Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

„Najgorsze” elektryki

Featured Replies

Napisano

https://apple.news/AY_1nrq93T4igC-hqIzizxg

Czyli właściciele samochodów elektrycznych jakich marek najbardziej żałują zakupu?

- Chevrolet - 5% właścicieli elektryków tej firmy żałuję że je kupiło

- Ford - 7%
- Nissan - 8%
- Tesla - 10%
- Kia - 15%
- BMW - 20%

W sumie ciekawe dlaczego aż tylu właścicieli elektrycznych BMW nie jest zadowolonych z zakupu. Podobnie z Kia - zawsze myślałem że samochody elektryczne tej firmy są „fajne”. W przypadku Tesli pewnie wyłącznie chodzi o utratę wartości. Nissan - rozumiem ich w 100%.  

Napisano
40 minut temu, Florydzialski napisał(a):

Czyli właściciele samochodów elektrycznych jakich marek najbardziej żałują zakupu?

Gdzie jest Audi, ja się pytam !

Napisano
Godzinę temu, Florydzialski napisał(a):

- Ford - 7%
- Nissan - 8%
- Tesla - 10%
- Kia - 15%
- BMW - 20%

W sumie ciekawe dlaczego aż tylu właścicieli elektrycznych BMW nie jest zadowolonych z zakupu. Podobnie z Kia - zawsze myślałem że samochody elektryczne tej firmy są „fajne”. W przypadku Tesli pewnie wyłącznie chodzi o utratę wartości. Nissan - rozumiem ich w 100%.  

A tu, dla przypomnienia, w Europie. Dokładniej to w DE, AT i CH.

image.png.66a0bb7ec533b0031c6f8a58132c25b8.png

Napisano
1 godzinę temu, slawekw napisał(a):

Używane Audi kupił podobno tylko jeden klient więc cala reszta nie żałuje. 

Steve Harvey Wow GIF by NBC

Napisano
  • Autor
26 minut temu, HanYs napisał(a):

Używane Audi kupił podobno tylko jeden klient więc cala reszta nie żałuje. 

Steve Harvey Wow GIF by NBC

Dwoch. Jest drugie takie samo niedaleko mnie. 

Napisano
8 godzin temu, slawekw napisał(a):

Audi najlepsze :yay:

Napisano
10 godzin temu, Florydzialski napisał(a):

The Little Mermaid Disney GIF by BuzzFeed

:phi:

Napisano
  • Autor
5 godzin temu, G.O.A.T. napisał(a):

The Little Mermaid Disney GIF by BuzzFeed

Ja tak żałuję że chyba Volvo żony zmienię na elektryka jednak. Myślałem że zostaniemy przy hybrydzie ale jednak wygląda na to że będzie elektryk. Albo Rivan albo Volvo. 

Napisano
4 minuty temu, Florydzialski napisał(a):

Ja tak żałuję że chyba Volvo żony zmienię na elektryka jednak. Myślałem że zostaniemy przy hybrydzie ale jednak wygląda na to że będzie elektryk. Albo Rivan albo Volvo. 

Słusznie, Ciebie nie żal. 

Golden Girls Rose GIF by TV Land

Napisano

Osobiście uważam że jeśli chodzi o nowoczesne samochody to najlepszym wyborem na dziś jest Fiat Uno oraz Audi 100

Napisano
21 godzin temu, Florydzialski napisał(a):

- Ford - 7%
- Nissan - 8%
- Tesla - 10%
- Kia - 15%
- BMW - 20%

Kia (EV6) w USA zaliczyła sporą wtopę z ładowaniem 40A czy tam ile Wy macie. ICCU i port ładowania padały hurtowo. 

Napisano
5 godzin temu, Florydzialski napisał(a):

Życie ;]

Napisano
W dniu 17.10.2024 o 22:02, Florydzialski napisał(a):

- Nissan - 8%

to ja moze odniose sie do Nissana, bo rzucila mi sie dzis w oczy na drodze Ariya i tak mnie zaciekawil ten samochod
wszedlem na strone nissana i zerknalem na cennik:
image.png.fcd98d992027a603554053fb86c0d737.png

do tego ladowanie z zabojczym 130kW

jakie ukryte plusy musi miec ten samochod, zeby rozwazac go jako rozsadny zakup?

Napisano
W dniu 17.10.2024 o 23:05, HelixSv napisał(a):

Zaraz obok Tesli na wykresie jest Porsche.

I przypomniała mi się rozmowa z właścicielem elektrycznego Porsche. Rozmowa odbyta 2 dni temu, więc jeszcze jako tako pamiętam.

Jak powiedziałem mu, że w Tesli nie muszę jeździć na przeglądy okresowe do ASO, to on powiedział, że z Porsche też już nie musi.

Wprowadzili przeglądy zdalne. Łączą się z autem, wgrywają aktualizacje, sprawdzają zdalnie czy wszystko ok i na koniec.....trzeba oczywiście za to zapłacić ;]

Nie pytałem się czy dużo ;]

Nie wiem jakim modelem jeździł, też nie pytałem. Z jego relacji jednak odniosłem wrażenie, że całość tam jest rozwiązana mocno po volkswagenowemu. Twierdził np, że jak baterii ma poniżej 10%, to auto już ledwo jedzie i ma wszystko odcięte. Mam tak w eGolfie. Tesla jedzie dalej, jakby baterii było 100%. Tzn może na stoperze by jakieś różnice wyszły, ale ostatnio do SuC w Rzeszowie dojechałem z baterią 2% i jakoś niespecjalnie czułem że coś siadło.

BTW: SuC w Rzeszowie oczywiście trafiłem 100% zajęty, więc najpierw sobie poczekałem, a później pozwiedzałem ten basen obok. Tak, szczanie było. Nikt nie potrzebował, ale co robić innego? ;] W drugą stronę też zajęty, więc już się zmusiłem do skonfigurowania...Netflixa :hehe: Autentycznie marzyłem o Passku w TDI.

Napisano
W dniu 18.10.2024 o 14:19, Florydzialski napisał(a):

Są już używki w dobrej cenie?

Zresztą, o co ja pytam :facepalm: ;]

Napisano

Dwa elektryki w Stanach, oba nieTesle. 

Ambitnie.

No chyba, ze w garażu jest jeszcze jakiś poczciwy spalinowy, to ok. 

Napisano
Godzinę temu, kravitz napisał(a):

Zaraz obok Tesli na wykresie jest Porsche.

I przypomniała mi się rozmowa z właścicielem elektrycznego Porsche. Rozmowa odbyta 2 dni temu, więc jeszcze jako tako pamiętam.

Jak powiedziałem mu, że w Tesli nie muszę jeździć na przeglądy okresowe do ASO, to on powiedział, że z Porsche też już nie musi.

Wprowadzili przeglądy zdalne. Łączą się z autem, wgrywają aktualizacje, sprawdzają zdalnie czy wszystko ok i na koniec.....trzeba oczywiście za to zapłacić ;]

Nie pytałem się czy dużo ;]

Nie wiem jakim modelem jeździł, też nie pytałem. Z jego relacji jednak odniosłem wrażenie, że całość tam jest rozwiązana mocno po volkswagenowemu. Twierdził np, że jak baterii ma poniżej 10%, to auto już ledwo jedzie i ma wszystko odcięte. Mam tak w eGolfie. Tesla jedzie dalej, jakby baterii było 100%. Tzn może na stoperze by jakieś różnice wyszły, ale ostatnio do SuC w Rzeszowie dojechałem z baterią 2% i jakoś niespecjalnie czułem że coś siadło.

BTW: SuC w Rzeszowie oczywiście trafiłem 100% zajęty, więc najpierw sobie poczekałem, a później pozwiedzałem ten basen obok. Tak, szczanie było. Nikt nie potrzebował, ale co robić innego? ;] W drugą stronę też zajęty, więc już się zmusiłem do skonfigurowania...Netflixa :hehe: Autentycznie marzyłem o Passku w TDI.

Bo po Polsce elektrykami to się po nocach jeździ. :ok:

2%, czuć doświadczonym ev fanbojem. ;]

Napisano
Teraz, HelixSv napisał(a):

2%, czuć doświadczonym ev fanbojem. ;]

Tutaj przyznam, że bawię się trochę w konia z zasłoniętymi oczami.

Nie nastawiam nigdy tego wskaźnika na procent baterii, tylko na kilometry.

O wiele lepiej wygląda np 40km zasięgu, niż jakieś 3% baterii ;]

Przy 3% baterii można stresa złapać ;]

Napisano

Tutaj przyznam, że bawię się trochę w konia z zasłoniętymi oczami.
Nie nastawiam nigdy tego wskaźnika na procent baterii, tylko na kilometry.
O wiele lepiej wygląda np 40km zasięgu, niż jakieś 3% baterii ;]
Przy 3% baterii można stresa złapać ;]

Mój rekord to 1% (z planowanych 5%) ale jak mam cały czas głębokie przekonanie że zgodnie z tym co youtuberzy testowali Toyota robi spokojennie jeszcze 30km z zasięgiem 0%

Wysłane za pomocą Tapatalk
Napisano
5 godzin temu, ppmarian napisał(a):

Mój rekord to 1% (z planowanych 5%) ale jak mam cały czas głębokie przekonanie że zgodnie z tym co youtuberzy testowali Toyota robi spokojennie jeszcze 30km z zasięgiem 0%

Mój rekord to 3x odcięcie zasilania 😁😌

Napisano
Godzinę temu, mrBEAN napisał(a):

Mój rekord to 3x odcięcie zasilania 😁😌

Laweta razy trzy? :ksiadz:

Napisano
9 godzin temu, kravitz napisał(a):

Nawigacja w Tesli nie pokazuje ile stanowisk jest zajętych w danym momencie?

Napisano
24 minuty temu, Citric napisał(a):

Pokazuje, ale jak nie ma wyboru?

"Najbliższy dostępny SC w Lublinie"  ;]

Napisano
Teraz, HelixSv napisał(a):

Pokazuje, ale jak nie ma wyboru?

"Najbliższy dostępny SC w Lublinie"  ;]

Akurat tylko byłem ciekawy czy pokazuje. Myślę, że jakby mocno chciał to by się podładował na czymś innym niż SC. W Rzeszowie chyba są miejsca z nawet ponad 100 kW.

Napisano
12 minut temu, Citric napisał(a):

Myślę, że jakby mocno chciał to by się podładował na czymś innym niż SC. W Rzeszowie chyba są miejsca z nawet ponad 100 kW.

Nawigacja Tesli pokazuje dostępność SC w momencie dotarcia do danego SC biorąc pod uwagę inne Tesle tam nawigujące.  :ok:

Inne niż SC miejsca są dla teslarza z pewnością sporo droższe. Może być ze 100 zł różnicy na ładowaniu. Ponad to nie ma pewności, że ta inna ładowarka nie będzie akurat zajęta, no i pewnie wymaga rejestracji, podpinania karty płatniczej. 

Oczywiście, jak kolejką jest duża i się czlowiekowi spieszy, to trzeba szukać substytutów. 

Napisano
W dniu 17.10.2024 o 22:02, Florydzialski napisał(a):

- Ford - 7%
- Nissan - 8%
- Tesla - 10%
- Kia - 15%
- BMW - 20%

Bo pewnie uwierzyli w reklamy i kupili samochód nieadekwatny do potrzeb. :ok:

Napisano
3 godziny temu, Citric napisał(a):

Z tego co wiem to pokazuje, a przynajmniej sugeruje inne jak wie, że ten jest zajęty.

Tylko, no właśnie. Najbliższy w Lublinie ;]

Napisano
10 godzin temu, kravitz napisał(a):

Z tego co wiem to pokazuje, a przynajmniej sugeruje inne jak wie, że ten jest zajęty.

Tylko, no właśnie. Najbliższy w Lublinie ;]

a gdzie Cię pokieruje jeśli jedziesz np. do Lublina, masz 2% zasięgu a w Radomiu jest kolejka na 10 samochodów? Zasugeruje inną ładowarkę nie SC? Czy wszyscy Tesla-ownerzy nie posiadający swojej ładowarki ładują się w Ząbkach? 

Edytowane przez lucash

Napisano
10 minut temu, lucash napisał(a):

a gdzie Cię pokieruje jeśli jedziesz np. do Lublina, masz 2% zasięgu a w Radomiu jest kolejka na 10 samochodów? Zasugeruje inną ładowarkę nie SC? Czy wszyscy Tesla-ownerzy nie posiadający swojej ładowarki ładują się w Ząbkach? 

Mało jeszcze jeżdżę po trasach, to nie wiem.

Pamiętam, że w pierwszą traskę jak się wybrałem, to Tesla pokierowała mnie jakoś z dupy na ładowarkę w dziwnym kierunku i miałem tam dojechać z baterią z mocno ujemnym stanem. Startowałem jakoś z okolic Gdańska z baterią na około 100km. Nie kierowała na supercharger, ale na jakąś inną.

Teslę odbierałem z Katowic, bateria była naładowana na chyba 60%, miałem jechać do Wawy.

I tam pokierowała mnie na SC który nie był zajęty, ale był o ile pamiętam dalej niż ten zajęty.

Napisano
20 minut temu, mrBEAN napisał(a):

Zero lawet 😌

Dopchałeś pod ładowarkę czy pan z lawety miał generator na pace?:phi:

Napisano
16 godzin temu, HelixSv napisał(a):

Inne niż SC miejsca są dla teslarza z pewnością sporo droższe. Może być ze 100 zł różnicy na ładowaniu.

Po pierwsze, tak jak piszesz, bez abo na innej ładowarce miałbym cenę 3PLN+ za kWh, a na Tesli niecałe 2PLN

A po drugie, to zanim bym gdzies tam dojechał i znalazł, to ładowarka Tesli i tak by się zwolniła. Czekałem z 10 minut i jedna Tesla już odjechała.

Nie ma sensu uważam szukać dalej, jak i tak już zboczyłem z trasy i zmarnowałem czas na dojazd do tej konkretnej ładowarki.

Napisano
1 minutę temu, Ralph78 napisał(a):

Może holowanko i się naładował z rekuperacji ;]

Napisano
10 minut temu, Ralph78 napisał(a):

Słowa klucze: przełęcze, rekuperacje, linka, holowanie 😁

Ale w EV6 na razie 0% rekord tylko 😁

Napisano
Słowa klucze: przełęcze, rekuperacje, linka, holowanie [emoji16]

Ale w EV6 na razie 0% rekord tylko [emoji16]

Przy jakim % obcina moc?

W toyocie od 3% i mniej już jest zauważalnie mocne obcięcie mocy

Napisano
Godzinę temu, ppmarian napisał(a):

Przy jakim % obcina moc?

W eGolfie nie mam wskaźnika procentów baterii, a jedynie zasięg w km.

Po zasięgu wnoszę, że tak przy około 25% baterii zaczyna obcinać moc. Akurat wskaźnik dostępnej mocy jest ;)

Na początku nie czuć, ale już przy około 10% baterii auto ma osiągi CC700, a przy 5% mam wrażenie że ze świateł nie ruszę ;]

W Tesli Y nie wiem czy odcina moc. Do tych 2% nie czuć było, ale też i nie gazowałem jakoś specjalnie. Ruszała ze świateł tak jak zwykle, bez głębszego wciskania gazu.

Napisano
3 godziny temu, ppmarian napisał(a):

Przy jakim % obcina moc?

Chyba przy 5% jest lekkie osłabienie i później chyba przy 0% już mocniejsze. 
Nie pamiętam dokładnie. 

Napisano
3 godziny temu, kravitz napisał(a):

W eGolfie nie mam wskaźnika procentów baterii, a jedynie zasięg w km.

Po zasięgu wnoszę, że tak przy około 25% baterii zaczyna obcinać moc. Akurat wskaźnik dostępnej mocy jest ;)

Na początku nie czuć, ale już przy około 10% baterii auto ma osiągi CC700, a przy 5% mam wrażenie że ze świateł nie ruszę ;]

W Tesli Y nie wiem czy odcina moc. Do tych 2% nie czuć było, ale też i nie gazowałem jakoś specjalnie. Ruszała ze świateł tak jak zwykle, bez głębszego wciskania gazu.

Nie traci mocy odczuwalnie, Dojechałem raz na 0%

Zastanawiam się ile można km zrobić na 0 ;l

Napisano
Godzinę temu, PawelWaw napisał(a):

Nie traci mocy odczuwalnie, Dojechałem raz na 0%

Zastanawiam się ile można km zrobić na 0 ;l

Poniżej 20% Tesla traci odczuwalnie moc.

Potem już nie zauważam dalszego spadku mocy/wydajności.

Raz dojechałem do ładowarki z baterią 0%. Kilka razy z baterią w przedziale 1-2%.

Z tego co mi wiadomo Tesla LR ma 3,5 kW baterii "poniżej zera". To jakieś 5% - czyli do 25 km zasięgu. Ale nigdy tego nie testowałem.

Napisano
20 godzin temu, Ralph78 napisał(a):

Power bank we frunku się wozi!

• 1 miesiąc później...
Napisano
W dniu 17.10.2024 o 23:05, HelixSv napisał(a):

image.png.66a0bb7ec533b0031c6f8a58132c25b8.png

Ponownie dołączyłem do najbardziej niezadowolonej grupy użytkowników EV... ponownie e208 :)

Od razu po przyjeździe do pracy podłączony grzecznie do kabelka!!

image.png.22eb494fdce0c0ffa7cb7a35c2615e82.png

Napisano
Słowa klucze: przełęcze, rekuperacje, linka, holowanie [emoji16]

Ale w EV6 na razie 0% rekord tylko [emoji16]
Holowales na lince? Ile spaliniaknwtedy spalił?
Napisano
10 godzin temu, Fili_P napisał(a):
W dniu 22.10.2024 o 13:08, mrBEAN napisał(a):
Słowa klucze: przełęcze, rekuperacje, linka, holowanie emoji16.png

Ale w EV6 na razie 0% rekord tylko emoji16.png

Holowales na lince? Ile spaliniaknwtedy spalił?

Czy wtedy to sie juz nazywa samoładująca hybryda?

Napisano

Poczekaj na Riviana od VW. Wygląda lepiej niż Rivian od Riviana.

:jem:

Scout-Traveler.jpg