Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Nowoczesne rozwiązania w autach. Tfu!!

Featured Replies

Napisano

Od dwóch tygodni jeżdżę sobie BMW serii 7 (G12 dla wtajemniczonych) z napędem typu plug-in.

No i jak to flagowa limuzyna jest wyposażona pod korek i ma pełno technologicznych nowinek i ciekawostek.

O ile kolorowy HUD czy sterowanie wentylacji z tylnego tabletu to ciekawostka, to są też beznadziejnie głupie rozwiązania.

Wczoraj chciałem sprawdzić poziom oleju i płynu chłodzącego. Auto używane, więc warto wiedzieć. No i zonk! Nie ma bagnetu oleju-sprawdzenie podobno tylko przez i-Drive.

A zbiorniczek płynu chłodzącego jest z czarnego, nieprześwitującego plastiku. Nic nie widać.

Brawo BMW! technologia górą. Kontrolka da mi znać, jak silnik się przegrzeje albo zatrze. :oki:

Napisano

Łączymy się z Tobą w bulu 🤪

Napisano
  • Autor
10 minut temu, sdss napisał(a):

Łączymy się z Tobą w bulu 🤪

Dziękuję za zrozumienie :phi:

Jeszcze trochę muszę się pomęczyć w tym luksusie. :lol:

Napisano
41 minut temu, ghost2255 napisał(a):

Kontrolka da mi znać, jak silnik się przegrzeje albo zatrze. :oki:

Albo i nie da znać, bo po co ma klient zawracać głowę serwisowi na gwarancji.

Jeździć, obserwować.

Napisano
44 minuty temu, ghost2255 napisał(a):

Wczoraj chciałem sprawdzić poziom oleju i płynu chłodzącego. Auto używane, więc warto wiedzieć. No i zonk! Nie ma bagnetu oleju-sprawdzenie podobno tylko przez i-Drive.

A zbiorniczek płynu chłodzącego jest z czarnego, nieprześwitującego plastiku. Nic nie widać.

Brawo BMW! technologia górą. Kontrolka da mi znać, jak silnik się przegrzeje albo zatrze. :oki:

Tez nigdy nie zrozmiem komplikacji najprostszych rzeczy, ktore dzialaly dobrze od dziesiatek lat ;]

Napisano
8 minut temu, Maciej__ napisał(a):

Tez nigdy nie zrozmiem komplikacji najprostszych rzeczy, ktore dzialaly dobrze od dziesiatek lat ;]

Działały za długo, życie pojazdu było za długie, trzeba było skrócić... :skromny:

Napisano
54 minuty temu, ghost2255 napisał(a):

A co za problem sprawdzić poziom oleju w Idrive zamiast grzebać się z bagnetem pod maską? 

Znaczniki poziomu płynu chłodniczego są w środku zbiorniczka, tylko odkręcaj na zimnym żeby się nie poparzyć.

20240811_185236.jpg.5fc2c0341c5d254caa6c021d02074794.jpg

Napisano
12 minut temu, Maciej__ napisał(a):

Nie czytałeś ogromnego wątku? Ma być NOWOCZEŚNIE i INNOWACYJNIE. Po cholerę ma jeszcze działać? Nie oczekujesz za dużo? ;]

Napisano
Godzinę temu, Piotrus napisał(a):

A co za problem sprawdzić poziom oleju w Idrive zamiast grzebać się z bagnetem pod maską? 

Znaczniki poziomu płynu chłodniczego są w środku zbiorniczka, tylko odkręcaj na zimnym żeby się nie poparzyć.

20240811_185236.jpg.5fc2c0341c5d254caa6c021d02074794.jpg

Ale aby sprawdzic poziom oleju silnik musi byc nagrzany,auto stac na rownej powierdzchni i odczytanie tez chwile trwa .Czyli bezsensowne przepalanie paliwa.Wiadomo-najwazniejsza ekologia:facepalm:

Napisano
  • Autor

Dokładnie. 

Przecież mogli zostawić staromodny bagnet. 

A zbiorniczek to już kuriozum. Wystarczyło tylko inny kolor plastiku. Biały zamiast czarny i już by było prościej. 

Napisano
10 minut temu, wlad napisał(a):

Ale aby sprawdzic poziom oleju silnik musi byc nagrzany,auto stac na rownej powierdzchni i odczytanie tez chwile trwa .Czyli bezsensowne przepalanie paliwa.Wiadomo-najwazniejsza ekologia:facepalm:

W Jeepie muszę spełnić dokładnie te same warunki plus jeszcze odczekać 10 minut od zgaszenia silnika więc jednak w BMW wg mnie jest to prościej rozwiązane.

Napisano
4 minuty temu, ghost2255 napisał(a):

A zbiorniczek to już kuriozum. Wystarczyło tylko inny kolor plastiku. Biały zamiast czarny i już by było prościej. 

Mam biały zbiorniczek w 5tce, gdy auto ma kilka lat i zbiorniczek jest zakurzony to słabo widać poziom bo teraz płyn ma kolor "brudny zielony" - HT12, imo patent że znacznikami jest lepszy. 

Napisano
  • Autor
9 minut temu, Piotrus napisał(a):

Mam biały zbiorniczek w 5tce, gdy auto ma kilka lat i zbiorniczek jest zakurzony to słabo widać poziom bo teraz płyn ma kolor "brudny zielony" - HT12, imo patent że znacznikami jest lepszy. 

Ok, szanuje twoje zdanie ale jedno nie musi wykluczać drugiego. 

Napisano
3 godziny temu, ghost2255 napisał(a):

W swoim GLC sprawdzam poziom oleju przez menu klikając z kierownicy. Poziom pokazuje na wyświetlaczu. Podobnie jak Adblue. To chyba wystarczy.

Napisano

Nie w każdej beemce trzeba czekać na pomiar z idrive - w starszych modelach pokazuje prawie od razu. 

Czarny plastik w zbiorniczku lepszy bo grubszy, co w układach ciśnieniowych pewnie ma jakiś sens. Jakbyś miał poziom za niski to by była kontrolka. 

Gorszym rozwiązaniem są elektryczne pompy płynu chłodniczego (odpowietrzanie procedurą), albo pompy oleju (!) o zmiennej wydajności sterowane elektronicznie. 

Napisano
Godzinę temu, ghost2255 napisał(a):

Ok, szanuje twoje zdanie ale jedno nie musi wykluczać drugiego. 

Ja to piszę z perspektywy gościa który dzisiaj dolewał płyn w 1'ce, która ma biały zbiornik i znaczniki w środku. I tak z boku nic nie widać ale przez korek poziom max widać doskonale.

Napisano
3 minuty temu, zet napisał(a):

Gorszym rozwiązaniem są elektryczne pompy płynu chłodniczego (odpowietrzanie procedurą),

Bmw w nowych autach każe tylko zalewać układ podciśnieniowo, ale da się to zrobić tradycyjnie tyle że zajmie więcej czasu na odpowietrzenie.

Akurat miałem wymienianą pompę w 5tce i auto było zalewane i odpowietrzone "tradycyjnie". Procedurą udało mi się dolać jeszcze dolać ze 200ml płynu do max. W przypadku mojego silnika procedura cyklicznie otwiera zawór na pompie - podczas normalnej jazdy też pewnie by się odpowietrzyło, kwestia czasu.

Napisano
4 godziny temu, ghost2255 napisał(a):

Od dwóch tygodni jeżdżę sobie BMW serii 7 (G12 dla wtajemniczonych) z napędem typu plug-in.

No i jak to flagowa limuzyna jest wyposażona pod korek i ma pełno technologicznych nowinek i ciekawostek.

O ile kolorowy HUD czy sterowanie wentylacji z tylnego tabletu to ciekawostka, to są też beznadziejnie głupie rozwiązania.

W paseratttiiii masz nawet abonament  na "długie światła" automatycznie działające lub opłata jednorazowa za x lat, baaaaaa obsługa głosowa "hej mercedes buehehe -żart" znów abo lub opłata jednorazowa na x lat i tak dalej. popipppp już ten świat. Wszystko na abonament, mimo, że auto kupiłeś za gotówkę.

Napisano
14 minut temu, rwIcIk napisał(a):

Stacje zmienia bez abo 😁

A Google działa bez łaski 

yoooo, ale kompasu nie odpalisz na zegarach bo nie wykupiłeś :) 

Napisano
13 godzin temu, ghost2255 napisał(a):

A nie ma aplikacji, w której by to pokazało jakość?

Napisano
12 godzin temu, marcindzieg napisał(a):

Nie czytałeś ogromnego wątku? Ma być NOWOCZEŚNIE i INNOWACYJNIE. Po cholerę ma jeszcze działać? Nie oczekujesz za dużo? ;]

Gdybyśmy od każdej innowacji oczekiwali żeby działała od razu tak jak dojrzałe rozwiązanie to nie byłoby postępu. Znam taką firmę, która modernizuje jedno ze swoich innowacyjnych rozwiązań już od 30 lat. Podobno wszystko tam w tym czasie wymienili, to niezły bubel musiał być na początku.

;]

Napisano
10 godzin temu, rwIcIk napisał(a):

W swoim GLC sprawdzam poziom oleju przez menu klikając z kierownicy. Poziom pokazuje na wyświetlaczu. Podobnie jak Adblue. To chyba wystarczy.

W życiu w żadnym aut nie sprawdzałem poziomu oleju. Po co sobie tak komplikować życie?

:nie_wiem:

Poziom Adblue oba moje obecne auta pokazują w aplikacji.

Edytowane przez Ryb

Napisano
8 godzin temu, Camel napisał(a):

yoooo, ale kompasu nie odpalisz na zegarach bo nie wykupiłeś :) 

W Jagu żeby mieć w aucie wifi to musisz:

- oczywiście kupić auto

- dopłacić za router niemałe pieniądze

- kupić sobie jakąś własną kartę SIM u operatora z dostępem do Internetu i płacić za to temu operatorowi abonament

- płacić abonament Jaguarowi żeby to wszystko działało

;l

Podobnie płacisz osobne obonamenty za:

- dostęp do map do zakupionej przez siebie za ciężkie pieniądze nawigacji (jak nie zapłacisz to się nie zaktualizują)

- za usługi online dla nawigacji - informacje o ruchu drogowym online, synchronizację z route plannerem w telefonie

- za dostęp do auta z aplikacji

- za alerty bezpieczeństwa wysyłane do aplikacji

Dobrze że podgrzewane fotele bez abonamentu działają. ;]

Napisano
15 minut temu, Ryb napisał(a):

W życiu w żadnym aut nie sprawdzałem poziomu oleju. Po co sobie tak komplikować życie?

:nie_wiem:

Poziom Adblue oba moje obecne auta pokazują w aplikacji.

Jesteś boski :old:

BTW, kolega nie sprawdzał, nawet nie zareagował na komunikat i zatarł diesla w Rav4 - kilkanaście tysięcy potem musiał wydać ;]

Napisano
3 minuty temu, Ryb napisał(a):

Dobrze że podgrzewane fotele bez abonamentu działają. ;]

Już niedługo i to się zmieni, a jak puścisz bąka niby w swój kupiony fotel to jeszcze karę nałożą. :tuk:

Napisano
2 minuty temu, rwIcIk napisał(a):

Jesteś boski :old:

BTW, kolega nie sprawdzał, nawet nie zareagował na komunikat i zatarł diesla w Rav4 - kilkanaście tysięcy potem musiał wydać ;]

Myślę, że przyczyną zatarcia nie był brak sprawdzania a brak reakcji na komunikat.

:ok:

Napisano
Godzinę temu, Ryb napisał(a):

Gdybyśmy od każdej innowacji oczekiwali żeby działała od razu tak jak dojrzałe rozwiązanie to nie byłoby postępu. Znam taką firmę, która modernizuje jedno ze swoich innowacyjnych rozwiązań już od 30 lat. Podobno wszystko tam w tym czasie wymienili, to niezły bubel musiał być na początku.

;]

Zważywszy że jeżdżą do tej pory bezawaryjnie to rzeczywiście niezły bubel. W sumie powinny się popsuć na początku albo najpóźniej po roku. Wtedy byłaby innowacja :)

Napisano
19 minut temu, marcindzieg napisał(a):

Zważywszy że jeżdżą do tej pory bezawaryjnie to rzeczywiście niezły bubel. W sumie powinny się popsuć na początku albo najpóźniej po roku. Wtedy byłaby innowacja :)

Bezawaryjność to nie jest synonim dla słowa innowacja. Równie bezawaryjne potrafią być diesle. Ani żadne inne ze słów, które tam podstawiasz jako zamienniki.

Wynalazek braci Wright nie był ani ekonomiczny, ani niezawodny, ani trwały ani się dobrze nie sprzedawał. Czy nie był w związku z tym nie był innowacyjny?

Napisano
2 minuty temu, rwIcIk napisał(a):

Gwóźdź do trumny raczej.

Na logikę: sprawdzanie nic nie zmienia. Zmienia brak reakcji gdy jest go mało.

Napisano
4 minuty temu, Ryb napisał(a):

Bezawaryjność to nie jest synonim dla słowa innowacja.

Ale oprócz innowacyjności jeszcze powinno działać. Bo inaczej to zwykły szmelc a nie żadna innowacyjność. Niezależnie od tego jak ładną ma reklamę. A testowanie na klientach świadczy tylko o braku szacunku do nich.

Napisano
2 minuty temu, marcindzieg napisał(a):

Ale oprócz innowacyjności jeszcze powinno działać. Bo inaczej to zwykły szmelc a nie żadna innowacyjność. Niezależnie od tego jak ładną ma reklamę. A testowanie na klientach świadczy tylko o braku szacunku do nich.

Wtedy będzie nadal innowacyjne ale mniej użyteczne. Wiele wynalazków tak skończyło, użyteczność nie jest warunkiem koniecznym. Jak pisałem - wynalazek braci Wright nie nadawał się do powszechnego stosowania.

Napisano
Teraz, Ryb napisał(a):

Wtedy będzie nadal innowacyjne ale mniej użyteczne.

W 96 to była całkowita nowość. I działa do tej pory. Więc chyba się jednak da.

Napisano
15 godzin temu, ghost2255 napisał(a):

zwolniłeś kierowcę limuzyny? :phi: Mi tam nie chciałoby się brudzić rąk. 

Napisano
25 minut temu, Ryb napisał(a):

Wtedy będzie nadal innowacyjne ale mniej użyteczne. Wiele wynalazków tak skończyło, użyteczność nie jest warunkiem koniecznym. Jak pisałem - wynalazek braci Wright nie nadawał się do powszechnego stosowania.

Patrząc na całą dyskusję z boku, rzuca się w oczy, że niektórzy ewidentnie nie rozumieją znaczenia słów w języku polskim i traktują wyrazy „innowacyjny” i „nowoczesny” jako synonimy słów „dobry”, „niezawodny”, itp. Myślę, że w takiej sytuacji ciężko będzie się dogadać :bzik:. Podziwiam Twoją wytrwałość ;].

Napisano
55 minut temu, marcindzieg napisał(a):

W 96 to była całkowita nowość. I działa do tej pory. Więc chyba się jednak da.

No i w 96 to była innowacja. Ale innowacją nie można być przez 30 lat, mimo modernizacji.

Napisano
25 minut temu, kadu napisał(a):

Patrząc na całą dyskusję z boku, rzuca się w oczy, że niektórzy ewidentnie nie rozumieją znaczenia słów w języku polskim i traktują wyrazy „innowacyjny” i „nowoczesny” jako synonimy słów „dobry”, „niezawodny”, itp. Myślę, że w takiej sytuacji ciężko będzie się dogadać :bzik:. Podziwiam Twoją wytrwałość ;].

Rozumieją, tylko celowo stosują uniki żeby wyszło ich na wierzchu.

Napisano
14 minut temu, Ryb napisał(a):

No i w 96 to była innowacja. Ale innowacją nie można być przez 30 lat, mimo modernizacji.

Właśnie o to chodzi. Można zrobić innowacje która działa.

Napisano
10 minut temu, marcindzieg napisał(a):

Właśnie o to chodzi. Można zrobić innowacje która działa.

Nikt tego nie neguje. Diesel jest innowacją, która działa. Parowóz też. Tylko nie jest już innowacją w roku 2024 z uwagi na upływ czasu.

Edytowane przez Ryb

Napisano
3 godziny temu, Ryb napisał(a):

Myślę, że przyczyną zatarcia nie był brak sprawdzania a brak reakcji na komunikat.

Pytanie jaki komunikat? Bo może tam był tylko uwielbiany przez niektórych bagnet i zero sygnalizacji poziomu na desce.

Jak się zaświeciła lampa alladyna to już dawno było po ptakach

Napisano
16 godzin temu, Maciej__ napisał(a):

Czemu tak ciśniesz po Tesli 😄 

Napisano
4 minuty temu, Piotrus napisał(a):

Pytanie jaki komunikat? Bo może tam był tylko uwielbiany przez niektórych bagnet i zero sygnalizacji poziomu na desce.

A nie wiem co tam jest w Toyotach.

4 minuty temu, Piotrus napisał(a):

Jak się zaświeciła lampa alladyna to już dawno było po ptakach

No ale jazda dalej ignorując lampę na pewno nie pomogła.

Napisano
  • Autor
14 godzin temu, Piotrus napisał(a):

W wielu autach po latach zbiorniczek matowieje, ale wystarczy trochę światła z góry i widać dokładnie lustro cieczy.

3 godziny temu, Ryb napisał(a):

A nie ma aplikacji, w której by to pokazało jakość?

Nie wiem, ale wątpię. To stare auto jak na aplikację. Ma chyba 6 czy 7 lat. Wtedy chyba jeszcze to tak nie działało?

15 minut temu, Piotrus napisał(a):

może tam był tylko uwielbiany przez niektórych bagnet

Bagnet nikomu nie przeszkadzał. Można było go po prostu zostawić i dodać sprawdzanie na ekranie. Bagnet się nie zepsuje. Czujnik może. A poziom oleju jest ważny dla działania silnika.

Po prostu usuwanie sprawdzonych rozwiązań na siłe nie zawsze jest dobre. Tym bardziej, że ich pozostawienie nie zakłóciłoby tych "innowacyjnych"

Napisano
Godzinę temu, Ryb napisał(a):

Nikt tego nie neguje. Diesel jest innowacją, która działa. Parowóz też. Tylko nie jest już innowacją w roku 2024 z uwagi na upływ czasu.

Zgoda. Tylko innowacją było wprowadzenie CR do diesla. Spowodowało to dramatyczny wzrost osiągów. Innowacją było użycie baterii litowo-jonowych przez Teslę. Spowodowało to dramatyczny wzrost osiągów i zasięgu. Innowacją było wprowadzenie wtrysku zamiast gaźnika. Innowacją było wprowadzenie bezpośredniego wtrysku. Choć tu jest dobra analogia do tego Nissana, którego przywołujesz. TSI nie było pierwsze. Było sporo firm wcześniej które to robiły jak choćby Renault. Tylko się wycofały się z powodu kłopotów. A VAG tylko rozwinął już istniejącą technologię. I dokładnie to samo zrobił Nissan.

Natomiast sporo rozwiązań jest robionych bardzo na siłę. Żeby coś zrobić. Rozumiem producentów - klient coś chce. Trzeba pokazać że się rozwija i jest nowocześnie. Ale nazywanie innowacją rzeczy typu dotykowe przyciski jest jak dla mnie dużym nadużyciem. Bo to raczej szukanie kosztów.

Napisano
42 minuty temu, ghost2255 napisał(a):

Bagnet nikomu nie przeszkadzał. Można było go po prostu zostawić i dodać sprawdzanie na ekranie. Bagnet się nie zepsuje. Czujnik może. A poziom oleju jest ważny dla działania silnika.

Po prostu usuwanie sprawdzonych rozwiązań na siłe nie zawsze jest dobre. Tym bardziej, że ich pozostawienie nie zakłóciłoby tych "innowacyjnych"

Ja mam bagnet w swoim i komputer w Mini zony.I w swoim wlasciwie nie ma sensu abym sprawdzal bo na spalinowce robie rocznie pewnie ze 2 tysiace km.Ale powiedzmy braklo mi plynu do spryskiwaczy wiec zanim rusze ide do garazu po plyn i przy okazji zerkne na poziom oleju.To zajmuje 10 sekund mniej wiecej.Natomiast autem zony jezdze tylko na stacje benzynowa :facepalm:.Do stacji mam 2 km,tankuje i wracam.Pod domem przypominam sobie ze pasowaloby sprawdzic olej.No i pojawia sie komunikat-"silnik nie rozgrzany" wiec parkuje auto i zapominam o sprawie.I tak jest co kazde tankowanie.

Napisano
8 minut temu, marcindzieg napisał(a):

Zgoda. Tylko innowacją było wprowadzenie CR do diesla. Spowodowało to dramatyczny wzrost osiągów. Innowacją było użycie baterii litowo-jonowych przez Teslę. Spowodowało to dramatyczny wzrost osiągów i zasięgu. Innowacją było wprowadzenie wtrysku zamiast gaźnika. Innowacją było wprowadzenie bezpośredniego wtrysku. Choć tu jest dobra analogia do tego Nissana, którego przywołujesz. TSI nie było pierwsze. Było sporo firm wcześniej które to robiły jak choćby Renault. Tylko się wycofały się z powodu kłopotów. A VAG tylko rozwinął już istniejącą technologię. I dokładnie to samo zrobił Nissan.

Natomiast sporo rozwiązań jest robionych bardzo na siłę. Żeby coś zrobić. Rozumiem producentów - klient coś chce. Trzeba pokazać że się rozwija i jest nowocześnie. Ale nazywanie innowacją rzeczy typu dotykowe przyciski jest jak dla mnie dużym nadużyciem. Bo to raczej szukanie kosztów.

Ogolnie patrzac na to jak Ryb to mozna dojsc do wniosku ze tylko wynalazek kola byl innowacja.Bo wszystko pozniej opieralo sie na tym kole.Nie znam silnika czy samochodu ktory nie mialby jakichkolwiek kol.Wiec automatycznie nie moze byc innowacja.A wspomniana hybryda Toyoty 5 gen ma jedynie nazwe wspolna z ta 1 generacji.

Edytowane przez wlad

Napisano
15 minut temu, wlad napisał(a):

Ogolnie patrzac na to jak Ryb to mozna dojsc do wniosku ze tylko wynalazek kola byl innowacja.Bo wszystko pozniej opieralo sie na tym kole.Nie znam silnika czy samochodu ktory nie mialby jakichkolwiek kol.Wiec automatycznie nie moze byc innowacja.A wspomniana hybryda Toyoty 5 gen ma jedynie nazwe wspolna z ta 1 generacji.

Zatem sprzedawane dziś w salonach egzemplarze są równie innowacyjne jak sprzedawane dziś w salonach samochody z silnikiem diesla, który też ma tylko nazwę wspólną z tym pierwszej generacji.

:skromny:

Napisano
17 minut temu, wlad napisał(a):

A wspomniana hybryda Toyoty 5 gen ma jedynie nazwe wspolna z ta 1 generacji.

O i to jest bardzo ciekawa informacja. Można prosić o więcej szczegółów?

Napisano
3 minuty temu, kadu napisał(a):

O i to jest bardzo ciekawa informacja. Można prosić o więcej szczegółów?

https://hybridautopart.com/blog-en/toyota-prius-power-split-device/

Proszę, tu jest ładnie opisana budowa i zasada działania systemu. Wyraźnie widać, że to co było w Priusie pierwszej generacji i jest dzisiaj to zupełnie coś innego. Dzisiaj każda część ma przecież inny numer katalogowy.

;l