Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Hybryda w trasie

Featured Replies

Napisano
10 minut temu, maro_t napisał(a):

BINGO. Dzisiaj wracałem z Trójmiasta tą samą drogą. Zatrzymałem się na tankowanie zaraz za Toruniem, prawie w miejsu w którym 3 dni wcześniej zrobiłem załączone wcześniej zdjęcie, potem tempomat na 130km/h i zdjęcie zrobione pod Łodzią, dokładnie na tej samej trasie spalanie drastycznie większe. Wygląda na to, że 3 dni temu ten wiatr musiał być jednak bardziej w plecy niż w bok ;]. Dzisiaj wiało mniej, ale za to wyraźnie w twarz. W kabinie było wyraźnie głośniej, silnik też pracował na zauważalnie wyższych obrotach. Czyli jednak czarów nie ma i klockowate hybrydy muszą swoje wypić w trasie. :hehe:

AAA i jeszcze taka drobna różnica, że pierwszy przejazd był po zatankowaniu noPB 98 E5 a drugi 95 E10

Dosc czesto jezdze rano 200km i wracam tego samego dnia... Wiatr w PL wieje najczesciej z zachodu, wiec mam dosc reprezentatywna probe.

Rano jade pod wiatr a wracam z wiatrem, spokojnie roznica potrafi przekraczac 2l/100 przy predkosciach 130-140km/h w Mazdzie.

Napisano
31 minut temu, maro_t napisał(a):

BINGO. Dzisiaj wracałem z Trójmiasta tą samą drogą. Zatrzymałem się na tankowanie zaraz za Toruniem, prawie w miejsu w którym 3 dni wcześniej zrobiłem załączone wcześniej zdjęcie, potem tempomat na 130km/h i zdjęcie zrobione pod Łodzią, dokładnie na tej samej trasie spalanie drastycznie większe. Wygląda na to, że 3 dni temu ten wiatr musiał być jednak bardziej w plecy niż w bok ;]. Dzisiaj wiało mniej, ale za to wyraźnie w twarz. W kabinie było wyraźnie głośniej, silnik też pracował na zauważalnie wyższych obrotach. Czyli jednak czarów nie ma i klockowate hybrydy muszą swoje wypić w trasie. :hehe:

20240519_123436.jpg.86c32cc3ccd1df0e15a02e0f5202dfc4.jpg

AAA i jeszcze taka drobna różnica, że pierwszy przejazd był po zatankowaniu noPB 98 E5 a drugi 95 E10

Ale to dalej jest bardzo dobry wynik. 

Napisano
40 minut temu, maro_t napisał(a):

20240519_123436.jpg.86c32cc3ccd1df0e15a02e0f5202dfc4.jpg

Licznik z gps sprawdziłeś? 😉 Znając Nissana w innych autach licznik by pokazywał 120km/h :bzik:

Napisano
33 minuty temu, Maciej__ napisał(a):

Dosc czesto jezdze rano 200km i wracam tego samego dnia... Wiatr w PL wieje najczesciej z zachodu, wiec mam dosc reprezentatywna probe.

Rano jade pod wiatr a wracam z wiatrem, spokojnie roznica potrafi przekraczac 2l/100 przy predkosciach 130-140km/h w Mazdzie.

Nie wiem jak w cx5, ale w cx30 140km/h w Maździe, to 136-137 na GPS. W Pulsarze (mam obawy co do QQ) to ze 125km/h ;]

Dodam jakiś link, żeby nie było, że się biednego Nissana czepiam:

https://www.qashqaiforums.co.uk/viewtopic.php?t=10704

Edytowane przez bartekm

Napisano
29 minut temu, bartekm napisał(a):

Nie wiem jak w cx5, ale w cx30 140km/h w Maździe, to 136-137 na GPS. W Pulsarze (mam obawy co do QQ) to ze 125km/h ;]

Jesli dobrze pamietam to +/- 5km/h wzgledem licznika pokazuje Naviexpert.

Napisano
4 godziny temu, maro_t napisał(a):

silnik też pracował na zauważalnie wyższych obrotach.

jak to mozliwe ? 

Napisano
3 minuty temu, PawelWaw napisał(a):

jak to mozliwe ? 

Hybryda równoległa 

Napisano
14 godzin temu, bartekm napisał(a):

Licznik z gps sprawdziłeś? 😉 Znając Nissana w innych autach licznik by pokazywał 120km/h :bzik:

no nie sprawdziłem. Ale patrząc na przebieg i czas (zakładam że te dane są w miarę prawdziwe ;]) wychodzi że może być za duży rozjazd z rzeczywistością jeśli chodzi o prędkość

Napisano
10 godzin temu, PawelWaw napisał(a):

jak to mozliwe ? 

normalnie. Większy opór, obroty rosną, jedziesz ze stałą prędkością, zaczyna się górka, obroty rosną, kończy się górka spadają. Taka technika japońsko-brytyjska :hehe:

Napisano
15 godzin temu, Maciej__ napisał(a):

Ja jezdzilem przez 1,5 roku 2x w tygodniu do pięknego miasta Uć - i do Łodzi spalanie zawsze było większe - do litra różnicy. 

10 godzin temu, PawelWaw napisał(a):

jak to mozliwe ? 

też miałem zdziwko, ale w CVT możliwe

Napisano
Teraz, Filipfm napisał(a):

też miałem zdziwko, ale w CVT możliwe

Nawet w manualu to możliwe.

Napisano
Teraz, grogi napisał(a):

Nawet w manualu to możliwe.

Jak jedziesz na innym biegu, czego raczej na autostradzie nie robisz, chyba, ze masz 50KM i jedziesz pod Ankę albo jakąś przełęcz w Alpach i brakuje pary

• 2 tygodnie później...
Napisano
W dniu 20.05.2024 o 09:06, Filipfm napisał(a):

Ja jezdzilem przez 1,5 roku 2x w tygodniu do pięknego miasta Uć - i do Łodzi spalanie zawsze było większe - do litra różnicy. 

Trasę W-wa-Łódź robiłem bardzo regularnie (nawet parę razy w tygodniu) i tak jak @Maciej__ pisał - nawet od 2 litrów różnicy było między jazdą do Łodzi i z Łodzi (prędkości autostradowe) :) Do Gliwic (i okolice) też często jeżdżę i jadąc z W-wy na Śląsk nijak nie dało się zejśc z zużyciem, a w drodze powrotnej z palcem w nosie litr mniej i t bez specjalnego starania się. Co ciekawe przy regularnych trasach po A1 zużycie było podobne w obie strony, ale szarpało od wiatru bocznego (tego od zachodu) ;]

Wlawam tyle ile samochody chcą :hehe:

Napisano
W dniu 19.05.2024 o 17:19, maro_t napisał(a):

BINGO. Dzisiaj wracałem z Trójmiasta tą samą drogą

Mam podobny przykład z wyjazdu na święta do siostry. Wieliczka -Getynga, ok. 800km pod wiatr 7.8, z powrotem 6.8. warunki takie same, znikomy ruch, tempomat ustawiony na 140, stosowanie się do ograniczeń gdzie trzeba.

Edit: zapomniałem dopisać, że w obie strony wiało tymi huraganowymi wiatrami co były w święta. W drodze do Niemiec pierwsze 400 km to było powyżej 8, normalnie było czuć jak auto dostaje z przodu kopniaki i zwalnia o 10, potem trochę wiatr odpuscil. W drodze powrotnej wiało w plecy, stąd wynik poniżej 7. Normalnie przy 140 Vitara spali tak z 7.3-7.5

Edytowane przez Pito

• 4 miesiące później...
Napisano
W dniu 8.05.2024 o 16:10, Raku napisał(a):

A co ma na autostradzie robić hybryda, a dokładniej zasilanie elektryczne ?

Jak jedziesz po płaskim, albo troszkę z górki, to spokojnie sam silnik elektryczny daje radę (potrzeba wtedy tylko ~30KM). Bateria trakcyjna rzędu 1.5kWh, czyli taka jak w większości hybryd, wystarcza na potrzymanie prędkości 120km/h przez 3-5minut - ok 6-10 km. Wydaje się niewiele, ale to bardzo spora oszczędność. 

W dniu 8.05.2024 o 16:10, Raku napisał(a):

Chyba że się naładować

Ładować to się powinna przy mocniejszych zjazdach z górki (powyżej 5%) albo przy podjazdach pod górkę, kiedy silnik spalinowy i tak musi pracować.

Napisano
34 minuty temu, grogi napisał(a):

Jak jedziesz po płaskim, albo troszkę z górki, to spokojnie sam silnik elektryczny daje radę (potrzeba wtedy tylko ~30KM). Bateria trakcyjna rzędu 1.5kWh, czyli taka jak w większości hybryd, wystarcza na potrzymanie prędkości 120km/h przez 3-5minut - ok 6-10 km. Wydaje się niewiele, ale to bardzo spora oszczędność. 

Ładować to się powinna przy mocniejszych zjazdach z górki (powyżej 5%) albo przy podjazdach pod górkę, kiedy silnik spalinowy i tak musi pracować.

No ale na autostradach rzadko zdarzają się na tyle krótkie zjazdy i podjazdy żeby się taka bateria mogła wykazać. Na zjeździe się szybko napełni i koniec. 

Napisano
Teraz, Ryb napisał(a):

No ale na autostradach rzadko zdarzają się na tyle krótkie zjazdy i podjazdy żeby się taka bateria mogła wykazać. Na zjeździe się szybko napełni i koniec. 

No wiadomo, że przecież cały czas jest pod górkę... Non-stop. Jeszcze dwa przystanki na siku i wejdziesz na orbitę stacjonarną... :P

Napisano

No dobra ostatnio się wziąłem i sprawdziłem ile pali corolla hybryda 1.8 120KM na autostradzie.

Trasa 2 x 320km tam i z powrotem , prędkość na liczniku na tempomacie aktywnym 150km/h, wg gps 145km/h - średnie spalanie wg komputera 7.0 (gazu wg tankowania niecałe 9).

Droga kiepska, szczególnie Warszawa-Stryków, jazda prawie cały czas lewym pasem z prędkościami 100-160km/h.

Wokół komina pali niecałe 4.5.

Napisano
12 minut temu, MarcG napisał(a):

No dobra ostatnio się wziąłem i sprawdziłem ile pali corolla hybryda 1.8 120KM na autostradzie.

Trasa 2 x 320km tam i z powrotem , prędkość na liczniku na tempomacie aktywnym 150km/h, wg gps 145km/h - średnie spalanie wg komputera 7.0 (gazu wg tankowania niecałe 9).

Droga kiepska, szczególnie Warszawa-Stryków, jazda prawie cały czas lewym pasem z prędkościami 100-160km/h.

Bardzo dobre spalanie👍

Napisano
W dniu 19.05.2024 o 22:21, ghost2255 napisał(a):

Hybryda równoległa 

Szeregowa.

Napisano
Godzinę temu, Danielpoz. napisał(a):

Szeregowa.

Jedna i druga potrafi mieć różne obroty silnika spalinowego dla tych samych prędkości. Szeregowa z oczywistych względów, równoległa dzięki eCVT.

Napisano
1 minutę temu, ghost2255 napisał(a):

Jedna i druga potrafi mieć różne obroty silnika spalinowego dla tych samych prędkości. Szeregowa z oczywistych względów, równoległa dzięki eCVT.

Tak ale kolega Maro_t pisał o swoim aucie. On ma szeregową.

Napisano
2 godziny temu, grogi napisał(a):

No wiadomo, że przecież cały czas jest pod górkę... Non-stop. Jeszcze dwa przystanki na siku i wejdziesz na orbitę stacjonarną... :P

Nie twierdzę, że cały czas tylko że bateria wystarczająca na kilka minut nie sprawdzi się na zjeździe mającym kilkanaście kilometrów (a jak na warunki autostradowe to niedużo, zdarzają się takie po kilkadziesiąt) bo napełni się po pierwszych trzech i dalej już nie będzie czego odzyskiwać. Cała reszta potencjalnej energii zostanie zmarnowana ze względu na niemożność jej zgromadzenia. Tak więc w takich warunkach osiągniesz wynik może o kilka procent lepszy od zwykłego auta spalinowego bo przez dramatyczną większość takiego odcinka pojadą tak samo. Gdyby podjazdy i zjazdy były krótkie lub gdyby do dyspozycji była duża bateria jak w elektrykach to co innego.

Napisano

Wystarczy choć raz przejechać się autostradą żeby wiedzieć jak działa hybryda w trasie. Nawet może być po płaskiej Polsce😁

Napisano
Godzinę temu, Ryb napisał(a):

Nie twierdzę, że cały czas tylko że bateria wystarczająca na kilka minut nie sprawdzi się na zjeździe mającym kilkanaście kilometrów (a jak na warunki autostradowe to niedużo, zdarzają się takie po kilkadziesiąt) bo napełni się po pierwszych trzech i dalej już nie będzie czego odzyskiwać. Cała reszta potencjalnej energii zostanie zmarnowana ze względu na niemożność jej zgromadzenia. Tak więc w takich warunkach osiągniesz wynik może o kilka procent lepszy od zwykłego auta spalinowego bo przez dramatyczną większość takiego odcinka pojadą tak samo. Gdyby podjazdy i zjazdy były krótkie lub gdyby do dyspozycji była duża bateria jak w elektrykach to co innego.

Ale to jest przecież bardzo niszowy przykład górski. W normalnym pykaniu z Konstancina na Bemowo czy nawet do Łodzi taka bateria jest wystarczająca. 

Edytowane przez grogi

Napisano
20 godzin temu, MarcG napisał(a):

Ja na A/S miałem spalanie od 7 do 13.5l. ;] 
Ale powiedzmy że przeciętnie jadąc z minimalnym bagażem w 2 dorosłych i 3 dzieci, na S'ce na tempomacie 130 km/h pali powtarzalne 7.0-7.2l. Na autostradzie raczej w okolicach 145km/h na tempomacie 7.5-8l w zależności od warunków wietrznych.
13.5l spalił przy 100km/h z przyczepą 1100kg pod silny dość wiatr. ;] 
W mieście pali pomiędzy 6 a 7l, w zależności od nastroju kierowcy. ;]
Najniższe zanotowane to 4.2l po zwykłej DK, po nocy we dwie osoby.

Napisano
W dniu 16.05.2024 o 12:25, kravitz napisał(a):

Temat ciekawy i nie będę się wymądrzał czy wystygnie czy nie.

Jazda z górki i hamowanie silnikiem, to jednak też kompresja powietrza w cylindrach, a to generuje temperaturę.

Nie wiem czy to nie wystarczy do utrzymania właściwej temperatury silnika.

Mi się nigdy nie zdarzyło w sprawnym aucie wychłodzić silnik jadąc z górki, ale nie twierdzę że to niemożliwe.

Podskórnie czuję tylko, że samo kompresowanie powietrza może podgrzać silnik.

Zauważ różnicę między kompresją, a spalaniem, różnica energii olbrzymia, a termostat oczywiście sprawny był, bo w żadnym innym przypadku nie miał problemu z utrzymaniem temperatury.
Przecież jeśli chłodnica ostygnie, termostat się zamknie, to normalnym jest że powietrze wpadające do komory silnika również będzie zimne i silnik zacznie studzić.

Napisano

Reklama z miesięcznika "Touring" z 1937 roku.

FB_IMG_1728382271556.jpg.554c1b5b65ffaf9f7fab4979e3cd386a.jpg

Edytowane przez Harnas80

Napisano
8 godzin temu, AstraC napisał(a):

Zauważ różnicę między kompresją, a spalaniem, różnica energii olbrzymia

Kompresja przy hamowaniu silnikiem nie zmienia temperatury, bo zaraz po suwie sprężania jest dekompresja. Proces jest na tyle szybki, że praktycznie adiabatyczny i bilans cieplny wychodzi na zero. Jedyne co wchodzi w grę to tarcie. 

Napisano

To dla równowagi, średnie spalanie w hybrydzie z dzisiaj :hehe:20241012_195814.jpg.dd08896844e12f079c26c3d33ff91b9a.jpg

Napisano
10 minut temu, rwIcIk napisał(a):

Mi też czasem pod stówę pokaże, jak zimnym przeparkuję ;]

Ja już miałem się pytać gdzie to spalanie na tych zegarach, bo założyłem że 85,9 to średnia prędkość. :hehe:

Napisano
36 minut temu, ZUBERTO napisał(a):

Ja już miałem się pytać gdzie to spalanie na tych zegarach, bo założyłem że 85,9 to średnia prędkość. :hehe:

Inny kolega chwalił się spalaniem rzędu 2 litrów. Wszystko jest możliwe chwilowo ;]

• 3 miesiące później...
Napisano

Wiem, że to nie hybryda i tylko możemy przybliżać... Ale myślę, że warto się temu przejrzeć.

Zbieram dokładną telemetrię ze swojego elektryka i na trasach auto rekuperuje średnio 7.5% zużytej energii (np. zużyte 51,80 kWh, odzyskane 3,94 kWh), co przekłada się na zużycie mniejsze o 7% niż by było bez jakiejkolwiek rekuperacji. (w mieście i 30% potrafi się rekuperować). 

Zakładając, że silnik spalinowy ma wydajność na poziomie (szczyt dla silnika pracującym w cyklu Atkisona) 40% a elektryczny 90%, to rekuperacja oszczędza w trasie coś około 15% paliwa. Dodać do tego inteligentne zarządzanie czasem pracy silnika spalinowego, co minimalizuje straty,(hybrydy Toyoty nierzadko dobijają do 50% dystansu na prądzie) będzie to jeszcze więcej... 

Edytowane przez grogi