Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

2018 Opel Insignia 3.6l V6 - zadziwiająco dobry produkt a kupców brak.. oto GM ...

Featured Replies

Napisano

Wiec pojawił się zdrajca GM w salonach. Już nie Made in Australia a Made in Germany.

c581e8f1d14b6b5da800df740e89eaf1.jpg

Ludzki sentyment ma to do siebie ze nie lubi być nabierany.

Dlaczego postanowili to nazwać Commodore MY18 ciężko przewidzieć kretynizm korporacji.

Brak V8, FWD lub AWD - to jest plucie w stronę ludzi którzy kupowali GM przez lata. W ostatnich latach produkcji 7.5 wyklepanych aut było sprzedawane jako V8 a reszta jako V6...

No i podstawowe pytanie - czym teraz Highway Patrol w stanach będzie jeździł ? [emoji33][emoji33][emoji33]

9a41b4a40b62e02e5682df98d4d05293.jpg

Po co to pisze / po to żeby pokazac sentyment rynku i ludzi... Insignia z EU nie ma łatwo.

Wersja bieda FWD z 2.0l silnikiem Turbo - 191kW lub jak kto woli na EU pieniądze 260KM -

Cena sugerowana na PLN 89k PLN

Auto jest teoretycznie tańsze od wersji bieda starego Commodore ale ten miał 3.0l V6 i był RWD...

Wersja bieda ma standardzie

-9s automatic

-LEDs,

-17’ alu,

- swiatla na zmierzch, wycieraczki na krople deszczu,

- Cruise Control,

- przycisk start/stop,

- 8 możliwości dostosowania siedzenie kierowcy, elektryczne...

- skóra

Bezpieczeństwo:

-AEB w standardzie,

- trzymanie pasa (LKA & LDW),

- park Assist z kamera i czujnikami przod/tył.

Apple Play i Android Auto na pokładzie + GPS

6e8bb2b872143d91cc25a732499da632.jpg

430a1568749ce08388dab9e12cc5e5c4.jpg

f8ffb774867c365c27db3b483e5361ef.jpg

b90af01198445e97d2719af72c8f7bac.jpg

6.2l V8 został zastąpiony przez ... 3.6l V6 z wersji bieda + 🤥[emoji51] poprzedniej generacji - wiec lud trochę tego nie lubi... bo cena jest podobna niż V8 - od 107k PLN sugerowana... a V8 brak

320KM z B6 to nie 430KM jakie były do codziennego powozenia...

f208b0ff013ecbbca2c56053aeb9b030.jpg

Ale jeździłem dziś Commodore 2018 aka Insignia.

Żeby coś sprzedać - przywlekli EU Opel Insignia - dla porównania .

Zadziwiająco jak teoretycznie to samo auto jest totalnie inne- lokalne zawieszenie, przyspieszenie, komfort są ... totalnie inne od EU wersji - porównuje do 2.0l bo facet od GM mówił nam ze w EU w ogóle 3.6l nie ma....

Najlepsze jest to ze 2.0l T wydaje się być najlepszym autem z tego wszystkiego do jazdy, zadziwiająco dla moje Turbo zbiera się całkiem dobrze... nawet lepiej niz V6...

Problemem jest obrażona kobieta - zdrada... mój wsiowy dealer - ma jeszcze EU Insignia przez pare dni zanim ruszy do innego salonu... do porównań ... ale jak narazie sprzedali 2 sztuki, obie V6...

0da71db0900202f94bf0a4a4332e8092.jpg

Mnie do GM Holden już nic nie ciągnie, V8 brak - Silverado jeszcze w wersji RHD nie ma .... wiec cóż klientem nie jestem ...

Stare przyzwyczajenia trudno umierają ... cops dalej przesiedli się na V8 tym razem Made in Canada...

126687c082dcd65304a28b2127b20150.jpg

... a ja daje pare lat ze GM - Holden będzie wyglądał tak...

fd74500c150b7a63c1697beb368aa50c.jpg

A szkoda, bo całkiem dobry produkt pójdzie na smietnik historiii jako całkowicie nieważny....

Oto GM...

Sent from my iCrap X using Tapacrap

Napisano

Dzielenie Holden / Opel skonczy sie bardzo szybko biorac pod uwage ze Opel to juz nie GM a PSA... ten projekt pewnie zaczeli wczesniej (lub podpisal) i dlatego jeszcze sie urodzil... ale tak jak mowisz, w przyszlosci pewnie Holden bedzie Chevy lub Chevy korea ;)

Napisano
  • Autor
Dzielenie Holden / Opel skonczy sie bardzo szybko biorac pod uwage ze Opel to juz nie GM a PSA... ten projekt pewnie zaczeli wczesniej (lub podpisal) i dlatego jeszcze sie urodzil... ale tak jak mowisz, w przyszlosci pewnie Holden bedzie Chevy lub Chevy korea [emoji6]

Tu się zgadzam. Jest ciekawa sytuacja.

Wszystkie nasze lokalne produkty GM są teraz w większości Made in GM Korea.

Insignia tfu Shit-odore jest Made in Germany.

Reszta Made in US/Mexico/Poland/UK.

Teraz GM Korea nie wyglada ze przetrwa 2018 roku.. Nie wydaje się żeby spór GM vs reszta się zakończył dobrze dla fabryk. Wykupienie ich przez rząd South Korea tez raczej niewykonalne.... $340m leży w rezerwie na 2018 żeby je zamknąć....

Odpada automatycznie większość produktów ...

Praktycznie tylko dwa auta się sprzedają Colorado i ... stare place Commodore.

Colorado jest z Thailand ...

-Spark,
-Aveo/Barina
- Cruze aka Astra Sedan.
-Trax

Wsio Z Korea.

f870ac5a375329f859be147030b9265e.jpg

- Astra (PL,UK),
- Insignia (D)...

Ale oni to wiedza ...
Nowe produkty które przypelzaja są albo Made in Mexico albo US...

-Equinox

989803284b60a7b340383ac2013fe694.jpg

- Acadia

583b6fd6e9c39c99cfa3034f12baf217.jpg

Napisano
8 minut temu, OZI napisał:

Wszystkie nasze lokalne produkty GM są teraz w większości Made in GM Korea.
Reszta Made in US/Mexico/Poland/UK.

Ciekawe, GM nie ma żadnej fabryki w Polsce.

Napisano
  • Autor
Ciekawe, GM nie ma żadnej fabryki w Polsce.

I tak i Nie. Gliwice muszą honorowac kontrakt z GM Europe - firma krzak w CH - i sprzedawać określoną ilość Astra jak ustalono, do jeśli dobrze czytałem PSA postanowi wprowadzić 'wieksze zmiany'

Jakie większe zmiany i jaka definicja jest tych zmian nie wiem.

Ocenia się że Astra musi być klepane dla GM do min 2020.

Pismaki u mnie oceniają że do min 2019. Zobaczymy.

Jak narazie masa tanich Astra stoi na placach.... bo dealer-zy zaraportowli je jako sprzedane w 2017 do GM.

5 lat gwarancji i 3 lata Service za free ... świetny okres na zakup...

052c2d4a0ec5ef9600488c60e2262ece.jpg

9bafc375074a3164f8e89e6096d3c612.jpg

Sent from my Samshiite Note8

Napisano

po co Wam V8 skoro macie tak restrykcyjne przepisy? gdzie korzystacie z tej mocy?

wystarczyłoby 1.6T

Napisano
  • Autor
po co Wam V8 skoro macie tak restrykcyjne przepisy? gdzie korzystacie z tej mocy?
wystarczyłoby 1.6T

Po co jeść owoce i warzywa jak można chleb?

Po co mieszkać w domu jak można się męczyć na 100m2 w bloku?

Po co kupować auto nowe jako można używane?

Po co budować auto które ma silnik kosiarki jak można zbudować takie gdzie AC włączona nie zrobi żadnej różnicy?

Po co klepać jednorazowy silnik który zdechnie w Oz warunkach /temp/piach/kurz jak można klepać taki który nie zdechnie?

Po co kupować 1.6l jak tym się zabawek na weekend pociągnąć?

Po co w ogóle coś robić na weekend jak można w domu siedzieć?

Odpowiedz jest chyba tylko jedna - Bo MOŻNA, bo lud chce cieszyć się życiem, bo lud m dużo hobby na weekend którego 1.6l nie pociągnie..., bo lud chce mieć prosty silnik dostosowany do warunków, bo lud chce wygodnie podróżować....

Bo lud stac, i lud się domaga a jak nie to kupi u konkurencji - rynek/popyt/podaż....

4f92aeeb56bc8027e0fbeb2b3840d8d0.jpg

283e6f4134d3a07b239f721e14605940.jpg

7cc71fcece629b68c51bbc84f6d8a806.jpg

Bo mówiąc krótko należy ciężko pracować od poniedziałku do piątku a na weekend cieszyć się życiem... tego z 1.6l nie da się robić.... to męczarnia...

d009d85ddabeeae6777d624c120de529.jpg

Napisano

@OZI

Ogólnie idea wymierania V6 i V8 mi się również nie podoba, natomiast muszę trochę racji przyznać Cinosowi (tfu), demonizujesz te 1.6T. Tym na prawdę się przyjemnie jeździ i na prawdę nie jest jakoś dużo bardziej skomplikowane od waszego V8 obecnej generacji, i na prawdę da radę pociągnąć sprzęt jaki wam się marzy. Jeśli moc ta sama i skrzynia A to śmigałoby również bez problemów. :ok:

Napisano

@OZI

co do nowego/starego auta to wiadomo, ze mozna

ale jaki jest sens budować 3 piętrowy dom uzywajac tylko parteru?

1.6T wydziela sądze mniej ciepła niż 3.6 V6 bo jest bardziej wydajny, z takiego samego paliwa generuje więcej mocy , czyli mniej ciepła

piach kurz, to nie wiem, co to za roznica pomiedzy 1.6T czy 3.6 V6 jak da sie dobre filtry i obsługę

ale nawet 2.0T w Insygni 260KM / 400Nm od 2500 do 4500

3.6 V6 Holden Commodore VF 280KM / 350Nm dopiero przy 3200

wieksza masa silnika, mocniejsze mocowania silnika, ciezszy przód, mocniejsze hamulce..a ten Holden i tak będzie wolniejszy od 2.0T w Insygni B

a turbo i niższej dostępny moment ułatwi ciaganie tych przyczep

z ciekawosci sprawdzilem tego co masz w podpisie HSV Maloo ma ok 4.5 do paki

staje obok Ciebie Golf R albo Audi RS3 z R4 2.0T/2.5T i zostajesz w tyle...

jedyne co jest na plus to na pewno kultura i dźwięk silnika....

Napisano
33 minuty temu, Cinos napisał:

staje obok Ciebie Golf R

Nope. Wersja 300 KM robi jakieś 4.8-9. Najszybsze co widziałem, to wersja 310 KM, na semi-slikach - 4.6. Mówię oczywiście o stockach. 

Napisano
2 godziny temu, OZI napisał:

Odpowiedz jest chyba tylko jedna - Bo MOŻNA, bo lud chce cieszyć się życiem, bo lud m dużo hobby na weekend którego 1.6l nie pociągnie..., bo lud chce mieć prosty silnik dostosowany do warunków, bo lud chce wygodnie podróżować....

@OZI-ale po co ta filozofia:facepalm:

Po prostu jest TANIO-i to wszystko .Gdyby koszty były takie jak w Europie to zadziwiająco szybko slowo MOŻNA byłoby nic nie wartym sloganem...

Przeciez w Europie nie ma zakazu jazdy V8- a jakoś rzadko kto z tego korzysta.Przypadek? Nie sądzę....

Edytowane przez wlad

Napisano
Godzinę temu, wlad napisał:

@OZI-ale po co ta filozofia:facepalm:

Po prostu jest TANIO-i to wszystko .Gdyby koszty były takie jak w Europie to zadziwiająco szybko slowo MOŻNA byłoby nic nie wartym sloganem...

Przeciez w Europie nie ma zakazu jazdy V8- a jakoś rzadko kto z tego korzysta.Przypadek? Nie sądzę....

Tylko w Europie nas nie kupisz V8 za 100k PLN

Edytowane przez Filipfm

Napisano

Znajomy dostał nową Insignię jako służbówkę - oglądałem i wydaje się naprawdę fajnym, wygodnym autem :ok:

Ale ceny raczej wysokie - za przyzwoitą wersję z 2.0 diesel i automatem płacili coś kole 140 tys. zł 8]

Napisano
Godzinę temu, Filipfm napisał:

Tylko w Europie nas nie kupisz V8 za 100k PLN

Dlatego napisalem-cena a  nie jakieś filozoficzne bzdury .Gdyby Ozi za V8 musiał zaplacić 3 x tyle i podobnie więcej za paliwo to szybko okazało by się że V6 nie jest takie złe.Wręcz jest idealne:hehe:

Napisano
  • Autor
[mention=129025]OZI[/mention]
Ogólnie idea wymierania V6 i V8 mi się również nie podoba, natomiast muszę trochę racji przyznać Cinosowi (tfu), demonizujesz te 1.6T. Tym na prawdę się przyjemnie jeździ i na prawdę nie jest jakoś dużo bardziej skomplikowane od waszego V8 obecnej generacji, i na prawdę da radę pociągnąć sprzęt jaki wam się marzy. Jeśli moc ta sama i skrzynia A to śmigałoby również bez problemów. :ok:
@AstraC ale ja mówiłem całkowicie poważnie.

Weź klienta który ma powiedzmy 65+ lat , kupował GM od lat.

Pierwsza rzecz spojrzy
1. Ile auto może uciagnac?
2. Ile ma cylindrów?

Nikt sobie nie może wyobrazić że 2.0l auto może coś też pociągnąć.

Czyli klient który ma $$$ na emeryturze nawet na GM nie spojrzy.

Druga grupa. Powiedzmy 50-65 lat, druga młodość etc. Idziesz po markę Premium, nie każdy oczywiście ale znów co ci może 4 cyl GM zaoferować? Nic.

Chcesz 4 cyl - idziesz po Camry, przynajmniej wiesz że będzie jeździć dopóki umrzesz.

Grupa poniżej 50 - oj- wybór na rynku jest to co chcesz i ile masz $$$.
Czym się wyróżnia pospolite, FWD 2.0lT? Niczym..

Więc ciężko jest sprzedać 2.0lT a@Cinos chce ludowi dać 1.6l - rynek ci tego nie zaakceptuje - przynajmniej narazie....

Napisano
  • Autor
[mention=129025]OZI[/mention]
co do nowego/starego auta to wiadomo, ze mozna
ale jaki jest sens budować 3 piętrowy dom uzywajac tylko parteru?

1.6T wydziela sądze mniej ciepła niż 3.6 V6 bo jest bardziej wydajny, z takiego samego paliwa generuje więcej mocy , czyli mniej ciepła
piach kurz, to nie wiem, co to za roznica pomiedzy 1.6T czy 3.6 V6 jak da sie dobre filtry i obsługę

ale nawet 2.0T w Insygni 260KM / 400Nm od 2500 do 4500
3.6 V6 Holden Commodore VF 280KM / 350Nm dopiero przy 3200
wieksza masa silnika, mocniejsze mocowania silnika, ciezszy przód, mocniejsze hamulce..a ten Holden i tak będzie wolniejszy od 2.0T w Insygni B
a turbo i niższej dostępny moment ułatwi ciaganie tych przyczep

z ciekawosci sprawdzilem tego co masz w podpisie HSV Maloo ma ok 4.5 do paki
staje obok Ciebie Golf R albo Audi RS3 z R4 2.0T/2.5T i zostajesz w tyle...

jedyne co jest na plus to na pewno kultura i dźwięk silnika....
@Cinos

Ale ja nie mówię że nie masz racji z punktu widzenia fizyki...

Nie masz - z punktu widzenia prawa rynku.

EU ma ten problem że próbuje na siłę wymyślić znów banana. USA idzie odwrotne droga - CAFE zostanie obniżone.

Dochodzisz do punktu gdzie wysiłki na rzecz zmniejszenia paliwa, ekologii kłócą sie z Q jazdy i trwałością.

EU to już osiągnęła, u mnie to jest ciężkie do zaakceptowania ale się zmienia. (Wolno).

Dlatego EU Passat ma 1.4l w wersji bieda u mnie 1.8l i dalej się nie sprzedaje...

Wracając do analogii domu - należy żyć wygodnie. Mieszkanie w 50m2 nie jest życiem z rodziną 2+2.
Analogicznie - po co mieć 1.6l jeśli możesz mieć kulturalną pracę 3.6l V6 w cenie jak EU płaci za 1.6l

Bo jest lepiej dostosowane do lokalnych warunków, bo klient chce i może a jak nie to pójdzie do konkurencji...

Analogicznie- może wydać się dziwne że najpopularniejszym autem w sprzedaży jest Ford F150 w USA, Toyota Hilux u mnie, zaraz po tym Ford Ranger.

Znów wynika z tego samego - rynek i klient.

Najbardziej wyczekiwane auto roku?
Ford Ranger Raptor....

e6f23598e822f44a658b69725f2ac80b.jpg

W EU musi być zdziwienie na twarzy... ot inne warunki.

A HSV ? Nie mam już- sprzedałem po tym jak lewa strona miała porządne obdarcie...z dużym Volvo ...

Ale HSV wymiatal S3 i Golf R na drag race... z moja ciężka d na pokładzie....

Napisano

@OZI rynek zaakceptuje jak nie będzie miał wyjścia.

Nieważne czy przez ekonomię, politykę, czy poprostu brak oferty.

Z tego co piszesz wydaje mi się, że to tylko kwestia czasu jak z popularnych osobówek i u Was niknie V8, potem V6 i pozostanie tylko 12V :phi:

Owszem początkowo duże silniki zostaną w SUV-ach i innych dużych autach, ale to kwestia czasu (na co wskazują też zmiany w USA).

No chyba, że wcześniej elektryki opanują rynek.

Napisano
5 godzin temu, Cinos napisał:

Ja bym tu użył słowa sprawność.

A sens dyskusji z @OZI możesz sobie sprawdzić poświęcając kiedyś chwilę na zweryfikowanie przytaczanych opowieści z tysiąca i jednej nocy (cała Australia kupuje V6/V8 i tylko topowe wersje aut). Ja to zrobiłem ze parę let temu, wyszło wówczas, że najlepiej sprzedaje się Auris (u nich chyba cały czas Corolla) i bodajże Mazda 3 w średnich wersjach (czyli najniższych dostępnych na rynku OZ), oba R4. Zresztą, nawet sprzedawane tam znacznie częściej niż gdzie indziej auta typu Tarpan idą w świat w większości z 2.0-3.0 R4. Ja przestałem w to brnąć, fajne @OZI kiedyś wrzucał fotki z outback na HP, mógłby do tego wrócić.

Napisano
  • Autor
Dlatego napisalem-cena a  nie jakieś filozoficzne bzdury .Gdyby Ozi za V8 musiał zaplacić 3 x tyle i podobnie więcej za paliwo to szybko okazało by się że V6 nie jest takie złe.Wręcz jest idealne:hehe:
Ale ja tego w ogóle nie neguje [emoji3] wręcz przeciwnie. Cena tak.

Z drugiej strony zauważ że malutką Australia jest 4 światowym rynkiem dla AMG ilościowo a np pierwszym w % sprzedaży vs normalne sztuki.

Dla BMW M chyba 3 na świecie...
Dla Audi - nigdzie na świecie się tyle S3 nie sprzedaje
VeeDud z udziałem 25% Golf R i GTI.

Czyli jak widać rynek.jest głodny na moc i nie zawsze $$$ jest przeszkodą.

Patrząc po sobie na Golf wersja bieda 1.4l 150KM za 58K PLN bym nawet nie spojrzał... Ale na GTI lub R tak.... patrzyłem, porównywalne, jeździłem etc i nagle mi nie przeszkadzało że to Golf ... że to VW...

Więc rynek ciezko określić. Cena tak - ale musisz ja dostosować tak żeby klient kupił- inaczej business zdechnie. ...

Napisano
  • Autor
[mention=129025]OZI[/mention] rynek zaakceptuje jak nie będzie miał wyjścia.
Nieważne czy przez ekonomię, politykę, czy poprostu brak oferty.
Z tego co piszesz wydaje mi się, że to tylko kwestia czasu jak z popularnych osobówek i u Was niknie V8, potem V6 i pozostanie tylko 12V :phi:
Owszem początkowo duże silniki zostaną w SUV-ach i innych dużych autach, ale to kwestia czasu (na co wskazują też zmiany w USA).
No chyba, że wcześniej elektryki opanują rynek.
Całkowicie się z tym zgadzam. Ale dopóki produkt jest oferowany to musi być kupiec.

Z V8 to już nastąpiło- większość jest 4 cyl teraz.

W pierwszej 20 tce znajdziesz jedno V8 za 2017.

.

MODEL SALES CHANGE
Toyota HiLux 47,093 up 10.7%
Ford Ranger 42,728Up 13.7%
Toyota Corolla 37,353 Down 7.4% Mazda 3 32,690 Down 9.5%
Hyundai i30 28,780 Down 23.8% Mazda CX-5 25,831Up 5.2%
Hyundai Tucson 23,828 Up 18.4% Holden Commodore 23,676 Down 8.4%
Toyota Camry 23,620 Down 10.8% Mitsubishi Triton 23,605 Up 7.2% Holden Colorado 21,579 Up 15% Toyota RAV4 21,077 Up 7.9% Mitsubishi ASX19,403Up 7%
Nissan X-Trail 18,955 Up 0.3%
Kia Cerato18,731Up 42.9%
Volkswagen Golf 18,454Down 5.2% Isuzu D-Max 17,717 Up 7.7%
Mazda CX-3 17,490 Down 4.6% Hyundai Accent 17,578 Down 6% Mitsubishi Outlander 16,632 Up 34.1

Toczydelka... v8 już umarł, v6 jest na wymarciu...

Napisano
  • Autor

Ja bym tu użył słowa sprawność.

A sens dyskusji z [mention=129025]OZI[/mention] możesz sobie sprawdzić poświęcając kiedyś chwilę na zweryfikowanie przytaczanych opowieści z tysiąca i jednej nocy [...] [mention=129025]OZI[/mention] kiedyś wrzucał fotki z outback na HP, mógłby do tego wrócić.

@Format - na trzezwo jestes bardzo zlosliwy - coz...

Widocznie w Rayooo jest inaczej... roznica jest taka że pisałem o swoim portfelu a nie innych - to co ja kupuje.

Wracając na temat to rynek już dawno porzucił V8 i teraz V6. Dając jednak dobry EU produkt jak Insignia musisz to czymś wyróżnić- bo inaczej jaki jest sens kupowania?

Jeśli twój marketing i model rynku od 40 lat ci mówił że dlatego kupujesz GM bo ma - cytat z marketingu 'Siłę V8' to można się łatwo domyślić jaki jest twój klient.

Ten klient ma gdzieś jak dobre jest twoje R4. Ten klient czuje się oszukany że nagle mu chcą sprzedać 2 cylindry mniej...

GM mogłoby napisać książkę 'marketingowe Faaakups' bo właśnie dobry produkt umarł. Ile mil $$ wydane na dostosowanie do do lokalnego rynku chociażby przez właśnie wrzucenie V6 do platformy Opel... I dostaniemy miesięczna sprzedaż ...500 sztuk WOW! Sukces..

Chyba jednak byli lepiej jak piłeś, mógłbyś do tego wrócić... przynajmniej nie byłeś tak upierdliwo złośliwy...

Napisano
7 minut temu, OZI napisał:

@Format - na trzezwo jestes bardzo zlosliwy - coz...

Przepraszam za offtopic na kąciku technicznym. To ostatni tego typu post.

@OZI - nie traktuj tego osobiście, bo to nie są żadne wycieczki; ja po prostu po skonfrontowaniu opowiadanych przez Ciebie historyjek ze źródłami doszedłem do wniosku że nie będę brał udziału w dyskusjach z Tobą (i jak widzisz, do teraz, dyskutowałem z kimś innym); jesteś spoko herbatnik i nie zamierzam wracać do robienia sobie z Ciebie jaj; nie musimy się zgadzać - peace :ok:

A @Cinos sobie wyrobi swoje własne zdanie jak będzie chciał.

PS. Kończę trzeciego Budweisera (tego czeskiego) ;] 

Napisano
12 godzin temu, OZI napisał:

@Cinos

Ale ja nie mówię że nie masz racji z punktu widzenia fizyki...

Nie masz - z punktu widzenia prawa rynku.

EU ma ten problem że próbuje na siłę wymyślić znów banana. USA idzie odwrotne droga - CAFE zostanie obniżone.

Dochodzisz do punktu gdzie wysiłki na rzecz zmniejszenia paliwa, ekologii kłócą sie z Q jazdy i trwałością.

EU to już osiągnęła, u mnie to jest ciężkie do zaakceptowania ale się zmienia. (Wolno).

Dlatego EU Passat ma 1.4l w wersji bieda u mnie 1.8l i dalej się nie sprzedaje...

Wracając do analogii domu - należy żyć wygodnie. Mieszkanie w 50m2 nie jest życiem z rodziną 2+2.
Analogicznie - po co mieć 1.6l jeśli możesz mieć kulturalną pracę 3.6l V6 w cenie jak EU płaci za 1.6l

Bo jest lepiej dostosowane do lokalnych warunków, bo klient chce i może a jak nie to pójdzie do konkurencji...

Analogicznie- może wydać się dziwne że najpopularniejszym autem w sprzedaży jest Ford F150 w USA, Toyota Hilux u mnie, zaraz po tym Ford Ranger.

Znów wynika z tego samego - rynek i klient.

Wszystko jest kwestią ceny a nie filozofii o sposobie na życie. Jak tak lubicie wygodę dużych domów i wielkie silniki to dlaczego stawiacie te domy na działkach wielkości chusteczki do nosa? Bo ziemia droga i wyciskacie ile się da z jej powierzchni? Pewnie tak. Czy jakby ziemia był tańsza kupiłbyś większą działkę pod dom? Zawsze o wszystkim decyduje cena.

Napisano
13 godzin temu, OZI napisał:

Pierwsza rzecz spojrzy
2. Ile ma cylindrów?

Co kogo obchodzi, ile auto ma cylindrów?

Dla mnie może mieć ZERO cylindrów, byleby jechało tak, jak chcę.

Kolega właśnie kupił sobie Wankla - pojemność 1.3 i nie ma problemu z osiągami.

Sam napisałeś wyżej, że 2.0T sprawuje się nadzwyczaj dobrze.

Może naprawdę należy zwiększyć nieco poziom świadomości technologicznej a nie tkwić mentalnie w epoce maszyn parowych.

Napisano
13 godzin temu, OZI napisał:

@AstraC ale ja mówiłem całkowicie poważnie.

Weź klienta który ma powiedzmy 65+ lat , kupował GM od lat.

Pierwsza rzecz spojrzy
2. Ile ma cylindrów?

Nikt sobie nie może wyobrazić że 2.0l auto może coś też pociągnąć.

Czyli klient który ma $$$ na emeryturze nawet na GM nie spojrzy.

Druga grupa. Powiedzmy 50-65 lat, druga młodość etc. Idziesz po markę Premium, nie każdy oczywiście ale znów co ci może 4 cyl GM zaoferować? Nic.

Chcesz 4 cyl - idziesz po Camry, przynajmniej wiesz że będzie jeździć dopóki umrzesz.

Grupa poniżej 50 - oj- wybór na rynku jest to co chcesz i ile masz $$$.
Czym się wyróżnia pospolite, FWD 2.0lT? Niczym..

Więc ciężko jest sprzedać 2.0lT a@Cinos chce ludowi dać 1.6l - rynek ci tego nie zaakceptuje - przynajmniej narazie....

I tak, i nie.

Z jednej strony są przyzwyczajenia i tutaj się zgadzam, że przyzwyczajenia to druga natura człowieka.

Z drugiej zaś strony powiedz - dlaczego nie kupisz 2.0T vs 3.6 V6? Tylko poproszę o twarde dane, a nie na zasadzie "wydaje mi się", w sensie dokładne przewagi tej V6 nad 2.0T. Skomplikowana jest tak samo, moc i osiągi podobne.

Miałem 1.6T 180KM i 2.5 V6 170KM, wolę znacznie bardziej to drugie - choćby za sposób oddawania mocy, płynny, nie gwałtowny, kulturę pracy i dźwięk (choć to ostatnie to jest mocno indywidualne kryterium).

Co zupełnie nie zmienia faktu, że jak jechałem przez WAW czy inny Kraków to czy było to V6 czy 1.6T to różnica była w spalaniu na + 1.6. Żadnej innej. W trasie normalna jazda po drogach poza terenem zabudowanym/S/A też się specjalnie nie różniła, jedynie przy wyprzedzaniu 1.6T dawało kopnięcie w plecy tam gdzie 2.5 V6 robiło to płynnie i dawało inne odczczucie, no i przejemniej się go słuchało przy 5000 obr/min.

Tylko podejrzewam, że te 2.5 V6 jest i tak lepsze od współczesnych V6 montowanych w AU w samochodach, ponieważ, co bardzo ważne dla powyższych wymienionych przeze mnie zalet, miał gaz na linkę i był nieco przestarzały, bo w dużej mierze to był silnik pamiętający lata 80 jeszcze pewnie.

Napisano

Fajne są te twoje posty i trochę już dla nas egzotyczne.

Ozi cieszcie się w AU z 2.0T póki jeszcze są bu u nas w EU już nas zmuszają do jazdy 1.0-1.2 Turbo z 3 cylindrami

Napisano
10 minut temu, robciolas napisał:

Ozi cieszcie się w AU z 2.0T póki jeszcze są bu u nas w EU już nas zmuszają do jazdy 1.0-1.2 Turbo z 3 cylindrami

Jeszcze masz wybór - są i 1.4-1.6T w zależności od marki, jako te mocniejsze.

I nie oszukuj się, że są drogie - dwaniej była np. Astra F 1.4 8V 60KM teraz jest 1.0T i pewnie i tak jest szybsza i lepiej wyposażona.

PS. Tak lubie duże silniki, ale demonizowanie tych z turbo to przesada - przypomnijcie sobie lata 80 i 90, gdzie turbo oznaczało szał - Renault 5 Turbo, Peugeot 205 GTI, Saab Turbo, Volvo Turbo, Ople 2.0T i wiele innych. A dzisiaj to są klasyki, określane jako wizjonerskie w tamtych czasach. ;) A założę się, że również wtedy byli tacy malkontenci. ;)

Napisano
2 minuty temu, AstraC napisał:

ale demonizowanie tych z turbo to przesada 

Turo jest całkiem fajne ale napiszę z innej strony - co raz mniej jest tych fajnych silników pod LPG.

Napisano
2 godziny temu, AstraC napisał:

przypomnijcie sobie lata 80 i 90, gdzie turbo oznaczało szał - Renault 5 Turbo, Peugeot 205 GTI, Saab Turbo, Volvo Turbo, Ople 2.0T

Przy czym moc i osiągi tych aut są porównywalne ze zwykłymi samochodami z 2017. Postęp jest. 

Napisano
28 minut temu, wladmar napisał:

Przy czym moc i osiągi tych aut są porównywalne ze zwykłymi samochodami z 2017. Postęp jest. 

No nie takie zwykłe:

https://pl.wikipedia.org/wiki/Renault_5_Turbo

Calibra Turbo czy 205 Turbo podobnie. To są szybkie samochody, nawet jak na obecne czasy. ;)

Napisano
10 minut temu, AstraC napisał:

No nie takie zwykłe:

https://pl.wikipedia.org/wiki/Renault_5_Turbo

Calibra Turbo czy 205 Turbo podobnie. To są szybkie samochody, nawet jak na obecne czasy. ;)

Tak, ale nie ma przepaści jak kiedyś między tymi wersjami a zwykłymi dupowozami. Jest porównywalnie. Calibra Turbo to było coś 8] A teraz możesz sobie zamówić zwykłą Insignię z turbobenzyną... 

Edytowane przez wladmar

Napisano
6 godzin temu, robciolas napisał:

Turo jest całkiem fajne ale napiszę z innej strony - co raz mniej jest tych fajnych silników pod LPG.

Tu kłania się wtrysk bezpośredni i mała opłacalność LPG, a nie wina turbo.

Przykład stary 1,4t opla z wtryskiem pośrednim.

Napisano
  • Autor

Wszystko jest kwestią ceny a nie filozofii o sposobie na życie. Jak tak lubicie wygodę dużych domów i wielkie silniki to dlaczego stawiacie te domy na działkach wielkości chusteczki do nosa? Bo ziemia droga i wyciskacie ile się da z jej powierzchni? Pewnie tak. Czy jakby ziemia był tańsza kupiłbyś większą działkę pod dom? Zawsze o wszystkim decyduje cena.

Nie zawsze o wszystkim decyduje cena.

Kupujesz wszystko patrząc na cenę? Ja nie.

Analogicznie - patrzysz gdzie chcesz mieszkać czy idziesz tam gdzie tanio?

Napisano
  • Autor
Przepraszam za offtopic na kąciku technicznym. To ostatni tego typu post.

[mention=129025]OZI[/mention] - nie traktuj tego osobiście, bo to nie są żadne wycieczki; ja po prostu po skonfrontowaniu opowiadanych przez Ciebie historyjek ze źródłami doszedłem do wniosku że nie będę brał udziału w dyskusjach z Tobą (i jak widzisz, do teraz, dyskutowałem z kimś innym); jesteś spoko herbatnik i nie zamierzam wracać do robienia sobie z Ciebie jaj; nie musimy się zgadzać - peace :ok:

A [mention=131013]Cinos[/mention] sobie wyrobi swoje własne zdanie jak będzie chciał.

PS. Kończę trzeciego Budweisera (tego czeskiego) ;] 

[mention=129698]format[/mention] peace [emoji111]️ Format. Nie zapominaj tylko ze punkt widzenia zależy od punktu siedzenia. To ze ja nie mam problemów - to nie znaczy ze inni w około mnie ich nie maja....

Ditto z autami - to ze ja wywalam na min dwa nowe auta co 3 lata nie znaczy ze inni tak musza robić ...

Enjoy the bud... Wazzzza..

1cb41199ebed34116d0b2724b526f506.jpg

Napisano
  • Autor
Co kogo obchodzi, ile auto ma cylindrów?
Dla mnie może mieć ZERO cylindrów, byleby jechało tak, jak chcę.
Kolega właśnie kupił sobie Wankla - pojemność 1.3 i nie ma problemu z osiągami.
Sam napisałeś wyżej, że 2.0T sprawuje się nadzwyczaj dobrze.

Może naprawdę należy zwiększyć nieco poziom świadomości technologicznej a nie tkwić mentalnie w epoce maszyn parowych.

Zgoda i nie.

To ze ty nie patrzysz ile auto ma cylindrów - nie znaczy ze inni tak nie robią.

Logiczne dla jednego , dla drugiego nie.

Np Moja Mrs Ozi już nie chce 6 tylko 8.

Inne kryteria wyboru? Brak.

Znów ktoś rzuci pytanie - ‚ przecież można jezdzic 1.6l - gdzie ty tym chcesz jezdzic ?’

Pytanie totalne bezzasadne - bo po co ma jezdzic 1.6l jak NIE CHCE - i mam wybór - CHCE V8.

0733969326b990f7202bc3553e374b95.jpg

Czyli jako dealer masz takiego klienta jak moja żona, to co powiesz jej - masz tu 1.6l.... ucieknie do konkurencji I tam kupi - ty stracisz business.

Uprzedzając następne kogos pytanie - nie spalanie paliwa jest totalnie dla niej nie interesujące, w ogóle nawet nie patrzy na to... Ot inne kryterium wyboru .

Tak uważam ze z tego wszystkiego 2.0l jeździ lepiej niż 3.6l V6. Podejrzewam ze waga i rozlozenie silnika robi swoje chyba jest 180kg różnicy - czyli sporo, plus platforma była modyfikowana a nie pierwotnie projektowana do przyjęcia V6.

Nie zmienia to faktu ze ‚typowy klient na Commodore ma to gdzieś co ja mysle o 2.0lT bo on patrzy na ilość cylindrow...

Napisano
  • Autor

Ja nie sadze ze to przejdzie.

Raz ze jesteśmy lata w normach powietrza vs EU.

Dwa jest wzrost dużych silników Diesel bo ludzie kupują Pick/ups. I SUV.

W autach osobowych Diesel nigdy nie był popularny, wiec odpada, a większość rynku będąc SUV i pick up - nastąpiło przejęcie z V6/V8 benzyny do ok 3.0l Diesel... tu % masz największy wzrost.

Wstyd się przyznać bo zwolennikiem Diesel nie jestem ale na codzień z tego co mam obecnie przed domem - najlepiej jeździ mi się autem z 3.2l i 5 cylindrami - tak Diesel...

Napisano
17 godzin temu, wladmar napisał:

Jest porównywalnie. 

Nie jest. Przytoczone Renault waży niecałą tonę. O dupowóz poniżej 1.5 t raczej ciężko. Żeby mieć podobne osiągi trzeba dużo więcej mocy. A tej nie ma tyle w popularnych dupowozach. Jeszcze jak weźmiesz jakąś trudniejszą drogę to lista jest jeszcze mniejsza.

Napisano
8 minut temu, marcindzieg napisał:

Nie jest. Przytoczone Renault waży niecałą tonę. O dupowóz poniżej 1.5 t raczej ciężko. Żeby mieć podobne osiągi trzeba dużo więcej mocy. A tej nie ma tyle w popularnych dupowozach. Jeszcze jak weźmiesz jakąś trudniejszą drogę to lista jest jeszcze mniejsza.

Jakieś 200KM w usportowionym kompakcie powinno wystarczyć. Szczególnie, że obecnie takie auto kosztuje połowę tego, co tamto Renault w swoich...

Napisano
22 minuty temu, marcindzieg napisał:

Współczesne auta ważą coraz mniej, mój dupowóz klasy C, SUV, waży niecałe 1200. I moc ok. 150 KM w kompakcie jest już standardem, bez problemu kupisz cywilne niedrogie (stosunkowo) wersje z ponad 200 KM. I jak porównasz osiągi przytoczonych aut w stosunku do ówczesnych zwykłych wersji - tak, to była przepaść. W stosunku do współczesnych zwykłych - różnica jest, ale przepaści nie ma. Kiedyś była różnica rzędu 10-15 s do 100, teraz 3-4. 

Napisano
5 godzin temu, OZI napisał:

Np Moja Mrs Ozi już nie chce 6 tylko 8.

Właśnie o tym piszę.

Gdybyś jej nie powiedział, ile jest cylindrów i przejechałaby się 2.0T i 3.6, to wybrałaby być może 2.0T. Gdybyś powiedział, to wybrałaby ten drugi nawet bez jazdy - bo taki ma zakorzeniony technologiczny przesąd.

Ludzi nie powinno obchodzić, JAK coś jest zrobione, tylko jaki jest końcowy efekt.

Bo teraz wychodzi na to, że nie kupujesz samochodu do jazdy, tylko dla liczby cylindrów.

Może przykład z innej beczki, który ci zobrazuje, jakie archaiczne macie myślenie (my też, ale wy bardziej):

Chcę alternator wyposażony w cewkę z prądem wzbudzenia a nie z magnesami trwałymi.

Oba ładują prąd jak należy, ale ja chcę ten pierwszy.

Jak patrzysz na takie wymaganie, to nie wydaje ci się dziwne, że użytkownika w ogóle to obchodzi?

To właśnie robicie z liczbą cylindrów.

Gdyby producenci jakoś utajniali liczbę cylindrów, to mielibyście głęboko w rzyci ten sztuczny parametr.

Napisano
Godzinę temu, marcindzieg napisał:

O dupowóz poniżej 1.5 t raczej ciężko

Superb jest dupowozem i waży poniżej 1.5t - i to wersja II, a III jest jeszcze lżejsza.

Napisano
12 minut temu, Polarny napisał:

Superb jest dupowozem i waży poniżej 1.5t - i to wersja II, a III jest jeszcze lżejsza.

Od 1400 kg. A to oznacza wersję bez niczego z najmniejszym silnikiem. Ciekawe czy chociaż koło zapasowe było w środku czy zestaw. Wjedź na wagę, zważ i się pochwal.

Napisano
6 godzin temu, OZI napisał:

Ja nie sadze ze to przejdzie.

Raz ze jesteśmy lata w normach powietrza vs EU.

Dwa jest wzrost dużych silników Diesel bo ludzie kupują Pick/ups. I SUV.

W autach osobowych Diesel nigdy nie był popularny, wiec odpada, a większość rynku będąc SUV i pick up - nastąpiło przejęcie z V6/V8 benzyny do ok 3.0l Diesel... tu % masz największy wzrost.

Wstyd się przyznać bo zwolennikiem Diesel nie jestem ale na codzień z tego co mam obecnie przed domem - najlepiej jeździ mi się autem z 3.2l i 5 cylindrami - tak Diesel...

Gdzie montują r5 diesla 3.2l?

Napisano
  • Autor

Właśnie o tym piszę.
Gdybyś jej nie powiedział, ile jest cylindrów i przejechałaby się 2.0T i 3.6, to wybrałaby być może 2.0T. Gdybyś powiedział, to wybrałaby ten drugi nawet bez jazdy - bo taki ma zakorzeniony technologiczny przesąd.
Ludzi nie powinno obchodzić, JAK coś jest zrobione, tylko jaki jest końcowy efekt.
Bo teraz wychodzi na to, że nie kupujesz samochodu do jazdy, tylko dla liczby cylindrów.

Może przykład z innej beczki, który ci zobrazuje, jakie archaiczne macie myślenie (my też, ale wy bardziej):
Chcę alternator wyposażony w cewkę z prądem wzbudzenia a nie z magnesami trwałymi.
Oba ładują prąd jak należy, ale ja chcę ten pierwszy.
Jak patrzysz na takie wymaganie, to nie wydaje ci się dziwne, że użytkownika w ogóle to obchodzi?
To właśnie robicie z liczbą cylindrów.
Gdyby producenci jakoś utajniali liczbę cylindrów, to mielibyście głęboko w rzyci ten sztuczny parametr.

Zgadzam się i tak i nie.

2.0lT wystarczy. Zgoda.

Pytanie klienta czy 2.0lT wytrzyma 400,000km bez zaglądania?

Odpowiedź dealera- nie.

Klient kupi V6, pojeździ... 80,000-100k km i przywlecze z powrotem do dealer-a [emoji3] - kupi coś nowego.

Sens? Pewnie z patrzenia z boku żaden.

Wracają do Mrs Ozi.
Tak jeździła 2.3l Turbo. Ale to nie to.

To nie ma odglosu jak trzeba, to nie kręci się leniwie jak 5.0l V8 ... to musisz pchać.

Znów- czy patrząc z boku to ma Sens?

Pewnie nie bo z 2.3lT możesz wycisnąć sporo ale kultura pracy nie jest ta sama. To jest nie to.

Najważniejsze- te auta NIE jeżdżą tak samo.

Weźmy Mustang- 2017 sprzedano 9,165 sztuk. Dla porównania w całej EU Ford sprzedał w 13,241 sztuk Mustang.

W początkowym okresie na każde 10 sprzedanych 7.6 auta było V8 u mnie

Za 2017 to było już 9.2 V8 na każdego sprzedanego 4 cylindrowego Mustang Turbo.

Czy mogli sprzedać więcej? Tak o wiele więcej. Problem jest z produkcja RHD i dostępnością. Teraz porównaj cały rynek EU do rynku AU. Jesteśmy wypierdkiem.

Ale... do czego zmierzam- do tego że ludzie są głodni, głodni na V8, głodni na duże pojemności.

Nie tak powszechnie jak kiedyś ale jednak. To nie są znów dla średnio zarabiające rodziny znów tak duże $$$ żeby mustang kupić.

Mentalność też się jednak zmienia, dziś niektórzy są zaostrzenie w EU, w spalanie. Dla EU może mieć to Sens, dla mnie osobiście nie ma.

Wracając do GM. Tak, uważam że 2.0lT jeździ lepiej niż V6. Uważam że lepiej reaguje, jest lżejszy i całkiem fajnie się nim jeździ.

Czy bym kupił? Nie bo nie jestem człowiekiem GM na takie auto.

Napisano
  • Autor
Gdzie montują r5 diesla 3.2l?
W drugim najpopularniejszym aucie na rynku za 2017.

1.Toyota HiLux 47,093 Up 10.5%
2.Ford Ranger 42,728 Up 13.7%
3.Toyota Corolla 37,353 Down 7.4

Ford Ranger.

9ac0521645000982f3a31a19f699f59a.jpg

Ten sam silnik jest w Mazda BT-50

4472e6530089baeeac3c6f66db11c03b.jpg

I w Ford Everest.

263f83b2423782967ef3d1bf9521355b.jpg

936d21ac2d80178b776a07f57285e09e.jpg

Dodając te 3 modele właśnie zdałem sobie sprawę że to był silnik numer 1 w sprzedaży pod względem sztuk w 2017 u mnie.

3.2l - 5 cylindrowy Diesel

Napisano
3 godziny temu, marcindzieg napisał:

A to oznacza wersję bez niczego z najmniejszym silnikiem. Ciekawe czy chociaż koło zapasowe było w środku czy zestaw. Wjedź na wagę, zważ i się pochwal.

Po co, skoro mam wpisaną masę w DR?

1448 kg, wersja środkowa (ambiente + fresh + kilka innych dodatków), silnik 1.8.

Nawet jeżeli nie uwzględnili koła albo rolet, to jeszcze jest zapas do 1500.

Napisano
2 godziny temu, OZI napisał:

Pewnie nie bo z 2.3lT możesz wycisnąć sporo ale kultura pracy nie jest ta sama. To jest nie to.

Najważniejsze- te auta NIE jeżdżą tak samo.

Pewnie, że nie tak samo, bo specjalnie dali 2.3T, a nie np. 3.5T albo wręcz 5.0T.

Ale porównaj silniki o podobnych mocach (nawet nie turbo ma 20% mniej mocy). Zresztą - sam porównałeś.

Ale sam widzisz, że te pytania o 400 tys. km i tak są bez sensu - po prostu taką macie tradycję, bez patrzenia na rzeczywiste parametry.

BTW. V8 jechałem - byłem rozczarowany. Mocy 2x tyle co mój dupowóz, a może delikatnie lepiej jechał - tak o 10%. No i obroty miał niewiele niższe. Ale to był rocznik 2006, może nowsze są lepsze.

Napisano
9 minut temu, Polarny napisał:

Po co, skoro mam wpisaną masę w DR?

A ja mam wpisane 1685 a waży 1750. Jeszcze z niepełnym bakiem.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.