Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

benzyna vs diesel

Featured Replies

Napisano

Fakt. Problem może być w tym że diesel ma często lepsze wyciszenie. Przynajmniej w Kile tak jest. Wersja benzynowa nie ma nawet wygłuszenia klapy silnika.

No i strzał w sedno.

Wszyscy tu piszą głupoty który silnik lepszy robiąc to w oderwaniu od konkretnych samochodów.

Tymczasem w jednym aucie lepszym wyborem będzie diesel (np. mój Outlander vs wersja z benzyną i CVT), w innym benzyna (np. Subaru) a w jeszcze innym na przykład hybryda (Toyota RAV4).

I choćbym miał o hybrydach Toyoty najgorsze zdanie to w RAV4 bym kupił bo nie ma sensownej alternatywy.

Tak należy na to patrzeć - tylko wtedy nie uda się prowadzić krucjat w Internecie.

Edytowane przez Ryb

Napisano

Tylko diesel. Negatywne opinie najczęściej wyrażają osoby, które nigdy przez dłuższy czas nie miały do czynienia z takim samochodem, albo kupiły zajechanego trupa.

Taaa... Jakoś tego nie zauważam. Sławne TDI, trzesię się i hałasuje...

Napisano

To w sumie dobry przykład. Fabia 1.4 tdi przy prędkościach autostradowych to jest niezły koszmar. 1.2 tsi zdecydowanie przyjemniejsze.

tabatalked

Jeździłem ostatnio Polo 1.2 TSI 90KM z DSG, i o ile odczucia generalnie były na nie, to fajne było 1,5krpm przy 80km/h...

Napisano

Realnie chyba z 500 będzie.

U mnie przy 140 km/h jest chyba 2500, podejrzewam, że w 2.0 TDI będzie ok. 2000 ale ktoś może ma to napisze.

Gdybyś napisał wcześniej, to bym wczoraj sprawdził... ;]

Napisano

@K3 - tak , wiem, jestem głuchy

A czy ja coś piszę? Jeżdżę TDI, więc wiem jak hałasuje...

Napisano

Potężne różnice, nie ma co  ;]

Skąd dane?

Bo przykładowo różne opony potrafią sporą różnicę wygenerować, różny asfalt/beton, wiatr różny itd.

Często sama zmiana asfaltu spowoduje 3dB, co daje dwukrotną różnicę głośności...

Napisano

Spróbuję trzeci raz, obiecuję że ostatni. Napisałem że przestaje się diesel opłacać, a czy coś się opłaca to homo sapiens może sobie policzyć i nie trzeba tu mlaskać o swoich niesamowitych doświadczeniach. Wystarczy znajomość matematyki na poziomie szkoły podstawowej. Tak, wiem, dość trudno z tym w narodzie, czego jak widać sam jesteś dobrym przykładem.

Inna sprawa, że rozbieżności w konsumpcji benzyna / ropa w segmencie D/E robią się już smutne, jednak jest to flotowy margines, większość osobówek to segment B i C, gdzie się diesel ze względów ekonomicznych nie opłaca.

U mnie kupili Yariski w dieslu dla pracowników socjalnych/społecznych...

Po kilku miesiącach się okazało, że wiecznie niedogrzane zaczynają się sypać, a często DPF pada...

Obecnie zmieniają je na wersje benzynowe...

Napisano

Taaa... Jakoś tego nie zauważam. Sławne TDI, trzesię się i hałasuje...

A które dokładnie?

Napisano

A które dokładnie?

2.0 TDI 140KM i 177KM. Z takimi miałem do czynienia. 140KM w ciągłym użytkowaniu...

Napisano

Przeczytaj moje też, o wietrze też wspomniałem.

Subiektywność ma to do siebie, że nie jest obiektywna /D

Także ten argument dla diesla obiektywnie i statystycznie odrzucamy :phi:

Właśnie, świetnie że to napisałeś bo obiektywnie nie pokazałeś żadnych faktów czy przykładów.

Twarde dane Ci podałem. Ale skoro są mniej wiarygodne od Twojego stwierdzenia "bzdura" to ja dziękuję za taki obiektywizm i statystyczie go odrzucam :D

Edytowane przez wicia23

Napisano

Jeżeli do normalnej eksploatacji i wytrzymałości silnika zaliczamy wymianę łańcucha rozrządu, pompy oleju i tym podobnych rzeczy to super silnik.

I pohamuj te gówna.

Czekam nadal na przykłady. Póki co gówno napisałeś. 

Napisano

Nie no, napisał że Octa jest 0,6dB cichszy z dieslem.

Przydałoby się więcej przykładów.

Napisano

Nie no, napisał że Octa jest 0,6dB cichszy z dieslem.

Przydałoby się więcej przykładów.

Ale ten jest bardzo dobry bo koronnym argumentem przeciw dieslom jest to, że są głośne.

Rozumiem że nagle ten parametr stał się nieistotny?

Napisano

Najważniejszy argument jeszcze nie padł w tej powracające jak bumerang wojnie ON vs noPB: flota "w dieslu w kombii" to momentem jeździ panieeee!

:)

Napisano

Na półtora miliona przejechanych km, 300 tys. przejechałem nowymi, mocnymi dieslami CR. I też uważam, że to się nadaje tylko do ciągników.

ja jezdziłem dieslem z LPG  i tez twierdze ze tylko PB + LPG

Napisano

Ale ten jest bardzo dobry bo koronnym argumentem przeciw dieslom jest to, że są głośne.

jak stoisz w korku to sa glosne ;]

Napisano

ja jezdziłem dieslem z LPG...

diesel z lpg bardzo ciekawe (i rzadko spotykane) rozwiazanie

ale precyzyjniej: w tiguanie, w kamperze czy w bog wie czym?

moj 4 letni bratanek mniej konfabuluje od ciebie nasz mistrzu     :hehe: 

tapatalked

Napisano

jak stoisz w korku to sa glosne ;]

Jak stoisz w korku to masz stop&go  :phi:

Napisano

No nie wiem - ja miałem rekord autostradowy z OIII 1,4 TSI ciut mniej niż 12 - IMO ciężko jest w tym silniku spalić więcej. 

Miałem na kilkanaście dni 140KM wersję takiej OIII i na autostradzie faktycznie paliła podobne wartości jak podałeś, pytanie tylko jak taki silniczek zniesie duże przebiegi z wysokimi obciążeniami ?

Napisano

No właśnie to napisałem. Przydałoby się jednak więcej przykładów aby można było przyznać, że ogólnie diesle są cichsze. Na razie można się zgodzić, że Octa jest cichsza.

;)

Napisano

Macie, od 4minuty dla niecierpliwych

Ostatnio mialem okazje pojezdzic 2letnia corsa 1.4 100KM bodajze...moze jestem jakis dziwny, ale dzwiek silnika powyzej 4k rpm(czyli wtedy, kiedy zaczyna sie cos dziac) to jest katastrofa nie do opisania. Wycie, ryk i rezonans deski rozdzielczek jakby zaraz to sie mialo rozleciec - az uszy bola. Po jednej takiej probie zmienialem juz biegi do 3k rpm, bo nie chcialem przezywac tego koszmaru ponownie.

Nie mniej najciekawsze rzecza jest spalanie - silnik byl juz wczesniej odpalany i jezdzony, takze to nie jest start po nocy. Przejazd przez miasto 12km bez gaszenia, bez klimy, styl ekonomiczny. Srednia predkosc z komputera 24km/h, spalanie 9.9l(z pol litra pewnie mozna dodac).

Wiecie, ze 6cylindrowy 200konny diesel w 1800kg kombi, z automatem, na oponach 235/45 r17 pali w tych samych warunkach okolo litr wiecej? :)

Napisano

Jeśli chodzi o obroty przy dużych prędkościach, to w Octavii 1.4 TSI przy licznikowych 180 km/h jest ok. 3000 obrotów.

DSG czy manual?

małe te obroty...

Napisano

Ostatnio mialem okazje pojezdzic 2letnia corsa 1.4 100KM bodajze...moze jestem jakis dziwny, ale dzwiek silnika powyzej 4k rpm(czyli wtedy, kiedy zaczyna sie cos dziac) to jest katastrofa nie do opisania. Wycie, ryk i rezonans deski rozdzielczek jakby zaraz to sie mialo rozleciec - az uszy bola. Po jednej takiej probie zmienialem juz biegi do 3k rpm, bo nie chcialem przezywac tego koszmaru ponownie.

Nie mniej najciekawsze rzecza jest spalanie - silnik byl juz wczesniej odpalany i jezdzony, takze to nie jest start po nocy. Przejazd przez miasto 12km bez gaszenia, bez klimy, styl ekonomiczny. Srednia predkosc z komputera 24km/h, spalanie 9.9l(z pol litra pewnie mozna dodac).

Wiecie, ze 6cylindrowy 200konny diesel w 1800kg kombi, z automatem, na oponach 235/45 r17 pali w tych samych warunkach okolo litr wiecej? :)

Jest to o tyle ciekawe,że mam ten sam silnik w kilkaset kg cięższej Merivie.I pewnie doświadczam cudów jakichś bo u mnie przy starcie na zimno i na znacznie krótszych odcinkach [a więc powodujacych z automatu większe spalanie] spalanie wynosi ok.9l/100km.

Ze jezdzileś uszkodzonym egzemplarzem sugeruje oprócz wysokiego spalania także ten ryk i rezonans u mnie nieosiągalny przy żadnych obrotach.

Edytowane przez wlad

Napisano

Auto ma 14kkm, jest niemal nowe. Moze doswiadczasz cudow, mi w duzym miescie pali tyle ile napisalem. 1,5tonowe auto z benzyna 1.8 pali okolo 14litrow.

A 4cylindrowa benzyna bedzie wyc w kazdym aucie takiego segmentu, wiec to zupelnie normalne.

Napisano

Właśnie, świetnie że to napisałeś bo obiektywnie nie pokazałeś żadnych faktów czy przykładów.

Twarde dane Ci podałem. Ale skoro są mniej wiarygodne od Twojego stwierdzenia "bzdura" to ja dziękuję za taki obiektywizm i statystyczie go odrzucam :D

Jestem u Pani?  :hehe:

Można przyjąć na Twoich przykładach, że głośność jest identyczna, bo nie mamy pełnych danych, kto, co kiedy i dlaczego.

Jest tyle zmiennych, o których już wyżej pisałem ja i inni, że ciężko będzie to rozstrzygnąć. Dlatego tu można dać remis i tyle.

Nie martw się, jakoś to będzie  :oki:

Napisano

Najważniejszy argument jeszcze nie padł w tej powracające jak bumerang wojnie ON vs noPB: flota "w dieslu w kombii" to momentem jeździ panieeee!

:)

Bo diesel jest elastyczny... ;]

Napisano

Czekam nadal na przykłady. Póki co gówno napisałeś. 

1.6 THP 

Napisano

U mnie kupili Yariski w dieslu dla pracowników socjalnych/społecznych...

Po kilku miesiącach się okazało, że wiecznie niedogrzane zaczynają się sypać, a często DPF pada...

Obecnie zmieniają je na wersje benzynowe...

U mnie w firmie ostatnie diesle to prestiże b6.

Od tamtego czasu same benzyny. Wyjątek stanowią samochody zarządu.

Napisano

ja sie zastanawiam kto w salonie auta kupuje... wtedy pewnie roznica w cenie zakupu diesla nigdy sie nie zwroci ale w uzywce to juz wyglada podobnie.

Ja tam wole klekoty mniejsze spalanie i mniej problemow w eksploatacji,jedynie ten DPF cholerny niszczy troche frajde z jazdy

Ja

Napisano

Jestem u Pani? :hehe:

Można przyjąć na Twoich przykładach, że głośność jest identyczna, bo nie mamy pełnych danych, kto, co kiedy i dlaczego.

Jest tyle zmiennych, o których już wyżej pisałem ja i inni, że ciężko będzie to rozstrzygnąć. Dlatego tu można dać remis i tyle.

Nie martw się, jakoś to będzie :oki:

Można przyjąć, że podany przyklad podaje jasno czarno na białym , że jednak jest ciszej przy wyższych prędkościach. Stawiam dolary orzeciw orzechom, że w miare wzrostu prędkości różnica się powiększy.

Ciężko to Tobie widzę podać jakieś konkrety albo przyznać się ich nie masz ale wiesz lepiej bo tak Ci sie wydaje :D

Nie martw się, to mija z wiekiem...

Wysłane z mojego SM-T311 przy użyciu Tapatalka

Napisano

Miałem na kilkanaście dni 140KM wersję takiej OIII i na autostradzie faktycznie paliła podobne wartości jak podałeś, pytanie tylko jak taki silniczek zniesie duże przebiegi z wysokimi obciążeniami ?

Jak zrobiłeś więcej niż12 to chylę czoła. To już nie te czasy że 1,9 TDI w Octavi paliło max 6 a benzyna minimum 9 - różnice bardzo się zacierają.

A ile zniósł już Twój klekot?

Z tymi starymi 1,4 122KM w O2 mieliśmy problemy - były wymieniane motory. Z O3 jak na razie nic się nie dzieje - auta to flotowe  "zadaniówki" więc lekko nie mają. Chyba największy nalot w jednej to coś koło 180kkm - pytałem flotowca i nie robione nic poza standardem,

Edytowane przez Piotrus

Napisano

Tylko diesel. Negatywne opinie najczęściej wyrażają osoby, które nigdy przez dłuższy czas nie miały do czynienia z takim samochodem, albo kupiły zajechanego trupa.

ja się z tym nie zgadzam , tylko benzyna i to najlepiej z podtlenkiem lpg , mówię o autach w miarę świeżych , od czasu 2 masy i dpfa , miałem takie 2 auta oba świeże nic poważnego się nie zepsuło ale :

trzeba za diesla więcej zaplacic

klekot na zimnym

zima trzeba dbać o naładowanie aku

trzeba pilnować się z tankowaniem

dpf zdażyły się nie planowane przejazdy by wypalania nie przerwać

strach przycisnąć bo dwumasa

za wolno też źle bo egr

i wiele innych

naprawdę po kilkuset km dieslem szczęśliwie wróciłem do nopb i tak już raczej zostanie ale powoli rozglądam się za hybryda

Napisano

Ciężko to Tobie widzę podać jakieś konkrety albo przyznać się ich nie masz ale wiesz lepiej bo tak Ci sie wydaje :D

0,6 dB

Naprawdę?  :hehe:

OK  :)

Widzę, że dane masz stąd:

http://www.autocentrum.pl/nasze-pomiary/wyciszenie/

A te dane są z tych testów:

2.0 TDI

https://youtu.be/-rD-PwuSPbo?t=9m53s

(EDIT: to jest test do liftbacka, do kombi nie a filmu, i nawet link w tabelce przerzuca do testu RSa, a nie do kombi 2.0 TDI)

1.8 TSI

https://youtu.be/BwwHG4ZagJk?t=10m45s

I widzę tu problem pewien  :skromny:

Testowane 1.8 TSI jest w wersji 4x4 z DSG, a to robi różnicę, bo jest tam dużo krótsza skrzynia. 2.0 TDI jest z FWD z manualem.

I 3x powtarzam, nie znamy rodzaju asfaltu, opon, wiatru itd.

Przypomnijmy co wkleiłeś:

"Tyle zeby bylo ciszej.

Skoda Octavia III Kombi 2013-2015
1,8 TSI 180KM : 42,6/68,1/66,5
2,0 TDI 150KM : 45,8/68,0/65,9

Głośność w dB, odpowiednio dla: postoju/90/130

"

Idziemy dalej, o kant dOOpy są te pomiary.

Po pierwsze te "90", to nie jest przy 90, tylko max w trakcie przyspieszania do 90  ;)

W tej samej tabelce, jest 2.0 TDI liftback: 46,3/72,8/66,3

(Te 65,9 tak naprawdę, nie wiadomo z którego testu jest, przynajmniej ja na szybko nie mogę znaleźć.)

Różnica przy 130 km/h 0,2 dB. I przypominam, 1.8 TSI to 4x4!!!

Także daruj już sobie mędrkowanie smerfie ważniaku  :smirk:

Napisano

ja się z tym nie zgadzam , tylko benzyna i to najlepiej z podtlenkiem lpg , mówię o autach w miarę świeżych , od czasu 2 masy i dpfa , miałem takie 2 auta oba świeże nic poważnego się nie zepsuło ale :

klekot na zimnym

za wolno też źle bo egr

i wiele innych

naprawdę po kilkuset km dieslem szczęśliwie wróciłem do nopb i tak już raczej zostanie ale powoli rozglądam się za hybryda

Dwumase niszczą zbyt niskie obroty, więc dlaczego strach przycisnąć? Jeśli chodzi o klekot to ja tam lubię ten dźwięk  ;] . 

Napisano

Tymczasem w jednym aucie lepszym wyborem będzie diesel (np. mój Outlander vs wersja z benzyną i CVT), w innym benzyna (np. Subaru)

Ale to wynika z prawa podatkowego u nas. Gdybyś się przejechał Outlanderem z silnikiem, który z założenia idzie w świat (poza Polską), czyli 3.0 V6 benzyna, to olałbyś tego diesla. 

Napisano

1.6 THP 

który  ? ten    ładowany  12  lat temu  do  mini  

czy  obecne ? 

ah  wait...... ;] 

Napisano

1.6 THP 

I ?

Napisano

Ale to wynika z prawa podatkowego u nas. Gdybyś się przejechał Outlanderem z silnikiem, który z założenia idzie w świat (poza Polską), czyli 3.0 V6 benzyna, to olałbyś tego diesla.

Całkiem możliwe bo faktycznie poza EU diesle są mało popularne. Więc tym bardziej nie można wyrokować który silnik lepszy, bo to zależy nie tylko od konkretnego auta ale też od miejsca w którym żyjemy i dostępnej w związku z tym oferty.

Napisano

Chciałeś przykład to go masz...

Nie przejeżdża 200 kkm?

Napisano

Nie przejeżdża 200 kkm?

Na 3-4 rozrzadzie ;)

Napisano

Jako toczydło po Polsce diesel sprawdza się idealnie. Ja mam w swoim V8 benzynę   ;)

Bo Ty mieszkasz w normalnym kraju :)

Napisano

I widzę tu problem pewien:skromny:

Testowane 1.8 TSI jest w wersji 4x4 z DSG, a to robi różnicę, bo jest tam dużo krótsza skrzynia. 2.0 TDI jest z FWD z manualem.
I 3x powtarzam, nie znamy rodzaju asfaltu, opon, wiatru itd.

Brawo szerloku :ok:

Możliwe, że kwestia skrzyni ma też znaczenie.

Powtarzasz 3 raz a nie chce Ci się dokładnie poczytać - może powtórz kolejny raz to się fakty w tabelce pozmieniają  ;l

Przy Benzynie jest podane - "Nawierzchnia sucha, opony zimowe'

Przy Dieslu jest podane -  "Nawierzchnia mokra, opony zimowe'

Różnica przy 130 km/h 0,2 dB. I przypominam, 1.8 TSI to 4x4!!!

Także daruj już sobie mędrkowanie smerfie ważniaku:smirk:

Zluzuj pośladki panieFasola bo Ci żyłka pęknie :hehe: 

Spróbuj z inną teorią :oki:  

Napisano

Na 3-4 rozrzadzie ;)

No to normalne, jak się ma pasek rozrządu. 

Napisano

Tam siedzie lancuch...

Z reszta BMW mialo swoj udzial w projektowaniu tego bubla ;]

Napisano

Tam siedzie lancuch...

Z reszta BMW mialo swoj udzial w projektowaniu tego bubla ;]

A, to zmienia postać rzeczy. Zresztą BMW to generalnie bubel, nigdy więcej nie kupię ich wyrobów. 

Napisano

Jak zrobiłeś więcej niż12 to chylę czoła. To już nie te czasy że 1,9 TDI w Octavi paliło max 6 a benzyna minimum 9 - różnice bardzo się zacierają.

A ile zniósł już Twój klekot?

Z tymi starymi 1,4 122KM w O2 mieliśmy problemy - były wymieniane motory. Z O3 jak na razie nic się nie dzieje - auta to flotowe  "zadaniówki" więc lekko nie mają. Chyba największy nalot w jednej to coś koło 180kkm - pytałem flotowca i nie robione nic poza standardem,

2 lata i 125kkm - tylko regularny serwis (fakt, że dbam o auta ponadprzeciętnie) , odpukać zero problemów - auto używane w 90% w trasie (do miasta mam małe, szybkie benzynowe ;] ) więc zużycie jest nieporównywalne z autami eksploatowanymi w mieście

Gdybym jeździł około połowy w mieście pewnie kupiłbym turbo benzynę, albo zastanowił sie nad wolnossącą mazdą gdyby ich tak nie kradli ;]

Napisano

klekot na zimnym

za wolno też źle bo egr

i wiele innych

Coraz więcej masz na rynku benzyn z dwumasą i turbo wiec stopień skomplikowania jednostek i możliwość ewentualnych usterek jest równie niemała.

Po za tym to jest biznes - obecnie auta produkuje się tak abyś był zmuszony po jakimś czasie (zazwyczaj po gwarancji) pakować w nie sporo kasy i aby biznes się kręcił

Napisano

Zresztą BMW to generalnie bubel, nigdy więcej nie kupię ich wyrobów

jakies konkrety?

nie chce brac outbacka do niemiec wiec zaplanowalem ze na miejscu kupie f11 diesla 190 koni xdrive

zmiana modelu i bardzo sympatyczne ceny proponuja

tapatalked

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.