Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Winiety Czechy Słowacja Węgry.

Featured Replies

Napisano

Czy możecie polecieć jakis portal przez który można sprawnie i skutecznie kupić winiety na  Czechy Słowację i Węgry ?

Napisano

W Czechach oficjalnie edalnice.cz

Na Słowacji oficjalnie eznamka.sk

W Austrii oficjalnie www.asfinag.at

Napisano
2 minuty temu, grogi napisał(a):

W Czechach oficjalnie edalnice.cz

Na Słowacji oficjalnie eznamka.sk

W Austrii oficjalnie www.asfinag.at

W AT zaznaczyc, ze kupujesz jako firma, bo inaczej start winiety bedzie dopiero najwczesniej za 14 dni mozliwy ;)

Napisano

Ostatnio w Autopay widziałem, że da się kupić winiety. Bez prowizji praktycznie, ale to do sprawdzenia.

Wyżej podane strony to bezpośredni narodowi operatorzy autostrad, tam też zawsze kupowałem, dotychczas bez problemów.

Napisano
Ostatnio w Autopay widziałem, że da się kupić winiety. Bez prowizji praktycznie, ale to do sprawdzenia.
Wyżej podane strony to bezpośredni narodowi operatorzy autostrad, tam też zawsze kupowałem, dotychczas bez problemów.
Obsługa serwisowa 15 zł od winiety

Wysłane z mojego CPH2145 przy użyciu Tapatalka

Napisano
3 minuty temu, Raku napisał(a):

Obsługa serwisowa 15 zł od winiety

Ok, nie sprawdzałem tak dokładnie, bo sprawdzałem tylko czy mam uruchomioną płatność za A4 Kraków  Katowice. Przeliczyłem tylko to co pokazali w złotówkach na korony i wyszło kolo 440 CZK, czyli tyle ile kosztuje 30 dniowa winieta na Czechy. Pewnie ta opłata jest gdzieś przyczajona.

Czyli najlepiej kupić bezpośrednio, co w sumie nie jest zaskoczeniem. 

Napisano
Ok, nie sprawdzałem tak dokładnie, bo sprawdzałem tylko czy mam uruchomioną płatność za A4 Kraków  Katowice. Przeliczyłem tylko to co pokazali w złotówkach na korony i wyszło kolo 440 CZK, czyli tyle ile kosztuje 30 dniowa winieta na Czechy. Pewnie ta opłata jest gdzieś przyczajona.
Czyli najlepiej kupić bezpośrednio, co w sumie nie jest zaskoczeniem. 
Nie jest przyczajona.
Ja kupowałem na stronie każdego operatora.

578a932479717b2a138e0ab1554753de.jpg

Napisano
21 godzin temu, dzikipzs napisał(a):

Czy możecie polecieć jakis portal przez który można sprawnie i skutecznie kupić winiety na  Czechy Słowację i Węgry ?

https://www.vintrica.com/

Wszystko w jednym miejscu.

Napisano
21 minut temu, Furvus_Eques napisał(a):

https://www.vintrica.com/

Wszystko w jednym miejscu.

Jaka prowizja ? W zeszłym roku jak kupowałem to wszędzie było drożej o około 20%.

kupilem bez pośredników . 

Napisano
1 minutę temu, sdss napisał(a):

Jaka prowizja ? W zeszłym roku jak kupowałem to wszędzie było drożej o około 20%.

kupilem bez pośredników . 

Nie mam pojęcia, bo nie porównuję cen. Po prostu u nich kupuję i jadę.

:ok:

Napisano
4 minuty temu, Furvus_Eques napisał(a):

105 vs 120 na węgierskiej .

Napisano
11 godzin temu, Raku napisał(a):

Nie jest przyczajona.
Ja kupowałem na stronie każdego operatora.

578a932479717b2a138e0ab1554753de.jpg

Rzeczywiście, wszystko jasno i przejrzyście. Ja popatrzyłem tylko na tą cenę na górze i szybko przeliczyłem na złotówki, nie przewinąłem strony niżej, bo i tak nie miałem zamiaru kupować.

• 2 tygodnie później...
Napisano
W dniu 24.07.2023 o 11:37, Maciej__ napisał(a):

W AT zaznaczyc, ze kupujesz jako firma, bo inaczej start winiety bedzie dopiero najwczesniej za 14 dni mozliwy ;)

Cały świat potrafi dodać ptaszka "zrzekam się z prawa wypowiedzenia umowy do 14dni", a tutaj taki cyrk... 

Napisano

O ile dobrze pamiętam to jest to 18 dni

Napisano
W dniu 24.07.2023 o 11:28, dzikipzs napisał(a):

vintrica.com

Wszystko w jednym miejscu, jeden zakup. Dzisiaj kupowałem. 

Napisano

Węgierska trochę podrożała 5200->8900.

Napisano
W dniu 8.08.2023 o 10:47, electrofinger napisał(a):

O ile dobrze pamiętam to jest to 18 dni

A jak to jest z przejazdem tunelami w AT? Tunel na A10 muszę zaliczyć....

Można zapłacić na miejscu czy trzeba z góry? Są zalety kupienia online?

Napisano
2 godziny temu, grogi napisał(a):

A jak to jest z przejazdem tunelami w AT? Tunel na A10 muszę zaliczyć....

Można zapłacić na miejscu czy trzeba z góry? Są zalety kupienia online?

Nigdy nie kupowałem online. Zawsze po prostu się jechało i płaciło na bramce kartą albo gotówką. Teraz 13,50€.

Właśnie wyczytałem że można się zarejestrować i zapłacić po przejechaniu punktu poboru opłat bez zatrzymywania się. Jest do tego stworzony specjalny pas. Wygodne jak się więcej jeździ.

Można też kupić na zasadzie jak winietę, też trzeba 18 dni odczekać albo zaznaczyć że się jest przedsiębiorcą. Bez sensu. Jak będzie bardzo duży ruch to będzie korek...

• 1 rok później...
Napisano
Cytat
W dniu 14.08.2023 o 12:37, electrofinger napisał:

Nigdy nie kupowałem online. Zawsze po prostu się jechało i płaciło na bramce kartą albo gotówką. Teraz 13,50€.

Właśnie wyczytałem że można się zarejestrować i zapłacić po przejechaniu punktu poboru opłat bez zatrzymywania się. Jest do tego stworzony specjalny pas. Wygodne jak się więcej jeździ.

Można też kupić na zasadzie jak winietę, też trzeba 18 dni odczekać albo zaznaczyć że się jest przedsiębiorcą. Bez sensu. Jak będzie bardzo duży ruch to będzie korek...

Niedawno przekroczyłem granicę Czech i od razu postanowiłem kupić winietę na płatne autostrady. Na granicy było specjalne miejsce do tego, ale kolejka okazała się zbyt długa. Postanowiłem nie tracić czasu i pomyślałem, że kupię winietę na najbliższej stacji benzynowej.

Przejechałem kilka kilometrów i nagle zatrzymała mnie czeska policja. Zapytali, czy mam winietę, a ja wyjaśniłem całą sytuację. Jednak to nie pomogło — dostałem mandat za brak winiety. Okazało się, że nawet na krótkim odcinku nie można jechać bez niej.

Teraz już wiem na pewno: lepiej kupić winietę online przed wjazdem na autostradę, niż ryzykować i płacić mandaty.

Napisano
2 godziny temu, SlavaNorm napisał(a):

Przejechałem kilka kilometrów i nagle zatrzymała mnie czeska policja. Zapytali, czy mam winietę, a ja wyjaśniłem całą sytuację. Jednak to nie pomogło — dostałem mandat za brak winiety. Okazało się, że nawet na krótkim odcinku nie można jechać bez niej.

Nie wiem o której granicy piszesz, ale jak wjeżdżasz od PL A1 to pierwsze kilometry autostrady po czeskiej stronie są bezpłatne. Płatny odcinek zaczyna się dopiero za Ostravą, chyba że coś się zmieniło od zeszłego roku.

Ale jak wbijałeś od Bratysławy na Brno to tam chyba rzeczywiście jest płatna od samej granicy, albo od pierwszej stacji paliw po czeskiej stronie. 

Napisano
2 godziny temu, SlavaNorm napisał(a):

Niedawno przekroczyłem granicę Czech i od razu postanowiłem kupić winietę na płatne autostrady. Na granicy było specjalne miejsce do tego, ale kolejka okazała się zbyt długa. Postanowiłem nie tracić czasu i pomyślałem, że kupię winietę na najbliższej stacji benzynowej.

Teraz już wiem na pewno: lepiej kupić winietę online przed wjazdem na autostradę, niż ryzykować i płacić mandaty.

Pisałem o tunelach w AT którymi to jadę może 2 razy w roku.

Odnośnie jazdy po autostradach to kupuje winiety elektroniczne. W Czechach są odcinki gdzie można jechać bez winiety, są do tego odpowiednie znaki. W sytuacji jak Twoja kupiłbym winietę elektroniczną w domu przed wyjazdem. Bez 100% wiedzy czy mogę jechać bez, nie jechałbym...

Napisano
4 minuty temu, electrofinger napisał(a):

Pisałem o tunelach w AT którymi to jadę może 2 razy w roku.

Odnośnie jazdy po autostradach to kupuje winiety elektroniczne. W Czechach są odcinki gdzie można jechać bez winiety, są do tego odpowiednie znaki. W sytuacji jak Twoja kupiłbym winietę elektroniczną w domu przed wyjazdem. Bez 100% wiedzy czy mogę jechać bez, nie jechałbym...

Na każdej stacji benzynowej w Polsce przed granicą można kupić wszystkie winiety.

Napisano
1 minutę temu, MarcG napisał(a):

Na każdej stacji benzynowej w Polsce przed granicą można kupić wszystkie winiety.

Można ale pewnie są drożej, trzeba się specjalnie zatrzymać. Kupuję w domu przed wyjazdem i zapominam o tym obowiązku.

Napisano
3 godziny temu, iwik napisał(a):

Nie wiem o której granicy piszesz, ale jak wjeżdżasz od PL A1 to pierwsze kilometry autostrady po czeskiej stronie są bezpłatne. Płatny odcinek zaczyna się dopiero za Ostravą, chyba że coś się zmieniło od zeszłego roku.

Ale jak wbijałeś od Bratysławy na Brno to tam chyba rzeczywiście jest płatna od samej granicy, albo od pierwszej stacji paliw po czeskiej stronie. 

Nic się nie zmieniło w opłatach na D1, nadal jest za Ostrawą. Ale warto wiedzieć, że autostrada jest w Ostrawie zamknięta, dziś tam byłem. Mocno ich zalało w Ostrawie i okolicach, wciąż wodę pompują. 

Napisano
4 godziny temu, electrofinger napisał(a):

Można ale pewnie są drożej, trzeba się specjalnie zatrzymać. Kupuję w domu przed wyjazdem i zapominam o tym obowiązku.

Bez sensu tam w ogóle zajeżdżać - jak jeszcze były "papierowe" to przebicie mieli spore + kolejki, lepiej było zjechać za granicą, tam były bez żadnej prowizji. Od kilku lat są elektroniczne, więc ogólne problem odpada. Można to zrobić na MOP po drodze...

Napisano
2 godziny temu, Ryb napisał(a):

Nic się nie zmieniło w opłatach na D1, nadal jest za Ostrawą. Ale warto wiedzieć, że autostrada jest w Ostrawie zamknięta, dziś tam byłem. Mocno ich zalało w Ostrawie i okolicach, wciąż wodę pompują. 

Owszem, dodatkowo z racji tych wątpliwych atrakcji odwołano NATO Days. Trzeba się wbić przez Cieszyn. 

Napisano
2 godziny temu, marcindzieg napisał(a):

W Czechach chyba najtaniej jest na ich oficjalnej stronie:

link

Dokładnie.

Napisano
W dniu 25.07.2023 o 09:47, Ryb napisał(a):

Niższa niż przez Autopay. Kilka złotych różnicy. Jakby nie było, Autopay jest dość wygodne jeśli ma się podłaczoną kartę przedpłaconą/płatniczą.

Napisano
W dniu 24.09.2024 o 09:34, marcindzieg napisał(a):

W Czechach chyba najtaniej jest na ich oficjalnej stronie:

Raczej na każdej oficjalnej stronie takiego operatora konkretnego kraju :hmm:

W dniu 24.09.2024 o 09:34, marcindzieg napisał(a):

Linki do oficjalnych stron winiet czeskich, słowackich i austrackich wiszą w tym wątku od dwóch miesięcy :]

Napisano

Nie strasz ludzi. 1 i 10 dniowa lecą od momentu zakupu chyba że w momencie zakupu podasz  inny termin

Napisano
Teraz, wilu napisał(a):

Nie strasz ludzi. 1 i 10 dniowa lecą od momentu zakupu chyba że w momencie zakupu podasz  inny termin

Dopiero w 2024 to wprowadzili, zobacz kiedy @Maciej__ napisał to co cytujesz.

Napisano
4 minuty temu, Piotrus napisał(a):

Dopiero w 2024 to wprowadzili, zobacz kiedy @Maciej__ napisał to co cytujesz.

Końcem 22 i początkiem 23 jeździłem. Faktem jest że kupowane było przez pośrednika i działało dopiero od następnego dnia. Nawet upewniałem się czy już mogę wjechać (bylo okolo 8 rano)

Napisano
Godzinę temu, wilu napisał(a):