Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

6 (sześć) tygodni z BMW :p

Featured Replies

Napisano
2 minuty temu, mrBEAN napisał:

Nie mogą, bo gro ludzi przychodzi, wykłada hajs bez dyskusji i odjeżdża wqrwiać sąsiadów. Życie.

jak sasiedzi tacy podatni na wqrw to w sumie ich problem :hehe:

Napisano
3 godziny temu, format napisał:

Nie bardzo rozumiem dlaczego zmieniasz tak rzadko. Wiemy wszyscy że zalecenia producenta dotyczące okresu między wymianami jak i klasy oleju to kłamstwa mające na celu wyłącznie doprowadzenie do szybszego zużycia jednostki napędowej. Wydaje mi się że możesz być słabym specjalistą i na pewno nie jesteś fanem motoryzacji. Ja wymieniam olej co 2kkm! :old:

Panie inżynierze, zgodnie z tablicą przedrostków SI piszemy Mm, nie kkm...

Napisano

taki proszę ja Ciebie [mention=133705]Florydziak[/mention] powie CI zaraz że teraz auta psują się mniej niż kiedyś.

Z mercedesem raczej większych problemów nie mam. Ponad 2 lata, dwa przeglądy. Awarii które by uziemiły samochód nie zanotowano. Drobiazgów było jak na razie dwa - światełko w jednej klamce zdechło i zderzak fabrycznie był źle pomalowany.

Sent from my iPhone using Tapatalk
Napisano
Dnia 1.02.2017 o 10:07, jimbo22 napisał:

oj się uczepiłeś. zawsze znajdzie się zbieg okoliczności i trudna usterka do naprawy. ja miałem na mysli R6 które swiadomie wybrałem - tj. M52B25  (ew. B28)... mają zdecydowanie lepsze opinie niż 3.0...

ALE prawadopodobieństwo takowej awarii i tak jestes w stanie ocenić lepiej niż nowego w ofercie silnika... wlasnie poprzez opinie o wynalazku znanym od ponad dekady i ogarniętym przez mechaników. 

to wlasnie dziala w magii pierwszych TDI - to nie są jakoś wybitnie dobre silniki... ale są znane i naprawialne łatwo. a że zdarzy się coś "skomplikowanego" od czasu do czasu... cóż. nie czyni to z eksploatacji potrzeby doktoryzowania się.

Może tak jest, ale prawda jest taka że nawet w starszych i prostszych autach może się coś wykrzaczyć nie std i narobić problemów.

Dnia 1.02.2017 o 10:10, Kalkstein napisał:

na szczescie bmw ma taki assistance ze jak padnie w alpach to wysla po nas kierowce w 7er

autem nie zamierzam jezdzic dluzej niz 3 lata wiec co bedzie potem mam wiesz gdzie :phi:

Kolega też ostatnio chwalił assistance BMW. Zadzwonił do niego system obłsługi, że samochód zgłosił brak płynu adblue. Zalecili zatrzymanie się, zamknięcie samochodu i albo poczekanie na lawetę i zastępcze auto albo mógł sobie sam radzić. Poradził sobie sam, bo jechal do pracy. BMW samo otworzyło sobie samochód, sholowało, uzuepłniło płyn, umyło i odstawiło pod wskazany adres.

Kilka dni później dostał fakturę na przeszło 1kzł za usługę :phi:

Napisano
  • Autor
46 minut temu, sherif napisał:

Kolega też ostatnio chwalił assistance BMW. Zadzwonił do niego system obłsługi, że samochód zgłosił brak płynu adblue. Zalecili zatrzymanie się, zamknięcie samochodu i albo poczekanie na lawetę i zastępcze auto albo mógł sobie sam radzić. Poradził sobie sam, bo jechal do pracy. BMW samo otworzyło sobie samochód, sholowało, uzuepłniło płyn, umyło i odstawiło pod wskazany adres.

Kilka dni później dostał fakturę na przeszło 1kzł za usługę

pierwsze ostrzezenie o adblue dostajesz 1000 km przed stanem 0 dalej po 900, 800, 700 itd

na kazdej stacji masz dystrybutor

trudno komentowac na powaznie przypadek twojego kolegi po prostu niektorzy tacy sie rodza  :phi:

tapatalked

Napisano
3 godziny temu, sherif napisał:

Poradził sobie sam, bo jechal do pracy. BMW samo otworzyło sobie samochód, sholowało, uzuepłniło płyn, umyło i odstawiło pod wskazany adres.

Kilka dni później dostał fakturę na przeszło 1kzł za usługę :phi:

Jeżeli niczego nie przeoczyłeś to warto zeby kolega wyslał BMW fakturę na 2000 zł za bezumowne korzystanie z samochodu....

Napisano
3 godziny temu, Kalkstein napisał:

pierwsze ostrzezenie o adblue dostajesz 1000 km przed stanem 0 dalej po 900, 800, 700 itd

trudno komentowac na powaznie przypadek twojego kolegi po prostu niektorzy tacy sie rodza  :phi:

tapatalked

Tak coś mu tam się zapalało ale olał to bo myślał, że to błąd. Płynu na każdej stacji nie dostaniesz, tak mi to inny swego czasu kolega tłumaczył jak się zaytałem po co wozi baniak z tym czymś.

Napisano
4 godziny temu, Kalkstein napisał:

tapatalked

Strasznie późno. Autobus informuje przez 2000 km, a  kolejny 1000 km krzyczy ;)

Napisano
Godzinę temu, sherif napisał:

Tak coś mu tam się zapalało ale olał to bo myślał, że to błąd. Płynu na każdej stacji nie dostaniesz, tak mi to inny swego czasu kolega tłumaczył jak się zaytałem po co wozi baniak z tym czymś.

Na każdej stacji obsługi tirów kupisz. 

Napisano
  • Autor
2 godziny temu, sherif napisał:

Tak coś mu tam się zapalało ale olał

zydka od paliwa tez powinien olewac :hehe:

Godzinę temu, grogi napisał:

Strasznie późno. Autobus informuje przez 2000 km,

info na pulpicie widzisz od 1500 ale tylko podczas uruchamiania ;)

jak ktos nie patrzy na ekran to moze przeoczyc

od 1000 dodatkowa kontrolka co 100 km daje kilkanascie mrugniec

tankuje w de i tu widze info o adblue praktycznie na kazdej stacji

w polsce nie mialem adblue to nie znam tematu

tapatalked

Edytowane przez Kalkstein

Napisano
Dnia Tuesday, January 24, 2017 o 14:56, mjedruszak napisał:

Z moich doświadczeń:

BMW F20 - kupione jako roczne z przebiegiem 14k km - po roku i 7k km zero usterek / awarii

Poprzednie BMW E81 - kupione jako nowe - po 5 latach i 55km zero awarii, w ramach akcji serwisowej wymienione cewki zapłonowe, raz tez przy okazji przeglądu robiony był reset / kalibracja szyb (drzwi bez ramek).

Natomiast mam wrazenie ze na bazie takich jednostkowych przypadkow ciężko wyciagnac jakies miarodajne wnioski które rzutowaly by na ogol sprawy. Niewatpliwie natomiast niezaleznie od marki można trafic bubla.

Nie wiem tez na ile argument ze starsze auta były bardziej bezawaryjne jest prawdziwy. Na pewno nie psuło się to czego nie było (rzadziej niż obecnie stosowano turbodoladowanie, DPF, rozne elementy wyposazenia dodatkowego czy elektroniki); być moze tez sa dobrze wspominane bo punktem odniesienia była dla nich motoryzacja z PRL.

Kiedyś (powiedzmy 25 lat temu) łańcuch rozrządu np: w BMW czy Mercedesie wytrzymywał tyle co cały silnik albo i dłużej. Samochód miał przejechane z 500-600kkm, silnik palił olej, ale łańcuch był fabryczny. Teraz w BMW "łańcuch rowerowy" czasem dopomina się wymiany po 50-70kkm, więc niewiele lepiej niż w VAG'ach, a dodatkowo do jego wymiany trzeba wymontować silnik.

Napisano
Dnia 21.01.2017 o 11:02, OZI napisał:

Przesiadz sie do Lexus... Nawet nie wiem jak sie service manager nazywa. emoji10.png Ba nawet nie wiem gdzie service jest... przyjezdzaja rano, przywoza Lexus,biora mojego IS na service i przyjezdzaja z powrotem zabieraja swoje...

Wątpię czy taka usługa w Polsce istnieje (o ile nie masz zaprzyjaźnionego mechanika i nie robi Ci grzecznościowo czegoś takiego). Ale być może w tych najdroższych markach tak jest :)

Napisano
Dnia 4.02.2017 o 13:01, twinsen napisał:

Wątpię czy taka usługa w Polsce istnieje

A w Fordzie nie ma?

Napisano
5 minut temu, delco napisał:

A w Fordzie nie ma?

Na pewno nie ma w Fiacie, ale napisałem że wątpię. Może istnieje.

Napisano
Dnia 4 lutego 2017 o 13:01, twinsen napisał:

Wątpię czy taka usługa w Polsce istnieje (o ile nie masz zaprzyjaźnionego mechanika i nie robi Ci grzecznościowo czegoś takiego). Ale być może w tych najdroższych markach tak jest :)

Istnieje taka usługa w Lexusie w Polsce. Auto zabierają i odstawiają w cenie przeglądu. Natomiast zastępczy jest już płatny.

Napisano
Dnia 2/4/2017 o 13:01, twinsen napisał:

jest jest u Lexa. mi proponowali, nie kosztuje majątku (jakis ogolny pakiet assistance rozszerzonego). 

Napisano
11 godzin temu, senseikrk napisał:

Chyba jest dla modeli Vignale,  czy jak to się tam pisze? ;)

Własnie tak - nie mogłem sobie przypomnieć nazwy ;)

Napisano
Dnia 3.02.2017 o 17:08, grogi napisał:

Strasznie późno. Autobus informuje przez 2000 km, a  kolejny 1000 km krzyczy ;)

Mój peżot właśnie wczoraj zaczął krzyczeć, że chce uryny żeby mu wlać. Ostrzega (przy każdym odpaleniu), że za 2400 km (najpierw było że za 2500 km) nie da się uruchomić.

mar00ha

Napisano
12 godzin temu, mar00ha_ napisał:

Mój peżot właśnie wczoraj zaczął krzyczeć, że chce uryny żeby mu wlać. Ostrzega (przy każdym odpaleniu), że za 2400 km (najpierw było że za 2500 km) nie da się uruchomić.

mar00ha

ile km zrobiłeś i jaki jest zbiornik ?

w partnerze powinno wystarczyć na ok 20kkm a baniaczek ma 18L

mam 16kkm i ciekaw jestem kiedy się zapali :)

adblue widziałem na orlenie 5L banieczki, leżały tam gdzie oleje 

Napisano

Jedziesz do pierwszego lepszego oddzialu opoltransu i kupujesz adblue po normalnej cenie.

Mocznik na stacjach jest mega drogi.

Napisano
26 minut temu, Chalek napisał:

Mocznik na stacjach jest mega drogi.

A te ceny na allegro powiedzmy 45-50 zł za 20 litrów to drogo/tanio/średnio? - pytam z ciekawości bo u mnie w Łosiu nie ma tego...

Napisano
10 minut temu, delco napisał:

A te ceny na allegro powiedzmy 45-50 zł za 20 litrów to drogo/tanio/średnio? - pytam z ciekawości bo u mnie w Łosiu nie ma tego...

Normalnie. Wychodzi ~2.50zł za litr, czyli bardzo przyzwoicie. 

Napisano
3 godziny temu, delco napisał:

28 zł za 20 litrow.

Napisano
3 minuty temu, Chalek napisał:

28 zł za 20 litrow.

to faktycznie mniej - a tak dalej z ciekawości - na jaki przebieg starczy powiedzmy 10 litrów  - na 10 kkm?

Napisano
Teraz, delco napisał:

to faktycznie mniej - a tak dalej z ciekawości - na jaki przebieg starczy powiedzmy 10 litrów  - na 10 kkm?

Jak nie kupujesz baniaka 20l tylko wlewasz z duzego zbiorczego to wychodzi 80gr za litr.

A spalanie mocznika zależy od duzej ilosci czynnikow.

Napisano
20 minut temu, Chalek napisał:

A spalanie mocznika zależy od duzej ilosci czynnikow.

pewnie tak jak we wszystkim - na ale tak w przybliżeniu - 10kkm na zbiorniku powinno się zrobić? - niezaleznie ile to by nie miało kosztowac - chodzi mi mniej więcej o częstośc ew serwisowania ;)

Napisano
18 minut temu, delco napisał:

pewnie tak jak we wszystkim - na ale tak w przybliżeniu - 10kkm na zbiorniku powinno się zrobić? - niezaleznie ile to by nie miało kosztowac - chodzi mi mniej więcej o częstośc ew serwisowania ;)

nam flotowcy mówili o ok 1L/1000km w 1.6hdi

Napisano
13 minut temu, Koonrad napisał:

nam flotowcy mówili o ok 1L/1000km w 1.6hdi

czyli wychodzi że nie jest to jakieś uciążliwe ;)

edit - z tym że nie wiadomo - załozyłem że zbiornik ma wiecej niż 10 litrów - ale jak znam innowacyjnośc to moga być modele co mają 6 litrów ;)

Edytowane przez delco

Napisano
49 minut temu, delco napisał:

czyli wychodzi że nie jest to jakieś uciążliwe ;)

edit - z tym że nie wiadomo - załozyłem że zbiornik ma wiecej niż 10 litrów - ale jak znam innowacyjnośc to moga być modele co mają 6 litrów ;)

jak pisałem wcześniej, partner ma 18L ma starczyć na 20kkm

niestety kosztem zbiornika paliwa, zmniejszył się o 5L 

Napisano
9 godzin temu, Koonrad napisał:

ile km zrobiłeś i jaki jest zbiornik ?

w partnerze powinno wystarczyć na ok 20kkm a baniaczek ma 18L

mam 16kkm i ciekaw jestem kiedy się zapali :)

adblue widziałem na orlenie 5L banieczki, leżały tam gdzie oleje 

Nie wiem jaki jest zbiornik. Spec od floty się takimi rzeczami zajmuje. Ja wsiadam i jadę. ;]

mar00ha

Napisano
  • Autor
5 godzin temu, delco napisał:

na jaki przebieg starczy powiedzmy 10 litrów

komputer w bmw pokazuje zuzycie ad blue 0.33 - 0.35 l/ 100 km

duzo ale ja mam 3-litrowy silnik diesla

tapatalked

Napisano
Dnia 4.02.2017 o 13:01, twinsen napisał:

Lexus ma serwis "Door to door" ale działa on w ograniczonym zakresie odległościowy a dealerzy robią wszystko aby go nie promować 

Napisano
Dnia 2/1/2017 o 08:50, Rado_ napisał:

Nic mi nie wiadomo, po to kupuje nówki, aby tygodniami nie szukać tej wyglancowanej jedynej nuni i perełki. Mój czas ostatnio to to kilka maili i przelew.

Tygodniami... hehehe, optymista... raczej miesiącami :D

Napisano
Teraz, teg napisał:

Nie chciałem być złośliwy :)

Napisano
Dnia 6.02.2017 o 21:07, mar00ha_ napisał:

mar00ha

Nigdy nie byłem zwolennikiem diesli (choć na te w BMW nie miałem specjalnie powodu narzekać), ale to jest gwóźdź do ich trumny. Za cholerę nie kupię diesla z adblue. Nie chodzi nawet o koszty, ale po prostu mam gdzieś martwienie się o kolejną rzecz przy dieslu ( i tak trzeba dolewać dodatek do paliwa, żeby wtryski chodziły). Używanego diesla nie kupię absolutnie z innych powodów.

Napisano
9 minut temu, KvM napisał:

po prostu mam gdzieś martwienie się o kolejną rzecz przy dieslu

Ja też! :)

Niczym się nie martwię. :ok:

mar00ha

Napisano
Dnia ‎08‎/‎02‎/‎2017 o 08:37, teg napisał:

Bez przesady, z poleasingowych aut mozna spokojnie cos wybrac, o ile ktos nie ma zbyt wygorowanych wymagan co do wyposazenia, itp :ok:

Napisano
Dnia 1.02.2017 o 16:48, Toost napisał:

Jakie wsparcie?

Ktoś dopłaca 100tyś?

Zastanawiam się po prostu nad polityka cenową. Dają cenę z kosmosu by potem z niej zejść na wartość wypasionego compakta. Nie mogą zwyczajnie ceny urealnić?

Ale to bardzo proste. Kupujesz prestiż i samochód za 300 tys., sąsiad nie wie, że kupiłeś za "jedyne" 200. Ty się cieszysz, że jesteś 100 do przodu, a marka nabiera "prestiżu", sąsiadowi lata gul :D  A samochód sprzedaje się lepiej, bo jest odbierany bardziej prestiżowo, jako droższy. 

5 godzin temu, Maciej__ napisał:

Bez przesady, z poleasingowych aut mozna spokojnie cos wybrac, o ile ktos nie ma zbyt wygorowanych wymagan co do wyposazenia, itp :ok:

Oczywiście, że można, na początku będzie nawet fajnie. Ale ja wychodzę z założenia, że po coś ktoś to auto oddaje "do ludzi". Jako tak się składa - sprawdźcie sami - że 99% używanych diesli poleasingowych i po firmach ma przebiegi rzędu 120-150kkm, kiedy to (uśredniając oczywiście!) trzeba zacząć dopłacać tysiące złotych do "normalnej, czystej eksploatacji" i "pakietu startowego". Ot taki urok diesli. 

Edytowane przez teg

Napisano
4 godziny temu, teg napisał:

Ale to bardzo proste. Kupujesz prestiż i samochód za 300 tys., sąsiad nie wie, że kupiłeś za "jedyne" 200. Ty się cieszysz, że jesteś 100 do przodu, a marka nabiera "prestiżu", sąsiadowi lata gul :D  A samochód sprzedaje się lepiej, bo jest odbierany bardziej prestiżowo, jako droższy. 

Oczywiście, że można, na początku będzie nawet fajnie. Ale ja wychodzę z założenia, że po coś ktoś to auto oddaje "do ludzi". Jako tak się składa - sprawdźcie sami - że 99% używanych diesli poleasingowych i po firmach ma przebiegi rzędu 120-150kkm, kiedy to (uśredniając oczywiście!) trzeba zacząć dopłacać tysiące złotych do "normalnej, czystej eksploatacji" i "pakietu startowego". Ot taki urok diesli. 

Ad.1 - Ludzie sami wymusili taką sytuację i ma ona miejsce również w niższych segmentach. Za "moich" czasów w motoryzacji, marki typu Lexus, BMW z którymi miałem styczność, to był rabat od generalnego importera 4-6-9% max (+ bonus kwartalny za plan i inne duperele). Obecnie jako klient końcowy niektórzy otrzymują 20 i więcej (nie, nie są to bajki), więc cenniki musza być podwyższone, aby klient żył w przeświadczeniu, że dobrze kupił auto. W dużej mierze stało się tak, w wyniku wprowadzenia dużej możliwości "personalizacji" aut - tzw. pojedynczych opcji (zamiast pakietów wyposażenia), na których producent kosi krocie...

Ad 2. - przynajmniej ludzie powinni wyciągnąć wniosek, jakie przebiegi bez problemu robi spora część aut będąca na rynku (wszak pewnie z 70-80% aut sprzedawanych w Polsce jest na firmy) - już nawet nie wspominam o ściąganych 10-15 latkach z magicznym mniej niż 200k. Ale też nie można porównywać diesla eksploatowanego w trasie do tego wyłącznie w mieście. Prywatnie diesla do małych przebiegów bym nie kupił, firmowo, w perspektywie czasu i przebiegów - dostosowany pod szybszą potrzebę przemieszczania się w trasach  (gdzie spalanie ws. turbo benzyna zaczyna być różnicą 1-3l - przynajmniej u mnie tak jest) - nadal ma sens ekonomiczny dla firmy ale już coraz mniejszy. Pozostaje tez kwestia serwisu i jego jakości - nie powiesz mi, że spora część nowych TB też nie wymaga już nakładów przy tych przebiegach, z racji coraz bardziej skomplikowanych konstrukcji...A od nowego roku obowiązek posiadania filtrów cząstek podobnych do tych z diesli w imię ekologii

Napisano
Dnia 10.02.2017 o 04:47, Chorzyn napisał:

Obecnie jako klient końcowy niektórzy otrzymują 20 i więcej (nie, nie są to bajki), więc cenniki musza być podwyższone, aby klient żył w przeświadczeniu, że dobrze kupił auto. W dużej mierze stało się tak, w wyniku wprowadzenia dużej możliwości "personalizacji" aut - tzw. pojedynczych opcji (zamiast pakietów wyposażenia), na których producent kosi krocie...

Czyli 32% na BMW 7 to dobry rabat ?

Napisano
  • Autor
Dnia 9.02.2017 o 18:02, mar00ha_ napisał:

Niczym się nie martwię

ja tez nie

podjezdzam na stacje i podczas tankowania kaze sprawdzic

jak bedzie malo to doleja

masz jeszcze mocno peerelowskie myslenie ;]

57 minut temu, bergerac napisał:

32% na BMW 7 to dobry rabat

imo doskonaly

w niemczech do uzyskania po drugiej rejestracji i tak trzeba mocno sie klocic

dex lubin dawal 28 proc na x6 w tlustej wersji

tapatalked

Napisano
3 godziny temu, bergerac napisał:

Zaraz Ci tu napiszą ze nieprawda ;] 

Tak z ulicy z marszu? 2016? Koleżanka dostała 25% na 3ke idąca do wynajmu ale 2017

Napisano
14 minut temu, Chorzyn napisał:

Zaraz Ci tu napiszą ze nieprawda ;] 

Tak z ulicy z marszu? 2016? Koleżanka dostała 25% na 3ke idąca do wynajmu ale 2017

Trochę się musiałem postarać ;)

Napisano
10 minut temu, bergerac napisał:

Trochę się musiałem postarać ;)

Ju pisałem kiedyś...obydwie strony chcą zarobić i tutaj jest najczęściej klucz do negocjacji ;] ile wyszło finalnie ? 

Napisano

Ju pisałem kiedyś...obydwie strony chcą zarobić i tutaj jest najczęściej klucz do negocjacji ;] ile wyszło finalnie ? 

Duuuuzo ;) ale i ilosc opcji duza. Same doplaty za opcje to praktycznie rownowartosc rabatu.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
Napisano
6 godzin temu, bergerac napisał:

Gdzie tyle dają  ? Chętnie skorzystam :ok:

Napisano
34 minuty temu, Chorzyn napisał:

Ja tez, jak sprzedawca ogarnięty ;] może być na priv

Dobrze pamiętam że pracowałeś kiedyś w Lexusie?

Napisano
6 godzin temu, Kalkstein napisał:

masz jeszcze mocno peerelowskie myslenie ;]

Dlaczego? 

mar00ha

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.