Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

4rowery na bagażniku na HAK

Featured Replies

Napisano

Jak w temacie. W tym roku planuje wakacje z zabraniem rowerów i zastanawiam się nad takim sposobem przewozu. Fura transportująca to Honda CRV II ( zapas na klapie).

Mam też dachowy ale na nim to jakoś ostatnio nie wożę.

Z tym że rowery to

jeden góral standard, miejski duży, miejski mniejszy i jeden to rowerek dla dziecka.

Po za tym że trzeba dorobić tablicę to jakieś uwagi?

Ten model bo mogę podjechać na przymiarkę.

Edytowane przez AxiT

Napisano

Ta platforma na 4 rowery ale max obciazenie 45kg. Jakos mi to nie idzie w parze. Tzn sa rowery wazace 11kg i mniej, ale watpie, zeby staly takie w garazu przecietnego Kowalskiego.

Napisano

A jakie obciążenie haka? Ja mam 80 kg. Platforma waży 15, więc pozostaje 65 na rowery. Mam 3 więc luz ale trop Ci już podałem. Sprawdź obciążalność kuli haka, odejmij masę platformy i rowerów ;) Ja dalej nie mam jak zważyć rowerów ale więcej niż 2 i przyczepka rowerowa póki co nie biorę. 

A tą platformę co podałeś to jakaś lipa jest. 2 rowery tam widzę a nie 4. No może 3 w porywach. Kup sobie porządną platformę, zostanie Ci na lata i może ktoś odkupi jak będziesz chciał sprzedać. 

Edytowane przez lucash

Napisano
2 godziny temu, AxiT napisał:

Jak w temacie. W tym roku planuje wakacje z zabraniem rowerów i zastanawiam się nad takim sposobem przewozu. Fura transportująca to Honda CRV II ( zapas na klapie).

Z tym że rowery to

jeden góral standard, miejski duży, miejski mniejszy i jeden to rowerek dla dziecka.

Z tanich to możesz się zainteresować Peruzzo Parma -> o taki: http://www.interpack.eu/product-pol-4604-Peruzzo-Parma-4-bagaznik-rowerowy-na-hak.html

Znajdziesz go w okolicach 1000zł, a ma 65kg udźwigu ....

Ten bagażnik możesz wziąć w wersji na 3 rowery + dokładka na mniejszy rower - też będzie miał 65kg udźwigu, ale będzie mniej wystawał. Uwaga, bo dokładka nie ma jakiejś homologacji/certyfikatu:

ADAPTER NA DODATKOWY ROWER PERUZZO 661 SIENA PARMA

Napisano

Ja mam Whispbar WBT31, nakładka na 4 rower do dokupienia. Dobra rada: podjedź na przymierzenie zobaczyć czy dasz radę otworzyć klapę po odchyleniu platformy. Jak w drodze coś będziesz potrzebował to Ci się ten patent przyda. Ja nie zdecydowałem się na trzymanie w ryzach platformy poprzez paski montowane do klapy. 

Napisano
  • Autor
2 godziny temu, technix napisał:

ale chwalisz się czy żalisz  bo nie wiem 

To jak nie wiesz czy się chwale czy żale to nie udzielaj się i nie nabijaj sobie licznika odpowiedziami bezsensu.:facepalm:

Napisano
  • Autor
32 minuty temu, lucash napisał:

A jakie obciążenie haka? Ja mam 80 kg. Platforma waży 15, więc pozostaje 65 na rowery. Mam 3 więc luz ale trop Ci już podałem. Sprawdź obciążalność kuli haka, odejmij masę platformy i rowerów ;) Ja dalej nie mam jak zważyć rowerów ale więcej niż 2 i przyczepka rowerowa póki co nie biorę. 

A tą platformę co podałeś to jakaś lipa jest. 2 rowery tam widzę a nie 4. No może 3 w porywach. Kup sobie porządną platformę, zostanie Ci na lata i może ktoś odkupi jak będziesz chciał sprzedać. 

Na etykiecie jest 100 Kg

nosnosc haka.jpg

Napisano
19 minut temu, AxiT napisał:

Na etykiecie jest 100 Kg

Popatrz w instrukcji auta, bo hak masz nieoryginalny  

Napisano
3 godziny temu, AxiT napisał:

Jak daleko jedziecie?

Ja wracam do jazdy na rowerze i specjalnie celowałem w auto z fabrycznym bagażnikiem, aby w różne ciekawe rejony podjechać.

I dziwnie mi się z klamorami na dupie jeździ - i wolniej, i zerkam częściej w lusterko, czy klamory jeszcze tam są.

100 km mogę jechać, ale 1000 km to bym to smolił i szukał wypożyczalni na miejscu.

A rowerek najmniejszy upchnąć do auta - tak robiłem jak jechałem do Cro.

Napisano
7 minut temu, lessero napisał:

I dziwnie mi się z klamorami na dupie jeździ - i wolniej, i zerkam częściej w lusterko, czy klamory jeszcze tam są.

100 km mogę jechać, ale 1000 km to bym to smolił i szukał wypożyczalni na miejscu.

To jest bardzo subiektywne. Ja mam dokładnie odwrotnie- wole jechać ze swoimi rowerami bo na miejscu to maja niezły złom. Po kilku jazdach z rowerami na haku przeszła mi obawa o zgubienie bagażu, na pierwszym postoju sprawdzam tylko czy sie nie poluzowało. Poza tym jadąc z rowerami nie przekraczam 130 km/h.

Napisano
  • Autor
  Popatrz w instrukcji auta, bo hak masz nieoryginalny  

Chyba 50 kg tak mam po włosku

919313bbc622e979692bb3e128cc4225.jpg

Napisano

To ma gniazdo 7pin i nie ma światła cofania, które jest wymagane dla bagażników na hak. 

Napisano
  • Autor
16 minut temu, lessero napisał:

Jak daleko jedziecie?

Ja wracam do jazdy na rowerze i specjalnie celowałem w auto z fabrycznym bagażnikiem, aby w różne ciekawe rejony podjechać.

A rowerek najmniejszy upchnąć do auta - tak robiłem jak jechałem do Cro.

Dystans około 200-300 km max. Woziłem już na dachu i zawsze miałem obawe ze spadnie więc teraz pytam o wożenie na haku

Napisano
  • Autor
6 minut temu, Olas1 napisał:

To ma gniazdo 7pin i nie ma światła cofania, które jest wymagane dla bagażników na hak. 

Jeszcze znalazłęm taki opis

carico massimo verticale permesso su dispositivo di aggancio co google tłumaczy jako maksymalne obciążenie pionowe dozwolone na urządzeniu zaczepiającym i podaje 60 kg.

To dach czy hak.

Napisano
27 minut temu, 1Marek1 napisał:

To jest bardzo subiektywne. Ja mam dokładnie odwrotnie- wole jechać ze swoimi rowerami bo na miejscu to maja niezły złom. Po kilku jazdach z rowerami na haku przeszła mi obawa o zgubienie bagażu, na pierwszym postoju sprawdzam tylko czy sie nie poluzowało. Poza tym jadąc z rowerami nie przekraczam 130 km/h.

True,

ale autor  pyta - w moim domyśle - przewóz rowerów familijnych, nie wyczynowych.

Aby przejechać się z familią promenadą z 13 km/h to może być cokolwiek - moim zdaniem.

Z drugiej strony 300 km to można się tłuc z klamorami.

Sam też miałbym obawy wjeżdżać na Skrzyczne na pożyczonym sprzęcie. A jeżdżę naprawdę rekracyjnie.

Napisano
8 minut temu, AxiT napisał:

Jeszcze znalazłęm taki opis

carico massimo verticale permesso su dispositivo di aggancio co google tłumaczy jako maksymalne obciążenie pionowe dozwolone na urządzeniu zaczepiającym i podaje 60 kg.

To dach czy hak.

Jakby nie było z 60 kg na haku na pewno się nie zmieścisz z masą 4 rowerów i bagażnika. A może mniejsze (lżejsze) rowery na dach, a cięższe na hak. Wydaje mi się, że przy 4 rowerach na haku i gratami w bagażniku tył może wyraźnie się obniżyć. Zwłaszcza jak jeszcze auto z gazem. 

Napisano

Jeździłem wielokrotnie z platformą na 3 rowery. Woziłem tylko dorosłe, w tym 1 to elektryk, więc ciężki. Nic się nie stało, jazda spoko. Wygodny załadunek rowerów.

Napisano
4 godziny temu, Olas1 napisał:

Gdzie to jest w przepisach? Dużo platform na hak jak ma światła, to bez cofania. Oczywiście są takie, co mają cofania.

8 godzin temu, AxiT napisał:

Z tym że rowery to

Do tej pory bawiłem się z prostym wieszakiem na 3 rowery - Peruzzo Arezzo. Ale go sprzedałem za parę zł i kupiłem sobie porządną platformę na lata - Atera Strada Sport M3. Ma pełne światła i udźwig 68 kg, możliwe jest też dołożenie adaptera na czwarty rower. Solidna konstrukcja. Aha - hak u mnie ma 100 kg obciążenia.

Napisano

http://allegro.pl/bagaznik-platforma-4-rowery-na-hak-uchwyt-rowerowy-i6892266541.html

Polecam to. Nie zimnogiete kształtowniki tylko profile z aluminium. Ten mam i uzywam. Ze światłem cofania dla bagażników rowerowych to jakaś bzdura- nie ma takiego wymogu. Choć sam wybrałem bagażnik z cofaniem i instalacja 13 pin. Co do obciążalnosci haka- to ma sie nijak bo wszędzie podawany jest nacisk pionowy na kule a bagażnik to spora dźwignia. Sam się dziwię jak to wytrzymuje. Platformę mam na 4 rowery, przeważnie wożę 2. Kilka razy miałem 4 i powiem że to już spory ciężar jest, ale skoro wszystko ma homologacje to nie ma się co martwić. Ważna rzecz- OLEJ! Olej w głowie! Trzeba wiedzieć że sporo kg ma się za tylną osią, ostrożnie na progach zwalniających bo rowery potrafią nieźle podskoczyć. Trochę wystają z boku i sporo dłuższe auto- na standardowym miejscu parkingowym sie nie mieści. Moja rada- jak mam 4 rowery to zawsze robię tak: mały pas do transpotrowy do spinania bagażu z jednej strony za ramę jednego roweru a z drugiej za poprzeczną belke na dachu. Wszystko sztywne i w drogę. Przy deszczowej pogodzie dobrze jest rowerki zabezpieczyc plandeką, choćby taka z allegro za 5 zł. Bo za samochodem potrafią oberwać błotem. Szkoda sprzętów.

Dodatkowa tablica na bagażnik to koszt ok. 60 zł.

Rady typu że na miejscu coś można wypożyczyć...nie będę komentował.. nie po to szukałem sobie roweru "dla mnie" żebym na jakiejś wypożyczonej tandecie jeździł na wakacjach. Poza tym... off topic- waże prawię 130 kg więc wiekszość rowerków z wypozyczalni bym pewnie posłał na złom po pierwszych paru kilometrach :)  

Napisano
7 godzin temu, janusz napisał:

. Wydaje mi się, że przy 4 rowerach na haku i gratami w bagażniku tył może wyraźnie się obniżyć. Zwłaszcza jak jeszcze auto z gazem. 

Tak jak mówisz. Mam auto z gatunku minivan, dość twarde i jakoś sobie radzi z obciążeniem. Jednak jeśli ktoś ma " normalną osobówkę" to tył moze nieźle przysiąść. Kolega ma Astrę i ...jest naprawde źle przy takim ładunku.

Napisano
2 godziny temu, slawek2000 napisał:

Tak jak mówisz. Mam auto z gatunku minivan, dość twarde i jakoś sobie radzi z obciążeniem. Jednak jeśli ktoś ma " normalną osobówkę" to tył moze nieźle przysiąść. Kolega ma Astrę i ...jest naprawde źle przy takim ładunku.

W każdym razie przy zakładaniu rowerów dobrze pamiętać, żeby najcięższe szły bliżej haka, zmniejszy to trochę moment siły.

Napisano
17 godzin temu, ArekMiz napisał:

Gdzie to jest w przepisach? Dużo platform na hak jak ma światła, to bez cofania. Oczywiście są takie, co mają cofania.

Rzuć hasło w Google. Wszystko stanie się jasne.

Napisano

Używam od 3 lat, kilka razy w roku platformę tytan 4 i nie mam żadnych złych doświadczeń, nieraz trasa ponad 1000km i nic się nie luzowało. Nacisk na kule haka u mnie 85kg. 

1 (469).JPG

Napisano

ten amos chyba nie jest opuszczany, bodajże do 3 rowerów są opuszczane. Co do samego bagaznika to nie jest wcale taki zły, kumpel wiózł 4 rowery z Gdyni do Albanii :oki:. Kwestia nacisku na kulę będzie kluczowa- sam bagażnik na stronie producenta waży prawie 17 kg. Średnio na rower przyjmij 15 kg, nie wiem ile waży ten dla szczawika. Ewentualnie sam się zważ, a potem z rowerami w łapie z każdym osobno.

Przed zakupem warto jeszcze sprawdzić jaki maksymalny nacisk na kulę haka dopuszcza producent haka. 

W przypadku samochodów z kołem zapasowym z tyłu (SUV) konieczny będzie demontaż koła lub też nie będzie możliwości zainstalowania maksymalnej ilości rowerów.

Konstrukcja ta daje też możliwość przewożenia rożnych bagaży (np. kosiarki) z zachowaniem maksymalnego udźwigu. W przypadku transportu rowerów paski do przypięcia są w komplecie.

W przypadku Platformy do 3 rowerów jest funkcja uchyłu. Polega ona na wygodnym i szybkim położeniu części Platformy w której mocujemy rowery tak by można było otworzyć bagażnik (Uwaga - funkcja uchyłu nie działa we wszystkich samochodach np. w terenówkach czy samochodach dostawczych - w szczególności jeśli zawiasy tylnych drzwi są z boku a nie u góry).

http://www.amos.auto.pl/tresc/dzial/72/bagazniki-rowerowe

Napisano
2 godziny temu, r1sender napisał:

sam się zważ, a potem z rowerami w łapie z każdym osobno.

Dobry patent :oki:

Napisano
Z tym że rowery to
Ja miałem Eufab for Four kupiłem na niemieckim amazonie za coś koło 250 euro( jakaś promocja była)wyszło koło 1100 zł. Sprzedałem po roku i kilku wycieczkach za 1000 zł. Kupiłem kolejnego Eufaba tylko na 2 rowery.
Solidna konstrukcja niestety trochę waży 20 kg, nośność ma 70 kg.

Wysłane z mojego LG-H815 przy użyciu Tapatalka

Napisano

W pokraku mam dostosowany hak pod konstrukcję swojego malucha z naciskiem 50kg i uciągiem 400kg. Mając platformę na 3 rowery i na niej rower i przyczepkę rowerową na na ostatnim mocowaniu pojechaliśmy na Węgry, trochę po nich i z powrotem, łącznie 1300km. Nic się nie działo i polecam, ale zdecydowanie ten z ramionami chwytającymi ramę rowerów, a nie jak  z linka z pionowymi stojakami, do których się je przypina. Rowery stoją bardziej stabilnie i od razu jest zamknięcie uniemożliwiające zdjęcie któregokolwiek sprzętu z bagażnika.

5a8b3c7fcde52_FB_IMG_15020897378632.jpg.617f95b8086340d15800aa801b55bbf1.jpg

5a8b3ca6eb144_FB_IMG_15020897321101.jpg.bb495c0dba9034c78e58bdc271ac94b3.jpg

5a8b3dd149409_Resizeof20170715_065106.jpg.de76fff9c28c8e00912a7b8f751c75c8.jpg

Napisano
Dnia 16.02.2018 o 09:09, AxiT napisał:

Normalny góral taki lepszy to 12kg musisz liczyć, a nieco gorszy to 14. Miejski rower to 15kg lekko, bo to klamoty są cięzkie. Mniejszy góral na bank 13kg najmniej, bo te dla większych dzieci najczęściej nie są najwyższej techniki, bo dzieciak wyrasta prędko ;) I mały rowerek pewnie z 8kg.

To tak grubo szacunkowo wychodzi 50kg, więc sam rozumiesz ;]

Jak masz dachowy, to bym brał dachowy. Spalanie oczywiście większe będzie.

Przy czterech rowerach na dachu zapewne wiesz, że trzeba wkładać przeplatając, w jednym kierownica do przodu, a w drugim obok do tyłu. Chyba że będziesz kierownice przeginał w bok.

Inaczej rowerki mogą nie wejść. A żeby tak rowery zamontować, to trzeba wcześniej odpowiednio szyny pod nie na belkach umocować też tył/przód/tył/przód ;]

Żeby się później nie okazało, że zamontujesz jeden rower i masz wszystko do rozkręcania, bo się okaże, że już ten obok nie wchodzi :phi:

Napisano

Jeździłem z rowerami na dachu i na platformie. Od momentu, gdy pierwszy raz pojechałem z platformą, nie wrócę do rowerów na dachu. 

Swoją drogą, czy ktokolwiek kiedykolwiek miał kontrolę policji pod kątem prawidłowego nacisku na kulę haka?

Napisano

Użytkuję od kilku lat platformę na hak. Załadowane auto na maksa, czyli cztery osoby, pełen bagażnik, cztery rowery i butla lpg. Jedzie się takim zestawem bez problemu, jedyne miejsce kiedy lekko przytarłem kocówką platformy to wjazd i zjazd z promu w Świnoujściu, ale tam i niskie osobówki potrafią przytrzeć dupą. Jazda 130 km\h nie stwarza problemu.

Nie oszukujmy się, waga rowerów i platformy to nie jest jakieś straszne obciążenie dla auta, często człowiek przewiezie cięższy ładunek w kafelkach czy kleju do kafli w bagażniku i jakoś nie rozczula się wtedy za bardzo. 

Napisano

Ja mam platformę InterPack Trio jest też wersja quattro:

http://www.interpack.eu/product-pol-7210-Bagaznik-rowerowy-na-hak-Inter-Pack-Quattro-13-pin-model-2018.html

Ja tam jestem zadowolony. 

Miałem rowery na dachu i wiem, że nigdy więcej tego nie chce. :no:

Napisano
5 godzin temu, spad napisał:

Użytkuję od kilku lat platformę na hak. Załadowane auto na maksa, czyli cztery osoby, pełen bagażnik, cztery rowery i butla lpg. Jedzie się takim zestawem bez problemu, jedyne miejsce kiedy lekko przytarłem kocówką platformy to wjazd i zjazd z promu w Świnoujściu, ale tam i niskie osobówki potrafią przytrzeć dupą. Jazda 130 km\h nie stwarza problemu.

Nie oszukujmy się, waga rowerów i platformy to nie jest jakieś straszne obciążenie dla auta, często człowiek przewiezie cięższy ładunek w kafelkach czy kleju do kafli w bagażniku i jakoś nie rozczula się wtedy za bardzo. 

Z kafelkami nie jedziesz 1000km z prędkością 130km/h

platforma tak jak ktoś pisał to ciężar oddalony od auta 

co innego 200kg za siedzeniem a co innego 100kg na platformie pol metra za autem

przy gwałtownym omijaniu może pozamiatać tyłem 

Napisano

Atera Strada M2 z dokładką na trzeci rower...

atera.jpg

Napisano
18 godzin temu, Koonrad napisał:

Z kafelkami nie jedziesz 1000km z prędkością 130km/h

platforma tak jak ktoś pisał to ciężar oddalony od auta 

co innego 200kg za siedzeniem a co innego 100kg na platformie pol metra za autem

przy gwałtownym omijaniu może pozamiatać tyłem 

Zgadzam się z Tobą, że to co innego, ale chodziło mi o samo obciążanie auta, to po prostu nie jest duży ciężar dla samochodu. No bo 60 kg w opcji, że auto jest załadowane na maksa, z tyłu jadą w aucie dzieci, to i tak mniej na oś niż jeden grubas na tylnym siedzeniu nawet przy pustym bagażniku. 

Edytowane przez spad

Napisano

Ok, to dopnę się do wątku z pytaniem - czy stabilizujecie platformy na haku? Jakieś linki, czy inne wynalazki? 

Moja platforma przesuwa się na kuli haka i może dotknąć w końcu do zderzaka przy ostrym zakręcie. 

Oczywiście trochę pomaga mocniejsze zaciśnięcie mocowania, ale idealnie nie jest. Macie u siebie jakieś patenty na taką sytuację?

image.png.69400888a508fa4a8a18e6d9e7be46d9.pngimage.png.2142a6e5a28ccb89ea16398f107319d2.png

Napisano
16 minut temu, Azbest napisał:

Ok, to dopnę się do wątku z pytaniem - czy stabilizujecie platformy na haku? Jakieś linki, czy inne wynalazki? 

Moja platforma przesuwa się na kuli haka i może dotknąć w końcu do zderzaka przy ostrym zakręcie. 

Oczywiście trochę pomaga mocniejsze zaciśnięcie mocowania, ale idealnie nie jest. Macie u siebie jakieś patenty na taką sytuację?

Co to za platforma? InterPack Trio nigdy nawet nie drgnął dokręcony normalnie. :ok:

Może źle zakładasz?

Napisano

38 minut temu, AstraC napisał:

Co to za platforma? InterPack Trio nigdy nawet nie drgnął dokręcony normalnie. :ok:

Może źle zakładasz?

Peruzzo Parma (2-rowery). Taka sytuacja była na początku, kiedy miałem nową, polakierowaną kulę haka i nową platformę (jeszcze niewyregulowaną) - wtedy można było przekręcić bagażnik ręką. 

Teraz jest teoretycznie dobrze ... ale jednak możliwość takiego skręcenia istnieje. Wolałbym mieć jakieś paski stabilizujące (które sa w tej platformie w wersji na 4 rowery), niż liczyć że się nie przesunie samoistnie na kuli.

Edytowane przez Azbest

Napisano

Też się dziwię. W platformie thula nawet jeśli zakładasz krzywo, to przy zapinaniu na hak, platforma samoistnie się prostowała. Nie dało się jej w ogóle przekręcić. Nawet na nowym haku, który założyłem dosłownie chwilę wcześniej.... Nie siedzi coś w gnieździe platformy?

Napisano
12 godzin temu, andy_ napisał:

Atera Strada M2 z dokładką na trzeci rower...

atera.jpg

Popatrzyłem na ceny M2, M3 i dokładek i wychodzi, że taniej było kupić M3 niż M2 plus dokładka. Co skłoniło cię do takiego wyboru?

Napisano
16 minut temu, Zuraw napisał:

Też się dziwię. W platformie thula nawet jeśli zakładasz krzywo, to przy zapinaniu na hak, platforma samoistnie się prostowała. Nie dało się jej w ogóle przekręcić. Nawet na nowym haku, który założyłem dosłownie chwilę wcześniej.... Nie siedzi coś w gnieździe platformy?

... ale co tam może prostować platformę? Kula jest kulą, na okrągłym trzpieniu, więc nie ma jakiegoś punktu "zaczepienia" dla mocowania. Stąd właśnie jestem w stanie zamocować ją pod dowolnym kątem. 

Napisano
1 godzinę temu, Azbest napisał:

Mam ten sam bagażnik, ale na cztery rowery, w zestawie są paski stabilizujące na boki. Ale te paski to zapinam dopiero przy czterech rowerach bo to już jest jakaś masa. Przy dwóch ich nie zakładam, nie ma sensu, a platforma nie rusza się na kuli. Pod rączką zamykającą jest imbus do dokręcenia ścisku na haku, ale widzę, że to już przerabiałeś.

Napisano
51 minut temu, Azbest napisał:

... ale co tam może prostować platformę? Kula jest kulą, na okrągłym trzpieniu, więc nie ma jakiegoś punktu "zaczepienia" dla mocowania. Stąd właśnie jestem w stanie zamocować ją pod dowolnym kątem. 

Nie odpowiem ci na to pytanie, bo nie wiem, ale gdy próbowałem krzywo założyć platformę to przy dociąganiu zaczepu prostowało ją. Miała oczywiście jakiś tam luz na boki, ale tak niewielki, że trzeba było się dobrze przyjrzeć, żeby zauważyć, że nie jest prosto. W każdym razie nie było w ogóle możliwości zapięcie jej tak, jak u ciebie.

Napisano

Przy okazji wątku - czy ktoś spotkał się z platformą, która baaaardzo mocno odchylała się do tyłu? Mam opla combo, w którym jest pionowa klapa przez co otwiera się ona mocno do tyłu. Platforma thula niestety nie odchylała się wystarczająco i klapa zahaczała o wspornik uchwytów. Brakowało około 5-6cm. Może ktoś widział, albo miał do czynienia i może podpowiedzieć jakąś nazwę. Bo w przeciwnym wypadku pozostaje mi tylko jeździć po punktach i przymierzać, a to jest dosyć czasochłonne i niestety pracownicy nie bardzo są chętni do takiego szarpania...

Napisano
35 minut temu, spad napisał:

Mam ten sam bagażnik, ale na cztery rowery, w zestawie są paski stabilizujące na boki. Ale te paski to zapinam dopiero przy czterech rowerach bo to już jest jakaś masa. Przy dwóch ich nie zakładam, nie ma sensu, a platforma nie rusza się na kuli. Pod rączką zamykającą jest imbus do dokręcenia ścisku na haku, ale widzę, że to już przerabiałeś.

Ta, wiem że 4rowerowa platforma ma dodatkowe paski. Moja nie ma ... Ale dla świętego spokoju chyba coś dobiorę - może do mocowania pod zderzakiem. 

12 minut temu, Zuraw napisał:

Nie odpowiem ci na to pytanie, bo nie wiem, ale gdy próbowałem krzywo założyć platformę to przy dociąganiu zaczepu prostowało ją. Miała oczywiście jakiś tam luz na boki, ale tak niewielki, że trzeba było się dobrze przyjrzeć, żeby zauważyć, że nie jest prosto. W każdym razie nie było w ogóle możliwości zapięcie jej tak, jak u ciebie.

U mnie górna część kuli jest ścięta więc platforma stabilizuje się w pionie, ale na boki można ją przesuwać.  Wiem że niektóre haki mają prostokątny trzpień na którym jest kula - i w tym przypadku pewnie ustabilizują platformę na boki

Edytowane przez Azbest

Napisano
7 minut temu, Zuraw napisał:

Przy okazji wątku - czy ktoś spotkał się z platformą, która baaaardzo mocno odchylała się do tyłu? Mam opla combo, w którym jest pionowa klapa przez co otwiera się ona mocno do tyłu. Platforma thula niestety nie odchylała się wystarczająco i klapa zahaczała o wspornik uchwytów. Brakowało około 5-6cm. Może ktoś widział, albo miał do czynienia i może podpowiedzieć jakąś nazwę. Bo w przeciwnym wypadku pozostaje mi tylko jeździć po punktach i przymierzać, a to jest dosyć czasochłonne i niestety pracownicy nie bardzo są chętni do takiego szarpania...

nie wiem czy to "bardzo mocno", ale ta peruzzo parma wygląda tak:

Dodatkowo można delikatnie pochilić pałąk i mieć przekrzywione rowery "od samochodu"

image.png.2fb80c5601d1e1b8fe0075b2d5011978.png

Edytowane przez Azbest

Napisano

Słabo... Widać, że idzie od razu do góry. W Combo trzeba najpierw zrobić krok w tył, żeby otworzyć.

Nieco wyżej wrzuciłem zdjęcie pokraka z rozłożoną platformą, która mimo wszystko w combo koliduje z klapą

Edytowane przez Zuraw

Napisano
Godzinę temu, Azbest napisał:

Ta, wiem że 4rowerowa platforma ma dodatkowe paski. Moja nie ma ... Ale dla świętego spokoju chyba coś dobiorę - może do mocowania pod zderzakiem. 

Sklep producenta, po co sztukować jak oryginał kosztuje grosze: http://shop.peruzzosrl.com/en/80-siena-4-bikes-art6684

Potem zobacz na stronie kto jest dystrybutorem na Polskę i zamawiaj u niego jak nie chcesz prosto z Włoch.

Napisano
3 godziny temu, Azbest napisał:

Peruzzo Parma (2-rowery). Taka sytuacja była na początku, kiedy miałem nową, polakierowaną kulę haka i nową platformę (jeszcze niewyregulowaną) - wtedy można było przekręcić bagażnik ręką. 

Teraz jest teoretycznie dobrze ... ale jednak możliwość takiego skręcenia istnieje. Wolałbym mieć jakieś paski stabilizujące (które sa w tej platformie w wersji na 4 rowery), niż liczyć że się nie przesunie samoistnie na kuli.

Ja swoją założyłem na hak użyty może 6-7 razy, nową i od początku nie ma problemu, tylko zgodnie z tym:

pol_pl_Peruzzo-Parma-2-Odchylany-Bagazni

Uchwyt jest słaby, u mnie obejmuje nie tylko kulę haka:

to.jpg

Tylko obejmuje ją całą ustalając się na mocowaniu pod kulą które jest spłaszczone na bokach jak pamiętam.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.