Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Chinczycy zjadaja EURO-kolchoz! Klepacze na bruk!

Featured Replies

Napisano

No wiec taki piekny tytul przyszedl mi do glowy :)

Zrobilem sobie dzisiaj jazde testowa samochodem 'Polestar 2' -> full EV, wielkosci mniej wiecej Tesla 3, cos tam ok 400 koni.

Byla to moja w sumie pierwsza przejazdzka EV i musze powiedziec ze jest super, do tego jazda jednym pedalem, w miescie (poza sytuacjami awaryjnymi) hamulca nie uzywa sie.. ogolnie bardzo na plus! Przyspieszenie.. no to trudno opisac :)

Samochod wykonany bardzo fajnie, w srodku bardzo przyjemny, duzo lepsze wrazenie niz w Tesla3, cena od 57000 chf (na moim rynku) - w sumie porownywalna z Tesla 3.

Mysle ze ten samochod moze zawojowac nasz rynek... no a jako ze Volvo jest Chinskie, to chinczycy nas zjedza!!!

Pare fotek:

20201228_153945.jpg.7ed7bf492d74ddb7f991f08a5de4c131.jpg

20201228_161018.jpg

20201228_161028.jpg

Edytowane przez jaceq

Napisano
2 minuty temu, jaceq napisał:

Zrobilem sobie dzisiaj jazde testowa samochodem 'Polestar 2' -> full EV, wielkosci mniej wiecej Tesla 3, cos tam ok 400 koni.

Byla to moja w sumie pierwsza przejazdzka EV i musze powiedziec ze jest super, do tego jazda jednym pedalem, w miescie (poza sytuacjami awaryjnymi) hamulca nie uzywa sie.. ogolnie bardzo na plus! Przyspieszenie.. no to trudno opisac :)

Samochod wykonany bardzo fajnie, w srodku bardzo przyjemny, duzo lepsze wrazenie niz w Tesla3, cena od 57000 chf (na moim rynku) - w sumie porownywalna z Tesla 3.

Mysle ze ten samochod moze zawojowac nasz rynek... no a jako ze Volvo jest Chinskie, to chinczycy nas zjedza!!!

Pare fotek:

20201228_161018.jpg

20201228_161028.jpg

Ponad 230 tys..... no raczej wątpię 😂

Napisano
3 minuty temu, jaceq napisał:

Byla to moja w sumie pierwsza przejazdzka EV

:totalszok:

Napisano
3 minuty temu, jaceq napisał:

Pare fotek:

20201228_161018.jpg

20201228_161028.jpg

Masz gdzie ladowac w bloku ? 

Napisano
  • Autor
3 minutes ago, Marcin79 said:

Tyle samoe u nas mniej wiecej licza za Tesla3 a jezdzi ich juz troche po ulicach - nie jest to zaden zadki widok.

3 minutes ago, PawelWaw said:

Masz gdzie ladowac w bloku ? 

Mam gniazdko kolo mojego miejsca parkingowego, ale watpie zebym mogl go do tego celu uzywac.

Ogolnie, nie kupilem go i pewnie przez jakis czas EV nie kupie, to byl tylko 'test drive' ale musze przyznac ze pysk ciszyl mi sie przy kazdym przyspieszniue... ponad 400 elektrycznych koni robi wrazenie :)

Napisano
24 minuty temu, jaceq napisał:

Zrobilem sobie dzisiaj jazde testowa samochodem 'Polestar 2'

to jakiś odłam tej samej firmy co ma Volvo ?

Edit - znalazłem, ten sam koncern - Geely.

Edytowane przez bergerac

Napisano
  • Autor
2 minutes ago, bergerac said:

to jakiś odłam tej samej firmy co ma Volvo ?

Edit - znalazłem, ten sam koncern - Geely.

Z tego co wiem to swego czasu byla linia 'Polestar' w Volvo i teraz robia z tego marke (cos jak Seat vs Cupra) - z tym ze Polestar z tego co wiem jest EV only.

Napisano
27 minutes ago, Marcin79 said:

Kolega mieszka w CH ;]

Napisano
6 minut temu, jaceq napisał:

Z tego co wiem to swego czasu byla linia 'Polestar' w Volvo i teraz robia z tego marke (cos jak Seat vs Cupra) - z tym ze Polestar z tego co wiem jest EV only.

na to wygląda. Zgromadzili trochę marek w portfolio, ciekawe jak się dalej to rozwinie.

Napisano
36 minut temu, Marcin79 napisał:

W Polsce volvo ukrywa ceny ;) - a przynajmniej ja ich nie potrafie znaleźć

Napisano
  • Autor
31 minutes ago, bergerac said:

na to wygląda. Zgromadzili trochę marek w portfolio, ciekawe jak się dalej to rozwinie.

Mysle ze moze byc ciekawie, zwlaszcza ze tutaj oferta jest moim zdaniem niezla.

24 minutes ago, delco said:

W Polsce volvo ukrywa ceny ;) - a przynajmniej ja ich nie potrafie znaleźć

Polestar nie ma polskiej strony ale umnie:

baza wyglada tak:

image.png.06e4dae7ac24bf68d7433fa0cef99d7c.png

a tak wyglada z wybranym co sie tylko dalo:

image.png.d3f68a9d666dd8347cb4c7e2d447136a.png

Edytowane przez jaceq

Napisano
1 minutę temu, jaceq napisał:

Mysle ze moze byc ciekawie, zwlaszcza ze tutaj oferta jest moim zdaniem niezla.

Polestar nie ma polskiej strony ale umnie:

baza wyglada tak:

image.png.06e4dae7ac24bf68d7433fa0cef99d7c.png

a tak wyglada z wybranym co sie tylko dalo:

image.png.d3f68a9d666dd8347cb4c7e2d447136a.png

image.png

Pasterski niemiecki 😂

Napisano
Godzinę temu, jaceq napisał:

No to witamy po drugiej stronie lustra :oki:

Masz jakiś głębszy spec tego auta? Po co każdy z czytających ma szukać sobie samemu w internetach.

Aha, emotionicon zdecydowanie za mało, no i brak krzyczącego w każdym poście podpisu z tapatalka, musisz się jeszcze wiele nauczyć. Nie mniej początki dobre :brawo:

Napisano
  • Autor
18 minutes ago, format said:

No to witamy po drugiej stronie lustra :oki:

Masz jakiś głębszy spec tego auta? Po co każdy z czytających ma szukać sobie samemu w internetach.

Wrzuce wersje anglo jezyczna zeby mi 'pasterskiego niemieckiego' nie wytykali :)

image.png.40cb5e409a6d67361f3f968fe9e39e95.png

image.png.39bd68d755feb76264eeaad000822e0b.png

18 minutes ago, format said:

Aha, emotionicon zdecydowanie za mało, no i brak krzyczącego w każdym poście podpisu z tapatalka, musisz się jeszcze wiele nauczyć. Nie mniej początki dobre :brawo:

Jasne, jestem swiezakiem, za to mam otwarty umysl i kiedys osiagne ten upraganiony poziom :)

Edytowane przez jaceq

Napisano
19 minut temu, jaceq napisał:

Wrzuce wersje anglo jezyczna zeby mi 'pasterskiego niemieckiego' nie wytykali :)

Jasne, jestem swiezakiem, za to mam otwarty umysl i kiedys osiagne ten upraganiony poziom :)

W moim przypadku ten upragniony poziom musi dorównać moim oczekiwaniom .

Napisano
Godzinę temu, jaceq napisał:

niezly zasieg to juz mozna z wawy z gory pojechac do zakopca i sei za darmo naladowac u gospodaza na kwaterze

Napisano

Ja się chińczyków obawiam. Taki BYD jakby mógł/chciał to by lidera w branży elektrycznych autobusów na UE zmiażdżył (i pozbawił mojego miejsca pracy). Z resztą mam wrażenie, że wszyscy tylko udają i myślą, że jest po staremu. 

Edytowane przez stig

Napisano
4 godziny temu, jaceq napisał:

ale musze przyznac ze pysk ciszyl mi sie przy kazdym przyspieszniue...

Wydawało Ci się :phi:

A tak w ogóle to gadżet dla bogatych ;) 

Witamy po drugiej stronie mocy :) 

Sam Polestar raczej rynku nie podbije w jakiś wyjątkowy sposób.

Gdyby wszedł 2 lata temu to tak.

Od 2021 zacznie się teraz wysyp EV, także będzie ciasno na rynku.

Napisano

Widziałem go na żywo, nie wiedziałem co to jest. Ciekawie wygląda

Napisano
3 godziny temu, PawelWaw napisał:

niezly zasieg to juz mozna z wawy z gory pojechac do zakopca i sei za darmo naladowac u gospodaza na kwaterze

Za darmo w Zakopanem od Górala dobre 😂

Napisano
9 godzin temu, johny napisał:

Za darmo w Zakopanem od Górala dobre 😂

I po drodze tam gdzie nie ma jeszcze S7 tylko DK7 parę korków i raczej do Zakopca nie dojedzie. Trza będzie przerwę na ładowanie robić... :)

Napisano
2 minutes ago, ArekMiz said:

I po drodze tam gdzie nie ma jeszcze S7 tylko DK7 parę korków i raczej do Zakopca nie dojedzie. Trza będzie przerwę na ładowanie robić... :)

Akurat elektryk w korku to za wiele pradu nie zuzywa ;)

Napisano
3 minuty temu, Maciej__ napisał:

Akurat elektryk w korku to za wiele pradu nie zuzywa ;)

Ale jest zima (no wiem, że dziadowska bo bez mrozu i śniegu) - ogrzewanie skąd bierze? :)

Napisano
9 minut temu, ArekMiz napisał:

Ale jest zima (no wiem, że dziadowska bo bez mrozu i śniegu) - ogrzewanie skąd bierze? :)

Ubierzesz się ciepło. Nie marudź. Co drugi jeździ w czapce i rękawiczkach więc są przyzwyczajeni  ;]

Napisano
13 minutes ago, ArekMiz said:

Predzej czy pozniej i tak sie przesiadziemy do elektrykow, czy sie to komus podoba czy nie ;]

Napisano
50 minut temu, ArekMiz napisał:

Pompa ciepła 😁

Napisano
58 minut temu, ArekMiz napisał:

Akurat w korkach to dalej dojedzie :)

Napisano
10 minut temu, stig napisał:

Pompa ciepła 😁

Napędzana pedałami.

Swoją drogą, skoro ma być ekologicznie, a morsowanie ponoć w modzie, to po co komu ogrzewanie?

Popedałuje taki to i się rozgrzeje.

Alternatywny napęd, ekologiczny, tani, oszczędny (siłka niepotrzebna) to czego chcieć więcej? :phi:

Napisano
  • Autor
19 minutes ago, ZUBERTO said:

Napędzana pedałami.

Swoją drogą, skoro ma być ekologicznie, a morsowanie ponoć w modzie, to po co komu ogrzewanie?

Popedałuje taki to i się rozgrzeje.

Alternatywny napęd, ekologiczny, tani, oszczędny (siłka niepotrzebna) to czego chcieć więcej? :phi:

Myślę że źle do tego podchodzisz, niedługo przez globalne ocieplenie nie będzie poprostu zimno (więc nie będzie trzeba ogrzewać)

Napisano
Godzinę temu, Maciej__ napisał:

Predzej czy pozniej i tak sie przesiadziemy do elektrykow, czy sie to komus podoba czy nie ;]

Przy tych cenach co obecnie, to raczej później. 

Napisano
Just now, iwik said:

Przy tych cenach co obecnie, to raczej później. 

A to juz zalezy co rzadzacy wymysla ;]

Zawsze mozna sie przeciez przesiasc na elektryczny rower ;)

Napisano

Wiem, że to MK , ale nie mogłem się powstrzymać ;-))))  [nie bij]

-po pierwsze primo to jakas ściema bo to nie może byc Szwajcaria (chyba, że Kaszubska) bo nie ma gór i śniegu w tle  - Twins myśle, że potwierdzi

(prywatnie uważam, że kolega Jacq był po prostu na jakimś tripie w Wuhan czy innych Chinach i jeździł jakimś egzotykiem więc gdzie im tam do naszej EU-zanim to przypłynie to już się zestarzeje)

-po drugie primo, to nie może byc auto ze Szwajcarii - przecież powszechnie wiadomo, że wszystkie auta z TEJ  Szwajcari maja wielką białą owalną naklejkę CH na tylnej klapie i każdy handlarz i każdy kupujący to wie,...... nie ma naklejki to znaczy, ze jakiś pic od turka z Niemiec a nie oryginał od dziadka ze swizz co to tylko z górki do kościaoła zjeżdżal a potem krowyfioletowe go wciągały spowrotem żeby torsena nie zajechać...

-po trzecie primo tabletem to się zdjęcia robi, a nie stawia go na środku kokpitu i do tego jeszcze w pionie to przeciez każdy Batman i Robin wie ;-)))

A na poważnie: to szarpałbym jak Reksio szynke

Napisano
11 godzin temu, jaceq napisał:

Myślę że źle do tego podchodzisz, niedługo przez globalne ocieplenie nie będzie poprostu zimno (więc nie będzie trzeba ogrzewać)

Ale zamiast tego klima bedzie potrzebna:)

Edytowane przez norbert123

Napisano
  • Autor
14 minutes ago, norbert123 said:

Ale kzamiast tego lima bedzie potrzebna:)

Oj tam,oj tam! Nie czepiajmy się wszystkiego ;)

Napisano

Osiagi i zasieg niezly, cena do przelkniecia. Jaka to ma V max? Jak ponad 200 mozna leciec to jestem na tak.

Napisano
  • Autor
54 minutes ago, wujek said:

Osiagi i zasieg niezly, cena do przelkniecia. Jaka to ma V max? Jak ponad 200 mozna leciec to jestem na tak.

Nie wiem, przedstawiciel wspomniał że jechał ok 200 na autostradzie w DE... Ale Ike w tym prawdy to nie wiem. Z drugiej strony myślę że przy 400 koniach wolno nie jezdzi

Edit: na stronie piszą 204kmh 

Edytowane przez jaceq

Napisano
6 godzin temu, jaceq napisał:

Jak na 400 🐎 to szału nie ma ale z drugiej strony nie widziałem jeszcze na polskiej A Tesli pędzącej szybciej niż 110 😁

Napisano
  • Autor
9 hours ago, shapyr said:

Jak na 400 🐎 to szału nie ma ale z drugiej strony nie widziałem jeszcze na polskiej A Tesli pędzącej szybciej niż 110 😁

Bankowo ogranicznik tak jest ustawiony, choc z drugiej strony tam nie ma biegów.

Edytowane przez jaceq

Napisano
W dniu 29.12.2020 o 10:36, stig napisał:

Pompa ciepła 😁

No ale pompa ciepła na naftę nie działa  a jak korek jest na dwie godziny to troche tego pradu jednak szarpnie ;)

Napisano
18 godzin temu, jaceq napisał:

Nie wiem, przedstawiciel wspomniał że jechał ok 200 na autostradzie w DE... Ale Ike w tym prawdy to nie wiem. Z drugiej strony myślę że przy 400 koniach wolno nie jezdzi

Ale Volvo pisze że wszystkie nowe modele  maja ograniczona fabrycznie predkość do 180 km/h - myslisz ze polestar nie bedzie miał?

Napisano
15 minut temu, delco napisał:

Ale Volvo pisze że wszystkie nowe modele  maja ograniczona fabrycznie predkość do 180 km/h - myslisz ze polestar nie bedzie miał?

To juz do ogarniecia, bez problemu po kablu mozna zdjac :spy: ciekawe jak z elektrykiem... Liczylem na wieksza Vmax no i ciekawe jak z przyspieszeniem czy sie aku nie zagrzeje po kilku startach.

Napisano
1 minute ago, wujek said:

To juz do ogarniecia, bez problemu po kablu mozna zdjac :spy: ciekawe jak z elektrykiem... Liczylem na wieksza Vmax no i ciekawe jak z przyspieszeniem czy sie aku nie zagrzeje po kilku startach.

Mysle, ze dla 99,99% uzytkownikow nie ma to zadnego znaczenia :hehe:

Napisano
46 minut temu, delco napisał:

No ale pompa ciepła na naftę nie działa  a jak korek jest na dwie godziny to troche tego pradu jednak szarpnie ;)

Tak na prawdę gro energii to idzie na początek jak się wsiada do zimnego auta, potem zużycie mocno spada (kilkaset W) w końcu to mała kubatura. Wczoraj pokręciłem się po mieście na krótkich dystansach i przy 3C szło 14kWh/100km, chciałbym aby tyle zużywał przy jeździe autostradowej :).

Nawet przy staniu w Warszawie w korkach zużycie jest znacznie mniejsze niż przy jeździe z V 120kmph.

Napisano
Godzinę temu, delco napisał:

No tak przecież skądś prąd na zasilanie sprężarki trzeba brać.

Napisano
  • Autor
1 hour ago, delco said:

Producent podaje 204 wiec zakladam ze tyle wlasnie jest.

Napisano
35 minut temu, sherif napisał:

pokręciłem się po mieście na krótkich dystansach i przy 3C szło 14kWh/100km, chciałbym aby tyle zużywał przy jeździe autostradowej

OK to zupełnie fajnie - tylko ja myslalem o takich porzadnych korkach gdzie stoisz niespodziewanie np 2 godziny - OK wiem ze to nie jest za czeste ale kiedyś z krakowa do zakopanego jechalem prawie 4 godziny

Napisano
53 minuty temu, delco napisał:

OK to zupełnie fajnie - tylko ja myslalem o takich porzadnych korkach gdzie stoisz niespodziewanie np 2 godziny - OK wiem ze to nie jest za czeste ale kiedyś z krakowa do zakopanego jechalem prawie 4 godziny

Tylko jak porównamy zużycie En miasto vs trasa, na przykładzie mojego auta 12 vs 16kWh/100km to jest 4kWh różnicy,  z mniejszą mocą to mój kocioł cały dom pędzi w przeliczeniu na godzinę :). Te 4kWh to IMO spokojnie pokryje 4-5h stania, bo nagrzewnica w ciepłym aucie i tak chodzi na min mocy, nawet odpalenie grzania foteli nie wiele wniesie, bo to ok 100W :).

Oczywiście nie jest przyjemne stanie w korku, ale dla EV jest to bardziej ekonomiczne.

Napisano
19 minut temu, sherif napisał:

e 4kWh to IMO spokojnie pokryje 4-5h stania, bo nagrzewnica w ciepłym aucie i tak chodzi na min mocy, nawet odpalenie grzania foteli nie wiele wniesie, bo to ok 100W

Czyli w porównaiu do całego zasiegu przestanie w korku godziny nie stanowi problemu - OK:ok:

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.