Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Spalanie wg danych producenta a realne

Featured Replies

Napisano

Taki test z najnowszego motoru:

a1ff284eb1344439aab347ecfef9ae38.png

moj akurat ladnie, 2 miejsce i najmniejsze spalanie z calej listy.

Napisano
14 minut temu, PawelWaw napisał:

Mój wg producenta w mieście 6.2, a dziś mam na kompie 9.9 :hehe: 1.2t by Reno ;]

Edytowane przez bartekm

Napisano
10 minut temu, Rado_ napisał:

Smax pali mniej od cmax ?

Smax diesel, cmax noPb.

Napisano
Teraz, Rado_ napisał:

Nie wiem na co patrzysz, ale ja tam widzę ten sam silnik benzynowy.

Według danych fabrycznych Cmax pali troszkę mniej od Smaxa, i to jest logiczne. Różnice są w spalaniu z testu, więc inny kierowca, inne warunki itp. To pokazuje ile warte jest to porównanie ;] 

Napisano
1 minutę temu, Rado_ napisał:

Nie wiem na co patrzysz, ale ja tam widzę ten sam silnik benzynowy.

Masz racje.

Patrzylem na Smaxa z 2L dieslem, bo obok siebie były.

Napisano
  • Autor
2 godziny temu, bartekm napisał:

Mój wg producenta w mieście 6.2, a dziś mam na kompie 9.9 :hehe: 1.2t by Reno ;]

w gazecie jest 5,3 producent, realne 6,7

Napisano
2 godziny temu, ZUBERTO napisał:

Masz racje.

Heh..fakt a ja nie zauważyłem  go 

Napisano

Test tak jakby pisany na kolanie, mało miarodajny 8-)

Napisano
12 godzin temu, PawelWaw napisał:

a1ff284eb1344439aab347ecfef9ae38.png

Touran 2.0 TDI 150KM DSG.

Spokojna trasa, ale bez starania się...

1h13m, 107km, średnia 90km/h, 4.5l/100km...

IMG_20170522_222821.jpg.56c4bb60a10e9acd3acc951a1f73d3dc.jpg

Powrót ciut szybciej, ale doszło też trochę wolniejszych dróg. Całość...

3h13m, 243km, średnia 76km/h, 5.2l/100km...

IMG_20170523_004659.jpg.b699aaa4d5d0b73a5aea365b6cdf5db2.jpg

Napisano
Dnia 31.05.2017 o 07:16, K3 napisał:

Touran 2.0 TDI 150KM DSG.

Spokojna trasa, ale bez starania się...

1h13m, 107km, średnia 90km/h, 4.5l/100km...

Powrót ciut szybciej, ale doszło też trochę wolniejszych dróg. Całość...

3h13m, 243km, średnia 76km/h, 5.2l/100km...

O ile w trasie mozna w ON poruszac sie w okolicy 4,5-5,5 to w miescie jakies   spalanie 6,1 dla auta co wazy 1,8tony Smax

U mnie o dziwo producent w miescie podaje 7,8, a mam 7,5, w trasie podaje 5 a najnizej mialem 5,1 jednak najczesciej 5,4-5,7 (BOX,familia)

I producent powinien podawac spalanie dla kierowcy i 5litrow paliwa i dla DMC.

Napisano

Weeeź, te 1,2 chla tyle co V6
Z drugiej strony, 0,9 łapie się w tabelach producenta
Napisano

Nie może być TSI pali o 32% więcej. Ameryki nie odkryli ja zawsze plus 2 l do katalogowego dodaje.

Napisano

2.0 HDI wyszło im średnio w teście 5.6 :totalszok:

To ja chyba nie umiem jeździć, bo mnie wychodzi 6.5 i to w 1.6 HDI opakowanym w mniejszego P308.

Napisano

Przyznam się że jak słyszę jak ktoś się chwali minimalnym spalaniem to jakby chwalić się tym ze jego kobieta nie ma cycków. Moc silnika się z niczego nie bierze i samochód który jedzie musi palić :) Jednak z drugiej strony warto porównać to co mówi producent z tym co my osiągamy - cześć producentów notorycznie oszukuje na spalaniu, inni są bardziej uczciwi.

Sent from my iPhone using Tapatalk

Napisano
Dnia ‎2017‎-‎05‎-‎30 o 18:56, PawelWaw napisał:

Czy oni podali spalanie "rzeczywiste z komputera", czy rzeczywiste z dystrybutora?

W moim Galaxy, do komputera trzeba jeszcze dodać 0,5 - 1.0 litr ;]

Napisano
Dnia ‎2017‎-‎05‎-‎30 o 19:25, ZUBERTO napisał:

Swoją drogą to spalanie z gazety dla 1.5 ecoboost też wg mnie jest nierealne.

W Galaxy 1.6EB nie udało mi się zejść poniżej 10l w mieście i 8l w trasie. A galaxy i S-max to kilkadziesiąt kilogramów różnicy i tylko chyba przez niewielkąróżnicę w długości nadwozia.

Napisano
Dnia 5/31/2017 o 12:17, iwik napisał:

2.0 HDI wyszło im średnio w teście 5.6 :totalszok:

To ja chyba nie umiem jeździć, bo mnie wychodzi 6.5 i to w 1.6 HDI opakowanym w mniejszego P308.

Pacz na to:

Napisano

2.0hdi w 5008 przy normalnej eksploatacji spalanie oscyluje w okolicach 8l/100km  .Jeżdżąc  ekonomicznie pewnie można zejść poniżej 7l. 

Edytowane przez lukash21

Napisano

Opel o insigni 1.6 turbo 170km napisał średnio 5,9l/100. Jeżdżąc nawet jak ciota, takiego wyniku nie da się osiągnąć. Insignia 1.6t średno spala 9l/100 .

Napisano
Dnia 31.05.2017 o 13:40, Florydziak napisał:

Przyznam się że jak słyszę jak ktoś się chwali minimalnym spalaniem to jakby chwalić się tym ze jego kobieta nie ma cycków. Moc silnika się z niczego nie bierze i samochód który jedzie musi palić :)

Przyznam się, że jak słyszę, jak ktoś nie kontroluje/olewa spalanie (ile wleję, tyle spali), to jakby chwalić się tym, że jego kobieta chleje na potęgę. Nałóg się z niczego nie bierze i kobieta, która pije, musi walić ciągle i bez przerwy :)

Napisano
9 minut temu, romano11 napisał:

Przyznam się, że jak słyszę, jak ktoś nie kontroluje/olewa spalanie (ile wleję, tyle spali), to jakby chwalić się tym, że jego kobieta chleje na potęgę. Nałóg się z niczego nie bierze i kobieta, która pije, musi walić ciągle i bez przerwy :)

nie pisał o kontrolowaniu, tylko o chwaleniu swoich osiągów minimalnego spalania

Napisano
28 minut temu, romano11 napisał:

Że co? :facepalm:

Auto musi palić, człowiek pić nie musi.

Kupując auto zakładamy określone spalanie, pewnie na początku je sprawdzamy z ciekawości. Po co robić to potem? Będzie paliło mniej?

Napisano
8 godzin temu, K3 napisał:

Auto palić musi.

Kupując auto zakładamy określone spalanie, pewnie na początku je sprawdzamy z ciekawości. Po co robić to potem? Będzie paliło mniej?

I chodzi o to - przynajmniej ja mam takie podejście, by paliło jak najmniej.

Ciekawe podejście: policzysz sobie spalanie raz i co: zakładasz, że potem w każdych warunkach spala podobnie? Może i liczenie tego nie ma wpływu na spalanie, ale pozwolisz mi liczyć? Mogę?

Napisano

Parametr spalanie w samochodzie bez patrzenia ile Ci samochód daje satysfakcji, jak bardzo się psuje i ile za niego zapłacisz jako całość jest jak mierzenie ile Ci prądu weźmie telewizor bez sprawdzania ile innych odbiorników prądu masz w domu.

Wysłane z mojego E6883 przy użyciu Tapatalka

Napisano

U mnie Cuore pali dokładnie tyle co podaje producent a jak jadę na trasie 2m. za TIR-em to nawet 20% mniej.

;)

Napisano
Dnia 30.05.2017 o 19:11, bartekm napisał:

O to widzę, że 1,2 PureTech by pezo palące w mieście około 9 nie jest wyjątkiem :hehe:

Napisano
Teraz, Konrad` napisał:

O to widzę, że 1,2 PureTech by pezo palące w mieście około 9 nie jest wyjątkiem :hehe:

Miasto to miasto, nie ma totamto ;] w trasie przy średniej afair 125km/h pokazał raz 7.1, raz 7.6.

Napisano
Dnia 3.06.2017 o 06:49, romano11 napisał:

Ciekawe podejście: policzysz sobie spalanie raz i co: zakładasz, że potem w każdych warunkach spala podobnie?

nie  sprawdzam ;] 

bo  mi  żlopie  jak  smok  wawelski  i  nie  chce  sie  denerwowac :P

• 2 tygodnie później...
Napisano
4 minuty temu, mrBEAN napisał:

Kolega widzę lubi sporty ekstremalne ;]

Jakby TIR zaczął hamować... To generalnie im bliżej, tym mniejsze szkody w aucie... ;]

Napisano
2 godziny temu, K3 napisał:

Jakby TIR zaczął hamować... To generalnie im bliżej, tym mniejsze szkody w aucie... ;]

Najlepiej jechać dotykając zderzakiem belki w naczepie.

;)

Napisano

Dopóki nie wyelimiujemy z użycia podczas badań homologacyjnych przy uzyciu nowego europejskieco cyklu pomiarowego, to takie rozbieżności będziemy mieli dalej... i producentom można naskoczyć, bo piszą w katalogach że to wg jakiejś tam dyrektywy  zmierzone.... no i to może być prawda, bo jeśli by wziąć dany model i przebadać zgodnie z dyrektywą, to by tak samo wyszło jak w katalogu.... tyle że cykl pomiarowy wg. dyrektywy jest nieżyciowy:

- jazda odbywa się w temperaturze 20 C,

- samochód jedzie na rolkach w sciśle zaprogramowanym cyklu (trochę po mieście, trochę po trasie 90 na najwyższym biegu, trochę na trasie 120 km/h na najwyższym biegu),

- część cyklu samochód stoi w miejscu (właśnie do tego celu wprowadzono systemy systemy start-stop - żeby podczas tego postoju oszczędzić paliwo i na koniec badania homologacyjnego wyszedł niższy wynik spalania),

- eco-driving to pikuś ... w tym cyklu wszystko dzieje się naprawdę wolno i delikatnie,

- badanie odbywa się na dystansie kilkunastu kilometrów.

Napisano
Dnia 2.06.2017 o 21:51, romano11 napisał:

Jeśli ktoś myli samochód z kobietą to rzeczywiście mogą mu się nasuwać podobne porównania. Warto znaleźć jakąś kobietę, postawić obok samochód i obczaić różnice.

:hehe:

Napisano
49 minut temu, Manx napisał:

Dopóki nie wyelimiujemy z użycia podczas badań homologacyjnych przy uzyciu nowego europejskieco cyklu pomiarowego, to takie rozbieżności będziemy mieli dalej... i producentom można naskoczyć, bo piszą w katalogach że to wg jakiejś tam dyrektywy  zmierzone.... no i to może być prawda, bo jeśli by wziąć dany model i przebadać zgodnie z dyrektywą, to by tak samo wyszło jak w katalogu.... tyle że cykl pomiarowy wg. dyrektywy jest nieżyciowy:

- jazda odbywa się w temperaturze 20 C,

- samochód jedzie na rolkach w sciśle zaprogramowanym cyklu (trochę po mieście, trochę po trasie 90 na najwyższym biegu, trochę na trasie 120 km/h na najwyższym biegu),

- część cyklu samochód stoi w miejscu (właśnie do tego celu wprowadzono systemy systemy start-stop - żeby podczas tego postoju oszczędzić paliwo i na koniec badania homologacyjnego wyszedł niższy wynik spalania),

- eco-driving to pikuś ... w tym cyklu wszystko dzieje się naprawdę wolno i delikatnie,

- badanie odbywa się na dystansie kilkunastu kilometrów.

Może też być tak, że cykl homologacyjny jest po to, żeby porównać RÓŻNICE między samochodami, nie żeby dać odpowiedź ile będzie palił Mondeo na wycieczce do Lidla w Pcimiu dolnym oraz w centrum Warszawy.

Napisano
4 godziny temu, Ryb napisał:

Może też być tak, że cykl homologacyjny jest po to, żeby porównać RÓŻNICE między samochodami, nie żeby dać odpowiedź ile będzie palił Mondeo na wycieczce do Lidla w Pcimiu dolnym oraz w centrum Warszawy.

Pod tym względem ma to sens... ale potem te dane są przedstawiane klientom, którzy wierzą, że dany model będzie im palił tyle i ile w katalogu... a tu gucio bo będzie tyle palił, ale nie na drodze, a jedynie na stanowisku pomiarowym. I druga sprawa - to czy nowy model spełnia emisji spalin jest ustalane na podstawie tychże samych badań homologacyjnych. Tak więc to nie do końca to zostało wymyślone do celów porównawczych... ale faktycznie tylko tak traktowane ma jakąś namiastkę sensu. Coż różnica pomiędzy badaniem laboratoryjnym a życiem jest taka, że w rzeczywistośći mała fiesta paliła i emitowała tyle samo ile Porsche Cayenne miało na papierze ;)

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.