Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

benzyna vs diesel

Featured Replies

Napisano

Popatrz, jeden plus a jednak dwa.

rotfl

No i rzadziej trzeba odwiedzać stacje. To już trzy, a idąc tym tokiem jesteś w stanie wymyślić jeszcze ze sto plusów wynikających z mniejszego apetytu na paliwo.

tabatalked

Napisano

No i rzadziej trzeba odwiedzać stacje. To już trzy, a idąc tym tokiem jesteś w stanie wymyślić sto plusów wynikających z mniejszego apetytu na paliwo.

tabatalked

A niższe obroty w trasie mogą być?

Napisano

Piłeś?

jeszcze nie     :(

napisałem że to się przestaje opłacać...

czyli wg starej zasady: nie znam sie wiec sie wypowiem     ;]

na wybor auta do floty ma wplyw wiele czynnikow i rodzaj paliwa oraz spalanie jest tylko jednym z wielu

wg twojej logiki 100 procent flot powinno jezdzic tylko na skodzie citigo 1 litr mpi bez klimy bo podnosi spalanie

a jakby flota liczyła same Yarisy to jak szacujesz udział diesli?

z czapy takie gdybanie

flote uklada sie pod wzgledem potrzeb i nie sklada sie z samych yarisow

u nas yaris to zwykly obrotowy i ma bardzo slabe parametry wiec na pewno wylatuje przy najblizszej wymianie

skody z podobnych wzgledow firma nie kupi

tapatalked

Napisano

Tylko diesel. Negatywne opinie najczęściej wyrażają osoby, które nigdy przez dłuższy czas nie miały do czynienia z takim samochodem, albo kupiły zajechanego trupa.

Możesz rozwinąć, bo się zainteresowałem  :)

Napisano

na wybor auta do floty ma wplyw wiele czynnikow i rodzaj paliwa oraz spalanie jest tylko jednym z wielu

wg twojej logiki 100 procent flot powinno jezdzic tylko na skodzie citigo 1 litr mpi bez klimy bo podnosi spalanie

Spróbuję trzeci raz, obiecuję że ostatni. Napisałem że przestaje się diesel opłacać, a czy coś się opłaca to homo sapiens może sobie policzyć i nie trzeba tu mlaskać o swoich niesamowitych doświadczeniach. Wystarczy znajomość matematyki na poziomie szkoły podstawowej. Tak, wiem, dość trudno z tym w narodzie, czego jak widać sam jesteś dobrym przykładem.

Inna sprawa, że rozbieżności w konsumpcji benzyna / ropa w segmencie D/E robią się już smutne, jednak jest to flotowy margines, większość osobówek to segment B i C, gdzie się diesel ze względów ekonomicznych nie opłaca.

Aha, daruj sobie może tłumaczenia że istnieją inne, pozaekonomiczne przesłanki kierujące do zakupu auta. Wiedzą o tym dzieci, co więcej dzieci o pozaekonomicznych względach wiedzą wcześniej niż o finansowych, bo świadomość istnienia pieniędzy przychodzi później niż chęć posiadania.

tabatalked

Napisano

Raczej o wiele niższe spalanie, i o wiele większy zasięg.

Możesz podać konkretne wartości, na konkretnych modelach aktualnie produkowanych?

Napisano

ja bym dorzucił do tego jeszcze niższe obroty a co za tym idzie mniejszy hałas przy prędkościach autostradowych w dieslu

Bzdura.

Przy prędkościach autostradowych to masz szum powietrza głównie.

Poza tym benzyny też mają długie ostatnie biegi, tylko nie może to być pudełko klasy B z silnikiem 75 KM.

Napisano

Bzdura.

Poza tym benzyny też mają długie ostatnie biegi, tylko nie może to być pudełko klasy B z silnikiem 75 KM.

To w sumie dobry przykład. Fabia 1.4 tdi przy prędkościach autostradowych to jest niezły koszmar. 1.2 tsi zdecydowanie przyjemniejsze.

tabatalked

Napisano

obiecuję że ostatni...

mam nadzieje ze dotrzymasz slowa

rozumiem ze znasz excela ponad poziom szkoly podstawowej ale za jego pomoca nie ustala sie wyniku finansowego

mlaskaj sobie dalej     ;]

tapatalked

Napisano

ja sie zastanawiam kto w salonie auta kupuje... wtedy pewnie roznica w cenie zakupu diesla nigdy sie nie zwroci ale w uzywce to juz wyglada podobnie.

Ja tam wole klekoty mniejsze spalanie i mniej problemow w eksploatacji,jedynie ten DPF cholerny niszczy troche frajde z jazdy

Napisano

ja sie zastanawiam kto w salonie auta kupuje... wtedy pewnie roznica w cenie zakupu diesla nigdy sie nie zwroci ale w uzywce to juz wyglada podobnie.

Ja tam wole klekoty mniejsze spalanie i mniej problemow w eksploatacji,jedynie ten DPF cholerny niszczy troche frajde z jazdy

O jakie problemy w eksploatacji chodzi?
Napisano

Możesz podać konkretne wartości, na konkretnych modelach aktualnie produkowanych?

Podam na przykładzie Fiata Bravo. Nie jest on już produkowany, ale to wciąż w miarę świeże auto. 1.6 Multijet na trasie (drogi krajowe) spala ok. 4 l/100 km. 1.4 T-Jet ok. 6 l/100 km. 

Napisano

Podam na przykładzie Fiata Bravo. Nie jest on już produkowany, ale to wciąż w miarę świeże auto. 1.6 Multijet na trasie (drogi krajowe) spala ok. 4 l/100 km. 1.4 T-Jet ok. 6 l/100 km. 

Konstrukcja z 2007 roku to nadal świeże auto powiadasz.

To już wiesz, gdzie masz problem w zrozumieniu aktualnej sytuacji na rynku.

Przez ostatnie 10 lat trochę się zmieniło.

Przejrzyj średnie spalania katalogowe, potem przejrzyj przykładowo spritmonitor.de, bo są tam duże próby.

Następnie przejrzyj cenniki i różnice w zakupie nowego diesla vs benzyny o zbliżonej mocy.

Jeśli chodzi o obroty przy dużych prędkościach, to w Octavii 1.4 TSI przy licznikowych 180 km/h jest ok. 3000 obrotów.

Napisano

Dali więcej jak 35%?

nie wazne ile dali na starcie - wazne za ile odkupia     ;]

tapatalked

Napisano

w kazdym benzyniaku co chwila cos z zaplonem,swiece,kable cewki.No i spalanie sporo wyzsze

Napisano

Ludzie zaczynają doceniać ciszę ;] .

Ja na ten przykład latam bardzo dużo (60-100kkm rocznie) i dosyć dynamicznie, więc na benzynę bym zbankrutował przy moim stylu jazdy (głównie autostradowa) ;] dlatego też preferuję "oszczędność paliwa" w imię 2-3 dB więcej, co w sumie i tak zagłusza hałas wiatru przy wyższych prędkościach ;]

Chociaż mi diesel (słynący z oszczędności) potrafi w Niemczech wciągnąć 10-11 na 100 ;]

Benzyna przy takich prędkościach wciągnęła by o wiele, wiele więcej -nie mówiąc o trwałości jednostek po "dałnsajzingu" z turbo

Napisano

w kazdym benzyniaku co chwila cos z zaplonem,swiece,kable cewki.No i spalanie sporo wyzsze

W Favorit takie problemy miałem, to fakt :)

Napisano

Ja na ten przykład latam bardzo dużo (60-100kkm rocznie) i dosyć dynamicznie, więc na benzynę bym zbankrutował przy moim stylu jazdy (głównie autostradowa) ;] dlatego też preferuję "oszczędność paliwa" w imię 2-3 dB więcej, co w sumie i tak zagłusza hałas wiatru przy wyższych prędkościach ;]

Chociaż mi diesel (słynący z oszczędności) potrafi w Niemczech wciągnąć 10-11 na 100 ;]

I tu diesel jak najbardziej ma sens, bo do tego został stworzony.

Napisano

I tu diesel jak najbardziej ma sens, bo do tego został stworzony.

Dokładnie. Moim zdaniem przy oszczędnym trybie jazdy i przebiegach rzędu 20-30-40kkm diesel ma mały sens ekonomiczny. Do szybkiego przemieszczania się i dużych przebiegów tylko diesel

Napisano

Dokładnie. Moim zdaniem przy oszczędnym trybie jazdy i przebiegach rzędu 20-30-40kkm

Dlatego właśnie u mnie jest benzyna na 30kkm/rok  ;)

Edytowane przez mrBEAN

Napisano

Chwalą diesla najczęściej osoby, które nigdy nie miały do czynienia z porządnym silnikiem benzynowym.

jaki to jest ten porządny silnik benzynowy?

Napisano

Bzdura.

W dieslu owszem bo silnik się kręci sporo niżej niz benzyna podobnej mocy.

Wysłane z mojego SM-T311 przy użyciu Tapatalka

Napisano

Fakt. Ojciec na Węgry Syrenką cały bagażnik części zabierał a i tak raz na dwóch cylindrach wrócił.

Ty dieslem na dwóch cylindrach z Węgier dasz radę przyjechać?

;)

Napisano

Dziwne-mam 2 auta benzynowe i w żadnym nie ma kabli :hmm: 

To że ostanie problemy z zapłonem mialem w Skodzie 105 jakieś 20 lat temu pominę bo wyjdę na jakiegoś dinozaura ;l

Napisano

Sporo?

Ile konkretnie?

Napisano

Sporo?

Ile konkretnie?

Tyle zeby bylo ciszej.

Skoda Octavia III Kombi 2013-2015

1,8 TSI 180KM : 42,6/68,1/66,5

2,0 TDI 150KM : 45,8/68,0/65,9

Głośność w dB, odpowiednio dla: postoju/90/130

Napisano

W Favorit takie problemy miałem, to fakt :)

Nawet w Favoritce nie miałem :)

W życiu nie miałem problemów ze świecami/kablami :)

Napisano

Tyle zeby bylo ciszej.

Ale właśnie napisałeś że benzyna przy podobnej prędkości jest cichsza :)

Napisano

Tyle zeby bylo ciszej.

Wicia23, nie usłyszysz tych 0,6db przy 130km/h

@K3 - tak , wiem, jestem głuchy

Napisano

Ale właśnie napisałeś że benzyna przy podobnej prędkości jest cichsza :)

Tylko na postoju

Napisano

Jako posiadacz nowoczesnego diesla, użytkowanego głównie w mieście nie mam zielonego pojęcia :)

Napisano

Sporo?

Ile konkretnie?

Biorąc pod uwagę że 1,4TSI ma max moc przy 4500 a 2.0TDI przy 3500 bez kozery powiem że 1000 :)

Napisano

Tylko na postoju

Fakt. Problem może być w tym że diesel ma często lepsze wyciszenie. Przynajmniej w Kile tak jest. Wersja benzynowa nie ma nawet wygłuszenia klapy silnika.

Napisano

Benzyna przy takich prędkościach wciągnęła by o wiele, wiele więcej -nie mówiąc o trwałości jednostek po "dałnsajzingu" z turbo

No nie wiem - ja miałem rekord autostradowy z OIII 1,4 TSI ciut mniej niż 12 - IMO ciężko jest w tym silniku spalić więcej. 

Napisano

Możliwe dlatego wcześniej napisałem, że to subiektywne odczucie. Może po prostu dźwięk jest innej częstotliwości i ja odczuwam go jako mniej natarczywy.

Napisano

Fakt. Problem może być w tym że diesel ma często lepsze wyciszenie. Przynajmniej w Kile tak jest. Wersja benzynowa nie ma nawet wygłuszenia klapy silnika.

No i na tej macie pewnie się kończy - kiedyś na potrzeby wątku o jakimś aucie na AK porównywałem w ETCE wygłuszenia dla Golfa IV 1.9 diesel vs 1.6 benzyna i ściana grodziowa, deska było wszystko to samo.

Edytowane przez Piotrus

Napisano

Gówno wygrałeś. Nie wytrzymuje 200 kkm?

Jeżeli do normalnej eksploatacji i wytrzymałości silnika zaliczamy wymianę łańcucha rozrządu, pompy oleju i tym podobnych rzeczy to super silnik.

I pohamuj te gówna.

Napisano

Tyle zeby bylo ciszej.

Potężne różnice, nie ma co  ;]

Skąd dane?

Bo przykładowo różne opony potrafią sporą różnicę wygenerować, różny asfalt/beton, wiatr różny itd.

Napisano

Biorąc pod uwagę że 1,4TSI ma max moc przy 4500 a 2.0TDI przy 3500 bez kozery powiem że 1000 :)

Realnie chyba z 500 będzie.

U mnie przy 140 km/h jest chyba 2500, podejrzewam, że w 2.0 TDI będzie ok. 2000 ale ktoś może ma to napisze.

Napisano

Potężne różnice, nie ma co ;]

Skąd dane?

Bo przykładowo różne opony potrafią sporą różnicę wygenerować, różny asfalt/beton, wiatr różny itd.

A nawet wiejący wiatr :ok:

Przeczytaj wszystkie moje wpisy spokojnie. Napisałem, że to moje subiektywne odczucie itp. Nie zamierzam się doktoryzować w tym zakresie. Dane wyszperane przez 5 minut w sieci.

Napisano

A nawet wiejący wiatr :ok:

Przeczytaj wszystkie moje wpisy spokojnie. Napisałem, że to moje subiektywne odczucie itp. Nie zamierzam się doktoryzować w tym zakresie. Dane wyszperane przez 5 minut w sieci.

Przeczytaj moje też, o wietrze też wspomniałem.

Subiektywność ma to do siebie, że nie jest obiektywna  ;)

Także ten argument dla diesla obiektywnie i statystycznie odrzucamy  :phi:

Napisano

Chwalą diesla najczęściej osoby, które nigdy nie miały do czynienia z porządnym silnikiem benzynowym.

Jako toczydło po Polsce diesel sprawdza się idealnie. Ja mam w swoim V8 benzynę   ;)

Napisano

Co tylko oznacza że wszyscy histeryzujący w tym wątku odnośnie hałasu diesli i robiący z tego argument pieprzą trzy po trzy.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.