Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Kz AK nowego "SUVa" Dacia Duster

Featured Replies

Napisano

Jak w temacie za około dwa miechy stanę przed dylematem doradzenia przy zakupie nowego SUVA. Na razie zainteresowany upatrzył sobie Dacie DUSTER 4x4. Co jeszcze można kupić w podobnych pieniądzach? Drugi na wstępie to któryś z gamy Ssangyong.

AHA silniki to raczej benzynowe pod LPG no i powiedzmy pseudo ( lub nie) 4x4. Raczej nówka lub mało uzywna tzw salonówka.

Według cennika to około 70 000. AHA pojemność mile widziana większa niż 1 litr

Edytowane przez AxiT

Napisano

Dacia miala wypuscic dustera po duzym lifcie w 2017. Na teraz dodali mozliwosc kupna 4x2 i skrzyni edc ( takie dsg od renault).

ile planujesz wydac?

jezeli 70 na 4x4 to chyba zostaje dacia jak bez 4x4 to bralbym cos innego. 

Edytowane przez johnson

Napisano

Vitara. Nawet na 4x4 starczy.

Napisano

Dacia?? Zastanów się trzy razy w co się pakujesz. Brak serwisu, brak wyposażenia, brak komfortu jakiegokolwiek

To dobre jest jako karne auto służbowe a nie prywatne

wysłane z telefonu

Napisano
3 godziny temu, AxiT napisał:

Jak w temacie za około dwa miechy stanę przed dylematem doradzenia przy zakupie nowego SUVA. Na razie zainteresowany upatrzył sobie Dacie DUSTER 4x4. Co jeszcze można kupić w podobnych pieniądzach? Drugi na wstępie to któryś z gamy Ssangyong.

AHA silniki to raczej benzynowe pod LPG no i powiedzmy pseudo ( lub nie) 4x4. Raczej nówka lub mało uzywna tzw salonówka.

nowa vitara

https://www.otomoto.pl/oferta/suzuki-vitara-1-6-4wd-comfort-rok-2017-ID6y5KSR.html

jimny (ale to hardcorowe)

https://www.otomoto.pl/oferta/suzuki-jimny-1-3-elegance-ID6yJyjh.html

ewentualni scross lekko uzywany

https://www.otomoto.pl/oferta/suzuki-sx4-s-cross-premium-4wd-czarny-metalik-ID6yGmet.html

Napisano
7 minut temu, chris_666 napisał:

Dacia?? Zastanów się trzy razy w co się pakujesz. Brak serwisu, brak wyposażenia, brak komfortu jakiegokolwiek

A ten brak serwisu to niby z czego mialby wynikac? 8]

Napisano

A ten brak serwisu to niby z czego mialby wynikac? 8]

Z tego że nikomu w ASO nie chce się pracować - niestety to wieści sprawdzone z Warszawy i Śląska, została nam jeszcze jedna Dacia i czekamy na koniec leasingu - nigdy więcej żadnego padła Dacii ani Renault

wysłane z telefonu

Napisano

Niestety co do aso to prawda we wro tez. Nie wiem jak nawrot co prawda ale add tragedia. Citroen inter car czy Germaz zupelnie inne podejscie do klienta.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Napisano

Vitara, może być tez scross użuwany. Sross dilerzy wyprzedają diesela 4x4 zastepczaki bardzo przyjemne zestawienie.

Renegate trzeba liczyć kolo 80k. Jest jeszcze asx ale nie wiem czy 4x4 dostępny z benzyna.

Co do daci to jak już to wersja z klima jak najtańsza. Inaczej to nijak to się nie opłaca.

Napisano

Nie wiem czy to suv ale nowe kia sportage ?

Może pod koniec roku wymienię moją mazde na takie coś

https://www.otomoto.pl/oferta/kia-sportage-czarny-1-6-gdi-wersja-m-dfa-wyprzedaz-2016-ID6yJ2c5.html

wydaję mi się, że cenowo mogliby zejść nawet do 79 tyś.

Co prawda demon prędkości to to nie jest ale zawsze się trochę wyżej siedzi i po krawężnikach lepiej jeździ.

Edytowane przez Marcin79

Napisano

Rozważałem zakup Dustera i to w najbogatszej wersji, i niestety po wejściu do środka stwierdziłem, że musiałbym nie szanować własnych pieniędzy żeby to kupić. O ile z zewnątrz ładny, o tyle w środku paskudy i nieergonomiczny. 

Napisano
Teraz, spad napisał:

Rozważałem zakup Dustera i to w najbogatszej wersji, i niestety po wejściu do środka stwierdziłem, że musiałbym nie szanować własnych pieniędzy żeby to kupić. O ile z zewnątrz ładny, o tyle w środku paskudy i nieergonomiczny. 

Dokładnie w środku to Clio 3 generacje wstecz. 

Napisano
5 godzin temu, AxiT napisał:

Lpg do nowego dustera 4x4 nie zalozysz .... chyba ze nie chcesz gwarancji

Napisano

ostatnio byłem z żoną w salonie daci. Obsługa super pan bardzo nam chciał to sprzedać a my poważnie zastanawialismy się nad czyms nowym ale budżetowym... Żona zapytała mnie przy wyjściu co mi takiego w życiu złego zrobiła że miała by tym jeździć. Tego czego szukała nie było pod ręką. ..stwierdziła że Mondeo zostaje bo dacia nie jest żadną alternatywą.

życie to nie je bajka

Napisano
38 minut temu, wujekcybul napisał:

Vitara, może być tez scross użuwany. Sross dilerzy wyprzedają diesela 4x4 zastepczaki bardzo przyjemne zestawienie.

Renegate trzeba liczyć kolo 80k. Jest jeszcze asx ale nie wiem czy 4x4 dostępny z benzyna.

Co do daci to jak już to wersja z klima jak najtańsza. Inaczej to nijak to się nie opłaca.

ASX ma teraz 4x4 tylko z dieslem. Za 70k byłaby benzyna 2WD.

Napisano
1 godzinę temu, Marcin79 napisał:

Nie wiem czy to suv ale nowe kia sportage ?

Może pod koniec roku wymienię moją mazde na takie coś

https://www.otomoto.pl/oferta/kia-sportage-czarny-1-6-gdi-wersja-m-dfa-wyprzedaz-2016-ID6yJ2c5.html

wydaję mi się, że cenowo mogliby zejść nawet do 79 tyś.

Co prawda demon prędkości to to nie jest ale zawsze się trochę wyżej siedzi i po krawężnikach lepiej jeździ.

Nie jedzie, pali jak smok. W Łodzi spalanie to pewnie z 11-12 litrów będzie standardem.

Napisano
1 godzinę temu, spad napisał:

jeszcze na postoju jest ok ... ... jeździc tym da sie ino na budowy i w teren ... cywilnie nie dałbym tego rodzinie .,.. i tylko diesel ... benzyna no way

jako alternatywę można popatrzeć na CX3 - bedzie droższa ale o niebo lepiej jedzie i o niebo lepiej wykończona i spalanie benzyny w sumie niekoniecznie wymagające LPG

suzuki vitara w wersji 1,6 benzyna - było super dopóki nie przejechałem sie ... i odpadła

Napisano
  • Autor

No i zawsze jest już jakaś informacją z alternatywą. Zobaczymy jak się to będzie dalej toczyć.

Napisano
3 godziny temu, cesarz napisał:

Niestety co do aso to prawda we wro tez. Nie wiem jak nawrot co prawda ale add tragedia. Citroen inter car czy Germaz zupelnie inne podejscie do klienta.

Add tragedia, dlugoleka ciut lepiej ale tez slabo.

We Wro Renault nie przekonuje jakoscia serwisu niestety....

Napisano
Godzinę temu, johnson napisał:

Add tragedia, dlugoleka ciut lepiej ale tez slabo.

We Wro Renault nie przekonuje jakoscia serwisu niestety....

to chyba ogólopolska akcja - nigdzie nie słyszałem dobrego słowa o tej marce 

Napisano
Jeszcze jest nowy ignis 4x4 [emoji6]

Ale ignis to wielkosc swifta jest i chyba jeszcze 44 nie ma w sprzedazy....nie mowiac ze to swiezynka i prwnie fakapy niemowlece beda
Napisano

lada chwilę ma być nowa generacja dustera...

poczekaj moze na nowe ople... na nazie PSA:)

co prawda mniejszy, ale ten crossland czy jak się ma nazywać (ciut mniejszy od Mokka) wygląda bardzo fajnie..., a piniadze pewnie kolo 60 kzl albo i ponizej bo ma docelowo zastapic merive...

za 70 zkl moze asx jak pisza wyzej?

a moze cos ala Venga, wlasnie meriva...

Napisano
14 godzin temu, mazi napisał:

ssankjank... a kto to kupuje... :/

Ludzie bez kompleksów

Napisano
7 godzin temu, chris_666 napisał:

to chyba ogólopolska akcja - nigdzie nie słyszałem dobrego słowa o tej marce 

O dacii?

W jednej z w-wskich korpo taxi jeździ kilkadziesiąt loganów kombi, dokupowane są kolejne - jak twierdzą kierowcy: jedne z najmniej awaryjnych aut, jakie użytkowali.

Napisano
35 minut temu, Pyrekcb napisał:

O dacii?

W jednej z w-wskich korpo taxi jeździ kilkadziesiąt loganów kombi, dokupowane są kolejne - jak twierdzą kierowcy: jedne z najmniej awaryjnych aut, jakie użytkowali.

tak twierdzą , to dobrze. Znajoma firma w Rumunii też używa dacii , też logany kombi jako serwisówek - faktycznie latają po 400-500 tysięcy , ale awarii maja sporo , niby jadą ale zawsze coś im dolega mniej poważnego 

serwis w warszawie próbowaliśmy chyba każdy serwisując ostatnią sztukę - żaden nie nadaje sie do polecenia , terminy długie, robota nie zrobiona , lecą w kulki cały czas 

do tego komfort jak dwa wieki temu - logan, duster i dokker - chyba gorzej to tylko w Tawrii było :facepalm:

Napisano
49 minut temu, mrBEAN napisał:

Raczej fascynaci potężnej utraty wartości.

No proszę. To w Wwie coraz więcej takich jeździ. Ot, jaki durny naród. Muszą częściej speców z AK czytać

Napisano
4 minuty temu, blue_impuls napisał:

No proszę. To w Wwie coraz więcej takich jeździ. Ot, jaki durny naród. Muszą częściej speców z AK czytać

No tak. Warszawa :oki:

Przepraszam 8-)

Napisano
7 godzin temu, mrBEAN napisał:

Jak ktos kupuje auto na dluzej, to w zasadzie bez znaczenia :ok:

Napisano
9 godzin temu, mrBEAN napisał:

akurat jeśli chodzi o dustera to jesteś w błędzie, bardzo ładnie trzyma cenę

Napisano
1 godzinę temu, bielaPL napisał:

akurat jeśli chodzi o dustera to jesteś w błędzie, bardzo ładnie trzyma cenę

ale to o sangyonga chodziło, a nie o daćkę ;)

Napisano
7 minut temu, Ozarek napisał:

ale to o sangyonga chodziło, a nie o daćkę ;)

jak tak to ok :)

Napisano
4 godziny temu, Maciej__ napisał:

Jak ktos kupuje auto na dluzej, to w zasadzie bez znaczenia :ok:

Można tylko współczuć wtedy.

Co do zasady masz rację, choć finalnie i tak kiedyś się sprzedaje.

Napisano
Teraz, mrBEAN napisał:

Można tylko współczuć wtedy.

Co do zasady masz rację, choć finalnie i tak kiedyś się sprzedaje.

To prawda, ale jak to przeliczysz na PLN to nie wyglada wcale tak dramatycznie,.

Teraz kupisz Sangyonga za 70kPLN zamiast Mokki za 85k po 7-8 latach sprzedasz za 25-30 zamiast 35-40...

Chyba, ze kupisz jakas wypasiona wersje to wtopa bedzie sporo wieksza, ale to raczej nie dotyczy kogos kto rozwaza alternatywe dla Dacii ;)

Napisano

Nie wiem co wy macie do Dacii. Ostatnio miałem okazję pojeździć Dusterem i jestem jak najbardziej pozytywnie nastawiony na zakup tego auta. Nowki z nissana silnikiem nie chce ale trzylatka z k4m jak najbardziej. Jest to proste konstrukcyjnie auto które naprawi każdy kowal - a długo takiego auta szukałem tylko po flu. Masę daciek jeździ po polskich drogach, masę znajomych to posiada i nikt złego słowa nie powie. Ja ASO staram się unikać, bo takie rzeczy jak wymianę oleju i filtrów zrobię sam za free a k4m z doświadczenia wiem że jest bezawaryjny a jakieś typowe usterki potrafię zrobić samemu lub każdy mechanik.

Co najśmieszniejsze masę osób które kupiły Daćki kupują następne... 

320 tys km 

https://www.otomoto.pl/oferta/dacia-logan-gaz-prins-klima-czujniki-cofania-kamera-ID6yCVbN.html#xtor=SEC-8

296 tys km

https://www.otomoto.pl/oferta/dacia-sandero-salon-polska-i-wlasciciel-klimatyzacja-fv23-ID6yFPiP.html

299 tys km

http://allegro.pl/dacia-duster-1-5-dci-2010r-klima-okazja-i6702888401.html

Edytowane przez Luke16

Napisano
2 godziny temu, Luke16 napisał:

Nie wiem co wy macie do Dacii. Ostatnio miałem okazję pojeździć Dusterem i jestem jak najbardziej pozytywnie nastawiony na zakup tego auta. Nowki z nissana silnikiem nie chce ale trzylatka z k4m jak najbardziej. Jest to proste konstrukcyjnie auto które naprawi każdy kowal - a długo takiego auta szukałem tylko po flu.

Niechęć do Dustera wynika pewnie z niewiedzy bo nikt z "znawców" Dacii nie wie ze Duster ale ten po FL jest minimalnie lepiej wykończony niż Logan czy Sandero.

Napisano

KYRTAP ale oznacza to jedno że userzy autokacika w 80% zarabiają 10 tyś zł miesięcznie i stać ich na auta warte po 200 tyś zł, lub iż gdyż ponieważ mają kompleksy. Mi osobiście Duster po flu przypasowal i takiego auta szukam. Żonie znowu Sandero Stepway się spodobało i możliwe że takie sobie też w przyszłości sprawimy. Jak idzie motto Dacii "wybieram mądrze". Koleżanka z pracy powiedziała mi że jak sprawie sobie dustera to prędzej go zajezdze niż sprzedam. Ja potrzebuje auta prostego gdzie z byle awarią nie będę musiał jechać do ASO a naprawie to w garażu. Lubię prostotę i nie potrzebuje zbędnych gadżetów typu S&S czy automatycznej dziesieciostrefowej klimy....

Co do nowego dustera z nissanowskim silnikiem sam sprzedawca odradzil mi go do lpg... 

Napisano
21 godzin temu, mrBEAN napisał:

No tak. Warszawa :oki:

Przepraszam 8-)

Grunt to wykazać się inteligencją  :hehe:

Napisano

Ujeżdżam Dustera dci 4x4 służbowo od listopada w wersji urban explorer (10kkm pękło) i w sumie jeszcze z żadnym autem nie miałem takich sprzecznych odczuć jak z tym. Z jednej strony stosunkowo niezły komfort i prowadzenie (no może poza wrażliwością na boczny wiatr na autostradzie), nienajgorsze wyposażenie z nawigacją 7' włącznie, rewelacyjne zachowanie w trudniejszych warunkach (sporo jeżdżę po budowach). Z drugiej strony wytłumienie powyżej 120km/h pozostawia sporo do życzenia, spalanie na autostradzie przy prędkościach 140-150 grubo ponad 8l ropy, wykończenie na poziomie lat 90. To auto można jednocześnie polubić i znienawidzieć. Prywatnie bym go za te pieniądze nie kupił (74kzł).

Napisano
6 godzin temu, KYRTAP napisał:

9 godzin temu, Luke16 napisał:

to nie jest śmieszne, że ludzie nie maja absolutnie żadnych wymagań co do samochodu - z takim podejściem to jest super auto 

4 godziny temu, krecha napisał:

To auto można jednocześnie polubić i znienawidzieć. Prywatnie bym go za te pieniądze nie kupił (74kzł).

nadaje się na służbówkę jak najbardziej , pod warunkiem , że dostaniesz je na dojazdy dom-praca-dom nie dalej niż 20 km - czasem muszę tym pojechac i zawsze czuję niesmak i zdziwienie, że to nie nadaje sie do dłuższego jeżdzenia mimo, że z zewnątrz wygląda nieźle 

ostatnio zadziwiło mnie, że szyby same opadają - po 15 km jazdy luzują sie na tyle że zaczyna gwizdać ;l

Napisano

A wiecie co jest najlepszego w Dacii? Że marka potrafiła powstać z popiołów i budzi bardzo wiele emocji, które w motoryzacji są - prawie - najważniejsze. Nikt, kto nie lubi jeździć samochodem nie będzie cenił Dacii bo nie jest to typ syntetycznego izolatora. Ludzie, którzy nie lubią jazdy szukają w aucie ciszy, komfortu, przyspieszenia, spokoju, ciepła w zimie, chłodu w lecie, braku konieczności robienia czegokolwiek, gadżetów dla gimnazjalistów i internetu. Nie zapomnijmy też o szukaniu poklasku (wygląd, kolor, felgi, znaczek). I dla tych ludzi, rynek ma szeroką ofertę. Dacia takich aut nie oferuje, celuje w mniejszość, która ceni prostotę i skuteczność. I tu tkwi fenomen marki. Celując w mniejszość, osiąga komercyjny sukces. Jasne, że Logan nigdy nie prześcignie Golfa, ale swoich klientów będzie mieć.

Ja mam ogromną sympatię do Dacii, która kipi charakterem, ale niska jakość, która przekłada się na określone koszty jest dość oczywista. Nie można tylko mylić niskiej jakości z awaryjnością czy brakiem skuteczności, pewności, zaufania. Teraz Dacie sprzedają z 5-letnią gwarancją. Czy to coś imponującego? Absolutnie nie.

Ale nie dziwne są opinie, że Dacia jest głośna, wrażliwa, ma tani plastik itp. Ale wtedy przypomina mi się moja córka, która powiedziała, że w morzu woda jest słona...więc ona woli się kąpać w basenie. I dla tych, którzy wolą się kąpać w basenie, Karl Benz stworzył Octavię TDI.;]

Pozdrawiam.

Napisano
15 godzin temu, Luke16 napisał:

Nie wiem co wy macie do Dacii. Ostatnio miałem okazję pojeździć Dusterem i jestem jak najbardziej pozytywnie nastawiony na zakup tego auta. Nowki z nissana silnikiem nie chce ale trzylatka z k4m jak najbardziej. Jest to proste konstrukcyjnie auto które naprawi każdy kowal - a długo takiego auta szukałem tylko po flu. Masę daciek jeździ po polskich drogach, masę znajomych to posiada i nikt złego słowa nie powie. Ja ASO staram się unikać, bo takie rzeczy jak wymianę oleju i filtrów zrobię sam za free a k4m z doświadczenia wiem że jest bezawaryjny a jakieś typowe usterki potrafię zrobić samemu lub każdy mechanik.

320 tys km 

https://www.otomoto.pl/oferta/dacia-logan-gaz-prins-klima-czujniki-cofania-kamera-ID6yCVbN.html#xtor=SEC-8

296 tys km

https://www.otomoto.pl/oferta/dacia-sandero-salon-polska-i-wlasciciel-klimatyzacja-fv23-ID6yFPiP.html

299 tys km

http://allegro.pl/dacia-duster-1-5-dci-2010r-klima-okazja-i6702888401.html

Znana jest mi trwałość Dacii, sam znam kilka Loganów z kosmicznymi przebiegami, których nikt się po nich nie spodziewał. Z tego też powodu rozważałem zakup Dustera. Ale niestety nawet w najbogatszej wersji, którą chciałem kupić po wejściu do środka przeżyłem rozczarowanie. Żona nawet na jazdę próbną nie chciała się wybrać. Weszła do auta w salonie i pierwsze co powiedziała to nie ma mowy, żeby wydać 70 kPLN i jeździć takim gruzem w środku. Ja przez grzeczność i ciekawość wybrałem się na jazdę. I pierwsze co mnie zniechęciło to ergonomia przycisków, jak dobrze pamiętam otwieranie szyb czy to regulacja lusterek w jakimś kosmicznym miejscu. No i ta krótka jedynka, przy napędzie 2x2 i jeździe w mieście bezsensowne rozwiązanie. I choć nadal Dyster z zewnątrz mi się podoba to jakość wykonania środka odrzuca.

Napisano
21 minut temu, p i p p napisał:

Ludzie, którzy nie lubią jazdy szukają w aucie ciszy, komfortu, przyspieszenia, spokoju, ciepła w zimie, chłodu w lecie, braku konieczności robienia czegokolwiek, gadżetów dla gimnazjalistów i internetu. Nie zapomnijmy też o szukaniu poklasku (wygląd, kolor, felgi, znaczek). I dla tych ludzi, rynek ma szeroką ofertę. Dacia takich aut nie oferuje, celuje w mniejszość, która ceni prostotę i skuteczność.

No już dawno głupszego wniosku nie przeczytałem. Czyli co, Ci co jeżdżą wozem drabiniastym to prawdziwi miłośnicy motoryzacji bo podróż czują całym sobą? Dacia to ma być tania marka grupy Renault-Nissan i nic więcej. Taka odpowiedź na Skodę w grupie VAG. Tyle tylko, że VAG podciągnął Skodę i konkuruje ona w grupie z VW a Renault trzyma Dacię w segmencie tańszych aut. W zasadzie z Dacią jest tak, że tam gdzie kończy się cennik Dacii, zaczyna się Renault. Zobacz na dwa SUV-y w grupie: Duster i Kadjar. Najtańszy Kadjar w cenie najdroższego Dustera. Piszesz też, że Dacia nie oferuje modeli pod poklask, czyli wygląd, felgi, kolor. A czym jest model Stepway, albo Duster w najbogatszej wersji Dark Night czy jak to tam się nazywa. Stylizowane relingi, orurowanie, ciemnie szyby, większe alusy. Tylko co z tego jak w środku padaka.

Napisano
21 minut temu, spad napisał:

Znana jest mi trwałość Dacii, sam znam kilka Loganów z kosmicznymi przebiegami, których nikt się po nich nie spodziewał. Z tego też powodu rozważałem zakup Dustera. Ale niestety nawet w najbogatszej wersji, którą chciałem kupić po wejściu do środka przeżyłem rozczarowanie. Żona nawet na jazdę próbną nie chciała się wybrać. Weszła do auta w salonie i pierwsze co powiedziała to nie ma mowy, żeby wydać 70 kPLN i jeździć takim gruzem w środku. Ja przez grzeczność i ciekawość wybrałem się na jazdę. I pierwsze co mnie zniechęciło to ergonomia przycisków, jak dobrze pamiętam otwieranie szyb czy to regulacja lusterek w jakimś kosmicznym miejscu. No i ta krótka jedynka, przy napędzie 2x2 i jeździe w mieście bezsensowne rozwiązanie. I choć nadal Dyster z zewnątrz mi się podoba to jakość wykonania środka odrzuca.

W tym roku ma byc nowa generacja, wiec jest szansa ze sporo poprawia :ok:

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.