Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Dobra zaczynamy. e-Golf

Featured Replies

Napisano
1 godzinę temu, kravitz napisał(a):

Planowane Duszniki Zdrój. SuperChargery są "prawie po drodze" i oznacza to jednak nadrabianie po kilkadziesiąt km do każdego. No bajka to nie jest ;)

Mogę oczywiście przepłacać, ale w świecie spaliniaków, raczej bym nie skręcał na stacje gdzie paliwo jest o 2-3PLN droższe na litrze.

Zawsze podziwiam ludzi, którzy specjalnie jadą na SuCe i do tego coraz częściej trzeba stać w kolejce. Mi żona chciała wyperswadować dojazd z S-ki w Szczecinie na SC, całe 3 km w jedną stronę. Ale sklepy ją przekonały i nie chciała odjeżdżać.

Tobie życzę Elocity i Greenway, jakoś dojedziesz, trochę drożej, ale dojedziesz ;]

Napisano
9 godzin temu, komor napisał(a):

Zawsze podziwiam ludzi, którzy specjalnie jadą na SuCe i do tego coraz częściej trzeba stać w kolejce. Mi żona chciała wyperswadować dojazd z S-ki w Szczecinie na SC, całe 3 km w jedną stronę. Ale sklepy ją przekonały i nie chciała odjeżdżać.

Tobie życzę Elocity i Greenway, jakoś dojedziesz, trochę drożej, ale dojedziesz ;]

SC w Szczecinie to bardzo dobra lokalizacja. Jedna z lepszych, choć poprzeczka ustawiona jest dość nisko. ;]

Edytowane przez HelixSv

Napisano
4 godziny temu, kravitz napisał(a):

Ja do Tesli nic nie mam, chociaż często marudzę ;)

To jest dobre auto. Zwyczajnie infra w Polsce kuleje, a że mieszkam tu gdzie mieszkam, to zawsze wyjazd gdzieś to jest do pokonania minimum 300km.

Przez to że klepią GTE, pewnie na ferię będę znowu musiał jechac Teslą. Planowane Duszniki Zdrój. SuperChargery są "prawie po drodze" i oznacza to jednak nadrabianie po kilkadziesiąt km do każdego. No bajka to nie jest ;)

Mogę oczywiście przepłacać, ale w świecie spaliniaków, raczej bym nie skręcał na stacje gdzie paliwo jest o 2-3PLN droższe na litrze.

Nikt przy zakupie spaliniaka nie pyta się w jakim stanie jest bak paliwa. A takie pytanie w przypadku elektryka pojawia się jako pierwsze. Nawet nie "czy był walony".

Chcesz powiedzieć, że pojedziesz na Kostomłoty, a później w stronę Dusznik? 😁

Napisano
  • Autor
6 minut temu, mrBEAN napisał(a):

Chcesz powiedzieć, że pojedziesz na Kostomłoty, a później w stronę Dusznik? 😁

Jak na navi tesli ustawiłem tą destynację, to tak mnie właśnie prowadziła, chociaż z google maps wygląda że nadrabiam (włącznie z SC Luźmierz, który po drodze też nie jest) 64km.

Mogę wg mnie w ogóle nie ładować się w Kostomłotach, ale wtedy muszę w Lućmierzu na 100%, co jest strata czasu, abym dojechał do Dusznik.

Ewentualnie mogę ładować się na innych punktach, srogo przepłacając, bo nie mam żadnego abo.

Jako alternatywa, to Poniatowice i Elocity, gdzie cena jest jako taka. Wtedy jedno ładowanie do 80% by pewnie załatwiło sprawę i zajęło ze 35 minut, tak sądzę. Ale jak będzie zajęte...

Napisano
3 minuty temu, kravitz napisał(a):

Jak na navi tesli ustawiłem tą destynację, to tak mnie właśnie prowadziła, chociaż z google maps wygląda że nadrabiam (włącznie z SC Luźmierz, który po drodze też nie jest) 64km.

Mogę wg mnie w ogóle nie ładować się w Kostomłotach, ale wtedy muszę w Lućmierzu na 100%, co jest strata czasu, abym dojechał do Dusznik.

Ewentualnie mogę ładować się na innych punktach, srogo przepłacając, bo nie mam żadnego abo.

Jako alternatywa, to Poniatowice i Elocity, gdzie cena jest jako taka. Wtedy jedno ładowanie do 80% by pewnie załatwiło sprawę i zajęło ze 35 minut, tak sądzę. Ale jak będzie zajęte...

Nie ma się co dziwić internetowi, że śmieszkują z Teslarianów 😬
Niewolnicy SuC 😅😁

Napisano
6 godzin temu, kravitz napisał(a):

Rozrząd to jednak inny poziom kosztów w porównaniu do baterii. Chyba że bierzemy jakieś przypadki ekstremalne typu jakieś W8 w Passacie ;)

A są i rozrządy o które nikt nie pyta, np w Mitsu Lancer, bo prędzej buda skoroduje niż tam coś padnie ;]

Pęknięty pasek to jednak koszt dość poważny. A jak chcemy porównywać same koszty eksploatacyjne, to w spalinowym trzeba jeszcze "kilka" rzeczy dorzucić. 

Napisano
9 godzin temu, kravitz napisał(a):

To chyba nie tajemnica. 56500.

Właściwie połowa tego co za niego dałem ponad 3,5 roku temu.

Utrata wartości w elektrykach serio jest problemem.

Z Teslą z tego powodu chyba zostaniemy na dłużej, nie wiem czy nawet nie na bardzo długo ;)

Kupujący mocno się targowali z uwagi na stan samochodu ;] Serio był upierdzielony po pachy.

Na domiar złego, z miesiąc temu przyplątała się guma do żucia na siedzisku kierowcy. Zona pojechała do kościoła, jakiś dzieciak zostawił na ławce gumę. Przykleiła się do gaci i potem do Golfa :furious:

Nie mielismy czasu z tym na myjnie pojechać, a zwykłą wodą oczywiście to nie schodzi.

IMO bardzo dobra cena. Widziałem to igloszenie i jakbym kupował to bym powiedzial 49 :phi: to byś się pewnie obraził. Ale w ramach hobby obserwuje parę ogłoszeń i elektryki albo wiszą długie albo ceny spadają :phi: 

Napisano
  • Autor
2 godziny temu, wujek napisał(a):

IMO bardzo dobra cena. Widziałem to igloszenie i jakbym kupował to bym powiedzial 49 :phi: to byś się pewnie obraził. Ale w ramach hobby obserwuje parę ogłoszeń i elektryki albo wiszą długie albo ceny spadają :phi: 

Aaaauto proponowało 48 ;)

Napisano
13 minut temu, kravitz napisał(a):

Aaaauto proponowało 48 ;)

Wymyliby i dodali 5 k. Sprzedałeś za dobrą cenę. 

Napisano
6 godzin temu, kravitz napisał(a):

Na twoim miejscu jechałbym spokojnie przez suc Lublin, Rzeszów, Kraków, Gliwice, Kostomłoty i już jesteś.

Napisano
W dniu 9.01.2025 o 19:22, wujek napisał(a):

Spalinowe natomiast drożeją 😅

Napisano
40 minut temu, mrBEAN napisał(a):

Taa, znajomy sprzedawał niby chodliwego diesla w grudniu. Zainteresowanie znikome, dzwoniło kilku  Ukr, targując cenę przez tel. W końcu sprzedał taniej dla pierwszego oglądającego.

Napisano
25 minut temu, sherif napisał(a):

Taa, znajomy sprzedawał niby chodliwego diesla w grudniu. Zainteresowanie znikome, dzwoniło kilku  Ukr, targując cenę przez tel. W końcu sprzedał taniej dla pierwszego oglądającego.

To nie może być prawda ;]

Napisano
Godzinę temu, mrBEAN napisał(a):

Tak :skromny:

Napisano
2 godziny temu, mrBEAN napisał(a):

W porównaniu do 'górki komponentowej' też staniały, tylko mniej niż ev.

Chińczycy ładnie zweryfikowali niektóre marki, choć nie tylko dzięki nim spadły ceny. Po prostu fantazja poniosła za bardzo producentów w excelach przy tworzeniu cennikow. 

Napisano
16 minut temu, iwik napisał(a):

W porównaniu do 'górki komponentowej' też staniały, tylko mniej niż ev.

Chińczycy ładnie zweryfikowali niektóre marki, choć nie tylko dzięki nim spadły ceny. Po prostu fantazja poniosła za bardzo producentów w excelach przy tworzeniu cennikow. 

To bardziej skomplikowane ale w dużej części prawda.

Cenniki najpierw były drogie, bo nowość i nie chcieli sprzedawać, później się zaczęło normalizować, to przyszła plandemia i cenniki się odkleiły, bo brakowało szpeju do montażu aut. 

Następnie ceny wracały/wracają, ale posprzedawało się aut w tych zawyżonych cenach i tradycyjni producenci (czyt. nieTesla) mieli moralny i egzystencjalny problem z powrotem cenników do bazy.

Najlepszy znany mi przykład do EV6 GT, które zaliczyło karuzelę z 280 na 400 kzł, żeby spaść nawet okolice 230 kzł. 

Teraz będą promowane Plug-iny, bo to będzie łatwiej ożenić, a i zarobek na serwisach lepszy ;)

EV będzie spokojnie rosło. 

A Chińczycy i Tesla robią dużo dobrego dla rynku, bo już europejskim producentom się zaczęło odklejać. 

Napisano
10 godzin temu, mrBEAN napisał(a):

To bardziej skomplikowane ale w dużej części prawda.

Cenniki najpierw były drogie, bo nowość i nie chcieli sprzedawać, później się zaczęło normalizować, to przyszła plandemia i cenniki się odkleiły, bo brakowało szpeju do montażu aut. 

Następnie ceny wracały/wracają, ale posprzedawało się aut w tych zawyżonych cenach i tradycyjni producenci (czyt. nieTesla) mieli moralny i egzystencjalny problem z powrotem cenników do bazy.

Najlepszy znany mi przykład do EV6 GT, które zaliczyło karuzelę z 280 na 400 kzł, żeby spaść nawet okolice 230 kzł. 

Teraz będą promowane Plug-iny, bo to będzie łatwiej ożenić, a i zarobek na serwisach lepszy ;)

EV będzie spokojnie rosło. 

A Chińczycy i Tesla robią dużo dobrego dla rynku, bo już europejskim producentom się zaczęło odklejać. 

Z PHEV może być problem bo się zmienia metoda mierzenia emisji. 

https://elektrowoz.pl/auta/hybrydy-plug-in-w-zasluzonym-niebezpieczenstwie-od-2025-homologacja-uwzgledni-urealnione-warunki-pozniej-coraz-ostrzej/

Napisano
4 minuty temu, Maciej__ napisał(a):

Tia, bo to co było wczesniej było śmieszne. Podawanie spalania typu 1,9 litra na 100 :panic:

Napisano
16 minut temu, Maciej__ napisał(a):

Jakoś średnią emisję muszą zbić. 
Będzie po prostu trudniej czytaj drożej 😁

EV na razie nie dla mas. 

2025 rokiem hybryd i plug-inów 😁

Zaraz się zaczną korzystne oferty plug-inowe i przybędzie na AK użytkowników 😌

Napisano
11 godzin temu, mrBEAN napisał(a):

EV na razie nie dla mas.

EV na razie pozostanie wynalazkiem tylko dla ludzi z własnym punktem ładowania, co naturalnie oznacza, że "nie dla mas".

Cieszą wreszcie normalne ceny kilkulatków. 

Edytowane przez iwik

Napisano
1 minutę temu, iwik napisał(a):

EV na razie pozostanie wynalazkiem tylko dla ludzi z własnym punktem ładowania, co naturalnie oznacza, że "nie dla mas". 

Wielu ludzi ma domy i możliwość podłączenia ładowarki.

Ale elektryki i hybrydy plugin są drogie. Nawet używane.

Napisano
1 minutę temu, rwIcIk napisał(a):

Ale elektryki i hybrydy plugin są drogie. Nawet używane.

Pluginy będą zapewne drogie, bo ich stopień skomplikowania jest większy niż ice i ev. 

Natomiast ev ładnie staniały. Citigo-e czy eUP z 2020 za 40k można kupić. EGolf, Leaf 50-60k. To już jest tyle samo co spalinówki w tego rocznika. Dookoła komina idealne. 

EV nadające sie w trasę nadal koło 100 minimum (jakaś 4 letnia tesla 3)

Napisano
38 minut temu, iwik napisał(a):

Citigo-e czy eUP z 2020 za 40k można kupić

Gdzie? Obserwuje ogloszenia od jakiegoś czasu, bo chodzi mi podchodzi głowie czy swojej nie sprzedać i jest kilka szt za 50 (sprowadzana) - 60tys.

Napisano
1 godzinę temu, iwik napisał(a):

Cieszą wreszcie normalne ceny kilkulatków. 

Ale własny punkt ładowania ma conajmniej połowa narodu 👍

Napisano
10 godzin temu, zinger napisał(a):

Gdzie?

Trzeba śledzić, bo nie wiszą długo. 

W Warszawie była żółta za 39k (golas ambiente, ale z CCS), widać że ktoś chciał sprzedać, a nie sprzedawać. Koło mnie za 49k długo wisiała czerwona Style, potem typ opuścił o 5k i dość szybko ogłoszenie zniknęło. 

Edytowane przez iwik

Napisano
8 godzin temu, iwik napisał(a):

Trzeba śledzić, bo nie widzą długo. 

W Warszawie była żółta za 39k (golas ambiente, ale z CCS), widać że ktoś chciał sprzedać, a nie sprzedawać. Koło mnie za 49k długo wisiała czerwona Style, potem typ opuścił o 5k i dość szybko ogłoszenie zniknęło. 

Nie idź tą drogą ja Ci tylko powiem! :old:

Astra 1.6t, później citigo-e i sam widzisz jak to się u mnie skończyło :gay:

Napisano
50 minut temu, format napisał(a):

citigo-e

Dla mnie trochę za mała. Ale taki golf czy leaf... z tęczową flagą oczywiście. 

Napisano
4 minuty temu, iwik napisał(a):

Tylko ostrzegam! :nono:

Jedna głupia decyzja i myk, już nigdy nie kupisz spalinówki.

Napisano
40 minut temu, iwik napisał(a):

35 minut temu, format napisał(a):

Tylko ostrzegam! :nono:

Jedna głupia decyzja i myk, już nigdy nie kupisz spalinówki.

@iwiksłuchaj doświadczonych, nie idź tą drogą! :skromny:

Napisano
W dniu 11.01.2025 o 21:35, iwik napisał(a):

EV na razie pozostanie wynalazkiem tylko dla ludzi z własnym punktem ładowania

Nie zgodzę się z tą opinią.

Napisano
  • Autor
23 godziny temu, iwik napisał(a):

Po jeździe EV, jazda spaliniakiem wydaje się deko bezsensowna.

Ja wiem, że to brzmi dziwnie, ale tak jest. I na pewno nikt Cię do tego nie przekona. Sam spróbujesz i zobaczysz lub będziesz tkwił w miejscu w którym jesteś.

Nie wiem nawet czy ktoś ma interes w tym żeby Cię czy kogokolwiek przekonywać.

Spaliniak na tą chwilę to dobre wyjście na długie trasy, ale w sumie tylko przez brakującą infrastrukturę w PL.

A co do eGolfika. Ja codziennie oglądam zdjęcia w telefonie, z ogłoszenia :(

Zwyczajnie szkoda mi tego auta.

Napisano
32 minuty temu, kravitz napisał(a):

Nie wiem nawet czy ktoś ma interes w tym żeby Cię czy kogokolwiek przekonywać.

korki na buspasach sie zrobia ;]

Napisano
12 minut temu, PawelWaw napisał(a):

korki na buspasach sie zrobia ;]

Chyba do końca tego roku tylko jest ten przywilej tak czy inaczej. 

Napisano
Teraz, iwik napisał(a):

napewno ;l

Napisano
Godzinę temu, kravitz napisał(a):

A co do eGolfika. Ja codziennie oglądam zdjęcia w telefonie, z ogłoszenia :(

Zwyczajnie szkoda mi tego auta.

zadzwoń do kupca to chociaż posłuchasz jak silnik chodzi... a nie czekaj.. ;] 

Napisano
  • Autor
5 minut temu, bielaPL napisał(a):

zadzwoń do kupca to chociaż posłuchasz jak silnik chodzi... a nie czekaj.. ;] 

W sumie to czekam aż zadzwoni i powie że coś nie działa a więc chce zwracać. Bym nawet nie płakał ;]

Chociaż czekaj. Zastosowałem się do @Ryb i była klauzula w umowie o rękojmi ;]

Napisano
1 minutę temu, kravitz napisał(a):

Zastosowałem się do @Ryb i była klauzula w umowie o rękojmi ;]

Zauważyli czy nie? Mój kupiec od golfa nie zauważył ;] .
Słuchaj jak następnym razem będziesz furę sprzedawał to od razu na priv mi napisz za ile minimalnie sprzedajesz to jeszcze flaszkę dostaniesz w gratisie ;] 

Napisano
10 minut temu, bielaPL napisał(a):

napisz za ile minimalnie sprzedajesz to jeszcze flaszkę dostaniesz w gratisie ;] 

Ta, wystawił na AK za 70k, a 'obcemu' sprzedał kilkanaście koła taniej 😆

Napisano
49 minut temu, iwik napisał(a):

Zgadza się

Napisano
2 minuty temu, iwik napisał(a):

Ta, wystawił na AK za 70k, a 'obcemu' sprzedał kilkanaście koła taniej 😆

Na frajerach z AK zarabia się najlepiej :hehe: 

Napisano
12 minut temu, format napisał(a):

Na frajerach z AK zarabia się najlepiej :hehe: 

Tu nie chodzi o to że frajer. Ja nauczony doświadczeniem sprzedając coś AKowiczowi też policzyłbym sobie więcej tytułem rekompensaty za konieczność kontaktu z człowiekiem prawdopodobnie głupim, kłótliwym, małostkowym i złośliwym oraz płynących z tego konsekwencji, które będą mnie kosztowały nerwy i zdrowie. To też ma swoją cenę.

:skromny:

Napisano
  • Autor
34 minuty temu, bielaPL napisał(a):

Zauważyli czy nie? Mój kupiec od golfa nie zauważył ;] .
Słuchaj jak następnym razem będziesz furę sprzedawał to od razu na priv mi napisz za ile minimalnie sprzedajesz to jeszcze flaszkę dostaniesz w gratisie ;] 

Aktulalizowałem cenę na otomoto. Na naszej giełdzie jest taki ruch, że nie chciało mi się już nic aktualizować.

A dodatkowo nawet strach coś tam pisać, bo można wyłapać bana na rok

Napisano
24 minuty temu, Ryb napisał(a):

Tu nie chodzi o to że frajer. Ja nauczony doświadczeniem sprzedając coś AKowiczowi też policzyłbym sobie więcej tytułem rekompensaty za konieczność kontaktu z człowiekiem prawdopodobnie głupim, kłótliwym, małostkowym i złośliwym oraz płynących z tego konsekwencji, które będą mnie kosztowały nerwy i zdrowie. To też ma swoją cenę.

Fajnych masz kolegów :facepalm: 

Napisano
26 minut temu, Ryb napisał(a):

Też tak robię :)

Napisano
19 minut temu, kravitz napisał(a):

nawet strach coś tam pisać, bo można wyłapać bana na rok

Ta, "terror moderatores" 😂

25 minut temu, Ryb napisał(a):

człowiekiem prawdopodobnie głupim, kłótliwym, małostkowym i złośliwym

To się zgadza, jakbym o sobie czytał :hehe:

Napisano
  • Autor
2 minuty temu, wujek napisał(a):

Ja pamiętam taką sytuację na AK i to była osoba dosyć mocno się udzielająca. Zdaje się że to był jakiś Citroen, w którym ta osoba się dopatrzyła całej serii usterek i ciągała sprzedającego po prawnikach.

Sam osobiście też miałem z tą osobą do czynienia, bo okazała się pracować jako urzędnik. Dostałem groźby na priv o zgłoszeniu do prokuratury, bo oferuję płatną protekcję ;)

A chodziło o ówczesną możliwość zatrudnienia kogoś w ministerstwie, bo wyszło zarządzenie, że będą redukcje etatów o 10% na najbliższy rok, ale będzie redukcja ze stanu na koniec grudnia. A był chyba październik, więc wszyscy szefowie departamentów zatrudniali kogokolwiek, nawet do włączania kserokopiarki, aby to właśnie ich zredukować.

Trudny gość, a pewnie jest takich więcej tutaj.

Sprawa jeszcze "za pierwszego Tuska", więc już wiekowa i chyba jakoś od mniej więcej tego czasu się gość nie udziela na AK.

Napisano
6 minut temu, wujek napisał(a):

No, też ubolewam że tu takie towarzystwo.

• 1 miesiąc później...