Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Kupujemy Szybkie taczki 300KM +

Featured Replies

Napisano
8 minut temu, OZI napisał:

Może to się w PL wydać dziwne ale naprawdę nie chce ze względu na cops.

600 sztuk maja zamówione - czyli jak leasing za 2-3 lata pójdzie to rynek oceni wartość. Aukcje pokazują ze wszędzie gdzie rząd bądź federalny lub stanowy ma flotę - ceny nie są najlepsze - Ergo po 3 latach masz masywny spadek wartości.

Sent from my iCrap using Tapacrap

Musisz Sobie zadać pytanie czy auto kupujesz dla funu czy dla spadku wartości.

Napisano
44 minuty temu, OZI napisał:

Może to się w PL wydać dziwne ale naprawdę nie chce ze względu na cops.

600 sztuk maja zamówione - czyli jak leasing za 2-3 lata pójdzie to rynek oceni wartość. Aukcje pokazują ze wszędzie gdzie rząd bądź federalny lub stanowy ma flotę - ceny nie są najlepsze - Ergo po 3 latach masz masywny spadek wartości.

Wiele zależy od tego co dla Ciebie znaczą te pieniądze, ale skoro to bonus to osobiście miałbym to głęboko ;]

Napisano
9 godzin temu, OZI napisał:

Teraz wyobazmy sobie flote Highway Patrol w PL w takich autach. Tu nikt nie robi z tego problemu, takie sa wymagania - Merc jes spelnil, BMW je spelnilo.

nie przesadaj ;)

9858576-16593841-1417412451623281-150498

Napisano
10 godzin temu, OZI napisał:

Teraz wyobazmy sobie flote Highway Patrol w PL w takich autach. Tu nikt nie robi z tego problemu, takie sa wymagania - Merc jes spelnil, BMW je spelnilo.

Co masz na myśli pisząc o flocie policji w takich autach w PL?

Ostatni przetarg u nas BMW wygrało.

Napisano
  • Autor
nie przesadaj [emoji6]

9858576-16593841-1417412451623281-1504987867-o-900-439.jpg&key=c819f467cb95527cc0bffaa476a9e32f9a5446a0e8d80f35a89eab06c8d53afc

Auta z fabrycznym Police Pack/Interceptor Pack czy z placu jak dla klienta prywatnego? Bo różnica w szczegółach jest tak długa jak papier toaletowy.

Przyklad - koszt auta w wersji cywilnej ok 150k PLN.

Koszt zakupi floty - AFAIK ok 110k PLN.

Pełne wyposażenie - fabryczne + departamentu - Police Pack 9 - cena totalna: 360k PLN - wyjechać na drogę do patrolu.

Czyli koszt fabrycznych modyfikacji do zawieszenia, silnika, hamulców, wnętrza, elektryki + radio, GPS, sticks etc to cena auta x 2....

Najtańsza rzecz na pokładzie? Colt M4 w bagażniku....

589d1fa2746cba6cfb9dcf93e0e86b8f.jpg&key=0f7bfa42b3cd271b52f013bd235ae6824f41cb53cfa28426d0175f801fae7ba4

Głupia modifykacja lusterek - to była $290 pozycja u GM... nie sadze ze ceny u BMW czy Chrysler są inne ...

Napisano
23 godziny temu, maro_t napisał:

bo taka sprzedaż to nie tylko postawienie auta w salonie na zasadzie "a może ktoś kupi". To homologacje, to zapewnienie rynku części zamiennych, szkolenia dla serwisów itd. To koszty, które pewnie się nie zwrócą

Teoretycznie masz rację, ale tutaj odpada Ci praktycznie projektowanie wszystkiego etc. bo masz gotowe, homologacja i możesz sprzedawać, części są skoro produkują to w EU, szkolenie dla serwisów? I tak podejrzewam że instrukcje serwisowe (TIS) są po EN w Polsce, a takie muszą dostarczyć również na rynek AU. Polityka panie, tylko i wyłącznie, zabijanie takich silników bezsensownymi podatkami i opłatami.

Napisano
20 godzin temu, OZI napisał:

Auta z fabrycznym Police Pack/Interceptor Pack czy z placu jak dla klienta prywatnego? Bo różnica w szczegółach jest tak długa jak papier toaletowy.

Tu nie ma police pack w kila nie bylo i co akumulator nie dawal rady to wprowadzili nakaz zeby nie wylaczac silnika na postoju podczas interwencji. W UK wiedzialem, ze w BMW na fabrycznym ekranie obraz z kamery z przodu z radarem... U nas wszystko dokladaja dla mnie to lekka paranoja bo mozna bylo kupic Polo GTI z porzadnym police pack i wyszla by cena jak za BMW.

Napisano

A subaru impreza tam macie? To też już powoli dinozaur który się kończy a warto tym trochę pojeździć.

Napisano

W golfie padnie DSG :P

Napisano

Nie pomogę niestety - Audi A3/BMW M140i/Golf GTI nie są w moim zasięgu zainteresowania. Audi i Golf mają napęd na niewłaściwe koła a BMW ma za mało cylindrów. Jedynie o Chryslerze mogę się wypowiedzieć - to już kompletny antyk, płyta od Mercedesa z początku lat 90’tych. Dziwne ze to się jeszcze sprzedaje. Ma dużo cylindrów i koni ale jedzie jak taksówka bo jest wielki i ciężki.

Nie ma u was np. BMW M2?
https://www.bmwusa.com/vehicles/m/m2.html

Maleństwo bez tylnych siedzeń (tzn. jakiegoś małego bachora się tam upchnie ale osoba dorosła nie wchodzi) ale zbiera się ładnie a mały rozstaw osi pozwala na różne śmieszne manewry na wąskich drogach. Cylindrów trochę za mało ale wyglada na to ze ostatnio wszystkim udzielił się downsizing.

Inna opcja małego samochodu z jajem to Porsche Cayman, choć nowe modele maja za mało cylindrów niestety ale jakoś się daje to przeżyć.

I to chyba tyle na rynku co ma jakiś sens i jajo. CLA 45 AMG ma fajny silnik (choć znowu za mało cylindrów) ale wnętrze jest katastrofalne. No i napęd na 4 koła jest z preferencją przodu i jeździ to jak przednionapędowiec. Najmniejszy mercedes który jeździ jako tako to C45AMG ale dopiero C63AMG jest warty pieniędzy.

Camaro u was pewnie nie ma? Zreszta jak by było to i tak bym nie polecał. Idiotyczny samochód.

Mustanga miałeś przez moment i nie wiem czemu się go pozbyłeś. Moim zdaniem w kategorii osiągi kontra cena GT jest nie do pobicia. Gdybym miał kupować niedrogi/nieduży samochód z dużą mocą to Mustang byłby moim wyborem #1. $40K w USA i 460 KM. Nie kupisz niczego o podobnych osiągach za te pieniądze. Mustang jest nie do pobicia. Ale pewnie w AU jakieś są powody dla których Mustang odpada?

Wszelkie Hyundaie, Kia, Hondy, Toyoty itp. raczej odpadają. Teoretycznie Lexus RC-F ale on jest zdumiewająco drogi jak na raczej przeciętne osiągi. Chyba ze używany bo bardzo tracą na wartości.

Sent from my refurbished iPhone 5 using Tapatalk

Napisano
4 godziny temu, Florydziak napisał:

Nie pomogę niestety

Mogę się oczywiście mylić, ale @OZI chyba zaznaczył że ma nie być coupe.

A wymieniłeś same coupe.

Napisano

Mogę się oczywiście mylić, ale [mention=129025]OZI[/mention] chyba zaznaczył że ma nie być coupe.
A wymieniłeś same coupe.

O nie, wymieniłem C45AMG i C63AMG a oba są w wersji sedan ;) Ale niestety fakt jest taki ze jak się chce jakiś nie za duży samochód o przyzwoitych osiągach i napędzie na właściwą parę kół to większość czterodrzwiowców odpada. No chyba ze się chce wyrzucić dużo pieniędzy i kupić M3/C63. Albo jeszcze więcej i kupić M5/E63.

Gdyby nie wnętrze to CLA45AMG byłby idealnym wyborem w takim dylemacie i to pomimo silnika z brakującymi cylindrami. Ale wnętrze dyskwalifikuje ten pojazd w przedbiegach. Tanie Toyoty maja lepszej jakości wnętrza.

A swoją drogą to ja jestem już zdecydowany w 100% na co zmieniamy Mercedesa żony, ona się zgadza i teraz tylko czekamy aż mu się gwarancja zbliży do końca.

Napisano
Dnia 24.10.2017 o 13:38, OZI napisał:

Budget jest nie przekraczałby - chyba dokładnie $62,290 (względy podatkowe)- reszta muszę wyłożyć z własnej kieszeni - a nie mam zamiaru emoji854.png

kasa, oczywiście Twoja

ale

wyczuwam, że każdy z tych "mieszczących się w budżecie" w czymś nie "dociąga" do oczekiwań

więc 

czy nie lepiej dołożyć 10-20 kAUD i mieć "szczęście" ;)

niż "za darmo" dostać coś, co pasuje nie do końca 

Napisano
Dnia 26.10.2017 o 13:58, Florydziak napisał:

O nie, wymieniłem C45AMG i C63AMG a oba są w wersji sedan ;) Ale niestety fakt jest taki ze jak się chce jakiś nie za duży samochód o przyzwoitych osiągach i napędzie na właściwą parę kół to większość czterodrzwiowców odpada. No chyba ze się chce wyrzucić dużo pieniędzy i kupić M3/C63. Albo jeszcze więcej i kupić M5/E63.

Gdyby nie wnętrze to CLA45AMG byłby idealnym wyborem w takim dylemacie i to pomimo silnika z brakującymi cylindrami. Ale wnętrze dyskwalifikuje ten pojazd w przedbiegach. Tanie Toyoty maja lepszej jakości wnętrza.

Wszystko fajnie, ale to nadal auta które nie spełniają założeń. Tym razem finansowych.

Też się dziwię że sprzedał Mustanga. Miałem auto trzydrzwiowe z dzieciakami i nie był to żaden problem, nawet minimalny. Małe dzieciaki nawet łatwiej się zapinało w pasy, bo zamiast się nad nimi nachylać (ból pleców), wsiadałem do tyłu i siadałem na złożonym do przodu fotelu, na oparciu. Bardzo wygodna pozycja. Dzieciaka masz przed sobą i pięknie zapinasz.

A w przypadku dzieci podrośniętych, które się same zapinają, to już kompletnie nie rozumiem :)

Jakis powód jednak musiał być, ale mi nieznany.

Już nie zaczynając nowej wiadomości, to dodam, że dzisiaj jeździłem Golfem R. 

To auto bardzo konkretnie się zbiera, bardzo bardzo konkretnie. Jest takie fajne zwarte.

Jednak jest taki oto problem, że jakby się nie obracał, to jednak jest to tylko Golf. I jakby też sobie człowiek nie tłumaczył, to wydając sporo siana jak na europejskie warunki, to by oczekiwał za to jakiegoś efektu WOW. A czułbym się chyba jak jakiś nastolatek, tłumacząc komuś, że mam Golfa, ale wiesz to taka specjalna wersja R.

Brzmi zupełnie jak "dzisiaj nie poru...sz" ;)

Mam tylko taki budżet, ale wiem że muszę kupić coś wolniejszego, ale cokolwiek fajniejszego.

Napisano

Nie jeździłem golfem R ale C&D mówi ze on ma 5.2s do 60 MPH. Nie można powiedzieć ze to zawalidroga ale przy obecnej inflacji mocy i osiągów to 5 sekund to wynik rodzinnych sedanów. C400 mojej żony szybciej do setki dochodzi a to w końcu zwykły, nudny sedan a nie jakiś supersportowy samochód. Wiec może właśnie lepiej kupić takiego C400 zamiast Golfa R?

Napisano
  • Autor
Tu nie ma police pack w kila nie bylo i co [..]police pack i wyszla by cena jak za BMW.

Czyli porównujemy pomarańcze z jabłkami.

Co z BMW w PL skoro to jest auto z placu.

Technologia postępuje ...

5693768a0f8fcfbaa597667aaa828cb3.jpg&key=9df000b602ef6c65618ad9f4134bb7d0365bdc1651ccedde460d7eece567f49b

Nie tylko aut...

Np wszystkie wykrywacze alkoholu maja wbudowany GPS u mnie na wsi.

db47ed8365bbf0e3d28aac785164e053.jpg&key=536c44e1614bb814344d1e578c11a6b43ecd28a4395b5992b4690c8395a8a835

Dmuchawa, link do Cruiser >>> link do systemu cops >>> kamery z auta, body cam z [emoji61] = powodzenia przed sędzia.

Mandaty od chyba dwóch lat są wysyłane z aplikacji ...

c6e051bd305376265d9bca7571ac6a44.jpg&key=85a92d594fc353863c66954cfd028741320a6aad2778ab381bece31bfd942087

App >> Fuji Xerox [emoji51]>>> druk i wysyłka do domciu. Wszystko Real time.

To wszystko zużywa masę prądu - na jednym akumulatorze to by po prostu nie dało rady jezdzic...

d49e55a0ded2a2c7ea1f4a19dc88940b.jpg&key=5e9c4a28eab314d4215c5ed92fc0fd3e23abaa6a73ff48eb3940e4efde680ca3

Nowa generacja nadchodzi, już masz pierwsze sztuki wystrzeliwujących ‘ GPS’ podczas pościgu.

0b94515bfb5ed2858cbe5f8a1448606e.jpg&key=9aef4cfcedc974968ced86e5c6405e0e8dad8d9708568495271ddbbb39b955ad

Nikt oprócz fabrycznych modyfikacji ci tego nie zapewni.

Dwa różne stany - różne podejście do silników .. ale Police Pack jest praktycznie ta sama.

3653919971184260a6d6bede5ed077be.jpg&key=e3ede7a0c2ee22db36aa592fd75969cf345fc6c48268f5f7b795d21d8660992f

3856a745eccce01d36518bc78ad8b3f8.jpg&key=0fc8bbb2e5830e1182339a7bb025f3cdb80db7841c2b4c8a092002290d5ac6e1

Napisano
  • Autor
Musisz Sobie zadać pytanie czy auto kupujesz dla funu czy dla spadku wartości.

Nie kupuje dla spadku wartości [emoji848] ale kupić 300 to tak jakby w US kupić Crown Vic ...

FCA w rankingu stoi gorzej niż VAG - inaczej numer jeden prawników. Mój problem jest jak zawsze - dzień bez auta kosztuje mnie dużo $$$, naturalnym wydaje się zminimalizować ryzyko.

Tak, 300 świetnie jeździ ale nisko wypada w innych kategoriach.

Napisano
  • Autor
A subaru impreza tam macie? To też już powoli dinozaur który się kończy a warto tym trochę pojeździć.

Mamy 9 marka sprzedaży na rynku. 40,000-50,000 na rok.

WRX to ok 120k pln

Nie chce Roo, miałem.

Napisano
  • Autor
W golfie padnie DSG [emoji14]

Jest taka szansa [emoji848][emoji33]

Ostatnim problemem wydaje się ADS, denerwujące ale nie tak tragiczne jak DSG.

Wyglada tez ze jest ‚postep’ jeśli można to tak nazwać z DSG. MY17 i 16 ma procentowo nie wiele gorzej niż np problemy z Hyundai Veloster DCT, wiec jest nadzieja. VAG twierdzi ze ‚ulepszone’ materiały zostały użyte.

Napisano

Jest taka szansa [emoji848][emoji33]

Ostatnim problemem wydaje się ADS, denerwujące ale nie tak tragiczne jak DSG.

Wyglada tez ze jest ‚postep’ jeśli można to tak nazwać z DSG. MY17 i 16 ma procentowo nie wiele gorzej niż np problemy z Hyundai Veloster DCT, wiec jest nadzieja. VAG twierdzi ze ‚ulepszone’ materiały zostały użyte.

Ciekawe ze VW jakoś nigdy nie umie zrobić od początku porządnie samochodu tylko pierwsze lata każdego nowego modelu są nieudane.

Napisano
  • Autor
Nie pomogę niestety - Audi A3/BMW M140i/Golf GTI nie są w moim zasięgu zainteresowania. Audi i Golf mają napęd na niewłaściwe koła a BMW ma za mało cylindrów. Jedynie o Chryslerze mogę się wypowiedzieć - to już kompletny antyk, płyta od Mercedesa z początku lat 90’tych. Dziwne ze to się jeszcze sprzedaje. Ma dużo cylindrów i koni ale jedzie jak taksówka bo jest wielki i ciężki.

Nie ma u was np. BMW M2?
[...]

Camaro u was pewnie nie ma? Zreszta jak by było to i tak bym nie polecał. Idiotyczny samochód.

Mustanga miałeś przez moment i nie wiem czemu się go pozbyłeś. [..]Mustang jest nie do pobicia. Ale pewnie w AU jakieś są powody dla których Mustang odpada?

Wszelkie Hyundaie, Kia, Hondy, Toyoty itp. raczej odpadają. Teoretycznie Lexus RC-F ale on jest zdumiewająco drogi jak na raczej przeciętne osiągi. Chyba ze używany bo bardzo tracą na wartości.

Chrysler 300 jest specyficzny. Cops i taksówki. Dochodzi apetyt na ‘mocne auta’, chyba juz mako jedyni mamy SRT8.

ff7709a8a5ad7115385f8e9a1f70cf82.jpg

Ale to tez sie zmienia SUV i ... downsizing, 90% nowych Taxi to Camry Hybrid, cops odchodzi w 1/2 od Chrysler - BMW 5 series ... Diesel R6.

Zależy który stan wybiorę do zarządzania - ale na Sydney Golf/S3 jest mi idealny, przenieść D 65 km w jedna stronę dziennie.

M2 IMVHO świetny pomysł. [emoji106] ale widzę ze większość dealerów ma convertible jako demo. Wybór będzie ograniczony.

cdf9587f9a51f7f35f185c959ac9835b.jpg

Mustang - trochę inna historia, ale powiedzmy ze obowiązuje mnie non-disclosure agreement między Ford a mną.

Tak, kupię następnego [emoji18] ale dobiera jak Missus zabije Lexus co przy 40k km jest jeszcze daleko - mysle ze to będzie pierwsze auto które będzie z nami 5-6 lat.

Camaro, GM daje nam następna generacje - tak jak i Corvette w RHD, a przynajmniej tak twierdzi. Cena - nieznana. Obecnie konwersja to cena auta + $30k + $20k, wiec totalnie nieopłacalne.

Najbardziej odpowiada mi nic niekupowanie - tylko zamienić opcje na akcje ... wiec zobaczymy - mam czas do Mar-2018, rynek może przynieść niespodzianki w 2018, wiec nie spieszy mi się totalnie.

Napisano

Rynek robi się coraz gorszy. Coraz mniej samochodów z V8 i bez doładowania. Jednocześnie córa więcej samochodów z R4 które osiągają jakieś zwariowane moce i napędem na 4 koła. I będzie coraz gorzej. Ja już się poddałem i obiecałem sobie ze kończę z zakupami samochodów z spalinowymi. Od następnego tylko elektryki.

Napisano
  • Autor
Rynek robi się coraz gorszy. Coraz mniej samochodów z V8 i bez doładowania. Jednocześnie córa więcej samochodów z R4 które osiągają jakieś zwariowane moce i napędem na 4 koła. I będzie coraz gorzej. Ja już się poddałem i obiecałem sobie ze kończę z zakupami samochodów z spalinowymi. Od następnego tylko elektryki.

Zgadza się, nie zdawałem sobie sprawy jak daleko to zaszło w EU - nie sadze żeby to doszło w takim stopniu do mnie.

Małe auta jak Corolla, i30 dalej oferują ci ok 140KM w wersji bieda. EU próbowała ceny i niższych mocy i rynek tego po prostu nie zaakceptował. Bazowy Golf ma 150KM w wersji bieda.

Dostałem wczoraj jak podrzucałem auto na Service bazowa Sonata - wersja bieda. Dalej 2.4l , ale 2.0T już wymaga więcej $$$

0d5bdcbbcb71d9f424290f83dc95a814.jpg

8f43d365d10ba36810cd1dffe5c96fa2.jpg

Ja byłem przekonany ze Hybrid Lexus będzie następny ale niespodziewanie pojawiło się to.

Świat się zmienia i nie koniecznie na lesze. Ale z drugiej strony popatrz - lud tu prorokował ze V8 i V6 zdechnie a tu nie chce.

Dalej możesz kupić nowe tanie SUV które maja 3-4l V6 pod maska ....

We Amy no Pathfinder...

48183f08b0d3291e4ffa4259f58be511.jpg

Tesla, hmm trzeba zobaczyc co z Model 3 bedzie. Ostatnie lay offs optymizmem nie sa[emoji848]

Ciekawe jest to ze jak się popatrzy na historie to ta fabryka w Freemont, CA nigdy nie była znana ani z Q ani z ... przetrwania. ... zobaczymy.

Napisano

Layoffs mnie nie martwią - szczególnie w czasie gwałtownego wzrostu ważne jest żeby się pozbyć leniów i nierobów. Może to poprawi jakość? Na razie super ambitne plany Muska produkowania tysięcy Modeli 3 się nie sprawdzają. Ale produkcja rośnie a klienci nadal chcą ten samochód/nie ma nic porównywalnego na rynku.

Napisano

Layoffs mnie nie martwią - szczególnie w czasie gwałtownego wzrostu ważne jest żeby się pozbyć leniów i nierobów. Może to poprawi jakość? Na razie super ambitne plany Muska produkowania tysięcy Modeli 3 się nie sprawdzają. Ale produkcja rośnie a klienci nadal chcą ten samochód/nie ma nic porównywalnego na rynku.

Jak siedziałem na wschodzie to w lokalnej chińskiej anglojęzycznej tv toczyli że tesla otwiera fabrykę gdzieś w Shanghai industrial district

tapatalked

Napisano

Jak siedziałem na wschodzie to w lokalnej chińskiej anglojęzycznej tv toczyli że tesla otwiera fabrykę gdzieś w Shanghai industrial district

tapatalked

Podobno po długich i bolesnych negocjacjach z rządem Chin. Oni chcieli żeby Tesla weszła w spółkę z lokalnym producentem i przekazała know how. Tesla nie chciała. I jakoś się udało im wygrać co jest dość nietypowe bo wszyscy inni producenci do tej pory musieli się poddać.

Napisano
15 godzin temu, Florydziak napisał:

Nie jeździłem golfem R ale C&D mówi ze on ma 5.2s do 60 MPH. Nie można powiedzieć ze to zawalidroga ale przy obecnej inflacji mocy i osiągów to 5 sekund to wynik rodzinnych sedanów.

zeperfs mówi, ze ma 4,9 i jest to szybciej niż Twój stary Lexus. Dodatkowo start z czterech kapci ma dużo lepszy, a Lex go dogania dopiero na 400m :)

To jedzie bardzo dobrze do prędkości które ja używam, a ja 130km/h nie przekraczam.

Napisano
15 godzin temu, OZI napisał:

Czyli porównujemy pomarańcze z jabłkami.

Co z BMW w PL skoro to jest auto z placu.

OZI, połowę tego wyposażenia w PL nie potrzeba, bo u nas jest wszędzie zasięg internetu, UKF i CB Radio.

Mały kraj i duże zagęszczenie ludzi :)

Napisano
49 minut temu, kravitz napisał:

OZI, połowę tego wyposażenia w PL nie potrzeba, bo u nas jest wszędzie zasięg internetu, UKF i CB Radio.

Mały kraj i duże zagęszczenie ludzi :)

U nas tyle anten na różne pasma mają chyba tylko wozy bojowe naszej armii ;]

Obecnie wraz z Radmorem budujemy dla WP radiostację 4-kanałową na szeroki zakres pasma od HF poprzez UKF do VHF :)

Napisano
2 minuty temu, rwIcIk napisał:

U nas tyle anten na różne pasma mają chyba tylko wozy bojowe naszej armii ;]

Obecnie wraz z Radmorem budujemy dla WP radiostację 4-kanałową na szeroki zakres pasma od HF poprzez UKF do VHF :)

Dodam jeszcze że u nas pościgi po autostradach też zbytniego sensu nie mają. Wszystkie autostrady są ogrodzone i nie ma z nich jak zjechać.

Nawet oba pasy są odgrodzone barierą, więc tez nie polecisz tak łatwo pod prąd, nie dojeżdżając do kolejnego "ślimaka".

Zwyczajnie wystarczy na delikwenta poczekać na następnym zjeździe ;]

W PL na ucieczkę po autostradzie, to najlepszym sprzetem byłby jakis samochód z bagażnikiem rowerowym. Ściągasz górala z dachu, przerzucasz przez płot autostrady i zasuwasz po polu ;l. I to tylko wtedy jak masz szczęście trafić na odcinek bez 5 metrowych ekranów dźwiękochłonnych.

Napisano

zeperfs mówi, ze ma 4,9 i jest to szybciej niż Twój stary Lexus. Dodatkowo start z czterech kapci ma dużo lepszy, a Lex go dogania dopiero na 400m [emoji4]
To jedzie bardzo dobrze do prędkości które ja używam, a ja 130km/h nie przekraczam.

IS-F miał 4.4 do setki, tylko trzeba było po pierwsze mieć dobre opony a po drugie umieć ruszyć. Tu się ujawnia zaleta napędu na 4 koła - trudniej zgubić przyczepność. Ale napęd na 4 zabija całkowicie przyjemność z jazdy.

Napisano

tyle ze ta m to nie m  tylko m prformance ,prawdziwe od jest od m2 i kosztuje duzo wiecej :D

Napisano
Godzinę temu, Florydziak napisał:

IS-F miał 4.4 do setki, tylko trzeba było po pierwsze mieć dobre opony a po drugie umieć ruszyć. Tu się ujawnia zaleta napędu na 4 koła - trudniej zgubić przyczepność. Ale napęd na 4 zabija całkowicie przyjemność z jazdy.

http://www.zeperfs.com/en/duel6750-1876.htm

Wychodzi 5 sekund.

Może do 60 mil na godzinę było 4,4 i to w katalogu?

Tak czy siak wartość podobna jak w Golfie, a chyba potrafisz sobie wyobrazić, że 4x4 rusza szybciej. I to robi wrażenie.

Napisano

http://www.zeperfs.com/en/duel6750-1876.htm

Wychodzi 5 sekund.
Może do 60 mil na godzinę było 4,4 i to w katalogu?

Tak czy siak wartość podobna jak w Golfie, a chyba potrafisz sobie wyobrazić, że 4x4 rusza szybciej. I to robi wrażenie.

Fabryczne opony miał kiepskie, trzeba było lepsze założyć żeby się zbierał.

Napisano
  • Autor

Mały kraj i duże zagęszczenie ludzi [emoji4]

@kravitz ale druga polowe ci potrzeba a nie ma . Czyli totalnie produkt ‚Not fit for purpose’.

Weźmy standardowa gov package, zawieszenie heavy duty, podwójne baterie, kable na MDT, GPS, GRN, i LED.

Nie mów mi ze ci np anteny do
Ładowania terminala nie potrzeba, czyli co PL cops - przyjazd po służbie 10h spędzone na wypełnianiu papieru? [emoji848]

10h które można spędzić patrolować i dbać o bezpieczeństwa spoleczenstwa [emoji18]

Fabryka zrobi, koszt ileś tam x mniejszy jak na podwórku robisz.

LEGO dosłownie, Hyundai przyjeżdża z fabryki, i dokładasz, radia, LED, GPS, etc

38449718e59ba1da166fbec79e362b1e.jpg

Zajmuje może z 2-3h, auto idzie na aukcje po 3 latach, znów zdejmujesz LEDs, GPS, radio etc, 1h pracy ...Ba drugi akumulator nawet są się wywalić, czy tak będzie nie wiem bo dopiero Santa Fe dostajemy.
Silnik ten sam co cywilne wersje.

9f1b98489a743bcfb7ce014be5969379.jpg

Na oko - chyba ze wiesz gdzie extra kabli poszukać - zdjąć panel w tylnej klapie np - nie rozpoznasz ze to jest ex rządowe auto.

5619b20000f39c11281cfc67efc930ce.jpg

A w worku z fabryki dostałem nowy panel - wywalasz ten dołączasz LEDs i .... wkładasz nowy. 30sec roboty.

Wygrana i wygrana, auto specyficzne do potrzeb, większa cena na aukcji aut używanych - mniejszy koszt dla podatnika.

No i jak@wujekcybul mówi - nie trzeba żeby się męczyć z silnikiem żeby to wszystko chodziło [emoji51]

Wiec obstaje przy swoim - porównujemy ogórki z bananami.

Napisano
  • Autor

Dodam jeszcze że u nas pościgi po autostradach też zbytniego sensu nie mają. Wszystkie autostrady są ogrodzone i nie ma z nich jak zjechać.
Nawet oba pasy są odgrodzone barierą, więc tez nie polecisz tak łatwo pod prąd, nie dojeżdżając do kolejnego "ślimaka".
Zwyczajnie wystarczy na delikwenta poczekać na następnym zjeździe ;]

W PL na ucieczkę po autostradzie, to najlepszym sprzetem byłby jakis samochód z bagażnikiem rowerowym. Ściągasz górala z dachu, przerzucasz przez płot autostrady i zasuwasz po polu ;l. I to tylko wtedy jak masz szczęście trafić na odcinek bez 5 metrowych ekranów dźwiękochłonnych.

[emoji51][emoji106]

Ok możliwe ze V8 w EU wam nie potrzebne.
Co do reszty: To dlaczego BMW oferuje Sonder na EU? [emoji6]

UK kupuje, D kupuje, pewne inne kraje tez, a PL - tanio... cena głównym wyznacznikiem?

Nikt nie patrzy ze może kabura w d kłuje biednego policjanta?

GPS nie ma?@r1sender ??
Jak ustawiasz patrole - skąd wiesz gdzie są?

Przecież te ‚usprawnienia’ nie są jakaś extrawagancja. To mobilne biuro to musi być dostosowane do potrzeb.

74236e1bb0fca0c8a4ee13aa86e26a39.jpg

a7fa9a148a10beed4bb1a4ddbf016148.jpg

Obrazowo - np walenie do wypadku na priority 2 z wyjaca autem I led, nie masz czasu patrzyc czy nacisniesz odoowiedni przycisk. Fabryka ci to ułatwia, sprawia ze masz oczy na ulicy a nie na 10 przyscikasz kontrolujacych wycie ...

Ułatwienie tak. Standard tak. Ja wiem ze dawniej ABS nie był standardem - tak jak i fabryczna integracja widocznie w PL nie jest.

Ditto walnięcie w krawężnik - Hyundai gwarantuje ze jak walne opona w krawężnik do 60km/h auto jedzie dalej...

Mała rzecz a cieszy [emoji51].

IMVHO wszystko ma swój cel, mnożona kupić krzesło do biura które zabije twój kręgosłup po paru latach. Można isc i kupić krzesło ergonomiczne, które wygina się w każda stronę - dla własnej wygody.

I to auto dla [emoji61] i to auto dla [emoji61].

Napisano

@OZI nie do konca wiem czy to wszystko o czym piszesz (nie zawsze wiem co masz na mysli, ale to nie wazne) jest potrzebne naszej policji.

Mozliwe, ze w naszej nie ma nikogo madrego (poza @r1sender oczywiscie) i zamawiaja se te :poo: auta dla jaj.

Mozliwe tez, ze podejscie :milicja: u Ciebie i u nas jest zupelnie inne, bo wynika z roznych uwarunkowan (i tu klania sie geografia, polityka, kultura i wiele innych spraw niekoniecznie czysto technicznych).

Z tego co piszesz, wynika ze zamawiacie tam tysiace aut rocznie dla policji, wiec fabryce moze sie oplacac cos tam dostosowac pod zamowienie, jak u nas zamowia 300 na 3 lata to jaka fabryka zechce sie bawic w fabryczne rozwiazania, pozostaje jedynie doposazanie na etapie wypchniecia do zamawiajacego (ewentualnie dostosuja sie, ale cena zabije zamawiajacego).

PS. Musze przyznac, ze fajne macie tam zabaweczki.

Napisano
4 godziny temu, ZUBERTO napisał:

.

Z tego co piszesz, wynika ze zamawiacie tam tysiace aut rocznie dla policji, wiec fabryce moze sie oplacac cos tam dostosowac pod zamowienie, jak u nas zamowia 300 na 3 lata to jaka fabryka zechce sie bawic w fabryczne rozwiazania, pozostaje jedynie doposazanie na etapie wypchniecia do zamawiajacego (ewentualnie dostosuja sie, ale cena zabije zamawiajacego).

Np. BMW robi auta fabrycznie przystosowane jako auta policyjne, ale ani u nas nie ma takich wymogow jak np. w DE czy AU, ani Fus by nie wygral przetargu chcac sprzedac tak przystosowane auta ;]

pozdr.

• 2 tygodnie później...
Napisano
Dnia 24.10.2017 o 02:21, OZI napisał:

Z drugiej strony ... Missus OZI mi mowi idź sobie kup to co zawsze chciałeś ... SRT8

Nie wiem czy na czymś w końcu stanęło, ale jak masz jeszcze mozliwość, to bierz to SRT8

W dużym aucie tak nie czuć prędkości. Dodatkowo te mocarne kompakty są jakoś tak zrobione, że masz wrażenie że lecisz w kosmos.

Właśnie zanabyłem tylko średnio mocne 4 napędowe Mitsubishi Lancer, nawet i z automatem i to zwyczajnie chce zabić kierowcę.

Miałem deko słabszą Alfę 159 i to auto chyba z racji tego że było cięższe i deko większe nie zachowywalo się jak małpa z brzytwą.

Napisano
Godzinę temu, kravitz napisał:

Nie wiem czy na czymś w końcu stanęło, ale jak masz jeszcze mozliwość, to bierz to SRT8

W dużym aucie tak nie czuć prędkości. Dodatkowo te mocarne kompakty są jakoś tak zrobione, że masz wrażenie że lecisz w kosmos.

Właśnie zanabyłem tylko średnio mocne 4 napędowe Mitsubishi Lancer, nawet i z automatem i to zwyczajnie chce zabić kierowcę.

Miałem deko słabszą Alfę 159 i to auto chyba z racji tego że było cięższe i deko większe nie zachowywalo się jak małpa z brzytwą.

Oby evo bo ralliart tylko spalaniem zabijal w relacj do osiagow ;)

Napisano
Dnia 28.10.2017 o 20:25, Florydziak napisał:

Tu się ujawnia zaleta napędu na 4 koła - trudniej zgubić przyczepność. Ale napęd na 4 zabija całkowicie przyjemność z jazdy.

Jak się nie umie jeździć albo nie ma gdzie, to tak, zgadzam się :skromny:

Napisano
  • Autor

[...]

Na niczym narazie. BMW M2 popatrzyłem - ok 400-500 luda przede mną czeka.

Dwa mam czas do 3-18 prawdopodobnie do 6-18.

Trzy intensywnie negocjujemy żeby opcje auta zamienić na akcje - co by mi najlepiej pasowało.

Cztery - jeśli już to po rozmowie z Minister of War & Finance - dostanę rozkaz kupić RC350 - Missus Ozi dostaje i Happy, ja biorę obecnego IS250...

90bc04687b67a97b97a17e387a355ee2.jpg

a1b7e5604d21c53e80d3bd749a1e4be5.jpg

7081f798cd4b4e81993990453c2da19c.jpg

Napisano
  • Autor

@kravitz i co fajnie wciska ? [emoji6][emoji106][emoji16]

Napisano
  • Autor
tyle ze ta m to nie m  tylko m prformance ,prawdziwe od jest od m2 i kosztuje duzo wiecej :D

Nie wiele więcej płac który jest jesCze u dealer-a z pre facelift.

Po facelift lista BTO ok 500 osób czeka u mnie na M2... fudge!

Napisano
  • Autor

Z tego co piszesz, wynika ze zamawiacie tam tysiace aut rocznie dla policji, [...] jak u nas zamowia 300 na 3 lata to jaka fabryka zechce sie bawic w fabryczne rozwiazania, pozostaje jedynie doposazanie na etapie wypchniecia do zamawiajacego (ewentualnie dostosuja sie, ale cena zabije zamawiajacego).

PS. Musze przyznac, ze fajne macie tam zabaweczki.

@ZUBERTO

Generalnie od początku kat 90tych zarowno rzad federalny jak i stanowy nie kupuje aut.

Wszystko jest 2-3-4-5 letnim leasing lub 100,000km co kolwiek pierwsze.

Zależy jak i kto np. Szpital gdzie Mrs Ozi pracuje zamawia sam - powiedzmy 50 Camry.

Po dwóch latach lease się kończy, out - idą na aukcje - nowe.

Większość tych aut ma po powiedzmy 10k km, to które Missus Ozi używa aby jeździć między 2 szpiatalami ma po 3 latach 12 k km....

Czyli - po prostu leasing jest dla podatnika TAŃSZY, szczególnie ze bawimy się ‚śmiesznym’ pieniądzem, bo stan przecież siebie nie opodatkuje 🤡[emoji16]

A potem siup na aukcje

059bf57b9a5cb7df6a5e583a78c54655.jpg

98ba167c922abcb4f42b304fe942aea3.jpg

04f59f3978a2a0dff28c4977f01280c8.jpg

4d7675e6307c143b6a2f77de918ff6fc.jpg

I jedziemy od $1 aukcja....

Napisano
Nie jeździłem golfem R ale C&D mówi ze on ma 5.2s do 60 MPH. Nie można powiedzieć ze to zawalidroga ale przy obecnej inflacji mocy i osiągów to 5 sekund to wynik rodzinnych sedanów. C400 mojej żony szybciej do setki dochodzi a to w końcu zwykły, nudny sedan a nie jakiś supersportowy samochód. Wiec może właśnie lepiej kupić takiego C400 zamiast Golfa R?

Marek ale po co wam auta z takimi osiągami jak macie policjanta na każdym rogu....
Brandzlujesz się wydrukiem danych technicznych?

Wysłane z mojego Redmi 4X przy użyciu Tapatalka

Napisano
8 godzin temu, johnson napisał:

Oby evo bo ralliart tylko spalaniem zabijal w relacj do osiagow ;)

Ralliart. Na tą chwilę wiem, że po mieście pali o 1,5l na 100 więcej niz zwykły Lancer. Nie wiem jak po trasie to będzie.

I wiem, że trzeba było kupić coś innego juz teraz :) Bo to jest zbyt nerwowe auto.

Napisano
  • Autor
Marek ale po co wam auta z takimi osiągami jak macie policjanta na każdym rogu....
Brandzlujesz się wydrukiem danych technicznych?

Wysłane z mojego Redmi 4X przy użyciu Tapatalka

Tylko widzisz jak nie przesadzasz to nikt cię za V nie sciagnie.

Przejechałem Texas ostatnio z 90mph - czasami 100mph z ruchem, 10-20 Highway Patrol - nie liczyłem.

Lokalne powiedzenie: cops catch stupid drivers not fast.

Czyli palisz opony, wyprzedzasz na Hoover lines - polecisz I za V.

I like it [emoji106]

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.