Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Kupujemy Szybkie taczki 300KM +

Featured Replies

Napisano
Według mnie jedynym problemem Tesli jest waga. [emoji20]
Masz +1000 lbs w stosunku do Vette. 

Ale np. w zakrętach trzyma się równie dobrze. Przyspieszenie ma lepsze. Drogę hamowania porównywalną. A w przypadku wypadku to jednak te dwie tony działają jak taran.

Sent from my refurbished iPhone 5 using Tapatalk
Napisano
Dnia 24.10.2017 o 13:30, OZI napisał:

Audi jest rzeczywiście dobrze poskładane. Pare lat temu już sieborzymierzalem do S3 ale wtedy wygrał Lexus.

S3 miał tez masę problemów - ale lud twierdzi ze duża ilość została wyeliminowna.

Patrząc jak auto jeździ to mysle ze jeśli nic nie znajdę lepszego to S3 jest faworytem...

Sent from my iCrap using Tapacrap

Kolega już się nacieszył nowym S3, auto ma miesiąc z czego od prawie 3 tyg stoi w serwisie .. padło DSG 8-)

Napisano
21 godzin temu, format napisał:

W tych kategoriach nawet zakup czegoś powyżej 25KM nie ma sensu. Pytanie kto kupuje samochód wyłącznie na ich podstawie.

Ja od tygodnia jeżdżę czymś co ma ponad 240KM.

Wczoraj wsiadłem w coś co ma 140KM i autentycznie z ręką na sercu napiszę, że to 140KM jest lepsze do jazdy.

I to mocniejsze i to słabsze, to jest ten sam model samochodu, różni je moc, skrzynia i napęd.

Chciałem kupić jeszcze mocniejsza wersję i chyba Bóg czuwał nade mną, że tego nie zrobiłem.

Doskonale od tygodnia rozumiem wszystkie wersje S-line, itp, które tylko ładnie wyglądają, ale mają zwykłe silniki.

Duża moc świetnie się sprawdza w dużej cięzkiej budzie, w limuzynie która ze słabym silnikiem by była uciążliwa w użytkowaniu. W kompakcie rakietowy start jest kiepskim pomysłem.

Napisano
7 minut temu, kravitz napisał:

Wczoraj wsiadłem w coś co ma 140KM i autentycznie z ręką na sercu napiszę, że to 140KM jest lepsze do jazdy.

I to mocniejsze i to słabsze, to jest ten sam model samochodu, różni je moc, skrzynia i napęd.

Chciałem kupić jeszcze mocniejsza wersję i chyba Bóg czuwał nade mną, że tego nie zrobiłem.

Doskonale od tygodnia rozumiem wszystkie wersje S-line, itp, które tylko ładnie wyglądają, ale mają zwykłe silniki.

Duża moc świetnie się sprawdza w dużej cięzkiej budzie, w limuzynie która ze słabym silnikiem by była uciążliwa w użytkowaniu. W kompakcie rakietowy start jest kiepskim pomysłem.

Ja duzo jezdzilem focusem rs i 350km uwazam za opcje dajaca mega frajde z jazdy. Zero uciazliwosci.

Gdyby nie to ze nie stac mnie teraz na weekendowe auto za 170tys pln to bym sie sekundy nie zastanawial.

Napisano

W kompakcie rakietowy start jest kiepskim pomysłem.

Wiem czym jeździsz, z wyjątkiem jedynki i dwójki (trakcja) to się zbiera prawie identycznie jak astra 1.6. Na czym polega ten "kiepski pomysł"?

tapatalked

Napisano
3 minuty temu, format napisał:

Wiem czym jeździsz, z wyjątkiem jedynki i dwójki (trakcja) to się zbiera prawie identycznie jak astra 1.6. Na czym polega ten "kiepski pomysł"?

tapatalked

@kravitz kupił sportowa wersję cywilnego kompakta i nie ogarnia po prostu 😁

Napisano

. Na czym polega ten "kiepski pomysł"?

Nerwowością na drodze.

Dzisiaj miałem np taką sytuację, dla mnie wręcz niepokojącą.

Jechaliśmy z rodziną tym autem.

Włączyłem się na trasę, w lewym lusterku widzę auto zbliżające się na pasie na który chcę wskoczyć, ale jest ze 30m za mną. Dałem kierunek, gaz do dechy. Po sekundzie zabrakło mi już miejsca, ale z przodu (poprzedzające auto dogoniłem). Musiałem hamować, albo wskoczyć na lewy pas gdzie było jeszcze szybsze auto, no to znowu gaz do dechy. Nie wiem ile minęło żeby ktoś nie zaczął wyciągac wartości przyśpieszen w sekundach, ale dla mnie minęły może ze 3 sekundy. Było 160km/h. Oczywiście ja tyle nie jeżdżę, więc pojawia się zagwozdka. Czy zwalniać jak się właśnie komuś wpieprzyłem? Trochę nieładnie. Czy wjeżdżać na środkowy pas pomiędzy samochody które jadą dosyć ciasno? Też dziwnie.

Każdy powie, że nie musiałem wjeżdżać z gazem do dechy, że w ogóle nie musiałem tej całej historii zaczynać, tylko poczekać. Mogłem i nie ma tu usprawiedliwienia.

Tylko w wolniejszym aucie takie historie się jednak nie działy, a w szybszym mam takie dylematy codziennie.

Nie wiem jak zachowuje się Astra 1.6, ale jeśli tak właśnie, to też jest już autem uciążliwym.

Moje zdanie jest takie, że coś co ma około 150KM z turbo w kompakcie jest idealne do jazdy. Jak nie ma tam turbo ale jest automat to też jest ok, bo w sumie ta moc i tak jest na zawołanie.

Sporo jeździłem samochodami swoimi własnymi które miały około 8,5s do setki i to było bardzo optymalne. Szybkie ruszenie pod światłami, całkiem komfortowe wyprzedzanie, ale jednak bez dziwnych prędkości osiąganych na zawołanie.

Napisano
24 minuty temu, johnson napisał:

Ja duzo jezdzilem focusem rs i 350km uwazam za opcje dajaca mega frajde z jazdy. Zero uciazliwosci.

Gdyby nie to ze nie stac mnie teraz na weekendowe auto za 170tys pln to bym sie sekundy nie zastanawial.

Dla mnie uciążliwe jest też np to, że pojawiają się sytuacje gdzie jestem wrzodem na tyłku dla innych użytkowników drogi.

Patrz opisana sytuacja z prędkością mocno nieprzepisową, z której musiałem się wycofać, ale czego bym nie wybrał to kogos musiałem wkurzyć.

Co do Focusa, to rozumiem, że to ten najnowszy "Conclave edition"? Wnioskuję z mocy? ;]

Jak tam z zawieszeniem? Nie omijałeś studzienek?

W takich autach właśnie chyba najgorsze jest to, że one muszą być sportowo zestrojone i na oponie której prawie nie ma.

Napisano
42 minuty temu, kravitz napisał:

Dla mnie uciążliwe jest też np to, że pojawiają się sytuacje gdzie jestem wrzodem na tyłku dla innych użytkowników drogi.

Patrz opisana sytuacja z prędkością mocno nieprzepisową, z której musiałem się wycofać, ale czego bym nie wybrał to kogos musiałem wkurzyć.

Co do Focusa, to rozumiem, że to ten najnowszy "Conclave edition"? Wnioskuję z mocy? ;]

Jak tam z zawieszeniem? Nie omijałeś studzienek?

W takich autach właśnie chyba najgorsze jest to, że one muszą być sportowo zestrojone i na oponie której prawie nie ma.

Ta edycja "czekam na nowy silnik".

Studzienki faktycznie trzeba omijac bo szkoda kol ale poza tym super. Sprezysty a nie betonowo twardy zawias. 4x4 i jakies takie poczucie obcowania z zywa maszyna. Tu nadrzuci tylem nagle albo przy 160 na luku zamyszkuje. Przekomarza sie ale jeszcze bez poczucia ze auto chce cie zabic.

Kiedys zostalem przewieziony 700km evo i ten samochod chcial tylko zabic kierowce i pasazerow. 

Napisano
Dnia 11/11/2017 o 08:46, Florydziak napisał:

Ale np. w zakrętach trzyma się równie dobrze. Przyspieszenie ma lepsze. Drogę hamowania porównywalną. A w przypadku wypadku to jednak te dwie tony działają jak taran.

Równie dobrze przy normalnej ulicznej jeździe to się zgodzę. :ok:

Dając ostro w palnik przejedź slalom ciężkim autem i lekkim to pogadamy.;]
Mam ciężkiego truck-a więc coś o tym mogę powiedzieć. 

Napisano
Równie dobrze przy normalnej ulicznej jeździe to się zgodzę. :ok:

Dając ostro w palnik przejedź slalom ciężkim autem i lekkim to pogadamy.;]

Mam ciężkiego truck-a więc coś o tym mogę powiedzieć. 

Byłem dziś w salonie Tesli i pojezdzilem 100D. Trzyma się drogi lepiej niż Corvette. Niestety spoźniłem się o kilka dni i nie da się już zamówić z dostawą do końca roku = czekamy co Trump wymyśli z podatkami na przyszły rok i zniżką na elektryczne.

e9264c534c175db642f8508e705efebf.jpg

Napisano

8223b2745ec0fd871dfcbef277d13306.jpg

Przymierzanie czy Tesla wejdzie do garażu. Wygląda na to ze wejdzie bez problemu.

Napisano
6 godzin temu, Florydziak napisał:

Przymierzanie czy Tesla wejdzie do garażu. Wygląda na to ze wejdzie bez problemu.

Taka podpowiedź, że Tesla ma złożone lusterka, a Mercedes rozłożone. Może to byc kluczowe :phi:

Autko bardzo fajne, szkoda że w PL mega drogie.

Napisano
6 godzin temu, Florydziak napisał:

8223b2745ec0fd871dfcbef277d13306.jpg

z tej perspektywy to jednak tesla brzydka

Napisano

Taka podpowiedź, że Tesla ma złożone lusterka, a Mercedes rozłożone. Może to byc kluczowe :phi:

Autko bardzo fajne, szkoda że w PL mega drogie.

Tu niestety tez bardzo drogie, ale rezygnując z pewnych opcji i wybierając mniejsza baterie 75kWh (która jak na nasze potrzeby wydaje się zupełnie wystarczająca) daje się opanować cenę. Jedyne co boli to brak możliwości kupienia poszczególnych opcji osobno - np. chętnie bym dopłacił za lepszy sprzęt Hi-Fi ale muszę wraz z nim wziąć podgrzewane siedzenia i kierownice która na FL jest zbędna i jakiś system filtrowania powietrza który jest jeszcze bardziej zbędny. W standardzie dają mi regulację wysokości zawieszenia której bym w życiu nie kupił bo po co? Wolał bym ją zamienić na jakiś ładniejszy kolor (np. biały). Ale takiej opcji nie ma. Skory tez już nie kupisz - tylko plastikowe siedzenia są teraz dostępne. Kanapa z tylu przypomina Forda Crown Victoria - nie wyobrażam sobie paru godzin siedzenia na niej - jest za niska. Najnowszy materiał Tesli który ma być lepszy niż skóra jest tak przeraźliwie biały ze aż oczy bolą, zresztą w sklepie mieli próbki i to był jedyny materiał na którym widać było macanie ludzi (był szary na środku). Ten ekran na środku jest tak niewygodny w użyciu jak to tylko możliwe. Zero szans na zmianę czegokolwiek bez odrywania wzroku od drogi. Siedzenia z przodu tez jakieś wygodne nie są - w porównaniu z Mercedesem czuje się jak w jakimś tanim kompakcie. Mniej sposobów regulacji, brak podparcia nóg na dłuższych trasach itp. I nie da się dopłacić za lepsze - są takie i koniec. Sam samochód sprawia wrażenie poskładanego w pośpiechu i niedokładnie - nierówne szczeliny itp. Ale jak się nim przejedziesz to zapomina się o tych wszystkich niedogodnościach. Przede wszystkim genialne jest sterowanie jednym pedałem - hamulców się właściwie nie używa. Przyspieszenie zdumiewające. Nie tylko ze startu (tu akurat model w którym jeździłem nie był wcale jakoś lepszy od Merca) ale przede wszystkim w dowolnym momencie - jedziesz 30 MPH, wciskasz gaz i samochód dosłownie wystrzeliwuje jak z procy. Podobnie przy 70 MPH - nadal przyspieszenie jest zabójcze. Pewnie wyżej nie jest już tak pięknie ale przy typowych do jazdy miejskiej prędkościach to pełen odlot. Autopilot rozczarowuje. Nie umie rozpoznać czerwonego światła. Na autostradzie jest OK pod warunkiem ze nie ma robot drogowych - wtedy lepiej mu zabrać kierownice bo były przypadki ze w coś wjechał. Parkowanie automatyczne super - nie dał bym rady samemu tak stanąć, ale to zupełnie niepotrzebny bajer. No może jak trzeba go naładować bo zazwyczaj trzeba tyłem stanąć. Pełna autonomiczność jest obiecywana ale jak na razie nie słychać o dacie. Zresztą podobno Tesla będzie musiała wymienić (za darmo na gwarancji) komputery w obecnych samochodach bo maja za mała moc obliczeniową.

I tak się zastanawiam - może to jeszcze nie jest ten moment żeby przejść na elektryczny? Głównym powodem dla którego bym chciał taki samochód jest pełna autonomiczność - żebym mógł się napić 4 piwa i żeby samochód mnie sam zawiózł do domu. Jak na razie to nierealne.

Napisano

Nerwowością na drodze.
Dzisiaj miałem np taką sytuację, dla mnie wręcz niepokojącą.
Jechaliśmy z rodziną tym autem.
Włączyłem się na trasę, w lewym lusterku widzę auto zbliżające się na pasie na który chcę wskoczyć, ale jest ze 30m za mną. Dałem kierunek, gaz do dechy. Po sekundzie zabrakło mi już miejsca, ale z przodu (

.

Tak z cciekawości pytam :D
W lancerach pedał ma tylko dwa położenia?
Napisano
Godzinę temu, mokrii napisał:

Tak z cciekawości pytam :D
W lancerach pedał ma tylko dwa położenia?

Tylko jedno

411XcFgoh4L.jpg

Napisano
13 minut temu, Marcinekkk napisał:

z ciekawosci poza tematem , co to za niesamowicie mocny lancer?

takie chyba 

http://moto.onet.pl/testy-nowe/mitsubishi-lancer-ralliart-prawie-jak-evo/4ldbf

i generalnie wiem, że są mocniejsze auta ale nie każdy kierownik jest taki sam :ok:

Napisano
13 godzin temu, Florydziak napisał:

Głównym powodem dla którego bym chciał taki samochód jest pełna autonomiczność - żebym mógł się napić 4 piwa i żeby samochód mnie sam zawiózł do domu. Jak na razie to nierealne.

Przecież to jest realne we współczesnych kompaktach. Ja wyjeżdżając do pracy naciskam guzik i pod pracą wyłączam. Czasem trzeba coś kierownicą skorygować, ale to wszystko. Najważniejszą rzecz, mianowicie pilnowanie tego co przed autem ogarnia radar + kamera. Można spokojnie po pijaku jeździć ;] 

Napisano

Przecież to jest realne we współczesnych kompaktach. Ja wyjeżdżając do pracy naciskam guzik i pod pracą wyłączam. Czasem trzeba coś kierownicą skorygować, ale to wszystko. Najważniejszą rzecz, mianowicie pilnowanie tego co przed autem ogarnia radar + kamera. Można spokojnie po pijaku jeździć ;] 

U mnie krzyczy, by położyć ręce na kierownicy ;]

Napisano
1 minutę temu, rwIcIk napisał:

U mnie krzyczy, by położyć ręce na kierownicy ;]

U mnie też, ale nic z tym nie robi. VAG się zatrzymuje jak nie przejmiesz kiery za którymś tam ostrzeżeniem.

Napisano
Teraz, format napisał:

U mnie też, ale nic z tym nie robi. VAG się zatrzymuje jak nie przejmiesz kiery za którymś tam ostrzeżeniem.

Nie próbowałem jeszcze dłużej nie ingerować w kierowanie. Muszę się odważyć i sprawdzić, co na to komputer w aucie  :hmm:;]

Napisano
59 minut temu, rwIcIk napisał:

Nie próbowałem jeszcze dłużej nie ingerować w kierowanie. Muszę się odważyć i sprawdzić, co na to komputer w aucie  :hmm:;]

sprawdź - ciekawe :) . No niestety przepisy EU sprawiają, że producenci robią wszytsko by te ułatwienia nie kusiły nikogo do próbowania autonomicznej jazdy.

Testowałem zdolności autonomiczne samochodu. Seat koryguje tor jazdy, żeby nie przejechać przez lini wyznaczające pas, ale jak nie czuje oporu na kierownicy to po chwili zacznie zwalniać. Jak jadę na ACC i sam zahamuje za poprzedzajacym (np. na światłach), to zatrzyma samochód i zacznie piszczeć by skupić się na jeździe - sam nie ruszy ponownie.

Napisano
11 godzin temu, format napisał:

Zawsze Ci to dziala dobrze? Jak jade 130 i jest zakret to VW nie zawsze skreca tak jakbym sobie zyczyl i przechwycam kiere bo boje sie, ze pojedzie na barierki. Jak wieje to znow miota nim jak szatan. Jak polozylem dwa banany na kierownicy to mysli, ze trzymam i mozna jechac :phi:

Napisano
10 godzin temu, Manx napisał:

sprawdź - ciekawe :) . No niestety przepisy EU sprawiają, że producenci robią wszytsko by te ułatwienia nie kusiły nikogo do próbowania autonomicznej jazdy.

Testowałem zdolności autonomiczne samochodu. Seat koryguje tor jazdy, żeby nie przejechać przez lini wyznaczające pas, ale jak nie czuje oporu na kierownicy to po chwili zacznie zwalniać. Jak jadę na ACC i sam zahamuje za poprzedzajacym (np. na światłach), to zatrzyma samochód i zacznie piszczeć by skupić się na jeździe - sam nie ruszy ponownie.

:hmm: BMW 5 sama rusza a tak ptrzynajmniej mi w robocie mowili pojawily sie juz u nas nowe.

Napisano
3 godziny temu, wujekcybul napisał:

Zawsze Ci to dziala dobrze? Jak jade 130 i jest zakret to VW nie zawsze skreca tak jakbym sobie zyczyl i przechwycam kiere bo boje sie, ze pojedzie na barierki. Jak wieje to znow miota nim jak szatan. Jak polozylem dwa banany na kierownicy to mysli, ze trzymam i mozna jechac :phi:

IMO akurat w VW (Passat) działa to średnio, linie jeszcze jak Cię mogę, ale krawężniki i krawędź jezdni już mu nie idzie tak dobrze. Raz gdybym nie odbił w ostatniej chwili to bym zaliczył przejażdżkę po chodniku ..

Napisano
6 godzin temu, sherif napisał:

IMO akurat w VW (Passat) działa to średnio, linie jeszcze jak Cię mogę, ale krawężniki i krawędź jezdni już mu nie idzie tak dobrze. Raz gdybym nie odbił w ostatniej chwili to bym zaliczył przejażdżkę po chodniku ..

Wlasnie w Tiguanie to samo jesli chodzi o krawedzie. 

Napisano
29 minut temu, wujekcybul napisał:

Wlasnie w Tiguanie to samo jesli chodzi o krawedzie. 

U mnie raz widzi krawężniki innym razem nie.

Czasem ładnie ominie wysepkę, czasem się zgubi i wyłączy system :hehe:

Napisano
15 minut temu, rwIcIk napisał:

U mnie raz widzi krawężniki innym razem nie.

Czasem ładnie ominie wysepkę, czasem się zgubi i wyłączy system :hehe:

Czyli w sumie bezuzyteczny gadzet. Ja czesto z wylaczonym jezdze choc gorzej ma sie sprawa z awaryjnym hamowaniem wystarczy lekki brud na czujniku i juz wali po czach lampka, ze system nieaktywny. 

Napisano
Czyli w sumie bezuzyteczny gadzet. Ja czesto z wylaczonym jezdze choc gorzej ma sie sprawa z awaryjnym hamowaniem wystarczy lekki brud na czujniku i juz wali po czach lampka, ze system nieaktywny. 

Jak ktos oczekuje, ze system bedzie jezdzil slalomem po miescie, omijajac wysepki i krawezniki to jest niepowazny. To asystent pasa ruchy, ktory glownie sluzy utrzymaniu wlasciwego toru jazdy.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
Napisano
9 minut temu, bergerac napisał:

Jak ktos oczekuje, ze system bedzie jezdzil slalomem po miescie, omijajac wysepki i krawezniki to jest niepowazny. To asystent pasa ruchy, ktory glownie sluzy utrzymaniu wlasciwego toru jazdy.

Przydatny na autostradzie, gdzie z nudów może człek zasnąć :ok:

Napisano
14 minut temu, wujekcybul napisał:

ja rzadko włączam.

Ale gdy jadę w dłuższą trasę, włączam na wielopasmowej drodze :ok:

Napisano
23 minuty temu, wujekcybul napisał:

W czym tak "działa" Full Brake Control i gdzie to coś ma umieszczoną głowicę radarową? W moim tylko dwa razy zdarzyła się sytuacja wyłączenia.
1. W czasie gęstego opadu śniegu - komunikat o "oślepieniu radaru", co nie było wcale takie dziwne.

2. W czasie dużego opadu deszczu w czasie jazdy za autem, które robiło dużą chmurę z pyłu wodnego - również komunikat "oślepienia".

Do tego brud niestraszny, zaślepka w zderzaku czysta nie jest, a problemów nie ma ;) Działa jak trzeba.

Co do LA - to nie jest system, który ma prowadzić auto - do tego trzeba wiedzieć, że ma swoje ograniczenia i bezgranicznie nie należy ufać. Szyba musi być czysta, bo do LA jest kamerka - swoją drogą jeśli LA nie widzi drogi, to jak ta szyba musi wyglądać? Do tego często i gęsto zaczyna dopiero działać od 60km/h w górę - czytał ktoś instrukcję auta w temacie działania systemów FBC i LA? Przy zbyt wąskim pasie ruchu również inaczej może funkcjonować - zależy od producenta.

FBC również nie daje 100% gwarancji.

Edytowane przez krowka

Napisano
11 godzin temu, wujekcybul napisał:

:hmm: BMW 5 sama rusza a tak ptrzynajmniej mi w robocie mowili pojawily sie juz u nas nowe.

Tam jest coś takiego jak asystent jazdy w korku. BMW to ma, Audi i VW-podobne też. Ja u siebie nie mogłem tego zamówić, bo weszło razem z face liftingiem pół roku po tym jak zamówiłem samochód. Żałuję, że tego nie mam i nawet myślałem już nad retrofitem, ale koszt duzy (m.in inny radari grzebanie w oprogramowaniu) no i może być problem z gwarancją.

Napisano
Godzinę temu, wujekcybul napisał:

Jaki to samochód, że radar jest tak czuły? Może coś się spsuło i taki nadwrażliwy?

Mi się raz zdarzyło, że system zapiszczał że się dezaktywuje - na autostradzie trafiłem na intensywny śnieg i cały przód był pokryty grubą warstwą zbitego śniegu.... ale to nic dziwnego bo i reflektory miałem zasłonięte tym badziewiem. Nawet jak samochód był tak brudny, że kolor ledwo można było rozpoznać, to radar działał.

Napisano
Godzinę temu, krowka napisał:

W czym tak "działa" Full Brake Control i gdzie to coś ma umieszczoną głowicę radarową? W moim tylko dwa razy zdarzyła się sytuacja wyłączenia.
1. W czasie gęstego opadu śniegu - komunikat o "oślepieniu radaru", co nie było wcale takie dziwne.

2. W czasie dużego opadu deszczu w czasie jazdy za autem, które robiło dużą chmurę z pyłu wodnego - również komunikat "oślepienia".

Do tego brud niestraszny, zaślepka w zderzaku czysta nie jest, a problemów nie ma ;) Działa jak trzeba.

jeśli LA nie widzi drogi, to jak ta szyba musi wyglądać? Do tego często i gęsto zaczyna dopiero działać od 60km/h w górę - czytał ktoś instrukcję auta w temacie działania systemów FBC i LA? Przy zbyt wąskim pasie ruchu również inaczej może funkcjonować - zależy od producenta.

FBC również nie daje 100% gwarancji.

To chyba w zderzaku siedzi ale wystarczy zeby deszcz popadal i juz wali po oczach, ze system nie dziala. Lub wlacza sie i wylacza. Szkoda, ze nie mozna tego na stale wylaczyc bez kontrolek. Instrukcji nie czytalem skoro cos jest tak skomplikowane w obsludze zeby czytac do tego instrukcje tzn ze cos jest nie tak. W BMW pomimo wiekszego skomplikowania menu dziala to lepiej. Zreszta oby dwa sysystemy sa srednio uzyteczne chyba, ze na autostradzie duzo bardziej mi sie przydaje autohold i auto reczny.

36 minut temu, Manx napisał:

Jaki to samochód, że radar jest tak czuły? Może coś się spsuło i taki nadwrażliwy?

Mi się raz zdarzyło, że system zapiszczał że się dezaktywuje - na autostradzie trafiłem na intensywny śnieg i cały przód był pokryty grubą warstwą zbitego śniegu.... ale to nic dziwnego bo i reflektory miałem zasłonięte tym badziewiem. Nawet jak samochód był tak brudny, że kolor ledwo można było rozpoznać, to radar działał.

Tiguan u mnie w taka pogode jak teraz w Wawie wylacza sie non stop wystarczy, ze popada i brud sie osadzi. Po jakims czasie mu przechodzi i znow dziala ale to znow wywala komunikat, ze za mala odleglosc. Chcialbym sie przejechac do jakiegos cywilizowanego kraju i zobaczyc czy bedzie dzialalo jak nalezy. 

Napisano
42 minuty temu, wujekcybul napisał:

Tiguan u mnie w taka pogode jak teraz w Wawie wylacza sie non stop wystarczy, ze popada i brud sie osadzi. Po jakims czasie mu przechodzi i znow dziala ale to znow wywala komunikat, ze za mala odleglosc. Chcialbym sie przejechac do jakiegos cywilizowanego kraju i zobaczyc czy bedzie dzialalo jak nalezy. 

Ewidentnie coś masz popsute - jakiś nadwrażliwy jest. Nawet przy najbrudniejszym samochodzie mi się nie zdarzyło. Podejrzewam, że radar mam taki sam jak Ty. Ja na Twoim miejscu bym zgłosił się z tym do ASO.

Napisano
2 godziny temu, rwIcIk napisał:

Przydatny na autostradzie, gdzie z nudów może człek zasnąć :ok:

W nowym Mercedesie  S po zaśnięciu kierowcy, system to wykrywa,  samochód skanuje wolne miejsce na poboczu i sam się tam zatrzymuje, jeśli stanie się to większym ruchu to też potrafi sam pojechać kawałek i znaleźć wolny miejsce.

Napisano
Godzinę temu, wujekcybul napisał:

To chyba w zderzaku siedzi ale wystarczy zeby deszcz popadal i juz wali po oczach, ze system nie dziala. Lub wlacza sie i wylacza. Szkoda, ze nie mozna tego na stale wylaczyc bez kontrolek. Instrukcji nie czytalem skoro cos jest tak skomplikowane w obsludze zeby czytac do tego instrukcje tzn ze cos jest nie tak. W BMW pomimo wiekszego skomplikowania menu dziala to lepiej. Zreszta oby dwa sysystemy sa srednio uzyteczne chyba, ze na autostradzie duzo bardziej mi sie przydaje autohold i auto reczny.

Jak przedmówca stwierdził coś nie działa. Może radar źle ustawiony, rozkalibrowany itd. Skoro we Fiacie nie ma problemu, to w niemieckim tym bardziej nie powinno być ;]
Co do instrukcji - tam można się dowiedzieć w jakich sytuacjach system może się wyłączyć, albo w jakich sytuacjach możesz polecieć w kierunku szyby, bo hamowanie włączy ;l No i od jakiej prędkości działa ;) Dlaczego od razu masz założenie, że jeśli trzeba czytać instrukcję, to od razu skomplikowane? Dzięki temu, że ludzie nie czytają instrukcji są beznadziejne pytania na forach i zdziwienie, że coś pika, nie działa jak trzeba itd. Pamiętam chociażby z jakiegoś forum temat dotyczący Hill Holdera, że auto po 2 sekundach stacza się, HH nie działa (nie było wymaganych min. 5st pochylenia, albo nie wrzucony bieg) itp :facepalm:

Edytowane przez krowka

Napisano
4 minuty temu, Łukasz___F napisał:

W nowym Mercedesie  S po zaśnięciu kierowcy, system to wykrywa,  samochód skanuje wolne miejsce na poboczu i sam się tam zatrzymuje, jeśli stanie się to większym ruchu to też potrafi sam pojechać kawałek i znaleźć wolny miejsce.

Podobny system jest w VW Arteonie.

Napisano

Dnia 13/11/2017 o 19:35, Florydziak napisał:

Tu niestety tez bardzo drogie, ale rezygnując z pewnych opcji /.../

A nie macie jakiś wozów z CPO?! Widząc co się z produkcją Modelu 3 dzieje zaczynam pękać i robię przymiarki do jakiś wczesnych wypustów z pierwszym Autopilotem...

Napisano
3 godziny temu, grogi napisał:

A nie macie jakiś wozów z CPO?! Widząc co się z produkcją Modelu 3 dzieje zaczynam pękać i robię przymiarki do jakiś wczesnych wypustów z pierwszym Autopilotem...

Są, ale wiesz jak to jest z Teslą - oni ciągle coś poprawiają i kupując starszy dostajesz wiele gorszych rozwiązań. Np. tylne siedzenia - jak kupisz zrobiony przed późnym latem 2017 to masz kanapę jak w samochodzie policyjnym - płaska zupełnie. Jak po, to siedzenia mają w końcu jakieś wgłębienia żeby na zakrętach nie latać po całym samochodzie. Tesla non-stop coś poprawia i zmienia w swoich samochodach i strach kupić używany. 

Napisano
2 godziny temu, Florydziak napisał:

Są, ale wiesz jak to jest z Teslą - oni ciągle coś poprawiają i kupując starszy dostajesz wiele gorszych rozwiązań. Np. tylne siedzenia - jak kupisz zrobiony przed późnym latem 2017 to masz kanapę jak w samochodzie policyjnym - płaska zupełnie. Jak po, to siedzenia mają w końcu jakieś wgłębienia żeby na zakrętach nie latać po całym samochodzie. Tesla non-stop coś poprawia i zmienia w swoich samochodach i strach kupić używany. 

Ale idąc tym tropem, to strach kupić też nowy... Bo zaraz się okaże, że w Twoim jest stary model lusterka, klamek czy zagłówków. 

Autopilot jest IMHO niezłą ciekawostką, ale jeszcze dużo wody w Mississippi upłynie, zanim będziemy mieli samochody autonomiczne w klasie przynajmniej SAE 4 (Audi A8 ma miec opcjonalny AI Traffic Jam Pilot, co czyni jest pierwszym autem w klasie SAE 3). Więc tym bym się jakoś szczególnie (jeszcze) nie kierował... 

Edytowane przez grogi

Napisano

Na pewno bym obecnie nie dokupywał tej opcji za $5000 która chwilowo nie działa i nie wiadomo kiedy zacznie. Szczególnie ze zawsze można ją później dołożyć za $6000. Natomiast wolał bym kupić Teslę do której dołożenie jest możliwe = musi być minimum 2016 o ile pamietam. Patrzyłem dziś na to co jest używanego CPO i są tylko 2013 i 2014.

Napisano
Dnia 11.11.2017 o 22:23, kravitz napisał:

Lol...

Dla mnie 300koni w małej budzie to muł, w 240 konnym aucie zrobiłbym dziurę w podłodze depcząc gaz...

Mocy nigdy za wiele!

Napisano
3 minuty temu, RSSSS napisał:

Lol...

Dla mnie 300koni w małej budzie to muł, w 240 konnym aucie zrobiłbym dziurę w podłodze depcząc gaz...

Mocy nigdy za wiele!

Mamy widać inne wymagania. Dla mnie ważna jest spokojna jazda, a w tym to jest lekka udręka.

Co innego jak sobie pozwolę na nieco inne doznania. Wtedy się wszystko zgadza.

Ty nie miałeś poprzednio Focusa II RS? To Mitsubishi w/g zeperfs ma lepsze osiągi do 100km/h i taki sam czas na 400m :)

Tak czy siak, do auta się już deko przyzwyczaiłem, ale wiem i tak że nie będę miał go długo, a następne będzie na bank spokojniejsze.

I na pewno do warunków państwa policyjnego jakim jest Australia, zdecydowanie NIE polecam auta tego pokroju.

Szybka limuzyna która MOŻE zadziwić osiągami TAK, ale taczka która prosi o ciągłe wciskanie gazu NIE

Napisano
9 minut temu, kravitz napisał:

Mamy widać inne wymagania. Dla mnie ważna jest spokojna jazda, a w tym to jest lekka udręka.

Ty nie miałeś poprzednio Focusa II RS? To Mitsubishi w/g zeperfs ma lepsze osiągi do 100km/h i taki sam czas na 400m :)

Ale kto każe ci używać gazu zero-jedynkowo?

Ludzie jeżdżą po mieście, w korkach 600-konnymi prosiakami i żyją.

P.s. Moje RSy seryjne były przez jeden dzień.

Edytowane przez RSSSS

Napisano
3 minuty temu, RSSSS napisał:

Ale kto każe ci używać gazu zero-jedynkowo?

Ludzie jeżdżą po mieście, w korkach 600-konnymi prosiakami i żyją.

heh, nikt nie każe, ale sam dobrze wiesz że na drogach takie auta nie jeżdża prawie nigdy przepisowo. i to nie dlatego że kupują je sami debile :)

Auto jest inaczej zestrojone i tyle. Ja zwykłym Lancerem jeżdżę przepisowo, właściwie jak fred ;]

A tym Ralliartem jest to mocno utrudnione, ale oczywiście nie niemożliwe.

Aby delikatnie tylko przyśpieszyć, muszę praktycznie dotknąć pedału gazu. jak wcisnę z pół cm, to jest redukcja skrzyni i prędkość +30km/h.

Dobra, niech nawet i będzie że jestem sierotą motoryzacyjnym. Pragnę tylko zauważyć i ponownie napisać, że takie auta jeżdżą po drogach w określony sposób i jestem prawie pewny, że @OZI by tak jeździć nie chciał.

PS. Widzę swoje auto teraz przez szybę wiszące na podnośniku. Planowany przegląd w ASO. I tak sobie myślę że do domu będę wracał nieco szybciej :hehe: 

PS2: Wczoraj podczas podróży do szkoły i przedszkola, syn w pewnym momencie się spytał "tato, czy Evolution by pokonało ten zakręt szybciej?". Sobie przypomniałem że mam dzieciaki z tyłu. Żenada :no:;]

Napisano
Dnia 15.11.2017 o 09:46, Manx napisał:

Tam jest coś takiego jak asystent jazdy w korku. BMW to ma, Audi i VW-podobne też. Ja u siebie nie mogłem tego zamówić, bo weszło razem z face liftingiem pół roku po tym jak zamówiłem samochód. Żałuję, że tego nie mam i nawet myślałem już nad retrofitem, ale koszt duzy (m.in inny radari grzebanie w oprogramowaniu) no i może być problem z gwarancją.

Brak auto hold.

Też nie mam problemu z radarem.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.