Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

nowe, tanie ...

Featured Replies

Napisano
24 minuty temu, wladmar napisał(a):

Wiesz, w przypadku porządnego japończyka co masz robić na przeglądach? Wymiana oleju + filtrów. Raz na 90 kkm wymiana świec. Raz na 5 lat wymiana płynu hamulcowego. Klocki, tarcze. Tyle. Każdy warsztat sobie z tym poradzi, a jednak różnica w cenie potrafi być duża. 

W japońcach zalecają wymianę płynu hamulcowego co 5 lat? :O

Napisano
44 minuty temu, ZUBERTO napisał(a):

Z tego co pamiętam chyba tak. 

Napisano
29 minut temu, wladmar napisał(a):

Z tego co pamiętam chyba tak. 

Raczej co 2 lata

Napisano
1 godzinę temu, wladmar napisał(a):

Wiesz, w przypadku porządnego japończyka co masz robić na przeglądach? Wymiana oleju + filtrów. Raz na 90 kkm wymiana świec. Raz na 5 lat wymiana płynu hamulcowego. Klocki, tarcze. Tyle. Każdy warsztat sobie z tym poradzi, a jednak różnica w cenie potrafi być duża. 

Polemizowałbym z tym pogrubionym. A jak dodać do tego "przy okazji nic nie zepsuje" to zmiast każdy można wpisać mało który. 

Napisano
41 minut temu, Maciej__ napisał(a):

Raczej co 2 lata

Możliwe, musiałbym sprawdzić, ale wydaje mi się, że jednak 5.

Napisano
32 minuty temu, Mike_wwl napisał(a):

Polemizowałbym z tym pogrubionym. A jak dodać do tego "przy okazji nic nie zepsuje" to zmiast każdy można wpisać mało który. 

Inne są ceny w ASO jak chcesz np. konkretnie wymienić świece (i masz swoje), a zupełnie inaczej jak chcesz zrobić "przegląd przy 120 kkm". 

Napisano
2 minuty temu, wladmar napisał(a):

Możliwe, musiałbym sprawdzić, ale wydaje mi się, że jednak 5.

Źle Ci się wydaje. Częstość wymiany płynu hamulcowego ze względu na higroskopijność określa producent płynu a nie producent samochodu.

Napisano
2 minuty temu, wladmar napisał(a):

Inne są ceny w ASO jak chcesz np. konkretnie wymienić świece (i masz swoje), a zupełnie inaczej jak chcesz zrobić "przegląd przy 120 kkm". 

Bardzo możliwe, nigdy nie miałem japońskiego samochodu i nie byłem w ASO. 

Napisano
2 godziny temu, ZUBERTO napisał(a):

Nie, ale fachowo brzmi ;l

Napisano
23 godziny temu, Mike_wwl napisał(a):

w yarisie spokojnie jest 3 z przodu

To mój jest chyba zepsuty

Napisano
12 godzin temu, Mike_wwl napisał(a):

Częstość wymiany płynu hamulcowego ze względu na higroskopijność określa producent płynu a nie producent samochodu.

Dacia Sandero 2017- fabryczny harmonogram obsługi serwisowej Renault: Wymiana płynu hamulcowego- co 4 lata lub 120tys. km...

Napisano
1 minutę temu, Wasylek napisał(a):

Dacia Sandero 2017- fabryczny harmonogram obsługi serwisowej Renault: Wymiana płynu hamulcowego- co 4 lata lub 120tys. km...

Myślisz, że to producent samochodu sobie tak ustalił bez konsultacji z producentem płynu? 

Napisano
11 minut temu, Mike_wwl napisał(a):

Myślisz, że to producent samochodu sobie tak ustalił bez konsultacji z producentem płynu? 

Ale ja w to nie wnikam. Napisałem jak jest w harmonogramie i zgodnie z tym są wymiany, szczególnie w okresie gwarancji. Normalny użytkownik- klient ASO nawet nie wie jaki płyn ma zalany i co tam sugeruje jego producent. Dlatego wcale by mnie nie zdziwiło te 5 lat w Toyocie...

Edytowane przez Wasylek

Napisano
2 minuty temu, Wasylek napisał(a):

Ale ja w to nie wnikam. Napisałem jak jest w harmonogramie i zgodnie z tym są wymiany, szczególnie w okresie gwarancji. Normalny użytkownik nawet nie wie jaki płyn ma zalany i co tam sugeruje jego producent. 

Normalny użytkownik to nawet nie wie co jest w harmonogramie przeglądów. 

Ale fakt, że (chyba) UE jakiś czas temu w ramach dbania o środowisko miała pomysł z wydłużaniem "życia" płynów hamulcowych. 

Napisano
16 minut temu, Wasylek napisał(a):

W moim Capturze 2023 rozpiska przewiduje sprawdzenie kapturków na zaworach kół, ale o płynie hamulcowym ani słowa. ;l

Napisano
24 minuty temu, Mike_wwl napisał(a):

18 minut temu, Wasylek napisał(a):

Ale ja w to nie wnikam. Napisałem jak jest w harmonogramie i zgodnie z tym są wymiany, szczególnie w okresie gwarancji. Normalny użytkownik- klient ASO nawet nie wie jaki płyn ma zalany i co tam sugeruje jego producent. Dlatego wcale by mnie nie zdziwiło te 5 lat w Toyocie...

Z ciekawostek życia, kiedyś jeździłem na SKP gdzie diagnosta sprawdzał mi chemicznie czy płyn hamulcowy ma dobre właściwości ;] 

Napisano
2 minuty temu, bielaPL napisał(a):

Z ciekawostek życia, kiedyś jeździłem na SKP gdzie diagnosta sprawdzał mi chemicznie czy płyn hamulcowy ma dobre właściwości ;] 

No bo tylko to tak na 100% mówi o kondycji płynu. 

Napisano
3 minuty temu, Mike_wwl napisał(a):

No bo tylko to tak na 100% mówi o kondycji płynu. 

był ok a miał na bank powyżej 5 lat ;] 

Napisano
dobra, poważnie - ile ta hybryda jarka pali po mieście ?
Kto tak użytkuje i realne wartości poproszę.

3-4l/100km w mieście trzeba liczyć

Wysłane za pomocą Tapatalk
Napisano
1 godzinę temu, bielaPL napisał(a):

był ok a miał na bank powyżej 5 lat ;] 

Może w zbiorniczku miałeś akurat świeżo dolany :phi:

Napisano
10 godzin temu, ppmarian napisał(a):

3-4l/100km w mieście trzeba liczyć

Hybrydowy Yaris oprócz niskiego spalania w niektórych miastach pozwala zaoszczędzić na parkowaniu. Np. we Wrocławiu za darmo w strefie C, 100zł/rok strefa B, 300zł/rok strefa A(czyli ścisłe centrum).

Teraz jestem w Kołobrzegu i tutaj mam za 20zł/miesiąc parkowanie we wszystkich strefach płatnych należacych do miasta.

Jak ktoś pracuje w takiej strefie, to są spore oszczędności, bo we Wrocławiu taki sam abonament dla innego auta to 2000 lub 4000zł/rok.

Napisano
W dniu 10.06.2024 o 16:24, lucash napisał(a):

ale kto by tym chciał jeździć? ;) 

hmmm pol Europy....

Cytat

W 2023 roku klienci TME kupili 1 099 782 samochody marki Toyota, co jest wynikiem lepszym o 7% od uzyskanego w 2022 roku. Najczęściej wybieranym autem był Yaris Cross – łącznie sprzedano 195 569 egz. tego miejskiego crossovera. 

Napisano
W dniu 9.06.2024 o 08:57, Camel napisał(a):

Jako, że w rodzinie najprawdopodobniej jedno auto będzie musiało sporo latać po "mieście" - czyt. miasto: 50% w huk korki  i 50% obwodnica w godzinach gdzie też w huk korki.

Szukam czegoś:

1. nowego lub demo

2. coś z klasy B

3. nie wiem czy diesel czy zagazować czy hybryda (ma być tanio, najtaniej)

4. coś na 6-8 lat lub do jakiś 160 000km (z doświadczenia później wszystko po kolei do wymiany).

5. klima automat, reszta huk

PS

Byłem w salonie fiata i 500 w "dolcevita" są teraz na końcu produkcji po 58 000 i fajne z panorama, ale poszedłem do znajomego mechanika z ASO i jak zaczął odpowiadać to od czasów BRAVO2 nic nie poprawili z klimą automatyczną - jakiś silniczek pada i konsola aut przy wymianie, elektryka foteli żyje własnym życiem jak i halogeny ponoć i ABS i ............ nie pamiętam bo przeszliśmy na tematy wspominek bo dawno się nie widzieliśmy :) Także FIAT znów mi przeszedł :)

PS2

MG3 wchodzi - może coś pomyśleć z hybrydą za 87 000PLN

PS3

Jarek w hybrydzie 90 koła teraz na promocji - może :) to - znów wrócił jarek do gry po cena zacna się zrobiła

Jak masz gdzie ładować to może przemyśleć jakieś EV?

Bo warunki pracy brzmią jak dla EV. 

Jakieś 2 letnie coś sensownego się znajdzie w tym budżecie pewnie. 

Napisano
  • Autor
19 minut temu, zenek111 napisał(a):

Spojrzałem na opinie Yarisa i się raczej zdziwiłem:

https://www.autocentrum.pl/oceny/toyota/yaris/iv/

Przeczytałem i niektóre prawdziwe opinie jak drzwi od puszki i słabe wyciszenie, ale kilka usterek - zdziwiłem się.

Napisano
W dniu 11.06.2024 o 10:58, Mike_wwl napisał(a):

Normalny użytkownik to nawet nie wie co jest w harmonogramie przeglądów. 

Ale fakt, że (chyba) UE jakiś czas temu w ramach dbania o środowisko miała pomysł z wydłużaniem "życia" płynów hamulcowych. 

Tak, szczególnie w EV6 choćby 😁

Wymiana płynu hamulcowego co 30 kkm/2 lata 😅

Napisano
2 godziny temu, mrBEAN napisał(a):

Tak, szczególnie w EV6 choćby 😁

Wymiana płynu hamulcowego co 30 kkm/2 lata 😅

Dziwne, auto o takich osiągach ma wymianę płynu jak zwykła toyota? Musiałeś coś pomylić. 

Napisano
Godzinę temu, Mike_wwl napisał(a):

Dziwne, auto o takich osiągach ma wymianę płynu jak zwykła toyota? Musiałeś coś pomylić. 

W Toyocie też takie naciąganie? 

Pięknie :palacz:

Napisano
20 minut temu, mrBEAN napisał(a):

W Toyocie też takie naciąganie? 

Pięknie :palacz:

Dziadowski samochód to i płyn leją dziadowski. Ale żeby w EV6 takie coś? 

Napisano
56 minut temu, Mike_wwl napisał(a):

Dziadowski samochód to i płyn leją dziadowski. Ale żeby w EV6 takie coś? 

Jak widać niedaleko leży Korea od Japonii ;) 

Napisano

Idealne na golfa 7 elektryka. Za 80k dwu latka się znajdzie. 

Napisano
2 godziny temu, wujek napisał(a):

Idealne na golfa 7 elektryka. Za 80k dwu latka się znajdzie. 

dokaldnie, @kravitz chyba sprzedaje bo sie zrazil do EV :jem:

Napisano
16 minut temu, PawelWaw napisał(a):

dokaldnie, @kravitz chyba sprzedaje bo sie zrazil do EV :jem:

Tak, sprzedaje. Najwcześniej koniec listopada ;]

Nie zraziłem się, auto świetne, ale darmowe leasingi czekają ;]

Napisano

Wytłumaczcie mi o co chodzi z tymi "darmowymi" leasingami. 

Na jako takie auto trzeba placić 2k miesiecznie. Przez 3 lata to będzie ponad 70k. Mozna sobie jeszcze z 20% tego odliczyć od pitu. Ale ciągle zostaje prawie 60k straty. CZy 60tysięcy to tak mało za uzytkowanie sredniej klasy auta tylko przez 3 lata? Wedlug mnie to nie mało. Teraz już inflacja spadla i dostepność aut wzrosla, ale jeszcze niedawno za 3 latka dostawalo sie przy sprzedaży więcej niż wczesniej płaciło się w salonie. Wiec w praktyce jeżdzilo się "prawie " za darmo nowym autem przez kilka lat.

Napisano
1 minutę temu, Truecolor napisał(a):

Wytłumaczcie mi o co chodzi z tymi "darmowymi" leasingami. 

Na jako takie auto trzeba placić 2k miesiecznie. Przez 3 lata to będzie ponad 70k. Mozna sobie jeszcze z 20% tego odliczyć od pitu. Ale ciągle zostaje prawie 60k straty. CZy 60tysięcy to tak mało za uzytkowanie sredniej klasy auta tylko przez 3 lata? Wedlug mnie to nie mało. Teraz już inflacja spadla i dostepność aut wzrosla, ale jeszcze niedawno za 3 latka dostawalo sie przy sprzedaży więcej niż wczesniej płaciło się w salonie. Wiec w praktyce jeżdzilo się "prawie " za darmo nowym autem przez kilka lat.

To żart taki jest ;)

Trochę to już nie jest prawda, zwłaszcza jak jesteś na ryczałcie.

Na jakimś liniowym, czy zwykłej skali to jeszcze działa.

Najlepiej to działało zawsze na prostych popularnych samochodach, które kupił ktoś od ręki i mało traciły na wartości.

Maksymalna wpłata własna, deklaracja auta jako 100% na firmę, minimalny wykup (1 %), auto na 3 lata. Po poł roku od wykupu z leasingu, sprzedajesz.

To co odliczyłeś od VAT i PIT, mniej więcej pokrywało utratę wartości auta, więc za auto płaciłeś de facto nic ;]

Na ryczałcie to się mniej opłaca, bo od PIT nie odliczysz nic, a dodatkowo pokomplikowała się sytuacja z odsprzedażą po pół roku po Polskim Ładzie. 

Musisz kombinować z najbliższą rodziną ;]

Na autach wynalazkach to się słabo opłaca, bo sporo tracą na wartości i mało jest chętnych do kupna na umowę sprzedaży. Jak coś to na FV, a przecież nie będziesz sprzedawał na FV, aby płacić cały VAT, jak odliczyłeś tylko pół ;]

Prosta Octavia, Golf, Corolla, Sandero. Będziesz miał ciągle nowe auto za darmo ;)

Napisano
W dniu 10.06.2024 o 22:16, delco napisał(a):

To mój jest chyba zepsuty

Tylko uzupełnię - dzisiejsza jazda mojej żony. 

Screenshot_2024-06-15-12-42-58-719_com.toyota.oneapp.eu.jpg

Napisano

Jak jadę sobie powoli nie spiesząc się nigdzie, to spala całkiem fajnie 

Screenshot_20240615_140641_MyToyota.jpg

Napisano

Ale przy normalnej jeździe też nie jest najgorzej.

Nie wiem co trzeba robić, żeby przekroczyć 5 litrów na 100km.

Screenshot_20240615_140718_MyToyota.jpg

Napisano
7 godzin temu, ghost2255 napisał(a):

Ale przy normalnej jeździe też nie jest najgorzej.

Screenshot_20240615_140718_MyToyota.jpg

Wyjechać na autostradę ;]

PS. Jak się mają odczyty z całego baku do rzeczywistego tankowania? :)

Napisano
2 minuty temu, bartekm napisał(a):

Wyjechać na autostradę ;]

PS. Jak się mają odczyty z całego baku do rzeczywistego tankowania? :)

Całkiem możliwe, bo rzadko korzystam z autostrad. :)

Pośpiech poniża. :phi:

Komputer zaniża o ok. 0,1 litra/100km.

Napisano
7 godzin temu, ghost2255 napisał(a):

Zima i krótkie dystanse.

Napisano
7 minut temu, Mike_wwl napisał(a):

Zima i krótkie dystanse.

Fakt, ale średnio tylko raz mialem 4,5 z całego baku. Przeważnie 4,1-4,3 max.

Screenshot_20240615_214624_MyToyota.jpg

Napisano
16 godzin temu, ghost2255 napisał(a):

Fakt, ale średnio tylko raz mialem 4,5 z całego baku. Przeważnie 4,1-4,3 max.

Screenshot_20240615_214624_MyToyota.jpg

Ruszasz chyba z naładowaną beterią. U mnie jak jest pusta to potrafi zrobić taki wynik. 

Screenshot_2024-06-16-14-28-01-879_com.toyota.oneapp.eu-edit.jpg

Napisano
5 minut temu, Mike_wwl napisał(a):

Ruszasz chyba z naładowaną beterią. U mnie jak jest pusta to potrafi zrobić taki wynik. 

Tak naprawdę, to nie zwracam uwagi na stan baterii. 

Wiem, że komputer zarządza energią w najbardziej optymalny sposób i staram się mu w tym nie przeszkadzać. 

Jedyne, co to zauważam wypalanie GPF, ale nie ma to raczej wpływu na długoterminowe spalanie. 

Napisano
6 minut temu, ghost2255 napisał(a):

Tak naprawdę, to nie zwracam uwagi na stan baterii.

Ja też na to nie patrzę, bo nie ma się na to wpływu, ale potem na tych wykresach widać, że nie jest na niebiesko. I jak jeszcze jest z minus 10 na zewnątrz to mi spalanie w korkach rośnie kosmicznie. 

Napisano
  • Autor
20 minut temu, Mike_wwl napisał(a):

Screenshot_2024-06-16-14-28-01-879_com.toyota.oneapp.eu-edit.jpg

i to jest właśnie ruch miejski. Około 30 min na 3 km - jak piechotą :)

Napisano
2 minuty temu, Camel napisał(a):

i to jest właśnie ruch miejski. Około 30 min na 3 km - jak piechotą :)

Ja ten kawałek jadę mniej więcej tyle samo czasu co potem 20 kilometrów do domu :phi:. Czyli czasowo 50:50, odległościowo 10:90.