Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Pełna hybryda - francuska czy japońska?

Featured Replies

Napisano
11 minut temu, Danielpoz. napisał(a):

Czym się to różni?

Nie wiem jak jest w Toyocie, ale Mazda ma wersje  tego systemu. z automatycznym hamowaniem lub tylko samo ostrzeganie.

Napisano
24 minuty temu, Danielpoz. napisał(a):

Czym się to różni?

Tylko ostrzega. Nie hamuje. 

Napisano
18 minut temu, ghost2255 napisał(a):

Tylko ostrzega. Nie hamuje. 

Co paradoksalnie jest wg mnie lepszym i mniej upierdliwym rozwiazaniem ;)

Napisano
2 godziny temu, andy7 napisał(a):

Osobiscie bralbym Toyote lub Honde HRV.

;)

HRV jest fajnie zaprojektowanym autem, solidnie wykonanym ale napęd nie przystaje do budy. Do szybszej jazdy się nadaje mocno średnio.

Z drugiej strony - miałem nieprzyjemność zrobienia CHR (poprzednim) blisko 2kkm - i to też nie jest auto, które bym komuś polecił.  Mysle, ze sporo sie mogło zmienic w nowym modelu - ma napęd 5gen, moze też lepiej wygłuszyli. 

Napisano
17 godzin temu, ToMirek napisał(a):

30% miasto, 30% jazda podmiejska na zwykłych drogach, 40% drogi szybkiego ruchu (ale spokojna jazda 100-110km/h). Kilka razy w roku autostrady, ale tam też spokojnie 120-130km/h

Tesla i elektryki odpadają - jedną nogą mieszkam na wsi, jedną w Warszawie. W Warszawie w bloku, więc nie ma opcji ładowania.

Od grudnia mam Tucsona HEV, zrobione 10kkm, jestem bardzo zadowolony. Do jazdy jak wyżej idealnie sie nadaje (albo siostrzana Sportage).

Napisano
8 godzin temu, ToMirek napisał(a):

No właśnie o Arkanie myślę ;) 

Nowa Arkana vs max 2 letnia CHR. Choć nowa Corolla też trochę kusi ale tylko sedan lub HB (kombi mi się wizualnie nie podoba)

Żonie się Arkana bardzo podoba. Jutro idziemy oglądać i jak się uda to umówię się na jakąś jazdę. A w tygodniu spotkam się ze znajomą, która sprzedaje 1,5 roczną CHR. 

To ja o Toyocie parę słów - przez chwilę miałem starą CHR (2021 rok) jako służbowe, dla mnie jeden z gorszych samochodów jakimi jeździłem - bardzo głośno w środku, głośniej niż w podobnej Corolli zapewne przez wyższą sylwetkę, spalanie przy spokojnej jeździe sporo poniżej 5 litrów, fatalna widoczność do tyłu przez malutkie tylne i boczne okienka. Do tego dzieciaki nie potrafiły same drzwi z tyłu otworzyć a i dla mnie były upierdliwe jak stałem z siatkami i próbowałem je wrzucić na tył. 

Teraz nowa - od tygodnia mam z wypożyczalni nową CHR w tej nowej budzie z chowanymi klamkami. Zniknął problem otwierania drzwi, zniknął problem widoczności, ale największa zmiana jest w wyciszeniu - nadal głośno w porównaniu do choćby Skody ale dużo ciszej i baaardzo duża zmiana w napędzie. 

Nie wiem jakim cudem ale mam średnie spalanie 3.5-3.6 litra z ostatnich 1200 km. Jak zrobiłem sobie trasę testową na odcinku Rybnik - Kęty, gdzie raczej małe szanse na przekraczanie 100 km/h to miałem średnie spalanie 2.8l. Z tego powodu dwukrotnie przedłużyłem już najem, podoba mi się jeżdżenie za połowę ceny. 

Nowa jest teraz w promce za 119000, bazowa wersja ma chyba wszystko co trzeba z fajnie działającym aktywnym tempomatem włącznie.

Napisano
1 godzinę temu, Filipfm napisał(a):

HRV jest fajnie zaprojektowanym autem, solidnie wykonanym ale napęd nie przystaje do budy. Do szybszej jazdy się nadaje mocno średnio.

Z drugiej strony - miałem nieprzyjemność zrobienia CHR (poprzednim) blisko 2kkm - i to też nie jest auto, które bym komuś polecił.  Mysle, ze sporo sie mogło zmienic w nowym modelu - ma napęd 5gen, moze też lepiej wygłuszyli. 

C-HR 1-szej gen dzielą się na przedliftowe i poliftowe.

W poliftowych jest poprawione wygłuszenie. Jeśli jeździłeś poliftową, to Toyota nie jest dla Ciebie 😄

Napisano
1 minutę temu, bizz napisał(a):

Teraz nowa - od tygodnia mam z wypożyczalni nową CHR w tej nowej budzie

1.8 czy 2.0?

Napisano
1 minutę temu, bizz napisał(a):

To ja o Toyocie parę słów - przez chwilę miałem starą CHR (2021 rok) jako służbowe, dla mnie jeden z gorszych samochodów jakimi jeździłem - bardzo głośno w środku, głośniej niż w podobnej Corolli zapewne przez wyższą sylwetkę, spalanie przy spokojnej jeździe sporo poniżej 5 litrów, fatalna widoczność do tyłu przez malutkie tylne i boczne okienka. Do tego dzieciaki nie potrafiły same drzwi z tyłu otworzyć a i dla mnie były upierdliwe jak stałem z siatkami i próbowałem je wrzucić na tył. 

Teraz nowa - od tygodnia mam z wypożyczalni nową CHR w tej nowej budzie z chowanymi klamkami. Zniknął problem otwierania drzwi, zniknął problem widoczności, ale największa zmiana jest w wyciszeniu - nadal głośno w porównaniu do choćby Skody ale dużo ciszej i baaardzo duża zmiana w napędzie. 

Nie wiem jakim cudem ale mam średnie spalanie 3.5-3.6 litra z ostatnich 1200 km. Jak zrobiłem sobie trasę testową na odcinku Rybnik - Kęty, gdzie raczej małe szanse na przekraczanie 100 km/h to miałem średnie spalanie 2.8l. Z tego powodu dwukrotnie przedłużyłem już najem, podoba mi się jeżdżenie za połowę ceny. 

Nowa jest teraz w promce za 119000, bazowa wersja ma chyba wszystko co trzeba z fajnie działającym aktywnym tempomatem włącznie.

AWD z 2 litrowym silnikiem?

Napisano
Teraz, ghost2255 napisał(a):

1.8 czy 2.0?

1.8, podstawowa wersja

Napisano
1 minutę temu, Danielpoz. napisał(a):

AWD z 2 litrowym silnikiem?

Nie, zwykła najtańsza CHR 1.8

Napisano

image.png.ed15e4eafcd8548fb2a59e586d9d2110.png

Napisano

Przy takiej cenie to bym się nie zastanawiał, teściowa kupiła Yarisa Cross za prawie identyczną kwotę a auta dzieli przepaść.

Napisano
2 minuty temu, ghost2255 napisał(a):

C-HR 1-szej gen dzielą się na przedliftowe i poliftowe.

W poliftowych jest poprawione wygłuszenie. Jeśli jeździłeś poliftową, to Toyota nie jest dla Ciebie 😄

Nie wiem jak to rozpoznać. Rental to był. 

image.png.ec51c889f0463a0c61e1938d8b26df22.png

I jeszcze miał fajne navi 😄

image.png.f676401bda5e0e08e5ef6a7ffe120f5a.png

Napisano
13 minut temu, Filipfm napisał(a):

Nie wiem jak to rozpoznać. Rental to był. 

image.png.ec51c889f0463a0c61e1938d8b26df22.png

I jeszcze miał fajne navi 😄

Polift, głośna pieruńsko. W nowej jest dużo lepiej

Napisano
11 minut temu, bizz napisał(a):

Polift, głośna pieruńsko. W nowej jest dużo lepiej

No, do tego dochodzi sposob działania napędu i eCVT. Brak poczucia, ze kierownica jest przymocowana na sztywno do kół bo wspomaganie działa mocno. Moja Pani się dziwiła czemu jak tak spokojnie jezdzę 😄 bo wcisniecie gazu to od razu gastrokurier 😄 

To na pewno tez kwestia czego oczekuje od auta i czym jezdze na codzień - bo to powoduje, ze wiekszosc aut jest nijakich i prowadzi się słabo. 

O rzeczach widocznych gołym okiem nie bede pisał, bo kwestia designu zwyciezyła funkcjonalność np w kwestii widoczności do tyłu czy tylnych drzwi. 

Zdecydowany plus to konsumpcja - spaliła mi w okolicy 5 litrów. 

Napisano
3 minuty temu, Filipfm napisał(a):

No, do tego dochodzi sposob działania napędu i eCVT. Brak poczucia, ze kierownica jest przymocowana na sztywno do kół bo wspomaganie działa mocno. Moja Pani się dziwiła czemu jak tak spokojnie jezdzę 😄 bo wcisniecie gazu to od razu gastrokurier 😄 

To na pewno tez kwestia czego oczekuje od auta i czym jezdze na codzień - bo to powoduje, ze wiekszosc aut jest nijakich i prowadzi się słabo. 

O rzeczach widocznych gołym okiem nie bede pisał, bo kwestia designu zwyciezyła funkcjonalność np w kwestii widoczności do tyłu czy tylnych drzwi. 

Zdecydowany plus to konsumpcja - spaliła mi w okolicy 5 litrów. 

Trzeba mieć świadomość po co kupuje się takie auto, choć mi wyszło że po nic - dzieciakom źle, bo nic nie widzą przez szyby i nie potrafią same wejść więc gospodyni domowa nie kupi. 

PH zwariuje ze skrzynią CVT, poza tym przy zapiętym tempomacie na 140 średnie spalanie pokazał 10.8l  z Gliwic do Wrocławia

Żaden normalny facet nie kupi tego jako swoje codzienne auto bo ma zero praktyczości.

Serio nie wiem po co i dla kogo to jest. A jednak się sprzedaje.

Napisano
36 minut temu, bizz napisał(a):

Bo ludzie chcą czasem czegoś co się po prostu podoba. Nieważne, czy ma duży bagażnik, miejsce na kanapie itd... To nie ma nic wspólnego z logiką i rozsądkiem. 🙂

Napisano
4 minuty temu, ghost2255 napisał(a):

Bo ludzie chcą czasem czegoś co się po prostu podoba. Nieważne, czy ma duży bagażnik, miejsce na kanapie itd... To nie ma nic wspólnego z logiką i rozsądkiem. 🙂

Ja to rozumiem, to tłumaczy jakąkolwiek sprzedaż Alfy Romeo. Nadal jednak nie wiem o co chodzi z C-HR.

Napisano
12 minut temu, bizz napisał(a):

. Nadal jednak nie wiem o co chodzi z C-HR.

Bardzo tania wersja podstawowa.👍

Przyzwoity silnik plus AWD to już 200 kzł lub więcej🫣

Napisano
57 minut temu, bizz napisał(a):

Poza tym przy zapiętym tempomacie na 140 średnie spalanie pokazał 10.8l  z Gliwic do Wrocławia

To mi hybryda 2.5l w większym aucie pali dużo mniej. 

To jakiś koszmar 11 litrów w tak słabym i małym aucie😱

Napisano
10 godzin temu, ToMirek napisał(a):

No właśnie o Arkanie myślę ;) 

Nowa Arkana vs max 2 letnia CHR.

Zerknij też w stronę lexusa UXa, to taki C-HR, ale pozbawiony jego największych wad, czyli głośności w środku i mikroskopijnych okien z tyłu. :)

Z tym, że lexus ma z kolei inna wadę, usunięta dopiero w MY2023, czyli archaiczne multimedia bez ekranu dotykowego. Używanie tego jest uciążliwe, wiec

warto to wczesniej sprawdzic, zeby sie pozniej nie denerwowac.

Napisano
46 minut temu, Danielpoz. napisał(a):

To mi hybryda 2.5l w większym aucie pali dużo mniej. 

To jakiś koszmar 11 litrów w tak słabym i małym aucie😱

sposób działania CVT plus niewielka moc daje taki wynik przy stałej wysokiej prędkości, to auto jest na trasy do 100 km/h i do miasta, wtedy jest grubo poniżej 5 litrów

Napisano
8 godzin temu, Mike_wwl napisał(a):

Po tygodniu nie będziesz tego widział. 

Urwie się? :]

A poważnie, jak już ma być dotykowy ekran to akurat jak w Toyocie jest ok. Taki jak radio 2din, gdzieś tam na dole,

to już zupełna porażka. Zresztą w mojej opinii ekrany dotykowa strasznie rozpraszają. Wolę pokrętło :]

Edytowane przez bartekm

Napisano
44 minuty temu, komandos80 napisał(a):

Zerknij też w stronę lexusa UXa, to taki C-HR, ale pozbawiony jego największych wad, czyli głośności w środku i mikroskopijnych okien z tyłu. :)

Z tym, że lexus ma z kolei inna wadę, usunięta dopiero w MY2023, czyli archaiczne multimedia bez ekranu dotykowego. Używanie tego jest uciążliwe, wiec

warto to wczesniej sprawdzic, zeby sie pozniej nie denerwowac.

Najwieksza wada UXa to w zasadzie zupelny brak bagaznika.

Napisano
2 godziny temu, bizz napisał(a):

0

Trzeba mieć świadomość po co kupuje się takie auto, choć mi wyszło że po nic - dzieciakom źle, bo nic nie widzą przez szyby i nie potrafią same wejść więc gospodyni domowa nie kupi. 

PH zwariuje ze skrzynią CVT, poza tym przy zapiętym tempomacie na 140 średnie spalanie pokazał 10.8l  z Gliwic do Wrocławia

Żaden normalny facet nie kupi tego jako swoje codzienne auto bo ma zero praktyczości.

kolega z pracy zakupił CH-R tuż przed nowym modelem 1,8 -122km . Nauczył się jeździć i po mieście ma 5l/100km ( na początku miał 6,5l -6,8 Na trasie ( ale tak do 120km/h ) też lekko pow. 5l dp 6l  . Przy 140km/h już bierze więcej ale nie 10+ tylko 7-8 . Vitara przy składzie 3+ bagaż przy tempomacie na 135-140km/h ma spalanie 7.5-7.8l/100km , ale jest mniej opływowa . Hybryda na trasie "nie działa" 

Napisano
9 minut temu, mmaciejosss napisał(a):

kolega z pracy zakupił CH-R tuż przed nowym modelem 1,8 -122km . Nauczył się jeździć i po mieście ma 5l/100km ( na początku miał 6,5l -6,8 Na trasie ( ale tak do 120km/h ) też lekko pow. 5l dp 6l  . Przy 140km/h już bierze więcej ale nie 10+ tylko 7-8 . Vitara przy składzie 3+ bagaż przy tempomacie na 135-140km/h ma spalanie 7.5-7.8l/100km , ale jest mniej opływowa . Hybryda na trasie "nie działa" 

To jest zbliżone spalanie do karoqa z 1.0 tsi bez żadnej hybrydy

Napisano
Teraz, Jettison napisał(a):

To jest zbliżone spalanie do karoqa z 1.0 tsi bez żadnej hybrydy

potwierdzam . TSI potrafią bardzo mało palić 

Napisano
13 minut temu, mmaciejosss napisał(a):

Hybryda na trasie "nie działa" 

Oczywiście🤣

Napisano
7 minut temu, Danielpoz. napisał(a):

Oczywiście🤣

Mówimy o trasie na A czy S a nie krajowkami gdzie CH-R spaliło by poniżej 4l  Vitara jak niżej z 340km

IMG_20210316_201557.jpg

Napisano
19 minut temu, mmaciejosss napisał(a):

potwierdzam . TSI potrafią bardzo mało palić 

Mialem Atece 1.4TSI 150KM FWD , średnie spalanie ze 100kkm było w ok 7-7.5l (jazda po Krk i okolicy, trochę krajowkami, 1-2 razy do roku wyjazdy na narty/wakacje do AT czy ITA)

Teraz mam Tucsona HEV 230KM AWD, identyczne użytkowanie i spalanie, tylko póki co z 10kkm wiec jeszcze nie do końca miarodajne, ale jakiś pogląd jest.

Czyli dzięki hybrydzie mamy podobne spalanie w nieco większym, cięższym, mocniejszym aucie z napędem 4 koła.

Obstawiam, że bardziej porównywalna wersja 2.0TSI AWD miałaby srednia w ok 9l.

Edytowane przez zinger

Napisano
39 minut temu, mmaciejosss napisał(a):

Mówimy o trasie na A czy S a nie krajowkami gdzie CH-R spaliło by poniżej 4l  Vitara jak niżej z 340km

IMG_20210316_201557.jpg

Nie wiem nie znam się. Toyota/Lexus robi dobre hybrydy i 2.5litrowe motory mało mi palą😎

Napisano

Jest sobie RAV4 phev, 306koni. Jak się wyczerpie aku to ile mocy zostanie? 220 tak jak w wersji hev?

Napisano
11 godzin temu, mmaciejosss napisał(a):

kolega z pracy zakupił CH-R tuż przed nowym modelem 1,8 -122km . Nauczył się jeździć i po mieście ma 5l/100km ( na początku miał 6,5l -6,8 Na trasie ( ale tak do 120km/h ) też lekko pow. 5l dp 6l  . Przy 140km/h już bierze więcej ale nie 10+ tylko 7-8

latem czy zima?
jesli latem, to pali mu tyle samo co hybryda 2.0 z toyoty :) wiec jeszcze jakies pole do nauki i poprawy jest :P

Napisano

Ponoć hybryda clio pali mało i w mieście i w trasie (tak mówią testerzy). Może to mieć coś wspólnego z tym ze ma kilkanascie przełożeń i  baterię 1,2 zamiast 0,76 jak w Yarisie

Napisano
15 godzin temu, bizz napisał(a):

poza tym przy zapiętym tempomacie na 140 średnie spalanie pokazał 10.8l  z Gliwic do Wrocławia

A jaka była średnia prędkość?

Bo generalnie po paru kilometrach hybrydą mogę stwierdzić, że na autostradzie pali mniej więcej tyle samo co zwykły benzyniak, więc wygląda na to, że ktoś wolno nie jechał. 

Napisano
25 minut temu, zenek111 napisał(a):

ma kilkanascie przełożeń

A ile przełożeń ma Yaris?

Napisano
4 minuty temu, Mike_wwl napisał(a):

A jaka była średnia prędkość?

Bo generalnie po paru kilometrach hybrydą mogę stwierdzić, że na autostradzie pali mniej więcej tyle samo co zwykły benzyniak, więc wygląda na to, że ktoś wolno nie jechał. 

Z Gliwic do Wroclawia jest w wiekszosci przypadkow pod wiatr.

Wystarczy, ze byl mocniejszy i spokojnie mozna 1,5-2l doliczyc.

Napisano
Teraz, Maciej__ napisał(a):

Z Gliwic do Wroclawia jest w wiekszosci przypadkow pod wiatr.

Wystarczy, ze byl mocniejszy i spokojnie mozna 1,5-2l doliczyc.

To dla uczciwości powinien napisać ile spalił w drugą stronę. 

Napisano
12 godzin temu, Danielpoz. napisał(a):

Jest sobie RAV4 phev, 306koni. Jak się wyczerpie aku to ile mocy zostanie? 220 tak jak w wersji hev?

Fizyka, skoro nie masz już energii w baterii to samochód przechodzi w HEV.

Napisano
6 minut temu, komor napisał(a):

Fizyka, skoro nie masz już energii w baterii to samochód przechodzi w HEV.

To by było idealnie.👍 Taki phev ma taką samą rekuperację co zwykła hybryda?

Napisano
18 godzin temu, Filipfm napisał(a):

Kwestia gustu i przekonania. 

Co rozumiesz poprzez " szybsza jezde " ?

:)

Napisano
35 minut temu, Danielpoz. napisał(a):

Nie jeździłem PHEV więc moje domysły są wyssane z palca ;]

Zwykłą HEV jak jeżdżę to wydaje mi się, że prowadzę tankowiec, tak żeby tym płynąć bez szarpania z maks odzyskiem. Na początku mi się podobało, ale kapelusza nie miałem więc odpuściłem.

Napisano
55 minut temu, andy7 napisał(a):

Kwestia gustu i przekonania. 

Co rozumiesz poprzez " szybsza jezde " ?

:)

Ekspresówki, autostrady

Napisano
13 godzin temu, Danielpoz. napisał(a):

Nie wiem nie znam się. Toyota/Lexus robi dobre hybrydy i 2.5litrowe motory mało mi palą😎

Ja nie wiem jak to Toyota robi, ale te 2.5 na prawdę śmiesznie mało palą. Kolega ma 3-letnią Camry. Kilka razy pokazywał mi spalanie. Pojeździliśmy po Warszawie: 5.6l, jechał do mnie S8 140-150kmph 6.5l. Ostatnio pojechaliśmy kupić mu drugie, szybsze auto. Ja wracałem tą Camry za nim, starałem się deptać jak mogłem osiągnąłem 6.8l :bzik:. Może to nie SUV, ale to w końcu kawał auta, do tego dość szybkie, bo z tym 2.5i całkiem ładnie się zbiera.

Napisano
Godzinę temu, Danielpoz. napisał(a):

Prius 4 gen miał

Napisano
33 minuty temu, sherif napisał(a):

Ja nie wiem jak to Toyota robi, ale te 2.5 na prawdę śmiesznie mało palą. Kolega ma 3-letnią Camry. Kilka razy pokazywał mi spalanie. Pojeździliśmy po Warszawie: 5.6l, jechał do mnie S8 140-150kmph 6.5l. Ostatnio pojechaliśmy kupić mu drugie, szybsze auto. Ja wracałem tą Camry za nim, starałem się deptać jak mogłem osiągnąłem 6.8l :bzik:. Może to nie SUV, ale to w końcu kawał auta, do tego dość szybkie, bo z tym 2.5i całkiem ładnie się zbiera.

Aeordynamika ma dosyc istotny wplyw na spalanie, nie bez powodu Prius wygladal tak a nie inaczej ;) Obstawiam, ze Ravka wzielaby jakies 2l wiecej.

Napisano
37 minut temu, Mike_wwl napisał(a):

Prius 4 gen miał

Prius 3 tez.

Napisano
11 minut temu, zinger napisał(a):

Aeordynamika ma dosyc istotny wplyw na spalanie, nie bez powodu Prius wygladal tak a nie inaczej ;) Obstawiam, ze Ravka wzielaby jakies 2l wiecej.

Kolega ma nową RAV z tym silnikiem, z tego co mówi, to raczej litr więcej. Co też jest dobrym wynikiem.

Napisano
5 minut temu, zinger napisał(a):

RAV4/NX średnio 7-8 litrów.