Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

benzyna vs diesel

Featured Replies

Napisano

Za 3 kwartały mamy wzrost sprzedaży aut z silnikami benzynowymi w Polsce o ponad 20%.

W tym samym okresie wzrost sprzedaży aut z silnikami diesla to tylko 10,5%.

Top 5 marek http://www.samar.pl/__/3/3.a/90798/TOP-5-marek-diesel-i-benzyna-w-Polsce.html?locale=pl_PL

Benzyna

1. Toyota: 26 068 sztuk (+30,6%)
2. Skoda: 24 968 sztuk (+20,5%)
3. Opel: 20 569 sztuk (+20,2%)
4. Volkswagen: 18 218 sztuk (+36,3%)
5. Ford: 11 526 sztuk (+7%)

Diesel

1. Skoda: 13 107 sztuk (+9,3%)

2. Volkswagen: 12 196 sztuk (+10,4%)
3. Ford: 9 541 sztuk (+19,6%)
4. BMW: 6 045 sztuk (+24,5%)
5. Renault: 5 605 sztuk (+14,8%)

Napisano

Ludzie zaczynają doceniać ciszę ;] .

Napisano

Za 3 kwartały mamy wzrost sprzedaży aut z silnikami benzynowymi w Polsce o ponad 20%.

W tym samym okresie wzrost sprzedaży aut z silnikami diesla to tylko 10,5%.

Top 5 marek http://www.samar.pl/__/3/3.a/90798/TOP-5-marek-diesel-i-benzyna-w-Polsce.html?locale=pl_PL

Ciekawe jak by wygladale takie zestawienie dla uzytkownikow prywatnych ;)

Sprzedaz diesla nakrecaja floty, ktore biora w PL pewnie z 60% nowych aut.

Napisano

Tylko diesel. Negatywne opinie najczęściej wyrażają osoby, które nigdy przez dłuższy czas nie miały do czynienia z takim samochodem, albo kupiły zajechanego trupa.

Napisano

Ciekawe jak by wygladale takie zestawienie dla uzytkownikow prywatnych ;)

Sprzedaz diesla nakrecaja floty, ktore biora w PL pewnie z 60% nowych aut.

Nawet flotom się diesle przestają opłacać kiedy inwestycja często ponad 10kpln zwraca się po zakończeniu leasingu.

tabatalked

Napisano

Tylko diesel. Negatywne opinie najczęściej wyrażają osoby, które nigdy przez dłuższy czas nie miały do czynienia z takim samochodem, albo kupiły zajechanego trupa.

jak ktoś robi krótkie odcinki to po wyja mu auto na gnojówkę    :hehe:

Napisano

Na półtora miliona przejechanych km, 300 tys. przejechałem nowymi, mocnymi dieslami CR. I też uważam, że to się nadaje tylko do ciągników.
Napisano

Chwalą diesla najczęściej osoby, które nigdy nie miały do czynienia z porządnym silnikiem benzynowym.

Napisano

Zawsze lubiłem klekot diesla i jego charakterystykę pracy. Większość moich aut to właśnie diesle.

Teraz też jeżdżę dieslem tyle że starej,"porządnej" konstrukcji. Ale jeśli będę zmieniał auto to raczej na benzynowe.

Nowe diesle to już nie to samo, skomplikowane jak cholera a przy popsuciu się byle pierdoły koszta często idą w tysiące. Wytrzymałość takich silników fatalna, wysilone jak cholera, delikatne "wrażliwe" na paliwo złej jakości, problemy z DPF-em przy krótkich przebiegach. Charakterystyka pracy jak w benzynie, to już nie są diesle jak kiedyś.

Ktoś powie że stare turbodiesle mają turbo dziurę, dla mnie nie mają turbo dziury po prostu czuć kiedy turbo zaczyna wydajnie pracować.

Dlatego diesle straciły w moich oczach wszystkie te zalety za które je lubili i kupowali ludzie. Teraz to czysto ekonomiczne podejście, dopóki nie zacznie się psuć.

Napisano

po aferze z VAG, ludzie dalej to g.... kupują... jak ma być lepiej konsumentom, jak ludzie paczają TYLKO na znaczek? :)

Napisano

Takie jest moje zadnie. Ile osób, tyle opinii w temacie i tyle. 

Napisano

po aferze z VAG, ludzie dalej to g.... kupują... jak ma być lepiej konsumentom, jak ludzie paczają TYLKO na znaczek? :)

Z perspektywy uzytkownika koncowego cala ta afera to raczej zart ;)

Napisano

ciekawa teoria. a moze takie opinie wyrazają osoby które jeżdzą TYLKO benzynami... ponieważ wlasnie miały diesla i swiadomie podziękowały gnojówce lata temu? :)

Napisano

Z perspektywy uzytkownika koncowego cala ta afera to raczej zart ;)

no chyba ze nie mozesz zarejestrowac uzywki która podpada pod serię silników z "wirusem". wtedy to nie do konca smieszne :)

Napisano

ciekawa teoria. a moze takie opinie wyrazają osoby które jeżdzą TYLKO benzynami... ponieważ wlasnie miały diesla i swiadomie podziękowały gnojówce lata temu? :)

No chyba nie... lata temu były produkowane znakomite diesle, więc dlaczego miałyby podziękować? Jeśli teraz jeżdżą TYLKO benzynami to nie mają porównania z obecnymi dieslami, o których wszyscy piszą jakie to są złe.

Napisano

No chyba nie... lata temu były produkowane znakomite diesle, więc dlaczego miałyby podziękować? Jeśli teraz jeżdżą TYLKO benzynami to nie mają porównania z obecnymi dieslami, o których wszyscy piszą jakie to są złe.

Jedyna zaleta turbodiesla wzgeldem turbo noPB to troche nizsze spalanie i zasieg.

Poza tym praktycznie same wady :ok:

Napisano

A jakie lata temu były znakomite diesle? Ja jeżdżę nowoczesnym, współczesnym dieslem. Jeździ fajnie dopóki nie przesiądę się do Forestera :)

Napisano

Raczej o wiele niższe spalanie, i o wiele większy zasięg. Poza tym współczesne benzyny niejednokrotnie mają problem, aby zrobić choćby 200 kkm, więc nie rozumiem dlaczego są one tak wywyższane.

A jakie lata temu były znakomite diesle? Choćby 1.9 D produkcji PSA, montowany przez jakiś czas też w Polonezie, 1.9 JTD/Multijet itp.

Napisano

Raczej o wiele niższe spalanie, i o wiele większy zasięg. Poza tym współczesne benzyny niejednokrotnie mają problem, aby zrobić choćby 200 kkm, więc nie rozumiem dlaczego są one tak wywyższane.

Nie mają najmniejszego problemu. Podobnie jak nowoczesne diesle. Zwykle robią znacznie więcej. A że licznik zatrzymuje się na 200 kkm? Cóż - po prostu należy nie kupować w Radomiu.

A jakie lata temu były znakomite diesle? Choćby 1.9 D produkcji PSA, montowany przez jakiś czas też w Polonezie, 1.9 JTD/Multijet itp.

Pominął bym to litościwym milczeniem ale zapytam z ciekawości - co w nich jest znakomitego (w tym 1.9 D)? Bo to że smrodzą i nie jadą to chyba nie zalety?

Edytowane przez marcindzieg

Napisano

widać kolega ewidentnie uprzedzony... nikt szczególnie nie wywyższa... ot zwykly bilans korzysci/strat wystarczy zrobić. lewa strona w dieslu jest bardzo krótka vs benzyna. pytanie ile ktoś do tych punktów przyłoży wagi...

a co do awaryjności: współczesne SILNIKI (benzyny i diesle) - niejednokrotnie mają problem zeby zrobić 200kkm. wystarczy przytoczyć początki TDI na CR - trzeba się doktoryzować w oznaczeniach VAG, zeby wiedziec czy padnie turbina czy korba czy rozrząd czy może pęknie głowica...

Napisano

Diesel w porównaniu do benzyny ma tylko jeden plus. JEDEN. Niższe spalanie (i pośrednio w związku z tym większy zasięg). Reszta to same minusy. 

Napisano

Takie jest moje zadnie. Ile osób, tyle opinii w temacie i tyle. 

Uważam, że Ziemia jest płaska. Takie jest moje zdanie. I gówno mnie obchodzą Twoje argumenty. Ile osób, tyle opinii i tyle. 

Napisano

Nie mają najmniejszego problemu. Podobnie jak nowoczesne diesle. Zwykle robią znacznie więcej. A że licznik zatrzymuje się na 200 kkm? Cóż - po prostu należy nie kupować w Radomiu.

Pominął bym to litościwym milczeniem ale zapytam z ciekawości - co w nich jest znakomitego (w tym 1.9 D)? Bo to że smrodzą i nie jadą to chyba nie zalety?

Pominąłbym litościwym milczeniem Twoją niewiedzę, ale odpowiem. Te silniki jeździły, nadal jeżdżą i będą jeździły. Z pewnością przeżyją jeszcze niejedno TSI/TFSI.

Napisano

Uważam, że Ziemia jest płaska. Takie jest moje zdanie. I gówno mnie obchodzą Twoje argumenty. Ile osób, tyle opinii i tyle. 

Tym postem rzeczywiście coś wniosłeś do tematu... po to jest forum, aby dyskutować.

Napisano

niemozliwe to co piszesz. W pracy służbowe to głównie benzyny, nie liczą ceedów pierwszej generacji gdzie praktycznie wszystkie to CRDi. Benzyny czy to we francuzach, Oplach, Fiatach, VW, Fordach spokojnie przejeżdżały bez problemów rzeczone 200 tyś.km, niektóre nawet i 400 tyś.km zrobiły.

Napisano

Poza tym współczesne benzyny niejednokrotnie mają problem, aby zrobić choćby 200 kkm

Podasz przykład współczesnej benzyny, która ma problem z przekroczeniem 200 kkm czy po prostu pieprzysz głupoty? No poza VW, ale to firma-gniot, wiadomo. 

Napisano

Tym postem rzeczywiście coś wniosłeś do tematu... po to jest forum, aby dyskutować.

Dyskutuj. Ale na argumenty, nie na wiarę. 

Napisano

Podasz przykład współczesnej benzyny, która ma problem z przekroczeniem 200 kkm czy po prostu pieprzysz głupoty? No poza VW, ale to firma-gniot, wiadomo. 

Sam podałeś sobie przykład. A silniki tego koncernu są chyba najbardziej rozpowszechnione.

Napisano

Sam podałeś sobie przykład. A silniki tego koncernu są chyba najbardziej rozpowszechnione.

Napisałem - POZA VW! Pomijając VW (to gówniany producent, wszyscy wiedzą) są dziesiątki innych normalnych. Podaj. I NIE SĄ najbardziej rozpowszechnione, zobacz chociażby pierwszy post w tym wątku. 

Edytowane przez wladmar

Napisano

Moja piękna lubi diesle: "bo robią takie fajne trrr" i to jestem w stanie zaakceptować. Niektórzy lubią ten dźwięk. Tak jak inni wolą: "bziuuum", "bulbulbul" albo "ziii". O gustach się nie dyskutuje.

Jednak gdy przechodzimy do rachunku zysków i strat diesel nie ma do zaoferowania nic z własności użytkowych. Tylko nieco niższe zużycie paliwa. To tak jakby woleć furmankę ze spasioną, pierdzącą kobyłą, która żre mało siana zamiast tej z koniem czystej krwi, który wymaga dobrej paszy.

;)

Napisano

Te silniki jeździły, nadal jeżdżą i będą jeździły.

Nie będą bo ze względu na poziom zanieczyszczeń nigdzie ich nie wpuszczą. Chyba że jako zabytki. Jakimi były już na etapie produkcji. 1.9 D to kibel jakich mało. To coś w Polonezie robiło 20 sekund do setki. Matiz to przy tym był rajdówką. Pomijam to że przy szybszej jeździe trzeba było mieć stopery w uszach. Więc czym tu się zachwycać? A co do trwałości - trwałe to były diesle MB, które robiły po kilka milionów km.

Napisano

wtopa jednego producenta to nie wszyscy :skromny:

Zdecydowana większość tych silników jeździ i ma się dobrze.

Napisano

Napisałem - POZA VW! Pomijając VW (to gówniany producent, wszyscy wiedzą) są dziesiątki innych normalnych. Podaj. I NIE SĄ najbardziej rozpowszechnione, zobacz chociażby pierwszy post w tym wątku. 

Toyota 1.8 benzyna sprzed kilku lat. Wcinały olej w dużych ilościach (wiem, ich diesle też się sypały).

Napisano

N43b16a, co wygrałem?

Edytowane przez Mustaff

Napisano

Jedyna zaleta turbodiesla wzgeldem turbo noPB to troche nizsze spalanie i zasieg.

Poza tym praktycznie same wady :ok:

ja bym dorzucił do tego jeszcze niższe obroty a co za tym idzie mniejszy hałas przy prędkościach autostradowych w dieslu

Napisano

Obecnie mam klekota. Wszystkie poprzednie pojazdy miałem na benzynę, bo uważałem, że diesle nadają się tylko do traktorów i ciężarówek. Cztery lata temu rozpocząłem budowę domu i potrzebowałem duże, mocne, tanie i w miarę nowe auto, które spokojnie pociągnie przyczepę. Wybór był oczywisty: Stilo 1,9 JTD. Zrobiłem nim 120kkm, bez awarii i niespodzianek. Średnie, liczone spalanie z całego okresu wynosi 7,4. Spełnił swoją rolę doskonale. Jest też ale: okrutny hałas generowany przez silnik. Tyle w temacie - diesle do traktorów ;]

Napisano

Zależy też w czym diesel. W Alfie nie jest natarczywy a charakterystykę ma podobną do słabszego benzynowego T-Jeta, którego wcześniej miałem. Normalna jazda to 2-3 krpm i to ten silnik lubi.  Akurat do  AR 159 fiatowski 2.0 M-Jet był najlepszym rozwiązaniem. Zobaczymy jak zimą :phi:

Napisano

ja bym dorzucił do tego jeszcze niższe obroty a co za tym idzie mniejszy hałas przy prędkościach autostradowych w dieslu

Są jakieś porównawcze pomiary natężenia dźwięku dostępne na sieci?

:hmm:

Napisano

Zależy też w czym diesel. W Alfie nie jest natarczywy a charakterystykę ma podobną do słabszego benzynowego T-Jeta, którego wcześniej miałem. Normalna jazda to 2-3 krpm i to ten silnik lubi.  Akurat do  AR 159 fiatowski 2.0 M-Jet był najlepszym rozwiązaniem. Zobaczymy jak zimą :phi:

Jezdzilem tym 1.8 tbi w 159 ?

Jak dla mnie duzo przyjemniejszy niz 2.0 M-jet.

Napisano

N43b16a, co wygrałem?

Gówno wygrałeś. Nie wytrzymuje 200 kkm?

Napisano

Są jakieś porównawcze pomiary natężenia dźwięku dostępne na sieci?

:hmm:

Nie wiem, nie zgłębiałem tematu.

Mam porównanie z kilku modeli różniących się silnikiem. W benzynie jest cicho do 3 krpm, później zaczyna się wycie. W dieslu jest głośno po mieście a przy szybszych przelotach ciszej. Moze to subiektywne odczucie wynikające z innego dźwięku i częstotliwości.

Wysłane z mojego SM-T311 przy użyciu Tapatalka

Napisano

Nie wiem, nie zgłębiałem tematu.

Mam porównanie z kilku modeli różniących się silnikiem. W benzynie jest cicho do 3 krpm, później zaczyna się wycie. W dieslu jest głośno po mieście a przy szybszych przelotach ciszej. Moze to subiektywne odczucie wynikające z innego dźwięku i częstotliwości.

Wysłane z mojego SM-T311 przy użyciu Tapatalka

Być może? W autach, którymi jeździłem powyżej około 100km/h nie było słychać silnika tylko hałas toczenia i powietrza. Silnik gdzieś tam w tle. O ile w benzynie prawie nie słyszalny to w dieslu zawsze ten terkot się przebijał.

Poza małymi autami, gdzie prawie nie ma wyciszenia i już przy 130 - 140km/h jest blisko max. obrotów niezależnie od silnika i zawsze jest głośno jak w odrzutowcu.

;)

Napisano

Nawet flotom się diesle przestają opłacać

ktorym konkretnie? masz jakies przyklady?

mam otwarty modul fm i 117 na 143 auta to diesle

benzynowe: 25 to jarki, 1 polo btw rozbite

diesle: i tu problem bo poza audicami prezesow reszta vw    ;]

tapatalked

Napisano

Jezdzilem tym 1.8 tbi w 159 ?

Jak dla mnie duzo przyjemniejszy niz 2.0 M-jet.

Też bym takiego chciał, ale nie z takim spalaniem. Diesel w tym ciężkim aucie i tak ma co robić więc wypić musi a co dopiero TBI.

Fiatowski silnik w tym aucie mi bardzo odpowiada.

Napisano

diesle: i tu problem bo poza audicami prezesow reszta vw ;]

tapatalked

Mam ci wymienić którym flotom przestaje się opłacać? Piłeś?

Nigdzie nie powiedziałem że floty przestały kupować diesle, napisałem że to się przestaje opłacać. Weźmy wspomnianego Yarka. Niezależnie od wersji diesel jest droższy o 15kpln od najmocniejszej benzyny. Różnica w spalaniu to 1.4 litra na setkę. Z różnicy spalania na każde sto kilometrów oszczędzasz więc 6zł. Różnice cen paliw to 16 groszy na dzisiaj, to daje circa 50 groszy oszczędności. Zatem oszczędzasz 6.5. 150000/6.5*100 daje 230000km po których inwestycja w diesla przyniesie pierwszą złotówkę zysku. Mam pisać dalej?

tabatalked

Napisano

diesle: i tu problem bo poza audicami prezesow reszta vw ;]

tapatalked

a jakby flota liczyła same Yarisy to jak szacujesz udział diesli?

U mnie już od 6 lat zamiast Octavek TDI zaczeli wymieniać na TSI co jest IMO dobrym pomysłem.

Napisano

widać kolega ewidentnie uprzedzony... nikt szczególnie nie wywyższa... ot zwykly bilans korzysci/strat wystarczy zrobić. lewa strona w dieslu jest bardzo krótka vs benzyna. pytanie ile ktoś do tych punktów przyłoży wagi...

a co do awaryjności: współczesne SILNIKI (benzyny i diesle) - niejednokrotnie mają problem zeby zrobić 200kkm. wystarczy przytoczyć początki TDI na CR - trzeba się doktoryzować w oznaczeniach VAG, zeby wiedziec czy padnie turbina czy korba czy rozrząd czy może pęknie głowica...

Deliberowanie na temat trwałości i czystości silników przywołując jako przykłady silniki VAG jest chyba pewnym nadużyciem?

:hehe:

Napisano

Diesel w porównaniu do benzyny ma tylko jeden plus. JEDEN. Niższe spalanie (i pośrednio w związku z tym większy zasięg). Reszta to same minusy.

Popatrz, jeden plus a jednak dwa.

rotfl

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.