Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Filtr HEPA w aucie lub...

Featured Replies

Napisano

Lub inny skuteczny sposób filtracji powietrza tych diesli sadzomiotów, coraz większa motoryzacyjna patologia jeździ po drogach i smród niesamowity.

Który producent w jakim modelu ma jakiś skuteczny sposób filtracji tej patologii, oprócz Tesli i filtra HEPA wielkości współczesnej kawalerki? :) 

Zwraca ktoś w ogóle na to uwagę, czy już nie czujecie nawet tego smrodu? 😷

Napisano

Jak widzę sadzę z rury lub TDI na klapie to od razu włączam obieg zamknięty i staję wyraźnie dalej od smrodziarza. Do tego 2* roku filtr węglowy i nic więcej nie zrobisz. Dla mnie takie auto nie powinno w ogóle być dopuszczone do ruchu gdy nie ma FAP lub DPF. 

Napisano
26 minut temu, gilbert3 napisał(a):

Jak widzę sadzę z rury lub TDI na klapie to od razu włączam obieg zamknięty i staję wyraźnie dalej od smrodziarza. Do tego 2* roku filtr węglowy i nic więcej nie zrobisz. Dla mnie takie auto nie powinno w ogóle być dopuszczone do ruchu gdy nie ma FAP lub DPF. 

Trzeba cierpliwie poczekac, bedzie mialo przeglad roczny to diagnosta nie podbije badan i zniknie z ulic...

Napisano
56 minut temu, mrBEAN napisał(a):

Lub inny skuteczny sposób filtracji powietrza tych diesli sadzomiotów, coraz większa motoryzacyjna patologia jeździ po drogach i smród niesamowity.

Który producent w jakim modelu ma jakiś skuteczny sposób filtracji tej patologii, oprócz Tesli i filtra HEPA wielkości współczesnej kawalerki? :) 

Ja mam takie coś. Czyści, filtruje, jonizuje. Tak że polecam. 

;]

en_US

Napisano
  • Autor
27 minut temu, Ryb napisał(a):

Ja mam takie coś. Czyści, filtruje, jonizuje. Tak że polecam. 

;]

en_US

Jaki filtr to obsługuje wiesz? 

Dają do diesla w standardzie, chyba coś wiedzą 😄 😜

Napisano
  • Autor
48 minut temu, PawelWaw napisał(a):

Trzeba cierpliwie poczekac, bedzie mialo przeglad roczny to diagnosta nie podbije badan i zniknie z ulic...

To są tylko mokre sny niestety, podbijają wszystko jak leci, w innym razie połowa aut z ulic by zniknęła. 

Napisano
3 godziny temu, mrBEAN napisał(a):

Gdzieś czytałem że HEPA niestety muszą być duże, ale nie zgłębiałem tematu

Napisano
7 godzin temu, mrBEAN napisał(a):

Jaki filtr to obsługuje wiesz? 

Nie mam zielonego pojęcia ale skoro filtruje PM2,5 to chyba jakiś dobry.

:ok:

7 godzin temu, mrBEAN napisał(a):

Dają do diesla w standardzie, chyba coś wiedzą 😄 😜

Dają do każdego ale niestety nie w standardzie, trzeba dopłacić jak za wszystko tam.

8-)

Napisano
9 godzin temu, mrBEAN napisał(a):

Obieg wewnętrzny i filtr węglowy załatwia sprawę od dłuższego czasu. 

Napisano
  • Autor
10 godzin temu, format napisał(a):

Gdzieś czytałem że HEPA niestety muszą być duże, ale nie zgłębiałem tematu

Na to wychodzi, że były skuteczne, stąd w Tesli taki bydlak. Ponoć to działa świetnie i szukam opinii, bo ta utylizacja diesli na naszych drogach zaczyna być irytująca 😁

Napisano
  • Autor
4 godziny temu, Pipper napisał(a):

Obieg wewnętrzny i filtr węglowy załatwia sprawę od dłuższego czasu. 

Filtr węglowy nic kompletnie nie daje praktyce, obieg wewnętrzny owszem, ale to doraźne rozwiązanie.

Napisano
  • Autor
5 godzin temu, Ryb napisał(a):

Nie mam zielonego pojęcia ale skoro filtruje PM2,5 to chyba jakiś dobry.

Dają do każdego ale niestety nie w standardzie, trzeba dopłacić jak za wszystko tam.

8-)

Jak ze skutecznością? Zero smrodu diesla w środku? 

Napisano
8 minut temu, mrBEAN napisał(a):

Na to wychodzi, że były skuteczne, stąd w Tesli taki bydlak. Ponoć to działa świetnie i szukam opinii, bo ta utylizacja diesli na naszych drogach zaczyna być irytująca 😁

Ano z tego co widzę na FB kilka osób wymienia Tesle Model S/X wyłącznie na kolejne TMS/X z tego względu. Ale to zboczeńcy, nikt z własnej woli nie chciałby jeździć Teslą. Nie prowadzą się, ciągłe pożary, itd. Lepiej kupić jakiegoś dieselka :oki:

Napisano
26 minut temu, mrBEAN napisał(a):

Filtr węglowy nic kompletnie nie daje praktyce, obieg wewnętrzny owszem, ale to doraźne rozwiązanie.

W sezonie grzewczym rzadko wyłączam obieg wewnętrzny i klima do tego. Syfu dużo w powietrzu. U mnie i tak jest podwójny filtr, ale czasem coś czuć z zewnątrz... 

Napisano
43 minuty temu, mrBEAN napisał(a):

Nie znam innego tak dobrze filtrującego co Tesla. Obiegu wewnętrznego sam jeszcze nigdy nie włączyłem.

Następne lepiej żeby miało coś podobnego bo wracać do spalin nie zamierzam, a alegiko-astmatykiem jestem ;]

Napisano
14 godzin temu, mrBEAN napisał(a):

Jestem pewny, że za jakiś czas dostanę mandat za wyprzedzanie w niedozwolonym miejscu.

A wyprzedzam właśnie, bo jadę za takim smrodem, co przy każdej zmianie biegu puszcza dymka. Widać kiedy typ gaz dociska.

Często auta nie wyglądają na stare, ale pewnie od jakiegoś Turka z autohausu z milionem przebiegu lub jakiś pomysłowy Dobromir zrobił tjunink i mu filtr przeszkadzał w lepszych osiągach.

Napisano
56 minut temu, mrBEAN napisał(a):

Jak ze skutecznością? Zero smrodu diesla w środku? 

Szczerze mówiąc to nie czuję specjalnie różnicy. Cząsteczki smrodu i tak są mniejsze niż 2.5 mikrometra więc pewnie do kabiny przeniknie, trzeba obieg zamknąć żeby nie śmierdziało. Być może śmierdzi mniej niż w innych samochodach ale to jest nieporównywalne bo by trzeba się w tych samych warunkach przesiadać z auta do auta i porównywać. Prawdopodobnie natomiast nie wdycham pyłu ale tego to nie czuć przecież. Sama świadomość, że jestem zdrowszy musi wystarczyć. A ta jonizacja to już w ogóle nie wiem po co jest.

;]

Edytowane przez Ryb

Napisano
  • Autor
Godzinę temu, format napisał(a):

Ano z tego co widzę na FB kilka osób wymienia Tesle Model S/X wyłącznie na kolejne TMS/X z tego względu. Ale to zboczeńcy, nikt z własnej woli nie chciałby jeździć Teslą. Nie prowadzą się, ciągłe pożary, itd. Lepiej kupić jakiegoś dieselka :oki:

To byłby dla mnie też jedyny powód wyboru Tesli tak szczere mówiąc 😁👍

A dieselek wiadomo 🥰😍

Napisano
  • Autor
38 minut temu, Ryb napisał(a):

Szczerze mówiąc to nie czuję specjalnie różnicy. Cząsteczki smrodu i tak są mniejsze niż 2.5 mikrometra więc pewnie do kabiny przeniknie, trzeba obieg zamknąć żeby nie śmierdziało. Być może śmierdzi mniej niż w innych samochodach ale to jest nieporównywalne bo by trzeba się w tych samych warunkach przesiadać z auta do auta i porównywać. Prawdopodobnie natomiast nie wdycham pyłu ale tego to nie czuć przecież. Sama świadomość, że jestem zdrowszy musi wystarczyć. A ta jonizacja to już w ogóle nie wiem po co jest.

;]

Ok, czyli po prostu capi jak w każdym, dzięki 👍

Czyli brak filtra HEPA 😌

Napisano
  • Autor
45 minut temu, kravitz napisał(a):

Jestem pewny, że za jakiś czas dostanę mandat za wyprzedzanie w niedozwolonym miejscu.

A wyprzedzam właśnie, bo jadę za takim smrodem, co przy każdej zmianie biegu puszcza dymka. Widać kiedy typ gaz dociska.

Często auta nie wyglądają na stare, ale pewnie od jakiegoś Turka z autohausu z milionem przebiegu lub jakiś pomysłowy Dobromir zrobił tjunink i mu filtr przeszkadzał w lepszych osiągach.

Hahaha, u mnie to samo, wszystkie nieregulaminowe wyprzedzenia są tylko z jednego powodu, smród z dOOpy auta poprzedzającego 🤬🥵

Napisano
  • Autor
Godzinę temu, muzz napisał(a):

Mann Filter robią ponoć jakieś lepsze filtry niż te z węglem...

np. https://www.mann-filter.com/pl-pl/katalog/wyniki-wyszukiwania/produkty.html/fp22032_mann-filter.html

Testowałem, brak różnicy, niestety.  
Tzn. jest różnica, ale to pojedyncze % na plus. 

Napisano
5 minut temu, mrBEAN napisał(a):

Ok, czyli po prostu capi jak w każdym, dzięki 👍

Czyli brak filtra HEPA 😌

Filtr PM2.5 musi być HEPA. Natomiast filty HEPA nie filtrują zapachów, wirusów czy cząsteczek powietrza bo te są po prostu mniejsze. Musiałbyś mieć ULPA a i to by zapewne nie pomogło.

Edytowane przez Ryb

Napisano
15 godzin temu, mrBEAN napisał(a):

Volvo ma zaawansowany system filtracji powietrza. Zatrzymuje m.in PMy, pokazuje nawet na ekranie jaka jest jakość powietrza na zewn i wewn w szczeółach (NO2, PM2, itd). Można z apki przed wejściem do auta "wyczyścić powietrze" we wnętrzu.

Napisano
40 minut temu, sherif napisał(a):

Volvo ma zaawansowany system filtracji powietrza. Zatrzymuje m.in PMy, pokazuje nawet na ekranie jaka jest jakość powietrza na zewn i wewn w szczeółach (NO2, PM2, itd). Można z apki przed wejściem do auta "wyczyścić powietrze" we wnętrzu.

Fajne :oki: 

Napisano
12 minut temu, format napisał(a):

Fajne :oki: 

Specjalna wersja pod pl :).

Póki co to traktuje to jako bajer, ale jak tak dalej pójdzie to zima moze byc przydatne. Dla alergikow tez spoko, bo pokazuje stężenie pyłków.

Screenshot_20240913_133514_VolvoCars.jpg.6e3e94a8bc3560da70b1622f9ba8970a.jpg

Screenshot_20240913_133714_VolvoCars.jpg.9c753b149c72bb31aa539d7ee6f09917.jpg

Napisano
  • Autor
5 godzin temu, sherif napisał(a):

A w praktyce jak jest? Czuć te diesloskunksy czy nie? 

Napisano
20 godzin temu, mrBEAN napisał(a):

To są tylko mokre sny niestety, podbijają wszystko jak leci, w innym razie połowa aut z ulic by zniknęła. 

Tylko diagnosta niewiele może poza oczywistymi przypadkami. W wielu grzechotnikach sterownik silnika ogranicza dawkę paliwa i obroty podczas swobodnego rozpędzania bez obciążenia.

Test zadymienia to ma pełny sens ale tylko do aut do końca przełomu wieków.

Z innej beczki - około 15lat temu miałem stara 200 na bt z zatrzymanym dowodem. W aucie naprawiono wtryski i pompę, auto kompletnie nie emitowało dymu.

Napisano
3 godziny temu, mrBEAN napisał(a):

A w praktyce jak jest? Czuć te diesloskunksy czy nie? 

To filtruje cząstki nie smród ;).

Napisano
  • Autor
17 godzin temu, pawel_78 napisał(a):

Tylko diagnosta niewiele może poza oczywistymi przypadkami. W wielu grzechotnikach sterownik silnika ogranicza dawkę paliwa i obroty podczas swobodnego rozpędzania bez obciążenia.

Test zadymienia to ma pełny sens ale tylko do aut do końca przełomu wieków.

Z innej beczki - około 15lat temu miałem stara 200 na bt z zatrzymanym dowodem. W aucie naprawiono wtryski i pompę, auto kompletnie nie emitowało dymu.

Tak, bo przepisy są do dOOpy. Dawno można było to uporządkować, ale kto by głosował ;) 

Napisano
11 minut temu, mrBEAN napisał(a):

Czyli nie działa 😁

Następny proszę ;)

HEPA nie ma prawa działać na zapach, to wynika z fizyki. Nawet ULPA nie ma prawa działać, mimo że to filtry o najmniejszych oczkach. Oczekujesz niemożliwego, kup sobie perfum jakiś i psikaj.

Napisano
  • Autor
7 godzin temu, Ryb napisał(a):

HEPA nie ma prawa działać na zapach, to wynika z fizyki. Nawet ULPA nie ma prawa działać, mimo że to filtry o najmniejszych oczkach. Oczekujesz niemożliwego, kup sobie perfum jakiś i psikaj.

Elonowi to powiedz…

IMG_8020.jpeg.523d4a24a5351d2e9f5089009e7277e7.jpeg

Napisano
15 godzin temu, mrBEAN napisał(a):

Elonowi to powiedz…

IMG_8020.jpeg.523d4a24a5351d2e9f5089009e7277e7.jpeg

Że duże lepsze? Pamiętam jak się na kąciku EV śmiano, że Ford ma dłuższą rurę od nagrzewnicy niż Tesla i jakie to strasznie niedobre niby. Najbardziej przeszkadzalo tym, ktorzy Forda nie mają. Trzeba się więc zdecydować, bo teraz wygląda na to, że Musk potrzebuje 10x większego filtra żeby filtrować tak samo jak inni.

;l

PS. O tym czy filtr wyłapuje drobne cząstki decyduje rozmiar oczek (i ma być jak najmniejszy) a nie rozmiar całego filtra. Elon geniusz, znów zbija kapitał na głupocie publiczności. 

Edytowane przez Ryb

Napisano
12 minut temu, Ryb napisał(a):

Że duże lepsze? Pamiętam jak się na kąciku EV śmiano, że Ford ma dłuższą rurę od nagrzewnicy niż Tesla i jakie to strasznie niedobre niby. Najbardziej przeszkadzalo tym, ktorzy Forda nie mają. Trzeba się więc zdecydować, bo teraz wygląda na to, że Musk potrzebuje 10x większego filtra żeby filtrować tak samo jak inni.

;l

PS. O tym czy filtr wyłapuje drobne cząstki decyduje rozmiar oczek (i ma być jak najmniejszy) a nie rozmiar całego filtra. Elon geniusz, znów zbija kapitał na głupocie publiczności. 

ciezko sie pogodzic ze jedyny filtr hepa ktory dziala i na zapachy to ten teslowy ? ;]

Napisano
5 minut temu, PawelWaw napisał(a):

ciezko sie pogodzic ze jedyny filtr hepa ktory dziala i na zapachy to ten teslowy ? ;]

Ani trochę, nawet spodziewałem się takiej odpowiedzi. A to dlatego, że nigdy nie podejrzewałem Teslan o choćby podstawową znajomość praw fizyki.

:lol:

Czekam aż Tesla zaprezentuje jedyne sitko, którym można nosić wodę.

Edytowane przez Ryb

Napisano
Teraz, Ryb napisał(a):

Ani trochę, nawet spodziewałem się takiej odpowiedzi. A to dlatego, że nigdy nie podejrzewałem Teslan o choćby podstawową znajomość praw fizyki.

To nie teslanie na AK zmenili znaczenie wyrazenia "szybkie auto" ;] Dobrze ze jeszcze google ani AI o tym nie wie...

Napisano
52 minuty temu, PawelWaw napisał(a):

To nie teslanie na AK zmenili znaczenie wyrazenia "szybkie auto" ;] Dobrze ze jeszcze google ani AI o tym nie wie...

Masz na HP wątek jak "szybkie" elektryczne auto pozwala na "szybką" ewakuację z terenów powodziowych.

Napisano
W dniu 12.09.2024 o 20:47, mrBEAN napisał(a):

Porządne samochody, np Espace 4 mają czujnik jakości powietrza i gdy wyczuje smród z dieselka, np. jak się jedzie na wstecznym, to włącza obieg zamknięty :ok:

Napisano
W dniu 13.09.2024 o 11:20, komor napisał(a):

Nie znam innego tak dobrze filtrującego co Tesla.

Mam to samo. 

Co ciekawe - kiedy przesiadłem się do TMY nie zwracałem na to uwagi. Jednak kiedy jadę w ruchu miejskim innym autem to ze zdumieniem odkrywam jak bardzo śmierdzi na ulicach. A diesle wypuszczające czarne chmury przy każdym dodaniu gazu czy taksówkarze jadący na LPG powodują u mnie odruch wymiotny (a nie mam alergii).

Ten filtr HEPA naprawdę działa :ok:

Napisano
30 minut temu, slawekw napisał(a):

Mam to samo. 

Co ciekawe - kiedy przesiadłem się do TMY nie zwracałem na to uwagi. Jednak kiedy jadę w ruchu miejskim innym autem to ze zdumieniem odkrywam jak bardzo śmierdzi na ulicach. A diesle wypuszczające czarne chmury przy każdym dodaniu gazu czy taksówkarze jadący na LPG powodują u mnie odruch wymiotny (a nie mam alergii).

Coś w tym jest, że w Tesli mniej śmierdzi.

Druga sprawa, że jeszcze nie ogarnąłem jak się w Tesli włącza obieg zamknięty (nie czytałem instrukcji), ale chyba nie ogarnąłem, bo nie musiałem go włączać.

Napisano
2 godziny temu, slawekw napisał(a):

Mam to samo. 

albo poprostu zamyka obieg na wew, jak wiele aut.

Napisano
Godzinę temu, sherif napisał(a):

albo poprostu zamyka obieg na wew, jak wiele aut.

Dokładnie, pewnie ma automat zamykający obieg. Nawet w Lacetti taki miałem. Bo żeby filtrować zapachy filtrem HEPA to musiałaby najpierw ustanowić nowe prawa fizyki. Ja wiem, że fizyka dla Muska i jego fanów to żadna przeszkoda ale jednak.

Napisano
1 godzinę temu, Ryb napisał(a):

Dokładnie, pewnie ma automat zamykający obieg. Nawet w Lacetti taki miałem. Bo żeby filtrować zapachy filtrem HEPA to musiałaby najpierw ustanowić nowe prawa fizyki. Ja wiem, że fizyka dla Muska i jego fanów to żadna przeszkoda ale jednak.

Od dawna są też warstwy węgla na filtrach, które pochłaniają zapachy. Tylko, tak że 100% pochłonie to nie ma.

Napisano
22 minuty temu, sherif napisał(a):

Od dawna są też warstwy węgla na filtrach, które pochłaniają zapachy. Tylko, tak że 100% pochłonie to nie ma.

Tak, ale warstwa węgla nie ma nic wspólnego z HEPA, bo nazwa HEPA jest powiązana z gęstością filtra. No i pochłanianie to nie filtrowanie. Jako że za zapach spalin odpowiadają głównie poniższe:

Cytat

Intensywny i nieprzyjemny zapach spalin silników o zapłonie samoczynnym powodował, że były one przez długi czas uznawane za bardziej szkodliwe niż silniki o zapłonie iskrowym. Zapach gazów wydechowych stanowi wypadkową zapachu tworzących je składników. Porównanie wyników badań określających stężenia poszczególnych substancji wchodzących w skład spalin i porównanie tych stężeń z ich progami zapachu dowiodło, że na intensywność 93 zapachu spalin wpływ wywierają przede wszystkim następujące związki: aldehydy, zwłaszcza formaldehyd, ditlenek siarki, ditlenek azotu, organiczne związki siarki, organiczne związki azotu oraz niektóre WWA (IARC 1989; NIOSH 1988). 

...to filtrowanie nic tu nie da, przecież to są głównie gazy a nie cząstki stałe. Trzeba zastosować właśnie różnego rodzaju pochłaniacze.

Napisano
24 minuty temu, Ryb napisał(a):

Tak, ale warstwa węgla nie ma nic wspólnego z HEPA, bo nazwa HEPA jest powiązana z gęstością filtra. No i pochłanianie to nie filtrowanie. Jako że za zapach spalin odpowiadają głównie poniższe:

...to filtrowanie nic tu nie da, przecież to są głównie gazy a nie cząstki stałe. Trzeba zastosować właśnie różnego rodzaju pochłaniacze.

Dokładnie. Dla mnie jako alergika istotne jest, że zatrzymuje cząstki, w tym pyłki. Podczas pylenia, jest wyraźna ulga po przejażdżce autem ;).

Ten węgiel to dodatek.

Napisano
W dniu 12.09.2024 o 20:47, mrBEAN napisał(a):

Teraz zupełnym przypadkiem ten filtr w Tesli testuje taki Brabus.

Jest co filtrować.

Nic nie śmierdziało.

IMG_8467.jpeg

Napisano
15 godzin temu, kravitz napisał(a):

Teraz zupełnym przypadkiem ten filtr w Tesli testuje taki Brabus.

Jak włączysz obieg zamknięty w starym Subaru to też nic nie śmierdzi. Swoją drogą jechałem przez Niemcy kawał drogi i nie spotkałem żadnego, kopcącego syfa. Tydzień temu jechałem z Krakowa do Buska Zdroju i z powrotem. I spotkałem chyba z 10. To ci najbardziej protestują przeciwko SCT. Im szybciej je wprowadzą tym lepiej dla wszystkich.

Napisano
10 minut temu, marcindzieg napisał(a):

Jak włączysz obieg zamknięty w starym Subaru to też nic nie śmierdzi. Swoją drogą jechałem przez Niemcy kawał drogi i nie spotkałem żadnego, kopcącego syfa. Tydzień temu jechałem z Krakowa do Buska Zdroju i z powrotem. I spotkałem chyba z 10. To ci najbardziej protestują przeciwko SCT. Im szybciej je wprowadzą tym lepiej dla wszystkich.

Tym śmierdzieli jest coraz więcej mam wrażenie.

Wczoraj za takim jechałem w sumie nie jakimś starym Reno Scenic. Uwierz mi lub nie, ale stare Ikarusy przy tym, to był filtr oczyszczający.

Zapewne diselki używki od Turka mają teraz dobre ceny