Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

benzyna vs diesel

Featured Replies

Napisano

jakies konkrety?

nie chce brac outbacka do niemiec wiec zaplanowalem ze na miejscu kupie f11 diesla 190 koni xdrive

zmiana modelu i bardzo sympatyczne ceny proponuja

tapatalked

W kilku modelach rozrząd (z łańcuchami lubiącymi się rozciągać) masz z tyłu silnika, co podwyższa koszty wymiany, ponadto wiele przypadków uszkodzeń silnika lub wielokrotniej wymiany rozrządu

Napisano

W kilku modelach rozrząd (z łańcuchami lubiącymi się rozciągać) masz z tyłu silnika, co podwyższa koszty wymiany, ponadto wiele przypadków uszkodzeń silnika lub wielokrotniej wymiany rozrządu

To dotyczyło silników N47, obecnie produkują B47, one zdaje się są wolne od tej wady.

Napisano

martwic sie tym w przypadku nowego?

cos za uszami maja bo na forum bmw straszne rzeczy pisza o niektorych silnikach     :facepalm:

tapatalked

Napisano

To dotyczyło silników N47, obecnie produkują B47, one zdaje się są wolne od tej wady.

No tak, głównie N47

A zna ktoś koszt wymiany rozrządu w BMW (Audi, Volvo, MB) w ASO przy aucie typu compact premium ? Tak z ciekawości pytam w przypadku posiadania auta w leasingu i dużych przebiegach...

Napisano

Powtarzasz 3 raz a nie chce Ci się dokładnie poczytać - może powtórz kolejny raz to się fakty w tabelce pozmieniają 

Przy Benzynie jest podane - "Nawierzchnia sucha, opony zimowe'
Przy Dieslu jest podane -  "Nawierzchnia mokra, opony zimowe'

Ostatni raz Ci odpiszę, bo widzę, że masz mocno zakrzywiony światopogląd.

Chlebów w sklepie masz kilka rodzajów, tak jak i asfaltów i betonu jest kilka różnych.

Chleby różnie smakują, a asfalty różne opory tarcia generują.

Opony również w obecnych czasach potrafią się od siebie mocno różnić pod względem hałasu.

Zazwyczaj w przedziale 68-74 dB.

Także przyjmij do wiadomości, że podane przez Ciebie dane są warte tyle co nic, jeśli chcemy rozbijać na atomy.

Chowaj się do jamki i już nie wystawiaj nosa, albo lepiej się przygotuj, jak zaczynasz kogoś podliczać  :ok:

Napisano

Ostatni raz Ci odpiszę, bo widzę, że masz mocno zakrzywiony światopogląd.

Chlebów w sklepie masz kilka rodzajów, tak jak i asfaltów i betonu jest kilka różnych.

Chleby różnie smakują, a asfalty różne opory tarcia generują.

Opony również w obecnych czasach potrafią się od siebie mocno różnić pod względem hałasu.

Zazwyczaj w przedziale 68-74 dB.

Także przyjmij do wiadomości, że podane przez Ciebie dane są warte tyle co nic, jeśli chcemy rozbijać na atomy.

Chowaj się do jamki i już nie wystawiaj nosa, albo lepiej się przygotuj, jak zaczynasz kogoś podliczać :ok:

Dziękuję za uświadomienie - tyle lat żyłem w niewiedzy :)

Ale skończ już swoje mądrości bo zgagi dostaję od nadmiaru fasoli. EOT

Wysłane z mojego SM-T311 przy użyciu Tapatalka

Napisano

Chwalą diesla najczęściej osoby, które nigdy nie miały do czynienia z porządnym silnikiem benzynowym

A robią jeszcze take? 

Napisano

Ile razy BMW zapewniało, że problem rozciągającego rozrządu w N47 jest już rozwiązany? I za każdym razem powracał - więc tak na słowo honoru nie uwierzę. Ciekawe jak tam rozrządy w Toyotach, w których N47 też jeżdżą (ale przynajmniej poprzecznie, to wymienić łatwiej)...

Co ciekawe, w N57 występuje rzadziej niż by statystyka wskazywała - widać sześć garów pracuje równiej i łańcuchem tak nie szarpie...

Napisano

martwic sie tym w przypadku nowego?

cos za uszami maja bo na forum bmw straszne rzeczy pisza o niektorych silnikach     :facepalm:

tapatalked

IMHO przy nowej nie ma się co martwić - tylko regularnie rozszerzaj gwarancje... A jak weźmiesz kulturalnie R6 to już wcale...

Napisano

Potężne różnice, nie ma co  ;]

Skąd dane?

Bo przykładowo różne opony potrafią sporą różnicę wygenerować, różny asfalt/beton, wiatr różny itd.

2dB przy 60 dB to ok. 2krotna różnica hałasu... to fikuśna skala, takze wiesz... ten tego.

Napisano

sumie taki wąteczek troszkę archaiczny...

a gdzie hybrydy i elektryki w dyskusji? :)

btw. ktoś może jezdzil hybrydami BMW, Porsche, Kia i forda? I jak plasują się vs Toy/Lex?

bo ja narazie czytam... ze wielkie obietnice na papierze (BMW np) a w używaniu... same porażki :)

Napisano

Dziwi mnie ta chęć naginania rzeczywistości na rzecz spalania benzyniaków. Co z tego, że benzyniak może spalić tyle co diesel jak w dieslu przy tak niskim spalaniu jeździ się na min 80% jego osiągów a benzyną jak kapelusz. Chcąc jeżdzić porównywalnie dynamicznie nagle spalanie benzyny jest x1,5... Co z tego że golf tsi może spalić w mieście 8, tyle co tdi, jak włączając klimę i jeżdząc dynamicznie jak w tdi mamy spalanie 11,5. Jazda po autostradzie- mam dwa wysokie auta, oba z ta sama mocą i tym samym vmax (ok 200kmh) i jadąc dynamicznie po autostradzie (niemieckiej) ok 180-190kmh średnie spalanie z diesla 6 cylindrowego mam 14l a w aucie o lepszej aerodynamice o ponad tone lżejszym mam 4 cyl benzyne 2.0 i spalanie 17. 

Jeśli porownujemy spalanie to przy tej samej dynamice, a nie ze sie da spalić mało jednym czy drugim.

Napisano

2dB przy 60 dB to ok. 2krotna różnica hałasu... to fikuśna skala, takze wiesz... ten tego.

3 dB to dwa razy głośniej.

Napisano

Dodam 3 grosze

spalanie w trasie t-jet 120KM benzyna przy spokojnej jezdzie kolo 100 to 7l (komp), autostrady 150 to juz kolo 9-10l. Znajomy z jetta 1.9 105KM w trasie 120-130 spala kolo 5.5 - roznica jest

ja dieslem 1 w zyciu jezdzilem mondeo mkII 1.8TD, po tej przejazdzce wrocilem szczesliwy do mojego jakze zrywnego lanosa 1.5 8V, od tego czasu nie mialem okazji prowadzic diesla

ale mocno bym sie zastanawial nad Volvo z 2.4 D5 - w trasie ma przepiękny dźwięk

Napisano

Dziwi mnie ta chęć naginania rzeczywistości na rzecz spalania benzyniaków. Co z tego, że benzyniak może spalić tyle co diesel jak w dieslu przy tak niskim spalaniu jeździ się na min 80% jego osiągów a benzyną jak kapelusz. Chcąc jeżdzić porównywalnie dynamicznie nagle spalanie benzyny jest x1,5... Co z tego że golf tsi może spalić w mieście 8, tyle co tdi, jak włączając klimę i jeżdząc dynamicznie jak w tdi mamy spalanie 11,5. Jazda po autostradzie- mam dwa wysokie auta, oba z ta sama mocą i tym samym vmax (ok 200kmh) i jadąc dynamicznie po autostradzie (niemieckiej) ok 180-190kmh średnie spalanie z diesla 6 cylindrowego mam 14l a w aucie o lepszej aerodynamice o ponad tone lżejszym mam 4 cyl benzyne 2.0 i spalanie 17. 

Jeśli porownujemy spalanie to przy tej samej dynamice, a nie ze sie da spalić mało jednym czy drugim.

jakie naginanie rzeczywistosci, skąd założenie ze ktos musi kapeluszyc benzyną a dieslem to hulaj dusza? tym postem sam również trochę naginasz...

diesel w miescie (taki klasyczny 1.8 -2.0 - TDI, HDI itp) potrafi wciągnąć 10-11 litrów. przez korki. bez żadnego kapeluszenia pałowania. to samo dotyczy benzyn. tak samo spalanie na autostradzie zalezy od Cx, ogumienia, przełożeń, wiatru i ogólnej pogody. 

miałem raz wypad Toruń - Gda i spowrotem. Gdzie przy tak samo ustawionym tempomacie P508 THP wziął mi do gda o 2 litry mniej niż spowrotem - z powodu wiatru.

megane TCE180 przy ok 200km/h brała >20. a Lex 300h (ta sama moc benzyny) - bierze 13. takze do porownywania trzeba się przyłożyć. ale OGÓLNIE, uśredniając - roznica między diesel i benz - to nie 1.5raza w spalaniu (o ile nie chce się bardzo pokazać że tak jest, to tak nie jest :))

Napisano

przy jakiej wartości wyjściowej dB?

EDIT: oks. juz nieważne :) 

Edytowane przez jimbo22

Napisano

jakie naginanie rzeczywistosci, skąd założenie ze ktos musi kapeluszyc benzyną a dieslem to hulaj dusza? tym postem sam również trochę naginasz...

Myślisz, że to, że nie napisałem że ten sam diesel w mieście pali 18 a benzyna 11,5 to naginanie? ;]

Napisano

Myślisz, że to, że nie napisałem że ten sam diesel w mieście pali 18 a benzyna 11,5 to naginanie? ;]

a to nie. sory :) 

Napisano

Przeczytaj dokładnie wątek-porównywaliśmy dokładnie z Chorzynem spalanie Octavii 1,4 tsi vs 2.0 tdi (czyli auta o porównywalnych osiągach) i wyszło 10L w TDI vs niecałem 12L w tsi przy ogniu na autostradzie. IMO to bardzo mała różnica.

Napisano

2L to bardzo mała różnica... ciekawe. Do TSI dolicz jeszcze koszty spalonego oleju silnikowego  ;] .

Napisano

Przeczytaj dokładnie wątek-porównywaliśmy dokładnie z Chorzynem spalanie Octavii 1,4 tsi vs 2.0 tdi (czyli auta o porównywalnych osiągach) i wyszło 10L w TDI vs niecałem 12L w tsi przy ogniu na autostradzie. IMO to bardzo mała różnica.

Sprawdź jeszcze w mieście, na trasie poza autostradą, w korku i w wielu innych sytuacjach. Bo różnice zarejestrowane tylko w jednych warunkach są niemiarodajne.

Napisano

Gdzie jest to porownanie, bo zeby 2.0tdi wciagnal 10l na autostradzie to trzeba caly czas 200kmh jechac. Nie wierze, ze tsi pali tylko 12l jadac z taka predkoscia...
Napisano

Gdzie jest to porownanie, bo zeby 2.0tdi wciagnal 10l na autostradzie to trzeba caly czas 200kmh jechac. Nie wierze, ze tsi pali tylko 12l jadac z taka predkoscia...

Jeżdziłem sporo octavia 1,8 tsi i na autostradzie paliła znacznie wiecej, ale to było nadspodziewanie szybkie auto, (serio zadziwiała dynamika, ale one podobno duzy gift mają). Nie wiem jak 1.4 tsi na autostradzie ale 140 konne tsi w golfie V palilo wiecej niż 12. Mam też "starego" golfa 2.0tdi dsg 2005 230kkm nalotu AFAIR bo teraz dojeżdza go teściowa ale ja zrobilem nim ponad 150kkm i nie ma mowy żeby nawet z vmax na autostradzie zblizyl sie do 10 litrów, nie pamietam zeby 9 przekroczył przy cisnieciu blisko vmax a nie ma najzdrowszych wtrysków... Jest jednak nieznacznie wolniejszym autem niż tsi tej samej mocy.

Napisano

No i się zaczęło ;l

Jeżdziłem sporo octavia 1,8 tsi i na autostradzie paliła znacznie wiecej, ale to było nadspodziewanie szybkie auto, (serio zadziwiała dynamika, ale one podobno duzy gift mają). Nie wiem jak 1.4 tsi na autostradzie ale 140 konne tsi w golfie V palilo wiecej niż 12. Mam też "starego" golfa 2.0tdi dsg 2005 230kkm nalotu AFAIR bo teraz dojeżdza go teściowa ale ja zrobilem nim ponad 150kkm i nie ma mowy żeby nawet z vmax na autostradzie zblizyl sie do 10 litrów, nie pamietam zeby 9 przekroczył przy cisnieciu blisko vmax a nie ma najzdrowszych wtrysków... Jest jednak nieznacznie wolniejszym autem niż tsi tej samej mocy.

Silnik w Golfie V to nie jest ten sam silnik co teraz wkładają do Octavii 3, zarówno diesel jak i benzyniak, więc jak najbardziej możesz mieć rację, co nie oznacza że moja wypowiedź jest nieprawdziwa.

Wcześniej mieliśmy w firmie O2 z 1,4 122KM i paliły więcej niż te 1,4 140KM, także jak najbardziej Twój Golf mógł palić więcej niż wspomniane niecałe 12L.

Sprawdź jeszcze w mieście, na trasie poza autostradą, w korku i w wielu innych sytuacjach. Bo różnice zarejestrowane tylko w jednych warunkach są niemiarodajne.

Porównanie pod pełnym ogniem jest IMO najbardziej obiektywne, bo jak chcesz porównać jazdę dla dwóch różnych kierowców na kompletnie różnych trasach, długość korka etc?

Widziałeś kiedyś spritmonitor.de? Czy tamte wyniki są miarodajne?

Jeśli tak to proszę bardzo:

http://www.spritmonitor.de/en/overview/45-Skoda/399-Octavia.html?fueltype=2&constyear_s=2014&constyear_e=2015&power_s=130&power_e=140&minkm=5000&gearing=2&powerunit=2

http://www.spritmonitor.de/en/overview/45-Skoda/0-All_models.html?fueltype=1&constyear_s=2014&constyear_e=2015&power_s=130&power_e=150&minkm=5000&gearing=2&powerunit=2

6,91 vs 6,11 dla Octavii 3 1,4TSI vs 2.0TDI z DSG

Trudno, co zrobić - porównanie jest kilka postów wyżej.

Napisano

Dziwi mnie ta chęć naginania rzeczywistości na rzecz spalania benzyniaków.

W takim razie trzeba zaufać statystyce, na spritmonitor próba jest duża, i w mojej ocenie śmiało można się na tym opierać.

Pozostańmy już przy tej bidnej Octavii III.

1.4 TSI 140-150 KM; 277 użytkowników

Średnie spalanie: 6,70 l/100km

http://www.spritmonitor.de/de/uebersicht/45-Skoda/399-Octavia.html?fueltype=2&constyear_s=2013&power_s=140&power_e=150&powerunit=2

2.0 TDI 150 KM; 421 użytkowników

Średnie spalanie: 5,86 l/100 km

http://www.spritmonitor.de/de/uebersicht/45-Skoda/399-Octavia.html?fueltype=1&constyear_s=2013&power_s=150&power_e=150&powerunit=2

Szerszy zakres (2 podstawowe jednostki):

1.2 TSI 105-110 KM + 1.4 TSI 140-150 KM; 401 użytkowników

Średnie spalanie: 6,49 l/100 km

http://www.spritmonitor.de/de/uebersicht/45-Skoda/399-Octavia.html?fueltype=2&constyear_s=20

1.6 TDI 105-110 KM + 2.0 TDI 150 KM: 814 użytkowników

Średnie spalanie: 5,60 l/100 km

http://www.spritmonitor.de/de/uebersicht/45-Skoda/399-Octavia.html?fueltype=1&constyear_s=2013&power_s=105&power_e=150&powerunit=2

I trzy jednoski łącznie, które jest sens porównać:

1.2 TSI + 1.4 TSI + 1.8 TSI: 105-180 KM; 495 użytkowników

Średnie spalanie: 6,76 l/100 km

1.6 TDI + 2.0 TDI; 105-184 KM: 1269 użytkowników

Średnie spalanie: 5,90 l/100 km

I może jeszcze raporty użytkowników z autocentrum:

http://www.autocentrum.pl/spalanie/skoda/octavia/iii/

1.4 TSI 140-150 KM: 74 raporty; średnia: 6,80 l/100 km

2.0 TDI 150 KM: 22 raporty; średnia: 5,90 l/100 km

1.2 TSI 105 KM: 11 raportów; średnia: 6,70 l/100 km

1.6 TDI 105 KM: 19 raportów; średnia: 5,60 l/100 km

Czy to jest naginanie rzeczywistości?

Napisano

Tradycyjnie już - nie ma dwa razy głośniej, tak jak nie ma dwa razy cieplej. ;]

3dB to dwa razy większe natężenie dźwięku, ale dla ucha to jest tylko "trochę głośniej". ;)

Za "dwa razy głośniej" przyjmuje się 10dB (ale każdy będzie to odczuwał inaczej), natomiast różnica 1dB jest wykrywalna tylko w specyficznych warunkach. Ot taka fikuśna skala. :)

Edytowane przez Marcin L.

Napisano

Tylko diesel. Negatywne opinie najczęściej wyrażają osoby, które nigdy przez dłuższy czas nie miały do czynienia z takim samochodem, albo kupiły zajechanego trupa.

Mi kultura pracy diesla wkurza a jak jest zimno i auto sie samo otrzepuje ze sniegu to masakra jest.

Go Hard or Go Home

Napisano

Mam zepsutego diesla, nie mam takich objawow. A mowili zeny francy nie kupowac :(

Napisano

W ogole watek bez sensu. Kazdemu wg potrzeb.

Edytowane przez teg

Napisano

w kazdym benzyniaku co chwila cos z zaplonem,swiece,kable cewki.

zapomniałeś jeszcze o gaźniku, kopułce, palcu rodzielacza... dramat te benzyny

Napisano

zapomniałeś jeszcze o gaźniku, kopułce, palcu rodzielacza... dramat te benzyny

a jeszcze jak zalejesz dieslem przez przypadek i zimą się parafina wytrąci - to paaanie - nie ogarniesz tej benzyny...

Napisano

Zawsze miałem benzyny ( bez turbo) i czasem gaz i sobie chwaliłem. Teraz ON i też sobie chwalę. Każde ma wady i zalety i koszty. Zaczekamy jakie przebiegi będą miały benzyny z turbo , bo obecnie wolę 4 letniego ON z 200 kkm przebiegu niż benzynę turbo z takim samym licznikiem ale czas pokaże może nie ma się czego bać.

Napisano

O czym Ty piszesz ? 

W nowym aucie nie powinieneś słyszeć praktycznie silnika. 

To się cieszę że choć trochę słyszę moje bidne V6. ;]

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.