Odpowiedź brzmiała NIE, od kilkunastu lat od kiedy ona pracuje nie było takiego przypadku a ilość szkód jakie obsługuje to setki jak nie tysiące rocznie.

Napisano

Udowodnic musie ten co wywodzi skutek prawny.

Rozumiem ze zalozysz np. Opone o mniejszej nosnosci i peka albo o mniejszym dopuszczalnym indeksie predkosci i strzeli.

To podam ci ciekawy przykład. 

Honda Civic 1.8 140KM ma homologowany na 17" felgach jedynie jeden rozmiar opon 225/45 z jednym indeksem prędkości ... i to indeksem Y=300km/h!. Samochód jedzie max licznikowe 200-210km/h.

Przyjmijmy że zakładam oponę z indeksem V=240km/h ... czyli gorszą .. nie spełniającą norm homolagacji .. i opona strzela przy 150km/h na autostradzie ... niby nie moja wina ... z drugiej strony nie powinienem takiej używać. Takich dylematów może być dużo.

Pomijam fakt, ze zimówek nigdy nie widziałem z indeksem Y=300km/h. 

Edytowane przez Azbest

Napisano

spojrzał na mnie dziwnie i powiedział, że nie ma takiej możliwości, żeby TU się doczepiło do takich opon.

Tak, goście u których się ubezpiecza auta wiedzę mają  niesamowitą...zupełnie jakbyś pytał człowieka w banku o pewne niuanse, 90% z nich nie ma zielonego pojęcia o takich niuansach i jest nastawiona tylko na zarobek, więc odpowiedzą Ci to co chcesz usłyszeć.

OWU należy przeczytać bo u każdego ubezpieczyciela jest inne

Jak będą chcieć się przyczepić, to to mogą wykorzystać a wtedy sprawa w sądzie

Napisano

Pomijam fakt, ze zimówek nigdy nie widziałem z indeksem V.

mam takie

ojciec miał takie

bez problemu większego da się kupić...

Napisano

To podam ci ciekawy przykład. 

Honda Civic 1.8 140KM ma homologowany na 17" felgach jedynie jeden rozmiar opon 225/45 z jednym indeksem prędkości ... i to indeksem Y=300km/h!. Samochód jedzie max licznikowe 200-210km/h.

Przyjmijmy że zakładam oponę z indeksem V=240km/h ... czyli gorszą .. nie spełniającą norm homolagacji .. i opona strzela przy 150km/h na autostradzie ... niby nie moja wina ... z drugiej strony nie powinienem takiej używać. Takich dylematów może być dużo.

Pomijam fakt, ze zimówek nigdy nie widziałem z indeksem V. 

Ale przecież nie jechałeś hipotetycznie szybciej niż dopuszczalny limit opony. Co innego jak założysz oponę, która ma mniejszą nośność. Rozmiar też jeszcze zrozumiem. Ale indeks ?

Edytowane przez Dan.

Napisano

mam takie

ojciec miał takie

bez problemu większego da się kupić...

Miałem na myśli indeks Y=300km/h (pomyliłem się w poprzednim poście)

Nie mówię że takie nie istnieją, ale w ubiegłym sezonie nie znalazłem takich w 3 czy 4 sklepach internetowych. 

Dziś także nie mogę takiej znaleźć w sklepopon.pl, opony.com.pl i na oponeo.pl ... tzn jest jedna, ale też nie pasuje (ROF, XL)

Napisano

Ale przecież nie jechałeś hipotetycznie szybciej niż dopuszczalny limit opony. Co innego jak założysz oponę, która ma mniejszą nośność. Rozmiar też jeszcze zrozumiem. Ale indeks ?

no dobrze .. ale homologacja to homologacja ... jest 225/45R17 91Y to taka ma być.

Co najwyżej można zwiększyć nośność lub indeks prędkości .. chociaż też chyba niekoniecznie

Napisano

http://www.tirendo.pl/indeks-predkosci

Indeks prędkości i nośności
a prawo w Polsce

Polskie prawo drogowe dobitnie zakazuje poruszania się pojazdami, w których zamontowane jest ogumienie o niższym indeksie prędkości i nośności niż ten określony przez producenta. Szczególny nacisk kładziony jest na opony letnie. W przypadku zamontowania opon na sezon letnie o niższych indeksach, popełniamy wykroczenie drogowe. Kwestia ta wygląda nieco inaczej w przypadku opon zimowych i jest regulowana Dyrektywą Unii Europejskiej (Dyrektywa 92/23/EWG). Mowa w niej o tym, iż opony zimowe mogą mieć niższy od ustalonego indeks prędkości, jednak nie mniejszy niż wartość Q, odpowiadająca 160 km/h. Montując opony o niższym parametrze obciążenia należy pamiętać o umieszczeniu w widocznym miejscu specjalnej naklejki, informującej o tym fakcie.

I dyrektywa:

http://eur-lex.europa.eu/legal-content/PL/TXT/PDF/?uri=CELEX:31992L0023&from=PL

3.4. Prędkość 3.4.1. Każda opona, w którą pojazd jest zwykle wyposażony musi posiadać symbol kategorii prędkości (patrz ppkt 2.29 załącznika II) zgodny z maksymalną prędkością konstrukcyjną pojazdu (zgłoszoną przez producenta pojazdu) lub zestawieniem nośności/prędkości (patrz ppkt 2.30 załącznika II). 3.4.2. Powyższy warunek nie stosuje się: 3.4.2.1. w przypadku jednostek zapasowych do czasowego zastosowania, do których stosuje się ppkt 3.8; 3.4.2.2. w przypadku pojazdów zazwyczaj wyposażonych w zwykłe opony i okolicznościowo wyposażonych w opony śniegowe. Jednakże, w tym przypadku symbol kategorii prędkości opon śniegowych musi odpowiadać prędkości albo większej od maksymalnej prędkości konstrukcyjnej pojazdu (zgłoszonej przez producenta pojazdu), albo nie mniejszej niż 160 km/h (lub obu). Niemniej, jeżeli maksymalna prędkość konstrukcyjna pojazdu (zgłoszona przez producenta pojazdu) jest większa niż prędkość odpowiadająca symbolowi kategorii prędkości opon śniegowych, wewnątrz pojazdu w widocznym, dobrze widzialnym miejscu musi być umieszczona nalepka ostrzegawcza o maksymalnej prędkoś- ci, określająca maksymalną prędkość opon śniegowych.

Napisano

w praktyce tak.

pamiętaj ze AC to nie tylko naprawy po wypadkowe.

jak buchną felunek, ubezpieczyciel będzie szukał stawek do zwrotu za rozmiar występujący w danym modelu. takze jak wstawisz sobie 19tki do auta które oryginalnie było na 16tkach - to będą próbowali zwracać za 16.

czy uda się wywalczyc stawkę za 19tki - zalezy od momentu montażu (jesli obfotografowali auto na 16tkach, będzie Ci trudno).

Napisano

A nie ma w homologacji jakiejś gwiazdki przy indeksie prędkości dla opon zimowych. Ja w Golfie na pewno miałem w wyciągu z homologacji dopuszczony obniżony indeks dla zimówek.

mar00ha

Napisano

W przypadku zimówek można legalnie zakładać opony o mniejszym indeksie prędkości (i wcale nie o jeden rząd, jak niektóre mądre gazety piszą).

Ale indeks ?

Indeks prędkości wbrew pozorom nie dotyczy tylko prędkości, mówi też o wytrzymałości opony na różne obciążenia. 

Edytowane przez teg

Napisano

A ten gość jest likwidatorem czy tylko zbiera składki? Bo jeśli to drugie to może Ci powiedzieć wszystko, byle byś tylko ubezpieczenie wykupił.

Napisano

Likwidowałem szkodę z ac w allianz, fabrycznie na aucie 14"185/60 auto w dniu szkody i odwiedzin rzeczoznawcy miało 195/45 16", nie miało to żadnego wpływu na wyplate odszkodowania, oraz naprawę w aso
Napisano

Rok temu pytałem znajomą dwa biurka obok, która jest szefową działu likwidacji szkód komunikacyjnych w firmie leasingowej, czy kiedykolwiek ubezpieczyciele odmówili odszkodowania z powodu opon. Odpowiedź brzmiała NIE, od kilkunastu lat od kiedy ona pracuje nie było takiego przypadku a ilość szkód jakie obsługuje to setki jak nie tysiące rocznie.

Tylko weź pod uwagę, że wysokość odszkodowań rośnie. TU zaczynają być pod kreską (stąd podwyżki OC) i niebawem będą się czepiać byle pierdoły, żeby zmniejszyć lub odmówić wypłaty. Wyposażenie pojazdu niezgodne z homologacją, zwłaszcza przy grubszym odszkodowaniu, to podanie się na tacy.

I najgorsze jest to, że TU nie da kasy, a dopiero Ty musisz przez biegłych wykazać, że inne opony nie przyczyniły się do wypadku.

Napisano

I najgorsze jest to, że TU nie da kasy, a dopiero Ty musisz przez biegłych wykazać, że inne opony nie przyczyniły się do wypadku.

Z tym wykazywaniem to jest akurat dokładnie na odwrót.

Napisano

Z tym wykazywaniem to jest akurat dokładnie na odwrót.

nie jest.

TU pisemnie wali tekstem: "W opinii naszych ekspertów... z powodu .ABC... uzasadniając... dlatego nie możemy wypłacić odszkodowania"... 

co robisz?

Napisano

nie jest.

TU pisemnie wali tekstem: "W opinii naszych ekspertów... z powodu .ABC... uzasadniając... dlatego nie możemy wypłacić odszkodowania"... 

co robisz?

A jak napisze że z powodu plam na Słońcu to będziesz biegłych astronomów zatrudniał?

Idę do sądu z pozwem o niewypłacenie odszkodowania i czekam na wyrok.

Napisano

A ten gość jest likwidatorem czy tylko zbiera składki? Bo jeśli to drugie to może Ci powiedzieć wszystko, byle byś tylko ubezpieczenie wykupił.

tak, zgadza sie - moze powiedziec wszystko.

to normalny posrednik od ubezpieczen.

tak czy owak zawsze mialem ac, bo lepiej jest go miec niz potem sie glowic w razie szkody.

Napisano

a tak w sumie to skad ubezpieczalnie wezmie homologacje auta?

Napisano

no i daliście mi zagwozdke

po poprzednim aucie zostały mi 15 alusy z prawie nowymi zimówkami

do obecnego spokojnie mi wejdą jednak przewidziane są tam jednak 16

Zakładać cze sprzedać i kupić 16??

powinny być 205x55 r16 natomiast mam zamiar założyć 195x65r15

Edytowane przez damian665

Napisano

tak, zgadza sie - moze powiedziec wszystko.

to normalny posrednik od ubezpieczen.

tak czy owak zawsze mialem ac, bo lepiej jest go miec niz potem sie glowic w razie szkody.

Ja też mam, ale sprawdzam OWU.

Napisano

A jak napisze że z powodu plam na Słońcu to będziesz biegłych astronomów zatrudniał?

A w sądzie co mówisz? Że homologacja jest g.. warta i możesz na gołych felgach jeździć a oni i tak mają zapłacić?

Napisano

a tak w sumie to skad ubezpieczalnie wezmie homologacje auta?

Jak rejestrujesz nowy to dajesz kopie wyciągu z homologacji,  stamtąd można wziąć albo z aso.

Napisano

A w sądzie co mówisz? Że homologacja jest g.. warta i możesz na gołych felgach jeździć a oni i tak mają zapłacić?

W sądzie grzecznie proszę o swoją kasę i nic więcej. Nie zakłada się sprawy o udowodnienie czegoś ale o otrzymanie czegoś. W skrócie wygląda to tak:

Ja: - Chcę moją kasę

TU: - Nie damy bo niezgodne z homologacją

Ja: - A czy ta niezgodność stanowi istotną okoliczność w tym przypadku?

TU musi na tak postawione pytanie odpowiedzieć twierdząco.

Ja: - Prosimy o dowody na tę tezę.

To jest naprawdę proste. Kto stawia tezę ten ją udowadnia.

Zresztą w sądzie i tak w takiej sytuacji zostanie powołany biegły.

A na koniec: dyskusja jest i tak akademicka bo TU nie będzie takie głupie żeby na takiej podstawie decydować się na proces.

Napisano

W sądzie grzecznie proszę o swoją kasę i nic więcej. Nie zakłada się sprawy o udowodnienie czegoś ale o otrzymanie czegoś. W skrócie wygląda to tak:

Ja: - Chcę moją kasę

TU: - Nie damy bo niezgodne z homologacją

Ja: - A czy ta niezgodność stanowi istotną okoliczność w tym przypadku?

TU musi na tak postawione pytanie odpowiedzieć twierdząco.

Ja: - Prosimy o dowody na tę tezę.

To jest naprawdę proste. Kto stawia tezę ten ją udowadnia.

Zresztą w sądzie i tak w takiej sytuacji zostanie powołany biegły.

A na koniec: dyskusja jest i tak akademicka bo TU nie będzie takie głupie żeby na takiej podstawie decydować się na proces.

Zgadza się, dyskusja jest akedemicka

Napisano

No i w sądzie co robisz? Rozmawiamy o plamach na słońcu? czy domniemanie logicznym uzasadnieniu? Bo rozmiar opon będzie podlegał opinii rzeczoznawcy. TU walnie swoim - Ty będziesz musiał niezależnym (albo przynajmniej sprawnym papugą - ale TY)...

Napisano

No i w sądzie co robisz? Rozmawiamy o plamach na słońcu? czy domniemanie logicznym uzasadnieniu? Bo rozmiar opon będzie podlegał opinii rzeczoznawcy. TU walnie swoim - Ty będziesz musiał niezależnym (albo przynajmniej sprawnym papugą - ale TY)...

Z powyższego postu wnoszę że nigdy nie byłeś w sądzie.   :oki:

Napisano

Z powyższego postu wnoszę że nigdy nie byłeś w sądzie.   :oki:

1. sam batalii nie toczyłem, ale brałem "różny" udział w kilku "z pierwszej ręki". poza tym: skoro już tak konwersujemy - sądem kończy się w ułamku procentów - armia prawników TU działa na zmęczenie (w to wliczamy ofc rzeczoznawców na kiwnięcie palcem)... większość spraw załatawia się po judo na pisma urzędowe...

2. a jakie Ty masz doswiadczenia z likwidacją szkód, kiedy TU się stawia? bo wlasnie podchodzisz strasznie po harcersku do tematu... naprawdę wierzysz w "skuteczność Twojego algorytmu"? przeciez dla TU: NIE BO NIE to poważna odpowiedź... 

Edytowane przez jimbo22

Napisano

1. sam batalii nie toczyłem, ale brałem "różny" udział w kilku "z pierwszej ręki". poza tym: skoro już tak konwersujemy - sądem kończy się w ułamku procentów - armia prawników TU działa na zmęczenie (w to wliczamy ofc rzeczoznawców na kiwnięcie palcem)... większość spraw załatawia się po judo na pisma urzędowe...

2. a jakie Ty masz doswiadczenia z likwidacją szkód, kiedy TU się stawia? bo wlasnie podchodzisz strasznie po harcersku do tematu... naprawdę wierzysz w "skuteczność Twojego algorytmu"? przeciez dla TU: NIE BO NIE to poważna odpowiedź... 

W sądach nie ma odpowiedzi "nie bo nie". W sądach dowody z opinii "własnego" biegłego też są kiepskie. W takim sporze sąd i tak powoła biegłego z listy, który w przypadku wygranej nic Cię nie kosztuje.

Między innymi dlatego TU w sądzie nie będzie się upierać przy głupotach bo sami sobie zrobią koszty.

Napisano

W sądach nie ma odpowiedzi "nie bo nie". W sądach dowody z opinii "własnego" biegłego też są kiepskie. W takim sporze sąd i tak powoła biegłego z listy, który w przypadku wygranej nic Cię nie kosztuje.

Między innymi dlatego TU w sądzie nie będzie się upierać przy głupotach bo sami sobie zrobią koszty.

no widziszz... ale TU do sądu pójdzie na Twoje wezwanie. i rzeczoznawca będzie działał dla Ciebie. a nie jak napisałeś w pierwszym poscie... to nie TU będzie udowadniać samo ze tak bo tak, tylko Ty, ze oni się mylą.

Napisano

no widziszz... ale TU do sądu pójdzie na Twoje wezwanie. i rzeczoznawca będzie działał dla Ciebie. a nie jak napisałeś w pierwszym poscie... to nie TU będzie udowadniać samo ze tak bo tak, tylko Ty, ze oni się mylą.

Nadal nic nie rozumiesz. Ja pozywam ich o udowodnienie czegoś tylko o wypłacenie mi mojej kasy. To oni podadzą powód niewypłacenia i będą musieli go następnie uzasadnić.

Napisano

niekoniecznie, u mnie przy niewielkiej szkodzie na starym złomie, która doprowadziła do uznania szkody całkowitej rzeczoznawca sprawdzał i odnotował rozmiar opon i ich stan

Napisano

Środek miasta, z podporządkowanej wyjeżdża clio i rysuje tylne drzwi, tylny błotnik i felgę. Uderzony to roczny osobowy mercedes. Sprawa rozstrzygnięta bez policji na oświadczenie. TU stwierdza, że w tym miejscy nie mogło dojść do takiego zdarzenia! Policja na wniosek poszkodowanego zabezpiecza nagranie z monitoringu na którym dokładnie widać całe zdarzenie. TU dalej twierdzi, że nie doszło do takiego zdarzenia. Sprawa trafia do sądu. Po 1,5 roku sprawa wygrana, ale TU złożyło apelację, sprawa w toku ... To co i kiedy zrobią specjaliści z dowolnego TU nie jest możliwe do przewidzenia ...

Napisano

Nadal nic nie rozumiesz. Ja pozywam ich o udowodnienie czegoś tylko o wypłacenie mi mojej kasy. To oni podadzą powód niewypłacenia i będą musieli go następnie uzasadnić.

I podają powód dość łatwy w udowodnieniu - samochód poruszał się na niehomologowanym ogumieniu. Teraz Ty musisz udowodnić, że to nie miało wpływu... Po co się tak głupio podkładać?

Napisano

jak nie rozumiem? no i uzasadnią - napiszą piękne uzasadnienie, tak jak wczesniej: bo tak rzecze ich fachura + OWU + prezes + dobre praktyki w biznesie... i wtedy kto zaangażuje stronę 3cią, zeby udowodnić ze ich fachura się myli?

Napisano

jak nie rozumiem? no i uzasadnią - napiszą piękne uzasadnienie, tak jak wczesniej: bo tak rzecze ich fachura + OWU + prezes + dobre praktyki w biznesie... i wtedy kto zaangażuje stronę 3cią, zeby udowodnić ze ich fachura się myli?

Sąd właśnie.    :facepalm:

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.