Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Rozmiar opon a ewentualne problemy przy wypłacie AC

Featured Replies

Napisano

I podają powód dość łatwy w udowodnieniu - samochód poruszał się na niehomologowanym ogumieniu. Teraz Ty musisz udowodnić, że to nie miało wpływu... Po co się tak głupio podkładać?

Było wyżej. Ja nic nie udowadniam. Ja pytam czy w związku z tym że to jest powód odmowy to uważają że miało to jakiś wpływ na przebieg zdarzenia i czekam co odpowiedzą. Tak to działa w sądach.

Jak z dziećmi normalnie...   :facepalm:

Napisano

jak nie rozumiem? no i uzasadnią - napiszą piękne uzasadnienie, tak jak wczesniej: bo tak rzecze ich fachura + OWU + prezes + dobre praktyki w biznesie... i wtedy kto zaangażuje stronę 3cią, zeby udowodnić ze ich fachura się myli?

Tak to oni mogą do Ciebie pisać. Przed sądem to g... warte. Jak mi się buty rozpadły i adwokat sklepu wyskoczył z czymś takim to został prawie że wyśmiany przez sędziego.

Napisano

Tak to oni mogą do Ciebie pisać. Przed sądem to g... warte. Jak mi się buty rozpadły i adwokat sklepu wyskoczył z czymś takim to został prawie że wyśmiany przez sędziego.

Wysyłają teraz kompletnie zielonych do sądów... 

:facepalm:

Napisano

Wysyłają teraz kompletnie zielonych do sądów... 

:facepalm:

To było trochę lat temu. Zresztą jaka firma taki prawnik.

Napisano

Sąd właśnie.    :facepalm:

omg. a sąd dla kogo / na czyj wniosek sprawę prowadzi?

jak z dzieckiem... ;)

Edytowane przez jimbo22

Napisano

omg. a sąd dla kogo / na czyj wniosek sprawę prowadzi?

jak z dzieckiem... ;)

Sąd to nie pani w przedszkolu, nie prowadzi spraw na wnioski.

Sąd rozstrzyga pozwy przeciwko komuś i o coś. W rzeczonej sytuacji przeciw TU o zapłatę. Zapłatę. Nie dowodzenie plam na Słońcu lecz zapłatę. Jak to ustalimy to dalej pójdzie łatwiej.

Napisano

Nadal nic nie rozumiesz. Ja pozywam ich o udowodnienie czegoś tylko o wypłacenie mi mojej kasy. To oni podadzą powód niewypłacenia i będą musieli go następnie uzasadnić.

Kolega tez ma chyba male doswiadczenia. Sad powola bieglego, ktory wyda opinie. Szanse, ze wyda opinie korzystna dla TU nie sa zerowe.

Napisano

Kolega tez ma chyba male doswiadczenia. Sad powola bieglego, ktory wyda opinie. Szanse, ze wyda opinie korzystna dla TU nie sa zerowe.

Oczywiście. W sytuacji gdy to miało wpływ to opinia to wykaże.

• 10 miesięcy później...
Napisano

Dokleję się do pytania. Mianowicie, na homologacji mam wbite 225/45 R17 91V. Mam możliwość zakupu Crossclimate w rozmiarze 225/45 R17 94W. Zarówno indeks nośności jak i prędkości jest wyższy od wymogu homologacyjnego. Czy macie doświadczenie jak TU podchodzą do takich spraw? Konkretnie mam na myśli unikanie wypłaty odszkodowania powołując się na niespełnienie wymogów homologacyjnych.

CC: @AkuQ

Napisano
9 minut temu, format napisał:

Dokleję się do pytania. Mianowicie, na homologacji mam wbite 225/45 R17 91V. Mam możliwość zakupu Crossclimate w rozmiarze 225/45 R17 94W. Zarówno indeks nośności jak i prędkości jest wyższy od wymogu homologacyjnego. Czy macie doświadczenie jak TU podchodzą do takich spraw? Konkretnie mam na myśli unikanie wypłaty odszkodowania powołując się na niespełnienie wymogów homologacyjnych.

Przy szkodzie tak naprawdę każda pobudka dla TU jest dobra by nie wypłacić odszkodowania :/ rzeczoznawca jak przyjeżdża to dość wnikliwie ocenia opony i ich rozmiar-testowane osobiście. Wspominał, że np. jak ktoś tuninguje auto (większe koła, niski profil) i nie zawrze tego przy umowie AC, to oczywiście będą problemy z wypłatą. Z indeksem problemu być nie powinno. W homologacji zazwyczaj jest zawarte kilka rodzajów ogumienia i wielkości obręczy.

Napisano
Teraz, AkuQ napisał:

Przy szkodzie tak naprawdę każda pobudka dla TU jest dobra by nie wypłacić odszkodowania :/ rzeczoznawca jak przyjeżdża to dość wnikliwie ocenia opony i ich rozmiar-testowane osobiście. Wspominał, że np. jak ktoś tuninguje auto (większe koła, niski profil) i nie zawrze tego przy umowie AC, to oczywiście będą problemy z wypłatą.

No to jest oczywiste, że rozmiar musi do homologacji pasować. Oczywiste jest też że ubezpieczyciel może się chcieć wypiąć w przypadku posiadania opon o zaniżonych indeksach nośności i prędkości. Tu jednak przypadek jest odwrotny. Opona rozmiarowo jest identyczna z homologacją, ma tylko lepsze parametry indeksowe.

Napisano
Teraz, format napisał:

No to jest oczywiste, że rozmiar musi do homologacji pasować. Oczywiste jest też że ubezpieczyciel może się chcieć wypiąć w przypadku posiadania opon o zaniżonych indeksach nośności i prędkości. Tu jednak przypadek jest odwrotny. Opona rozmiarowo jest identyczna z homologacją, ma tylko lepsze parametry indeksowe.

Nie chcę się mądrzyć, bo nie miałem przypadku by ze względu na indeks ktoś nie dostał wypłaty, natomiast lepszy od homologowanego spełnia przecież wymagania homologacji...

Napisano
Teraz, AkuQ napisał:

natomiast lepszy od homologowanego spełnia przecież wymagania homologacji...

Pytanie czy jesteś w stanie na tą konstatację zaryzykować circa 100kPLN?

Bo dla mnie, na chłopski rozum oczywiście tak jest, pytanie czy to zgodne z rzeczywistością.

Napisano
6 minut temu, format napisał:

Bo dla mnie, na chłopski rozum oczywiście tak jest, pytanie czy to zgodne z rzeczywistością.

Jak nie zapomnę to spróbuję w poniedziałek ustalić.

Napisano
Dnia 26.10.2016 o 12:42, cesarz napisał:

Niby różnica niewielka

2,25 cm na średnicy koła to imo całkiem spora różnica (3,5%). :hmm:

Napisano
Aby nie wyplacic odszkodowania z powodu innego indeksu opon niz homologowany ubezpieczyciel musialby udowodnić, że mialo to bezposredni wpływ na wystąpienie zdarzenia.
Napisano
22 godziny temu, format napisał:

Przechodzisz na wielosezonwki?

Tez sie przymierzam do zakupu tych Michelin, ewentualnie GY Vectro 4s.

Napisano
Dnia 9/23/2017 o 18:14, format napisał:

Kto to sprawdza to raz? Dwa skoro ma wyzsze to nawet jak sprawdza to nic sie nie stanie. Gorzej jakbys kupil o nizszych parametrach i opona np by strzelila. Nie ma ryzyka w montazu opon o lepszych parametrach.

Napisano
4 minuty temu, wujekcybul napisał:

Kto to sprawdza to raz?

Widzę że znasz się na rzeczy skoro nawet nie wiesz kto. Likwidator szkody.

4 minuty temu, wujekcybul napisał:

Dwa skoro ma wyzsze to nawet jak sprawdza to nic sie nie stanie. Gorzej jakbys kupil o nizszych parametrach i opona np by strzelila. Nie ma ryzyka w montazu opon o lepszych parametrach.

Cenię sobie dobre rady z internetu, wartość ubezpieczonego auta to 100kPLN, przyjmiesz na siebie odpowiedzialność jeśli jednak ubezpieczyciel odmówi wypłaty odszkodowania?

@AkuQ dowiedziałeś się czegoś?

Napisano
17 minut temu, format napisał:

Cenię sobie dobre rady z internetu, wartość ubezpieczonego auta to 100kPLN, przyjmiesz na siebie odpowiedzialność jeśli jednak ubezpieczyciel odmówi wypłaty odszkodowania?

Będzie musiał udowodnić, że zastosowanie innych opon miało istotny wpływ na zaistnienie lub przebieg zdarzenia. Udowodnienie że wyższy indeks nośności/prędkości mógł być przyczyną wypadku/kolizji jest zadaniem absurdalnym i żaden ubezpieczyciel nie będzie chciał z siebie głupka przed sądem zrobić.

Oczywiście traktuj to jako radę zdroworozsądkową, której nie musisz wierzyć. Jeśli liczysz natomiast na radę za którą ktoś weźmie odpowiedzialność to zapraszam poza forum. Otrzymasz te informacje na piśmie, poparte odniesieniem do przepisów i orzecznictwa, oczywiście po opłaceniu stosownej faktury.

Napisano
1 minutę temu, Ryb napisał:

Będzie musiał udowodnić, że zastosowanie innych opon miało istotny wpływ na zaistnienie lub przebieg zdarzenia. Udowodnienie że wyższy indeks nośności/prędkości mógł być przyczyną wypadku/kolizji jest zadaniem absurdalnym i żaden ubezpieczyciel nie będzie chciał z siebie głupka przed sądem zrobić.

Oczywiście traktuj to jako radę zdroworozsądkową, której nie musisz wierzyć.

Tyle to ja sam wiem przyjacielu :skromny:

Napisano
25 minut temu, format napisał:

dowiedziałeś się czegoś?

@format I tak i nie. Dowiedziałem się, że nie ma to znaczenia, chyba, że ma bezpośredni wpływ na zdarzenie, zatem zadałem pytanie z sugestią, że przecież koła (opony) w samochodzie mają/mogą mieć ZAWSZE wpływ na dowolne zdarzenie, to dostałem odpowiedź, że decyduje o tym likwidator. Więc zadzwoniłem do likwidatora, ze statusem specjalista-ekspert i zadałem pytanie, odpowiedział, że jak wyższy poziom, czyli produkt lepszy jakościowo, to nie "powinno" być problemu, niestety to "powinno" chyba Cię nie uspokoi.

Napisano
8 minut temu, format napisał:

No ale przecież tutaj nic więcej nie dostaniesz. Chyba nie oczekujesz prawdziwej konsultacji prawnej przez Internet?

:hmm:

Napisano
Teraz, Ryb napisał:

No ale przecież tutaj nic więcej nie dostaniesz. Chyba nie oczekujesz prawdziwej konsultacji prawnej przez Internet?

:hmm:

Jak widzisz, dostałem. Patrz post @AkuQ.

1 minutę temu, AkuQ napisał:

Więc zadzwoniłem do likwidatora, ze statusem specjalista-ekspert i zadałem pytanie, odpowiedział, że jak wyższy poziom, czyli produkt lepszy jakościowo, to nie "powinno" być problemu, niestety to "powinno" chyba Cię nie uspokoi.

I o to mi chodziło, dzięki!

Napisano
4 minuty temu, format napisał:

I o to mi chodziło, dzięki!

A proszę bardzo :) Jak najbardziej ma zastosowanie tutaj Twój stopkowy podpis, bo przy okazji sam się czegoś dowiedziałem/nauczyłem. :phi: Sprawy ubezpieczeniowe z pozoru wyglądają prosto, a dopiero same zdarzenia/możliwość ich wystąpienia, czyli szczegóły je komplikują.

Napisano
Godzinę temu, format napisał:

Widzę że znasz się na rzeczy skoro nawet nie wiesz kto. Likwidator szkody.

@AkuQ dowiedziałeś się czegoś?

Mailem chyba z 7 szkod w sumie w roznych autach. Nikt sie do homologacji nie doczepil pomimo tego, ze zamiast V mialem H na zimowkach. Chyba tylko na ak takie madrosci sa. Zreszta jak sie boisz to napisz maila do TU z prosba o potwierdzenie, ze chcesz lepsze opony zamontowac.

Napisano
Dnia 26.10.2016 o 12:42, cesarz napisał:

Pytanie czysto teoretyczne :)

Mam auto - Fiat Croma. W instrukcji rozmiar opony na felgi 18 jest tylko jeden polecany 225/45/18. Mam okazje zakupić opony Barum całoroczne, nowe, za 1200zł - ale w rozmiare 225/40/18

Niby różnica niewielka - ale pytanie czy ubezpieczyciel może robić problem w razie czego skoro w homologacji nie są dopuszczone?

mialem podobny dylemat i nie ryzykowalem. Kupilem rozmiar homologowany 225/45/48

Lepiej nie dawac powodow do czepiania. A jesli pojedziesz za granice to wiesz co moze byc w razie W?

Czasem nie warto lapac okazji poza rozsadkiem.

Pomijam roznice predkosci profilu 40 i wyglad jakis  niajaki.

Szkoda, ze croma nie ma homologacji na 19"

Napisano
9 godzin temu, wujekcybul napisał:

Mailem chyba z 7 szkod w sumie w roznych autach. Nikt sie do homologacji nie doczepil pomimo tego, ze zamiast V mialem H na zimowkach. Chyba tylko na ak takie madrosci sa. Zreszta jak sie boisz to napisz maila do TU z prosba o potwierdzenie, ze chcesz lepsze opony zamontowac.

To sie zmieni.

TU ma zarabiac i jesli znajda powod do wstrzymania odszkodowania lub ujecia 30% to to wykorzystaja.

W DE nawet jak jedziesz z hakiem, ktory jest demontowalny  a nie zdjales to w razie W -30% moga odjac.

kazdy robi jak uwaza.

Malo kto myslo o wypadku, rehabilitacji, kalectwie, kosztach itp.

Napisano
10 godzin temu, wujekcybul napisał:

Kto to sprawdza to raz? Dwa skoro ma wyzsze to nawet jak sprawdza to nic sie nie stanie. Gorzej jakbys kupil o nizszych parametrach i opona np by strzelila. Nie ma ryzyka w montazu opon o lepszych parametrach.

U mnie przy ubezpieczeniu sprawdzali, tzn robili fotki całości, czujnik lakieru, pomiar głębokości bieżnika 8], plus spisywali rodzaj opon, przebieg i nr VIN.

Czy korzystają z tych informacji przy szkodzie nie wiem .. 

Napisano
10 godzin temu, format napisał:

Jak widzisz, dostałem. Patrz post @AkuQ.

I co właściwie dostałeś więcej niż to co było napisane do tej pory? Masz napisaną internetową poradę "podobno" potwierdzoną u specjalisty, która jest jednakże nieoficjalną wypowiedzią zawierającą (nie) "powinno" w cudzysłowie.

Napisano
23 godziny temu, GoldFinger napisał:

I co właściwie dostałeś więcej niż to co było napisane do tej pory? Masz napisaną internetową poradę "podobno" potwierdzoną u specjalisty, która jest jednakże nieoficjalną wypowiedzią zawierającą (nie) "powinno" w cudzysłowie.

TWA i wszystko  w temacie. W przypadku opon o wyższym indeksie w ogóle nie ma o czym dyskutować, ponieważ spełniają warunki homologacji z definicji i tak jak Ryb pisał, tylko osoby niepełnosprawne umysłowo próbowałyby udowadniać że tutaj leży przyczyna. W przypadku opon o niższym indeksie ubezpieczyciel by musiał wykazać wpływ tego na zdarzenie. Szczególnie w zakresie opon zimowych, które zgodnie z przepisami europejskimi mogą mieć niższy indeks prędkości niż w homologacji. 

Napisano
  • Autor
Dnia 9/25/2017 o 21:12, fanlan napisał:

Szkoda, ze croma nie ma homologacji na 19"

Im powinny być wieksze rozmiary - takie jak do suvuv dozwolone do cromy :)

Napisano
Dnia 25.09.2017 o 21:17, fanlan napisał:

To sie zmieni.

A co ma się zmienić niby i w jakim temacie? Najpierw niech policja czy TU zajmą się łysymi czy starymi oponami, ponieważ one często mają wpływ na wypadki. W pewnym stopniu podoba mi się system stosowany w DE w zakresie zmian konstrukcyjnych/odstępstw od homologacji. Trzeba się pojawić na stacji, tam pomierzą, popatrzą, ocenią i jeżeli nie stwierdzą wpływu na bezpieczeństwo to wbiją do briefa stosowaną zmianę. Przynajmniej czysto i klarownie. Tak się tylko zastanawiam jak by to miało wyglądać w polskiej rzeczywistości...

Co do obniżenia indeksu w oponach zimowych z V do H - V 240km/h, H 210km/h. Litości - jakie mamy ograniczenia prędkości na drogach w całej EU? Jedynie w DE nie ma administracyjnego ograniczenia prędkości, ale za jazdę niebezpieczną czy na ograniczeniach to mają taryfikator i różne metody na okiełznanie takich artystów. 

TU ma zarabiac i jesli znajda powod do wstrzymania odszkodowania lub ujecia 30% to to wykorzystaja.

Zgodnie z prawem itd. - jak najbardziej. Jednak nie na podstawie internetowych wymysłów i mądrości.  Stosowanie niższych indeksów dla opon zimowych jest zgodne z prawem i powszechnie stosowane

W DE nawet jak jedziesz z hakiem, ktory jest demontowalny  a nie zdjales to w razie W -30% moga odjac. 

Jeżeli miało wpływ na szkody/przebieg wypadku - ok. 

kazdy robi jak uwaza.

Malo kto myslo o wypadku, rehabilitacji, kalectwie, kosztach itp.

Wręcz przeciwnie. Szkoda tylko, że z takiego patetyzmu jakość się nie pojawia. Jakoś dawno w TVP nie widziałem regularnych materiałów, które by wielu osobom uświadamiały zagrożenia na drogach, których są często autorami... 

Napisano
Dnia 28.09.2017 o 18:49, futrzak napisał:

Zgodnie z prawem itd. - jak najbardziej. Jednak nie na podstawie internetowych wymysłów i mądrości.  Stosowanie niższych indeksów dla opon zimowych jest zgodne z prawem i powszechnie stosowane

mam na mysli zmiane rozmiaru opon poza wymienionymi w homologacji.

Napisano
Dnia 10/28/2016 o 15:27, jimbo22 napisał:

w praktyce tak.

pamiętaj ze AC to nie tylko naprawy po wypadkowe.

jak buchną felunek, ubezpieczyciel będzie szukał stawek do zwrotu za rozmiar występujący w danym modelu. takze jak wstawisz sobie 19tki do auta które oryginalnie było na 16tkach - to będą próbowali zwracać za 16.

czy uda się wywalczyc stawkę za 19tki - zalezy od momentu montażu (jesli obfotografowali auto na 16tkach, będzie Ci trudno).

Wycena powinna zawierac wyposazenie opcjonalne tj. np. felgi 19". Jesli nie ma takich w homologacji, nawet najbardziej rzetelny ubezpieczyciel bedzie mial z tym problem. Do tego najlepiej zrobic zdjecia.

Napisano
2 godziny temu, maagog napisał:

Wycena powinna zawierac wyposazenie opcjonalne tj. np. felgi 19". Jesli nie ma takich w homologacji, nawet najbardziej rzetelny ubezpieczyciel bedzie mial z tym problem. Do tego najlepiej zrobic zdjecia.

to jakaś rocznica wątku? :)

Napisano
Dnia 25.09.2017 o 10:57, format napisał:

Ciekawostka: opony fabryczne miały nośność lepszą niż wynika z homologacji :hehe:

Dnia 3.10.2017 o 08:25, fanlan napisał:

mam na mysli zmiane rozmiaru opon poza wymienionymi w homologacji.

Btw taka Fiesta nie ma w homologacji opisanych rozmiarów opon ;]

Napisano
8 godzin temu, maagog napisał:

Jaki problem? Co Wy pitolicie? Chlop wstawia lepsze opony od fabryczych gdzie jest problem? Ja na zimowkach zamiast V mialem H w tym pare przygod i nikt mi opon nie kwesstionowal. To sa legendy AK a nie rzeczywistosc. 

Napisano
21 godzin temu, wujekcybul napisał:

Jaki problem? Co Wy pitolicie? Chlop wstawia lepsze opony od fabryczych gdzie jest problem?

W jego głowie... :phi:

Napisano
Dnia 10.10.2017 o 20:56, wujekcybul napisał:

Jaki problem? Co Wy pitolicie? Chlop wstawia lepsze opony od fabryczych gdzie jest problem? Ja na zimowkach zamiast V mialem H w tym pare przygod i nikt mi opon nie kwesstionowal. To sa legendy AK a nie rzeczywistosc. 

W zwrocie kasy w przypadku kradziezy. Czytaj zacytowany fragment to unikniemy niepotrzebnych pytan.

Napisano
1 godzinę temu, maagog napisał:

W zwrocie kasy w przypadku kradziezy. Czytaj zacytowany fragment to unikniemy niepotrzebnych pytan.

Przecież jak auto zostanie skradzione to jak stwierdzą jakie na nim były opony?

;l

Napisano
Dnia 12/10/2017 o 00:59, Ryb napisał:

Przecież jak auto zostanie skradzione to jak stwierdzą jakie na nim były opony?

;l

np po zdjęciach i opisie :phi:

Napisano
3 godziny temu, sherif napisał:

np po zdjęciach i opisie :phi:

No dobra. Już widzę jak TU wykazuje w sądzie, że przyczyną kradzieży był inny indeks opon niż fabryczny...

:hehe:

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.