Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Było mi to chyba pisane

Featured Replies

Napisano
4 godziny temu, Ryb napisał(a):

Może popsuli później jakąś aktualizacją oprogramowania?

Dodali ficzer, komu się podobał ten se włączył, komu się nie podobał se wyłączył. Została niezadowolona część użyszkodników których trzy pacnięcia w ekran przerastają intelektualnie.

Napisano
8 godzin temu, Ryb napisał(a):

Musk wymyślił, że jak popchniesz to 3x miga. Wizjoner. A wszyscy userzy Tesli, którzy wcześniej jeździli samochodami spalinowymi teraz z zaskoczeniem odkryli, że jest taka fajna funkcja, którą Musk wymyślił bo wcześniej tego nie widzieli.

;l

To tylko Twoje urojenia 😂

Napisano

@kravitz specjalnie dla Ciebie :jem:

Przetestowałem i działają 3 razy ;]

Chociaż ja mam automatyczne, działaj idealnie :serducha:

20240806_083850.jpg

Napisano
  • Autor
14 minut temu, PawelWaw napisał(a):

@kravitz specjalnie dla Ciebie :jem:

Przetestowałem i działają 3 razy ;]

Chociaż ja mam automatyczne, działaj idealnie :serducha:

20240806_083850.jpg

Nie nakręcę Ci filmiku, bo one głupieją jak jadę stosunkowo na wariata ;) Nie będę wtedy bawił się w nagrywanie.

Zapraszam jednak na jazdę testową.

Na postoju działają idealnie ;] 

Napisano
Teraz, kravitz napisał(a):

Nie nakręcę Ci filmiku, bo one głupieją jak jadę stosunkowo na wariata ;) Nie będę wtedy bawił się w nagrywanie.

Zapraszam jednak na jazdę testową.

Na postoju działają idealnie ;] 

te 3 migniecia Ci wariuja ?

Napisano
  • Autor
4 minuty temu, PawelWaw napisał(a):

te 3 migniecia Ci wariuja ?

Tak, jak jadę trochę zwariowanie i wrzucam kierunkowskaz (lekko, więc oczekuję że będą trzy kliknięcia) razem z ruchem kierownicy, to nie mam trzech kliknięć, ale sporo więcej. 

Np jadę Al. Krakowską przez Raszyn, głównie prawym pasem, bo tam wszyscy okupują prawy i lewy. Jednak mam potrzebę dosyć gwałtownie zmienić swoje położenie przez dwa pasy, to wtedy jadę już lewym (po zmianie przez dwa pasy) ciągle z kierunkiem, bo dla Tesli to było za szybko i jakoś nie wyłapała, że pasy się zmieniły. Zamiast trzech kliknięć, jadę ze 100-200m z kierunkiem włączonym ;)

Tam właśnie nie ma na twardo logiki "zawsze trzy i xui" jak w innych autach, ale jednak dodali coś jeszcze i to "jeszcze" się gubi ;).

Z tym automatem było jeszcze gorzej, bo jak ten manewr robiłem nieco wolniej, ale jednak dynamicznie, to kierunek wyłączało już na środkowym pasie, a ja przecież dalej ciąłem na lewy ;] Plus różne rzeczy typu wyłączenie kierunku już po zmianie na pas do skrętu, a ja nawet jeszcze nie skręciłem ;] Np na rondach, jak na filmiku który wstawiłem, zwyczajnie się gubił.

Napisano
1 minutę temu, kravitz napisał(a):

Tam właśnie nie ma na twardo logiki "zawsze trzy i xui" jak w innych autach, ale jednak dodali coś jeszcze i to "jeszcze" się gubi ;).

nie wierze w to ;]

dzisiaj specjalnie dla Ciebie pojade z 3 mrygnieciami jak wariat, zmienie na raz 2 pasy dynamicznie przy znacznej predkosci :jem:

Napisano
  • Autor
2 minuty temu, PawelWaw napisał(a):

nie wierze w to ;]

dzisiaj specjalnie dla Ciebie pojade z 3 mrygnieciami jak wariat, zmienie na raz 2 pasy dynamicznie przy znacznej predkosci :jem:

Ja nie rozwijam znacznych prędkości. Na tym odcinku 60km/h to jest już znaczna, bo z jakiś nieznanych mi powodów ludzie na odcinku od obwodnicy do pierwszych świateł w Raszynie, rozpędzają się tak, jakby mieli silnik od hulajnogi ;] A że mi czasem coś ze stacji Shell wyjedzie, to właśnie ten manewr przez dwa pasy ;)

Napisano
4 minuty temu, kravitz napisał(a):

Ja nie rozwijam znacznych prędkości. Na tym odcinku 60km/h to jest już znaczna, bo z jakiś nieznanych mi powodów ludzie na odcinku od obwodnicy do pierwszych świateł w Raszynie, rozpędzają się tak, jakby mieli silnik od hulajnogi ;] A że mi czasem coś ze stacji Shell wyjedzie, to właśnie ten manewr przez dwa pasy ;)

to jest niebezpieczne bo ten ze stacji tez moze miec taki sam pomysl ;]

BTW wiedzialem ze jak kupisz tesle to akurat trafisz na ten jeden egz. ktory ma wszystko popsute. nie zastanawiales sie nad soba ostanio i swoim pechem ? ;]

Napisano
  • Autor
4 minuty temu, PawelWaw napisał(a):

BTW wiedzialem ze jak kupisz tesle to akurat trafisz na ten jeden egz. ktory ma wszystko popsute. nie zastanawiales sie nad soba ostanio i swoim pechem ? ;]

Czy ja już nie pisałem gdzieś, że ludzie z pracy wiedzą, żeby ze mną nie podróżować? ;]

Wszystko może pójść źle ;]

Z ostatnich dwóch wyjazdów:

1. Uciekł samolot, chociaż staliśmy przy bramce (nie pytaj)

2. Zepsuł się szlaban na lotnisku

3. Zemdlała babka w autobusie już po wyjściu z samolotu, centralnie obok mnie

No sam rozumiesz ;]

Napisano
5 minut temu, PawelWaw napisał(a):

Ja w ogóle z podziwu wyjść nie mogę że @kravitz poradził sobie nie tyle z wejściem do samochodu (jak wiemy, klamki zewnętrzne są zepsute) co z wyjściem (klamek nie ma!)

Napisano

Czy ja już nie pisałem gdzieś, że ludzie z pracy wiedzą, żeby ze mną nie podróżować? ;]

Wszystko może pójść źle ;]

Z ostatnich dwóch wyjazdów:

1. Uciekł samolot, chociaż staliśmy przy bramce (nie pytaj)

2. Zepsuł się szlaban na lotnisku

No sam rozumiesz ;]

a ja sie chcialem na spota umowic ;l

Napisano
  • Autor
Teraz, format napisał(a):

Ja w ogóle z podziwu wyjść nie mogę że @kravitz poradził sobie nie tyle z wejściem do samochodu (jak wiemy, klamki zewnętrzne są zepsute) co z wyjściem (klamek nie ma!)

Wychodzę z pomieszczeń bez klamek bez problemu. Doświadczenie :skromny:

Napisano
1 minutę temu, format napisał(a):

to bystry gosciu, otwiera z APKI ;]:jem:

on ma po prostu pecha.

Napisano

Wychodzę z pomieszczeń bez klamek bez problemu. Doświadczenie :skromny:

Gdybym miał się zakładać to postawiłbym cały hajs na to że twoje pierwsze opuszczenie samochodu polegało na wybiciu szyby, ewentualnie na telefonie do serwisu z płaczem bądź postem na AK donoszącym że samochód zepsuty bo klamki brak.

Napisano
6 godzin temu, HanYs napisał(a):

To tylko Twoje urojenia 😂

Jeśli przeczytałeś tylko tę część, którą cytujesz to umknął Ci kontekst.

:skromny:

Napisano
7 minut temu, kravitz napisał(a):

Pewnie z wrażenia. Może po prostu się zorientowała, że stoi obok @kravitz z Autokącika.

Napisano
  • Autor
4 minuty temu, format napisał(a):

Gdybym miał się zakładać to postawiłbym cały hajs na to że twoje pierwsze opuszczenie samochodu polegało na wybiciu szyby, ewentualnie na telefonie do serwisu z płaczem bądź postem na AK donoszącym że samochód zepsuty bo klamki brak.

Za mało kombinujesz, przemawia przez Ciebie brak doświadczenia życiowego.

Otwierałem z kopa bagażnik i tak wylazłem :ok:

Napisano
4 minuty temu, format napisał(a):

Ej, to tam nie ma klamki? Tego też nie pamiętam, ergo to również musi to być intuicyjne.

:panic:

Napisano
  • Autor
1 minutę temu, Ryb napisał(a):

Pewnie z wrażenia. Może po prostu się zorientowała, że stoi obok @kravitz z Autokącika.

Nie stałem. Miałem akurat jakieś przednie miejsce w samolocie, więc też jako jeden z pierwszych wylazłem, zatem w autobusie miałem miejsce siedzące ;]

I to był mój problem, bo jak babka fajtnęła obok mnie, to ja właśnie byłem tą osobą, która musiała poczuć dyskomfort i zejść z siedzenia, aby ją na nie posadzić ;]

No sam rozumiesz mój ból ;]

Napisano
1 minutę temu, kravitz napisał(a):

Za mało kombinujesz, przemawia przez Ciebie brak doświadczenia życiowego.

Otwierałem z kopa bagażnik i tak wylazłem :ok:

Auta z USA mają zawsze klamkę w bagażniku. Oni tam chyba dla sportu się regularnie zatrzaskują w środku.

Napisano
  • Autor
1 minutę temu, Ryb napisał(a):

Ej, to tam nie ma klamki? Tego też nie pamiętam, ergo to również musi to być intuicyjne.

:panic:

Z wewnątrz to działa zaskakująco dobrze, chociaż też komplikacja rzeczy oczywistych jest zdumiewająca.

Z zewnątrz sytuacja już kolorowa nie jest, bo mając Teslę, zwyczajnie musisz ogarnąć, że jak do auta podchodzisz, to nigdy przenigdy nie możesz mieć zajętej prawej ręki ;]

Jak coś trzymasz, to tylko w lewej.

Napisano

Nie stałem. Miałem akurat jakieś przednie miejsce w samolocie, więc też jako jeden z pierwszych wylazłem, zatem w autobusie miałem miejsce siedzące ;]

I to był mój problem, bo jak babka fajtnęła obok mnie, to ja właśnie byłem tą osobą, która musiała poczuć dyskomfort i zejść z siedzenia, aby ją na nie posadzić ;]

No sam rozumiesz mój ból ;]

Ładna chociaż? Na Ciebie upadła? Pisałem już tutaj - jak mi kiedyś na turbulencjach stewardessa niechcący usiadła na twarzy to do dziś ten lot* z łezką w oku wspominam... I odtąd zawsze biorę miejsce przy przejściu.

:serducha:

* Nie, nie było to w Lufthansie!!! ;l

Napisano
  • Autor
20 minut temu, Ryb napisał(a):

Ładna chociaż? Na Ciebie upadła? Pisałem już tutaj - jak mi kiedyś na turbulencjach stewardessa niechcący usiadła na twarzy to do dziś ten lot* z łezką w oku wspominam... I odtąd zawsze biorę miejsce przy przejściu.

:serducha:

* Nie, nie było to w Lufthansie!!! ;l

Nawet ładna, młoda Azjatka.

Nie wiem co dziewczynie było. Zaraz się ocknęła, jak parę plaskaczów dostała (nie ode mnie). 

Dziwnie takie sytuacje wyglądają, bo to wyglądało jakby się wyrypała na zakręcie, bo się nie trzymała, tylko tak po 1-2 sekundach ludzie jakoś się kapnęli, że autobus nie jedzie a stoi, zakrętu nie było, a ona jednak się trzymała. W autobusie ciasno, więc nie poleciała jak długa na podłogę, ale się tak łągodniej osunęła.

Napisano
  • Autor

Powiem Wam, że te amerykańskie aktywne tempomaty mi zaimponowały ;]

Jechałem wczoraj przez taką wiochę pod Warszawą.

Miałem takie szczęście, że w jedną stronę na zakręcie jechała ciężarówka (jak na street view), a jak jechałem w drugą stronę, to trafił się autobus.

Te sprzęty jechały oczywiście w przeciwną stronę do mojej.

I w obu przypadkach Teselka zrobiła gwałtowne hamowanie :hehe:

Jestem już prawie pewny, że soft do tego pisali u ruska, bo jest tak dobry, że "niet analoga w mirie" :hehe:

https://www.google.com/maps/@52.0672842,20.9338198,3a,75y,196.59h,98.12t/data=!3m7!1e1!3m5!1svzQvokzV7mLTE45yDOrDYw!2e0!6shttps:%2F%2Fstreetviewpixels-pa.googleapis.com%2Fv1%2Fthumbnail%3Fcb_client%3Dmaps_sv.tactile%26w%3D900%26h%3D600%26pitch%3D-8.11931932995006%26panoid%3DvzQvokzV7mLTE45yDOrDYw%26yaw%3D196.5864465716431!7i16384!8i8192?coh=205410&entry=ttu

image.png.2c95a0800ad6d8a56533aca501530094.png

Napisano
15 minut temu, kravitz napisał(a):

I w obu przypadkach Teselka zrobiła gwałtowne hamowanie

Ale żyjesz. Więc uratowała ci życie.

Co więcej - poszły zapisy zdarzeń do centrali Tesli i statystyki bezpieczeństwa poszły w górę - dopisali dwa razy, jak Tesla uniknęła wypadku. :ok:

Napisano
Godzinę temu, kravitz napisał(a):

Miałem takie szczęście, że w jedną stronę na zakręcie jechała ciężarówka (jak na street view), a jak jechałem w drugą stronę, to trafił się autobus.

Jestem już prawie pewny, że soft do tego pisali u ruska, bo jest tak dobry, że "niet analoga w mirie" :hehe:

https://www.google.com/maps/@52.0672842,20.9338198,3a,75y,196.59h,98.12t/data=!3m7!1e1!3m5!1svzQvokzV7mLTE45yDOrDYw!2e0!6shttps:%2F%2Fstreetviewpixels-pa.googleapis.com%2Fv1%2Fthumbnail%3Fcb_client%3Dmaps_sv.tactile%26w%3D900%26h%3D600%26pitch%3D-8.11931932995006%26panoid%3DvzQvokzV7mLTE45yDOrDYw%26yaw%3D196.5864465716431!7i16384!8i8192?coh=205410&entry=ttu

Poczekaj jeszcze na zdarzenie, które się nagminnie przydarza i zwie się "phantom breaking" :phi:

Napisano
2 godziny temu, kravitz napisał(a):

Jest tam taki warunek w kodzie:

if

kierowca nie patrzy na drogę

and

jest pojazd na torze jazdy

then

hamuj

więc jak masz zepsutą kamerkę do kontroli czy patrzysz na drogę, to wiesz...

Napisano
  • Autor
46 minut temu, Ralph78 napisał(a):

Poczekaj jeszcze na zdarzenie, które się nagminnie przydarza i zwie się "phantom breaking" :phi:

To miałem już na pierwszej trasie z Katowic, pisałem o tym chyba wyżej.

Na A1, odcinek pewnie ze 150km, auto zahamowało jakoś pod 10x, na pewno więcej niż 5. Prawie zawsze jak po prawej mijałem jakiś MOP, ale było jeszcze kilka gratisowych.

Napisano
3 godziny temu, kravitz napisał(a):

Panikara z niej. Według Tesli hamowanie jest dobre na wszystko. 

Napisano
11 minut temu, HelixSv napisał(a):

Najlepiej się podobno sprawdza na autostradzie kiedy jedziesz ponad 120+ a za Tobą ktoś nie utrzymuje odpowiedniej odległości:jem: Tak wiem, przecież takie prędkości to nie są osiągalne w autach elektrycznych:old:

Napisano
3 minuty temu, Ralph78 napisał(a):

Najlepiej się podobno sprawdza na autostradzie kiedy jedziesz ponad 120+ a za Tobą ktoś nie utrzymuje odpowiedniej odległości:jem: Tak wiem, przecież takie prędkości to nie są osiągalne w autach elektrycznych:old:

A autostradzie dość rzadko. Przy predkosciach 120+ w średnim bądź dużym ruchu przechodzę na manual.

Głupie hamowania zdarzają się często w sytuacji opisanej powyżej, szczególnie przy ścinaniu zakrętów aut z naprzeciwka. 

Napisano
2 godziny temu, HelixSv napisał(a):

A autostradzie dość rzadko. Przy predkosciach 120+ w średnim bądź dużym ruchu przechodzę na manual.

Głupie hamowania zdarzają się często w sytuacji opisanej powyżej, szczególnie przy ścinaniu zakrętów aut z naprzeciwka. 

Muszę uwierzyć na słowo, chociaż użytkownicy raportują inaczej :ok:

Napisano
6 godzin temu, kravitz napisał(a):

Testowałem ostatnio, co zrobi nowy Passat, jak się mu każe samemu jechać. Ciekawe doznanie budzenia :phi:

Napisano
5 godzin temu, HelixSv napisał(a):

Sądzę, że to może być celowe działanie żeby ludzie kupowali FSD. 😁

AP obecnie jest moim zdaniem nieużywalny. 
Właściwie to Autosteer beta , bo bez tego jest ok. 

Napisano
8 godzin temu, kravitz napisał(a):

Spróbuj wyłączyć Autosteer. 

Napisano
5 godzin temu, HelixSv napisał(a):

Ten soft jest raczej niedoskonały na „miasto” czy typowe wąskie dwukierunkowe drogi. 
To jest beta jakby nie było. 

Napisano
2 godziny temu, Ralph78 napisał(a):

Muszę uwierzyć na słowo, chociaż użytkownicy raportują inaczej :ok:

Wymagania mają jakby to było FSD więc oczywiście, że to nie działa tak jak powinno. 

Napisano
Wymagania mają jakby to było FSD więc oczywiście, że to nie działa tak jak powinno. 
A czytałeś o co biega?

Wysłane z mojego SM-S928B przy użyciu Tapatalka

Napisano
  • Autor

Takie info odnośnie utrzymywania prędkości w Tesli i ogólnie pomiaru prędkości w Tesli.

Trzeba uważać na przyzwyczajenia z innych aut. Nie ma różnicy pomiędzy tym co Tesla pokazuje, a prędkością wg GPS ;]

Sprawdzałem przy 60, 100 i 120. Wg Yanosika jadę tyle ile pokazuje Tesla.

A druga sprawa, to utrzymywanie prędkości. Jak Tesla nie widzi ducha, to trzyma ustawioną prędkość na tempo jak przyspawana.

Inne auta którymi jeździłem, jednak miały wachnięcia z 2-3km +/-, zawsze jak się zaczynała np górka, zanim załapały że prędkośc spada i trzeba dodać gazu, to zamiast 120 było już np 117. Z górki podobnie.

Napisano
W dniu 12.08.2024 o 13:51, HelixSv napisał(a):

Brzmi zachęcająco do długich szybkich podróży 😁

Napisano
W dniu 12.08.2024 o 12:43, kravitz napisał(a):

To miałem już na pierwszej trasie z Katowic, pisałem o tym chyba wyżej.

Na A1, odcinek pewnie ze 150km, auto zahamowało jakoś pod 10x, na pewno więcej niż 5. Prawie zawsze jak po prawej mijałem jakiś MOP, ale było jeszcze kilka gratisowych.

Jeszcze się nauczysz, że jak dojeżdżamy do MOPów/zjazdów/wjazdów to przechodzimy na ręczne sterowanie statkiem.;]

Pierwsze km z rodziną to było .... spokojnie, ona się czegoś boi u nas w Polsce :hehe: pewnie krowa.

W dniu 16.08.2024 o 11:22, mrBEAN napisał(a):

Brzmi zachęcająco do długich szybkich podróży 😁

Wybierz jeden:

Długie

Szybkie

;l

Napisano
43 minuty temu, komor napisał(a):

Jeszcze się nauczysz, że jak dojeżdżamy do MOPów/zjazdów/wjazdów to przechodzimy na ręczne sterowanie statkiem.;]

Z FSD ogarnia zjazdy/wjazdy bezproblemowo. :ok:

AP z tym Autosteer beta jest nieciekawy. :chory:

Napisano
  • Autor
W dniu 27.07.2024 o 23:18, slawekw napisał(a):

Tak, działa to bardzo dobrze. Z czasem odkryjesz, że w dłuższych trasach, jeśli na tym telefonie masz odpalonego np. Yanosika to telefon się przegrzewa i przestaje się ładować.

To faktycznie następuje, ale celowo musiałem zwrócić na to uwagę, bo ostatecznie telefon był po podróży bardziej naładowany niż przed podróżą. 
Nie wiem jednak czy to nie wina mojego iPhone który ma baterie już dawno ze statusem „serwis”.

Napisano
  • Autor
W dniu 23.08.2024 o 01:08, HanYs napisał(a):

Z FSD ogarnia zjazdy/wjazdy bezproblemowo. :ok:

AP z tym Autosteer beta jest nieciekawy. :chory:

Nie używam żadnego Autosteer, chyba że o tym nie wiem. Wyłączyłem co się dało w menu, a tempomat odpalam zwyczajnie „wajcha w dół”.

Tym razem do Wrocka, też było pełno przyhamowan, nawet już nie liczę ile.

To działa kompletnie do dupy i bez żadnego hejtu, nie wierzę że gdzieś działa gorzej. To jest wersja alpha, nawet nie beta. Raz miałem szczęście że nie trafiłem na jakiegoś narwańca, bo jakiś typ usiadł mi chwilowo na tyłku, przypadkowo, bo jechał szybciej, ale chciał przepuścić kogoś jeszcze szybszego. I mi auto przyhamowało. Jakbym trafił jakiegoś debila, pewnie by pomyślał że ja hamuję celowo i by mi później drogę zajeżdżał. Dobrze że mi w dupe nie wjechał.

Napisano

No dobra, czy to już koniec ebajki?

Napisano
4 godziny temu, kravitz napisał(a):

Nie używam żadnego Autosteer, chyba że o tym nie wiem. Wyłączyłem co się dało w menu, a tempomat odpalam zwyczajnie „wajcha w dół”.

Tym razem do Wrocka, też było pełno przyhamowan, nawet już nie liczę ile.

https://www.tesla.com/ownersmanual/modely/pl_pl/GUID-20F2262F-CDF6-408E-A752-2AD9B0CC2FD6.html#GUID-E006C4C8-C0CB-4819-BD02-AE34C936025F

Napisano
  • Autor
7 godzin temu, HanYs napisał(a):

No to napisałem, że uruchamiam wajcha. Jeden raz w dół a nie dwa.

Zwykle ACC.

Napisano
12 godzin temu, kravitz napisał(a):

To faktycznie następuje, ale celowo musiałem zwrócić na to uwagę

No dobra, nauczyłeś się już obsługi tego auta czy nadal podstawowe tematy Cię przerastają ? ;]

Napisano
  • Autor
Godzinę temu, slawekw napisał(a):

No dobra, nauczyłeś się już obsługi tego auta czy nadal podstawowe tematy Cię przerastają ? ;]

Jak zauważyłeś lub nie, niektórych tematów w tym aucie jednak nie ma.